Southside係相對新既商場,今次就黎試下呢間充滿異國風情既西餐🍴,裝修行墨西哥🇲🇽風格,充滿熱帶風情🌴 以深啡既木色🪵做底,再配白色石頭⚪️🪨同埋有五顏六色葉子🍃既壁畫,令人感覺精神啲🤩 野食方面選擇都多同大碟,味道幾好都可以翻兜😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)龍蝦燴飯 🦞🥘 - $188 (好味指數:😍😍😍😍)個燴飯🥘望落唔多,但食落就啱啱好😜 上面有兩舊開左邊既龍蝦尾🦞,好易就起到肉出黎,有輕輕燒過🔥所以有啲焦香,爽口彈牙又鮮甜,再juicy啲就更加好~ 而個飯🍚係由清甜既洋蔥🧅、香口既大蒜🧄、惹味既龍蝦汁🦞同埋酸酸甜甜既番茄🍅煮成,個汁夠creamy,開胃香口,質地有咬口真係幾好食😋烤豬排 🔥🍖 - $210 (好味指數:😍😍😍😍)雖然我地係叫半份,但望落可以巨無霸既一份咁,真係抵食👍🏻 上面搽滿酸酸甜甜又帶有煙燻香味既燒烤醬🔥,惹味開胃~ 個豬肋骨🍖會偏瘦少少但燒完又唔會柴,表皮燒到🔥帶啲焦香,裡面肉質軟嫩juicy,有幾香既肉味🐷,啲肥膏位燒完🔥有油香~ 旁邊仲有啲金黃香脆,質感綿密既薯角🍟,所以食晒成碟真係超飽😌Campfire Cocktail (好味指數:😍😍😍🤩)同

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
龍蝦燴飯

龍蝦燴飯 🦞🥘 - $188 (好味指數:😍😍😍😍)
烤豬排

烤豬排 🔥🍖 - $210 (好味指數:😍😍😍😍)

Campfire Cocktail (好味指數:😍😍😍🤩)
同個店員幾好傾,所以佢地送左一杯未出街既cocktail比我地試下比下意見,主要係由dark rum base再加洛神花泡沫🌺🫧調製而成,整體味道濃郁醇厚,有啲煙燻香味,再加埋微酸既泡沫🫧平衡下都唔錯~

Mango Mule - $75 (好味指數:😍😍😍😍)
呢杯mocktail 似係芒果味🥭既mojito,果味芳香馥郁,酸酸甜甜咁,仲有啲清香既青瓜🥒同薄荷葉🌱,感覺幾清新~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
龍蝦燴飯
烤豬排
2024-11-14 2364 瀏覽
初次嚟The Southside Bivacco 呢間餐廳。環境好舒適,再加上有一啲輕音樂,好relax。啱晒朋友聚會, 傾吓偈chill吓相。Signature chicken wing 招牌雞翼雞翼配上秘製醬汁的味道恰到好處,唔會太膩。熱辣辣上碟。超級推介👍🏻雞翼質感彈牙好好味🤤好食到唔停得口嗰種🥰。Rigatoni Bolognese 肉醬粗管意粉好香噴噴。醬汁份量充足,粗管意粉掛滿醬汁又彈牙🥰。再加上些芝士融化,更添風味。同我去意大利食嘅一樣。真係唔可以錯過❤️高質👍🏻Ribeye steak 好香。紐西蘭肉眼牛排,肉質Juice鮮嫩,肉味濃郁。牛排煎得火喉剛好,外焦內嫩,配菜的薯蓉幼滑,不會搶走牛排的風頭,整體配合得好好,讓人每一口都充滿滿足感。Mango Melu芒果汁配以青瓜汁混合而成。清新香甜。透心涼😃❤️真係好正。整晚食物美味。我哋邊享受美食邊傾偈,呢度服務態度都好好。全晚都好寫意,感覺好似take 咗個break。好難得香港可以搵到一個咁舒服嘅聚腳地方,所以我都極力推介❤️

