2021-08-17 18 瀏覽
☕️️ Cafe for chilling — Bluebird Coffee ✨ 早排火紅嘅港島區coffee shop🔥#90cp上環篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖相信呢間bluebird大家都唔會感到陌生😂 因為早排真係勁多人去 而且環境都非常適合打卡😌 搞到我心郁郁咗好耐!! 啱啱嗰個星期六放假都特登返中上環😤 就係為咗試吓佢🙌🏻美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ Smoked Salmon Avocado Sandwich $78好彩佢嘅smoked salmon 唔算太鹹 加上中間嘅餡料都非常豐富 勁多avocado🥑😂 店員有幫手整返熱 不過可能再熱d會更加好食🙈 整體嚟講都算唔錯嘅 但未至於想翻兜✨ Chicken Kimchi Salad $78Salad嚟講其實佢算幾好食😋 值得一讚嘅係佢嘅雞唔”鞋” 配菜上有Kimchi點綴 令到成個salad味道更加有層次🙌🏻 refreshing 得嚟又帶點韓風 老實講我真係未食過咁嘅配搭😆 的確係幾得意嘅 會
#90cp上環篇 #90cpCafe篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ Chicken Kimchi Salad $78
Salad嚟講其實佢算幾好食😋 值得一讚嘅係佢嘅雞唔”鞋” 配菜上有Kimchi點綴 令到成個salad味道更加有層次🙌🏻 refreshing 得嚟又帶點韓風 老實講我真係未食過咁嘅配搭😆 的確係幾得意嘅 會令我有翻兜嘅意欲🤩

🔸 Chocolate Danish $22
其實整體我覺得佢都幾好食嘅 表皮都非常鬆脆 咬落去亦都唔算太過空氣🤤 感覺上都冇偷工減料 唯一缺點就係唔夠朱古力粒 如果多番少少嘅話就Perfect😌

☕️ Hot chocolate $38 + Latte $38
熱朱古力飲落都算濃郁 但係口感未至於好滑🙈 Latte 反而比較出色 飲落奶味偏重 但又未至於喧賓奪主🙌🏻 值得一提嘅係佢嘅拉花都幾靚😂

💰Total: $290

✅ 環境方面就真係冇得輸 我覺得的確係啱晒打卡📸😆 星期六日嚟真係幾舒服幾chill🙌🏻 不過坦白講食物方面就未至於太impressive 回頭機率就一半半啦🤔

💡溫馨提示💡
除咗上環之外西環都仲有一間㗎!! 而且上環呢間其實係有兩層 大家不妨喺一樓打完卡 再上2樓慢慢品嚐😏

➖➖➖➖➖
📍 Bluebird Coffee (上環) (上環)

午餐
2021-08-17 10 瀏覽
這間位非常隔近上環地鐵站的咖啡店,地方非常寬敞,佔地兩層,咖啡店以深藍色為主調,別具特色,提供麵包、甜點、輕食及手調咖啡,最適合讓在繁忙之中停下來,呷一口手調咖啡寫意地慢活一回!Smoked Salmon & Avocado Sandwich $78 三文治份量一點都不少,夾著煙三文魚及少量牛油果醬,味道帶點咸香。Smoked Salmon & Asparagus Salad $78沙律菜幾新鮮,蘆筍比較幼,份量不多。配有芝士粉及沙律醬,可按自己喜好自行添加。Canele $16可麗露又有天使之鈴的美名,表層的是帶點硬實的褐色焦糖外殼,內部是半融化狀的蛋糕,散發著淡淡的香草味。 Dirty (Tall) $46Expresso倒入凍奶入面,一冷一熱的矛盾感,不加攪拌,慢慢品嘗咖啡與鮮奶不同層次融合的變化。Matcha Latte (Tall) $38較一般的抹茶拿鐵略帶點苦澀,不嗜甜的朋友應該會喜歡。

