2023-05-20 24 瀏覽
今日早放工,所以同朋友嚟尖東呢邊行吓。係南洋中心地下見到呢間B’hood,環境唔錯,就入咗去試吓。我地叫咗:❤️Signature Highball Hanakotoba $ 160,打卡真係好靚😍。當中mix咗果醋同薑汁,感覺好fresh,亦有胭脂莓果茶嘅餘韻飲落好舒服,唔錯呀。Btw,坐喺度睇到調洒師好認真製作每杯cocktails ,讃呀!👍❤️蟹肉龍蝦汁蛋餅,有薯仔做底,蛋加蟹肉,撈埋配菜食,味道層次真係多好多。亦都好食兼容易飽肚。❤️蟹肉蟹籽黑松露忌廉長通粉,蟹味濃郁,蟹籽香口,正!餐廳氣氛好relax, 放工chill 下啱晒😄

我地叫咗:

❤️蟹肉蟹籽黑松露忌廉長通粉,蟹味濃郁,蟹籽香口,正!

餐廳氣氛好relax, 放工chill 下啱晒😄
西式
西式
2023-05-17 40 瀏覽
1️⃣燒雞扒酥皮窩夫配脆藜麥賓尼士汁Bearnaise Sauce好香牛油,蛋黃味.同個雞扒好夾.雞扒整得好淋.皮幾香,再加左栗米同椒.沙律淋左D柚子汁,食落好fresh.窩夫都好香.💰HKD$1182️⃣蟹肉蟹籽黑松露忌廉長通粉熱辣辣,份量都幾多.汁夠多,好Creamy.💰HKD$1283️⃣Tempus hourglass好特別嘅酒精飲品.店員提醒依杯酒精濃度係最高. 不過我飲落又唔算好烈. 佢嘅做法係將咖啡融入酒,係用辣薄荷gin酒同烈酒,以手沖咖啡方式倒入咖啡粉,等一分鐘,等佢流落去.個冰底係咖啡黎,想咖啡味濃d可以等佢融多d再飲.💰HKD$110
1️⃣燒雞扒酥皮窩夫配脆藜麥賓尼士汁
💰HKD$118

2️⃣蟹肉蟹籽黑松露忌廉長通粉
熱辣辣,份量都幾多.汁夠多,好Creamy.
💰HKD$128

3️⃣Tempus hourglass
💰HKD$110
2023-05-16 664 瀏覽
餐廳:B‘hood地點:尖沙咀麼地道菜式:酒吧西餐廳餐牌:飲品有咖啡,雞尾酒,其他酒類,茶。食物有串燒,多款招牌菜式,Tapas,肉類,意粉,意大利飯,甜品等。先叫一杯打卡cocktail。Ginpacho ver.2 $100 另加一Ginpacho ver.2係以西班牙凍湯為靈感,有氈酒混合冷壓哈密瓜汁同蘋果汁,加入洋蔥,芝麻,青瓜,青蔥,喜瑪拉雅鹽等提味,配有兩片煙肉。飲品用高身杯上,而兩片煙肉用個圓紙筒夾住係杯邊,玩味十足。煙肉鹹香,配個凍湯食好特別,凍湯呈濃淺黃色,味道好似蔬菜湯,主要係青瓜加芝麻味,適合飯前飲用,酒味完全唔濃。炭燒香草羊扒,新薯露筍 $168 另加一一客兩件羊架,叫左medium rare,雖然比預期中熟,不過肉質都好嫩,完全唔羶,燒得外面少少脆皮。伴有黃色芥末一細兜。下底有脆皮新薯三件同三條鮮嫩露筍。泰式芒果紫米飯伴椰子雪糕 $88 另加一呢個甜品製作時間都唔短,建議早叫起。泰式芒果紫米飯伴椰子雪糕賣相精美,暖暖紫糯米上面有一片酸芒果肉,加上大量椰汁,伴有一大球椰子味雪糕同兩片士多啤梨。紫糯米非常有咬口,粒粒分明,伴冰凍香滑雪糕仲有香甜椰汁一齊食真係好正!
餐廳:B‘hood
地點:尖沙咀麼地道
菜式:酒吧西餐廳

