景絕對靚,餐廳裝修各樣都相當舒服。食物以價格來算也絕對符合水準,值得再去。可惜侍應絕對需要再培訓!1. 餐湯竟然係上咗牛扒先至上?嘢飲嚟嘅時候,已經問咗一次係唔係有湯,侍應話係,但都未上。再等一下,跟住竟然係直接上main course牛扒,於是我哋再問係唔係有湯,侍應再答「係,等一等」,然後先攞嚟。咁我應該飲湯先等塊扒凍定食扒先等碗湯凍?雖然叫bistro, 都未至於casual 到咁啩,湯都係一早煮好架啦。2. 然後飲咗一半,又食吓塊扒,侍應可能好心驚阻住我以為我飲完就話幫我收,咁我就話未食完。但搞笑係,到第二個主菜嚟冇位擺,我今次真係飲完個湯,佢收起個湯碗,放底個risotto, 但完全ignore 我老公前面都飲完嘅空湯碗就走咗,而且亦係阻住佢食佢前面塊扒。啲侍應好似完全唔會睇吓張枱發生緊咩事。3. 收唔收啲似乎係佢哋嘅特性。因為我哋叫埋單,隔離枱都叫埋單。然後佢哋放低單走咗就好似冇諗過要返嚟睇吓,有時忙都正常嘅,所以我哋叫佢收番,但係其實隔離枱都已經攞咗卡出嚟放喺枱面,佢哋好似視而不見咁。然後再隔多一張枱都叫埋單佢哋即刻收咗張卡去埋,但中間張枱啲侍應不停行過都好似盲咗睇唔到咁
可惜侍應絕對需要再培訓!

3. 收唔收啲似乎係佢哋嘅特性。因為我哋叫埋單,隔離枱都叫埋單。然後佢哋放低單走咗就好似冇諗過要返嚟睇吓,有時忙都正常嘅,所以我哋叫佢收番,但係其實隔離枱都已經攞咗卡出嚟放喺枱面,佢哋好似視而不見咁。然後再隔多一張枱都叫埋單佢哋即刻收咗張卡去埋,但中間張枱啲侍應不停行過都好似盲咗睇唔到咁依然被無視,佢哋發現唔對路叫人收先有人理。最後最搞笑係侍應終於拎番啲卡返嚟,但佢俾錯卡隔離枱。

4. 最後我覺得要改進嘅係牛扒個擺盆,佢放喺甘荀上面,令塊牛扒吸咗啲味。由於我個人唔鍾意食紅蘿蔔,所以我認為好影響味覺,係破壞咗塊本來幾好味嘅牛扒。
2021-01-25
2021-01-23 828 瀏覽
地方係靚嘅!重新開張,要在社交平台訂座!餐廳設有免費露天停車場。店內有三個地方可以選擇:室內、Corridor同Garden! 我揀左Corridor, 可以望住個湖,加上今日風和日麗,好舒服!我們訂了星期六早上11:30,用餐時間75分鐘。呢個鐘數只有Brunch menu!前菜+主菜+飲品+甜品前菜係煙三文魚加火腿,你預咗呢種火腿係偏鹹。主菜點了長腳蟹肉.水牛芝士.溫泉蛋牛油果多士。賣相好靚,不過唔係溫泉蛋,只係水波蛋,仲有好多三文魚子同蟹籽,塊多士好厚。另外點了安格斯牛扒.日本清森縣雞蛋,五成熟嘅牛扒,幾好食。不過杯檸檬茶個茶包個招紙跌咗落杯茶入面。女洗手間有一股味。加一服務費。
地方係靚嘅!
重新開張,要在社交平台訂座!
餐廳設有免費露天停車場。
我們訂了星期六早上11:30,用餐時間75分鐘。
呢個鐘數只有Brunch menu!
前菜+主菜+飲品+甜品
前菜係煙三文魚加火腿,你預咗呢種火腿係偏鹹。
另外點了安格斯牛扒.日本清森縣雞蛋,五成熟嘅牛扒,幾好食。
不過杯檸檬茶個茶包個招紙跌咗落杯茶入面。
女洗手間有一股味。
加一服務費。
2021-01-21 780 瀏覽
朋友最近話去過小白鷺餐廳,已經轉了手,重新裝修有戶外pet zone area ,憑相片中舒適寬敞戶外梳位椅,便用link 預訂pet zone area ,註明2人及2毛孩,並收到確認電郵。以前出面全部係咪錶停車場,依家有些車位有’專用車位‘的牌放在停車位,沒有註明是誰人或餐廳專用,其餘停車位已泊滿,我唯有先帶1隻毛孩落車去餐廳取位及詢問邊度可以泊車。去到門口,見到入面有兩三個侍應,其中一男一女明明見到我拖住毛孩在門外,都無意思想出來招呼。由於拖住毛孩,唔想拖佢入去indoor ,我knock 左兩次玻璃門,好大聲,個女侍應至施施然行出來問我有冇book 枱,態度傲慢,問佢邊度泊車,佢就求其話泊路邊。佢帶我去咗旁邊有太陽傘的outdoor area,果度好明顯唔係pet zone area,枱與枱之間排得好密,雖然每張枱上有透明屏風相隔,但人會好正常向後relax 坐,同隔離枱既人只有15 cm 距離,非常近。我搵另一個侍應問,我話book 左pet zone area,我話呢度係唔係,佢話pet zone area 裝修緊。如果係咁,佢哋既booking link 或 confir