Canele $16

Dirty (Tall) $46

Matcha Latte (Tall) $38
較一般的抹茶拿鐵略帶點苦澀,不嗜甜的朋友應該會喜歡。
2021-08-17 9 瀏覽
人是群體動物🦩🦩,與朋友的相聚,就像呼吸一樣重要😙!但小編相信,人嘅思想🧠入面,總會有點「孤獨病」😜,想獨處、想清靜🤫,不只是「焫焫焫焫焫著」🤪。今天心情,就是有點「BLUE💙」。在較少出現的上環遊蕩🙂,遊至地鐵附近,抬頭一看......「BLUE BIRD🦋」,就入去「Blue💙」一下吧。Cafe以寶藍🔹及玫瑰金🔸為主色,配合整潔設計及較冷色調,為店子增添一點貴氣😙。先在門外放置了雲石枱椅🤍及棕櫚葉🌴,已相當吸睛👀,相機就不其然舉起😂!一入店內,不同種類的咖啡豆☕️及咖啡粉產品琳琅滿目😍,相當專業🤓。看見蛋糕廚窗內蛋糕們🥧乖巧排列☺️的在迎賓🎊!沒錯,我的藍色心調💜融化了😆!跟著的時間,我口中就只有重複的兩個字:呢件😅!口指就不斷的配合方向😂!呢件!呢件!呢件🤣!選擇完食物及飲品後,店員建議我們可以到樓上坐,原來仲有樓上😗。上到上層😳,嚇了一跳😳😳!怎會佈置得如此美麗🤩!一進去已有個打卡燈字角落😙、入內更有一個有兩層高的木製平台供人坐軟墊休息😍,還有長吧枱及燈泡雲☺️,心情變得興奮起來❤️🤣!都係講講食物🤣😂......💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙🔷Chicken & Kimchi Sal

今天心情,就是有點「BLUE💙」。

都係講講食物🤣😂......

💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙

🔷Chicken & Kimchi Salad HKD$78
賣相吸引,像是在森林尋寶一樣🌳。大量沙律菜🥬舖在盒底,沒有太多的醬汁調味。中間有一大份泡菜,夾著與清淡的沙律菜🥗同食又配合🤝得幾好喎😆!雞肉嫩滑,已切成細條狀一啖一口剛剛好😋。

🔷Canele HKD$16
第一次食「可麗露」時就被她的質感吸引😙,就是想像唔到會有種不是食蛋糕的感覺😂,從此就愛上了她😘。這店的Canele也不錯,中間有點煙韌,而且表層有種焦糖的甘香🍂,好味!

🔷Cakes HKD$16 - HKD$26不等
就不逐一介紹,整體也不錯,只是不夠牛油香🍮,較乾身,屬健康一族心水推介😙!

🔶Sunset (Ice coffee) HKD$49
橙汁🍊、Tonic🥤加Espresso☕️,幾特別👍🏻,賣相也不錯,分開上、下層兩種顏色😙!
酸酸地,凍凍地又有氣😋,又飲到少少咖啡甘香😙,好適合一邊傾計、一邊慢慢飲😉,好飲😋!

🔶Midnight (Ice coffee) HKD$49
另一杯相類似飲品🙂,橙汁改為碟豆花🔵,結果顏色分為三層😳,仲靚🤩!味道仲比較濃香,好味😋!

💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙

❤️後記:經過今日,又由「孤獨病」變返「焫焫焫焫焫焫著」😂🤣!