先叫一杯打卡cocktail。

Ginpacho ver.2 $100 另加一

炭燒香草羊扒,新薯露筍 $168 另加一

泰式芒果紫米飯伴椰子雪糕 $88 另加一

泰式芒果紫米飯伴椰子雪糕

今餐食物水準都唔錯,入面梳化位仲有好靚壁畫。
2023-05-16
$196 (宵夜)
2023-05-13 23 瀏覽
📍 B’hood🌍尖沙咀麼地道75號南洋中心地下32-35號舖 Shop 32-35, G/F, South Seas Centre, 75 Mody Road, Tsim Sha Tsui📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝ 摸下杯底,傾下計⤫B’hood highball ⤫ $120飲之先嚐下杯邊加左檸檬幼鹽嘅磨菇碎末,幾得意,鹹鹹地同杯清甜嘅酒好match,提鮮效用。檸檬馬鞭草氈酒加入雪梨提子同白桃梳打,奶洗法令成杯酒色澤清徹,口感圓潤滑順。⤫ Fruitage⤫ $68冷泡咖啡加入左果汁,並用左紅提冰,令成杯更有果香。虹吸技術先打左氣 refreshment,令口感似香繽。⤫ Duck Confit & Croissant Waffles ⤫ $128牛角包嘅waffle好食到癲,之之都要黎食,牛油香豐富,口感超級酥脆,內裡卻有咬口。鴨髀又係勁出色,鹹香脆皮可口! ⤫ Seafood Linguine with Lobster Sauce ⤫ $128海鮮勁豐富,有青口、蝦、蜆、八爪魚,濃濃龍蝦汁包住每條意粉,唔會太重忌廉,令蝦味更
📍 B’hood

🌍尖沙咀麼地道75號南洋中心地下32-35號舖

📝整體評分:8/10

摸下杯底,傾下計

⤫B’hood highball ⤫ $120

⤫ Fruitage⤫ $68

海鮮勁豐富,有青口、蝦、蜆、八爪魚,濃濃龍蝦汁包住每條意粉,唔會太重忌廉,令蝦味更出。

放工梗係想搵間又好食又坐得舒服嘅餐廳呢間餐廳有得揀室外或者室內坐室內梳化位仲有cushion好舒服食物種類都好多,不錯不錯☺️☺️☺️🩵串燒--免冶雞肉串、五花肉露筍、厚切牛脷🍢估唔到西餐廳嘅串燒都好高質免冶雞肉串啖啖肉,配埋日式蛋黃醬油漬好特別好好味五花肉都好厚,燒得好香厚切牛脷一啲都唔韌,配埋自家製沙嗲醬,好惹味🤩🤩🤩🩵脆炸魚柳薯條🐠🍟份量好多,有6舊炸魚柳仲要炸得好脆,切落去唔易散,抵讚薯條灑左黑松露粉好好味😚😚😚🩵蟹肉黑松露長通粉🦀材料豐富,長通粉上面仲有啲蟹籽粒每食一啖都包含左蟹肉同黑松露醬好好味,推介推介😋😋😋🩵即焗麵飽布甸🍞🍮因為係即叫即焗,所以我地都好快就叫定先麵飽同布甸嘅比例做得好好,而且甜度適中為呢餐飯畫上完美句號🤤🤤🤤🩵BHood Highball🍸加入左檸檬馬鞭草嘅氈酒杯邊仲有蘑菇檸檬幼鹽提升味覺飲落去唔會覺得係草青味同埋粒冰好靚,有店名"BHood"個字😉😉😉🩵Dopamine🍹面頭有菠蘿乾同埋自家製嘅牛油曲奇味道方面好影入口,又靚又好飲好適合女仔試下☺️☺️☺️
放工梗係想搵間又好食又坐得舒服嘅餐廳
呢間餐廳有得揀室外或者室內坐
室內梳化位仲有cushion好舒服
食物種類都好多,不錯不錯☺️☺️☺️

🩵串燒--免冶雞肉串、五花肉露筍、厚切牛脷🍢
估唔到西餐廳嘅串燒都好高質
免冶雞肉串啖啖肉,配埋日式蛋黃醬油漬好特別好好味
五花肉都好厚,燒得好香
厚切牛脷一啲都唔韌,配埋自家製沙嗲醬,好惹味🤩🤩🤩

