2017-08-07 123 瀏覽
同朋友晚上經過長沙灣一帶去了 BONDI 食飯在工廈有餐前牛油多士,叫了個細小食併盤,(其中的韓式雞翼有韓色醬料味配雞翼充滿韓國風味、肉春卷是在香港餐廳食過我覺得最好味的春卷,一試難忘、全薯絲鳳尾蝦卷是炸得香口又食得香噴噴、炒野菌感覺很田園,要細口細口食)煙三文魚沙津配利可它忌廉芝士,煙三文魚食落口很美味加上沙津更令人像身在健康的大自然野餐,好想多食一碟。最後叫了一個意大利風乾火腿配巴馬臣慕絲沙津,食意大利火腿是質素高的火腿,食落去好有口感令人有信心是食緊好菜式,自然吸引人食落去
同朋友晚上經過長沙灣一帶去了 BONDI 食飯在工廈

2017-08-05 125 瀏覽
今日同朋友出嚟行荔枝角 d2 place 行到肚餓出嚟搵嘢食, 見到附近有幢工業大廈, 發覺上面有間幾吸引嘅cafe,叫做bondi。我地就决定上去試下。 上到黎覺得呢度好大好寬敞,可能時間尚早,並唔係好多人, 但食到一半人就開始多啦! 呢間餐廳環境好好,好安靜, 而且坐得好舒服, 坐窗邊個話仲可以望到街景添!呢度嘅燈光暗暗地 每檯有支蠟燭 好適合情侶嚟撐枱腳。最抵食嘅食法梗係叫番個set dinner啦! 加68蚊就可以upgrade做set dinner啦 有曬餐包,餐湯,沙律! 沙律我叫咗意大利風乾火腿,巴馬臣慕士沙律, 真係超好食, 呢個沙律好特別,除咗各樣嘅蔬菜之餘,仲有一pat巴馬臣慕士, 沙律加咗醋酸酸地, 加埋鹹鹹哋嘅風乾火腿味道一流。 至於餐湯我就揀左野菌湯,bondi既野菌湯,味道好濃郁,好香。 嘢飲我揀咗茉莉花茶 ,呢度嘅茶都係有機茶,好健康 。茉莉花茶係一壺甘上,飲完仲可以加熱水。至於主菜我都揀咗一個比較特別嘅飯 就係軟殼蟹墨魚汁意大利飯。軟殼蟹炸得好香脆,配埋個墨魚汁意大利飯一齊食,感覺唔會油膩。 個意大利飯嘅飯粒, 大大粒煙煙韌韌,好有咬口, 加埋香香脆脆嘅

呢度嘅燈光暗暗地 每檯有支蠟燭 好適合情侶嚟撐枱腳。

茉莉花茶係一壺甘上,飲完仲可以加熱水。
軟殼蟹炸得好香脆,配埋個墨魚汁意大利飯一齊食,感覺唔會油膩。 個意大利飯嘅飯粒, 大大粒煙煙韌韌,好有咬口, 加埋香香脆脆嘅炸軟殼蟹,口感好正。
2017-08-04 85 瀏覽
晚上經過荔枝角一帶去了一間工廈內 BONDI 的餐廳,叫了一個意大利風乾火腿配巴馬臣慕絲沙津,風乾火腿好美味份量又多,沙津菜及配汁令人回味,的確食落口比去食西餐,感覺新式及更健康
晚上經過長沙灣一帶去了一間工廈特色 BONDI 食多各菜式,叫了一個意大風乾火腿配巴馬臣慕絲沙津
2017-08-01 85 瀏覽
近年來,好多唔同嘅食肆都係工業大廈上面開設餐廳。當然,觀塘嗰邊最多,但喺另一邊嘅荃灣線嘅荔枝角站呢度,bondi就係其中一間,喺工業大廈上面開設嘅食肆。佢嘅位置幾方便,直接喺d2 place對面,所以搵佢唔使失失慌,好容易就可以知道佢嘅位置。呢一個地方好容易搵到,出咗𨋢之後轉右就大大個招牌擺喺眼前。佢餐牌上面可以選擇嘅食物菜式非常多,有意粉亦都有扒類,比較想食埋佢嘅前菜同埋湯,所以我就加咗68蚊,變做set dinner, 另外再加多28蚊享受佢嘅甜品同嘢飲。前菜我選擇咗bondi 沙律同埋甘筍湯。呢個沙律嘅名嘅來源係來自一個沙灘,所以佢嘅擺設都附有沙灘嘅氣息,非常吸引眼球嘅注意力。而佢配上淡淡地嘅日式芥末汁,感覺幾爽下真係有啲似係沙灘嘅風味,都係一個開胃之選。而佢嘅精選餐湯係甘筍湯,入口好滑好清甜之餘,亦都有著好濃嘅甘筍味, 你本身唔係咁鍾意食甘筍嘅我,都愛上咗呢種味道。至於佢嘅自家製香草醬鮮蝦意粉,鮮蝦嘅數量多之餘,仲鮮甜爽口,配上香草醬意粉,感覺更加夾。又睇得又食得,作為主菜一流。佢嘅甜品係即日整嘅,上面淡淡嘅芝士味, 配上下面嘅曲奇餅底,作為結尾,入口甜而不膩。因為呢一度嘅環境

