2020-02-02 8552 瀏覽
朋友係咖啡狂迷,得知最近尖沙咀K11 Victoria Dockside 開左%Arabica ,我就陪佢去朝聖。店舖嘅造型非常搶眼,一個金色嘅大正方體,樹立喺維多利亞港海旁,真係影相打卡都影到手軟。飲品種類都頗多,除咗咖啡外,仲有其他選擇。Spanish Latte (西班牙拿鐵)朋友指明要燕麥奶,味道更佳,有少少甜品feel,真係好好飲。Matcha Latte (抹茶拿鐵)奶味較重,抹茶味濃,我好鍾意。望住維港靚景嘆咖啡,真係人生一大享受!

飲品種類都頗多,除咗咖啡外,仲有其他選擇。

Spanish Latte (西班牙拿鐵)

Matcha Latte (抹茶拿鐵)
奶味較重,抹茶味濃,我好鍾意。

望住維港靚景嘆咖啡,真係人生一大享受!
2020-01-22
下午茶
2020-02-02 34 瀏覽
I want someone to look at me the way I look at coffee.對咖啡情有獨鍾嘅我,一向都有關注開「%Arabica」依間Coffee Shop,幫襯過佢嘅人應該都會好似我咁愛上佢。有去開K11 Musea行街、睇野嘅各位,一定會俾佢嘅高貴外表吸引左視線,香檳金色立方體嘅Coffee Shop真係好罕見。「%Arabica」,我除左鍾意佢一貫日式簡約嘅風格外,更鍾意嘅係佢只賣咖啡嘅獨一、專一形象。飲咖啡、吹海風、遠眺維港景,好chill好舒壓。Spanish Latte,唯一一款含有甜味嘅咖啡,喺其他Coffee Shop甚少見到有依款咖啡出售,奶味細膩、香濃,煉奶嘅加入令味道變得更順喉、苦而不澀,咖啡經過深度烘焙後帶點焦香,整體口感幼滑、味道香醇。Matcha Latte,抹茶、鮮奶比例調校得好恰當, 雖然抹茶味道幾Rich,但飲落唔會覺得澀口,鮮奶味道又無過濃,所以抹茶清香仍然保留喺鮮奶味道當中,整體口感順滑、甜度適中。

2020-02-02 42 瀏覽
本身鍾意飲咖啡, 尤其早年去日本旅行時, 試了來自京都的% Arabica的咖啡後, 我就愛上了, 因為味道較啱我。自從佢地係香港開咗店後, 我也會定期去飲咖啡. 早前知道佢地係K11MUSEA開咗分店, 當然要去一試.枱上放了糖, 奶, 紙巾等產品俾客人自助索取.平時好少機會飲到西班牙拿鐵, 所以我通常也會選擇這款口味. 今次我試下轉為燕麥奶,估唔到幾夾, 我覺得仲好飲些. 我鍾意飲西班牙拿鐵另一個原因係加入煉奶,相對較甜,啱我口味。朋友就點了抹茶拿鐵 ,入口有香濃抹茶味。兩款咖啡,質感幼滑, 而且拉花也很靚.

枱上放了糖, 奶, 紙巾等產品俾客人自助索取.

