2018-11-16 311 瀏覽
宜家香港大熱係黑糖珍奶 回想番年幾兩年前 講到大熱既一定係芝士撻!個時日日都話有過江龍黎香港開舖 又有本地野又話自己整既好食D 鬥到難分難解仲記得bake 岩岩開既時候閒閒地要排個幾兩個鐘 條龍尾仲排到去後樓梯! 認真誇張可惜 熱潮過後 人龍不再 今次買暢通無阻 等既只係店員入盒個幾分鐘哇 呢個芝士撻咁耐無食都係咁好食 我習慣拎到番去會焗幾分鐘先食 咁佢個芝士就會變番做流心架喇!佢既芝士係真係同其他舖既唔一樣 好有層次同好香濃 不過呢外賣有個唔好處係即使焗番 個皮都會淋少少 無新鮮出爐既咁好食!
宜家香港大熱係黑糖珍奶
回想番年幾兩年前 講到大熱既一定係芝士撻!

• 流心芝士撻
每一次經過Sogo 超級市場見到這間流心芝士撻還是心思思想買返一個黎食。還記得初初剛開業時,因為是日本過江龍的關係,客人蜂擁而至,一撻難求,要排隊起碼45分鐘先會買到。至令已開業兩年多,熱潮過了,當然人流已不再,所以好容易便可以買到了,之後其實再出左朱古力味流心撻,雖然朱古力醬都濃味濃郁,但始終都不及芝士原味正流心芝士撻,在店外的櫥窗可以睇到一個個芝士撻整齊地排列在盤子上,每個的芝士撻都新鮮出爐,好挺身,睇到都流哂口水。芝士撻攞上手都感受好溫熱,外面的曲奇皮好脆而且牛油味好重,咬開中間濃郁的芝士不停地流出來,芝味十足,回味無窮~店舖有建議是即食同凍食(即是放在雪櫃之後先食),個人認為當然新鮮熱辣辣是最好食,Bake的芝士流心撻是貪食專員心中最愛的小食之一

流心芝士撻

2018-08-11
$22 (其他)
流心芝士撻
2018-08-18 464 瀏覽
今日黎到Sogo 地庫見到bake唔洗排隊忍唔住見到芝士撻去買番個先!一排排芝士撻show 哂係櫥窗係吸引嘅一個$22 ,六個平廿蚊。但香氣比以前就爭左少少。而家推出左個新口味:菠蘿椰香芝士撻芝士撻拎上手完全唔熱!咬落去先咬到較硬身嘅曲奇皮,芝士味依舊咸香濃稠!不過如果熱辣辣甘食相信味道會較好!

一排排芝士撻show 哂係櫥窗係吸引嘅

一個$22 ,六個平廿蚊。

但香氣比以前就爭左少少。

而家推出左個新口味:菠蘿椰香芝士撻

芝士撻拎上手完全唔熱!

2018-08-18
  • CHEESE TART
It's amazing how trends come and go in Hong Kong. When Bake first opened, there was such a huge queue. Now? No one is ever in line!I noticed that Bake had a series of limited edition cheese tarts. Like chocolate before it, this time it's lemon with honey. They cost $22 for one ($2 more than the regular ones).It seemed to have a shinier glaze than the regular version. The glaze was sticky and I assume honey? It was ok. It tasted like a lemon cheesecake. But as the taste of lemon is so strong and