因為呢一度嘅環境非常好,夜晚嘅時候人數亦都唔多,係好適合兩個人,又或者一堆人嚟聚餐作為一個小聚會,享受一下浪漫嘅時光。

2017-07-31 79 瀏覽
晚上友人在荔枝角下班,search完一輪就決定去試試西餐BONDI啦~餐廳行輕工業風路線,座位十分寬敞。晚餐menu有分飯麵類同肉類,我同友人就各點一份share,分別是澳洲草飼肉眼配燒汁和自家製乾蕃茄香草醬野菌意粉,另加了$68upgrade做set。除了餐包外,前菜方面我們選了焗蠔和水牛芝士蕃茄沙律,而湯則一人試一款,分別係野菌湯和soup of theday的南瓜湯,湯打的很綿密,菌味及南瓜味十足。澳洲草飼肉眼配燒汁十分特別,平時的配菜薯蓉是用薯仔,但這個配菜拒絕死板,用了甜番薯,令人感覺清新!我和友人都十分喜歡!而肉眼大大的一塊,唔洗怕食完會餓。我很推介自家製乾蕃茄香草醬野菌意粉,餐廳將野菌炒得十分香,連油都沾有野菌的味道,搭著意粉吃十分香濃!餐廳自家製的乾蕃茄質素亦相當不錯,值得讚賞!最後餐廳還送了檸檬撻做甜品,好好味呀!!!!帶有點點檸檬清新,小酸中透出甜味,我鍾意!睇倒隔離叫咗羊扒好吸引!下次就試下!
upgrade做set。

day的南瓜湯,湯打的很綿密,菌味及南瓜味十足。

睇倒隔離叫咗羊扒好吸引!下次就試下!
2017-07-12
2017-07-31 57 瀏覽
門面及店內具創意的格局,令人頓然心情放鬆,可以悠閒的與朋友聊天進食。點了一份set dinner. 磨茹湯很濃郁,碎菇好香亦好有o趙口!前菜則點了春卷,炸得非常香口,皮薄餡足,唔錯呀!伴碟的菜絲沙律亦好新鮮。主菜是蟹肉菠菜忌廉汁扁意粉,蟹肉一點都不馬虎,不是蟹柳條,是鮮甜的鮮蟹肉絲,忌廉汁好濃,加有菠菜令意粉食落不會太膩!甜品是一般set dinner較少配的檸檬撻,甜酸度適中,撻底夠脆,好食又開胃!讚!

2017-07-30 54 瀏覽
今趟來到位於荔枝角工廈的Bondi,就近地鐵站,非常方便。門口的粉筆板畫了可愛公仔,這已可略略感受到店主的創意吧!內裡設計簡約舒適,燈光柔和,讓食客能在輕鬆的氣氛下與朋友聊天及品嚐美食!Set dinner的前菜:煙肉忌廉汁焗蠔伴碟的紫薯蓉帶有少甜的清香紫薯味。忌廉汁焗蠔非常出色,金黃色的賣相很吸引,蠔身爽口鮮甜!主菜:澳洲羊架配燒汁七成熟的羊架生熟程度恰到好處,肉質幼嫩。最驚喜的是薯蓉,竟然是蕃薯蓉呢!打磨過的蕃薯除了擁有個原本的香甜外,口感亦非常柔嫩幼滑,好好味!飲品:Iced Mocha是日甜品: 檸檬撻清新的檸檬撻好香,且開胃!作為晚餐的終結是非常合適之選!
今趟來到位於荔枝角工廈的Bondi,就近地鐵站,非常方便。

門口的粉筆板畫了可愛公仔,這已可略略感受到店主的創意吧!

