2024-11-01 218 瀏覽
一坐低準備叫野食之前比餐廳poster吸引住就係依張 - 泰北金麵好有興趣試球形炸麵QR code落單同我一樣怕辣嘅朋友幫你問咗職員啦(其實係為自己而問嘅)落餐嗰陣唔好點辣椒油就得點咗人氣之選:泰北烤雞金麵 $108套餐配泰式奶茶 +$14依間餐廳所以食物同圖係一樣分量,絕對冇呃秤😆碗麵除咗有炸過嘅全蛋粗麵亦有未炸過嘅全蛋粗麵將球形炸面敲碎之後,同所有配料撈埋一齊有多重口感重點係自家製金醬好香椰香味係出面未試過嘅醬配合撈麵食一流👍🏻👍🏻👍🏻朋友點咗泰式清湯金邊粉配牛肉 $88呢度嘅清湯同出邊食開嘅泰國菜唔同清湯嘅湯底係濃啲嘅令人每食一啖都忍唔住要飲一羹湯好快成碗湯都飲晒嚕😋😋小食拼盤 $118小食拼盤有5種小食,炸蝦餅好食就基本野,魚餅一小啖都食到有香茅味,肉腸有滿滿嘅豬肉,炸到脆卜卜嘅豬皮必飲泰式奶茶固定甜度固定冰量確保每個客人品嚐到嘅泰式奶茶都係佢哋自家調製嘅味道👍🏻真係唔會過甜係正宗泰奶嘅味呀😍
一坐低準備叫野食之前比餐廳poster吸引住
就係依張 - 泰北金麵
好有興趣試球形炸麵
QR code落單
同我一樣怕辣嘅朋友
幫你問咗職員啦(其實係為自己而問嘅)
落餐嗰陣唔好點辣椒油就得

點咗人氣之選:泰北烤雞金麵 $108
套餐配泰式奶茶 +$14
依間餐廳所以食物同圖係一樣分量,絕對冇呃秤😆
碗麵除咗有炸過嘅全蛋粗麵
亦有未炸過嘅全蛋粗麵
將球形炸面敲碎之後,同所有配料撈埋一齊
有多重口感

泰式清湯金邊粉配牛肉
小食拼盤
  • 泰北烤雞金麵
  • 泰式奶茶
太子新開左一間泰北麵專門店,經常人頭湧湧,主打招牌金麵,當中嘅靈魂-金醬更係由老闆自家炒製,除左金麵,仲有清湯、冬蔭公湯同其他泰式小食,非常吸引泰北豬頸肉金麵 $98金醬係由大量新鮮香草同香料研磨而製,再加上椰糖、椰奶、椰漿同魚露煮成,醬汁呈金黃色,味道香濃微辛帶少許甜味👍🏻 麵條採用全蛋麵,口感爽口彈牙,再將乾蔥、酸菜、芫荽同辣椒油拌勻,香氣撲鼻豬頸肉燒得好香口,肉質軟腍,味道甜甜地好惹味🐷泰式清湯-什錦 $69多芫荽+$3 加溏心蛋+$6除左金醬湯底,清湯同樣用料十足,以豬骨、雞架、蔬菜香草同泰式醬油熬製,湯底清澈又濃郁👍🏻 材料有魚蛋、魚皮餃同墨魚丸,都幾豐富秘制酸辣鳳爪沙律 $48鳳爪沙律細細兜,份量都唔少,拌勻酸酸辣辣嘅酸辣汁,非常惹味,加上大量洋蔥絲,好香口傣式椒麻手撕雞 $65雞肉嫩滑柔軟,微微辣味,拌上青瓜絲同少許洋蔥,入口清爽泰北清湯生菜伴馬拉盞醬 $25生菜用泰北清湯煮,好入味,再蘸上馬拉盞醬幾香泰象啤 $35

