2021-02-23 1216 瀏覽
2021.12.17🌤閒來無聊,🚘走一轉。疫情關係,以為冇咩人,未至於人生人海,但也八成滿坐。好彩冇訂位都唔使白行一趟。老實說,環境好吸引,尤其我去嘅時候近聖誕,好有氣氛。但係⋯員工嘅服務態度,言談舉止,就好茶餐廳feel啦!格格不入!大家估下,條走廊究竟去邊嘅⋯開估啦。相嘅右手邊,有兩道門,一個係男廁一個係女廁。係咪好靚好似去咗畫廊咁呢!蘋果批:擺設好靚,味道亦都唔錯。價錢包環境、包裝修、包餐具、包免費泊車。三文魚沙律:用料新鮮。
2021.12.17🌤

三文魚沙律:用料新鮮。
2021-02-22 1252 瀏覽
呢間食肆係小白鷺餐廳嘅前身, 佢只接受喺 社交平台專頁訂位, 呢間餐廳成日都滿座, 但係冇辦法, 只係星期日得閒啲, 所以我提早咗2個禮拜定位, 佢哋lunch時間只得pet zone, 我成家都喜愛小動物, 所以冇乜所謂。 但係如果大家驚狗, 就最好坐返喺餐廳裏面。 今次叫咗四個午餐, 美國安格斯牛扒$268, 牛肉漢堡$198, 北海道帶子意大利飯$188和全日早餐$208。 以依個價錢, 牛扒整得唔錯, 肉質尚可, 有牛味, 配菜有日本青森雞蛋和小紅茄, 份量啱啱好; 牛肉漢堡好乾,不推介; 意大利飯份量好少, 味道正常, 如果肚餓一定唔夠飽; 全日早餐質素正常, 沒有什麼特別。 每個午餐都有前菜, 前菜包括一些凍肉和煙三文魚, 質素中上, 有肉味, 煙三文魚都好新鮮; 餐飲可選擇有機茶, 檸茶或奶茶, 凍飲唔洗加錢; 如果要轉咖啡,需要加30蚊。 我飲咗個Mocha, 朱古力和咖啡都調配得很好, 不過好細杯。 侍應態度正常, 不過其中之一個服務員連芥辣嘅英文都聽唔明, 以這間主打食西餐的餐廳, 有啲奇怪。 總括而言, 以呢個價錢同埋環境, 尚算可以。
Starter of the Day
USA Steak
All Day Breakfast
Hokkaido Scallop Risotto
Mocha
間餐廳真係靚到好似去咗外國咁🔖 美國安格斯西冷配青胡椒芥末醬塊扒都幾足秤 有一隻手掌咁大🤩 非常欣賞佢個SIDE DISH外層係一塊塊薯片 內裡係熱辣辣嘅薯蓉仲要整到成朵玫瑰花咁 完全打卡ABLE💜🔖 水牛芝士 芝士脆粒 牛肝菌松露意大利飯簡單嚟講就係一碟非常多芝士嘅意大利飯本身帶有黑松露嘅香味 加埋多重芝士口感真係無死角地好食🤗 好喇,過關!
間餐廳真係靚到好似去咗外國咁

仲要整到成朵玫瑰花咁 完全打卡ABLE💜

🔖 水牛芝士 芝士脆粒 牛肝菌松露意大利飯
簡單嚟講就係一碟非常多芝士嘅意大利飯
本身帶有黑松露嘅香味 加埋多重芝士口感
真係無死角地好食🤗 好喇,過關!
美國安格斯西冷配青胡椒芥末醬
水牛芝士 芝士脆粒 牛肝菌松露意大利飯
美國安格斯西冷配青胡椒芥末醬
2021-02-11 2083 瀏覽
開心慶生 休閑收爐飯年廿八,終於收爐。放工後和同事兼好姊妹,自駕到前身是小白鷺餐廳的Billow, 好好吃一餐,慶祝生日和奬勵忙了好幾個月的我們💖車子一到達,就被迴旋處的玫瑰花和餐廳旁的鬱金香花圃吸引著。但時間已經是下午2時,肚子餓了,所以忍著,留待飯後才欣賞、拍照。甫踏進餐廳,進入眼簾的是我鍾愛的歐式佈置。雖然餐廳內坐滿了食客,卻一點也不覺得侷促。訂座的時候,選了坐Garden (庭園)。那裏是個不太大的露天空間。每張枱都撑著太陽傘,枱面也放好了餐牌和精緻的金屬餐具。主菜前,先上了是日餐湯,是我最愛的南瓜忌廉湯呢!這湯的忌廉,以泡沫輕浮在湯面,輕柔的忌廉泡沫,為幼滑的南瓜湯添了一份輕盈的香氣,使疲累身心也放鬆下來。上主菜了 — 我點了安格斯西冷、大啡菇配青胡椒芥辣醬。食物以木製餐盤盛載,盤上的西冷牛扒,加上大啡菇,再配有色彩斑斕的小甘荀、粟米芯、串串茄和甜椒。這份安格斯西冷牛排,份量頗大。牛排五成熟,雖然並不是入口即溶的那種,但肉質柔軟、可口。讓牛排沾了一點青胡椒芥辣醬,再放進口內,噢,芥辣醬並沒有辛辣的味道,卻為牛排的味道提升了不少。配菜方面,不可不提的是略烤的串串茄,咬下去
開心慶生 休閑收爐飯

