2023-11-13
朋友前排帶咗我去試一間只有熟客先知嘅樓上私房菜食嘢,內裡似係家庭式經營,環境充滿懷舊嘅歐式風格,佢仲有個大露台可以望到出面大球場嘅景色😌 二人套餐 $500/pax🔸 湯品我嗌咗佢哋最signature嘅女人的心,其實係以番茄沙冰,再加上熱辣辣嘅南瓜湯,形成一冷一熱嘅對比,比喻女人嘅忽冷忽熱心情🤣 第一次飲湯係會食到酸酸甜甜嘅沙冰,相當有創意!而南瓜湯勁creamy同濃郁,好好飲!🔸 前菜我揀咗巴馬火腿鮮果,大大塊巴馬火腿包住哈密瓜,再加上玫瑰醬喺面頭一齊食,無諗過玫瑰係同呢個組合咁夾嘅!伴碟仲有啲紅酒啫喱,好有心思😆🔸 海鮮拼盤跟住就上咗個好精美嘅雜錦海鮮拼盤👀 第一層係翡翠螺同青口,特別鍾意佢個翡翠螺,好爽口鮮甜😋 而第二層就係新西蘭進口嘅生蠔,大大隻勁肥美,海水味夠濃,輕輕點上檸檬汁就夠哂鮮甜!而最後則係芝士焗蟹蓋、鴛鴦醬焗鮑魚(芝士同香草醬)同埋清蒸元貝,特別鍾意佢個焗蟹蓋,食落有唔少蟹肉絲,又夠creamy🤤🔸 主菜Main course揀咗煎三文魚,其實每次嗌都好怕餐廳會煎得好老,但係呢度就煎到剛剛好😆 而且外皮仲煎到好香脆,名副其實係外脆內軟!再配埋烤蔬菜同焗薯蓉做伴碟,
二人套餐 $500/pax
🔸 湯品
🔸 前菜
🔸 海鮮拼盤
🔸 主菜
Main course揀咗煎三文魚,其實每次嗌都好怕餐廳會煎得好老,但係呢度就煎到剛剛好😆 而且外皮仲煎到好香脆,名副其實係外脆內軟!再配埋烤蔬菜同焗薯蓉做伴碟,成件事好滿足!
🔸 甜品
呢個餐當然唔少得甜品啦,而我哋揀咗火焰雪山做我哋嘅甜品😚 賣相好精緻,店員淋上酒精嗰刻非常打卡able!而且好大份,兩個人食足夠有餘🤣
🔸 果茶
最後店員獻上一杯熱情果茶,酸酸甜甜咁,有助我哋消滯解膩,為今餐私房菜畫上圓滿嘅句號😌