🩵脆炸魚柳薯條🐠🍟
份量好多,有6舊炸魚柳
仲要炸得好脆,切落去唔易散,抵讚
薯條灑左黑松露粉好好味😚😚😚

🩵蟹肉黑松露長通粉🦀
材料豐富,長通粉上面仲有啲蟹籽粒
每食一啖都包含左蟹肉同黑松露醬
好好味,推介推介😋😋😋

🩵即焗麵飽布甸🍞🍮
因為係即叫即焗,所以我地都好快就叫定先
麵飽同布甸嘅比例做得好好,而且甜度適中
為呢餐飯畫上完美句號🤤🤤🤤

🩵BHood Highball🍸
加入左檸檬馬鞭草嘅氈酒
杯邊仲有蘑菇檸檬幼鹽提升味覺
飲落去唔會覺得係草青味
同埋粒冰好靚,有店名"BHood"個字😉😉😉

🩵Dopamine🍹
面頭有菠蘿乾同埋自家製嘅牛油曲奇
味道方面好影入口,又靚又好飲
好適合女仔試下☺️☺️☺️
2023-05-10 21 瀏覽
🔸Ginpacho Ver. 2同waiter傾開計先知佢地主打創意Cocktail🍸我地膽粗粗叫左佢地其中一杯signature cocktail, 聞落好重既麻油味,第一次飲係鹹身既酒,好似一杯 #凍湯 咁,但帶有啖啖酒香,呢個組合好得意😍 🔸韓式一口辣炸雞出乎意料之外既香辣,好過癮,炸雞亦炸得夠香脆👍🏻🔸黃咖哩蟹肉蒜蓉包香濃既咖哩汁,加上啖啖蟹肉,配上香脆既蒜蓉包,好惹味😍🔸煙鴨胸青醬意大利麵自家製既pesto配上彈牙既linguine, 配上煙燻鴨胸,完全提升左個pesto sauce既油香味道😍
🔸Ginpacho Ver. 2
waiter傾開計先知佢地主打創意Cocktail🍸

🔸韓式一口辣炸雞
出乎意料之外既香辣,好過癮,炸雞亦炸得夠香脆👍🏻

🔸黃咖哩蟹肉蒜蓉包
香濃既咖哩汁,加上啖啖蟹肉,配上香脆既蒜蓉包,好惹味😍

🔸煙鴨胸青醬意大利麵
朋友星期六在尖東做野,好好彩search到依間餐廳有得book位,同埋book左係堅吾駛等位。餐廳有半户外位同室內位,我地當然坐室內。餐廳感覺都chill,仲有調酒師調酒,不過我地今日吾飲得酒,但無酒精飲料得咖啡,汽水同tea chateau既茶。餐廳幾個侍應既服務態度都好好,感覺有train過,我地想叫蛋餅、意粉同一堆串燒,好彩侍應有提我地2個女仔食吾晒甘多,所以冇叫意粉,可以試多幾串串燒。這里的串燒火喉剛好吾會太燶,味道又好好,朋友好仲意佢地個柚子七味粉,不斷地點🤣秋葵燒得好嫩虎蝦好大隻,豚肉露荀都好好味,仲有係吾燶吾怕熱氣😍期待已久的蟹肉蛋餅超juicy,無諗過勁多蟹肉,好好味,2個人一人一半剛好。侍應冇介紹錯!佢個秋葵太味又叫多一串,單骨雞翼都好好味,不過有2舊燒得不夠熟,應該就係早左一分鐘出爐😂廚師幫我再返燒左,😝整體而言,食物值90分以上👍👍至於飲品方面,因為對茶有要求,試過tea chateau麻麻地,為左吾浪費quota,一定吾會令飲茶,揀汽水又太頹,所以諗住試咖啡。侍應又好好甘逐枱都詳細介紹下幾款特別的咖啡。朋友最後試有新鮮急凍的berries既咖啡,我就試有咸有甜有

