2021-06-22 8 瀏覽
呢間cafe樓高兩層,餐廳以藍色為主調💙成個環境都好舒服,而且仲不設時限🥰絕對係聚會嘅好選擇~ Strawberry Mango Cheesecake 蛋糕擺盤好靚😍 芝士凍餅質感綿密,芝味濃郁👍表面仲有幾粒士多啤梨🍓酸酸甜甜,減低膩口感😙Spinach Cheese Lattice 芝士菠菜酥外脆內軟,未食已經聞到好香🥰芝士同菠菜勁夾😋值得一試!💯 Lemon Madeleine 瑪德蓮蛋糕帶有淡淡嘅檸檬香🍋質感蓬鬆軟綿,味道都唔錯,如果表面脆啲就更好~Marshmallow Latte 咖啡味道偏nutty☕️表面嘅綿花糖中和左咖啡嘅甘味😋整體恰到好處,唔會太甜~🤩Latte Macchiato 一入口就會感受到強烈嘅堅果香🌰表面嘅奶泡令咖啡入口更綿滑🤤

Strawberry Mango Cheesecake

Spinach Cheese Lattice
芝士菠菜酥外脆內軟,未食已經聞到好香🥰芝士
同菠菜勁夾😋值得一試!💯

Lemon Madeleine

Marshmallow Latte

Latte Macchiato
一入口就會感受到強烈嘅堅果香🌰表面嘅奶泡令咖啡入口更綿滑🤤
2021-06-22 10 瀏覽
/𝐵𝑙𝑢𝑒𝑏𝑖𝑟𝑑 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒🇭🇰/➖➖➖<bluebird coffee 第二分店❤️>➖➖➖呢間cafe 早幾年已經開左係西營盤亦都曾經去過幾次~最近係近少少嘅上環開左第二分店有兩層高之餘空間又大左可以坐係到慢慢嘆 亦可以係到做野上層燈光會較昏暗 似酒吧咁🤣🤣新分店仲多左啲食物tim 😝➖➖➖1️⃣朱古力心太軟配雪糕 $98 (7.3/10) 本身想食cheesecake 但無晒😳賣相精緻 幾似一件藝術品雲尼拿雪糕帶少少蜜糖嘅甜朱古力心太軟幾濃朱古力味岩岩整好夠新鮮 會噴煙 不過無流心效果倒埋espresso 咖啡☕️微微苦澀 中和左甜度✨味道其實唔差 不過無流心就爭梗啲➖➖➖2️⃣dark mocha $42/49/56 (7.7/10) 🌟用左dark chocolate 會無正常嘅mocha 咁甜朱古力同咖啡味平衡得唔錯❤️❤️底部會有少少朱古力漿~➖➖➖3️⃣First sight $49 (7.2/10) 其實係earl grey latte +honeycomb crumble 打開會有個茶包🤣其實賣相就一般似茶包+奶 拉花消失左不過味道唔差 伯爵茶味比我想像中突出唔會俾
/𝐵𝑙𝑢𝑒𝑏𝑖𝑟𝑑 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒🇭🇰/
<bluebird coffee 第二分店❤️>
呢間cafe 早幾年已經開左係西營盤
亦都曾經去過幾次~
最近係近少少嘅上環開左第二分店
有兩層高之餘空間又大左
可以坐係到慢慢嘆 亦可以係到做野
上層燈光會較昏暗 似酒吧咁🤣🤣
新分店仲多左啲食物tim 😝
Lava    Cake

➖➖➖
1️⃣朱古力心太軟配雪糕 $98 (7.3/10)
本身想食cheesecake 但無晒😳
倒埋espresso 咖啡☕️微微苦澀 中和左甜度✨
味道其實唔差 不過無流心就爭梗啲
Lava  cake

朱古力同咖啡味平衡得唔錯❤️❤️
底部會有少少朱古力漿~
Dark  mocha

➖➖➖
3️⃣First sight $49 (7.2/10)
打開會有個茶包🤣其實賣相就一般
似茶包+奶 拉花消失左
不過味道唔差 伯爵茶味比我想像中突出
唔會俾咖啡搶左個味~而且奶泡幾細滑
無飲到茶葉渣😆
First  sight