西班牙拿鐵

朋友就點了抹茶拿鐵 ,入口有香濃抹茶味。
抹茶拿鐵

兩款咖啡,質感幼滑, 而且拉花也很靚.
外賣自取
下午茶
西班牙拿鐵
抹茶拿鐵
2020-02-01 35 瀏覽
😋 No.379 香港 | % Arabica📍: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下Kiosk 06🔹在K11 Muse开的新店啊,其实蛮好找的,在星光大道上,只是路痴的我找了一个小时才找到,到了连喝咖啡的心情也都没有了🔹早上来会非常舒服,吹着维港的风,买一杯咖啡,坐在很大很有艺术氛围的休息区,随便发发呆都会觉得很有意境,除了有点晒一切都很完美🔹外表是个Cube,不算浮夸,但很有标志性,和周围的建筑融合的蛮好的,店面自然就像个pop up,走来星光大道买一杯等到K11开门进去转转是个挺好的路线💰:HKD 50
😋 No.379 香港 | % Arabica
💰:HKD 50
2020-01-27 644 瀏覽
剛剛同另一半係京都返黎無耐 雖然都去過好多地方 但對於日本 暫時最喜歡都係京都 可以HEA可以買又可以食 影相又有好多景點香港有好多唔同CAFE 亦都去過好多間 但始終我都係比較喜歡 ARABICA 京都風係其中一個喜歡既理由 第二個係因為佢BLEND既豆比較中性 不偏酸又不偏苦 但咖啡味仍然係濃郁 而且每每開親既地點都有一定既吸睛度 位置上係好配合其簡約設計其實呢一刻全球走入恐懼 雖然藍天多好 但心情仍然有少許黯然美景當前 可以享受一下還是一點點安慰 望著海 K11 MUSEA係一個好地方blend and origin 都好睇自己口味 服務員都會一一介紹 耐心講解岩口味的話 仲可以買返去自己沖簡潔 純淨的感覺 仍然係arabica % 的宗旨位處海邊 以kube 為位置坐標名稱 Cafe latte 味香色澤分明 用上明治牛奶 奶香撲鼻而純淨Latte art 拉花係少數外賣店可以造得到咁細緻味道中性 不會偏苦也不會偏酸 入口比較純厚甘香 加上整體環境 寫意悠然 Spanish latte 作為唔係咖啡重要城巿 西班牙風味既latte 竟然係啡走既即磨咖啡 加上唔多既煉奶 配合bl
剛剛同另一半係京都返黎無耐

味道中性 不會偏苦也不會偏酸 入口比較純厚甘香
加上整體環境 寫意悠然

Spanish latte

作為唔係咖啡重要城巿 西班牙風味既latte
竟然係啡走既即磨咖啡 加上唔多既煉奶 配合blended coffee 香味更加突出 入口因為煉奶 香滑略有提昇 凍既味道始終無熱既咁突出 不過滑溜感會好一點

環境上 十分寫意 希望在明天
2020-01-24
2020-01-27 39 瀏覽
坐著海邊飲咖啡|尖沙咀新地點|經過星光大道走到K11 Musea 的入口很容易就會看到金色正方形的小盒子別以為是一個裝飾建築物呢其實是一家「只賣咖啡」的Cafe起初還以為會有小Cake 食,原來是沒有呢~崇尚簡潔設計,以 % 做Logo 的公司都是第一次見呢這家在尖沙咀碼頭和中環IFC原來都有分店呢喜歡喝各類茶品的愛玩小生坦白說,對咖啡甚少研究幸好店長很熱情介紹了「Spanish Latte」咖啡跟平時Lattee不一樣除了加牛油之外,還加上煉奶不但令咖啡多加份甜味,更讓口感多了幾分層次!而咖啡豆香濃得來,不如太有燒窿味道,加上甜味多過咖啡酸味,所以基本上飲唔出太酸呀!係呢到,抱著杯暖暖的咖啡,靜靜的看著維港兩岸,很悠閒咁過周末下午喔!
坐著海邊飲咖啡|尖沙咀新地點|
經過星光大道走到K11 Musea 的入口
很容易就會看到金色正方形的小盒子
別以為是一個裝飾建築物呢
其實是一家「只賣咖啡」的Cafe
起初還以為會有小Cake 食,原來是沒有呢~
崇尚簡潔設計,以 % 做Logo 的公司都是第一次見呢
這家在尖沙咀碼頭和中環IFC原來都有分店呢

喜歡喝各類茶品的愛玩小生
坦白說,對咖啡甚少研究
幸好店長很熱情
介紹了「Spanish Latte」
咖啡跟平時Lattee不一樣
除了加牛油之外,還加上煉奶
不但令咖啡多加份甜味,更讓口感多了幾分層次!

對於飲咖啡我算是初哥,如果不是身邊的那一個對咖啡情有獨鍾,我深信亦不會經常留意。我對咖啡的認識可算是相當皮毛,只覺得不太苦澀容易入口就岩曬我。常聽說:「有些咖啡很醇香並帶有甜度,到現在我仍在參透階段品嚐咖啡真的是一場學問。」咖啡熱潮,愈來愈多人喜愛特別有拉花又有打卡位,更加成為現今社會上的話題。近年% Arabica深信是最多人談論之一,全因由日本京都到港,過江龍的威力真的不容忽視。短短一兩年間,由香港區開到九龍及新界真的有其吸引力。近日又開到尖沙咀最新商場K11 Musea旁邊,此店並沒有什麼打卡的景點但唯獨有個金色的Booth,相當顯眼。一杯咖啡能夠遠眺維港的景色,深信已經成為眾人打卡景點之一。% Arabica一貫作風,只賣咖啡不賣其他商品可見其專。一熱一凍的口味各具特色,西班牙拿鐵熱飲,其拉花已經相當出色而且入口微甜帶有醇香,西班牙拿鐵少見之物值得一試。另外我比較鍾情Latte平凡得來較容易接受,有兩種豆類選擇我選擇較淡味的那一種。奶亦有分低脂奶、杏仁奶、燕麥奶三款,對於正值減肥既我燕麥奶最好不過。淡得不甜又有少許咖啡,凍飲又大杯完全合我心意。