秋葵燒得好嫩

虎蝦好大隻,豚肉露荀都好好味,仲有係吾燶吾怕熱氣😍

至於飲品方面,因為對茶有要求,試過tea chateau麻麻地,為左吾浪費quota,一定吾會令飲茶,揀汽水又太頹,所以諗住試咖啡。侍應又好好甘逐枱都詳細介紹下幾款特別的咖啡。朋友最後試有新鮮急凍的berries既咖啡,我就試有咸有甜有甘味既芝士煙肉咖啡。味道是很時別的,不過我地就麻麻,希望餐廳日後有mocktail 可以俾吾飲酒既人多個選擇😂

依間店人好食物好,下次有機會可以再去^^
  • 燒物
2023-05-04 45 瀏覽
評分: 4.3 / 5 🔥🔥🔥🔥約朋友係尖東食晚飯,偏偏周邊都係高朋滿座嘅酒吧,喧鬧嘈吵既環境實在唔岩同朋友deep talk,係周邊轉一圈咁岩發現呢間 Cafe / 酒吧,鬧中取靜環境舒適,呢種氛圍就岩哂我地啦 😸👅 蟹肉黑松露長通粉 ( $ 128 )身為黑松露愛好者,就緊係忍唔住叫呢碟意粉啦 🤤 長通粉面身彈牙有口感,濃稠既忌廉醬汁混合黑松露,加上蟹籽、蟹肉以及青蔥一齊食十分美味,唔會膩味,愈食愈肚餓 ☺️☺️👅 燒雞扒酥皮窩夫( $ 118 )聽落去毫不搭配既食材,煎煮後頗有驚喜,雞扒嫩滑,窩夫鬆軟,伴住有微微牛油蛋香既賓尼士汁食用,味道配合得美味合拍 🧈👅 Ginpacho ver.2 ( $ 100 )黎到一間酒吧緊係要叫返一杯cocktail,叫左杯 Ginpacho,冷壓後既哈密瓜汁同蘋果汁,加上芝麻、青瓜、喜馬拉雅鹽等,清甜微咸,最玩味既係兩條附送既 bacon 乾,同cocktail一同品嘗十分合襯,開胃清新 🍀🍀▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️B’hood (尖沙咀)📍尖沙咀麼地道75號南洋中心地下32-35號舖
評分: 4.3 / 5 🔥🔥🔥🔥

👅 蟹肉黑松露長通粉 ( $ 128 )

蟹肉黑松露長通粉

👅 燒雞扒酥皮窩夫( $ 118 )

👅 Ginpacho ver.2 ( $ 100 )

B’hood (尖沙咀)
📍尖沙咀麼地道75號南洋中心地下32-35號舖
2023-05-03
蟹肉黑松露長通粉
蟹肉龍蝦汁蛋餅 $128用煎pan上嘅蛋餅,又大份又香氣撲鼻。一切開金黃色嘅蛋餅就見到滿滿嘅蟹肉,食落去味道好濃郁。仲配咗龍蝦汁、茄汁焗豆、蕃茄粒同酸菜,可以按自己口味隨意配搭西班牙炸油條 $58啱啱炸起,熱辣辣外脆內軟,配肉桂糖食增添咗啲甜味,食上去更加滋味Tiramisu $58餐廳有甜品櫃,大家可以揀甜品感挑選心儀甜品,Tiramisu口感creamy滑溜,咖啡味同甜度適中Signature Highball $120加入咗檸檬馬鞭草氃酒、有氣雪梨提子汁同倫敦白桃梳打,以奶洗法處理,味道清甜。加埋杯邊嘅蘑菇檸檬幼鹽,味道更加富有層次餐廳有室外同室內位置,都好舒適👍🏻
蟹肉龍蝦汁蛋餅 $128