📍bluebird coffee
10 分鐘 (堂食)
Dark  mocha
每個星期一都會有Monday Blue,點樣先至可以消除呢。最近既星期一就去左上環新開分店既【Bluebird Coffee】,超大兩層而且主打藍色裝修,超適合打卡同同fd傾計!Portobello & Egg Sandwich: 超級juicy大啡菇加蛋沙律同埋火箭菜,而且麵包唔會好乾。可能有火箭菜既關係,三明治焊完好香!一份超大超級飽!Classic Croissant: 原味牛角包,牛油味都算重,而且都好脆,但以價錢黎講,個size好似細左D!Carrot Loaf Cake: 以前係美國食過carrot cake就迷上左,今次見到有呢款loafcake就想試下。裏面有好多乾果同核桃,有輕微cinnamon味,唔係好甜,唔錯! Canele: 呢一款個人覺得比較遜色,比較乾同硬。裏面比較似麵包質地,唔係好似平時食開既Canele。Pistachio Financier: 開心果杏仁蛋糕,有D開心果碎係面,杏仁蛋糕好扎實同好香,呢款都幾推薦!Hot Chocolate: 個人覺得味道比較淡,唔係好推薦。如果大家鍾意飲咖啡的話,我比較建議試佢地既咖啡!

2021-06-22 4 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️呢排天氣咁熱 出街都唔知去邊好☀️不妨一次呢一間藍調coffee shop☕️Chill住過返一個寧靜嘅晏晝🧘🏻‍♀️❶Red Bean Matcha Cake W/ Panna Cotta $98呢一碟可以同時滿足到你4️⃣個願望包括左四款嘅甜品:紅豆抹茶慕絲蛋糕🍰、雲呢拿鮮奶布甸🍮、朱古力布朗尼粒粒🍫、綠茶雪糕🍦建議盡快食咗雪糕先 如果唔係就好快溶啦🌚個人最欣賞慕絲蛋糕同埋朱古力Brownie🍫蛋糕入口幼滑同時帶有紅豆同抹茶嘅味道🍵而brownie就切到細細粒 朱古力味非常濃郁👍🏻❷Earl Grey Hazelnut Cake $45伯爵茶同榛子都係我嘅最愛❤️見到呢個組合嘅蛋糕又點可以唔一試呢🍽個人覺得伯爵茶嘅味道都相當突出☕️但略嫌有少少蓋過咗榛子嘅味道🌰食落甜度適中 以慕絲嘅口感為主🎂個人都幾推介呢個甜品🤤❸Spinach Feta Cheese Lattice $37呢度仲有多款嘅鹹點👹今次就揀咗呢個芝士菠菜批🧀店員會預先幫你烤熱🔥上枱嘅時候香噴噴又熱辣辣🤓多層嘅酥皮包住菠菜同埋芝士🌱簡直係Perfect match🌟❹Match Frappe $49❺Nutella F
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

個人比較推薦抹茶味🍵
茶味香濃入口又唔會苦澀👍🏻
而且仲可以轉脫脂奶🥛
啱晒我呢啲怕肥又鍾意飲甜野嘅麻煩鬼👻

Bluebird Coffee❤️🕊上環店環境好靚好舒服,仲要有兩層既寵物友善cafe~可以帶埋你地既狗狗過黎喔~藍色為主調有outdoor位,地理位置超方便,地鐵一出左手邊就係了,兩層都有toilet,有唔同既飲品同鹹甜點可以選,咖啡豆既種類都好多,想靜D既建議坐樓上‼️🦅Latte - Grande $45"拉花超級靚 咖啡味夠濃 入口口感香滑"🦅First Light $49Earl Grey Latte, Honeycomb Crumble"咖啡味唔會好濃 仲有微微既伯爵茶同蜜糖味 三者加起來味道都幾夾""如果平時中意飲咖啡加糖 或者中意飲earl grey既可以試下呢個會有驚喜"🦅Chocolate Brownie $26"朱古力味好香濃 外層脆內面軟 唔會太甜"🦅Classic Scone $26"可以㨂配cream或者jam 今次我㨂左cream 超大份cream""scone咬落鬆軟得黎味道好香"🦅Chocolate Fondant w/ House Blend Affogato $98"同樣好香濃既朱古力味 連埋雲尼拿雪糕同咖啡 就係affogato啦 完美中和番朱古力的
Bluebird Coffee❤️