🔵:BLUE BIRD COFFEE
🟠:上環干諾道中128號地下及閣樓
1K
BluebirdIce drip coffee - Ethiopia $62呢款single origin嘅咖啡豆話帶有floral, citrus同茶感,飲落係酸味較出,但都好順滑,body較light,啱晒係熱焫焫嘅夏天飲Flat White $42係Barista 沖啡時都會聞到啡香. 佢house blend 荳偏nutty 都頗香濃, 不過入口就唔係好夠smooth.Plain Scone & cream $26可以選配jam或wrapped cream, 我地就揀左cream. Scone嘅texture有做到鬆軟綿密, 有牛油香, 而且都幾大個, 可以同朋友share (哎, 不過較遲上...趕時間關係發現無好好幫佢影張相🤣 solo 張揮刀相有小小blur)Chocolate Danish $22烘完後好crispy, 中間夾左幾香濃嘅dark chocolate, 配咖啡一流👍 Chocolate Vanilla Cake/Earl Grey Financier $26/$22對比起朱古力酥, 呢個蛋糕嘅朱古力味無咁濃, 反而係雲呢拿比較出. 而費南雪都有少許伯爵茶香
Bluebird

Flat White $42

Plain Scone & cream $26

Chocolate Danish $22

對比起朱古力酥, 呢個蛋糕嘅朱古力味無咁濃, 反而係雲呢拿比較出. 而費南雪都有少許伯爵茶香, 唔算好濃. 可惜係兩款蛋糕都較乾左少少, 如果濕潤啲會好好多~

Chicken & Arugula Sandwich $78
用軟法包, 包烘過外微脆內軟. 中間夾住大件厚身雞胸肉, 肉質幾軟嫩, 用左蕃茄蓉同好似有少量Kimchi 醃過, 加埋少許芝麻菜都幾惹味. 而且好大份, 如果仲有order 其他pastry 其實都足夠兩個人share食飽😝

• PlainScone
  • Chicken&ArugulaSandwich
2021-08-14 13 瀏覽
————📍上環見唔係太肚餓同左朋友搵左間cafe 座下 食下野👫🏻☕️🍽地鐵站🚇一出行多幾步就見到藍色外牆 充滿藝術🎨感裝修嘅cafe 💓👫🏻同朋友叫左兩杯咖啡☕️同啲小食❏ Hazelnut Latte $42❏ Ice Americano $35❏ Salmon Avocado 🥑 Sandwich 🥪 $65❏ Earl Grey Cake 🍰 $35👍🏻好推介大家可以買兩杯咖啡喺度chill成日 餐廳🍴裝修好靚 座位好多 亦有兩層樓 坐得非常舒服✨咖啡味道正常 latte幾重奶味同加左Nutella 好岩女仔飲Sandwich 調味重手左少少 🤏🏻 但都幾足料 下次會試其他味道👌🏻Earl Grey Cake 食落有啲白朱古力🍫味 鍾意食甜嘅女仔一定好啱🥰——————Bluebird Coffee (上環) (上環)上環干諾道中128號豫泰商業大廈地下及閣樓
————

📍上環

見唔係太肚餓同左朋友搵左間cafe 座下 食下野👫🏻☕️🍽

👫🏻同朋友叫左兩杯咖啡☕️同啲小食

❏ Hazelnut Latte $42
❏ Ice Americano $35
❏ Earl Grey Cake 🍰 $35

——————
Bluebird Coffee (上環) (上環)
2021-08-12 16 瀏覽
搵到個好舒服嘅cafe同上環地鐵站只係行10秒就到仲要有二層💙空間感大啲坐得好舒服 全Café用左一種高級藍調做主色令人感覺好連貫好冰涼🧊🧊🧊有我最中意飲嘅marshmallow latte☕️🥧配上cinnamon swirl呢個teaset系perfect match!老公就要左cappuccino☕️🍎🍰配apple turnover暖心蘋果酥好夾好好食 我地揀左坐上層 其實最靚打卡位我自己覺得系門口outdoor位置不過天氣真系太熱都系入返冷氣位置啦🤣🤣🤣🤣要嚟relax chill下真系一個好好選擇 原來西環都有分店㗎夠曬近我^_^
一路都見唔少人去「Bluebird Coffee」食野打卡,週未時間終於有時候抖一抖,自行動身拜訪一下。地點非常易搵,上環站一出去便到達餐廳,餐廳門面以大量樹木及小鳥LOGO佈置了,並呈藍色調!門口有個頗大的空間,供主人帶上寵物用餐,是市區少見的寵物友善餐廳~餐廳內部樓高兩層,空間感非常足夠,甫進門口便見到十分吸晴的窗口位,打卡一流👍星期日提供輕食、咖啡,以及大量的麵包款式。❒  朱古力酥 $22❒  朱古力鬆餅 $26❒  香蕉蛋糕 $26❒  蘋果貝殼酥 $34❒  開心果蛋糕 $45❒  蘋果貝殼酥 $34❒  破曉 $42咖啡款式不少,選擇了餐廳的創意咖啡-破曉,以伯爵茶跟鮮奶咖啡調製,配上蜜糖脆脆,有著淡淡的伯爵茶香,不太愛苦澀味的朋友可以試一下。另外開心果蛋糕,層次分明,海綿蛋糕夾著開心果醬,綿滑香濃。香蕉蛋糕焗得恰度好處,絲絲香蕉絲,蛋糕口感濕潤。朱古力酥微微烤熱後,酥皮香脆不會太過油膩,非常香口!