Signature chicken wing 招牌雞翼

Rigatoni Bolognese 肉醬粗管意粉

Ribeye steak

Mango Melu
芒果汁配以青瓜汁混合而成。清新香甜。透心涼😃❤️真係好正。

2024-11-14
  • Signature chicken wing 招牌雞翼
  • Rigatoni Bolognese 肉醬粗管意粉
2024-10-15 2776 瀏覽
Southside 新墨西哥fusion BIVACCO✨ 商場仲有好幾間新餐廳,琴晚試完呢間挺不錯,附近的人有口福Risotto all’Astice (龍蝦燴飯) 龍蝦肉質煮得剛好!配合creamy嘅risotto,味道一流!🦞 帶出一絲煙燻同香料氣息,唔會過重,但好提升味道層次。一人份量輕鬆完成Roasted Chicken 雞皮烤得香脆但唔會太油膩,肉質保持嫩滑多汁,食落好滿足!🥰 新墨西哥嘅調味好輕巧,帶有少少辛香味,令整體味道更加豐富但唔會搶味🍗✨—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:- Risotto all’Astice (龍蝦燴飯) - Roasted Chicken —————————————————𖠿𖥣 Bivacco (黃竹坑)〒 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG09號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotograp
Southside 新墨西哥fusion BIVACCO✨
商場仲有好幾間新餐廳,琴晚試完呢間挺不錯,附近的人有口福

Risotto all’Astice (龍蝦燴飯)

Roasted Chicken

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

- Risotto all’Astice (龍蝦燴飯)
- Roasted Chicken

—————————————————

𖠿𖥣 Bivacco (黃竹坑)

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #西餐 #南區美食
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-10-14
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 新開墨西哥混合西餐 @ 🌟 Bivacco 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Australian Black Angus Steak HKD 288Chicken Fajita HKD 170House Red WineStrawberry Mojito HKD 75.👽 呢間裝修得滿滿異國風情嘅餐廳超級吸睛,充滿熱情氣息,係新開嘅墨西哥FUSION西餐廳,被吸引了!.🍹天氣就算已經入秋都仲係好熱呀,一坐低當然先要黎一杯「Strawberry Mojito」,啲士多啤梨係新鮮嘅,加埋薄荷同青檸,香甜酸爽,唔會過甜,超級降溫又消暑呀!.🍷 等食物上枱嘅同時,嘆埋杯紅酒先。比想像中FRUITY,同埋丹寧唔太重,比較接近BEAUJOLAIS。.🥩 主角就當然係「澳洲黑安格斯牛排」,真係非常唔錯!肉質好鮮嫩,厚身無筋,就算凍左都唔韌。黑椒汁調味出色,再配上辣薯角,好滿足!.🥙 一定要食嘅當然係經典墨西哥招牌菜式「墨西哥烤雞肉」!佢將雞肉,加埋洋蔥同埋甜椒一齊炒熟,連埋鐵板上檯,超爆香!配上牛油果醬同酸奶油,配上溫熱嘅玉米餅,好惹味又飽肚!.
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
Strawberry Mojito HKD 75

Strawberry Mojito

House  Red  Wine

Chicken Fajita

😋 好味嘅食物,友善嘅服務,加上好型格嘅裝修,坐得好舒服,用餐氣氛讚,絕對值得大家有機會去試下。
📍 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG09號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Strawberry Mojito
House  Red  Wine
Chicken Fajita
南區終於有個商場正正常常🤭仲要係地鐵直達..同姊妹們見面大家都方便多了👯‍♀️ 大家都想食pizza 所以揀咗呢間Bivacco外藉職員好快比咗個靚位我地又會主動加水,service幾好Menu 圖文並茂好易睇~ 🍕《 BBQ chicken 💲150 》 燒烤雞肉Pizza ,芝士夠多,配料有彩椒、洋蔥、同有用燒烤醬燒製嘅雞肉,好入味香口;pizza底嘅厚度係中等,有鬆軟嘅口感又唔會太薄,批邊好香口又唔會焦。入口好惹味又juicy👍🏻🍝《 Linguine Vongole 💲150 》墨魚意大利麵,有蜆半熟有6-7隻,配上大蒜好香🧄🥟《 Porcini Truffle Mushroom Ravioli 💲150 》呢款好岩素食嘅朋友~ 牛肝菌松露蘑菇雲吞 醬汁香濃帶芝香;意大利雲吞都幾大塊,中間嘅牛肝菌松露餡好香濃,整體係膩但惹味嘅~ 所以食完都飽晒... 甜品都食唔落了~~
南區終於有個商場正正常常🤭仲要係地鐵直達..
同姊妹們見面大家都方便多了👯‍♀️