🦅Latte - Grande $45
"拉花超級靚 咖啡味夠濃 入口口感香滑"

🦅First Light $49

🦅Chocolate Brownie $26
"朱古力味好香濃 外層脆內面軟 唔會太甜"

🦅Classic Scone $26
"scone咬落鬆軟得黎味道好香"

"同樣好香濃既朱古力味 連埋雲尼拿雪糕同咖啡 就係affogato啦 完美中和番朱古力的甜味"
2021-06-22 6 瀏覽
中上環附近不嬲都有好多特色嘅Cafe可以好悠閒坐一日同埋打下卡☺️今次我同個friend就搵到一間似藍色做主題比較有格調嘅Cafe,Cafe嘅地址位於上環干諾道中,都好容易搵到因為喺門口就見到佢哋個巨型藍色logo!我就點左係夏天最喜歡飲嘅espresso tonic,朋友就點左杯Nutella frappe,至於野食我哋就叫左個vanilla cake,chocolate muffin仲點左兩個甜嘅cake,一個double chocolate ⼀個Earl grey cake。夏天飲翻杯espresso tonic真係又提神又解熱,而且打卡都好靚😆以tonic為底再倒shot espresso,都幾考手勢太大力又會沖到成杯變成咖啡色。佢哋嘅espresso係偏酸,岩曬我嘅口味😙唔鐘意偏酸嘅朋友都可以揀其他咖啡豆,佢哋都有4款提供架!Nutella frappe都係解暑必飲,冰凍嘅沙冰仲係有Nutella味,真係幾岩送甜品,而且份量都幾多💪🏼配埋朱古力鬆餅同埋雲呢拿蛋糕就一流啦👍🏻我哋坐咗喺Cafe度得幾耐影吓相打下卡食晒野之後就叫多咗兩個甜品分別就係朱古力蛋糕同埋伯爵茶味蛋糕,我自己

我哋坐咗喺Cafe度得幾耐影吓相打下卡食晒野之後就叫多咗兩個甜品分別就係朱古力蛋糕同埋伯爵茶味蛋糕,我自己就好鍾意佢哋嘅朱古力蛋糕,口感係比較結實,唔係mouse /cream嚟嘅,好龍嘅朱古力味,而且食得出係有唔同濃度嘅朱古力🍫

