2017-08-25 608 瀏覽
兩人晚餐加like 連加一$920。環境可以、味道好、服務好、有鮑魚、黑松露海膽意大利飯、鵝肝配菠蘿、牛扒全部都滿意。份量正常,已經食到很飽。適合聚餐,唔會限時叫埋單。值得一試。
兩人晚餐加like 連加一$920。
環境可以、味道好、服務好、
值得一試。
2017-08-25
慶祝紀念
生日
  • 美國安格斯肉眼扒
2017-08-03 527 瀏覽
臨時臨急想搵個好地方撐枱腳 openrice又幫到你喇 系厚福街既H8都未上過去 今晚就試試呢間啦呢埋為身體 所以經常叫熱飲 香桃茶冇咩桃味 杯邊仲淋痴痴 麻麻地荔枝西柚梳打 都系味較淡 但都幾得意糖水系針筒內自己吱冰震鮑魚 好咬口好新鮮黑松露鮑魚 雖然鮑魚被黑松露遮蓋 但兩種美味加埋系好食既seafood platter樣樣都好新鮮 不論螺 青口 蜆 都有濃濃既海水味好香 煎得岩岩好5成熟 冇咩脂肪 鐘意食肉食根 一流大蝦 +魚 由於我吾食魚所以no comment 但個蝦好炭香好爽D staff 仲好好服務 親切問候 親切講解 今時今日咁既服務態度點搵?

呢埋為身體 所以經常叫熱飲 香桃茶

樣樣都好新鮮 不論螺 青口 蜆 都有濃濃既海水味

好香 煎得岩岩好5成熟 冇咩脂肪 鐘意食肉食根 一流

2017-07-26
  • 黑松露醬煮原隻鮑魚
尖沙咀厚福街一向係區內特色菜嘅集中地,位於H8嘅,店名其實係意大利文,意思係指美味可口嘅食物。餐廳主要混合意、法、葡菜,以傳統烹調方法加上創新元素,為食客帶嚟歐陸菜嘅新鮮感。餐廳注重情調,以水晶吊燈,油畫作裝飾,都幾有氣氛㗎!而座位方面有適合情侶嘅卡位,亦都有適合一大班人聚餐嘅大長枱。素食人士可以試下,乾茄嘅酸味好惹味,加上蒜香露筍同野菌,再配上幼身天使麵,食落感覺十分清新。海膽份量多到可以鋪住個飯!海膽由北海道直送,只會喺時令季節提供,保證大家食到最新鮮、香甜嘅海膽。黑松露野菌意大利飯好creamy,同海膽一齊入口更覺柔滑,令人食唔停口,試得一試!到甜品環節,有,球中間係吉士cream,而外層係朱古力意大利雪糕,最外層鋪上朱古力粉。對朱古力狂迷嚟講,有層次十足嘅甜品作結,實在滿足!
乾茄露荀野菌天使麵
沙巴翁黑炭球
2017-07-16
2017-07-01 677 瀏覽
服務員水準不一致,有向職員有關餐飲收費時解釋不清晰,感到有懷疑就再向另一位職員查詢的解釋不一致。另外,我明明上網訂的時候有備註男朋友生日需要在叫的甜品上畫個圖案。現場跟其中一位職員確認時對方卻拒絕我,後來好彩有個高級小小的哥哥話知道有備註,會有此服務。食物方面係好食既,尤其沙律,但反而排就一般。

食物方面係好食既,尤其沙律,但反而排就一般。
2017-06-19 593 瀏覽
星期六約了朋友在尖沙咀行街,但朋友突然有事要遲點才能見人😏唯有只好自己一個人看看有什麼好食。行到 厚福街H8 看見水牌這間餐廳「BEL CIBO Seafood Bar & Restaurant」午餐時段全單七折,好似好吸引一於試一試先。沙律 - 跟餐沙律菜新鮮爽脆配上芒果醬汁口味清新是日餐湯 - 番茄湯番茄味濃帶微酸十分醒胃白咖喱煙鴨胸伴香蒜牛油扇貝配白飯 - 白咖喱味較淡似白汁多d,香蒜牛油扇貝蒜味重扇貝完全沒有鮮味,煙鴨胸質量不錯煙燻味重加上鴨油的香味很快就把飯食完熱朱古力 - 熱朱古力味道香濃加上奶泡十分滑溜
跟餐長條餅乾