Set dinner的前菜:煙肉忌廉汁焗蠔

主菜:澳洲羊架配燒汁

飲品:Iced Mocha

是日甜品: 檸檬撻

清新的檸檬撻好香,且開胃!作為晚餐的終結是非常合適之選!

2017-07-29 62 瀏覽
今次係第二次食Bondi啦!上一次我喺觀塘食Bondi,係位於一個停車場入口嘅餐廳,嗰度嘅裝修都係比較幽暗,氣氛好適合二人世界!位於荔枝角嘅Bondi如出一轍,佢位於工業區,係D2 place附近,地理位置都算方便,喺地鐵站一出行2分鐘就到。入到去發現荔枝角嘅bondi比觀塘更加闊落,差唔多所有嘅擺設都係以黑色,灰色為主。另外,牆身畫左隻棕熊,我女朋友話好鍾意首先上咗黑松露芝士薯條,佢同我平時嘅黑松露芝士薯條有啲分別,佢哋唔係用芝士醬,反而用適量嘅芝士粉,加上松露碎,松露味唔會太重搶走嗰芝士味。加上每條薯條都好厚,又炸得好的脆,好幸福啊!之後就想主菜啦!首先係澳洲草字肉眼扒,五成熟,very nice。睇相都知份肉眼扒好大份,足足有10安士,雖然個醬汁比較少,但本身塊肉眼扒已經好夠味,肉質幼嫩,根亦都好少,其餘嘅配料例如薯仔粒,蘑菇都唔錯。整體味道同外觀都係一流!!!!另外我哋叫咗自家製乾番茄香草醬野菌意粉,水牛芝士豐富在嗰口感,意粉同醬汁亦都好好咁融合在一起,份量亦都適中,唔會食兩啖就冇晒。呢道意粉冇100分都有99分!食西餐當然要叫啤酒啦!今次揀咗white ale嘅啤酒,平時飲開

黑松露芝士薯條

澳洲草飼肉眼扒配自家製燒汁

自家製乾番茄香草醬野菌意粉

食西餐當然要叫啤酒啦!今次揀咗white ale嘅啤酒,平時飲開pale ale,但今次轉飲white ale 都覺得唔錯,味道比較淡,比pale ale 更香嘅麥味,冇pale ale 咁酸,酒嘅顏色係呈金黃色,我都好鍾意white ale 有既所有特徵!

價錢我覺得算合理,因為環境同味道都好正,下次要試更多唔同嘅菜式(~bring back my bondi to me)
2017-07-19
黑松露芝士薯條
澳洲草飼肉眼扒配自家製燒汁
自家製乾番茄香草醬野菌意粉
  • 澳洲肉眼扒
2017-07-20 132 瀏覽
第一次來荔枝角工業大廈食西餐,我又長知識了!這個意大利面有很多香草和橄欖油,很香又惹味,不錯!這個魚排賣相很美,味道也是特別的,因為上面有類似豆醬的調味,增加味道!Side dish的焗蠔,味噌很好。如能再size大一點, 口感會更好。甜品來了一個心太軟。巧克力雪糕內有一片片的黑巧克力,很好吃!是這家餐廳的special.很了不起我心不軟配搭,難怪各個餐廳的心太軟甜品我都怕吃不厭!
第一次來荔枝角工業大廈食西餐,我又長知識了!

