2024-09-15 52 瀏覽
同朋友路過 試吓陳豪開嘅cafe shop ☕️ 簡約文青風格😍擔心Marshmallow Latte太甜 我哋order咗杯Cappuccino 同埋Americano咖啡杯摸起身外層有絲綢嘅質感Cappuccino 有咖啡香濃 奶泡細滑綿密 而朋友嘅嗰杯Americano 有啲苦澀 啱晒鍾意飲美式嘅朋友仔 下次會試吓Marshmallow Latte 話晒都係top1
咖啡杯摸起身外層有絲綢嘅質感
外賣自取
2023-12-15 471 瀏覽
這間人氣明星咖啡店的灣仔分店位於合和中心的BMW純電車旗艦店內,擺放多張梳化及桌子,環境寬敞舒適。咖啡豆方面絕對是專家,搜羅世界各地的咖啡豆。客人更可選擇酸味較重的Baroque或果仁味較重的Sardana咖啡豆,調配出心水口味,相當貼心。此外,亦有多款咖啡豆及掛耳包出售。其他飲品及蛋糕同樣出色。牛奶玄米抹茶 - $46/12OZ抹茶入玄米茶非常獨特,黃綠色的茶湯,有著焦香怡人的玄米,又有著甘甜清新的抹茶,鮮牛奶再添加順滑感。香濃朱古力 - $48/8OZ散發著香濃又絲滑的可可豆香,特濃朱古力味道非常突出。American Cheesecake - $58綿密細滑的美式芝士蛋糕好濕潤,芝士味極濃郁,不甜不膩。Chocolate Brownie - $48外脆內軟的布朗尼有少少香脆的果仁粒,蛋糕鬆軟又濕潤,更有半溶化的朱古力醬,朱古力味極濃郁。

此外,亦有多款咖啡豆及掛耳包出售。其他飲品及蛋糕同樣出色。
牛奶玄米抹茶

牛奶玄米抹茶 - $46/12OZ
香濃朱古力

香濃朱古力 - $48/8OZ
散發著香濃又絲滑的可可豆香,特濃朱古力味道非常突出。
American Cheesecake & Chocolate Brownie
American Cheesecake
American Cheesecake

American Cheesecake - $58
綿密細滑的美式芝士蛋糕好濕潤,芝士味極濃郁,不甜不膩。
Chocolate Brownie
Chocolate Brownie

Chocolate Brownie - $48
2023-12-15
Blooms coffee由岀名熱愛咖啡嘅陳豪開設,所有咖啡豆都由老闆陳生從世界各地搜羅及挑選。除咗咖啡,仲提供茶、朱古力飲品同多款精緻蛋糕;咖啡愛好者更可以將咖啡豆同掛耳包帶返屋企☕呢間位於灣仔合和中心嘅Blooms coffee,有別於其他分店,係喺BMW showroom裏面架🚗有得品味咖啡之餘仲可以欣賞靚車~而且飲品方面,呢間分店都有同BMW crossover 出左一啲系列飲品,下面會再同大家介紹下😆呢到嘅飲品選擇非常多,咖啡師主動同我地一一介紹唔同系列嘅咖啡同各款咖啡豆,非常耐心🥰經咖啡師介紹決定一試呢到嘅手沖咖啡,手沖完成後,咖啡師都會先試味才奉客,確保質素👍🏻☕️COSTA RICA Craft by Moses ($68)9種咖啡豆嘅其中一種,呢款係COE得獎咖啡豆,COE意思係Cup of Excellence,由國際組織ACE從數千個不同產地嘅咖啡豆篩選出嚟🏅陳生親自喺Costa Rica挑選出嚟,當然要試試佢🤣呢杯咖啡集fruity、nutty、floral於一身🤎望住咖啡師係面前親自手沖調配😍沖調分咗三次注水,每次都會俾我地聞下感受下👃🏻有白茶花、榛子、果皮澀味