沙律 - 跟餐沙律菜新鮮爽脆配上芒果醬汁口味清新

跟餐餐湯

是日餐湯 - 番茄湯番茄味濃帶微酸十分醒胃

白咖喱煙鴨胸拌香蒜牛油扇貝配白飯

跟餐即磨熱朱古力

熱朱古力 - 熱朱古力味道香濃加上奶泡十分滑溜
跟餐即磨熱朱古力
是日lunch 想食西餐, 同事就話去H8 度睇下有咩岩食啦~~~由於我地一行都成8人, 所以要搵間坐得舒服的都唔係咁易架H8實在太多選擇了, 三心兩意下, 就揀左呢間了全因佢依家做緊LUNCH SET 7折, 折左每人都唔洗$60咁一於試下佢吧!MENU & SALADSALAD個汁好似怪怪地咁, 係類似芒果汁咁...ER..唔太岩食個湯OK! 仲有枝好脆的麵包條, 岩哂我呢個麵包怪~~ 我ORDER 的是青瓜鮮蝦炒意粉首先, 我覺得用青瓜炒意粉是有點怪的同埋個蝦係完全冇味!!!!!! 連少少鹽味都冇D 蝦我凈係食左一啖, 就放埋一邊, 因為感覺太浪費我的quota了個意粉就炒得幾好味, 係d 料唔得囉~~不過由於有7折, 所以我都**可能** 會再幫襯0既!正價就一定一定一定唔會考慮lu~~

H8實在太多選擇了, 三心兩意下, 就揀左呢間了
咁一於試下佢吧!
MENU & SALAD
個湯OK! 仲有枝好脆的麵包條, 岩哂我呢個麵包怪~~

我ORDER 的是青瓜鮮蝦炒意粉

首先, 我覺得用青瓜炒意粉是有點怪的

同埋個蝦係完全冇味!!!!!! 連少少鹽味都冇

個意粉就炒得幾好味, 係d 料唔得囉~~
不過由於有7折, 所以我都**可能** 會再幫襯0既!
正價就一定一定一定唔會考慮lu~~
2017-05-12
2017-05-31 331 瀏覽
朋友突然想食西餐,我就建議這間餐廳,因為之前睇過食評介紹都唔錯😬Oyster platter Fresh 海膽黑松露忌廉汁扁意粉 好多海膽丫 好鮮甜!我地將一部份用來拌勻意粉吃 ,每條麵都有海膽既精華意粉質感有點硬身,不過有咁多海膽,忌廉汁同意粉已經唔重要🙈厚切紐西蘭肉眼扒 塊扒的確好厚身,但廚師都煎得好好要求5成熟,就把牛扒的表面煎香而內裡既肉仲係好嫩滑,好juicy Ps. 服務、環境都不錯,而且剛好這天不用排隊,walk-in都有位下次應該要encore再來試其他菜式!

Oyster platter
Fresh

海膽黑松露忌廉汁扁意粉

好多海膽丫 好鮮甜!

我地將一部份用來拌勻意粉吃 ,每條麵都有海膽既精華

意粉質感有點硬身,不過有咁多海膽,
忌廉汁同意粉已經唔重要🙈

厚切紐西蘭肉眼扒

塊扒的確好厚身,但廚師都煎得好好
要求5成熟,就把牛扒的表面煎香
而內裡既肉仲係好嫩滑,好juicy

Ps. 服務、環境都不錯,
而且剛好這天不用排隊,walk-in都有位
下次應該要encore再來試其他菜式!