泰北豬頸肉金麵 $98
豬頸肉燒得好香口,肉質軟腍,味道甜甜地好惹味🐷

泰式清湯-什錦 $69
多芫荽+$3 加溏心蛋+$6

秘制酸辣鳳爪沙律 $48

傣式椒麻手撕雞 $65
雞肉嫩滑柔軟,微微辣味,拌上青瓜絲同少許洋蔥,入口清爽

泰北清湯生菜伴馬拉盞醬 $25
生菜用泰北清湯煮,好入味,再蘸上馬拉盞醬幾香

泰象啤 $35
  • 泰北豬頸肉金麵
2024-10-10 1052 瀏覽
唔知太子幾時開咗呢間泰國餐廳,第一次食,我同友人叫咗個麵、蝦餅、泰北烤牛肉同其他菜式。(食住等,所以食食吓先影)薄脆蝦餅賣相好吸引,睇落有啲似炸鮑魚呢一共有五塊的~唔算話好細細件,咬落好多蝦肉。泰北烤牛肉惹味、香、唔韌泰式生蝦完全同張宣傳相一樣少少辣only,唔沾醬食都得,唔食得辣嘅應該都啱,新鮮,好食!秘制酸辣鳳爪沙律青鳳爪(?)配大量洋蔥🧅算係今餐點嘅嘢食之中最辣嗰碟,但辣得嚟好食,我覺得辣時即刻食咗生蝦嗰啲苦瓜乾解辣,一流!泰式牛清湯米粉啲米好幼身,牛配料都多我哋另外仲叫左個生菜🥬大大碟好抵食檸檬草南姜飲第一次試呢隻,熱飲喉嚨好舒服,好清香,有啲似得力素檸檬糖隻味,好大杯泰象啤雖然出面都有得買haha,但喺度食飯想啤啤佢都有得order整體嚟講,今餐食嘅都非常唔錯,老老實實, 晚市唔使加一, 唔貴又好食, 真係幾難得, 所以我諗我下次都會再黎試下其他菜!

(食住等,所以食食吓先影

薄脆蝦餅

賣相好吸引,睇落有啲似炸鮑魚呢
一共有五塊的~

唔算話好細細件,咬落好多蝦肉。

泰北烤牛肉

惹味、香、唔韌

完全同張宣傳相一樣

秘制酸辣鳳爪沙律

泰式牛清湯米粉

啲米好幼身,牛配料都多

我哋另外仲叫左個生菜🥬大大碟好抵食

檸檬草南姜飲

泰象啤

2024-08-15 2300 瀏覽
Fafafoodblog為食花太郎 Aroma Thai Food 🍴小食拼盤118 蚊有香脆蝦餅香茅魚餅 香濃炸雞 肉腸 肉腸入面既肥豬肉好正 🐖同好香脆既炸豬皮 🍴水門雞飯 個飯好香油香 雞肉夠滑同彈牙 配埋溏心蛋撈飯好正🍴泰式清湯全蛋粗麵轉冬蔭功湯84 蚊 溏心蛋加6 蚊全蛋粗麵好爽口蛋味香 冬蔭功湯好入味 同溏心蛋撈埋d麵一齊食好正 餸有牛肚同彈牙牛丸 仲有牛柏葉 好juicy 🐂🍴香茅炸雞翼38 蚊炸雞翼好香脆 d香茅係個皮出面好香脆入味 雞翼好入面雞肉好香滑 🐥正🍴秘製酦辣鳳爪沙律 48 蚊鳳爪好爽口 凍食 好彈牙 辣度適中 洋葱同辣椒好入味 正🍴薄荷青檸梳打28 蚊🍴泰式粉紅梳打28 蚊#泰國菜 #粗麵 #冬蔭功 #雞翼 #炸蝦餅 #肉腸 #魚餅 #水門雞Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#aromathaifood太子汝洲街3
🍴小食拼盤118 蚊
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#aromathaifood
太子汝洲街37至41 號 廣勝大廈地下b鋪
~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog太子
====================
2024-08-15
2024-08-08 2380 瀏覽
聽朋友講太子有間泰國餐廳專食麵的,岩哂兩個人簡單食一餐飯,收工緊係拉埋男朋友去試下。餐廳果然係專食麵🤭有金醬麵、乾撈麵同湯麵,仲有小量小食可以嗌!✨烤豬頸肉冬蔭乾撈豬頸肉份量多,烤得幾脆幾香口,溏心蛋好入味,將蛋黃、肉碎、芫荽都撈埋一齊,肉碎鹹香同冬蔭湯底既酸辣好夾😎另外仲有脆脆增加口感,整體都好好味!✨泰北烤雞金醬麵金醬麵濃濃咖哩香味,湯底濃稠,回甘而不辣👍🏻而且仲有新鮮香草既清新味道。脆麵條都需要壓碎,撈混之後軟脆麵條吸收醬汁精華,口感豐富😁雞肉幾香嫩,完全唔"鞋口",不錯!✨香茅炸雞翼即叫即炸香茅雞翼,聞落已經好香香茅味,雞翼香脆可口,食落都幾juice 而且肉質嫩口,同朋友share 食 無咁罪惡😹✨薄脆蝦餅比起平時一般泰式嘅蝦餅薄身,食落無咁彈牙,但蝦味香濃突出,非常香口惹味,值得一試🤪✨泰式凍奶茶平時我麻麻哋,飲泰式奶茶😹因為太甜飲兩啖就唔想飲,但係呢間泰式奶茶,茶味突出而且甜度唔高,幾好👍🏻✨泰象啤泰啤每次比我感覺都好似番左泰國咁,甘甘地好解渴😋總結,香港泰國餐廳真係比較少見撈麵值得一試!