呢杯咖啡集fruity、nutty、floral於一身🤎
望住咖啡師係面前親自手沖調配😍沖調分咗三次注水,每次都會俾我地聞下感受下👃🏻有白茶花、榛子、果皮澀味~
👄飲落都有唔同層次:
前段中段 - 果香、花香嘅感覺,充滿熱帶水果如大樹菠蘿同芒果嘅味道😍
Aftertaste - 飲到榛子、有少許回甘
第一次試手沖咖啡感覺幾特別,飲落好順滑,整體Balance到花香果香帶nutty,值得體驗一下🥰

BMW X Blooms Coffee Signature Drink
🍊Osmanthus Oolong Tea with Blood orange & Tonic ($68)
灣仔分店限定✨
漸變橙色表面仲有桂花花瓣,打卡一流🌸
冷泡桂花烏龍茶配血橙tonic water,飲落淡淡桂花香,橙香亦非常清爽

總結:環境寬敞,店員服務專業細心,買咖啡之餘袋咗好多咖啡知識😆👍🏻非常不錯嘅體驗💯
2022-10-03
2022-10-17 573 瀏覽
經過合和中心,原來呢度都有blooms coffee, 入去chill下都好喎!一入到黎,原來係連埋BMW車展,超驚喜!店員好專業,又介紹下咖啡。一邊睇車一邊嘆啡。Blooms 同BMW crossover嘅Signature Drink,Osmanthus oolong tea 先係blood orange汁做底,桂花烏龍味道清淡,tonic 甜甜地,三層色彩分明,上面仲有桂花瓣添。Caramelized apple tarte 可以焗一焗,好似Apple crumble, 一嚟到已經係焦糖化嘅香味,食落暖笠笠。

一入到黎,原來係連埋BMW車展,超驚喜!

店員好專業,又介紹下咖啡。

一邊睇車一邊嘆啡。

2022-10-14 397 瀏覽
✨COLD BREW OLD FASHIONED BMW X Blooms Coffee嘅Signature drinks係灣仔分店獨有 以Old Fashioned為概念用上冷萃咖啡加苦橙精油調製嘅絕冇酒精成份 但飲落感覺幾似只係由酒味變成咖啡味 一入口味道帶甜 口感醇厚咖啡味香濃 慢慢滲出微甘加埋苦橙帶微酸 層次幾豐富味道久久不散 幾特別✨PISTACHIO & CHOCOLATE MOUSSE面層 有香脆開心果同榛子粒內層 慕斯 層次豐富 口感軟滑 朱古力味香濃 另外仲有幾粒漬車厘子整體甜度可以 配咖啡唔錯此店係由藝人創立品牌有唔同地方咖啡豆選擇 由最常見到精品咖啡都有味道唔錯 環境好有特色喺BMW入面 可以望住靚車歎咖啡坐位闊落舒適 服務好好夠貼心店員好主動介紹咖啡甜點仲好細心咁主動提供清水 抵讚價錢合理 行開可以一試
✨COLD BREW OLD FASHIONED

店員好主動介紹咖啡甜點
仲好細心咁主動提供清水 抵讚
價錢合理 行開可以一試
2022-10-10 501 瀏覽
本地咖啡店Blooms Coffee的分店愈開愈多,是由香港咖啡達人陳豪創立,搜羅世界各地優質的咖啡豆,再由自家工場新鮮烘焙。其中一間分店便位於灣仔站的合和中心的BMW Showroom內,店內面積超寬敞,座位分佈於陳列室不同地方,可以隨便挑選座位。除了咖啡外,還有茶及朱古力飲品供應,更有多款精緻的蛋糕,旁邊亦有九款咖啡豆及掛耳包售賣。Marshmallow Latte - $60可選擇酸味較重的Baroque或果仁味較重的Sardana咖啡豆,個人喜歡Nutty一點的咖啡豆,這款有少少花生及青檸味,同時又帶點微甜。這杯棉花糖絕對是店家的招牌咖啡,上面的火炙棉花糖帶點焦糖色,每日新鮮製作特別香甜綿滑,配上鮮奶咖啡的輕微苦澀,兩者正好取得平衡,相當吸睛。Pistachio & Chocolate Mousse - $68輕柔又綿密的慕絲蛋糕,充滿著天然的開心果色澤,有一粒粒開心果和榛子碎,切開裡面有一層芝士和開心果軟心,更有少少酸甜的莓乾,感覺好輕盈。