2017-05-25 205 瀏覽
想不到星期日去,人少,只有數枱客人。靜靜的,一班朋友慶祝生日,都不錯,有氣氛。餐廳服務非常好,講解十分詳盡。當日雖然有些食材缺貨而導致三至四款食物無法供應,而侍應亦一早告知,所以對於我們來說是接受的。食物方面,整體來說不錯。生蠔,有三款,鮮甜肉厚,對於我怕吃的也喜歡。炸物摩天輪,薯條是最好食,夠粗夠熱。其他款就不過不失。牛扒,得多筋,侍應一早也有告知這款是像口香糖,原來真的是。切也難切,但牛肉是足的,而且得juicy, 但如果不喜歡吃有筋的,不建議order.Ribs, 普通。海膽意大利粉:海膽有一點點苦,但麵質是不糊的,爽口的酒,當時做買一送一,非常便宜,一杯大概$40, 有一款是passion fruit, 很特別,可以一試。這間餐廳是推薦的,可以一試。

食物方面,整體來說不錯。
生蠔,有三款,鮮甜肉厚,對於我怕吃的也喜歡。
炸物摩天輪,薯條是最好食,夠粗夠熱。其他款就不過不失。
Ribs, 普通。
海膽意大利粉:海膽有一點點苦,但麵質是不糊的,爽口的

這間餐廳是推薦的,可以一試。

跟最愛的家人慶祝生日, 聽說尖沙嘴這間餐廳 有個可愛的摩天輪菜式, 便一齊來嚐嚐吧~ 餐廳的環境寧靜浪漫。 坐在4人卡位的座位上好寬鬆。 【小食摩天輪】 一上台,大家都好開心和興奮。 有各式香口的薯條、脆炸小食。 配搭上青瓜條和紅夢卜條食, 還有秘製醬汁,很惹味~~ 慶生大班朋友來真不錯, 可以拍不少美美照。 【蟹肉芝士焗大傘菌】 蟹肉雖然不多, 但香濃的芝士和菇香撲鼻的 大傘菌令人食指大動! 【香芒鮮蝦塔 野菜沙律】 芒果肉不太夠甜,但慶幸不算酸, 配搭爽彈的鮮蝦, 感覺好清新~~ 不太愛食這款野菜, 如果是火箭菜更好哈哈~~ 【海膽黑松露忌廉汁扁意粉】 海膽的份量好多! 快完全蓋過了意整碟粉, 鮮甜的海膽溶在口腔,令人上癮。 【松子仁野菌薄餅】 靚太覺得它是滿分好食的薄餅! 薄餅底夠薄,太厚會感覺厚粉。 它薄而香脆。 松子仁夠多,又香脆。 野菌又夠多, 野菌的香味好濃,好合我這“菇怪”。 【日式水飼豬鞍】 哈哈,不知道
跟最愛的家人慶祝生日,
聽說尖沙嘴這間餐廳
有個可愛的摩天輪菜式,
便一齊來嚐嚐吧~

餐廳的環境寧靜浪漫。

坐在4人卡位的座位上好寬鬆。

【小食摩天輪】
一上台,大家都好開心和興奮。
有各式香口的薯條、脆炸小食。

配搭上青瓜條和紅夢卜條食,
還有秘製醬汁,很惹味~~

慶生大班朋友來真不錯,
可以拍不少美美照。

【蟹肉芝士焗大傘菌】
蟹肉雖然不多,
但香濃的芝士和菇香撲鼻的
大傘菌令人食指大動!

【香芒鮮蝦塔 野菜沙律】
芒果肉不太夠甜,但慶幸不算酸,
配搭爽彈的鮮蝦,
感覺好清新~~

不太愛食這款野菜,
如果是火箭菜更好哈哈~~

【海膽黑松露忌廉汁扁意粉】
海膽的份量好多!

快完全蓋過了意整碟粉,

鮮甜的海膽溶在口腔,令人上癮。

【松子仁野菌薄餅】
靚太覺得它是滿分好食的薄餅!