打卡位大合照

星期日提供輕食、咖啡,以及大量的麵包款式。

❒  朱古力酥 $22

破曉
香蕉蛋糕
朱古力酥
2021-08-11 40 瀏覽
最近去開上環工作,就發現係上環站出口隔離有一間Cafe,裝潢以藍色為主調嘅Cafe,門口位置係Pet—friendly,而我好啱打卡,入到去感覺好舒服,餐廳環境好寛敞 bluebirdcoffeehk 設有2層,地下層比較光猛,而二樓的設計有點像酒吧的感覺,燈光比較柔暗,另設有榻榻米及沙發,感覺更加舒適而餐廳主打提供咖啡、蛋糕、小食、pastryIce Drip- Tall Size $49 冰滴咖啡讓冰塊自然融化後,冰水滴在咖啡粉中慢慢溶出咖啡的風味,一點一點滴漏出萃取液,咖啡加入了冰塊,但仍然好濃郁,口感都唔錯Matcha Frappe (cream Based) - Tall size$49 抹茶鮮奶沙冰呢一杯沙冰飲品真係解暑必備,飲品表面有沙冰,冰涼透心,而且抹茶味道香濃又唔會苦澀,飲落冰感十足Chocolate -Tall size $38特濃朱古力呢一杯朱古力表面有拉花圖案,但朱古力濃度略微唔夠,可能餐牌上寫了特濃,期望會好濃郩,但整體而言都不錯Chocolate Chip Muffin $26 朱古力鬆餅朱古力味好濃郩,內裏十分鬆軟濕潤,呢一個Muffin都算比較大件Ea
而餐廳主打提供咖啡、蛋糕、小食、pastry

Ice Drip- Tall Size $49

Chocolate Chip Muffin $26
朱古力鬆餅

Earl Grey Hazelnut Cake $45
伯爵榛子蛋糕
見到伯爵配榛子呢一個配搭,就一定要試下啦,伯爵茶味好香濃,而且好突出,口感香滑,唔會太甜,質地係慕絲為主,呢一款蛋糕係我最喜歡
Earl Grey Hazelnut Cake

Cinnamon Swirl $27
肉桂漩渦酥
呢一個肉桂漩渦酥有淡淡的玉桂味,口感好鬆脆,中間仍然保留到濕潤口感,重點係唔會太甜,食完唔會覺得有膩的感覺
Cinnamon Swirl

整體來講,呢一間Cafe 價錢唔貴,環境都幾舒服,都值得可以再去下
2021-07-16
10 分鐘 (堂食)
Earl Grey Hazelnut Cake
Cinnamon Swirl
2021-08-11 12 瀏覽
朋友帶我黎左呢間佢好鍾意既coffee shop☕ 去左一次之後我都好鐘意呢度😍▫️菠菜酥芝士味好香,菠菜份量吾少,整體配搭好好味▫️烤雞沙律係韓式既,放左泡菜酸酸地好開胃沙律好新鮮而且材料好豐富,如果每日中午食一盒相信都吾會厭啊😍
▫️
菠菜酥芝士味好香,菠菜份量吾少,整體配搭好好味