2020-01-15
早餐
2020-01-21 28 瀏覽
天氣凍就想飲杯咖啡🥰係公司就近選擇幾多但係見就近有就去試下佢的latte覺得不會太苦同酸 可以一試👍🏻聽店員講仲有西班牙latte 有練奶 冬天飲會甜甜地相信應該吾錯 下次會再試🤤
天氣凍就想飲杯咖啡🥰
有練奶 冬天飲會甜甜地
相信應該吾錯 下次會再試🤤
2020-01-21
2020-01-20 40 瀏覽
之前在中環飲過這間的咖啡覺不錯,今日去到尖沙咀海旁見到有間金色小店原來就是%Arabica,就介紹了給朋友試,這裡的咖啡豆有分單品豆和綜合豆,我和我朋友就一人一杯latta,Latte short (SOE) $45 和Spanish Latte Tall (Blend) $50,等了一陣就可取,看到拉花已十分吸引,當影完相後再合上蓋子十分窩心方便打卡相留念,我叫的Spanish Latte 口感好滑身又特別,帶少甜又保持到咖啡味,在出面比較少有,所以每次來這店都是叫這杯飲品。朋友的單品LATTE味回甘味好香,奶味沒有我杯那麼重但都好香奶香,朋友都讚好。這裡仲有記念品選擇,拿完咖啡坐在旁邊的位可以坐下飲住咖啡吹海風的確不錯。
%Arabica已經成為文青打卡熱點,全新裝修K11 Musea的%Arabica亦不例外,難得同閨密去開尖沙咀,無理由唔去朝聖,順便品味咖啡。 位於星光大道的%Arabica特別耀眼,只供外賣的咖啡店,簡約的「小盒子」裝潢陳設,配合外面充滿時尚感的藝術擺設,吸引不少相機食先的顧客。點了Americano (熱)和 Lemonade Sparkling,坐向維港,吹吹海風,喝口咖啡,人生變得寫意自在。 %Arabic精選世界各地上盛咖啡豆,點了Americano (single origin)單品豆偏向果味濃郁,易入口的咖啡,相對苦澀味少一點,喝後口腔仍有淡淡果香餘韻,層次豐富。 這間沒有售賣Decaf咖啡,於是點了Lemonade Sparkling,自家調製的Lemonade酸甜度剛好,檸檬清新,沒有酸澀,很討人喜歡呢~ 店子還有售賣咖啡豆,合理的價格可以把高品質的咖啡帶回家,值得一試囉!

2020-01-20
$45 (其他)
  • Lemonade  Sparkling
  • Americano
2020-01-19 25 瀏覽
好靚好好飲呀上網見到有呢間好出名既coffee 係尖沙咀有呢個商場好好行 原來就係佢出面海旁附近有個盒仔 會唔會太靚黃色 簡約 獨自一個係海旁好多人排隊 但好快到只賣咖啡 唔會比好多選擇你Caffe latte blend 傳統鮮奶咖啡 搵花好靚 入口好純 少甘 好順口 仲有original 揀 應該會幾甘香仲試左Spanish latte blend 入口甜甜地 比普通latte 更順口 Arabica 仲有得賣咖啡豆 特選咖啡豆係唔到 好香 無雜質 海邊吹住風 好夾
好靚好好飲呀
仲試左Spanish latte blend
入口甜甜地 比普通latte 更順口
海邊吹住風 好夾
2020-01-19
5 分鐘 (堂食)
%Arabica的品牌咖啡無人不曉,小妹也曾光顧了不下五六次了。得知店舖在尖沙咀K11 Musea開設分店,難得這次放假,去完商場行逛後,來這裡買杯咖啡,看著美麗的維港景色,一邊品嚐一邊欣賞,實在是賞心樂事。不過,這店的設計風格跟以往的大相逕庭,棄用一貫日式簡約的白色同淺木的作風, 取而代之是金碧輝煌 、金光閃閃的立方體KUBE造型,感覺前衞,更坐落維港海濱旁邊,絕對是拍照的打卡點。店舖的旁邊設有多張立方體的大理石椅子, 與金色的盒子外形設計相映成趣,更可以近望欣賞維港景色、休閒地歎咖啡。店舖提供自助的餐具和糖,特別要留意,他們所用的飲管都是用甘蔗渣製作而成,完全符合環保的概念, 值得一讚。Spanish Latte ($50)小妹每次光顧這店,都必然會點Spanish Latte。老實說,咖啡的價錢實在不太便宜,如果可以的話,絕對推介大家飲熱咖啡,因為有拉花製成的咖啡,手工費也計入價錢在內, 整體的價格自然令人容易接受得多。Spanish Latte是店內唯一一款提供有甜味的咖啡,遠遠已經聞到陣陣咖啡香,入口奶味濃郁細膩,加入的煉奶份外有種像喝著香港茶餐廳特有的茶走風味,接著而來的咖