如果係咁,佢哋既booking link 或 confirm booking email 應該要講明per zone area 暫停!我哋帶住2隻毛孩,又要坐到咁迫,極度唔理想⋯⋯我寧願去返西貢。除咗餐廳,其他範圍仲整緊,無地方俾人&毛孩周圍行下。

我打電話俾老公,叫佢泊路邊,但佢望唔到邊個路邊可以泊車,10 分鐘後,佢話原來有個餐廰staff 會在咪錶停車場門口,咁啱佢走開左,最後佢俾咗個‘專用車位’我老公泊車。其實餐廳應該要提供多啲泊車安排資料在booking link 或者餐廳門口!

由於環境相當擠迫,我哋快快食完就埋單,由坐低到走唔夠1個鐘。隔離枱一對男女,早過我哋坐低order 野食,果位女仕追個侍應話等左1個鐘仲未來main course.....個男仕食完個main course over 30 分鐘......

總括而言,餐廳服務員態度差,安排未符合預訂要求,其他配套設施未完善,周圍環境仲未整好,應該有排都唔會再去!

2021-01-20
2021-01-21 709 瀏覽
大埔Billow Bar Seafood Bistro餐廳環境好及食物質素高今日就走去試下果然有驚喜😬去到果然有渡假Feel🌴我哋選擇坐喺入邊露天位置對正個湖好正😍睇睇個Menu set lunch 好多選擇價錢合理🤩😊挪威三文魚柳·麵豉漬·山葵薯蓉·賣相💯三文魚入口甜甜哋又唔腥,平時好少食魚嘅我都❤上。跟住黎嘅係慢煮摩洛哥雞胸·藜麥·柚子沙律·原來好大碟㗎😍D雞胸好粉嫩唔會鞋颯颯感覺廚師對食物落足心機👍🏼最後上埋水牛芝士·芝士脆粒·牛肝菌松露意大利飯·同樣高水準之作意大利飯軟硬適中配牛肝菌好味😋芝士大大粒有咬口食完呢餐好滿足🤰🏻
2021-01-14
2021-01-18 605 瀏覽
Receptionist服務態度極差收錯錢坐低左無人理你 野食入到口 唔係好食Confirmed左坐既位唔會畀到你仲會兇返你!畀埋ig佢睇 佢地internal Managment好有問題仲要話返個客!!!極度受氣既一個tea!!!!!
Receptionist服務態度極差
收錯錢
坐低左無人理你
野食入到口 唔係好食
Confirmed左坐既位唔會畀到你仲會兇返你!

極度受氣既一個tea!!!!!
2021-01-15
下午茶
2021-01-16 1976 瀏覽
知道呢間最近非常熱門 仲好難訂位 之前果日即慶inline查下 indoor/ garden/ corridor 一係滿晒 一係就得返0900/ 0930 晨運時間 咦!sofa🛋️ 1130/ 1200 仲有喎 膽粗粗就用兩個號碼訂座啦(疫情下2人以上要用2個號碼訂)是日由元朗揸車出發 28分鐘已去到 其實就唔算遠但就適合駕駛人士啦 去到發覺梳化位都係室內 仲係核心靠bar 枱位置 都好舒適呀🤩 而且天氣咁凍又有湯圓妹 反而呢個位比較合適 景色留待食完再慢慢欣賞 🔸精選頭盤煙三文魚油脂比例平均 厚薄適中 份量合宜 食到停唔到口🤤 另外幾塊肉有辣有唔辣 平日我通常覺得無味又dry唔太岩 今次係顛覆印象 各有層次同非常開胃🤩沙律菜送晒俾老公 無意見🔸主食🤤湖畔全日早餐 $218煙辣腸 豬肉腸 脆口惹味 煙三文魚繼續好味 煙肉薄脆像豬肉紙🤩 炒蛋帶牛乳香 滑溜俐落 茄汁豆湯圓妹無創意食晒 炒蘑菇調味剛好 帶黑胡椒辣勁而不嗆 有機番茄🍅新鮮大舊 最特別係有西班牙油條 讚👍🏻🤤北海道帶子 藏紅花 意大利飯 $198賣相靚 帶子新鮮 熟度剛好 漲卜卜的🥰 意大利飯硬度合適 味道亦不會太濃蓋過帶子鮮
精選頭盤