✨烤豬頸肉冬蔭乾撈

✨泰北烤雞金醬麵

✨香茅炸雞

✨薄脆蝦餅

✨泰式凍奶茶

✨泰象啤
泰啤每次比我感覺都好似番左泰國咁,甘甘地好解渴😋

總結,香港泰國餐廳真係比較少見撈麵值得一試!
2024-08-06
2天前 0 瀏覽
最近發現原來太子汝洲街有好多特色美食小店。其中有間泰北麵專門店見門口貼左好多介紹佢哋啲粉麵 ,其中最吸引係招牌泰北金醬撈麵。靈魂醬汁係自家制用上大量新鮮香草及香料手工研磨而成,有別於一般咖喱醬,再配上全蛋麵好特別。店鋪雖細小,但企理乾淨,有啲小擺設充滿著泰國風味。用QR Code點餐好方便,好多選擇,淨係粉麵都好多款,仲有其他小食。招牌金麵必試,點左個泰北安格斯牛肋條金麵有一隻🌶️應該唔會好辣。金麵食法有步驟,要先壓碎球形炸麵,再將秘製辣椒油,乾蔥,酸菜等配料加埋兩種口感麵撈埋一齊,軟脆麵掛滿晒醬汁好豐富,而且辣道適中。牛肋骨亦好腍身。泰式烤豬頸肉簿切爽脆,點埋魚露夠惹味小食拼盤有炸魚餅、簿脆蝦餅、泰北香腸、炸豬皮、仲有泰式炸雞。其中最鍾意係泰北香腸香茅味濃郁,仲有炸豬皮脆口到食唔停。
店鋪雖細小,但企理乾淨,有啲小擺設充滿著泰國風味。

泰式烤豬頸肉簿切爽脆,點埋魚露夠惹味

近排聽朋友講太子新開咗一間專食正宗泰國麵食嘅舖頭 @aromathaifood 鍾意惹味泰國菜嘅小編當然要嚟捧場吓。🥰🥰泰北烤雞金麵 $108呢度最出名就係佢哋嘅金醬麵。呢個金醬麵據說係泰北傳統嘅食譜,跟足正宗嘅做法。😳味道唔係一般嘅咖喱醬咁簡單,而係會食到新鮮香草嘅清香,非常濃郁。🙌🏻麵底選用鍾華記麵廠出品的全蛋粗麵,而且係用齊煮同炸蛋麵兩款。食嘅時候要先壓碎炸蛋麵再將佢同普通蛋麵、金醬撈勻,形成爽口彈牙、脆卜卜嘅雙重口感。🙂‍↕️至於雞扒啖啖肉,質感嫩身,但烤嘅感強唔太強烈。味道:8.3/10冬蔭功湯安格斯牛肉米粉 $88呢度有清湯或者冬陰功湯選擇,湯底據說係長時間精心熬製,香氣突出,唔會死鹹。麵嘅配料都唔少,尤其是安格斯牛肉比得非常大方,算係抵食之選。😌另外店家亦非常貼心,如果想湯底再濃味啲,可以加枱上面嘅四式調味料,更加濃味~😼味道:8/10泰式烤豬頸肉 $58豬頸肉邊邊焦脆香口,醬汁微辣過癮。但就略嫌瘦咗少少,如果再多少少肥膏位應該會更加邪惡。😉味道:7.7/10泰式椒麻手撕雞 $65佢個醬汁酸甜醒胃,又酸中帶辣,配埋唔同蔬菜好清爽。手撕雞就唔多似手撕,都係普通雞扒咁,勝在啖啖