Spanish Latte ($50)
Spanish Latte是店內唯一一款提供有甜味的咖啡,遠遠已經聞到陣陣咖啡香,入口奶味濃郁細膩,加入的煉奶份外有種像喝著香港茶餐廳特有的茶走風味,接著而來的咖啡味道有深度烘焙焦香,冇帶酸冇苦澀,入口好順滑香醇。
% Arabica
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea地下K06號舖

2020-01-17
10 分鐘 (外賣自取)
2020-01-19 24 瀏覽
懷住好期待嘅心情去飲今日嘅第一杯咖啡,以前試過碼頭果間分店嘅出品非常難忘,今日第一次幫襯K11分店嘅,以下為感受:- 咖啡味唔夠濃, 可能落太多奶,比例出錯了- 落完糖,攪拌完,要走到間鋪後面先有垃圾桶,咁點解唔放個兜仔喺隔離方便顧客呢?- 一日之計在於晨,如果見到多啲笑容會精神啲,開心啲啦香港人💪🏻唯一值得讚嘅係,間鋪後需就係海傍,買完可以坐喺後面啲櫈飲咖啡,不過問題就喺度喇,如果落雨天去買咖啡,比錢果個位係會淋到雨嘅,建議整返個簷蓬會好啲。

- 咖啡味唔夠濃, 可能落太多奶,比例出錯了

外賣自取
Coffee☕️ or Tea🍵❓Coffee please👻💫..% Arabica ☕️ 一間靚靚打卡Coffee Shop💫。坐落於尖沙咀海旁 K11 Musea,地理位置極佳呢,飲完咖啡仲可以行埋新商場❤ 最岩。黃色外形既咖啡店,走日式簡約路線,係海旁位置相當顯眼店。行到附近 已經聞到淡淡既咖啡香,係冬日更加吸引。仲左現場買現飲☕️,店內亦有售賣咖啡豆,真係一間「只賣咖啡」既咖啡館呢。ll $50以Espresso Based,咖啡味香濃,加上甜甜的煉奶香,又香又滑又咖啡味濃,真係好吸引。ll $55唔飲咖啡 又想飲Latte❓ 綠茶係另一個好選擇。綠茶香 配奶香,都係一款唔錯既選擇喔。..係海旁🌊 走走或坐坐,再喝住一杯咖啡☕️ 感覺真係幾chill。一個悠閒既下午 就可以渡過數小時。..

l[西班牙拿鐵Spanish Latte (Hot)]l $50

l[綠茶拿鐵 -Matcha Latte (Hot)]l $55

2020-01-13 44 瀏覽
K11 Musea 附近又開咗分店啦😋外型係個金盒子 係海旁附近 好有特色😆呢間咖啡店係日本好出名架 黎到香港開咗咁多間分店 一定要試吓!之前已經試過佢既cafe latte ☕️咖啡豆好香好濃👍 拉花又靚今次就試吓佢嘅mocha latte 先😋 估唔到冇令我失望!綠茶同奶調校得好平均 飲落好滑 唔會有綠茶粉嘅澀口同過重牛奶味 所以覺得調校得唔錯👍完全好完美地融合左💚配上佢哋簡約透明嘅杯 真係打卡一流💚當堂成個人文青晒🤓經過記得試下👍
K11 Musea 附近又開咗分店啦😋
外型係個金盒子 係海旁附近 好有特色😆
2020-01-13
5 分鐘 (堂食)