2010-05-06 13 瀏覽
去吃晚場的日式放題,還有時間的關係,所以找了家咖啡店子hea一下等時間到。因為上課的關係,知道有這間店子,於是就提議了。人蠻多的,看看menu,原來晚餐才78起(特價),怪不多人那麼多呢!但過會要狂吃,於是只得叫咖啡了。我叫了CAPPUCCINO,latte art很美,不斷的狂拍,友叫的美式咖啡要求了加奶,上桌時也有latte art,估他不到!泡沫打得很綿,但沒搶去咖啡的濃香味道,趁熱飲才好喝,呼!
去吃晚場的日式放題,還有時間的關係,
所以找了家咖啡店子hea一下等時間到。
因為上課的關係,知道有這間店子,於是就提議了。
人蠻多的,看看menu,原來晚餐才78起(特價),
怪不多人那麼多呢!但過會要狂吃,於是只得叫咖啡了。

泡沫打得很綿,但沒搶去咖啡的濃香味道,
趁熱飲才好喝,呼!
拉花很美、咖啡很好喝
拉花很美、咖啡很好喝
今天放假, 落咗尖沙咀, 心思思又走咗上 BARISTA CAFE 睇下有無好嘢食。在地下就見到有個小黑板, 上面寫著是日精選豆 - 也門, 上到去, 我就叫了一杯也門豆咖啡, 跟住見到餅櫃裡有幾件朱古力蛋糕, 於是加了8蚊, 要了一件, 再問問待應小姐這件蛋糕叫咩名, 原來是朱古力伯爵茶慕絲蛋糕, 這件蛋糕食落去有微微的橙香味, 濃濃的朱古力味, 英式奶茶味, MOUSSE 好滑, 餅底不會實的的, 吃後不覺膩, 是 HIGHT TEA 的不錯選擇。再品嚐那杯也門豆咖啡(當然無加糖及奶), 咖啡有微微的黑朱古力味, 甘甜味, 而且杯裡的咖啡有金黃的外圈, 在其他的咖啡店比較少見。另: 更正於4月2日寫的食評裡, POST上網的虹吸壺相片, 應為冰滴壺。

朱古力伯爵茶蛋糕及也門咖啡
朱古力伯爵茶蛋糕及也門咖啡
朱古力伯爵茶蛋糕
  • 朱古力伯爵茶慕絲蛋糕
  • 也門豆咖啡
此尖沙咀店是尖沙咀南洋中心及灣仔華潤的新店, 開咗太約2個多月, 所以裝修比較清雅。可能因為是新店及樓上舖關係, 人流較舊店少。當日與朋友在附近行街行累了, 又知道新店開了不久, 所以上去飲番杯CAPPUCCINO, 新店一杯咖啡加8蚊有一件蛋糕, 所以要了一件TIRAMISU作TEA SETCAPPUCCINO上枱時温度和暖, 不似一般的CAPPUCCINO一樣辣口, 飲不到它的真正味道, 拉花做得不錯, 泡沫細緻綿密, 有點像食完梳乎厘的感覺, 飲到底拉花仍在, 泡沬, 奶味, 啡味做到真正的平均(不需要落糖), 沒有誰搶了誰的感覺, 飲後有一種舒服柔和, 如沐春風的感覺。TIRAMISU是HOME MAKE的, 也做得不錯, 挺身但綿滑, 有微微的酒味。友人叫了ICE MOCHA, 他表示咖味, 奶味, 朱古力味也平均, 而且較一般飲過的濃郁。店內亦有很多特色的咖啡壺作參觀, 是愛啡人士的不錯選擇。
可能因為是新店及樓上舖關係, 人流較舊店少。
店內亦有很多特色的咖啡壺作參觀, 是愛啡人士的不錯選擇。
TIRAMISU
CAPPICCINO及TIRAMISU
比利時咖啡壺
虹吸壺
2010-04-02 9 瀏覽
今晚約左人食晚飯, 見仲有d時間, 搵間cafe hea 下, 第一次去呢間Caffe, 環境同音樂都令人好舒服 - 正! 我如常叫自己最愛的Mocha, 點知有驚喜, 杯Mocha 唔太甜, 咖啡好香.....個心型花都幾特別~下次要約d朋友黎呢度吹水同食個tea先...