▫️
烤雞沙律係韓式既,放左泡菜酸酸地好開胃

2021-08-11 20 瀏覽
<Hong Kong🇭🇰•Sheung Wan>“咬我唷!當咖啡遇上煙三文魚腩”Weekends 要遠離繁囂,我遇上藍小鳥,它帶我品咖啡,嚐生活唷! 💙🤍藍白色為主調嘅coffee shop💙🤍每一個角落都好IG able📸我都忍唔住影咗好幾張☺️ Cafe隱藏於呢一角度,星期六渡過悠閑嘅下午唷!煙三文魚沙律盒煙三文魚配上新鮮嘅沙律菜,沙律醬同芝士碎碎可以隨心加入沙律,無論係輕食抑或早餐份量都令人滿足。煙三文魚三文治手工嘅拖鞋包夾住煙三文魚片、油漬蕃茄乾、少量沙律菜,加入開胃嘅酸忌廉醬汁,開胃又飽肚!Sunset - Cold ONLY冷凍咖啡配搭橙汁,比想像中香甜清新唷!Latte - Grande第一次飲咁大杯嘅Latte,咖啡香滑得帶有點堅果香!雖然拉花唔係心心❤️係小花🌻 希望下次見到佢係大花花唷🥳Blue bird Cafe分為兩層,上層比較有情調,下層比較小清新。我就比較鍾意下層嘅格調,空間大,清新梁浸浸,坐咗一整個下晝都唔捨得走🙈
<Hong Kong🇭🇰•Sheung Wan>
“咬我唷!當咖啡遇上煙三文魚腩”

煙三文魚沙律盒

煙三文魚三文治

Sunset - Cold ONLY
冷凍咖啡配搭橙汁,比想像中香甜清新唷!

Latte - Grande

2021-08-11 10 瀏覽
位於上環的藍色咖啡室,未進去已經被環境吸引了。先來介紹他們的premium beans主要有三種Nicaragua (peachy, floral, apricot) /Colombia (tropical, strawberry, winey) /Honduras (floral, tropical, honey)手沖選了比較fruity的Nicaragua,淡淡蜜桃和花香 酸中帶甜 很不錯!另外點了First Light 伯爵茶拿鐵— Earl Grey latte & honeycomb crumble,濃濃的伯爵茶香帶點蜜糖甜甜的很好喝。食物方面主打健康鹹點和小件甜品,點了超人氣的芝士蔬菜酥,酥皮香脆鬆化,芝士很香濃不會膩口。甜品方面點了比較罕有的可麗露蛋糕,細細件很適合當下午茶,後悔沒有點柚子芝士蛋糕,唯有下次再來!
位於上環的藍色咖啡室,未進去已經被環境吸引了。
先來介紹他們的premium beans主要有三種
手沖選了比較fruity的Nicaragua,

淡淡蜜桃和花香 酸中帶甜 很不錯!

2021-08-11 14 瀏覽
去上環開會 搵左間環境唔錯既 cafe坐下上環地鐵站C出口旁 1秒路程😂😂😂采用憂鬱嘅藍色做主調 配上雲石同埋銅器枱櫈及餐具有室外 室內 同埋樓上 分開三個唔同嘅area我哋就選擇咗坐樓上 感覺就比較私隱度高啲 比較岩開會Dark Mocha系咪好少地方會用黑朱古力去沖咖啡?定係我孤陋寡聞🙊朋友話味道會比平時多咗一種苦澀味 成年人嘅味道?😅最後都係落咗一包糖 balance番Mango Frappe (cream based)飲落去就好似飲緊芒果奶昔嘅嗰種感覺不過芒果味唔係好突出😳反而cream嘅味道比較重如果芒果味可以再濃少少就Perfect.Chocolate Fondant w/ house blend Affogato朋友飲朱古力都未夠 仲要order埋朱古力心太軟🍫採用嘅朱古力味道好香濃😋唔會太甜太漏😖少少可惜朱古力心太軟唔係我expect好流心嗰種雲呢拿雪糕 我食到有陣淡淡的椰子味?同時會配上一杯espresso 同埋好creamy既朱古力粒成個配搭都唔錯.Blueberry Cheesecake 食落口感都好綿好滑 芝士味濃郁藍莓🫐 都有好厚一層 酸甜酸甜的😋食得出個餅底
去上環開會 搵左間環境唔錯既 cafe坐下

