2021-07-02 59 瀏覽
📘中環藍白色咖啡店🦋就算平日都爆炸多人😮‍💨極難先坐到呢個位而且只要旁邊有人坐就無可能影到全身照🥺不過個Tiramisu好靚 $75好香酒香味檸檬撻嘅擺盤都好精緻💕 $75 酸味味都幾開胃有養狗仔嘅朋友 可以坐半室外都有好多人帶埋寵物過嚟坐室外呢個位置呢個半室外嘅位置係最靚 開陽而且光線充足但夏天都幾熱🙈呢間餐廳吸引到好多女仔過嚟呢度坐吓傾偈而且又可以打下卡影吓相,食物嘅種類都算多嘅因為飽肚嘅可以食三文治🥪當室外未有位置嘅時候可以坐住喺室內先,職員好好佢表示如果室外有位嘅時候可以隨便自己轉枱📍BARCODE 中環己連拿利1號華昌大廈地下1號舖
📘

,職員好好
佢表示如果室外有位嘅時候可以隨便自己轉枱

📍BARCODE
2021-07-01 35 瀏覽
最近留意到呢間新開既韓式cafe,即刻黎試下位於中環近蘭桂坊既一間簡約Cafe,環境相當舒服,玻璃門面顯得一份寧靜Tiramisu $75呢個Tiramisu外形成個太空館,鋪左粗粒可可粉都幾有口感,不過略為甜小小,內裡有一粒好似流心朱古力,勁正!Avocado & Scrambled Egg $88呢款Avocado & Scramble Egg 係一份三文治,一上枱影完相就已食左半份,整個好好食,個吐司烘得好好👍🏻Dirty $45味道上有奶中和下,顯得吾苦之餘,仲有餘韻!Flat White $42Flat White既拉花都幾靚,味道方面,個人認為適合初飲咖啡又怕好苦既人Brown Butter Chocolate Chips $15經典既朱古力牛油曲奇餅,餅身因為有牛油既關係就偏軟身既口感,曲奇餅比較上甜小小
最近留意到呢間新開既韓式cafe,即刻黎試下

Tiramisu

Tiramisu $75
Avocado  &  scrambled  egg
Avocado & Scrambled Egg $88

Dirty $45
味道上有奶中和下,顯得吾苦之餘,仲有餘韻!
Flat White $42

Tiramisu
Avocado  &  scrambled  egg
BARCODE既藍白色幾何設計由佢一開張已經非常吸引我了😍拖左好耐終於同閨密去到了🙆🏻‍♀️💓但地理位置上黎講比想像中有啲遠,係炎炎既夏日真係行到上去已經出哂汗🧗🏻‍♀️🥺-🎈Quail & Egg Sandwich $108呢個幾好食😋個sauce有啲似燒汁咁再加埋個餡料好夾~仲要有埋流心蛋😍個人比較少食鵪鶉肉所以都幾特別哈哈~而個sandwich亦有預先用牛油🧈烘過的!所以食落幾香🙆🏻‍♀️但感覺價錢有啲進取未算太驚艷🙈-🎈Canele $32可麗露外脆內軟,裡面亦有濕潤感~個人覺得偏甜了一點,食落有啲漏😳-🎈Hojicha Latte (Hot) $48嗯🤔先講個拉花真係好快起泡🤧而且焙茶味好淡,飲落去焙茶粉同奶有啲分離,係會飲到啲焙茶粉粒咁🥲-🎈Iced Chocolate $48正常發揮的凍朱古力🍫一啲都唔甜所以都幾好~ -整體來講覺得為了打卡去一次都還可以的🤍但食物質素未算太高質 所以就未必會再回訪了😳-🔸BARCODE📍中環己連拿利1號華昌大廈地下1號舖

🎈Quail & Egg Sandwich $108

🎈Canele $32
Canele

🎈Hojicha Latte (Hot) $48
Hojicha Latte (Hot)