年廿八,終於收爐。

這份安格斯西冷牛排,份量頗大。牛排五成熟,雖然並不是入口即溶的那種,但肉質柔軟、可口。讓牛排沾了一點青胡椒芥辣醬,再放進口內,噢,芥辣醬並沒有辛辣的味道,卻為牛排的味道提升了不少。配菜方面,不可不提的是略烤的串串茄,咬下去的一剎,滿口盡是酸酸甜甜的果肉和汁液,它那酸甜有致的味道,減卻了牛排的厚重和膩胃的感覺。

好姊妹點了羊膝配香草紅酒汁。上菜時,令人驚喜的,是碟子上鋪了一層羽衣甘藍,其上放了連骨的羊膝,旁邊擺放了紅黃甜椒,並幾朵食用花,鮮艷的顏色令人食慾大增。

另外,也點了北海道帶子、櫻花蝦、菠菜闊條麵,碟子也有番紅花作配襯。廚師在餐盤的佈和顏色的配搭,實在花了不少心思,令人賞心悅目呢!

因為這次也是為好姊妹慶生,所以主菜過後,也點了廚師甜品拼盤。

甜品的一刻,我們都差點叫了出來,甜品真的太精美了!甜品共有6個款式,每件都刺激著不同的味蕾反應,滿足非常!廚師亦為我們在碟上寫上自訂的祝賀字句,很貼心。

我們自備了特別的蠟燭插在甜品上,請侍應為我們燃點。可是這蠟燭太特別,不易燃起,令我們感到有點不好意思,但侍應卻細心、有耐性地,幫我們細看蠟燭的說明書,盡力為我們燃點蠟燭。

餐廳每個角落都是拍照的景點,我們當然不會錯過。侍應十分殷勤和友善地幫我們拍照,除了順應我們的要求,為我們影了好幾幅照片外,還給我們意見呢!影出來的照片,構圖和效果都很好,為我們留下美好的回憶。

最後,踏出餐廳,我們就在鬱金香花圃和白鷺湖邊觀賞、拍照,為這天打上圓滿的句號,正式收爐。
2021-02-09
2021-02-10 1941 瀏覽
🌟Location:🌟~ 如果自駕的話,餐廳出面有停車場🅿️可以泊車,大約有40 個位左右,係先到先得的~因為比較隔洩,如果半公共交通工具可以在大埔火車站轉乘的士前往🌟環境:🌟湖畔餐廳,歐陸式風格配白色的外形,淨係個門口都好靚。餐廳分左3 個區域:Indoor / Corridor / Garden( pet zone)因為我地都係前一日先諗住去,所以上網訂位淨係得返 Garden area , 其他2 個area 都full 左,我哋照book 左,呢啲天氣坐outside 其實都好舒服,有大的太陽傘遮擋,仲有少少微風。🌟食物:🌟🍀黑松露忌廉磨菇湯🍀個湯係最有驚喜,飲得出係好有層次好用心煮我就揀左🍀北海道帶子樱花蝦菠菜闊條麵🍀個帶子超正,肉質做到剛剛熟而已櫻花蝦香脆,伴著闊條麵吃都好夾呀。老公揀左🍀Margherita Pizza 🍕 🍀 Pizza🍕 味道普通冇乜特別,反而先生麻麻地佢個餅底皮🫓,我地覺得一係就整薄身D要再脆D,一係就厚身返少少再軟熟啲會好啲。飲品方面我哋叫左 Flat White +Long Black咖啡☕️👌🏻 🌟價錢:🌟Lunch 來講定價可能有D人會話比較進取
🌟Location:🌟

🌟環境:🌟
湖畔餐廳,歐陸式風格配白色的外形,淨係個門口都好靚。
餐廳分左3 個區域:

🌟食物:🌟

🍀黑松露忌廉磨菇湯🍀
個湯係最有驚喜,飲得出係好有層次好用心煮

我就揀左🍀北海道帶子樱花蝦菠菜闊條麵🍀
個帶子超正,肉質做到剛剛熟而已
櫻花蝦香脆,伴著闊條麵吃都好夾呀。

老公揀左🍀Margherita Pizza 🍕 🍀

咖啡☕️👌🏻

🌟價錢:🌟
Lunch 來講定價可能有D人會話比較進取,
佢lunch set 基本係包幾款茶,如果轉咖啡☕️係要再加$,我哋人均消費 set 大約$200/ 位 (如果你叫牛扒/ 羊就唔只),
不過總括嚟講呢度個環境係值得呢個價👍🏻

⚠️注意⚠️
~可以去Billow官方IG /FB 佢哋有條link 可以直接訂位
~ 用餐時間 有75 分鐘
2021-02-05
2021-02-08 1409 瀏覽
一間餐廳霸左成個湖邊area,裝修後從外面睇真係好有歐洲feel,好chill❤️12:30 walk in都即刻有位,有露天免費停車場🅿️食完可以行下睇靚景⛲️美國安格斯西冷🥩($228) 叫左五成熟都覺得可以再生d😂😂一分錢一分貨自然唔係入口即溶,但勝在肉味非常濃,有脂肪嘅部分亦有油香,質素算合格🈴️水牛芝士·蟹子魚籽·牛油果多士($188)牛油果🥑未熟啊啊,真係差左少少🤏,多士第一啖覺得牛油味好重,食多幾啖覺得有啲太甜🙈魚籽唔腥都👌+30蚊杯flat white都幾貴幾普通(原價$55),打卡適用

美國安格斯西冷🥩($228)

水牛芝士·蟹子魚籽·牛油果多士($188)

2021-02-08 982 瀏覽
Afternoon Tea幾個月前黎過,嗰陣未整好,個湖乾晒塘。白鷺係有嘅,但成個泥灘咁,好失望。今次黎到,簡直有180度轉變!環境靚,價錢抵,又好味。一定會再黎。喺大埔公路轉落去大斜路,落去見到間餐廳,有去左世外桃源嘅感覺。餐廳門口有得停車,放低家人後去免費停車場泊車。先經過種滿鬰金香的花圃,純白色的歐陸風建築,配上湛藍的天空,以為自己置身在歐洲🥰餐廳分開室內和室外,室內有落地大玻璃,自然光滲透入餐廳,甚有宜家傢俬簡約北歐風格,環境舒適。穿過一道藍色大門,左邊景色十分迷人,前景有寬闊及波平如鏡的湖面,後景緩緩駛過的火車,風光如畫,被優美的景色吸引着。看了一會,轉向右邊看到拱門小走廊。此仍餐廳的最佳用膳位置。走出室外,雖然有一把把大傘遮擋着陽光,不過也有些許熱。好了,終於講食。試左佢嘅下午茶餐,價錢中規中矩。唔太肚餓,試左啲輕食。招牌啤梨批·柚子雪糕 $98啤梨批有大大舊果肉,配上薄薄的吉士醬,加上酸酸甜甜的柚子雪芭,相當解膩。估唔到粟米片脆和柚子雪糕都出奇地夾,咸咸脆脆酸酸甜甜,真係「百般滋味在心頭」,係真心覺得滋味挪威煙燻三文魚·凱撒沙律 $88凱撒沙律正常味美,配上似乎是自家刨的
Afternoon Tea

今次黎到,簡直有180度轉變!