泰北烤雞金麵 $108

至於雞扒啖啖肉,質感嫩身,但烤嘅感強唔太強烈。

味道:8.3/10

冬蔭功湯安格斯牛肉米粉 $88

味道:8/10

泰式烤豬頸肉 $58

味道:7.7/10

泰式椒麻手撕雞 $65

佢個醬汁酸甜醒胃,又酸中帶辣,配埋唔同蔬菜好清爽。手撕雞就唔多似手撕,都係普通雞扒咁,勝在啖啖肉。🥹

味道:7.9/10

泰式奶茶、洛神花茶 $20

兩個都係用啤酒杯裝住,好鬼有feel。泰式奶茶味道偏奶多,但手標茶味唔算非常之濃。洛神花茶酸甜解膩。

味道:7.7/10

環境:8/10
服務:7.8/10
抵食:8.2/10

Aroma Thai Food (太子)
太子汝州街37-41號廣勝大廈地下B號舖

#hkig #hkfood #hkeat #hkfoodie #hkfoodlover #香港生活 #香港美食 #香港食評 #食評 #九龍 #九龍美食 #旺角 #旺角美食 #太子 #太子美食 #泰國菜 #泰國 #麵 #船麵 #撈麵 #冬陰功 #金醬 #thailand #thai #thaifood #milktea #tomyum
上次食過此店嘅泰北著名金麵Khao Sai,印象深刻。今次特地嚟再嚐泰北「大餐」。嗜甜嘅我超鍾意這杯粉紅梳打,加咗類似士多啤梨奶昔味道嘅梳打記解渴又解辣,配泰國菜啱啱好🩷刺身蝦食得多,泰式生蝦🦐真係第一次試。這裡生蝦又爽又鮮甜配泰式汁醬更加惹味。係我心目中今晚嘅主菜。魚餅拼蝦餅做得比一般juicy鮮嫩值得一讚👍🏼其他仲叫咗安格斯牛肉冬蔭乾撈麵同泰式清湯牛米粉。一個比較少食到又tasty, 一個比較清淡。叫到成枱都係都唔洗$500,真係定價親民、性價比高!Aroma Thai Food太子汝州街39號廣勝大廈地下B舖@aromathaifood#泰北菜#GoongCheNamPa#泰式生蝦#ThaiShrimpCeviche#泰式粉紅梳打#泰式魚餅蝦餅#安格斯牛肉冬蔭乾撈麵#泰式清湯牛米粉#香茅炸雞翼#太子探店#ChopsticksAndForks #FoodyRuby #LifestyleInfluencer #MyFoodDiary #FoodBlogger #FoodBlog #FoodLover #Foodie #HKFoodBlogger #HKFoodBlog #Digita
上次食過此店嘅泰北著名金麵
Khao Sai,印象深刻。今次特地嚟再嚐泰北「大餐」。

魚餅拼蝦餅做得比一般juicy鮮嫩值得一讚👍🏼

叫到成枱都係都唔洗$500,真係定價親民、性價比高!