🔸精選頭盤

🔸主食
湖畔全日早餐

🤤湖畔全日早餐 $218
北海道帶子 藏紅花 意大利飯

🤤北海道帶子 藏紅花 意大利飯 $198
賣相靚 帶子新鮮 熟度剛好 漲卜卜的🥰 意大利飯硬度合適 味道亦不會太濃蓋過帶子鮮味
炸魚 薯條🍟 自家製他他醬

🤤炸魚 薯條🍟 自家製他他醬 $168
店員推介 第一口食個魚覺得過熟 魚肉偏鞋了 好在配埋外皮同自家製既醬 又提鮮提味搶回不少分數 薯條扁平重薯香

🔸精選甜品
精選甜品

甜品亦唔欺場 三款各有特色 橙那款上面有點橙沙冰的感覺 口感較特別 朱古力那款夾層的拖肥也很討喜 奶白那款拿破崙夾層亦令人印象深刻

🔸飲品(餐已包精選茶飲或+$30升級咖啡 不過我地決定一場黎到 叫晒正價飲品😂)
炭燒榛子鮮奶咖啡

🤤炭燒榛子鮮奶咖啡☕️ $55
咖啡杯都印有餐廳logo 拿起來有質感 味道亦好
玫瑰鮮奶咖啡

🤤玫瑰鮮奶咖啡🌹☕️ $55
玫瑰香🌹剛好 算是飲過好味既top3
紅桑莓白朱古力

🤤紅桑莓白朱古力 $60
少有地有白朱古力嗌 即試啦 唔會死甜 清新既紅桑莓好夾白朱古力 湯圓妹飲晒仲話想飲😂

食完野 我帶湯圓妹去洗手間🚻 洗手間要經戶外走道 標示如果更清晰就好了 女洗手間尚乾淨 不過入口有條工作梯有點危險⚠️

放水後 偶遇隻小貓🐱好可愛 再隨逛隨拍 仲時不時見到火車路過🥰 寧靜舒適好地方
2021-01-09
炭燒榛子鮮奶咖啡
玫瑰鮮奶咖啡
紅桑莓白朱古力
2021-01-12 1315 瀏覽
sunday lunch walked in,no long wait for the table but that allowed 90mins of time for your meal..came with;the starter of cold ham cuts & lettuces, just in a right portion.my selected the clams linguine for the main, along with white wine,the main came with full of clams along linguines that tossed with garlic & a lite chilli sauce,tasty but clams came with some sand liked while chewing.there serve of hot tea & few little pieces of cake for dessert to finished off.overall not bad but quite tide
sunday lunch walked in,
came with;
just in a right portion.