薄餅底夠薄,太厚會感覺厚粉。
它薄而香脆。
松子仁夠多,又香脆。
野菌又夠多,
野菌的香味好濃,好合我這“菇怪”。

【日式水飼豬鞍】
哈哈,不知道豬鞍是哪部位~~
但這豬鞍的肉質是好嫩滑和軟腍腍的。

【椰皇焦糖燉蛋】
加入椰皇製的焦糖燉蛋,
多了一份獨特的椰香撲鼻。

【三色 鮮果伴刨冰】

大愛這款鮮果刨冰,
是靚太暫時食過最好食的刨冰。

每次食鮮果刨冰,
我都會覺得果汁味不夠濃,常懷疑溝水XD~

但這款我這次食,
是跟飲果汁沒有分別,
果汁味好濃。
特別是火龍果味,好清新和鮮甜。

【Chocolate Milk Shake 】
朱古力味幾濃,滑滑都好香甜~
2017-05-07 208 瀏覽
諗住去草地餐廳點知無草地坐話唔食喎。咁就周圍行去咗依間餐廳食。見佢lunch有7折優惠咁筍緊係唔可以錯過啦。有條已食嘅餅乾條同湯同沙律。果沙律汁好似係芒果味。我同不約而同揀咗意大利飯。不要再抄我喇。好嘛?!好好食。份量唔算多。好creamy。又夠香。啲飯軟硬適中。有好多菇菇。仲有隻大啡菇。不過有啲油膩同唔太爽脆。不過個意大利飯汁好味實在唔會衰得去邊加埋杯以為係英式紅茶嘅奶茶佢又唔係喎係港式總結雖然食咗一種嘢但似係一間食物素質不錯嘅餐廳。咁平都食倒好味意大利飯仲想點。
諗住去草地餐廳點知無草地坐

有條已食嘅餅乾條同湯同沙律。果沙律汁好似係芒果味。

我同

加埋杯以為係英式紅茶嘅奶茶佢又唔係喎係港式

2017-05-06
2017-05-01 205 瀏覽
今晚一行4人到尖沙咀食飯,朋友介紹黎到厚福街呢度,原來真係好多野食架喎。行到盡頭H8全棟大廈都係食肆,真係花多眼亂。等電梯排左一陣隊,好快就上到12樓。今天星期一,人不多,所以侍應可以安排卡位比我地。這裡的環境很有格調,而且沒有人高談闊論,非常適合拍拖人仕。攞住個餐牌,無論你係大人定小朋友,一定比佢個摩天輪吸引住。摩天輪黎到,個個都忍唔住手轉下佢,好似去左車公廟轉風車咁離錦海鮮香香筒--四款不同口味,我食了海膽,新鮮到不得了,雖然一口吃掉,但滿足感卻十足。凱撒沙律--菜很新鮮,加上芝士碎,口感超爽,可惜唯一伴碟的麵包條比老婆大人一手搶去西班牙風乾火腿紅茄多士--食唔到麵包條好彩仲有多士食。這裡嘅西班牙風乾火腿比一般PARMA  HAM油脂分佈更平均,口感更好。海膽黑松露忌廉汁意粉--海膽份量相當吸引,味道亦非常新鮮,而意粉混在海膽與黑松露之中,很重海鮮味。紐西蘭頂級肉眼--老婆大人指定要食呢份肉眼,牛味十足且肉汁濃厚,比扒房更高質。餐廳負責人來介紹這款日本水飼豬鞍不是很多地方有得食,由飼養空間至飼料及飲用水都非常講究,絕對係高品質食材紅茄水牛芝士薄餅--雖然食完肉眼及豬鞍已經飽飽地,但
這裡的環境很有格調,而且沒有人高談闊論,非常適合拍拖人仕。