Marshmallow Latte - $60

2022-10-10
下午茶
2022-10-05 249 瀏覽
愛喝咖啡的朋友仔,應該對𝔹𝕝𝕠𝕠𝕞𝕤 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖☕️並不陌生。咖啡店由藝人陳膏有份開設,在尖沙咀K11 Musea開幕時,時常駐埸,令咖啡店的人氣即時飆升呀🤣~ 最近𝔹𝕝𝕠𝕠𝕞𝕤 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖又開新店啦🥳,最新一間分店在灣仔合和中心的ʙᴍᴡ內😗,邊逛車展邊喝咖啡,真的一流呀🤣~ 「 ʟᴀᴛᴛᴇ☕️$38 」 咖啡可以選ɴᴜᴛᴛʏ 或 ғʀᴜɪᴛʏ,我選了ɴᴜᴛᴛʏ,味道真的不錯呢🥰。咖啡香濃奶滑,拉花也好漂亮哦。 「 ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ🫖$44 」 原本想喝焙茶拿鐵,怎知道點錯了😫~不過焙茶味道香濃,茶香十足,也好喝。

「 ʟᴀᴛᴛᴇ☕️$38 」

「 ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ🫖$44 」

2022-10-04 96 瀏覽
Blooms 原來同 BMW crossover ,喺合和間BMW ispaces 開咗間 cafe ~ 同其他鋪一樣提供咖啡同甜點🙂約咗人未夠鐘所以過嚟hea陣同試吓比靚車包圍嘅感覺ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ᴏʟᴅ ғᴀsʜɪᴏɴᴇᴅ靚女又Nice嘅咖啡師推介!BMW 同 Blooms Crossover嘅Signature Drinks,Idea係嚟自同名 Cocktail ~ 將酒改成用Cold Brew~ 加入Angostura bitters同Orange bitters,入口少少苦帶咖啡香同燈香,飲完覺得勁清爽!ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ 入口順滑,飲落微甜重抹茶味,咖啡師拉到個靚花,打卡唔錯😛咖啡師又好細心介紹晒啲咖啡豆,下次可以嚟買!

約咗人未夠鐘所以過嚟hea陣同試吓比靚車包圍嘅感覺

ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ᴏʟᴅ ғᴀsʜɪᴏɴᴇᴅ

ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
入口順滑,飲落微甜重抹茶味,咖啡師拉到個靚花,打卡唔錯😛

咖啡師又好細心介紹晒啲咖啡豆,下次可以嚟買!
2022-10-01 78 瀏覽
呢間開係BMW入面,環境好大好闊落,又唔多人,坐得好舒服☺️ 除咗其他branch都有嘅product之外,呢度仲有同BMW 聯名嘅獨家飲品。招呼我嘅barista叫Valarie,其實平日我唔會刻意去望staff嘅名牌,但佢嘅專業精神同好客態度令我忍唔住望下叫咩名,值得表揚🙌🏻☕️ 𝗣𝗼𝘂𝗿 𝗢𝘃𝗲𝗿 𝗕𝗹𝗼𝗼𝗺𝘀 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲𝗱 (𝟭𝟮𝗼𝘇 𝗵𝗼𝘁) $𝟲𝟴手沖有9款豆揀,Valarie好詳細逐樣介紹,同埋比我聞乾香。最後要咗Nicaragua Fincas Mierisch El Limoncillo Yellow Pacarama,係fruity豆但又有nutty風味,主要tasting notes包括檸檬、楓糖漿同杏仁。粉水比1:15 (25g 粉),溫度88°C,萃取時間3”30(題外話:第一次遇到有barista係會主動講曬呢啲info比我聽,唔洗我問😭👍🏻)。Blooming之後採用三段式萃取,水柱由中大至大,尤其尾段會大水柱打通水道。每次聞濕香都有變化:前段fruity,中前段floral,中段 nutty,尾段 mixed,超神奇🤯 又係第一次有barista帶