嗰日去仲見到有其他人帶埋佢哋嘅狗仔入去,佢哋都係動物友善Cafe嚟㗎😙
2021-06-22 10 瀏覽
趁假日來個港島遊😌 去左上環既 @bluebirdcoffeehk chill一chill! 好特別既門口,藍白為主的裝飾。咖啡店有上下兩層,門口係打卡位之一!下層的光度比較大,影食物的話就會光d! 上層都有特別打卡位,分別就係一上樓梯後的椅子,上面有藍雀霓虹燈!然後角落位有雲層燈飾,坐地的位置,很有心思呢,重點係樓梯位,超型格的打卡點📸..我地叫左朱古力心太軟配雪糕,賣相超精緻!配有一杯espresso俾你倒係雲呢拿雪糕上,味道很不錯的一道甜品。另外也點了芝士菠菜酥,很香的咸點,濃濃的芝士配上菠菜,簡單又惹味,酥餅本身也烤得香脆👍🏻..飲品方面,點了一杯花生醬鮮奶咖啡,夠哂特別,想不到花生醬和咖啡可以這樣搭配,味道也不錯!花生醬迷可以一戰!朋友點了名為破曉的特飲,原來就是蜜糖脆脆伯爵茶鮮奶咖啡,挺香的,不過伯爵茶味道比較重,咖啡的味道不突出,加了蜜糖脆脆增加了口感,喜歡伯爵茶的朋友應該會喜歡!..看到這裡還有很多特別的飲品,唯有下次再來一戰啦😎..
看到這裡還有很多特別的飲品,唯有下次再來一戰啦😎.
2021-06-06
下午茶
  • 朱古力心太軟配雪糕
在疫情無法出遊的情況下,每個週末中環碼頭都是人頭湧湧,不少家庭情侶也打算去離島享受小島風情,卻殊不如人人皆是如此行事,令離島一直負荷極大,影響當地居民生活,我卻在這段時間反其道而行,開始學習都市慢活,在平日異常繁忙的都市區去探尋驚喜。 .今日來到了上環區,往日只是坐船去澳門才會經過的地方,現在人流減少很多,在海邊長廊走著也能感受到絲絲寫意,再走進上環海味街,嗅著海味獨有的鹹香風味,看著不少可愛的鋪頭貓,令我身心也放鬆不少。 當走到累了就發現這一家全藍色的咖啡店,全店也使用深邃而帶點神祕感的幻影藍色,給人一種置身大海的感覺。地鋪位置分隔出了兩張室外大檯,旁邊還設有綁好寵物牽繩的扣位,方便附近養寵物的居民可以在遛寵物的空檔享受一杯咖啡的悠閒。 進去後見左右兩邊也有不少靠牆座位,咖啡吧檯佔了差不多3分1位置,傳來陣陣濃厚的咖啡香氣,除了咖啡還有輕食類的麵包三文治和沙律櫃檯,從地板到桌子盛器都用了不少木系元素,整體感覺簡潔明亮,非常適合午後Chill一番。另外,還有2樓空間,比樓下更隔絕了馬路的嘈吵聲,令身心也得享安靜。 Chocolate danish | $22 | 8.5/10非常推介朱

非常推介朱古力丹麥酥👍🏻香酥鬆軟口感,一層一層的酥皮,又重牛油香,翻熱後朱古力有微溶化狀態,好好食🥰

Apple turnover | $34 | 8/10
蘋果批外層金黃酥脆🤤雖然冇粒粒的蘋果肉,但充滿香甜蘋果醬,酥皮脆而不散

Cheese scone | $26 | 7/10
鬆餅鬆軟而不膩,但芝士味唔太突出🙈配cream食相當夾,不過食到一半有點乾

Earl grey hazelnut cake | $45 | 6.5/10
相比起麵包類,蛋糕就比較普通,伯爵茶味唔算濃,如果最頂層可以加返nuts會更吸引🤣

Chicken and kimchi salad | $78 | 7.5/10
份量好多好抵食既沙律😋沙律菜冇配其他醬汁,調味來源來自中間既泡菜,泡菜好入味,比較腍身,唔會好辛辣,夾沙律菜食又幾清爽,雞肉好多,幾滑唔柴口

First light | $42 | 7/10
2021-06-12
🎈Bluebird Coffee 🔍上環干諾道中128號豫泰商業大廈地下及閣樓-----呢間本身喺西營盤只有約10個座位嘅咖啡小店,最近喺上環開咗雙層旗艦店,係商業區黎講,呢個Size嘅coffee shop實屬少見。餐廳裝潢以藍金色為主調,打卡位滿滿,風格輕奢高雅中,又不失愜意。第一次黎,叫咗杯Nutella Latte($49),☕咖啡聞落散發淡淡Nutella味,幾香幾令人放鬆,但整體豆味偏酸,個人一向中意Nutty少少,所以說不上好鍾意,不過頗解膩,配搭酥脆香甜嘅🍫Chocolate Danish ($22)食就幾夾,正好中和濃膩感。相對Nutella Latte ,個人更中意Hand Drip Coffee ($56),精緻嘅貌相先勝一籌,而味道上,Hand Drip更為香醇,啡色清澈,甘甜尾韻last得幾耐,而且仲附送幾粒幼滑生巧。一啖咖啡,一啖生巧克力,兩者相互調和下,令整個啡味更富層次。-----👶🏻B仔整體評價:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:7/10個👍🏻----
🎈Bluebird Coffee

