2016-08-28 1952 瀏覽
一向好少食德國菜,因為成日覺得只係得豬手,今次真係有D改觀啤酒當然係必點呀,不過另一柸至係正野, lime ginger cocktail (一入口D有小小辣味,極適合夏天飲)德國麵包圈Pretzel,熱辣辣,重麥味,有咬口,點麵包嘅醬汁好濃味(芥末蜜糖)正德國腸(有好多款揀,我都唔記得揀咗邊款),肉汁多又香口,配菜就有啲失色,薯仔冇乜味燒豬拼盤:肥瘦平均,香趣多肉汁,食完一舊又一舊,正埋單如果用恒生信用卡,仲有額外8折優惠
一向好少食德國菜,因為成日覺得只係得豬手,今次真係有D改觀

燒豬拼盤:肥瘦平均,香趣多肉汁,食完一舊又一舊,正
埋單如果用恒生信用卡,仲有額外8折優惠
2016-08-07
用餐優惠
信用卡優惠
2016-08-03 2190 瀏覽
今日八號風球,唔駛返工便走去奥海城捉精靈。玩到攰,隔離有間餐廳有 Happy Hour,二話不説飄入去休息吓。當時下午4:30,好多位任揀,正! 叫了個一次試齊四款德國啤酒口味的beer set ($128),當中有黑啤和白啤,有清淡的亦有酒體厚重的,無論係蜜糖味定麥味,都好飲。下酒菜是烤豬手 ($2××),侍應當面切開脆脆的豬皮,熱煙隨隨而上,翻出了裏面咸香的豬肉,Hmmm....,加上配菜(酸椰菜和薯泥)和兩款芥茉醬,令這菜感覺濃厚而不腻。與此同時,我們亦密密到精靈補給站補給,就這樣,個人同手機都滿足了。

2016-08-02
  • 德國豬手
  • Beer
2016-07-18 1584 瀏覽
週六去時隔壁simplylife排隊很長,這家直接入座。週末有假期套餐,選了豬手二人餐和一個pizza一人午餐,剛好三個人食用,套餐包括餐湯、主菜和餐飲、甜品。餐湯:是日餐湯是南瓜甘荀濃湯,甘荀和南瓜味很濃,湯的濃稠度也剛好,不會太膩pizza:每一片pizza上都有現切的燻肉,顏色很漂亮,再配著松子和火箭菜,餅批烘得香脆,上面舖滿香菇和口蘑,味道不錯。豬手拼三色香腸:豬手要等很久,但上來後果然沒有失望,熱辣辣,外焦裡嫩,服務員切好後,焦香乾脆的豬皮配著嫩嫩的豬肉一起吃,鹹度剛好,皮比較鹹,但裡面肉味略淡,所以剛剛好。三色香腸:芝士腸味道最好,不過略鹹,裏面芝士味濃郁,不過多食便膩;雞肉腸和白香腸水準正常。甜品:芝士餅:芝士味香濃,甜度適中
週六去時隔壁simplylife排隊很長,這家直接入座。
甜品:芝士餅:芝士味香濃,甜度適中
南瓜甘荀濃湯
火箭菜燻肉pizza
德國豬手拼三色香腸
南瓜甘荀濃湯
火箭菜燻肉pizza
德國豬手拼三色香腸
在奧海城要找地方晚餐一點也不難剛好想食晚飯之餘喝喝特式啤酒,一下子就想到Berliner 約七時,人流一點也不多沒訂位的情況下也能成為car位坐上客特別欣賞餐廳位置的佈局 與其他食客一點不擠而且設有高腳枱 空間相當不錯 聊天一流在用餐時只會聽到令人滿意的流行歐美歌曲我們二人点了德國腸 雞肉分別有6條及12條選擇雖為瘋腸熱迷,但我們選擇了約$168的六條份上菜時以鐵板上,配大量薯容,六條手指長度腸份量來說,對女士一流,而且size適合食用薯泥味道不錯,更有酸菜伴蝶,可中和香腸的油脂而雞肉腸味道不過不失,個人認為可剪得更香口一點值得一題是餐廳有不同的醬料在桌上配合香腸食用另外点了煙三文魚薄餅 $178餅皮是自製的薄皮,上面有火箭菜,酸菜味道清新,配合其他德國菜的重口味一流但略嫌太外國風味~味道層次單一一件pizza只有三文魚及酸菜的味道似乎十分適合外國人的口味,有如salad但對香港人來說似乎差點層次最後点了兩杯啤酒選擇了較甜的種類 $68但由於啤酒種類繁多,只能看menu description 選擇侍應在上酒時也會介紹酒名整頓晚飯可給七十分有種喝飽吃醉的感覺!
在奧海城要找地方晚餐一點也不難
剛好想食晚飯之餘喝喝特式啤酒,一下子就想到Berliner