攞住個餐牌,無論你係大人定小朋友,一定比佢個摩天輪吸引住。

摩天輪黎到,個個都忍唔住手轉下佢,好似去左車公廟轉風車咁

紅茄水牛芝士薄餅--雖然食完肉眼及豬鞍已經飽飽地,但這個PIZZA的水牛芝士卻非常吸引,芝士味香濃,多飽都能放入口。

甜品我們揀了兩款
椰皇焦糖焗蛋--焦糖不太甜,蛋的質感比較實。

老婆大人最愛沙巴翁黑炭球,雖然不是流心的,但濃濃朱古力味已很足夠。

非常滿足的一餐,真係要捧住個肚走呀。
值得推介比情侶拍拖食飯黎呢度。
2017-04-25 4790 瀏覽
放咗工極肚餓嚟到BEL CIBO, 見Openrice好評度咁高, 嚟之前已有所期待!當晚就係食呢個2人套餐, 數數MENU有成8道菜, 單係頭盤都有3款, 淨係講個量已好吸引!  未嚟食物之前, 先補啲甜, 揀咗杯Cookies Banana Milk Shake. 香蕉味好濃郁, 再加埋朱古力威化同Oreo, 令人滿足既sweet drink!美食上場啦! 第一碟嚟嘅係秘制鮮凍鮑魚+美國蠔.  經過醃製嘅凍鮑魚除咗本身鮮味, 仲帶有微微忌廉香, 味道有驚喜! 鮑魚口感彈牙, 而美國蠔都幾鮮甜. 第一道海鮮頭盤已經好正啦~鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁, 酥皮盒入面裝有芒果、火龍果... 再配埋三文魚同芒果醬, 清爽之餘又被酸酸地嘅醬打開胃口~香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿, 菠蘿面有一層薄薄焦糖脆, 配埋口感柔嫩嘅鵝肝, 係繼秘制鮑魚之後, 第二道難忘嘅菜式 ~南瓜湯, 南瓜味好濃郁, 仲會飲到啲南瓜茸, 有誠意嘅餐湯!  海膽黑松露野菌意大利飯, 個海膽好好味, 冇腥味之餘又唔會好散, 一小塊伴以黑松露risotto嚟食夠哂正.喺四選二嘅主菜當中就試咗美國安格斯肉眼扒, 肉質幾嫩滑.
Cookies Banana Milk Shake
秘制鮮凍鮑魚+美國蠔
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁
南瓜湯
海膽黑松露野菌意大利飯
喺四選二嘅主菜當中就試咗美國安格斯肉眼扒, 肉質幾嫩滑.  另外欣賞嘅係呢度配以海鹽俾客人可以灑一點喺肉眼扒上增添肉香, 呢啲少少嘅細微位令呢份肉眼扒更吸引!
美國安格斯肉眼扒
香煎銀鱈魚柳, 外層煎得脆香, 而魚肉本身嘅肉質極滑溜, 係8道菜之中最令我印象深刻嘅一道菜~
香煎銀鱈魚柳
最後一道甜品係呢個朱古力球, 入面夾有雲呢拿雪糕, 濃郁朱古力配以冰凍雪糕, 簡約而不失滋味!!
總括BEL CIBO嘅2人套餐有八道菜, 食材用料高質之餘, 每道菜都絕不馬虎, 令我寫食評呢刻都有種回味!!
以原價$1,288 /2位雖然唔平, 但算係一份錢一份貨. 不過只要Like佢地 facebook就有65折,  加埋飲品同加一, 每人大約$500, 咁呢個價都算幾抵食, 推介值得一試嘅2人套餐.
Cookies Banana Milk Shake
秘制鮮凍鮑魚+美國蠔
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁
南瓜湯
2017-04-23 569 瀏覽
今日放咗工因為要買啲嘢,所以就同同事去左尖沙咀,買完之後我哋就去咗厚福街一帶搵食。之前幾次試過韓國嘢海鮮餐今次我哋揀咗一間食fuison 菜嘅西餐廳我地點左一個二人餐$1288如果係Facebook打卡嘅話就會有六五折優惠即係折番港紙六百幾蚊其實真係好抵!!!!! 不如我再講下呢一個套餐係點樣抵法~呢個套餐佢有四款頭盤餐湯海鮮飯主菜同埋甜品。當我同同事食到中段嘅時候其實已經有七成飽...好啦事不宜遲快快入主題而家首先介紹嘅有前菜生蠔配凍鮑魚生蠔好大隻!海水味亦都好濃再加埋醬汁成件事配搭得宜~另外呢一個凍鮑魚一食落去嘅感覺唔知點解覺得有啲中式嘅滷水味,但食落又出奇地夾!推薦!至於第二個前菜就係鮮果酥盒伴煙三文魚花配香芒汁,三文魚片造成一個花嘅形狀再配合埋五彩繽紛嘅鮮果盒呢一道菜雖然平平無奇但以設計顏色跑出 !再嚟嘅法國鵝肝焦糖菠蘿煎得好香脆內軟再加埋菠蘿嘅甜味成件事就好完美~今次到到廚師餐湯:南瓜粟米湯用咗好多南瓜蓉同平時好稀嘅一啲都唔同,睇得出佢用咗好多材料好有誠意。半個主菜率先出場首先有海膽黑松露野菌意大利飯黑松露味好香濃再配埋海膽感覺一絕令人一口接一口咁食晒。我哋兩個人嘅主菜終於到