👶🏻B仔回頭機會:7/10個👍🏻

外賣送餐
1K
2021-06-21 11 瀏覽
Bluebird Coffee是街角的小清新,高貴的藍調店面,加上常綠植物,深深吸引途人的目光。餐廳有兩層樓高,望到藍色的鳥兒霓虹燈,坐在玻璃窗旁,透入柔和天然光,可以呷一口咖啡,靜看街上行人。朱古力心太軟配雪糕 $98擺盤吸引,切開心太軟,充滿流心的朱古力,濃郁甜香,加上焗杏仁脆片,口感豐富。在雲呢拿雪糕上,倒入招牌特濃咖啡,雪糕緩緩溶化,咖啡的甘醇,碰上雲喱嗱的香甜,甘苦交融,令人迷醉,配上草莓果肉,鮮甜細緻。Nutella Latte $49呷一口滑滑奶泡,先沁岀淡淡榛果可可香,咖啡甘香散發口腔,精神為之一振。Watermelon Juice $30西瓜香味充滿口腔,清新味蕾,還有啖啖果蓉,清甜解膩。牛角酥 $22牛角包酥化香脆,空氣感十足,迷人的牛油香,令人回味。朱古力酥 $22質感酥脆之餘,入口咔嚓聲響,牛油香碰上朱古力甜香,雙重滋味,十分吸引。抹茶蛋糕 $26蛋糕口感蓬鬆,慢慢散發香醇抹茶味, 十分滿足⋯⋯

朱古力心太軟配雪糕 $98

Nutella Latte $49

Watermelon Juice $30
西瓜香味充滿口腔,清新味蕾,還有啖啖果蓉,清甜解膩。

牛角酥 $22
牛角包酥化香脆,空氣感十足,迷人的牛油香,令人回味。

朱古力酥 $22
抹茶蛋糕 $26
蛋糕口感蓬鬆,慢慢散發香醇抹茶味, 十分滿足⋯⋯
下午茶
2021-06-21 10 瀏覽
星期六休息日,當然要搵間餐廳休息、chill下!Smoked salmon&avocado Sandwich店員都會先reheat,食落微暖~麵包夾住煙三文魚,仲有香濃的牛油果醬!算好大份,一份天然健康的三文治🥪真好吃!Matcha Red bean mousse with vanilla panna cotta入口那滑嘟嘟的口感與濃濃的奶油香氣~嫌淡就加少少紅豆醬!仲有我至愛嘅綠茶雪糕,牛奶味和抹茶味的味道不會互搶。仲有抹茶慕絲蛋糕🍰大熱甜品之一💕First LightEarl grey 茶和咖啡融為一體~ 帶有微微的柑橘果香,味道特別。尤其適合當作緩解疲勞的飲料。涷Chocolate都不錯。朱古力美味在鮮製冰塊上慢慢滲透,朱古力迷必點!
星期六休息日,當然要搵間餐廳休息、chill下!

First Light
2021-06-21 8 瀏覽
之前經過E間Café嘅時候仲係裝修緊, 已經勁想試, 終於都等到佢開啦🤭! 小妹當然急不及待🏃🏻‍♀️要去試下! 餐廳用左深藍色做主調, 擺有好多綠色嘅植物, 感覺華麗, Café設有上下兩層, 上層環境更大同開揚!🌟特級虹吸咖啡☕有7款唔同國家嘅咖啡豆選擇,小妹最後揀左肯亞豆, 一開始咖啡味比較淡, 苦澀味較少, 然後舌尖會開始嘗到有少少酸酸地嘅莓味, 之後咖啡苦味開始重但感覺係溫柔嘅厚重感! 配搭埋附上嘅軟朱古力, 咖啡味更加突出!🌟夕陽由橙汁, tonic同特濃咖啡調製而成, 入口先係橙汁味, 然後係tonic果種爽快感之後會飲到咖啡嘅味, 成個感覺好解渴好清新!🌟Chocolate Brownie Brownie食落外脆內軟幾鬆化, 朱古力味同樣相當濃郁唔太甜!🌟Scone原味英式鬆餅size幾大, 食落酥軟鬆化, 富牛油香! 🌟Earl Grey Cake伯爵茶味好香, 蛋糕口感柔軟濕潤🌟Chocolate Fondant朱古力心太軟質感軟綿綿, 入面係流心朱古力, 朱古力味濃郁微苦唔太甜, 配上特濃咖啡, 就有另一種風味!