環境靚,價錢抵,又好味。一定會再黎。

看了一會,轉向右邊看到拱門小走廊。此仍餐廳的最佳用膳位置。

走出室外,雖然有一把把大傘遮擋着陽光,不過也有些許熱。

好了,終於講食。

試左佢嘅下午茶餐,價錢中規中矩。

唔太肚餓,試左啲輕食。

招牌啤梨批·柚子雪糕
招牌啤梨批·柚子雪糕 $98

挪威煙燻三文魚·凱撒沙律 $88

凱撒沙律正常味美,配上似乎是自家刨的芝士碎,沙律菜上煙三文魚有三大片,毫不吝嗇,雖然冇咩驚喜,但跟埋野飲,食埋個景,真係幾抵食

好天氣又想chill下,多左一個好選擇

挪威煙燻三文魚·凱撒沙律
2021-02-02
招牌啤梨批·柚子雪糕
挪威煙燻三文魚·凱撒沙律
2021-02-07 624 瀏覽
見好多評論話服務態度唔好 但我呢次去又無乜野喎服務我個個靚女態度好好 好有禮貌 食物質素都好唔錯 仲要有境睇!令人心情好好☺️個三文魚整得好精緻不過講真份量真係少左d 食完都唔飽反而個帶子意粉份量就好足 同埋加左超多櫻花蝦真係好好味☺️
喵奴早幾日book 咗大埔人氣餐廳,好彩揀星期日9:30 ,所以仲有室內位選擇。餐廳只可以網上預約📱,因為限聚令,所以booking只可以選擇2大人/ 1大1細,所以我同老公各自book1大1細🤣。一般可以選擇indoor / Garden (pet zone) / corridor,預約後幾日會再send sms過嚟問係咪confirm 預訂,記得要回覆呀↪️。餐廳門外有 #室外停車場🅿️,寫明只供顧客泊車,大約有廿幾個車位,入口有個職員會指示你泊邊度,我哋食完去拎車已經12:00,當時車場已full,不過我諗如果係顧客佢哋點都會安排到位俾你泊車嘅😎。餐廳以歐陸簡約風為主,餐廳都好大,重新裝修後反而比起以前嘅座位仲闊落咗🪑,可能多咗玻璃,少咗侷促感。餐廳另一邊仲裝修緊,相信裝修後餐廳會有更多打卡位。幾年前喵奴嚟過呢度,入面有得玩充氣城堡,希望裝修後會繼續保留兒童設施啦(對家長嚟講真係好重要好重要!)。另外餐廳對出嘅湖明顯細咗同淺咗,唔知第時仲有冇得撐船🛶呢?餐廳隔離有條小馬路,本身喵奴諗住食完早餐就去大尾督踩單車🚲,不過呢度少人啲,更適合小朋友玩呢!雖然話少人啲,不過始終都係馬路(雖然見

另外餐廳對出嘅湖明顯細咗同淺咗,唔知第時仲有冇得撐船🛶呢?

餐廳隔離有條小馬路,本身喵奴諗住食完早餐就去大尾督踩單車🚲,不過呢度少人啲,更適合小朋友玩呢!雖然話少人啲,不過始終都係馬路(雖然見唔到有車入過嚟),大家都要留神呀。

踩踩下會發現去到餐廳對面,再踩到盡頭就係火車範圍,兩位公子第一次咁近距離見到火車喺隧道出嚟🚇,都幾震撼,睇到佢哋嘩嘩聲呢😱。
2021-01-17
$150 (早餐)
食物普通,老遠來到沒有地方行,不要被照騙了!員工服務態度差,sofa 污糟沒有清理好就給客人坐!需要預早綱上訂坐,但來到有很多吉位,員工人數多,但也經常忽略顧客,出菜也很慢,鮮奶啡咖和芝士蛋糕等了很久,環境沒有特別,千萬不要因為網上照片而來,亦沒有活動空間,沒有大草地,泊車位置也不多。

芝士蛋糕
睇youtuber 介紹,見到塊牛扒好正,環境又好特登早3星期上網預約Book 左星期二平日去,到預約時間12點,唔需要等直接可以入去,叫咗一個Pizza同埋牛扒餐 ,兩杯凍檸茶好快兩杯凍檸茶同pizza 尼左食完等咗45分鐘份牛扒仲未尼,我分別搵咗三個侍應叫佢哋跟跟,3個應完我之後都冇咗件事等左1個鐘,我哋再搵人跟單,之後竟然同我講話留漏左單😡😡😡我真係即刻著左今日係平日已經唔係星期六日,場內都唔算爆場,但服務態度竟然可以差成咁,真係超級失望😡我亦都好容忍,已經搵三個侍應幫我跟,都冇人理我就算真係漏單,你可以同我講然後再叫廚房快啲跟,但之前嗰三個侍應完全冇理過我,我見到就算隔尼枱到左20分鐘,都已經有牛扒餐食,我就要等完再等😡價錢又唔係平,咁嘅服務質素,絕對唔會有下次之後,有位侍應為我哋送上兩碗餐湯,我就話我哋冇叫到,佢話係跟餐送其實見到隔尼枱都有湯飲,但我以為佢哋係另外俾錢叫,但原來個餐湯送😡😡佢唔跟個餐湯俾我都冇咁嬲,原來個餐湯要成一個鐘頭10分鐘後先有得飲,真好嬲到爆😡😡最後塊牛扒終於嚟咗,本身我哋都好期待因為真係好肚餓,但塊牛扒煎到勁乾完全冇牛味,真心唔好食今次真係俾錢買難受
睇youtuber 介紹,見到塊牛扒好正,環境又好
特登早3星期上網預約

