2025-02-18
泰南菜喺香港餐廳相對普遍,但泰北菜就比較少見🥺。今次特登喺網上搵到呢間 Aroma Thai Food,希望可以重溫一下以前喺清邁食過嘅地道風味✨。🍜 泰北豬頸肉金麵 $98一上枱就已經聞到金黃咖喱湯嘅香味,帶有椰奶嘅濃郁口感🥥,同傳統泰北 Khao Soi 嘅風格相似。不過,湯底偏少,感覺有啲似變咗撈麵😅。炸金麵有少少唔夠脆,但勝在唔會太油膩💡。豬頸肉燒得唔夠香🔥,又欠缺油脂,食落冇咁嫩滑😕。配料方面,包括 乾蔥🧅、酸菜🥬、芫荽🌿、青檸🍋,呢啲全部都係泰北 Khao Soi 必備元素,呢點還原度做得不錯👍。🍜 安格斯牛肉冬蔭乾撈麵 $88冬蔭應該係酸辣開胃🌶,不過呢碗乾撈麵嘅香氣稍遜🫠。牛肉選用 安格斯牛🥩,但處理方式只係用水煮熟,味道上有啲平淡🤔。配料方面,有半熟溏心蛋🥚、加上豬肉碎豐富口感,但薄脆片唔夠脆,少咗泰式乾撈麵應有嘅層次感💭。諗返起以前喺清邁食過嘅泰北菜味道,真係令人懷念🥹。Aroma Thai Food 喺還原度方面確實下過功夫,配料完整,味道調整得比較適合香港人口味,辣度適中🌟。不過 泰北豬頸肉金麵湯底偏少,變得有啲似撈麵,稍為可惜🥲。雖然未完全還原清邁嘅味道,但整
🍜 泰北豬頸肉金麵 $98