約七時,人流一點也不多
沒訂位的情況下也能成為car位坐上客

特別欣賞餐廳位置的佈局 與其他食客一點不擠
而且設有高腳枱 空間相當不錯 聊天一流
在用餐時只會聽到令人滿意的流行歐美歌曲

我們二人点了德國腸 雞肉
分別有6條及12條選擇
雖為瘋腸熱迷,但我們選擇了約$168的六條份
上菜時以鐵板上,配大量薯容,六條手指長度腸
份量來說,對女士一流,而且size適合食用
薯泥味道不錯,更有酸菜伴蝶,可中和香腸的油脂
而雞肉腸味道不過不失,個人認為可剪得更香口一點
值得一題是餐廳有不同的醬料在桌上配合香腸食用

另外点了煙三文魚薄餅 $178
餅皮是自製的薄皮,上面有火箭菜,酸菜
味道清新,配合其他德國菜的重口味一流
但略嫌太外國風味~味道層次單一
一件pizza只有三文魚及酸菜的味道
似乎十分適合外國人的口味,有如salad
但對香港人來說似乎差點層次

最後点了兩杯啤酒
選擇了較甜的種類 $68
但由於啤酒種類繁多,
只能看menu description 選擇

侍應在上酒時也會介紹酒名

整頓晚飯可給七十分
有種喝飽吃醉的感覺!
2016-02-10 2562 瀏覽
開年大吉,後生仔女聚餐當然新派d, 食德國餐啦。我們坐近門口的位置,商場人流出出入入,當商場門被打開時,就會感受到外頭冷風陣陣,冬天實在是不建議在近門口位。個人是非常喜歡食麵包,待別是結實的麵包。但因為友人並無此好,我只是點了一個麵包圈。麵包的質地很好,好有麥味,不過表面加了很好粗鹽,要整走d 鹽先可以食,否則很咸。 另外,當然是點豬手和雜腸了。豬手相當好食,肉質軟滑,外皮香脆,而且食到底那層被燒焦少許的肉塊,一咬下去會脆卜卜,入口卻變煙韌。雜腸就一般了,有四款,除了幼身較細條的那款是豬肉腸,其他都含牛的。我比較喜歡白色那款,有香草味,味道適中,紅色的那款偏咸,食一少塊已經受不了。兩個菜都會配酸菜,酸味不太特出,但都可以起解膩的作用,不過酸菜的份量偏少,有點不夠分。
開年大吉,後生仔女聚餐當然新派d, 食德國餐啦。

2016-02-10
  • 德國豬手
2015-12-09 2964 瀏覽
食豬手都好少食德國傳統的, 難得一次機會, 當然要食全餐啦~先黎一杯德國啤酒麥味不多, 有少許苦味, 與一般大陸或法國啤酒難入口, 但如果配豬手, 豬手的咸香可令苦味有回甘的能力, 非常特別。豬手用烤的方法, 外脆內軟, 味道就一定會偏咸, 因為確實是咸豬手, 但不至於太咸難入口, 而外露的肉就比較乾。好驚喜的一個蝴蝶包, 是最好食的一樣, 一般食都會好硬, 但這個外鬆內更軟, 上面的粗鹽配合, 有陣陣咸味, 過癮之餘又可帶出麵包的味道, 好香口又好味, 超滿足~

