2019-10-24 174 瀏覽
呢間餐廳聽人講吾錯,所以就係紀念日黎食個lunch!海景真係無得輸!係酒店隔離。地鐵站行過黎都要5至10分鐘左右。lunch就吾算多人,因為吾知所以都係book左位。佢有3個set lunch。210/300/500叫左300蚊個個set。睇落都好多野食。一開始就上左個包先。暖既!方便搽牛油!之後就南瓜忌廉湯。好好味!好重既南瓜味!鮮果沙律。生果都真係好新鮮,但菜就弱少少。之後就到main啦!牛扒!我叫左7成熟,黎到。發現熟左少少,不過吾重要。因為都算係外脆內軟!好jucy既肉汁!配菜都好colorful!好適合打卡!之後仲有個意粉。係比較細份,但就落足料!好重蕃茄同埋芝士味!Dessert就係紅梅雪芭!酸酸甜甜,岩哂消濟!仲包杯野飲。叫左ice lattle。都吾差!咁多野食又海景先300蚊都真係算係咁!有機會再黎!
呢間餐廳聽人講吾錯,
所以就係紀念日黎食個lunch!
海景真係無得輸!係酒店隔離。
地鐵站行過黎都要5至10分鐘左右。

lunch就吾算多人,
因為吾知所以都係book左位。
佢有3個set lunch。210/300/500
叫左300蚊個個set。睇落都好多野食。
一開始就上左個包先。暖既!方便搽牛油!

之後就南瓜忌廉湯。好好味!好重既南瓜味!

鮮果沙律。生果都真係好新鮮,但菜就弱少少。

之後就到main啦!
牛扒!我叫左7成熟,黎到。
發現熟左少少,不過吾重要。
因為都算係外脆內軟!好jucy既肉汁!
配菜都好colorful!好適合打卡!

之後仲有個意粉。
係比較細份,但就落足料!
好重蕃茄同埋芝士味!

Dessert就係紅梅雪芭!
酸酸甜甜,岩哂消濟!

仲包杯野飲。叫左ice lattle。都吾差!

咁多野食又海景先300蚊都真係算係咁!
有機會再黎!
多年不見的舊同學剛從外國回來,約我在紅磡嘉里酒店見面敘舊。見面後由她引領到酒店旁的一間西餐廳 “bong”  ,她說昨天來過,覺得環境不錯,夠寧靜,最適合傾偈,所以今天特意和我再來。餐廳有一排落地玻璃,光綫充足,景觀開陽,可眺望紅磡碼頭,有海景view,餐桌之間空間闊落,感覺舒適。原來餐廳主打「韓式熟成牛排」,在香港自設廠房,用牛肉本身的天然酵素在120天裏熟成,讓肉質嫩滑多汁。餐牌上 Set Lunch 有三款選擇,我哋就選了中價嘅 Business Lunch,既可以試吓餐廳出名嘅牛扒,又可以有 Sorbet 同 Dessert,最適合我哋兩個慢慢食慢慢傾。🔸Business Lunch🔸【Sweet Pumpkin Cream Soup】金黃色的南瓜湯濃稠適中,易入口,味道清新,有淡淡忌廉香,又滑又好喝。麵包外脆內軟,有麥片和紅莓,很有口感。【 Green Salad with Orange 】沙律有3顆合桃、橙肉和少量生菜,另有以乳酪調製的沙律醬汁,味道頗特別。【 Dry-aged Sirloin Steak (150g) 】150g 熟成牛扒肉味濃,肉質細緻、唔韌,選了 me

🔸Business Lunch🔸
【Sweet Pumpkin Cream Soup】
Sweet Pumpkin Cream Soup

麵包外脆內軟,有麥片和紅莓,很有口感。

【 Green Salad with Orange 】
Green Salad with Orange

Dry-aged Sirloin Steak

150g 熟成牛扒肉味濃,肉質細緻、唔韌,選了 medium well,廚師控制火候時間好,不會過熟,仍見有粉嫩肉色,很合我口味,果然出色。
有六款醬料提供,很講究,計有忌廉黑椒汁、芥辣、酸瓜、喜馬拉雅山鹽、岩鹽及紫菜鹽,供客人隨意配搭,試勻後,個人還是覺得配喜馬拉雅山鹽和岩鹽味道最夾。
Dry-aged Sirloin Steak
伴碟有焗薯和烤蔬菜,如露筍、茄子、翠玉瓜和蕃茄等,豐富又新鮮。

【 Sorbet 】
Sorbet
Sorbet
紅桑子雪芭,味道酸酸甜甜,既能幫助消化,又可刺激食慾,侍應生哥哥話用作清一清剛才牛扒的濃烈味道,然後才吃下一道菜式——意粉。

【 Today’s Pasta 】
Today’s Pasta-蘑菇意粉
蘑菇意粉味道頗濃,有橄欖油香,蘑茹索咗醬汁後很入味,很香甜,份量雖然是小份,但吃到最後一道菜已經很飽了,所以份量是非常適中呢!