Dark Mocha
系咪好少地方會用黑朱古力去沖咖啡?定係我孤陋寡聞🙊
朋友話味道會比平時多咗一種苦澀味 成年人嘅味道?😅
最後都係落咗一包糖 balance番

Mango Frappe (cream based)
飲落去就好似飲緊芒果奶昔嘅嗰種感覺
不過芒果味唔係好突出😳反而cream嘅味道比較重
如果芒果味可以再濃少少就Perfect
朋友飲朱古力都未夠 仲要order埋朱古力心太軟🍫
採用嘅朱古力味道好香濃😋唔會太甜太漏
😖少少可惜朱古力心太軟唔係我expect好流心嗰種
雲呢拿雪糕 我食到有陣淡淡的椰子味?
成個配搭都唔錯
Blueberry Cheesecake
食落口感都好綿好滑 芝士味濃郁
藍莓🫐 都有好厚一層 酸甜酸甜的😋
食得出個餅底好似加左燕麥?
可惜當日佢冇咗紅豆綠茶蛋糕配鮮奶布丁🍮個樣青bb幾特別咖
下午茶
Weekend 約咗朋友去上環打卡,一出地鐵就見到呢間新開兩層高嘅 cafe💙 藍色好有格調,地方寬敞又舒適,呢度有靚靚藍色靠背sofa位之餘,樓上仲有大大嘅地台,可以除鞋上去盡情chill,盡情打卡添另外地下設有戶外露天位,歡迎主人帶埋狗狗嚟架,主人仲可以同員工拎杯免費嘅 Puppychino比狗狗添🐶真係好有愛呀嚟到呢度緊係要試下D咖啡啦,種類有好多,最後我揀咗個係出面小見D嘅Nutella latte $49 😁可能係朱古力醬嘅關係,令我覺得有點邪惡,朱古力味濃,但好在唔太甜,都幾好飲Chocolate Chips Frappe $49夏日炎炎,朋友好需要解暑,所以必須要夠凍,而呢杯朱古力沙冰就滿足晒佢啦因為好肚餓,我叫咗個好大盒嘅煙三文魚沙律 $78好健康嘅沙律,4塊大大片嘅煙三文魚,有羅馬生菜、火箭菜、露筍、蕃茄仔,份量勁多好多菜,抵食叫咗3款甜品,都幾好食開心果蛋糕$45 我最鍾意食呢個綠色嘅開心果,味道唔太甜,好幼滑,細細個,唔怕有罪惡感伯爵茶蛋糕$26呢個樣子平平無奇,但好香伯爵茶味,唔太甜都唔錯可露麗 canele bordeaux $16外形小巧,外層係硬脆厚實啡色