這個意大利面有很多香草和橄欖油,很香又惹味,不錯!
海鮮香草意大利面

魚排

Side dish的焗蠔,味噌很好。
如能再size大一點, 口感會更好。
焗蠔

甜品來了一個心太軟。
心太軟
2017-07-19
海鮮香草意大利面
魚排
焗蠔
心太軟
2017-07-20 77 瀏覽
家姐介紹話荔枝角呢間bondi好坐又有好野食,就約左佢嚟食晚餐啦!入到去發現都幾闊落,有小小暗,幾有情調。望一望menu,發現有好鐘意嘅軟殻蟹!仲要夾落墨魚汁意大利飯,所以就叫左啦,大概10幾分鐘就上左,賣相幾好,上面有2隻蟹,都幾大隻,好香脆又惹味但個意大利飯就咸左小小,但非常creamy! 好值得一試另外仲叫左羊架配粗薯條,羊架叫7成亦好淋,小小肥,好juicy粗薯即叫即炸!熱辣辣香噴噴仲勁脆口!熱氣都要食最後叫左心太軟,非常出色!朱古力帶小小苦,唔會似出面咁得個死甜,而且超級流心,配雪糕食一流
入到去發現都幾闊落,有小小暗,幾有情調。
但個意大利飯就咸左小小,但非常creamy! 好值得一試

粗薯即叫即炸!熱辣辣香噴噴仲勁脆口!熱氣都要食

2017-07-07 76 瀏覽
記得之前小胖女已經同我去中環既Bondi食過lunch 一直念念不忘佢既自家制麵包同服務態度估唔到離開港島區 係荔枝角呢個小小既工廠區都會再遇返Bondi 雖然格局同中環既唔係好同 但反而多左一份親切感 Bondi既餐包果然係無令我失望 好香好有咬口 令人回味無窮由於小胖女唔好鴨肉 所以小弟今次可以獨吞晒個慢煮鴨胸肉 鴨肉味道不錯 唔會因為慢煮煮得太耐而變老大食既小胖女本身想自己食晒成個buger set但實在太大份 最後都要小弟出口幫佢分擔下burger個醬汁味道幾特別 仲夾住勁大舊免治牛肉漢堡小食炒什菇同咖哩薄餅都ok不過最有驚喜都係杯cappuccino 個拉花拉得靚唔在講 飲到落底都仲keep到個拉花 可見功架十足

雖然格局同中環既唔係好同 但反而多左一份親切感
大食既小胖女本身想自己食晒成個buger set

但實在太大份 最後都要小弟出口幫佢分擔下
burger個醬汁味道幾特別 仲夾住勁大舊免治牛肉漢堡
小食炒什菇同咖哩薄餅都ok

2017-04-29
5 分鐘 (堂食)
  • 鴨胸
2017-07-03 66 瀏覽
好耐無來過這邊了,平時坐車就經過多,難得約了好久不見的老朋友來這邊食飯,知道呢頭都開了不少餐廳,揾到呢間好像不錯,就試下吧。因為平日晚上既關係,呢區人流不算多,所以餐廳都不用等位,太好了。 Dinner +68就可以upgrade set dinner 有湯,餐包,加一個小食 如果想飲嘢,另加28 就有嘢飲同甜品一份。呢個係雜菇湯,好濃郁,好香既不同既菇味,算做得不錯,如果再熱點就更加好了小食我要了,豬肉春卷,來到雖然比想像中細,不過味道比想像中好食,好脆既表面,包住既豬肉好香,咬落脆脆韌韌,做得不錯。主菜我點了份,烤焗春雞配佢地既自家燒汁,成只雞,份量好大,來到時候好香,雞肉都算嫩滑,係雞胸既位置比較鞋,燒得幾適中,出奇地旁邊嘅配菜都好好食,自家製嘅燒汁就較重口味,本人覺得鹹咗點,不過重口味既朋友應該ok。
有湯,餐包,加一個小食
如果想飲嘢,另加28 就有嘢飲同甜品一份。