Aroma Thai Food

魚餅拼蝦餅
香茅炸雞翼
安格斯牛肉冬蔭乾撈麵
3天前 0 瀏覽
泰國菜就食得多,但泰北菜係香港就比較少見啦🤭餐廳裝潢以沉實黑色為主,但卻有令人感到安靜放鬆,可以好好同朋友一邊享用美食一邊傾偈😆😆Aroma Thai Food 招牌美食係泰北金麵,金醬仲係主廚自家調配而成,絕不用現成嘅咖哩醬,睇得出係用心小店,美食絕對有質素🥰🐔泰北烤雞金麵自家製金醬香氣十足,食落就知係用心足料之作,擺盤都好講究,淨係睇都流哂口水🤤上枱時店員仲會介紹獨家食法,先將炸脆金麵球壓碎,拌入全蛋粗身金麵一齊食,雙重口感好滋味😎記得要連埋酸菜、辣椒🌶️碎、紫洋蔥🧅一齊食,烤雞扒皮脆肉嫩,仲已經切成一件件方便食用🐔泰式椒麻手撕雞哩個係必食之選🏆秘製椒麻醬好惹味,加埋爽脆嘅青瓜絲、洋蔥🧅絲、芽菜等等,手撕雞肉質嫩滑,份量仲好多添,酸酸辣辣好清爽開胃😍🦐薄脆蝦餅平時嘅蝦餅都係厚切,第一次食薄脆款,薄身蝦餅口感會更加脆身而且真係食唔停口🤭一客有5件,兩個人分享剛剛好❤️🍋檸檬草南姜飲除左泰式飲料🥤泰奶、咸檸七之外,仲有養生選擇🤭我地都揀咗檸檬草南姜飲,南姜嘅姜味係較溫和順口,依家天氣涼涼地飲完就暖哂

🐔泰北烤雞金麵

🐔泰式椒麻手撕雞

🦐薄脆蝦餅

🍋檸檬草南姜飲
6天前 0 瀏覽
呢間泰式食店入面裝修簡單而有特色,充滿泰國風情。首先試咗泰式清湯金邊粉,入面有牛柏葉、牛肚、牛肉同牛丸。湯底清甜,牛味濃郁,配上彈牙嘅金邊粉,食落去好暖胃。牛柏葉同牛肚都煮得啱啱好,唔會太韌,牛丸亦都好彈牙。泰北豬頸肉金麵撈面都係必試之選,豬頸肉夠香口,烤得剛剛好,肉質嫩滑。金麵撈得夠乾身,配埋特製醬汁,味道一流。泰式生蝦同薄脆蝦餅都係小食佳品。生蝦好新鮮,配埋少少辣醬,鮮味十足。薄脆蝦餅外脆內嫩,蝦味濃郁,食完一件又想再食。泰北清湯生菜伴馬拉盞醬,清新爽口,生菜脆口,配埋馬拉盞醬,鹹香惹味。飲品方面,檸檬草南姜熱飲好特別,暖身又有香草香氣。凍嘅泰式奶茶就係經典,甜度適中,茶味香濃,唔會太膩。
呢間泰式食店入面裝修簡單而有特色,充滿泰國風情。

2024-11-05 0 瀏覽
係太子花墟行完街, 同朋友決定係附近食個lunch. 👅朋友好鐘意食泰國野, search到呢間, 見到佢既金麵同生蝦超吸引, 就決定試下!!🌻泰式清湯-慢煮水門雞湯粉個雞冇骨 仲要好嫩滑 加埋個泰式海南雞飯醬 唔錯泰式清湯係用左大量豬骨同雞架淆製 口味偏甜 加少少魚露同埋醋 隻溏心蛋仲要好出色🤤🌻泰北安格斯牛肋條金麵泰北金麵本身醬汁已經充滿住濃濃奶香 香港黎講 咁香濃嘅金麵真係好少有配上已經好入味嘅安格斯牛肋條 唔單止口感豐富 味道仲好濃郁🌻小食拼盤拼盤包含咗魚餅 蝦餅 泰式腸 炸豬皮 同 炸雞件我本身都勁鍾意食蝦 所以有時食到粉味多過蝦味嘅蝦餅都會覺得失望 幸好呢度嘅蝦餅未至於大大舊 但相反地蝦味濃厚 同佢嘅外表成強烈反差 值得一試魚餅味道上有少少似但口感完全唔同 至於炸雞件我認為屬於出色 主要都係外脆內juicy 基本上好似日式炸雞口感 完全擺脫泰式好多小食偏向炸後較乾身嘅缺點最後炸豬皮方面 脆得來乾身唔油膩 怪不得見到佢係其他麵都會配上🌻泰式生蝦每次食泰國野我都一定會叫泰式生蝦呢度既生蝦都相當唔錯生蝦一上枱擺盤好有心思 每一隻都已經配好左一款蒜片 辣椒同
係太子花墟行完街, 同朋友決定係附近食個lunch. 👅