【 Dessert 】
Dessert-日式芝士蛋糕
是日甜品係日式芝士蛋糕,質感綿密,鬆軟香滑,芝味清甜,不錯。

【Coffee or Tea 】
Ice Lemon Tea
凍檸檬茶係我嘅至愛,飯後飲番杯,舒暢又滿足。

最後,這個午餐足足食咗差不多三個鐘頭,我哋兩個一邊食一邊傾,食得比較慢,而侍應生就站在遠處好有耐性及禮貌地等待我哋食完,才過來收碟及遞上另一道菜式,服務態度非常好,值得一讚。👍

整體來講,餐廳食物質素高,味道好,環境優雅,離開餐廳時還見到太陽開始西下,原來有海景外,更可以欣賞到黃昏日落美景,咁有情調,下個月 Honey 生日,一於同佢嚟撐枱腳。
2019-10-14
2019-10-21 2115 瀏覽
好耐冇同男友揀個有feel嘅地方食飯,今次來左間有海景嘅餐廳食下熟成牛扒,享受渡假嘅滋味,熟成牛扒唔系第一次食,但韓式熟成牛扒就系我地嘅第一次☝🏻😋✊🏻今次我地order左兩人嘅business lunch set👉🏻Sweet Pumpkin Cream Soup餐前麵包外皮鬆脆裡面軟熟,仲有提子乾非常好就咁食/配湯享用👍🏻冇油膩感覺,幾次出面點過嘅南瓜湯都「傑他他」,太過份creamy,而佢做到湯嘅質感亦夠南瓜忌廉香濃嘅味,碟有預先預熱,賣相仲打左奶泡加上香料,夠晒細心👉🏻Green Salad with Orange有杯乳酪醬on side,配上蔬菜同橙肉去食幾fresh,唔使咁悶下下都Caesar Salad咁沉悶👉🏻Dry-aged Sirloin Steak(150g)6款配料自由配搭落熟成牛扒,有青瓜、黃芥辣、特調嘅黑胡椒醬,仲有3款鹽(綠、粉、白),我最中意系配黃芥辣同少少玫瑰鹽,原本牛身已夠晒牛味,又細心揀部位冇多筋咬唔開嘅位置,可能系因熟成過關係,肉身有彈性同肉汁都有充份保留On side仲有烤露筍、勝瓜、蕃茄同薯仔,烤過嘅食材都夠晒香口,蕃茄上有加黑胡椒,而原隻薯

餐前麵包🥯

👉🏻Sweet Pumpkin Cream Soup
Green Salad with Orange

👉🏻Green Salad with Orange
配料

配料

Dry-aged Sirloin Steak(150g)

On side仲有烤露筍、勝瓜、蕃茄同薯仔,烤過嘅食材都夠晒香口,蕃茄上有加黑胡椒,而原隻薯仔面頭更加上芝士cream,如果薯仔再可軟多些少就無可挑剔,整個main course都非常有水準

👉🏻Today’s Pasta
記唔住道菜名,但可肯定嘅系有黑松露醬及磨成碎片嘅芝士系面頭,十分之香又濃,食完main course本身已夠飽,少許份量pasta配搭非常女,因為濃味食品更易令人膩肚,份量、溫度同餐廳設計有花心機

👉🏻Dessert
(Mango Sorbet,Double Chocolate)
兩款甜品啱晒我對甜品嘅追求,一款系芒果雪葩🥭,另一款系雙重朱古力餅🍫
Mango Sorbet

芒果雪葩-非常次似芒果乾味道,入口唧溶而味道清甜,冇雪糕個種奶味影響自身味道
Double Chocolate

雙重朱古力餅-由兩層cream加上有果仁、花生嘅朱古力做餅底,餅底有d似金莎口味,cream就一層系原味忌廉,另一層系朱古力味嘅忌廉,對我尼講甜左d,但有配上coffee or tea呢個配搭就冇死啦🤘🏻😜

Coffee or tea
(Engish Breakfast Tea,Ice Lemon Tea)