🎈Iced Chocolate $48
Iced Chocolate

正常發揮的凍朱古力🍫一啲都唔甜所以都幾好~
🔸BARCODE
📍中環己連拿利1號華昌大廈地下1號舖
2021-06-19
2021-06-30 629 瀏覽
呢間喺蘭桂芳行上少少,位於斜路旁嘅cafe,藍白色🤍💙嘅裝潢,未入到去已經感受到個份悠閑舒適😌呢度仲設有戶外座位,可以帶🐶🐶嚟☺️Tiramisu with melted Mocha ($75)好多人揀嘅甜品,集咖啡☕️、巧克力🍫、酒🥃香三種風味,入口先來香醇濃厚嘅咖啡味,慢慢入口就係芝士奶油嘅滑、甜酒嘅醇,仲有濕潤嘅感覺等等,揉合各種美味而成。 裡面仲係流心㗎🤩Big Beef Sandwich ($88)必食!必食!一見到佢厚厚嘅牛肉加上爆💥出嚟嘅醬汁,已經相當吸引🤤 牛肉🥩質素好高,嫩滑又有口感,牛肉味仲好香。 入面仲有滿滿嘅芝士🧀、酸瓜🥒等, 味道豐富難忘😍Quail & Egg ($108)鵪鶉加蛋😯 佢無Big Beef 咁爆漿💥,但有流心蛋,鵪鶉肉厚切味濃,有咬口,配上醬汁及配菜,都幾惹味。三文治🥪烤得金黃色,外脆內軟,值得加分🥰Canele ($32)又似風鈴,又似酒桶😆可愛法式蛋糕,我覺得伴咖啡好合適。外面有酥脆嘅焦糖香,而入面柔軟,口感豐富😋Matcha Latte ($48)凍嘅綠茶🍵latte ,茶味馥郁,不過要盡快飲,冰好快溶🧊😝Beetroot Latte ($

呢間喺蘭桂芳行上少少,位於斜路旁嘅cafe,
藍白色🤍💙嘅裝潢,未入到去已經感受到個份悠閑舒適😌
呢度仲設有戶外座位,可以帶🐶🐶嚟☺️

Big Beef Sandwich ($88)

Quail & Egg ($108)

Canele ($32)

Matcha Latte ($48)

Beetroot Latte ($48)
夢幻嘅粉紅色💓,極為搶眼,而且紅菜頭好健康,latte口感順滑

Latte ($42)
Dirty ($45)
熱嘅特濃espresso☕️ 撞上涼鮮奶🥛,明顯見到兩層,咖啡慢慢同鮮奶融合。 可以飲到溫熱🔥嘅咖啡及清涼🧊順滑嘅牛奶,由暖到涼,濃到淡,好有驚喜🥳

• Dirty
  • Beetroot  latte
  • Big  beef
  • Quail  &  Egg
  • Canele
  • Matcha  latte
2021-06-28 335 瀏覽
💙Barcode🤍《中環》Barcode 係中環己連拿利斜路上 有戶外露台打卡位同室內位!藍白色嘅裝修好吸引 簡潔得黎帶點型格! 室內都有光線透入黎坐得都幾舒服 😌 三文治大份足料 本身仲以為好細份 叫左兩份🤣好飽!女仔兩個人叫一份share 都夠🦆Quail &egg sandwich 🥪 ($108)慢煮鵪鶉好出色 d肉好嫩滑加埋流心蛋🤤🤤仲有洋蔥配Brown butter sauce 真係好味😋同呢個配搭平時其他cafe 好少有🥩Big beef sandwich 🥪 慢煮薄切牛肉不過肥左d 可以成塊肥膏搣出嚟 🤪建議可以處理一下d肥膏先比客 不過d配菜 椰菜 煙肉 酸瓜同汁都好好食 好多芝士🍫Molten Mocha Tiramisu☕️($75)好可愛嘅tiramisu 入面仲要流心嫁! 好軟滑唔太甜不過酒味唔夠重🤔同價錢偏貴左少少Hand drip coffee ☕️💧 ($75)如果食吐司🍞叫奶啡會好滯 所以叫左杯手沖Panama 咖啡豆口感fruity 微酸 都幾易入口整體來講幾滿意 都會想再回頭嘅cafe 好鍾意佢嘅裝修 食物亦都不錯👍🏻
💙Barcode🤍《中環》