好啦事不宜遲快快入主題而家首先介紹嘅有前菜生蠔配凍鮑魚
我哋兩個人嘅主菜終於到喇,主菜可以四選二,我哋分別選上美國安格斯肉眼扒同埋香煎銀鱈魚,鮮果銀雪魚銀雪魚賣相吸引精緻而且煎得好乾身,外邊香口但係肉質係非常之稔;
至於牛扒配上粗海鹽醬汁又係另一個水準之作牛扒肉身好諗而且好多肉汁好juicy又係另一個加分位。
最後就係沙巴用黑碳頭呢個甜品賣相好精美朱古力球裏面包住吉士醬味道有少少似雪糕感覺好有趣好味道~

呢個二人餐有好有海膽又有鮑魚如果打完拖之後只係需要六百幾蚊其實真係好超值下次會再同朋友嚟食過呢!
2017-04-19
  • 香煎銀鱈魚
2017-04-22 2275 瀏覽
每次約朋友總是要煩惱到底要去哪吃飯, 如果是咖啡廳類的話菜式又比較差所以今次為了可以吃得好, 特意選擇了去吃一間既有氣氛, 又可以坐得久的餐廳邊吃飯邊聚舊一到餐廳就看到華麗的裝潢, 強勁的音樂使現場氣氛更HIGH店員熱情地介紹了我們PROMOTION的項目特別是有一個四人晚餐和二人晚餐的套餐優惠最正的是只要到FACEBOOK打卡就可以獲得65折!!!!首先的頭盤是新鮮生蠔4隻和秘制鮮凍鮑魚生蠔真是極新鮮, 每一人隻剛剛好, 口感是很爽滑的, 一咬使將生蠔一分為二, 海水味充足!!而凍鮑魚雖然是凍吃, 但味道沒有因此而變淡, 反而因為凍而變得很爽口, 比熱吃是另一種風味再來的是鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁這個有點甜品的感覺, 煙三文魚下面是一塊酥餅, 一口將三文魚和酥餅送入口中, 首先會食到甜甜的香芒味, 然後就是三文魚和酥餅的口感, 整個味道很MATCH!!香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿廚師用香甜既菠蘿中和鵝肝的油膩感, 非常MATCH~而且菠蘿是非常的JUICY, 中和後使不會有覺得太多油的覺感廚師精選餐湯 一個SET係包埋4碗湯, 湯非常足料!! 飲落每啖都有材料係入面, 最正就係佢有埋

邊吃飯邊聚舊

一到餐廳就看到華麗的裝潢, 強勁的音樂使現場氣氛更HIGH

店員熱情地介紹了我們PROMOTION的項目

特別是有一個四人晚餐和二人晚餐的套餐優惠

最正的是只要到FACEBOOK打卡就可以獲得65折!!!!
首先的頭盤是新鮮生蠔4隻和秘制鮮凍鮑魚

再來的是鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁

廚師精選餐湯

一個SET係包埋4碗湯, 湯非常足料!! 飲落每啖都有材料係入面, 最正就係佢有埋麵包送湯, 邊飲邊吃, 格外好味
海膽黑松露野菌意大利飯

份料並不算十分大, 但一上桌已聞到黑松露香味, 有點有趣的是這意大利飯並不屬於主菜的其中之一, 味道來說整個飯都是很夾味道, 一大片的海膽放在意大利飯上, 而黑松露和野菌都溶入在意大利飯當中, 每一啖都吃到有黑松露的味道, 十分讚
主菜

美國安格斯肉眼扒

吃了這麼多的前菜, 終於來到了主菜的部分, 第一個就是牛扒, 熟度大約是七成, 入口非常鮮嫩多汁, 並不需要什麼醬汁去沾已經吃到很重的牛香味, 而且配薯條的薯條也非常好味, 脆脆的並不是已經炸了很久的感覺, 不消5分鐘已被我們清光了
美國有骨豬鞍扒

未吃之前都不知道什麼是豬鞍扒, 他的外型有點像豬扒, 但豬鞍肉較為厚身,肉質會比豬扒更爽脆彈牙,鮮嫩多汁,雖然是有骨,但他的肉輕輕一切便容易切開,非常可口
刁草烤焗挪威鮮三文魚柳