2015-12-02 2314 瀏覽
上枱食物同餐牌像真度極高,視覺效果一流,但食物味道就強差人意。午市時段,也不是很多人,亦有特價午餐供應,還有買三送一的優惠,見其他客人上枱的午餐,外觀也不錯,本想叫炭燒西冷扒。但在德國餐廳,始終想試豬手 ,豬手的味道都ok,但配菜就麻麻 最奇怪是有一款外觀似薯蓉的物體,但質感和口感卻像彈牙的糕點,不倫不類, 酸椰菜味又不是酸,又不是甜。香腸水準也一般般。特色併盤的外觀吸引,但每款試一次也不想再吃。好彩不是第一次食德國菜。否則從此以為德國菜是不倫不類的菜式。午餐兩人合供五伯多元。物非所值。
,豬手的味道都ok,但配菜就麻麻
酸椰菜味又不是酸,又不是甜。香腸水準也一般般。
特色併盤的外觀吸引,但每款試一次也不想再吃。
特色併盤
德國豬手
2015-11-23
2015-11-18 2271 瀏覽
本身係依間餐廳既粉絲,一個月都仲有四五次去朗豪坊食,但今次由於方便朋友,最終選擇東涌線既奧海城分店。其實真係唔多想形容奧海城有幾差,腸併超咸,凍盤又係超咸,個腸併仲有腸係煮到過晒頭。Apple cinder 隻杯側面唔乾淨。今日一齊食飯個兩位朋友都係第一次去Berliner食飯,大家都話相信我成日去朗豪坊既原因係真係好食,但依間就...無下次!
Apple cinder 隻杯側面唔乾淨。
2015-10-02 2914 瀏覽
我最愛就係食pork knuckle ,點知黎到呢間都算不少好評"既 German Restaurant。真的好失望,上到枱重好熱時,D皮已經好難切,真係堅硬過我條命。 D 肉無汁,又乾又鞋而我最愛的 Pretzels 又係好硬真唔明白點解重咁多人食

而我最愛的 Pretzels 又係好硬

真唔明白點解重咁多人食
第三次來食啦,之前兩次忘記寫,今次補返。 週六我同表弟兩個人來尼度食飯,預定咗六點。奧海城尼間總店服務真係唔錯(之前去過灣仔果間,服務很差,用餐很不愉快!),侍應們都很熱情,有禮貌,勤力。整個裝修環境較為喜歡。轉入正題:首先係前菜:照燒豬肉漢堡。味道新穎,照燒豬肉較juicy 麵包煙韌,加上夾著的薄荷葉還有菜整體口感清新,不油膩。主菜:必點嘅燒豬手配薯蓉酸菜!上來時waiter主動問是否需要幫手切開。切開後可以見到豬手外酥裡面的肉啱啱好唔係太咁也唔會太juicy。一啖燒豬手配一啖酸酸D嘅酸菜,既不是很肥膩也可以消滯。份量十足,反正我哋兩個食唔晒,估計三個人可以食完。其實,尼碟飯賣相麻麻地,不過味道真係好。系忌廉雜菇雞柳配牛油飯(名字唔係太記得),雞肉唔柴,雜菇用忌廉煮味道我至愛。最後哎咗一杯無酒精cocktail,味道清新,啱啱可以搭配一D油膩嘅食物。其實來尼度食野真係推介要多D人來食,咁就可以試下唔同個餸。
轉入正題:

其實來尼度食野真係推介要多D人來食,咁就可以試下唔同個餸。
2015-09-13
15 分鐘 (堂食)
  • roasted pork knuckle
  • sausage platter
2015-07-15 3990 瀏覽
雖然德國菜於香港早已開始普及化,於超級市場甚至凍肉店已不難發現有來自德國的肉腸或豬手出售,然而,不同餐廳各自對「正宗」和「地道」的定義和拿捏則大有不同。今天恰巧途經,順道與友人一塊兒品嚐Berliner的德國菜吧!由於接近晚餐時間,今次我們只點了兩味淺嚐。首先端上的是德國煙肉薄餅,光看外貌,已經令我食指大動。當中鋪在薄餅面上的煙肉碎可算是十分多;另配搭香蔥碎和海鹽,整塊薄餅的味道再提昇不少。值得嘉許的是,薄餅的餅底製作非常認真,而且香脆可口。接著甫上的,是餐廳“Signature dish”之一,德國肉腸拼盤配酸椰菜。份量亦一如德國坊間的餐廳一樣,異常充裕,相信再多一人分享也不成問題。不同種類的肉腸亦各自有不同的味道和特色,而且肉汁充足。肉腸配搭酸椰菜一起吃,亦減輕肉腸一貫予人油膩的感覺,令人滿意。吃過下午茶後,相信肚子已再沒位置予晚餐了。
德國煙肉薄餅
德國肉腸拼盤配酸椰菜
吃過下午茶後,相信肚子已再沒位置予晚餐了。
2015-07-14
德國煙肉薄餅
德國肉腸拼盤配酸椰菜
是夜慶祝亞Q 生日~她想食西餐~ 又想唔限時食~ 我就唸到呢間~電話book位~接線侍應有禮貌地同我登記~到當日~餐廳致電我溫馨提示都好有禮貌😀星期五晚,坐無虛席~近乎每枱都點主打菜: 德國咸豬手~同德國啤酒~氣氛熱鬧😊重麥味~好香🍺👇🏿德國腸拼盤仔腸款式選擇多~ 配芥苿食正一口啤酒,一口腸~ 正正😋👇🏿主菜: 脆皮咸豬手外皮脆卜卜~ 配一啖咸豬肉~😋yum😋再黎三文魚pizza 薄批脆卜卜配濃厚芝士+三文魚夾火箭菜~pefect match 👍😀食下飲下傾下再飲下~ 一樂也✌🏼️✌🏼😁今晚重頭戲黎啦~👇🏿預先特別order 的Apple StrudelApple strudel 外脆內軟~ 蘋果肉鮮甜~ 夾埋雪糕~~ 正到呢~~ 生日字句待別要求畫個皇冠代表 Queenie好靚~😀😊😁 總結: 食物質素高,鋪面裝飾用心,有氣氛,侍應們有禮~是夜開開心心,美食美(啤)酒,歡聚慶生的一晚埋單離開前,侍應再向Q 講 Happy Bday ~ Queenie ( oh ~ so sweet )誠意推介😊

電話book位~接線侍應有禮貌地同我登記~
到當日~餐廳致電我溫馨提示都好有禮貌😀

氣氛熱鬧😊

重麥味~好香🍺
👇🏿德國腸拼盤

仔腸款式選擇多~ 配芥苿食正
一口啤酒,一口腸~ 正正😋

👇🏿主菜: 脆皮咸豬手

外皮脆卜卜~ 配一啖咸豬肉~😋yum😋

再黎三文魚pizza

食下飲下傾下再飲下~ 一樂也✌🏼️✌🏼😁

今晚重頭戲黎啦~
👇🏿預先特別order 的Apple Strudel

生日
Apple strudel
  • apple strudel
2015-05-25 4358 瀏覽
今晚約左同事黎飲德國啤酒,食我地最鐘意既洋腸哈哈~德國啤酒麥味重又大杯,其實對女仔黎講都幾大挑戰嫁!不過我地例外~前菜既炸蝦隨左肉質嫰之外,又彈牙又香,脆BOBO好好味~最好食係白汁沙律醬夠Creamy,好滑又好邪惡!最鐘意就係德國腸,啖啖肉, 而且種類多,芝士腸最濃香最好味,白色腸最淡但又不可或缺,有黑椒的辣辣地好開胃!食德國菜點可以唔食豬手?Berliner既豬手係招牌菜,外皮好似炸過一樣咬下去咯咯聲,但裡面又有一D皮下脂肪,又係邪惡之物!甜品之中Apple crumble酸酸甜甜都不錯,但朱古力樽樽真係不能不叫,每次都要叫!爆炸糖既刺激感同可可既澀味真係非常之夾!
今晚約左同事黎飲德國啤酒,

食我地最鐘意既洋腸

哈哈~
德國啤酒麥味重又大杯,

其實對女仔黎講都幾大挑戰嫁!