✍🏻整體食物、環境到服務質素都冇得輸,系一個適合慶祝/享受用餐嘅地方❤️

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱著支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-10-21
慶祝紀念
紀念日
Sweet Pumpkin Cream Soup
Dry-aged Sirloin Steak(150g)
  • Dry-aged Sirloin Steak
出咗糧梗係要好好獎勵下自己😛 朋友介紹紅磡呢間酒店食物質素幾好,而且仲有海景睇!聽落都夠晒吸引。首先會先上麵包,3款麵包食落好軟熟,而且烘到外面有少少脆,熱辣辣加上牛油好好味!之後我地揀咗南瓜湯,南瓜湯味道幾濃郁,但係湯比較稀,應該係忌廉份量比較多,可以再稠少少。頭盤,有2款三文魚,帶子,魚子醬,好精美既頭盤。其中一款煙熏三文魚,味道較重,加埋啲醬錦上添花。跟餐都有個細沙律~散叫咗spinach salad,呢碟沙律食落去好清新,蔬菜好新鮮,調味方面都做得好岀色。加上麵包糠,芝士,口感層次更加豐富。之後呢個套餐嘅重頭戲就係呢一個嘅Dry aged steak 同埋煎虎蝦。牛扒肉味好香好濃好正💗 食完牛扒已經好飽,但有一個意粉,好算份量得好少!Tomato sauce Spaghetti,意粉煮得偏硬身,幾有口感。個sauce 帶點微酸食落幾惹味😋 最後仲有甜品,食完就好滿足~叫咗2杯White sangria ,白酒味道偏濃,整體黎講都幾好飲😙

最後仲有甜品,食完就好滿足~

2019-10-18 122 瀏覽
今日同E先生黎左黃埔嘉里酒店~入面間餐廳BONG,因為主打係半熟牛,lunch只係三百蚊就有成個餐,而已環境舒服😌仲可以望住靚靚嘅海景,勁有feel😁😁😁如果睇日落應該仲正。我地都選左Business Lunch 一次過試晒😋南瓜湯:濃郁南瓜味~甜甜的,口感又夠細滑。沙律🥗:新鮮沙律菜,配既係乳酪醬👍🏼開胃。主菜熟成牛扒:e先生最愛,牛扒經風乾,牛扒鎖住肉汁大大提升。煎得一格一格非常靚,而且唔會煎到過熟,濃郁牛肉味,油脂香味慢慢滲出。有配上六款不同既醬汁,有喜馬拉雅鹽、岩鹽及紫菜鹽...等等,我都試過晒,最鐘意都係原味蕃茄意粉🍝:蕃茄濃郁,意粉彈牙,沾上汁後非常開胃,分量小小的,但恰到好處,食完牛扒後食埋小小意粉飽晒。甜品蛋糕🍰:甜度適中,非常滿足。當日服務非常好,係酒店入面既餐廳~果然比較好。🤣🤣🤣

我地都選左Business Lunch 一次過試晒😋

南瓜湯:濃郁南瓜味~甜甜的,口感又夠細滑。

沙律🥗:新鮮沙律菜,配既係乳酪醬👍🏼開胃。

甜品蛋糕🍰:甜度適中,非常滿足。

當日服務非常好,係酒店入面既餐廳~果然比較好。🤣🤣🤣
2019-10-17 103 瀏覽
之前朋友問我紅磡區有冇啱同客食飯嘅地方今日我好肯定有好推介了坐海景位 真係一覽無遺!如果日落喺度睇實正到爆😱一人嗌咗個business set先上咗四片包 係燕麥柚子紅莓乾烘熱上 連餐包都咁好食!佢見我地咁快食完 主動幫我地refill 💓💓餐湯係南瓜湯真係將南瓜攪成蓉好綿滑 加啲蔥花已成人間極品正所謂食不嫌精 膾不嫌細哩方面真係做得好好沙律配香橙清一清個胃之後就到Main dish熟成牛😍一上碟已經被吸引好大塊😋😋配菜亦都好豐富有蘆筍、薯仔、翠玉瓜、雞髀菇同茄子嗌medium 真係啱啱好充滿肉汁好juicy 煎得好完美一啲都唔韌十分有口感😭💓我地兩個都清晒碟跟住嚟個mango sorbet清一清再嚟pasta 用sweet basil煮好好味!仲有水果作結完美收結好滿足!
之前朋友問我紅磡區有冇啱同客食飯嘅地方
今日我好肯定有好推介了

坐海景位 真係一覽無遺!