overall not bad but quite tide on with table to table which just liked one seat apart from somebody, i just think is abit to close-by each other..
2021-01-10
$293.5 (午餐)
2021-01-10 1417 瀏覽
今天原本在FB用三個Booking訂了分別二人,共6位坐位。並要求坐在 outdoor 靠窗的corridor 坐位,點知門口嘅職員話冇預留俾我哋,我哋係準時到達。而且在 社交平台已經有message confirm咗我哋有位,嗰位短頭髮小姐實態度10分差,完全冇聽清楚我哋客人的解釋及要求,況且打電話去永遠冇人聽,回覆message又慢,佢同我講話唔知幾時開始就改咗要上網訂位,我夠知啦而且我哋已經有confirm咗要求座位,佢又話電話壞咗(好大一個藉口),好彩我有影低證據俾返門口職員睇,佢先至知道自己出現錯誤問題,佢話而家就肯定冇位俾我哋坐,只有坐埋一齊indoor or outdoor garden , 要我哋入去outdoor 睇吓情況,好彩我哋遇到有兩位男(戴眼鏡哥哥)女侍應(Karen 姐姐),他們都好有禮貌解釋返俾我哋聽,其他座位有人預留左,如果有空位馬上幫我哋調配,反而我覺得他們就好有禮貌和耐性解釋,門口嗰位職員實在冇耐心聆聽客人的要求,客服經驗不夠專業。請日後跟進改善訂位服務態度, 謝謝!
2020-12-23 1903 瀏覽
今次我哋嚟到大埔去咗一間比較偏遠嘅餐廳但嗰度嘅風景非常之美,我哋今次去咗露台嗰邊,因為有帶狗仔去。今次叫咗個我哋all day breakfast+ Burger一開頭有個前菜係煙三文魚,前菜都有驚喜,沙律菜嗰度加咗一啲黑醋,味道更加昇華。All day味道啱啱好,唔會太鹹唔會太乾,有少少驚喜嘅係嗰個類似油條,因為佢全部都係喊得嗰個油條係甜,令到佢哋整體感覺非常好Burger 包皮十分乾脆,食落去嘅口感非常好,都算係比其他買burger嘅舖頭好食最後送咗個甜品係白朱古力嚟嘅,非常好加埋個風景100分🎄🎄
今次我哋嚟到大埔去咗一間比較偏遠嘅餐廳
最後送咗個甜品係白朱古力嚟嘅,非常好
加埋個風景100分🎄🎄
2020-12-21 1660 瀏覽
喜歡的一次生日飯野食整睇present非常好,打卡一流以普通價錢食米芝蓮present的食物當然食物水準就唔算太高,但環境同present加埋絕對對得住個價。慢煮西班牙豬鞍5/10👍🏻留意個豬鞍真係太熟了,酸辣芒果茸我都食唔到,好古怪。天使紅蝦墨魚意大利麵7/10👍🏻意大利麵辣辣嘅味道我估係tobasco,加埋一齊都好好味,當然因為佢唔係用西班牙紅蝦所以個紅蝦味道都唔係太出Dessert Platter 6/10👍🏻靚靚present,味道macaroon 唔太脆,燒菠蘿竟然係辣味我麻麻地,Tiramisu做到酒味幾出我欣賞啲👍🏻Booking:記得去食之前要上 社交平台 book,遲到都會食唔到🙈餐廳都有得門口免費泊車添。如果想去就12月24號之後先去呀,因為話會refill 個湖咁環境到時會舒服好多👍🏻額外叫左個dessert set慶生,我寫Happy Birthday “ABC”, 佢地幫我寫Happy Birthday Hubby “ABC”,笑死左,不過個friend 見到都好sweet的。Service: 10/10👍🏻👍🏻👍🏻值得一提的是有一個非常好嘅時認真每一樣野都同
喜歡的一次生日飯
野食整睇present非常好,打卡一流
以普通價錢食米芝蓮present的食物

慢煮西班牙豬鞍5/10👍🏻
留意個豬鞍真係太熟了,酸辣芒果茸我都食唔到,好古怪。

天使紅蝦墨魚意大利麵7/10👍🏻

Dessert Platter 6/10👍🏻

Booking:

Service: 10/10👍🏻👍🏻👍🏻
值得一提的是有一個非常好嘅時認真每一樣野都同我哋講解細心有耐性,感恩係一個咁好的人招呼我哋,因為我地都多野請侍應叔叔幫忙。

Lunch: $325pp
2020-12-19 1215 瀏覽
而家疫情期間邊度都去唔到,呢間餐廳開張嘅時候嚟過一次,之後因為好難book位所以一直都去唔到,最近留意到佢哋有得網上訂位,上佢哋 社交平台就可以訂到位啦,的確比起之前電話訂方便好多😱,估唔到前兩日竟然可以book到今個星期六。大概12:00到達,餐廳已經有不少人,我選擇嘅座位係outdoor ,室外真係好靚,好有北歐園林風嘅感覺。加上聖誕節,仲有聖誕樹同埋好多聖誕花,雖然呢個天氣坐室外有啲大風,但係餐廳都好貼心喺戶外嘅位置加咗好多暖爐。我哋點左北海道帶子意大利飯,同埋長腳蟹肉溫泉蛋牛油果多士,佢個set係包頭盤、飲品同埋甜品,頭盤係四款不同嘅ham,好豐富。意大利飯嘅帶子係刺身級,入口鮮甜,雖然意大利飯嘅份量唔算好多,但係食完都夠飽,而且調味啱啱好。牛油果嘅賣相超級靚,一定要相機食先!入面有好多款不同嘅食材,生果已經有牛油果同埋紅石榴,兩隻水波蛋,上面鋪滿左好多好多三文魚子,配上蟹肉鮮味十足,層次好豐富!最後飲埋杯咖啡同埋食埋個甜品,為呢個brunch畫上圓滿嘅句號,好滿足!

牛油果嘅賣相超級靚,一定要相機食先!