好快兩杯凍檸茶同pizza 尼左

價錢又唔係平,咁嘅服務質素,絕對唔會有下次

😡😡

今次真係俾錢買難受,絕對絕對絕對唔會有下次

2021-02-02
2021-01-29 1221 瀏覽
初次造訪最近很多人推介的歐式湖畔餐廳,前幾週事先上網預訂下午兩點吃Late Lunch,在這建議大家提早預約!今天到餐廳已經差不多full晒,所幸自己有先預約😂 Receptionist 非常專業,由於我們有request 窗口位,但現場已經沒有任何窗邊座位可以給我們,所以他特地開放室外最美的打卡專用座位給我們用餐!再次感謝。餐點部分選擇了西冷牛扒,因為看了YouTuber的介紹已經流口水🤤,肉質方面普通,但烹調方式絕對不亞於貴價扒房,甚至略勝一籌,以二百幾蚊的價錢絕對高cp值。服務⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物⭐️⭐️⭐️⭐️✨CP值👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

服務⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物⭐️⭐️⭐️⭐️✨
CP值👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
美國安格斯西冷 ·大啡菇·青胡椒芥末醬
2021-01-28
美國安格斯西冷 ·大啡菇·青胡椒芥末醬
2021-01-29 879 瀏覽
“牛肉冬甩漢堡·粟米片”($128)“挪威煙熏三文魚·凱撒沙律”($88)“綠茶鮮奶咖啡”(跟餐$20)翻新好嘅小白鷺餐廳返嚟啦🤣可惜去嗰日天陰陰重要個湖維修緊🥺如果唔係一定靚好多🥰當日book咗下晝嚟食下午茶想讚一樣就係宜家餐廳book位係用網上system除咗揀時間仲可以揀埋想坐邊☺️不過其實成間餐廳都好靚坐邊都冇咩所謂🤣最重要係方便咗我呢啲唔鍾意打電話講嘢嘅人😆講返嘢食😛下午茶選擇唔算太多,只得5款貪得意叫咗份牛肉冬甩漢堡配粟米片🐮🍩見到個樣心諗一定好伏😂好彩食落又唔算嘅😂牛肉肉味算香而且幾juicy☺️不過成個包個size真係超級細賣呢個價完完全全係overpriced另外一份嘅煙三文魚凱撒沙律發揮正常幸好菜嘅份量多返啲😂飲品味道都係普普通通總結嚟講就係嘢食唔算伏但定價太進取但係一心想嚟影相嘅就岩哂😂
“牛肉冬甩漢堡·粟米片”($128)
“挪威煙熏三文魚·凱撒沙律”($88)
“綠茶鮮奶咖啡”(跟餐$20)

翻新好嘅小白鷺餐廳返嚟啦🤣
飲品味道都係普普通通
總結嚟講就係嘢食唔算伏但定價太進取
但係一心想嚟影相嘅就岩哂😂
2021-01-28 600 瀏覽
Wed 27 Jan 2021 (12pm) 兩人食物: 羊膝,西冷。建議:-*食物需要熱些,特別是湯;*預熱餐具可以保持食物温度;*西冷假若做到外面適量燒焦,內軟及牛味濃點更佳;*當天等候的客人在餐廳內排隊等位,主通道因此變得狹窄,等候的客人面對著正在用餐人仕少不免造成尷尬場面。建議安頓等候座位的客人到合適的位置等枱較好;*考慮附送優質麵包配湯,咖啡及特色甜品給予客人良好的用餐體驗。讚揚:-服務態度良好;廁所衛生清潔;免費車位服務。其它:用膳後到餐廳外圍散步,打卡等活動都是不錯的選擇。
Wed 27 Jan 2021 (12pm) 兩人

食物: 羊膝,西冷。

建議:-

*食物需要熱些,特別是湯;
*預熱餐具可以保持食物温度;
*西冷假若做到外面適量燒焦,內軟及牛味濃點更佳;

讚揚:-

服務態度良好;
廁所衛生清潔;
免費車位服務。

其它:

用膳後到餐廳外圍散步,打卡等活動都是不錯的選擇。

2021-01-27
2021-01-26 576 瀏覽
Amazing lunch/brunch set. Best is to have bookings if you would like a good spot. And mind you that they are too busy to even notice you (maybe its a packed weekend brunch rush) but had to wait for my food for at least 40 mins but longer if you dont follow up. And if youre ordering from the set and you first mention that you would like to order the drink but turns out it didnt arrive until we asked and that took myself to waving at them dramatically for them to notice.