粉水比1:15 (25g 粉),溫度88°C,萃取時間3”30(題外話:第一次遇到有barista係會主動講曬呢啲info比我聽,唔洗我問😭👍🏻)。Blooming之後採用三段式萃取,水柱由中大至大,尤其尾段會大水柱打通水道。每次聞濕香都有變化:前段fruity,中前段floral,中段 nutty,尾段 mixed,超神奇🤯 又係第一次有barista帶住我咁樣試聞🫶🏻

沖完之後會即刻試飲少少,Valarie係前中後段分別描述咗10幾隻水果同花嘅風味,又真係試到,尾段帶有甜感,全程好似跟佢行完一場味蕾嘅旅途👅✈️ 其實我一直都好困擾唔知點樣提升自己tasting嘅能力,於是好奇問下要點先可以train到,Valarie話要食多啲同埋聞多啲唔同嘅水果,然後用心記住,茅塞頓開😮

🍵 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 (𝗦𝗵𝗶𝘇𝘂𝗼𝗸𝗮) (𝟭𝟮𝗼𝘇 𝗵𝗼𝘁) $𝟰𝟴
因為我飲完手沖再飲茶,而且兩者都要係熱嘅,所以要攞蓋冚住,以免攤凍(又係題外話:因為呢度嘅BMW都係電動車,所以杯嘅物料都係可分解,比較環保♻️ 同埋質感幾好夠實淨,又靚,有齊BMW同Blooms嘅logo),仲要飲水清下口腔 (有主動比冰水同紙巾又加分👍🏻)

本身想試Pearl Jasmine,因為Valarie大力推薦,可惜off menu,只有retail一包包咁賣,但佢好好人,主動比我聞下乾香,哇真係刷新我嘅認知,超級香甜,未飲都覺得一定好正,希望老闆陳豪之後會考慮擺係menu啦🥺🙏🏻

講返靜岡焙茶,味道偏濃重,帶有明顯焙煎後嘅香氣同風味,口感大致順滑,只有尾段會帶少少澀。之前飲過靜岡綠茶,感覺兩者係spectrum嘅兩端,綠茶比較溫柔、清香甘甜,焙茶就比較粗獷、濃郁焦香,不過同樣容易入口。

傾計得知原來Valarie係00後,年紀輕輕都咁專業又有熱誠,作為一個經常周圍去試啡、業餘嘅咖啡愛好者,佢真心係我目前遇到最好嘅barista💯 買啡附送一堂手沖班,勁抵😆 不過最好喺非繁忙時間到訪,咁就容易啲同barista有交流~ 最後希望Blooms會擴充到新界啦🙌🏻
2022-09-25 107 瀏覽
之前係Apm成日聞到陣陣咖啡香都會望下呢間Blooms ☕️ 但一直都無時間去坐低慢慢嘆一杯咖啡,今日經過合和大廈,竟然見到佢既身影匿埋咗係BMW入面🚙見有時間終於有機會坐低慢慢享受😎。🐒HOUSE BLEND(FOREST)12oz 💰$72(Iced)店員好細心咁講解左幾款佢地自己既Hand Drip House Blend brand, 我同男朋友都學識左好多原來唔同產地既豆係有佢地特有當地既風味🌴所以經過唔同既配搭同Roast level就會有唔同既層次同味道🐿我地2個都係中意啲偏中度烘焙同Nutty既豆,所以就係8款唔同既House blend當中揀左呢款Forest🌳係當中最濃既豆店員會係調配後送到我地面前再作輕輕briefing,之後就會同我地一齊飲,成個體驗唔會有壓迫感,反而係好和諧好舒服,好似同朋友相處一樣👭🏻。🐒LATTE w/ Oat milk 12oz💰$42奶方面除左有full cream外,當然有soy milk, oat milk, skimmed milk等options,而飲落都好smooth同個尾韻都非常memorable🌞Good morning a