2017-06-19
2017-07-03 65 瀏覽
工廠大樓美食臨立於觀塘區已經眾所周知,但其實荔枝角也有著美食臨立於工廠區,在眾多餐廳競爭之下,又怎樣可以在荔枝角工廠區爭一席位。在荔枝角區內的工廠區,有著日本、意大利、法國、西餐、上海等美食。Bondi,就是以澳洲Bondi的生活文化和飲食而提供時令美食,還不收加一收費,在此區爭下一席位。******************************荔枝角的工廠區內,白天人流眾多,餐廳也一樣眾多,但到晚上時段,要在工廠區內找到還會營業的餐廳也不多,Bondi就是其中一間還在營業的餐廳。餐廳用上簡單的裝潢,但擺放了很多與澳洲相關的物品。餐廳環境也很舒適,坐位也有足夠空間,過了忙碌的一天,來到此地吃上一個晚飯,也感覺舒服自在。Bondi提供的菜式選擇不算很多種類,但會定期更改餐牌菜式,菜單之上還不收加一,確實不錯。餐牌主菜可以加錢升級為套餐,可以包餐湯和小食,或是飲品和甜品。這夜選上了主意粉,加HKD68加了餐湯和小食,但沒有升級加錢配上飲品和甜品。飲品都以Bondi的咖啡為主,還有些其他飲品提供,但一般的餐茶就沒有供應的,突然覺得身在Bondi享受晚飯。餐湯有是日餐湯和野菌湯選擇,是日餐湯

餐湯有是日餐湯和野菌湯選擇,是日餐湯為南瓜湯,但我便選了野菌湯,很快地便把餐湯和餐包送上。餐包還是熱熱的軟軟的,再加點牛油更加好食。

野菌湯滿滿清香的野菌味道,還有粒粒的野菌在湯中,感覺都不錯。

小食有4款選擇,包括了焗蠔、春卷、水牛芝士蕃茄沙律和Bondi沙律,我選了焗蠔。沒想到焗蠔一共有2隻。

煙肉忌廉汁焗蠔雖然有點細隻,但忌廉汁加了芝士後味道都幾濃,再加入煙肉的咸香味,更覺美味。

主菜不同的選擇,我便選上了意粉。蟹肉菠菜忌廉汁意粉 HKD138,當意粉送上來時才發現是扁意粉,意粉之上還放了蟹肉和菠菜,單以賣相也很吸引。

香濃的忌廉滿滿在扁意粉之間,還帶著蟹肉的香味,意粉份量一點都不少,一個人吃也能吃得飽足,而且還有越吃越有一份滿足感。

• 野菌湯
  • 蟹肉菠菜忌廉汁意粉
2017-06-24 51 瀏覽
今晚約了朋友在荔枝角晚飯敍舊,於是找一間環境較舒適,適合舒舒服服地聊天的西餐廳,便從網上找資料,發現這間Bondi意大利西餐廳,價錢雖然有點貴,但環境感覺舒服,就决定在這Bondi食晚飯。到了餐廳,雖然位於工廠大厦,但裝修、情調西式化,現場有點黑麻麻感覺,但地方頗闊落,枱與枱之間並不迫狹,好啱静靜地倾下偈,輕鬆享受晚餐。我們點了兩份主菜連兩杯飲品,味道不錯。蟹肉菠菜忌廉汁扁意粉, 蟹肉份量適中,味道鮮甜。而忌廉汁同蟹汁的精華滲滿扁意粉之間,食落香滑彈牙。而韓式辣牛肉意大利飯配合溫泉蛋,味道香辣 ,加上牛肉切粒 ,温泉蛋攪均在飯與飯間,口感豐富。而飲味叫了 Iced Chocolate和Smoothie Lychee, Iced Chocolate味道香甜,朱古力滑而香口。 Smoothie Lychee則清新,冰凍得而帶有好鮮甜荔枝味,幾好飲,都是不錯飲品。

我們點了兩份主菜連兩杯飲品,味道不錯。
蟹肉菠菜忌廉汁扁意粉

Smoothie Lychee
  • SmoothieLychee
  • IcedChocolate
2017-06-23 60 瀏覽
荔枝角Bondi西餐廳位於工廠區,午飯時段相信好多人光顧,所以我今晚决定趁人少才試下這店的食物是否如食評咁得。😄7點半好彩人唔多,所以食得寧静,品嚐意大利餐最緊要環境,這食裝修很合適,以黑色為主,非常寫意,極有濃情氣氛。👍點了份軟殼蟹墨魚汁意大利飯HK$168, 軟殼蟹炸得好香脆, 而意大利飯全索滿墨魚汁,好濃烈的汁味,加上有少少野菌撈入飯中,非常清新味美。美中不足是份量較少,吃得不飽。整體都算美味。😋😋😋加HK$28有杯Iced Chocolate和果凍,好甜好濃朱古力味,不錯。👍

果凍

2017-06-22