大家都想食pizza 所以揀咗呢間Bivacco
外藉職員好快比咗個靚位我地
又會主動加水,service幾好

Menu 圖文並茂好易睇~

🍕《 BBQ chicken 💲150 》

🍝《 Linguine Vongole 💲150 》
墨魚意大利麵,有蜆半熟有6-7隻,配上大蒜好香🧄

所以食完都飽晒... 甜品都食唔落了~~
2024-09-27
Bivacco環境唔錯坐得舒服,而且價錢都唔算貴🔺青醬雞薄餅 $155青醬配pizza好夾!餅底唔算薄又唔乾身,咬落煙靭又唔油膩~成塊pizza都喺羅勒嘅香味,加埋芝士同埋雞肉簡單嘅配料已經好味,唔會好似蕃茄底咁令人食到好厭🔺蛤蜊黑麪線 $145黑面線即係黑意粉。蛤蜊大大粒幾多汁,平時食開Creamy啲嘅意粉,依一道意粉醬汁鮮味濃郁,清爽得嚟又好食🔺招牌雞翼 $88味道就係水牛城雞翼,微辣酸甜開胃!雞翼皮都炸得好香脆
Bivacco環境唔錯坐得舒服,而且價錢都唔算貴

🔺青醬雞薄餅 $155

🔺蛤蜊黑麪線 $145

🔺招牌雞翼 $88
味道就係水牛城雞翼,微辣酸甜開胃!雞翼皮都炸得好香脆
2025-01-30 0 瀏覽
Biva 依間係位於黃竹坑southside嘅餐廳。由外國人主理。餐廳含有多國風情嘅食物例如意大利同墨西哥菜。而且餐廳仲有多種酒類飲品提供。呢度嘅Pizza種類都非常多,最推薦燒烤雞肉薄餅,上菜時已經非常香。上面亦都非常足料,芝士睇落超級邪惡。餅底夠香脆。另外都推薦招牌雞翼,上面會淋上BBQ醬,酸酸甜甜。龍蝦意粉非常大碟,龍蝦肉煮得啱啱好唔會好乾。飲品就點咗Zombie nation ,入邊包含咗多款酒類,但飲落一啲都唔苦好易入口。
Biva

另外都推薦招牌雞翼,上面會淋上BBQ醬,酸酸甜甜。

龍蝦意粉非常大碟,龍蝦肉煮得啱啱好唔會好乾。

2025-01-30 0 瀏覽
First time to The Southside and they have lots of restaurants over there! Here at Bivacco, they offer a great scrumptious menu of Italian and Mexican cuisine 🇲🇽 Great place for a Friday nigg out 🥳𝘽𝙪𝙛𝙛𝙖𝙡𝙤 𝙎𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 🐥 One of their signature appetizers is their chicken wings - you can choose BBQ or buffalo flavoured ones 😍𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙌𝙪𝙚𝙨𝙖𝙙𝙞𝙡𝙡𝙖 🌮Chose this for its Mexican flavour - my favourite is their beef quesadilla, remember to dip in their sour cream for a special taste!𝙎𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞

Buffalo Style  Signature  Chicken  Wings

𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙌𝙪𝙚𝙨𝙖𝙙𝙞𝙡𝙡𝙖 🌮
Beef  Quesadilla