It seemed to have a shinier glaze than the regular version. The glaze was sticky and I assume honey? It was ok. It tasted like a lemon cheesecake. But as the taste of lemon is so strong and sharp, it covered the trademark cheese taste that is usually found in Bake cheese tarts. I liked it enough but wouldn't really return for a repeat purchase. I'd stick to the regular version.
2018-06-21
2018-06-24 493 瀏覽
BAKE Cheese Tart$110/6件已經食過無數次個經過忍唔住都要買黎食🤭.雖然買的時候已經放涼了但芝士味濃 🧀 撻中心的部分還有少許流心效果如果烘熱少少的話 會滿足好多🤤
BAKE Cheese Tart
但芝士味濃 🧀
撻中心的部分還有少許流心效果
如果烘熱少少的話 會滿足好多🤤
2018-06-05 541 瀏覽
I love BAKE Cheese Tarts! It was meant to be when I first got to try it in SOGO a few few years back. I am guilty in saying that it’s been part of my routine everytime I go to HK for a visit!!!Get the basic cheese tart, eat those wonderful goodies according to the three or four ways you can so you get the full experience. Eat it right after buying, when refrigerated, frozen, and reheated. All experiences were awesome!I have to admit these are treats and when you say treats, I mean not cheap thin

I have to admit these are treats and when you say treats, I mean not cheap things to buy but when you do, you will surely enjoy!
Cheee  tarts!
Cheee  tarts!
  • CHEESE TART
  • Cheese  Tart
2018-05-23 521 瀏覽
話說尋日同男朋友落去sogo地下覓食,見到呢間平時都有幫襯開嘅芝士撻,咁啱見到佢拎左一盆新嘅出黎就諗住買個食下。行到埋去都好有禮貌咁同職員講,想要一個剛剛拎出黎嘅,佢態度好差咁話「全部都係新鮮架喎」然後比左一個唔係新拎出黎嘅。當刻有啲無奈但都諗住算啦,然後一放埋口,嘩 凍嘅! 即刻行返去同個職員講,佢仲要好串咁答「係咁架小姐! 芝士撻係要凍架,唔凍啲芝士唔會流心架」然後我望一望個撻,請問流心左喺邊呢? 不過算,唔想同佢嘈就惟有忍左佢,但下次唔會再幫襯!講真你咁嘅服務態度,幾好食都唔會想幫襯你啦!
講真你咁嘅服務態度,幾好食都唔會想幫襯你啦!
2018-05-22
▶️銅鑼灣Sogo聽說有很多好食在這個地方🤫▶️重新裝修後 放左勁多好食嘅地方 吸引客人購買任何產品🤣▶️重點係淨係買芝士撻 就一定要來BAKE cheese Tart 😝▶️不過裝修放嘅設施都很整齊的 黃色外賣盒很突出😝▶️聽說這個芝士撻在東京很有名氣出名 竟然喺銅鑼灣開分店 不過望住透明大玻璃後邊排得好整齊每一個cheese Tart▶️買一個Cheese Tart 都$20 都唔知好貴 都算合理價錢🤭▶️最後自己都忍唔住買返一個嚟食下先👍🏻👍🏻👍🏻

▶️銅鑼灣Sogo聽說有很多好食在這個地方🤫

▶️重新裝修後 放左勁多好食嘅地方 吸引客人購買任何產品🤣

▶️不過裝修放嘅設施都很整齊的 黃色外賣盒很突出😝

▶️最後自己都忍唔住買返一個嚟食下先👍🏻👍🏻👍🏻

2018-02-23
2018-02-18 647 瀏覽
除左原味芝士撻,原來而家出左朱古力味😳😳心思思就買一個試下~以前買呢間既芝士撻以前總要大排長龍,而家就完全唔洗排,所以買唔到新鮮出爐既芝士撻,因為基本上都放左一段時間🤭朱古力芝士撻 $22芝士撻外表已經唔係漲卜卜~~表面下陷溫度微暖,朱古力味唔算太濃郁,芝士味就好出,質地濃稠,撻底好鬆脆,食完一個都唔會太膩❤️如果新鮮出爐必定更好😚BAKE Cheese Tart地址:銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓10號舖