🌻泰式清湯-慢煮水門雞湯粉

魚餅味道上有少少似但口感完全唔同

🌻泰式生蝦
每次食泰國野我都一定會叫泰式生蝦
呢度既生蝦都相當唔錯
生蝦一上枱擺盤好有心思 每一隻都已經配好左一款蒜片 辣椒同埋苦瓜
加埋佢特別調製既醬汁 真係非常有層次感
生蝦本身好出色 新鮮又彈牙 想encore再嗌多碟俾自己自私食

🌻檸檬草南薑飲
呢杯薑飲唔算超重薑味 唔會好辣
甜甜地咁 平時唔太食得薑味既可以一試 我位朋友平時唔鐘意薑味都覺得好好飲 仲飲哂成杯

🌻洛神花茶
呢杯洛神花茶唔會好甜 酸酸地 幾好飲!
2024-10-31
  • 泰式生蝦
  • 泰北安格斯牛肋條金麵
2024-11-03 0 瀏覽
💦今日天氣好熱 咁岩同同事係附近開完會 想食番D辣野開下胃 見到呢間泰國嘢都接近滿座 就決定試下呢間餐廳最出名就係泰式麵 唔單止係金麵 仲有湯粉同乾撈 同同事身為食麵愛好者 決定同同事一人一碗try try佢✨烤豬頸肉冬陰功乾撈麵烤豬頸肉配上乾撈冬陰功麵 豬頸肉塊塊都好厚切 而且仲有溏心蛋結合咗豬肉嘅濃郁煙熏味同埋冬陰功嘅酸辣風味食落去同平時食時嘅冬陰功好唔同 而且好好味!✨泰北安格斯牛金麵拎過黎個陣已經聞到好香 金醬個味類似咖喱咁 不過再香好多 有濃郁既椰漿味同香草味仲會配埋偏甜既酸菜 估唔到係咁夾 完全唔覺得Heavy 當中嘅酸菜唔似平時出面食嘅咁重酸味 係帶有甜味嘅個牛肉好嫩 加埋蛋麵同炸到脆卜卜既蛋麵波波 撈埋一齊食 真係唔錯✨泰北清湯生菜半馬拉盞醬食左金面之後 想叫埋D清爽D的配菜 所以就同朋友嗌左碟菜呢碟生菜配上清爽嘅泰北清湯再加埋佢本身附上嘅馬拉盞醬 清淡得黎又食到湯本身嗁鮮美口感✨香茅炸雞翼呢碟雞翼炸到熱辣辣 脆卜卜 但又唔會柴加埋隔離個泰式醬汁真係一百分鐘意食雞翼嘅朋友一定唔可以錯過✨青檸梳打lunch加野飲特價$14估唔到一上枱咁大杯 酸酸甜甜清爽 天氣咁
💦今日天氣好熱 咁岩同同事係附近開完會
想食番D辣野開下胃 見到呢間泰國嘢都接近滿座 就決定試下
呢間餐廳最出名就係泰式麵 唔單止係金麵 仲有湯粉同乾撈
同同事身為食麵愛好者 決定同同事一人一碗try try佢

✨烤豬頸肉冬陰功乾撈麵
烤豬頸肉配上乾撈冬陰功麵
豬頸肉塊塊都好厚切 而且仲有溏心蛋
結合咗豬肉嘅濃郁煙熏味同埋冬陰功嘅酸辣風味
食落去同平時食時嘅冬陰功好唔同 而且好好味!