🦆Quail &egg sandwich 🥪 ($108)
慢煮鵪鶉好出色 d肉好嫩滑加埋流心蛋🤤🤤
Quail &egg sandwich

🥩Big beef sandwich 🥪
Big beef sandwich

🍫Molten Mocha Tiramisu☕️($75)
Molten Mocha Tiramisu

Hand drip coffee ☕️💧 ($75)
如果食吐司🍞叫奶啡會好滯 所以叫左杯手沖
Panama 咖啡豆口感fruity 微酸 都幾易入口

2021-06-23
$160 (早餐)
Quail &egg sandwich
  • Molten Mocha Tiramisu
2021-06-28 56 瀏覽
留意咗呢間Cafe好耐了因為係我鍾意嘅藍白配色 同對面嘅學校色好襯😂🤍𝗕𝗶𝗴 𝗕𝗲𝗲𝗳($𝟵𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬大份足料 最緊要係即叫即整夠熱入面有牛肉片 酸瓜 芝士 調味不錯醬汁有啲似千島醬咁酸酸地 所以冇咁濟嗰日得自己一個 如果唔係十級肚餓會食唔曬雖然大份但覺得呢個定價都係偏貴🥲🤍𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲(𝟰𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟱/𝟭𝟬唔夠茶味唔夠奶味 成杯嘢好淡所有味道都係若隱若現 可以再甜多少少最後融曬啲冰就真係飲緊水咁🥲佢哋仲有個signature 波波形嘅流心Tiramisu! 好多枱都有嗌 可惜我個肚已經塞唔落了🥲有機會再去試下成個環境幾chill 幾舒服 出面位好啱打卡又唔會太熱星期六日去係full曬 我都等咗陣先有位

留意咗呢間Cafe好耐了

好多枱都有嗌 可惜我個肚已經塞唔落了🥲有機會再去試下
成個環境幾chill 幾舒服 出面位好啱打卡又唔會太熱
星期六日去係full曬 我都等咗陣先有位
2021-06-25 305 瀏覽
📸半山打卡cafe📸推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍中環半山人氣打卡cafe,想打卡首先要做下運動,餓餓哋之後食嘢飲嘢嘢都覺得好味啲!放假太陽大放送,行到大汗疊細汗,覺得自己有點香氣~仲喘哂氣,弱過凱婷🤣Indoor同Outdoor都有座位,大約都有20-25個左右,响食神眷顧下到步就有位啦。睇完menu決定唔好食咩?店內甜品櫃有實物,可以睇完再揀吖!🎀Tiramisu with Molten Mocha HKD75✨外觀有別於平時嘅Tiramisu,半球體形狀。切開中間有流心同溶咗嘅朱古力。✨食落質地軟綿滑溜,好creamy,配上流心朱古力味道更有層次,如果酒味如果濃一點更好!🎀Canele HKD32✨摸落外層帶脆,內層沒有沈澱且柔軟濕潤。食落面脆焦糖香,甜度適中不膩。飲品方面大致上分Espresso Base,Tea,Special Coffee 同Non-Coffee,唔飲唔啡可以試下Latte呀!🧊Espresso Tonic HKD50✨1shot espresso 1枝Tonic自己調節自己口味,Tonic用上London Essence Grapefruit & Rosemary
📸半山打卡cafe📸
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