西班牙炸油條 $58

Tiramisu $58

Signature Highball $120

餐廳有室外同室內位置,都好舒適👍🏻
  • Signature Highball
  • 西班牙炸油條
2023-04-28 29 瀏覽
餐廳嘅地點唔係一啲顯而易見嘅地方,但正正係咁樣,感覺清靜,有酒吧feel,都幾relax。職員好用心介紹佢哋每一款自調嘅cocktails,其中聽到呢杯三時間女神,如何透過一杯嘢飲去表達過去、現在及未來,覺得好有意思。但就正如職員所講,係女人都鍾意收花,所以就揀咗以下呢一杯;其實主要係佢描述嘅味道,比較適合自己,甜甜酸酸,又有汽。通常飲酒嘅地方,食物質素都冇乜期望,但呢間令我十分之有驚喜。佢嘅蟹肉黑松露長通粉,味道好濃郁,通粉夠煙韌,好味!串燒更加係性價比好高!白鱔好肥美,皮脆肉嫩;牛舌即使厚切,都好軟熟好Juicy,一啲都唔乾,配埋佢哋自製嘅七味粉,有柚子味同煙熏味,兩種都幫助串燒增加口感嘅層次。最後叫埋個芒果黑糯米飯,大滿足的一晚。環境令人坐得舒適,絕對會再encore。

佢嘅蟹肉黑松露長通粉,味道好濃郁,通粉夠煙韌,好味!

最後叫埋個芒果黑糯米飯,大滿足的一晚。

環境令人坐得舒適,絕對會再encore。
2023-04-25 752 瀏覽
尖東附近既一間小餐廳 係紅磡天橋行落去南洋中心 好方便就腳平日放工去食個飯快閃chill一chill 係一個唔錯既選揀#蟹肉龍蝦汁蛋餅 $128一碟熱辣辣 脹卜卜既蛋餅一望就覺得味道好吸引🤤切開滿滿的蟹肉🦀龍蝦汁係旁邊另上 係昇華左成個蛋餅😋好濃郁既龍蝦味🤭忍唔住搽到滿滿咁擺入口配菜有酸菜 蕃茄漬品 茄汁豆 可以減輕蛋餅既膩感 話咁快就食哂成塊#鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯 $128好精緻 好開心🥰有四粒蝦🦐肥大既蝦肉好爽口 配合軟綿綿既飯粒 粒粒飯都入哂味題外話💁🏻‍♀️原來佢同隔離店係朋友黎兩間店都可以互相點佢地既菜式可以話一次試哂兩間店既味道👅#VortexOfDestiny $120呢一杯好岩打卡既係佢地嘅 #signaturehighballcocktail意味住時間命運三女神👸🏽掌控住過去⌛️現在 🕒未來「過去」用了AGE 12年既Whisky與有氣綠茶而「未來」就選擇係自己手上🫵🏼有紅色既洛神花漿可以加強甜 & 酸味而藍色就是蝶豆花伏加🥃可以加強苦澀同酒感咁「現在」呢⁉️就係杯既設計啦😎店主用左一個磁力吸盤杯🧲營造左中間一個龍捲風🌪️仲好有心思咁3D print左3位神做杯蓋👸🏽🫅🏼
尖東附近既一間小餐廳 係紅磡天橋行落去南洋中心 好方便就腳

意味住時間命運三女神👸🏽掌控住過去⌛️現在 🕒未來
「過去」用了AGE 12年既Whisky與有氣綠茶
而藍色就是蝶豆花伏加🥃可以加強苦澀同酒感
咁「現在」呢⁉️
仲好有心思咁3D print左3位神做杯蓋👸🏽🫅🏼🤴🏻所以呢杯既味道其實都係自己決定
2023-04-19
蟹肉龍蝦汁蛋餅
鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯
Vortex Of Destiny
同朋友食飯,揀咗尖東B’hood試下,飲杯cocktail傾下偈。🍴蟹肉龍蝦汁蛋餅蛋餅蛋味香濃,混合咗龍蝦汁,食到啖啖蟹肉,個底仲有薯仔,口感都幾豐富。附有4款配料一齊食,最鍾意蕃茄粒,好清新,仲有少少辣味,同蛋餅幾夾!🍴法式油封鴨髀•酥皮窩夫鴨肉都幾嫩滑濃味,窩夫尚算酥軟,影相影耐咗,窩夫凍咗都唔難食,配埋蛋汁或蜜糖一齊食,味道更豐富!🍴即焗麵包布甸即叫即焗,要等30分鐘左右。布甸蛋味好香濃,又唔會好甜,口感軟棉棉,加埋鬆軟嘅麵包,甜品胃大開😂🍸Ginpacho ver.2調酒師以西班牙凍湯為靈感,以氈酒混合咗冷壓哈密瓜汁同蘋果汁,加埋洋蔥、芝麻、青瓜、青蔥、喜馬拉雅鹽等提味,再配埋兩條煙肉🥓一齊食,味道好特別,唔甜,有飲凍湯嘅感覺!幾新清易飲!呢間餐廳環境都幾chill,播住音樂,cocktail款式特別,食物質素都好唔錯!想靜靜地傾下傾,呢度係一個唔錯嘅選擇!

