2021-06-21
黎到上環搵新Cafe 見到呢間藍金的雙層新店#BluebirdCoffee 總店係#西營盤最近進駐上環 係干諾道中電車站旁交通十分方便 lunch hour都相當繁忙呢度主要以輕食為主 配以多款精選咖啡☕️勁中意食麵包蛋糕的我見到玻璃櫃簡直係心心眼勁多款中意食的法式常溫蛋糕包括#Madeleine #Canele #Financier 等仲有#LoafCake #Sandwich #Salad貪心的小狗想試晒咁多款🤫主角試左#ParmaHam & #Cheese Sandwich呢個大推!首先份量大 男仔都夠食入面係Mayo Ham Cheese 菜的配搭簡單滋味 店員主動烘熱埋脆卜卜好好食其次係芝士菠菜酥 同樣熱辣辣酥皮香脆 餡料滿滿 但一啖入口又出奇地唔膩King Size的#Beetroot Salad啱晒on diet的女士#Matcha Loaf Cake超大件抵食十分鬆軟 而且香噴噴 但對我來講稍為甜咗少少朱古力撻又係另一推介 佢唔會太甜而且撻底好鬆軟 入面好幼滑 入口即融啱晒鍾意食朱古力嘅食貨🍫飲品方面多到眼花撩亂 除左奶啡同無奶的仲有frappe #handdrip 等
#BluebirdCoffee 總店係#西營盤
呢度分short/tall/grande/venti
啱晒一日唔同時間想飲的份量
Dark Mocha一啲都唔甜之餘 可可味突出
Dirty Chai的balance剛好☺️
整體係空間十足 環境舒服好坐的輕食咖啡館!