2007-12-19 19 瀏覽
自己超級愛吃plain yoghurt但最怕吃到很甜的YOGHURT(那麼多低脂也沒有啦)亦怕有d yoghurt水汪汪喜歡較thick的多點這家店嘛食物不過不失啦不過一定唔係best囉個人最愛*pret*的yoghurt!幾本上每天上學前都要吃一杯haha服務態度唔太好好似做埋聽日唔做咁廿幾三十幾蚊唔值
自己超級愛吃plain yoghurt
但最怕吃到很甜的YOGHURT
(那麼多低脂也沒有啦)
亦怕有d yoghurt水汪汪
喜歡較thick的多點

這家店嘛食物不過不失啦
不過一定唔係best囉
個人最愛*pret*的yoghurt!
幾本上每天上學前都要吃一杯haha

服務態度唔太好好似做埋聽日唔做咁

廿幾三十幾蚊唔值
(非會員)
2007-08-11 5 瀏覽
其實我係0係yahxx果度見到呢間野既介紹,不嬲都鍾意食yoghurt的我就記住左~打風果日同同事早放工,去左新都會睇戲,睇完我想起呢間,提議黎呢度食$25一杯有dd貴,我地三個人叫左三人份,平d,$57就有啦~再加$7有五款toppings揀左紅莓醬,奇異果,朱古力波,芒果,藍莓同士多啤梨味道酸酸甜甜,除左我覺得好味,我D同事都讚好,仲話我好介紹,hehe~除左yoghurt,間舖頭細細間但環境好舒服~D碗好靚,好似人魚公主用既碗!可惜無影相,唔緊要!下次再黎食
揀左紅莓醬,奇異果,朱古力波,芒果,藍莓同士多啤梨
可惜無影相,唔緊要!下次再黎食
2007-05-20
忙碌一學期準備的final project將來到最後一天。週日Starbucks沒位,改去Best Berry,更好,因有我喜歡的美味乳酪! 今次單點乳酪不加生果topping。乳酩雪糕味鮮、純、美,單以藍莓醬襯托已經好吃非常,一杯飛快清掉。連teammate試吃後都忍不住去買多杯慢慢吃,可見其美味之感染力! 又,少少回應給月餅殺手,Best Berry葵芳店已是第二店(第一店在沙田),仍然保持高水準;個人甚至覺得其水準比沙田店更高。值得支持!

2007-05-20
週六,到Metro 的一間IT 學院作代課老師後,跟班學生到這兒聯誼。各點一份yogurt set,價格由$49 ~ $5x,不便宜。但想想一個cake 賣$22,一個yogurt 賣$2x,就知道係合理。初夏中午,同班萍水相逢的學生在露天茶座hea 番一個鐘,感覺不俗。他們從我口中得知大到IT firm 的實戰情況,我從他們口中得知他們擔憂和困擾(礙於工作階級,我班junior 同事係唔敢話比我知。)四款套餐,我點了Set B($49),有一杯軟雪糕造型的水果乳酪(自選三款水果:柑、提子、草莓)、乳酪蛋糕(原味或草莓味,係四層的layer cake)、熱咖啡(近十二安士,係美式滴餾咖啡,好香濃醇,出奇地好!)臨走外帶一件「Best Berry 低脂乳酪蛋糕」($22),好漂亮,味道OK,at least 比同場的‘Cake Box’新鮮好味道。簡單的三個字:「好滿意!」服務都好誠懇有禮,小店嘛!我敢講,店長轉人,服務肯定差;再開分店,質素肯定下滑。(本地星巴克和double star 係人辦。)
2007-04-14
自從以前o係新城市見到Best Berry o既cakes 後, 一直心思思想試o下... 誰不知,天助我也,o係新都會到都開o左間... 既然下午o既溫習比schedule 早完成,又o甘tired,就o攞埋本novel 同細佬去high tea見到有set meal offer喎... 要set D啦,有咖啡,乳酪蛋糕plus雪糕配自選水果 (my choices are strawberry, grapes and kiwi)... 其實o甘樣o既組合有邊個可以一人獨吞呢? either 漏死 or 肥死喎第一個緊係試個ice-cream 啦,lest it will melt away... not bad not bad, not too sweet, 充滿乳酪味... 比較硬身,又好滑 mousse cake 其貌不揚,但竟然擔正做leading role... 同樣地,有淡淡o既甜,微微o既酸... 個蛋糕身quite soft, quite 有彈性... yummy!mmm 杯coffee 無味ge... 之前o個兩件desserts o吾係好重味ja wor, 無理由

mmm 杯coffee 無味ge... 之前o個兩件desserts o吾係好重味ja wor, 無理由會蓋過d 味ga... forgot to add sugar?
2007-04-12
下午到銀行做匯票,等候期間四處遊蕩,先到書局買下書,再到呢度食個tea。乳酪雪糕加生果(芒果、奇異果、西瓜、蜜柑、星星米),幾款生果都好清甜,又以芒果最好味!星星米脆卜卜,增加口感,正!!而且又擺得幾靚,星星散落白色雪糕上面,外型夠吸引。乳酪雪糕味道真係幾特別,可能以為會似7仔軟雪糕,原來唔係!食落似芝士味又唔太甜,質感又夠軟滑,齋食都已經好得,加上生果更加得,我鐘意!!如果店員妹妹唧雪糕時,可以整到中間部份都有就好喇!因為而家係中空,為食的我會覺得食多兩啖會滿足d。兩位店員妹妹都算有禮貌,客人離開都有講byebye。只係落單似乎要留心一d,例如我想要朱古力波波,但最後變成蜜柑lu。一路食雪糕一路睇書,真舒服!唔太想返公司做野呢!!