🌟特級虹吸咖啡☕

🌟夕陽

🌟Chocolate Brownie

🌟Scone
原味英式鬆餅size幾大, 食落酥軟鬆化, 富牛油香!

🌟Earl Grey Cake
伯爵茶味好香, 蛋糕口感柔軟濕潤

🌟Chocolate Fondant
2021-06-12
2021-06-21 5 瀏覽
講唔停近排見到呢間藍調cafe啲甜品好似都幾唔錯 所以上次就同朋友去試下啦!👅Chocolate Fondant w/ House Blend Affogato $98呢個set有心太軟 雲呢拿雪糕同埋一杯espresso☕️ 講唔停覺得心太軟可以流心啲😬不過欣賞個雲呢拿雪糕同埋espresso可以令到個心太軟冇咁漏🥰芝士菠菜酥 $37翻熱後酥皮仍然鬆脆 餡料都算幾多 芝士味亦都夠濃 🧀對唔大食嘅人做lunch都係一個唔錯嘅選擇👍🏻Marshmallow Latte $49未飲過棉花糖latte 杯面浮左幾粒棉花糖個口感幾特別😚Matcha Latte $45講唔停唔飲抹茶 不過朋友話matcha latte夠滑 奶味都重 幾唔錯❤️整體黎講 講唔停覺得呢度嘅鹹點比甜點更加出色 附近返工嘅朋友不妨可以試吓~😋

芝士菠菜酥 $37

Marshmallow Latte $49
未飲過棉花糖latte 杯面浮左幾粒棉花糖個口感幾特別😚

Matcha Latte $45

2021-06-21 7 瀏覽
中上環一帶的coffee shop多不勝數。要令人印象深刻,除左coffee同pastry要有水準,有特色嘅decoration 都非常重要。呢間喺信徳中心對面嘅Bluebird Coffee就係我印象較深嘅一間coffee shop。先講decoration用左一隻舒適嘅藍色做主調,加上一些植物做襯托,係我鐘意嘅風格。門口有安裝兩個小扣,方便帶住愛犬嘅人,非常細心。他們家我最強力推薦到的是菠菜包,真的太好吃了,麵包燒的脆度剛剛好,加上相得益彰的菠菜,每一口都好滿足,我們點了一個不夠,就又點了一個!於眾多pastry當中,我最鍾意嘅就係提子鬆餅。對我來講,鬆餅最重要有牛油嘅香味,但又不可以太重手,否則就會好油膩。而作為配角嘅果jam,就唔可以太甜。呢度嘅提子鬆餅喺呢兩方面都絕對合格。由於真係太熱嘅關係,點左兩杯Frappe,分別係dark mocha同matcha味。甜甜地,冰冰涼涼,同啲pastry係個好好嘅配搭。

• 芝士菠菜酥
2021-06-21 14 瀏覽
今日呢間Coffee Shop ,佢叫做Bluebird Coffee。顧名思義,Bluebird,店舖嘅裝修主調都係藍色,餐桌椅子都係用上藍色,再配上金色嘅牆身設計。除咗裝修佈置之外,連餐具都一致配合裝潢佈局,盛載食品嘅碟係用藍色,刀叉係金色,顯得店主明顯有搭配過。除咗裝修好靚之外,地點更加係一流方便,Bluebird Coffee 係正上環站C出口,一上地面,左手邊就係店舖,直頭喺正個出口隔離,非常適合中上環上班一族。除咗上班一族之外,閒時去中上環打卡影相嘅朋友都非常適合,行到攰攰地就可以去坐低飲杯咖啡又或者要等人想搵個地方坐低食件蛋糕飲杯野都係一個非常好嘅選擇。因為佢真係好方便,就算搭巴士嘅朋友都唔使擔心,因為佢喺正干諾道中。揸車嘅朋友亦都可以泊響干諾道中或者對面嘅林士街多層停車場,地點極之方便!Bluebird Coffee有兩層,所以亦都唔駛擔心唔夠位坐又或者要排隊之類嘅問題,情侶、知己、同事、生意夥伴都好適合上去買杯野坐低慢慢傾。