餐廳: Bagels Alley
資訊:

上星期lunch 經過中環中心附近, 見到有笑容親切的店員手持一大兜免費試食的bagel, 標榜手製bagel & 自家製cream cheese, 試食左一舊, 的確係同平時食開0個d 好唔同喎, 幾好味 決定一定要搵日落黎幫襯一下!  撞岩今日落雨, 唔想行咁遠, 咁就一於食bagel 啦第一次幫襯, 唔知食咩好, 店員好有耐性咁向我解釋每個包大約有咩料, 最後推介左煙燻牛比我, 正, 岩哂我呢d 食肉獸!!! 除左有5款三文治揀, 仲有大約6-7款BAGEL 口味揀架, 我揀左plain, 想試真個bagel 嘛由點餐到上菜, 大約8-9分鐘啦, 三文治係即叫即製, 呢個時間算可接受; 不過見到有人叫煙肉, 即叫即煎就要等耐D 了..(但係聞到超香! 下次一定要試!)老實講, 70蚊一個包一開始都覺得有d 貴, 不過食落就知好足料, 有誠意, 再加上係自家製, 就覺得貴得都有道理我一定會再幫襯

我一定會再幫襯
題外話/補充資料: 做緊新店開張優惠, 咖啡買一送一, 不過唔知做到幾時.. 我唔飲咖啡的, 所以冇試
2016-11-23
15 分鐘 (堂食)
2016-11-23 3281 瀏覽
記得 10月中,我正想幫襯中環 DBS 附近的 <點盅皇>!怎料已結業!店外並已圍板,相信即將有新店進駐!上星期,幫襯中環 <茶湯會>,順便走到 <聖安娜餅屋> 買蒸包!經過這裡,見到有個廣告牌,牆上還畫上大大個 Bagel 的圖畫!好奇一望,原來新開了一間 Bagel 店 Bagels Alley!最近,放工走到店子看看!順便拿張單張來看看吧!店子主打 Bagel,以紐約風味為主!Bagel 款式大約 10 款:原味、洋蔥、蕃茄乾、罌粟籽、芝麻、藍莓、玉桂葡萄…等!1> 食客只要先選擇 Bagel 配醬料 $35,還是 Bagel 三文治 $70?!2> 然後,選擇 Bagel 款式,聽男店員講,每天在香港工場新鮮製造!3> 醬料:原味、洋蔥及香蔥、蜜糖合桃、辣味車打芝士、鷹嘴豆(原味或辣味)及黑松露醬 +$54> 選擇配料口味,5 種口味包括:Pastrami Bomb 牛/ Smoked Salmon 三文魚/ BLT 煙肉/ Avocado Salsa 牛油果/ Hummus Veggie 鷹嘴豆(
店外並已圍板,相信即將有新店進駐!

最近,放工走到店子看看!順便拿張單張來看看吧!

店子主打 Bagel,以紐約風味為主!
Bagel 款式大約 10 款:

原味、洋蔥、蕃茄乾、罌粟籽、芝麻、藍莓、玉桂葡萄…等!

4> 選擇配料口味,5 種口味包括:

Pastrami Bomb 牛/ Smoked Salmon 三文魚/ BLT 煙肉/ Avocado Salsa 牛油果/ Hummus Veggie 鷹嘴豆(雞心豆)

配咖啡或茶 +$20 凍飲+$3
設有堂食及外賣。
由於即叫即製,外賣等上大約 15分鐘!

三位店員面帶笑容,每位都好有禮!
亦跟我說唔好意思,要我等咁耐!

鷹嘴豆(雞心豆) 藍莓 Bagel  & Rose Latte
鷹嘴豆(雞心豆) 藍莓 Bagel & Rose Latte
 Hummus Veggie 鷹嘴豆(雞心豆) 藍莓 Bagel $70

Bagel 三文治索價 $70 的確貴了一點!
 我覺得 $50 相對會較為合理!

滿載雜菜配料,拿上手都幾重手!

包身是身溫,包質密度高,口感略帶煙韌,夾雜藍莓乾;店員無問需不需要烘熱!我亦醒不起!
 還以為會烘熱,相信烘熱後,不論香氣、質感與口感會更好!
 配上新鮮的蔬菜類,整體食落凍冰冰!

雞心豆醬纖維豐富,
入口粉腍而味道鹹鹹地!

嫩綠爽脆的火箭菜帶微苦!青瓜清爽!鮮紅色的蕃茄鮮甜多汁!

聽店員講,Cream cheese 是店內自家製的!
 加入 Feta cheese,輕輕滲出羊奶的羶味,個人不太接受!
鷹嘴豆(雞心豆) 藍莓 Bagel
Rose Latte +$10 (新開張半價優惠)

加入玫瑰味糖漿,清甜帶甘得來,口味不單調!
 質感濃稠適中,適合入口的水溫!
 整體不過不失!
Rose Latte
2016-11-22
15 分鐘 (外賣自取)