Tiramisu with Molten Mocha

Canele

🎀Canele HKD32

Espresso  Tonic

Espresso  Tonic

🧊Espresso Tonic HKD50
✨1shot espresso 1枝Tonic自己調節自己口味,Tonic用上London Essence Grapefruit & Rosemary Tonic Water。西柚味比較輕,想要片青檸加強清新感。
Oolong  Iced  Black

🧊Colong Iced Black HKD58
✨店員推介嘅飲品,味道比較特別,飲落Black帶有淡淡烏龍茶。

整體來講甜品比飲品吸引,環境藍白色清新風,#打卡able #igable

總結:-
食物❤️❤️❤️❣️🤍
環境❤️❤️❤️❤️🤍
服務❤️❤️❤️❤️🤍
🏠 BARCODE (中環)
📍中環己連拿利1號華昌大廈地下1號舖
  • Tiramisu with Molten Mocha
  • Canele
2021-06-21 122 瀏覽
食物絕對冇問題係好食,都幾有驚喜。檸檬撻夠酸味,咖啡好飲。店內好多蚊螆仔,全程隻手好忙喺度撥蚊,但坐戶外就冇蚊。店舖歡迎狗隻坐戶外,亦都比狗隻坐梳化,成張沙發都係狗毛,但就冇清潔一下先serve下一枱,見到下一台客人要自己用手撥開啲狗毛。張枱可以抹乾淨啲,好多污跡。好少店員,店員同客人傾偈,行入門口嗰陣完全冇人招呼,say hello 都冇一句,我哋企咗喺度左望右望,先至有人揮手叫我哋去cashier。
食物絕對冇問題係好食,都幾有驚喜。檸檬撻夠酸味,咖啡好飲。

店內好多蚊螆仔,全程隻手好忙喺度撥蚊,但坐戶外就冇蚊。

張枱可以抹乾淨啲,好多污跡。

2021-06-19 145 瀏覽
北歐風設計完全係我鐘意既野 好欣賞cafe既裝修同埋風格 加上好有心思既名: Bar+Coffee+Dessert 完全贏得我歡心🧡 咖啡好喝食物選擇有鹹有甜正餐輕食都有齊哂 推薦😚🐣 𝗤𝘂𝗮𝗶𝗹 & 𝗘𝗴𝗴 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵 ($108) [😋7.4/10]未試過quail見好特別於是就叫咗呢個 比一般既雞更加重雞味 個肉都算厚身 醬汁有少少似燒汁 麵包抹上牛油🧈烘到好脆身 配上煎蛋🍳 口感幾豐富😆 不過覺得麵包肉同埋蛋三樣感覺好分離 每樣都無咩特別 無驚艷既感覺 略嫌定價有點高🥑𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 & 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵 ($88)牛油果加上滑蛋兩樣都好多 牛油果有預先調味 呢個我無試 不過朋友好喜歡食avo 佢話味道都唔錯喔😙☕️ 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 ($45) [😋8.5/10]好飲! 咖啡豆偏nutty 奶夠香夠濃 比例剛好!! 同埋個杯好靚😛—————————————————————😋 味道評分: 7.67/10🥳環境評分: 8.5/10🤑性價比: 6.3/10🤩回頭度: 7.7/10—————————————————————📍 BARCODE1 Gleneal