三文魚本身的肉質就是會比較硬,但我最喜歡他的味道,與平時吃到的有點不一樣,就是刁草香味,原本也不知道什麼是刁草,可是一吃就愛上了,這令三文魚的鮮味更加突出,而且火候剛剛好,吃著不會覺得太老!
香煎銀鱈魚柳

四道主菜之中的最愛,因為他的銀鱈魚柳真的是非常非常的滑,喜歡吃皮的朋友應該超多這菜,煎到皮脆肉滑,吃著的口感非筆墨能形容,最重要是他的骨頭很少,一口一啖真是大快朵耳
朱古力火鍋及沙巴翁黑炭球

整道菜非常豐富,想不到最後還有豐富的甜點,就是黑色的雪糕球和朱古力生果火鍋,生果的份量真是細心到極, 有四種生果, 每款也有四樣, 不用打交就食得哂. 味道方面黑炭球幾特別, 外面是朱古力而入面就是雪糕, 一啖咬下去的確口感又冰又涼的, 十分爽!! 而朱古力火鍋則是白朱古力, 用來點生果更甜更好味
2017-04-15
  • 香煎銀鱈魚柳
  • 刁草烤焗挪威鮮三文魚柳
2017-04-20 187 瀏覽
之前已經講過厚福街其實有好多嘢食,最後面果幢H8裡面更加係一啲高尚嘅餐廳既集中地。我朋友係白羊座,又咁啱就快生日,就同佢去食咗一個二人餐。上到去呢一間餐廳,發現佢嘅佈置裝修都好高貴,同我想像之中有出入。雖然嗰個位望落去有冇海景,周圍嘅景色都唔係特別靚,但係勝在佢係落地玻璃望出去都有萬家燈火。一坐低店員就推薦我哋食二人餐,我見到個價錢都有啲愕然,但係生日一年一次是但啦。頭盤一嚟到,就係我最鍾意食嘅鮑魚同埋生蠔。海水味唔算太濃,加左少少檸檬汁就好有鮮味。仲有隻鮑魚仔入口都幾彈牙有口感。接住落嚟就係鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁。三文魚嘅味道唔錯,加左香芒汁就更加Fresh。仲有個酥皮嗰盒我覺得似係東海堂買嘅水果撻哈哈。另外仲有我最鍾意食嘅鵝肝,佢配埋嘅菠蘿簡直係可以解除鵝肝嘅肥膩感。而且佢煎得好香口唔會令我覺得食一啖唔想再食。再之後先上我哋嘅西餐湯我哋兩個都係紅湯配埋脆脆嘅餅乾條黎食都唔錯。不過講真我淨係鍾意食蒜蓉包浸落啲湯度多啲。之後上主菜,分別有黑松露汁海膽飯,西冷牛扒,香煎銀鱈魚柳。黑松露嘅汁配上一粒嘅飯超有口感,同埋有好濃烈嘅味道。西冷牛扒我叫左七成,肉質都唔算太硬,但係唔知係咪已
另外仲有我最鍾意食嘅鵝肝,
之後上主菜,分別有黑松露汁海膽飯,
西冷牛扒,
香煎銀鱈魚柳。
黑松露嘅汁配上一粒嘅飯超有口感,同埋有好濃烈嘅味道。西冷牛扒我叫左七成,肉質都唔算太硬,但係唔知係咪已經有啲飽,已經唔係太想食,反而我對嗰條魚好有感覺,因為我覺得嗰啲魚嘅質地非常之白滑,加埋啲芝麻照燒汁完全係完美嘅配搭。你一個主菜係我朋友叫嘅但係我就忍唔住食咗佢半個主菜。

最後最後就係我哋期待已久嘅甜品
呢個甜品係佢哋全個鋪頭最出名嘅,我已經唔記得咗佢叫咩名,但係我淨係記得佢個名係非常之長,而且裏面係有一個國家嘅名字。一咬落去第一啖完全係令我非常非常非常之驚喜,因為原來佢係一個雪糕球黎架但係表面上就比呢Tirimisu粉蓋過,完全係臥虎藏龍。就算我之前有食得幾飽,甜品真係第二個胃,我可以食多三個呢啲雪糕球,呢個伴碟最特別嘅地方仲有蠟筆小新嘅Moss粉做設計。

好開心的一天。
2017-04-12