一路食雪糕一路睇書,真舒服!唔太想返公司做野呢!!
1K
2007-03-23 5 瀏覽
對於乳酪,我一向偏好,Best Berry的乳酪雪糕($25),味道酸酸哋,卻不失奶香,質地柔滑,仲要low fat,加$7元更可配鮮果,是既健康又止口痕的雜食。環境光猛舒適,亦有提供上網服務,服務生態度超好,下次帶埋P嚟hea先!
對於乳酪,我一向偏好,Best Berry的
乳酪雪糕($25),味道酸酸哋,卻不失奶
香,質地柔滑,仲要low fat,加$7元更
可配鮮果,是既健康又止口痕的雜食。

環境光猛舒適,亦有提供上網服務,服
務生態度超好,下次帶埋P嚟hea先!
2007-03-01
之前在沙田去過一次,因為間舖頭名同我一樣同名哈哈!!(仲要係讚我最好)在沙田食過一次幾好味,見到呢度都開咗一間幾開心o甘近又有得食,於是入去食。叫咗個藍berry芝士蛋糕,幾好食又唔太漏,又唔太甜剛剛好,我的致愛。再叫o左過berry加berry汁(是藍berry+士多berry)。呢個反而一般,我男友個個奇異果汁好飲好多,男友不停大讚兼一杯都唔夠飲再來一杯。其實我此終都比較喜歡呢度o既芝士蛋糕多d,我之前整過冇佢咁好食好少食到d唔太漏o既芝士蛋糕。標題讚誰呢?

標題讚誰呢?
2007-02-01 17 瀏覽
沙田店及初開的葵芳店只賣乳酩、蛋糕、咖啡,不過最近也賣三文治了,是開始打午市食客主意吧。 幫襯過一次,試的是碎蛋沙律三文治($20)。味道ok,但餡料較多,吃來有點狼狽就是。買三文治跟果汁可以有$5優惠,但這杯$17奇異果汁平平無奇,不值原價$22。 始終小店最好味都是乳酪。朋友仔是次order的乳酪賣相值101分,我忍不住都痴了好多啖。咖啡都ok,比果汁好,是跟乳酩的好配搭。 乳酩好味,乳酩蛋糕卻差得遠,之前在沙田吃過後毫無返炒意慾。所以雖然有抵食乳酩+乳酩蛋糕+咖啡套餐,我都情願散叫其他cake類! 最後,十分喜歡這裡環境舒適,予人難得的悠閒感。但每次來都見到人不多,再次感歎它客路較窄。還是這句:希望它做得住啦!

2007-01-30
由可愛食友信中得知呢間乳酪店位置,原來就係太平洋咖啡舊址,趁打書釘後走黎視察一番。店舖以粉紅/白色為主調,同以前太平洋咖啡色調係兩回事,感覺都截然不同,呢間感覺清簡好多。餅櫃內仍有唔少蛋糕選擇,但最吸引我視線係呢件best berry cake。用得店名為名應該係主打角色,一於試試!蛋糕望落好似cheese cake,原來唔係,而且味道同我想像係兩回事。海棉蛋糕真係幾鬆軟,而且唔太甜;乳酪好滑有點微酸,味道似有還無,兩者加起的確幾特別,可以一試。男店員態度有禮,服務唔錯;有機會試下堂食雪糕先。

男店員態度有禮,服務唔錯;有機會試下堂食雪糕先。
2007-01-25 3 瀏覽
21/01/2007 (日)星期日無乜野做,一個人過左葵芳「BEST BERRY」HEA...本想飲杯咖啡+件cake,店員好nice,主動介紹D餐比我~差唔多價錢,但係多個雪糕!我一邊打機一邊嘆!坐左個幾兩個鐘!店員都無過黎騷擾我,亦都無不肖o既樣。值得一讚!個餐有(美式咖啡+ 乳酪蛋糕+ 生果配雪糕)咖啡:味道正常,OK。乳酪蛋糕:幾好味,不過如果成舊都係就好味D,因為淨係得蛋糕面o個層係乳酪味!不過都好軟熟!生果配雪糕:生果粒新鮮,可以揀3款!個乳酪味雪糕仲好特別添!真係好正!※P.S. 會再黎食雪糕,好過成日都去Starbucks,飲同款咖啡。呢度較fresh!同埋呢度有兩部電腦上網!仲好似可以無線上網添(如果大家有notebook)~ 同埋都幾多外國人入黎食野!真係幾好!又抵!
21/01/2007 (日)

個餐有(美式咖啡+ 乳酪蛋糕+ 生果配雪糕)

咖啡:味道正常,OK。

2007-01-14 12 瀏覽
新都會的甜品店越開越多。由波菲、奇華,慢慢加入cake box、滿記,最近的Haagen Dazs、街知巷聞,到現在Best Berry也開張了。週四《緣份精華遊》後,與龍來了食甜品。 新店不似沙田店般又嘈又多人,靜靜的十分舒服。既想食yogurt,也想試cake,但原有套餐限定配乳酪蛋糕,結果散叫: Yogurt($32一人份)-原價$25,加$7選五款topping,不平。不過即叫即製,成品又漂亮又美味,都算值。而且不似沙田店融融地,影完相再慢慢嘆都得! Chocolate Mousse cake ($22)-賣相精緻動人,吸引我散叫來試它;幸而朱古力味濃郁,質感彈口,沒有失望! Iced Americano ($19)-Yogurt與cake都甜到漏,總得點杯咖啡來中和一下。味道普通。 店內還有mac機以及雜誌,是個消磨時間的好地方。沙田店我會說不抵食,情可去starbucks好過;不過這間新店環境怡人,服務亦較好,對我來說贏了星巴克。見它人流不多,只希望它做得住! 最後回應題目,笑臉有憑據的麼?有的,對我來說,就是能讓我離開時面帶笑容的食店!