🍴蟹肉龍蝦汁蛋餅

🍴法式油封鴨髀•酥皮窩夫

🍴即焗麵包布甸

🍸Ginpacho ver.2

• 麵包布甸
  • Ginpacho ver.2
2023-04-21 40 瀏覽
1. 龍蝦汁海鮮意粉真係有齊哂青口、蜆、蝦、八爪魚仔,而且有足夠嘅龍蝦汁,唔同出面啲cafe咁,尖沙咀黎講,百零蚊嘅意粉都咁足料,算幾抵食2. 經典西班牙蛋餅推大家要試呢個,好似都係呢間店嘅招牌菜。西班牙蛋餅係即刻用茄汁焗,配上牛油果汁 、蕃茄汁,店員推介配牛酒果汁食,感覺好fresh😝蛋餅甜甜地,蛋嘅邊都焗到脆嘅,仲可以有腸仔,果粒增加口感,即時飽肚3. Cocktail- Barrel-age 呢個cocktail係煙燻味為主,賣點係用Rum酒木埇咖啡豆去製作,所以冧酒都用堆咖啡味,又係容易入口之選,如果店員將即場煙燻嘅過程係我地嘅面前做埋,就會更加加分😂5. Ginpacho ver2 比較推介呢杯,好似凍湯咁🤤🤤真係會舊有煙肉,亦都好脆,唔會好似凍湯咁浸淋左。味道方面,呢杯有芝麻香味,都算易入口😛😛

1. 龍蝦汁海鮮意粉

2. 經典西班牙蛋餅

3. Cocktail- Barrel-age

5. Ginpacho ver2
1K
2023-04-19 36 瀏覽
呢間餐廳位於尖東吧街,呢度主要都係飲咖啡同酒為主既,酒吧夜晚會有好多款唔同既酒俾客人點,咖啡就日頭為主,我地叫左一份西班牙經典蛋餅,份量好大,要食呢款食物記得預早叫,因為制作時間需要20-30分鐘左右,蛋餅焗到外層香濃蛋味,好香口仲有好多唔同配菜同醬汁伴碟,有紅菜頭同沙律醬等等,沾埋黎食更加惹味,仲有我地叫左一份羊架5成熟,味道唔會好蘇,肉質口感軟熟岩岩好,肉味香濃,RUM酒咖啡好特別有用煙燻過既橡木聞菅好香橡木味,咖啡混埋RUM酒味雪糕甜甜地幾好飲。
2023-04-19 28 瀏覽
今日放工時間尚早,同朋友食個tea再來一杯cocktail🍸很chill的一個黃昏🌇法式油封鴨脾。酥皮窩夫 $128牛角包窩夫通常都配甜品,估唔到配鹹食都一樣出色,配上似係芒果柚子醬很夾,油封鴨脾外皮香脆,肉質幼嫩juicy,應該是為了美觀再配上太陽蛋,蛋黃味都幾香野菌黑松露忌廉長通粉 $95黑松露香氣很棒!忌廉係有質素嗰種,野菌都係用新鮮同炒很好香Iced latte ☕️有得揀nutty/ fruity,唔太識飲咖啡嘅我當然係nutty😌好香好順滑👍🏻Flat white +$15天鵝拉花好靚🥰奶味很重,入口也是好順滑的B’hood high ball $120同朋友邊傾計邊share一杯cocktail,gin 加上果汁同梳打,杯邊係蘑菇檸檬幼鹽,有著濃郁甜度嘅酒加上鹹味,很有層次

法式油封鴨脾。酥皮窩夫 $128

野菌黑松露忌廉長通粉 $95
黑松露香氣很棒!忌廉係有質素嗰種,野菌都係用新鮮同炒很好香

Iced latte ☕️

Flat white +$15
天鵝拉花好靚🥰奶味很重,入口也是好順滑的

B’hood high ball $120