☕️ 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 ($45) [😋8.5/10]
—————————————————————
😋 味道評分: 7.67/10
🥳環境評分: 8.5/10
🤑性價比: 6.3/10
🤩回頭度: 7.7/10
—————————————————————
📍 BARCODE
1 Glenealy Central District, Hong Kong
  • 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆
2021-06-10 187 瀏覽
之前上網見到好多人都去咗依間Cafe,所以小編都試吓,今次就叫咗Tiramisu同dirty coffee, Coffee佢用咗隻高杯來present,感覺好似高級左,另外Tiramisu感覺好普通,餐廳裝修好多位都可以打卡同影相,另外佢都有戶外座位,但由於真係太熱,所以都係返室內座,整體感覺都不錯嘅!
上星期要到中環Salon經過見到這間新開的Cafe格調的裝修已很吸引我的目光藍白色作主調X簡約北歐風設計窗外的風景更是一間藍白色牆身的學校令室內跟窗外的環境都連成一線整體感覺更加和諧Cafe 有室內跟室外的位置室外也有樓頂檔風檔雨,不怕太曬裝修有格調很適合打卡外高質素的食物甜品跟飲品能感受到店主滿滿的誠意當然賣相也很適合打卡啦🎶🍽Big Beef超大份的三文治,滿滿的配料!只看到賣相已覺得很吸引~~!職員介紹這款是店裡最受歡迎的三文治賣點是配料是經過慢煮的牛肉果然牛肉非常嫩滑,滿滿的肉汁每一口咬下去也令人非常滿足如果想試其他甜品,建議可以兩個人分享吃一份因我一個人吃覺得超飽!! 真的份量十足雖然價錢略貴,但真的值得一試推薦推薦💗🍽 Cheesecake with Tenkasu Crunch很少會吃到外型不是三角型的Cheesecake!但這款很有驚喜! Cheesecake 的口感很滑~~味道有點像芝士加上乳酪味,不會太漏!很喜歡底下的餅底及脆米令口感更豐富! Cheesecake更可配酸酸甜甜的紅莓醬令味道更加fresh!好想再吃多件呀這款蛋糕吸引到我下次專程再來吃🙌🍫Chocol
上星期要到中環Salon
經過見到這間新開的Cafe
格調的裝修已很吸引我的目光
藍白色作主調X簡約北歐風設計
窗外的風景更是一間藍白色牆身的學校
令室內跟窗外的環境都連成一線
整體感覺更加和諧
Cafe 有室內跟室外的位置
室外也有樓頂檔風檔雨,不怕太曬

裝修有格調很適合打卡外
高質素的食物甜品跟飲品
能感受到店主滿滿的誠意
當然賣相也很適合打卡啦🎶

Big Beef

🍽Big Beef
超大份的三文治,滿滿的配料!
只看到賣相已覺得很吸引~~!
職員介紹這款是店裡最受歡迎的三文治
賣點是配料是經過慢煮的牛肉
果然牛肉非常嫩滑,滿滿的肉汁
每一口咬下去也令人非常滿足
如果想試其他甜品,建議可以兩個人分享吃一份
因我一個人吃覺得超飽!! 真的份量十足
雖然價錢略貴,但真的值得一試
推薦推薦💗

很少會吃到外型不是三角型的Cheesecake!
但這款很有驚喜! Cheesecake 的口感很滑~~
味道有點像芝士加上乳酪味,不會太漏!
令味道更加fresh!好想再吃多件呀
這款蛋糕吸引到我下次專程再來吃🙌

🍫Chocolate
又一款適合打卡的飲品~~
朱古力富士山的外形真的很吸晴
香濃的朱古力味,味道不會太甜
夏天能喝到一杯冰凍的朱古力真的很幸福

Big Beef
  • Big  Beef
話說今日係中環打完針同朋友嚟食個lunch, 兩個人叫左個兩個sandwich, 兩杯coffee, 一個dessert,兩個人食左$400以上, 諗住打完針可以坐耐啲休息下。點知coffee shop職員睇我哋進食期間不斷擾攘, 係咁將我哋未食完嘅嘢收走,仲離譜到叫用極差嘅態度叫我哋讓座比啱啱落單嘅客人,要求我哋食完就走,我喺間餐廳度坐左45分鐘卡都未打就俾人趕走咗。如果我要食光速餐,我一定會揀茶記唔會揀呢度。要打卡嘅朋友,我建議你哋去大南街都唔好去依度。呢度啲嘢又唔好食職員態度又差。講返食物方面,beef sandwich啲牛肉又乾又以kebab啲牛肉,一啲牛肉味都無,呢個價錢仲差過四季常餐食個sandwich。個avocado sandwich, 牛油果成份極少,基本上全部都係蒜蓉嚟,同我食緊蒜蓉包冇分別。咖啡豆炒燶咗有苦澀未,dirty似latte, flat white 似 cappuccino。辛辛苦苦喺中環行上嚟,啲汗都未抹乾,就俾人趕走咗。劣店負評😠