不過我地例外~
前菜既炸蝦隨左肉質嫰之外,

又彈牙又香,

脆BOBO好好味~

最好食係白汁沙律醬夠Creamy,

好滑又好邪惡!
最鐘意就係德國腸,

啖啖肉, 而且種類多,

芝士腸最濃香最好味,

白色腸最淡但又不可或缺,

有黑椒的辣辣地好開胃!
食德國菜點可以唔食豬手?

Berliner既豬手係招牌菜,

外皮好似炸過一樣咬下去咯咯聲,

但裡面又有一D皮下脂肪,

又係邪惡之物!
甜品之中Apple crumble酸酸甜甜都不錯,

但朱古力樽樽真係不能不叫,

每次都要叫!

爆炸糖既刺激感同可可既澀味真係非常之夾!

2015-03-26 5226 瀏覽
是日同朋友打完羽毛球,諗極都唔知食咩好,突然醒起,好想食醬油蟹,反正6點幾唔係好晏,試吓去醬缸睇吓喇,點知……去到佢竟然冇開,上嚟OpenRice搵,又唔見佢有電話、開業時間,所以好失望~~大家都決定不如去太子炑八撞吓,點知……飛的落到太子,佢話今日冇得Walk In Full晒~~唯有再諗,最後決定去奧海城食德國餐~~秘制德國鹹豬手配香滑薯蓉及酸椰菜 -燒得好香脆,亦都好好肉汁,唔會太鹹,本身我就酸菜絕緣體嚟嘅,所以唔會試,朋友食完即話……唔好食XDXDXD但係我真係好愛佢個香滑薯蓉,雖然……食得出佢係薯粉咁嘅味,但係我欣賞佢地中間會有薯粒,因為新鮮薯仔整既滑薯蓉係會有一股好香嘅新鮮薯仔甜味,呢個係冇,所以我估計都係薯粉加薯仔粒廚師特製酥炸薄豬柳配火腿磨菇及芝士 呢個簡直係成晚亮點,好好味,好看豬肉味,雖然佢係吉列式咁炸,但係個炸皮一啲都唔厚,同日式吉列式好大分別,而且個豬扒炸完都係好淋,好Juice,上面嘅芝士同磨菇同個豬扒好夾,佢另外重配有焗薯仔,好好味~~燴和牛肉醬伴意大利麵呢個同個Menu相好大出入,不過,千祈唔好俾佢個樣呃到,原來係好香,好好味,話係肉醬又唔係真係肉碎形式嘅
唯有再諗,最後決定去奧海城食德國餐~~
秘制德國齣豬手配香滑薯蓉及酸椰菜
秘制德國鹹豬手配香滑薯蓉及酸椰菜
燴和牛肉醬伴意大利麵
呢個同個Menu相好大出入,不過,千祈唔好俾佢個樣呃到,原來係好香,好好味,話係肉醬又唔係真係肉碎形式嘅肉醬,佢係好似燜牛肉咁一小舊一小舊咁
意粉唔係平時食開圓型嗰款,而係幼扁意粉,其實我個人幾鍾意食扁意粉,因為會有啲咬口,唔會特別淋
上枱嗰時會有啲芝士喺面,撈埋一齊更香~
肉腸拼盤配燒薯及酸椰菜
其實去到呢個菜上嘅時候,我地幾個都已經飽到食唔落,但係唔食又好似好嘥,都食少少試吓喇,其實真係唔錯,不過其中有一款就好鹹,本身我都好食得鹹,但係都覺得佢太重口味~~
最後呢個當然食唔晒喇,叫咗朋友帶返屋企~~
2015-03-22
秘制德國齣豬手配香滑薯蓉及酸椰菜
2015-03-11 4665 瀏覽
已經唔係第一次食,仍然超鍾意依間德國菜!不過德國菜可能太油,佢又大碟頭,得兩、三個人去,真係食唔到幾多嘢,今次8個大人,1個小朋友,可以試到多啲嘢大角咀又近我屋企,有時想食下heavy嘢獎勵自己,真係唔錯嘅選擇!
已經唔係第一次食,仍然超鍾意依間德國菜!

麵包圈好香
德國豬手好脆又唔太油
德國雜腸真係需要多啲人share,唔係就太漏
啤酒超好飲,最愛黑加侖子味