✨泰北安格斯牛金麵

lunch加野飲特價$14
估唔到一上枱咁大杯
酸酸甜甜清爽 天氣咁熱解渴一流
食完金麵辣辣地不知不覺飲哂成杯 唔夠喉

餐廳仲有自家制調味四寶 鐘意濃味嘅朋友一定要加 味道再豐富左
食完真係超級滿足 金麵果然係呢間餐廳嘅主打 好出色 而且環境都幾好同埋好乾淨 一定會同朋友再黎!
2024-10-31
2024-11-03 0 瀏覽
係香港要搵船麵唔難, 但泰北咖哩麵就比較少有, 而太子竟然開左間泰北菜專門店, 中意khao soy既人有福了。豬頸肉金麵咖哩底非常香濃, 香得黎唔會太辣, 濃稠度高麵條可以完全掛哂汁, 仲有一球炸麵壓碎後奉拌食口感更豐富。泰式生蝦一碟8隻, 有埋蒜片同辣椒, 新鮮亦夠傳統。泰北烤牛肉有陣炭香, 牛肉味濃, 點埋個醬即時好有泰式風味。泰北烤雞冬蔭乾撈哩隻冬蔭係溫和開胃個種, 烤雞厚身肉嫩, 仲有肉碎, 炸雲吞皮, 撈埋好好味!
豬頸肉金麵
泰式生蝦
一碟8隻, 有埋蒜片同辣椒, 新鮮亦夠傳統。
泰北烤牛肉
有陣炭香, 牛肉味濃, 點埋個醬即時好有泰式風味。
泰北烤雞冬蔭乾撈
2024-11-02 0 瀏覽
最近太子新開了一間特色泰北菜不是吃常見的冬蔭公 菠蘿炒飯是吃獨特的金麵ᴀʀᴏᴍᴀ ᴛʜᴀɪ 地理位置方便 不過店面偏小桌與桌之間略窄 滿座的話會相對侷促嘈雜餐廳主打不同材料的金麵跟撈麵小食的款式不算很多 也沒有泰式甜品作完美結束不過勝在小食價錢都很親民𓋪 泰式椒麻手撕雞𓋪 薄脆蝦餅手撕雞以開胃微辣的椒麻味作調味配上芽菜跟青瓜絲增加爽脆口感雞肉嫩滑 是方便一口享用的 sɪᴢᴇ蝦餅是薄薄的一塊 香脆不油膩 蘸上辣醬更惹味𓋪 泰北安格斯牛肉金麵餐廳招牌菜金麵又稱為 ᴋʜᴀᴏ sᴏɪ食譜來自青睞山區小族群 餐廳再自家研磨炒製醬料食法獨特 首先壓碎很有造型的炸麵球再把所有配料跟鍾華記麵廠全蛋麵拌好加上麵碎後口感相當豐富 金麵醬料惹味帶辛辣後勁很強 店家建議大家可以點泰式奶茶平衡一下𓋪 青檸梳打𓋪 檸檬草南姜飲友人點了清爽的青檸梳打解辣我則點了薑味濃郁的養身薑茶暖胃如果有多一點特飲 椰青/珍多冰會更好也許是地理位置方便平日也吸引不少客人到訪吃一碗特別的金麵如果吃厭了平時的泰菜不妨可以嚐鮮一下
最近太子新開了一間特色泰北菜

平日也吸引不少客人到訪吃一碗特別的金麵
如果吃厭了平時的泰菜
不妨可以嚐鮮一下
2024-10-16
✨泰北烤雞金麵本身望落以為係勁濃勁辣嘅撈麵,但其實個金醬就係咖哩醬,濃度適中,唧個青檸汁 再帶有浸清新嘅味🍋‍🟩麵條爽口彈牙 好掛醬汁;烤雞好實淨,好香(串燒雞嗰種)沙爹味😋🐓‼️.✨泰式烤豬頸肉份量啱啱好 (for two👌🏻豬頸肉帶有少少彈性,肉嘅部分多於肥膏,係鹹香+焦香為主.✨慢煮水門雞全蛋粗麵 -湯底:泰式冬蔭湯泰式冬蔭湯應該就係清湯+少少冬蔭,所以湯底係液狀,微微辣🌶️麵條比想像中幼,質地厚實 咬落彈牙;水門雞相比烤雞 係再軟滑+彈牙,低調味(>^ω^<).✨泰式生蝦x8生蝦完全冇腥臭味,質地柔軟🦐配檬汁、苦瓜、辣椒食 係多重味道👅辣椒其實好辣 配埋苦瓜食冇咁辣💚.【飲品:】✨青檸梳打:唔係好甜,好有「汽」🍋‍🟩✨支裝椰青水:用嚟解膩解辣😙✨泰式凍奶茶:奶味十足🥛
✨泰北烤雞金麵
✨泰式烤豬頸肉
✨慢煮水門雞全蛋粗麵 -湯底:泰式冬蔭湯
✨泰式生蝦x8
【飲品:】
✨青檸梳打:唔係好甜,好有「汽」🍋‍🟩
✨支裝椰青水:用嚟解膩解辣😙
✨泰式凍奶茶:奶味十足🥛