2021-06-01 224 瀏覽
依間位於中環嘅新cafe裝修以北歐風格為主,全店都好Instagrammable!佢哋主要提供輕食🥪,咖啡☕️同甜品🍰,店內同外都有坐位,而外面坐位就係打卡熱門之選📸 星期六1點左右到得兩枱客,但兩點後就開始full了,所以想係門口位打吓卡記得早小小到😂 ⠀⁣𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣1. Big Beef Sandwich ($98) 麵包烘得幾香,同埋好足料,滿滿牛肉,芝士同酸瓜,不得不提啲酸瓜醃得幾好,甜甜酸酸咁👍🏻味道好開胃~⁣2. Hojicha Latte ($48) ⁣茶控見到就好想點😂 第一淡飲落味道已經覺得淡,只有輕微焙茶味🥲⁣3. Oolong Iced Black ($58) ⁣烏龍茶味就飲唔出了,味道似飲緊凍檸茶多啲,都算係有茶味嘅😂 但下次都係正正經經飲返Iced Black haha4. Tiramisu with Molten Mocha ($75) ⁣❤️依個Tiramisu係圓拱形的,令外型精緻度滿分💯!食落好香而且口感好滑,內裏仲係有啲流心嘅,味道不錯,唔會太甜!.📍 BARCODE中環己連拿利1號華昌大廈地下1號舖

⠀⁣
𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣
1. Big Beef Sandwich ($98)

2. Hojicha Latte ($48) ⁣

3. Oolong Iced Black ($58) ⁣

📍 BARCODE
  • Tiramisu with Molten Mocha
2021-05-30 210 瀏覽
Noticed this new coffee shop as I live nearby. So I had my first try recently. The coffee takes a while to make. Finally, after the first sip, it was really bad. I am a lover of black coffee but theirs was unusually sour in taste. The staffs are very young local boy and girls. Unlike usual coffee places, these staffs were not cheerful at all - no greetings to the customers and they looked miserable behind the counter… more like working in a mcdonald’s than in a coffee shop. The prices were almos

The prices were almost the same as Fuel but I don’t think their coffee here is comparable.

If you want to take a pic for the gram this place looks fantastic. Other than that, no reason to come all the way for their coffee. Many better coffee places to choose from in Central / Sheung Wan district (which also have nice decor)
① Tankasu-layered Cheesecake🥄($75)// Cheesecake都幾有驚喜🤤相比柑桔檸檬撻唔會咁甜 唔似普通嘅cheesecake食落偏實 依款入口好順滑😽 底部配有米通做base所以可以解甜膩感✨仲有Rasberry醬令cheesecake香更加出眾🤍//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗② Kumquat Honey Lemon tart🍋🍯 ($75)// 檸檬撻賣相好靚🤤餅皮唔會太腍 保持到餅乾脆度🤏🏼 上層嘅檸檬酸酸甜甜好開胃 而下層有柑桔醬🍊成個組合好清新✨但整體會有啲甜//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ Iced latte☕️ ($42)④ Dirty🤍 ($42)// 咖啡唔算好出色 咖啡濃度比較弱 牛奶比例較多//Food:🌕🌕🌕🌘🌑🌑.📍@bar_coffee_dessert 1 Glenealy, Central District, Central🍮#aiiifoodie#aiiifoodie_central #aiiifoodie_中環
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
Tankasu-layered Cheesecake

Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Kumquat Honey Lemon tart

③ Iced latte☕️ ($42)
④ Dirty🤍 ($42)
// 咖啡唔算好出色 咖啡濃度比較弱 牛奶比例較多//
Food:🌕🌕🌕🌘🌑🌑