Chocolate Chips Frappe $49

因為好肚餓,我叫咗個好大盒嘅
煙三文魚沙律 $78

叫咗3款甜品,都幾好食
開心果蛋糕$45

伯爵茶蛋糕$26
呢個樣子平平無奇,但好香伯爵茶味,唔太甜都唔錯

可露麗 canele bordeaux $16
外形小巧,外層係硬脆厚實啡色嘅焦糖外殼,裡面係半融化狀嘅蛋糕糊,口感都幾特別

呢度傾計一流,仲可以喺度hea足一日架💙

地址:上環干諾道中128號豫泰商業大廈地下及閣樓
2021-08-09 12 瀏覽
來到上環兩層高以藍色為主調的精品咖啡店想起的就是這句歌詞☺️又到週末,專登搵左間咖啡店,飲下咖啡坐下。Bluebird就正正係上環站地鐵站隔離,地點十分之方便。係地下揀咗啲糕點同order左咖啡之後,上咗去上層坐,上層空間感十足,相比起地下寧靜得多,而且梳化位都坐得好舒服。🔸Latte Macchiato ☕️估唔到Grande有咁大杯,Macchiato 奶味夠濃。🔸Syphon Premium (Short)叫咗出面唔係經常有嘅虹吸咖啡,揀左Honduras中美洲的咖啡豆,由於係淺度烘焙嘅咖啡豆,透過虹吸式的高水溫,可以將咖啡豆的苦味萃取出來。旁邊特別配有幾粒朱古力,平衡下啲苦味。仲可以係吧枱睇住咖啡師做虹吸咖啡🔸檸檬貝殼蛋糕、可露麗蛋糕、朱古力酥、開心果蛋糕蛋糕櫃內的糕點同酥餅的款式好多,就揀咗四款試一試。比較特別嘅揀咗兩款法式糕點,可露麗外層係比較厚實嘅焦糖外殼,中間嘅蛋糕充滿雲呢拿味。檸檬貝殼蛋糕質地就比較實,重牛油香味。開心果蛋糕比較Creamy,果仁味都幾香。🔸藍莓乳酪杯咖啡店都係輕食為主,除左乳酪杯,仲有沙律,簡簡單單。

🔸Latte Macchiato ☕️
估唔到Grande有咁大杯,Macchiato 奶味夠濃。

🔸Syphon Premium (Short)

仲可以係吧枱睇住咖啡師做虹吸咖啡

🔸檸檬貝殼蛋糕、可露麗蛋糕、朱古力酥、開心果蛋糕

🔸藍莓乳酪杯
咖啡店都係輕食為主,除左乳酪杯,仲有沙律,簡簡單單。

午餐
超怕排隊排一啲唔好食嘅嘢 而我食過嘅cafe 大多數都係懶靚夾唔好食🥴仲要排隊嘅話 真係扣分😂😂我大概4,5到 呢間唔使排隊🤓店內有好多位 仲有兩層 好啱真係想去Cafe坐下嘅人☕️📖.👅伯爵榛子蛋糕 $45質地同味道都唔錯😆不過好甜🍭榛子味好出🌰係mousse質地 好香濃🤎.👅Blueberry Muffin $26好大個 好乾~~🙈.👅芝士菠菜酥 $37小鹹點🤣🌯酥脆!本身都幾鍾意食呢啲酥皮嘅嘢.👅鮮奶抹茶 $38偏奶味 抹茶味好淡好淡.👅破曉 $42係蜜糖脆脆伯爵茶咖啡omg..見唔到同睇唔出有蜜糖脆脆用伯爵茶包 但佢唔係伯爵茶鮮奶咖啡唔知點解佢個味係 酸性咖啡嘅味———📍Bluebird Coffee (上環) (上環)上環干諾道中128號豫泰商業大廈地下及閣樓

👅伯爵榛子蛋糕 $45
質地同味道都唔錯😆
不過好甜🍭榛子味好出🌰
係mousse質地 好香濃🤎
👅Blueberry Muffin $26
好大個 好乾~~🙈
👅芝士菠菜酥 $37
小鹹點🤣🌯酥脆!
本身都幾鍾意食呢啲酥皮嘅嘢
omg..見唔到同睇唔出有蜜糖脆脆
用伯爵茶包 但佢唔係伯爵茶鮮奶咖啡
唔知點解佢個味係 酸性咖啡嘅味
———

📍Bluebird Coffee (上環) (上環)
  • 芝士菠菜酥
  • 伯爵榛子蛋糕