𝙎𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞 𝙋𝙚𝙨𝙩𝙤 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 🍝
As for its Italian menu, I chose their pesto chicken spaghetti, the pasta is done just right and pesto is nicely mixed with the tender chicken 😋
Spaghetti  Pesto  Chicken
Beef  Quesadilla
Spaghetti  Pesto  Chicken
2025-01-29 0 瀏覽
去完海洋公園,打算食個飯,去到呢間餐廳食,咁入到去得四枱,就黎手帶我去好迫個位,個空間感好唔舒服,叫佢就調,點知調另一個迫嘅位....咁之後就主動提出調去一個都係二人位,冇咁迫嘅地方,個感覺已經麻麻。開始叫野食啦,叫牛扒$350,加個薯條$88,加多個意粉$130,一杯酒,咁黎左個牛扒時已經提佢尚欠一個薯條,食晒啲野個經理就過黎話自己落漏左個薯條,問我地仲要唔要,其實都未試過牛扒同薯條分開上,仲要咁耐......成件事令人唔爽,仲要水都冇加過一次。牛扒質素normal得6舊,意粉正常,薯條ok,但分開上就扣晒分。唔會再去,唔會介紹朋友去。Total $720
成件事令人唔爽,仲要水都冇加過一次。
唔會再去,唔會介紹朋友去。
Total $720
2025-01-27 73 瀏覽
黃竹坑站新商場 THE SOUTHSIDE 早前開幕,一直未有時間到訪,趁今日友人放假,不用上班,即刻相約過嚟逛逛,順便一起吃頓午飯。朋友想食西餐,揀咗地庫呢間「Bivacco」,餐廳主打墨西哥同意大利菜,裝修充滿異國情調,環境寧靜舒適,加上設有室外座位,可以帶埋毛孩 chill 一 chill~點咗客 BBQ 雞翼 ($98) 同 兩份 Set Lunch,套餐包前菜、主食及飲品,+$20 更可配埋是日甜品。雞翼肥大肉厚,面層塗滿了自製醬汁,再灑上黑白芝麻,入口熱辣辣,皮香肉嫩又夠 Juicy,色香味俱全。前菜揀咗紅薯沙律 同 炙燒吞拿魚,紅薯粉綿香甜,內有紅莓乾及合桃,口感豐富;而吞拿魚亦軟滑富彈性,加上黑白芝麻,增添香氣😆主食選了炭燒安格斯西冷牛扒 ($148) 同 香煎野生三文魚 ($138)。牛扒煎得啱啱好,肉色粉嫩,肉味濃郁,配上又香又滑嘅薯蓉同西蘭花,份量十足,非常滋味。三文魚外皮煎得超香脆,魚肉非常嫩滑,而且熟度剛好,唔使點醬汁食都已經好夠味。是日甜品為藍莓芝士蛋糕 (+$20),入口細軟綿密,甜而不膩,「芝」味濃郁,食完再嘆返杯熱飲,超滿足。
2025-01-21 232 瀏覽
SOUTHSIDE 呢一個新商場真係好多嘢玩嘢食都好多我今次就去咗依間義式餐廳環境好舒服我首先叫咗一份青醬雞扁意粉🍝扁意粉淋上濃郁嘅青醬,令人食到第一口就感受到迷人嘅香氣,而且非常Creamy。雞肉切成細件,口感嫩滑,完美地與義大利扁意粉相襯。青醬香濃,但唔會太濃烈,唔錯。另外,我叫左烤豬扒薯條。一上枱,我就被啲金黃色嘅薯條同香氣誘惑住。烤豬扒看落十分多汁,肉質細緻。當我切開豬扒時,肉汁迸發,令人食指大動。豬扒烤得剛剛好,唔會過乾,保留住肉汁,入口滑嫩。薯條炸得酥脆金黃,外皮鬆脆。整體嚟講,菜式份量適中,食完之後令人感到滿足但唔會過於膩口。
SOUTHSIDE 呢一個新商場真係好多嘢玩
嘢食都好多
我今次就去咗依間義式餐廳
環境好舒服
我首先叫咗一份青醬雞扁意粉🍝

另外,我叫左烤豬扒薯條。

2025-01-18 170 瀏覽
唔係朋友係呢邊翻工都唔知有個新商場,環境都闊落坐得好舒服。𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 (𝙨𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚)醬汁辣辣地好惹味,外皮酥脆,而入面嫩滑多汁𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙉𝙖𝙘𝙝𝙤𝙨Nachos份量都幾多,加埋啲芝士都好飽㗎。牛油果醬香滑但如果可以再多啲就最好😂🍕𝙈𝙖𝙧𝙜𝙖𝙧𝙞𝙩𝙖 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖Pizza煙靭唔會太乾,芝士配上蕃茄仔同basil 簡單的美味🫶🏻🥭𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙈𝙖𝙣𝙞𝙖 🫐𝙒𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧 𝘽𝙚𝙧𝙧𝙮📍 Bivacco黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE LG樓LG09號舖環境🤍🤍🤍🤍🤍 味道🤍🤍🤍🤍🩶打卡🤍🤍🤍🤍🩶抵食🤍🤍🤍🤍🩶
唔係朋友係呢邊翻工都唔知有個新商場,環境都闊落坐得好舒服。

𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 (𝙨𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚)
醬汁辣辣地好惹味,外皮酥脆,而入面嫩滑多汁

𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙉𝙖𝙘𝙝𝙤𝙨

環境🤍🤍🤍🤍🤍
味道🤍🤍🤍🤍🩶
打卡🤍🤍🤍🤍🩶
抵食🤍🤍🤍🤍🩶
Bivacco係一間精緻細膩嘅墨西哥意大利餐廳,入邊嘅佈置色彩繽紛,俾人一種輕鬆又歡樂嘅用餐氣氛。🧡Chicken Taco 🌮 雞肉墨西哥玉米餅- 軟身玉米餅包裹住帶有香料風味嘅雞肉,搭配新鮮生菜絲,牛油果醬同埋酸忌廉,口感豐富。🧡Tuna Tartare - 吞拿魚牛油果他他,賣相精緻,結合咗新鮮嘅吞拿魚肉同牛油果,切碎成細細粒,搭配檸檬汁、橄欖油同少少芥辣,層次豐富卻不過膩。🧡Risotto all'Astice - 龍蝦意大利飯味道濃郁,燉飯吸滿海鮮精華,加埋芝士,每一啖都充滿豐富滋味。龍蝦肉新鮮扎實又彈牙,廚師將熟度掌握得恰到好處。🧡SPARKLING DARJEELING ICE LEMON TEA - 有氣紅茶檸檬茶。看似一杯普通茶餐廳嘅檸檬茶🍋但係一飲就飲到大吉嶺茶葉嘅香味,新鮮檸檬汁同埋氣泡,用嚟配合味道豐富嘅墨西哥菜,真係非常之合適。

• Tuna  Tartare
2025-01-16 106 瀏覽
黃竹坑新商場嘅餐廳 🛳️都幾大 而且充滿外國風情😙侍應都係外國人嚟嘅!先叫咗一個signature 雞翼🐣就好似平時嘅水牛雞翼🌶️有少少辣都幾香口, 幾惹味㗎另外仲要咗牛肉配薄餅🥩大概係五成熟嘅牛扒喺鐵板上高另外配合sour cream,番茄莎莎醬等🍅同塊薄餅夾住一齊嚟食🧇最後叫埋塊魔鬼pizza🍕其實即係Mozarella & pepperoni個Pizza都好軟熟 個口感幾好熱辣辣大大份最後叫埋杯紅酒
黃竹坑新商場嘅餐廳 🛳️
都幾大 而且充滿外國風情😙
侍應都係外國人嚟嘅!

先叫咗一個signature 雞翼🐣
就好似平時嘅水牛雞翼🌶️
有少少辣都幾香口, 幾惹味㗎

另外仲要咗牛肉配薄餅🥩
大概係五成熟嘅牛扒喺鐵板上高
另外配合sour cream,番茄莎莎醬等🍅
同塊薄餅夾住一齊嚟食🧇

最後叫埋塊魔鬼pizza🍕
其實即係Mozarella & pepperoni
個Pizza都好軟熟 個口感幾好
熱辣辣
大大份

最後叫埋杯紅酒
2025-01-13 138 瀏覽
環境優雅,地方清靜的西餐廳,享用美食兼閒聊傾偈,此地極之理想!講緊黃竹坑South side的Bivacco🐔Fajitas Chicken $170雞肉法吉塔烤鷄塊鬆軟易咬有陣陣雞香,加上洋葱🧅三色椒做配菜,用墨西哥薄餅卷夾一齊咬,軟硬兼施,其味無窮。仲有3隻醬料任君點擇:🍅莎莎醬+🥑鱷梨(牛油果)醬+🥛酸奶油。可以輪流試吓不同醬料唔同味道👅。🐙Linguine Vongole $145大蒜蛤蜊墨魚汁意粉大大隻蛤蜊(大蜆)鮮味滿溢有陣陣海洋味道👅,色澤幽黑的意粉爽脆彈牙夠乾身,伴隨大蒜香味,成件事確係幾perfect!✌🏼🐓Signature Chicken Wings BBQ Sauce 招牌雞中翼 $88雞翼以甜酸醬醃泡,好入味咬落啖啖肉。可能我哋攤凍咗,如果熱番啲仲香脆!Order咗2杯無酒精嘅Mocktail,都好清新香甜亦醒胃。👍👍整體而言,我們都感到很滿足!🫶🏼🫶🏼#bivacco2024#southside#southsodecafe#southsiderestaurant
大蜆(蛤蜊)大大隻好新鮮

🐔Fajitas Chicken $170
雞肉法吉塔

🐙Linguine Vongole $145
大蒜蛤蜊墨魚汁意粉

整體而言,我們都感到很滿足!🫶🏼🫶🏼

#bivacco2024
#southside
#southsodecafe
#southsiderestaurant

2025-01-02
1 分鐘 (堂食)
大蜆(蛤蜊)大大隻好新鮮
  • 墨魚汁意粉