2020-12-16 971 瀏覽
book咗呢間食飯, 因為環境空間都比較寬敞,但之前實在太多負評,都唔係有太大期望。當晚去,人流不太多,環境係一流感覺好舒服,仲趁未天黑周圍影相,唯一係個湖無水!服務都好好(除咗Reception既黑面女仕)應該之前投訴得多改善咗!食物真係好一般,油加偏鹹,甜品係我好期代既一part, 睇相都幾靚, 但食落真係好好好一般, 而且味道同我食放題嘅甜品一模一樣,唔係化咁鬼貴。。。不過除了食物, 其實全晚嘅氣氛環境服務都好好!但唔知點解,9點零鐘有班廚師去咗酒吧飲酒,佢地好大聲好嘈又講粗口呢一刻我以為自己喺大排檔, 破壞晒全晚的感覺, 所以我哋就埋單走啦, 唔知係咪因為就黎關門特登黎趕客走…真心嬲囉! 原來一間咁高級嘅餐廳, 員工喺客人未走嘅時候,  可以講粗口飲酒,  這是什麼管理?? 真係前所未見, 難怪D食物咁難食……需然預咗差, 但估唔到可以更差~~~~~~
食物真係好一般,油加偏鹹
, 而且味道同我食放題甜品一模一樣,唔係化咁鬼貴
。。。不過除了食物, 其實全晚嘅氣氛環境服務都好好!
2020-12-05
2020-12-15 631 瀏覽
經朋友介紹先知有呢間餐廳,話打卡影相一流。但係位置偏遠,屬於隱世餐廳,所以上網book定位先去。一落車已經俾佢個門口吸引咗,裝修十分雅致,感覺置身於歐洲。餐廳有不少聖誕飾物裝飾,聖誕氣氛濃濃。店員好細心為我哋送上口罩套,服務好好。套餐嘅紫薯湯味道濃郁,賣相一流。主菜我哋分別點左美國安格斯西冷同慢煮西班牙豬鞍,豬鞍肉質嫩滑,好厚身,好食到我成份食晒,下面仲有數款配菜,性價比好高。西冷份量都不少,熟度剛剛好,配上大啡菇,成個口感豐富咗好多,而且味道相當夾。行到出去戶外區,發現原來成個花園都好靚,有好多熱帶植物同埋聖誕花,下次一定要再嚟呢度坐出面先!好快會再返嚟encore
感覺置身於歐洲。餐廳有不少聖誕飾物裝飾,聖誕氣氛濃濃。

店員好細心為我哋送上口罩套,服務好好。

套餐嘅紫薯湯味道濃郁,賣相一流。

2020-12-15
2020-12-13 678 瀏覽
上網睇左好多呢間餐廳既資料同食評得知佢成日裝修又難book位 服務又差 食物質素一般 得個景靚既一間餐廳但琴日得一次去 好有驚喜 冇想像中差環境真係好舒服 但因佢地優化緊個湖所以窗口望出去係泥地同工程 唯一不足但其他位都好好 而食物方面 賣相唔係話好高級 但質素真係冇得輸 份量多又飽 首先點餐會包頭盤 之後仲送甜品可能因為疫情關係 我上網好易book到位 服務亦正常 唔會特別差最好係有免費泊車!呢樣真係好緊要期待佢地快啲完哂啲優化工程 相信會仲靚P.s 絕非打手! 真心覺得好
上網睇左好多呢間餐廳既資料同食評

最好係有免費泊車!呢樣真係好緊要

期待佢地快啲完哂啲優化工程 相信會仲靚

P.s 絕非打手! 真心覺得好
2020-12-12 552 瀏覽
本身好期待黎食 星期六日時段極full兩個月前 到店前一日 店員打黎通知餐廳第二日要維修 要取消booking( 本身見平日較少人 專登請埋假去)完全唔明點解前一日先知要維修最後電話話幫我改期 bookmark了窗邊位話到時個湖先有水 建議我選12月初先去2個月後⋯⋯去到時話無我個名🙂 個湖繼續係無水的😀然後問我坐sofa 好無 當walk-in ~食物不過不失牛扒7成熟好似全熟Risotto 反而ok甜品都係普通結論係如果個湖有水 係值得一去既同埋要改善個訂位流程⋯⋯唔係去到無位坐就gg
本身好期待黎食 星期六日時段極full
完全唔明點解前一日先知要維修
最後電話話幫我改期 bookmark了窗邊位
話到時個湖先有水 建議我選12月初先去

2個月後⋯⋯
去到時話無我個名🙂
個湖繼續係無水的😀
然後問我坐sofa 好無 當walk-in ~

食物不過不失
牛扒7成熟好似全熟