下次要約d朋友黎呢度吹水同食個tea先...
2010-04-01
  • Mocha
2010-03-22 33 瀏覽
好掛住以前在灣仔的舊舖...來到尖沙咀,點可以唔上去回味一下可能無咩人氣啦(只有1/3滿),一坐低就覺得氣氛已不如前,舖內亦無充斥咖啡香與舊舖的策略不同:下午茶的Coffee Set是order咖啡附送食物,這樣的價錢係尖沙咀食下午茶是很愜意的。只可惜Barista的咖啡已經無以前咁rich,Mocca較淡 - 咖啡和朱古力的份量約是3:7;朋友點的哥倫比亞咖啡,味道和illy的咖啡差不多。可能人流少咗,成本上漲,所以每一shot的咖啡都少咗菠蘿蘋果沙律:味道ok熱狗:個包烘得好脆,份量好足,條腸唔太咸,蕃茄青瓜都好fresh,好味只係加$4就可以配到,真係好抵食!(期待) 希望遲啲多啲人嚟可以令佢地有番灣仔味...
好掛住以前在灣仔的舊舖...
來到尖沙咀,點可以唔上去回味一下

菠蘿蘋果沙律:味道ok

只係加$4就可以配到,真係好抵食!

(期待) 希望遲啲多啲人嚟可以令佢地有番灣仔味...
下午茶menu
Mocca的拉花好靚,但朱古力味蓋過咖啡味
雞翼菠蘿蘋果沙律
2010-03-20
下午茶menu
2K
2010-02-21 17 瀏覽
6-2-2010其實無乜心機寫呢篇食評, 除咗因為早前 add 極都 add 唔到呢間餐廳, 是次經歷亦麻麻哋, 今次當分享吓相片吧.Caffe latte: 微暖, 奶泡幼滑, 仲畫了心形拉花 咖啡味夠香濃, 無澀味, 飲落質地好滑, 奶味清香, 帶輕微甜味 (來自 d 奶本身?), 完全唔使落糖飲, 飲完好舒服呢 由於唔使落糖, 完全唔使攪拌, 飲到最底拉花仍在, (自我)感覺十分良好, 哈哈哈 朋友的 hot chocolate 就差得遠: 賣相十足 flat white , 飲落奶味幾突出, 但朱古力味淡到呢... 朱古力 waffle: waffle 唔多熱, 外唔脆內又唔軟, 成餅嘢韌韌的, 似足微波爐加熱 , 食落亦無喱味道; 朱古力 sauce 稀稀的, 甜得幾假; 仲有一「篤」無「溶」的 tendency 又無喱味道, 唔知 butter 定 margarine 的滑潺潺嘢, 百分百「把鬼」之作! 熱狗: 竟然奉上兩楷西瓜 (天寒地凍, 西瓜可以有幾好食?), 水汪汪的, 搞到旁邊的熱狗都濕埋一份, 真係 熱狗包唔鬆脆, 一般軟熟, 加上濕溼溼的
6-2-2010

, 飲落奶味幾突出, 但朱古力味淡到呢...

熱狗: 竟然奉上兩楷西瓜
熱狗包唔鬆脆, 一般軟熟, 加上濕溼溼的, 幾討厭; 熱狗腸算夠熱, 不過唔多脆皮咋喎; 仲有生菜絲及出晒水的蕃茄, 見到都唔好食. 照計熱狗好難會難食, 點解可以整到咁? R 晒頭!

環境就幾好坐, 是日嚟到仲包場一樣, 都無乜好投訴了.

每人約 $30 埋單, 幾平, 咖啡可以但食物令人無晒心機, 再來 (?) 都係齋飲好了.

P.S. 味道 2 分因為咖啡 3.5 分, 其他 0.5 分, 對食物整體印象就 2 分...
caffe latte 很不錯
飲到底拉花仍在!
chocolate 就...
waffle 誠意零分
水浸西瓜汁熱狗
環境不錯, 是日仲包場一樣
2010-02-06
caffe latte 很不錯
飲到底拉花仍在!
環境不錯, 是日仲包場一樣