🐒LATTE w/ Oat milk 12oz💰$42
奶方面除左有full cream外,當然有soy milk, oat milk, skimmed milk等options,而飲落都好smooth同個尾韻都非常memorable🌞Good morning activated💆🏻‍♀️
2022-09-25 102 瀏覽
咁啱嚟開灣仔呢邊,見到blooms同埋BMW cross over ,就俾佢吸引住,所以就入去blooms試下陳豪咖啡店🥰🥰🥰。🤩Spring Sky手沖咖啡店員好用心咁每一隻咖啡豆介紹。總共有九隻俾我哋揀。而呢一杯係期間限定,同埋本身我就鍾意fruity d 嘅口味。一入口就好smooth,隻豆係用medium roast。有25% Ethiopia sakicha, 25% Tanzania kilmanjaro, 50% Ethiopia Yirgacheffe。一入口就會感受到lemonade,中段就有tangerine,aftertaste 就有榛子威化餅。🤩白Mocha 咖啡平時就飲開好多普通嘅Mocha,今次就嚟試一試白Mocha。原來個味道真係比平時嘅Mocha唔同。因為佢係用白朱古力嚟調配,就在會用埋sadana 黑朱古力nutty 嘅咖啡豆嚟中和返白朱古力味。今次可惜嘅係Pastry未有貨,下次一定要飲返杯咖啡,嘆埋佢啲蛋糕!❣️❣️❣️

🤩Spring Sky手沖咖啡

🤩白Mocha 咖啡

2022-09-24 78 瀏覽
今日天氣咁熱去完Taste入貨見到Italian Tomato轉左做BMW iSpace,BMW iSpace係寶馬品牌既香港旗艦店,原來入面開左間Blooms Coffee,買左三款飲品返屋企做下午茶BMW旗艦店以環保概念為主,所有展示既車都係電動車,而Blooms Coffee亦配合環保既主題,佢地既咖啡杯係以環保物料製造,飲管係用蔗渣提煉而成既可分解飲管,為環保出一分力😌😚☕️ 灣仔店限定: BMW Signature Drink - Osmanthus Oolong Tea with Blood orange & Tonic ($62)店員推介我試下佢地呢杯同BMW crossover既特飲,冷泡桂花烏龍茶配血橙有氣Tonic,口感清新,淡淡既桂花清香配上酸酸地既血橙汁,呢啲天氣飲就最啱😌☕️ Hot Latte ($42)今次試下另一款比較fruity既咖啡豆沖既Latte,帶有少少果香唔會太苦,口感好清新,加上咁靚既拉花,有啲唔捨得飲😚🍫Iced Premium Chocolate ($52)除左咖啡之外,不含咖啡因類產品都好吸引,今次就叫左杯凍朱古力,佢地既凍朱古力係由兩款唔

☕️ Hot Latte ($42)

🍫Iced Premium Chocolate ($52)
除左咖啡之外,不含咖啡因類產品都好吸引,今次就叫左杯凍朱古力,佢地既凍朱古力係由兩款唔同濃度既朱古力混合而成,好香濃既朱古力味,唔太苦亦唔會死甜,推介💯💯💯

另外佢地仲會有手沖咖啡粉出售,店員會細心講解每款咖啡豆既特性同口感,為客人挑選最適合自己既咖啡粉。

I gonna find a place to wait for my hubby who is still working OT now, so I pick this relaxing place in such a busy and hot district😝 the barista here is nice, and there won’t be anyone to bother you or urge you to buy a BMW except your wifey or gf 😸😸 There is a corner which sells BMW souvenirs, and there is another shop which sells products with recycle and sustainability concepts😊Overall, worth coming for a visit if you are in Wan Chai 😏

2022-08-30
  • Coffee