朱古力芝士撻 $22

芝士撻外表已經唔係漲卜卜~~表面下陷

如果新鮮出爐必定更好😚

BAKE Cheese Tart

地址:銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓10號舖
2018-01-19 628 瀏覽
早就看到这家芝士塔,这次终于吃到。好大一个,芝士味浓。但是以为是热的,结果吃到是冷的,也没有流心,感觉好失望。一个蛋挞居然要20块一个,觉得味道还不错,但是不值这么贵啦。而且希望以后是热热的才好吃。
2017-12-12 748 瀏覽
芝士撻$20其實想食好好好好好耐😤😤不過之前太多人/無mood 一直冇食👀今日完sem 我唔理 食!!!😎😎其實真係好細個 三啖食完😇曲奇皮偏薄脆 唔係鬆化type 似硬曲奇 (我愛der💓)芝士餡的確調得不錯👍👍濃郁芝士 帶微酸 最後會微微咸👏👏會keep住想食💁(但太唔值啦😂)Ermm 比起新鮮出爐 我鐘意凍凍地食多啲🙊
芝士撻$20

其實想食好好好好好耐😤😤
不過之前太多人/無mood 一直冇食👀
今日完sem 我唔理 食!!!😎😎
其實真係好細個 三啖食完😇
曲奇皮偏薄脆 唔係鬆化type 似硬曲奇 (我愛der💓)
芝士餡的確調得不錯👍👍
濃郁芝士 帶微酸 最後會微微咸👏👏
會keep住想食💁(但太唔值啦😂)
Ermm 比起新鮮出爐 我鐘意凍凍地食多啲🙊
2017-10-16 1089 瀏覽
早前於銅鑼灣Sogo超市的熟食店重整完,多左好多好野!當中包括呢間淨係靠賣芝士撻就可以做得黎的Bake Cheese Tart。望住透明大玻璃後排得好整齊的芝士撻,非常之療癒!新鮮的芝士撻每個$20,如果買6個會平少少$110。芝士撻的Size唔少,面積係大過一個拳頭!芝士撻Cream Cheese味非常重,芝士仲好厚身。重點係食完唔會好「濟」,反而想Encore多個 鍾意食芝士的芝士迷,去開銅鑼灣的一定要黎Sogo買返個即食,仲可以買夠半打拎返屋企/公司Share(或自私食)

芝士撻的Size唔少,面積係大過一個拳頭!

2017-10-01 748 瀏覽
今日假期去Sogo行街,醒起好耐都冇食過Bake Cheese Tart, 即管睇下洗唔洗排隊。可能熱情減退左,已經冇以前要排到打蛇餅嘅情況了。賣相依然吸引,好似一個個太陽咁。個餅皮依舊酥脆,流心芝士好香同好滑,一啲都唔漏。做下午茶一流
賣相依然吸引,好似一個個太陽咁。
2017-09-28 525 瀏覽
在銅鑼灣食完晚餐,行下Sogo ,幫助消化。我等為食之輩,當然直踩落底層超市行下。極目四望,大部分都是中秋節的月餅推銷櫃臺,我的興趣真不太大。反而行到這裡,香噴噴的芝士撻剛出爐,忍不住停下來,不用排隊,買了一件吃芝士撻賣相精緻,芝士味濃,最好味是面層的焦香,內裏有流心芝士,似熔岩漿流出,好好味!
在銅鑼灣食完晚餐,行下Sogo ,幫助消化。
我等為食之輩,當然直踩落底層超市行下。

2017-09-27
外賣自取
$20 (宵夜)
2017-09-25 447 瀏覽
一開店的時候,店鋪有一條長長的人龍,就知道依個芝士撻有幾出名啦!這個芝士撻在日本的自由之丘有店鋪,但是以前次次都要飛過去,但是在香港一開就方便得多了。這個芝士撻有兩種食法:熱食和凍食。首先講熱食(回到家中放入焗爐或微波爐),這個方法我覺得是最好食,因為芝士的香味先夠濃郁,而且放入焗爐令撻皮更加鬆脆👍👍👍。第二個方法就是將個撻放入雪櫃,我覺得這個方法唔好的地方是令芝士的味道減弱。下次經過sogo,一定會再買!

下次經過sogo,一定會再買!