如果日落喺度睇實正到爆😱
一人嗌咗個business set
先上咗四片包 係燕麥柚子紅莓乾

烘熱上 連餐包都咁好食!
佢見我地咁快食完 主動幫我地refill

再嚟pasta

用sweet basil煮
好好味!
仲有水果作結
完美收結好滿足!
2019-09-19
午餐
喜歡吃牛的我,經常會到處發掘優質牛排  ;  近幾次經過紅磡碼頭,知道香港嘉里酒店新落成,酒店內有間高級扒房 bong,我們就入去品嚐了餐廳主打的 ,bong 在香港有自設廠房,品質保證,信心十足。餐廳裝修時尚雅致,地方寬敞,有室內及室外的活動空間,柔和的光線照射於室內,感覺舒適寫意! 而戶外可俯瞰紅磡碼頭海旁,全景一覧無遺,環境優美,景色迷人,氣氛情調一流!餐牌上有3款  Lunch Set 選擇,分別是 Lunch Special 、Business Lunch、Executive Lunch,價格 $210 - $500,這幾款是不同級數的牛排。我們點了 Business  Lunch $300,套餐包括餐湯、沙律、熟成牛排、雪葩、意粉、甜點及飲品。這個餐先送上是麵包和牛油,餡料豐富的麵包,紅桑子、芝士、穀物等,口感香軟  ;  濃香的牛油塗在暖暖的麵包上,我另加了放在枱面的橄欖油及黑醋,每片兩滴,味道果然不一樣,很好味。餐湯色澤漂亮的南瓜湯,呈橙黃色,味道又香又濃,香醇而帶些淡淡的甜,口感清新,健康又美味!沙律新鮮翠綠的沙律菜,脆脆的,很爽口,配上特製的沙律汁,味道適中,不會過
喜歡吃牛的我,經常會到處發掘優質牛排  ;  近幾次經過紅磡碼頭,知道香港嘉里酒店新落成,酒店內有間高級扒房 bong,我們就入去品嚐了餐廳主打的 [韓式熟成牛排],bong 在香港有自設廠房,品質保證,信心十足。

餐湯

南瓜湯

沙律

新鮮翠綠的沙律菜,脆脆的,很爽口,配上特製的沙律汁,味道適中,不會過濃,口感清新。

熟成牛扒

主菜是一份熟成牛扒 150g,賣相很吸引。牛肉經過熟成之後,肉質變得更細緻,牛味濃郁,肉質鬆軟,鮮嫩多汁 ;  另附有6款調味品,有黑椒醬汁、芥末醬、醃青瓜、綠茶鹽、喜馬拉雅山粉紅鹽及岩鹽,每小塊沾上不同醬汁試味,味道提升,各有特色  ;  再配合烤過的菜蔬,口感更豐富,吃完這個主菜,實在令人回味!

雪葩

吃完美味的牛扒,是時候清一清味蕾,送上是紅桑子雪葩,口感清新,味道酸酸甜甜,好開胃,之後可以繼續食啦!

紅桑子雪葩

蘑菇忌廉意粉

這碟散發陣陣蘑菇味的意粉,意粉爽滑彈牙,有嚼勁,不會過淋,醬汁帶有濃厚的蘑菇味,意粉蘊含滿滿的蘑菇蓉,加上舗了片濃香芝士,越食越停不了,很滋味!

甜品

期待已久的甜品時間到了!這個餐的芝士蛋糕作為餐後甜點,太好味啦!香濃芝士味,口感鬆軟,幼滑如絲的質感,少少甜,味道適中,高級的享受,非常美味!

芝士蛋糕

飮品

餐飲點了 Capppuccino,幼滑的泡沫,濃濃的咖啡香,遠處也可聞到,味道香醇,順滑可口。

好開心吃了這個 Business Lunch,真的大滿足呢!
Capppuccino
2019-10-16
南瓜湯
紅桑子雪葩
芝士蛋糕
Capppuccino
  • 蘑菇忌廉意粉
2019-10-16 95 瀏覽
今日同男朋友紀念日兩個難得放假就嚟食lunch 平時都唔捨得但咁難得就食豪啲🥺坐海景位 真係一覽無遺!如果日落喺度睇實正到爆😱一人嗌咗個business set先上咗四片包 係燕麥柚子紅莓乾烘熱上 連餐包都咁好食!佢見我地咁快食完 主動幫我地refill 💓💓餐湯係南瓜湯真係將南瓜攪成蓉好綿滑 加啲蔥花已成人間極品正所謂食不嫌精 膾不嫌細哩方面真係做得好好沙律配香橙清一清個胃之後就到Main dish熟成牛😍一上碟已經被吸引好大塊😋😋配菜亦都好豐富有蘆筍、薯仔、翠玉瓜、雞髀菇同茄子嗌medium 真係啱啱好充滿肉汁好juicy 煎得好完美一啲都唔韌十分有口感😭💓我地兩個都清晒碟跟住嚟個mango sorbet清一清再嚟pasta 用sweet basil煮好好味!完美收結好滿足!
今日同男朋友紀念日
兩個難得放假就嚟食lunch

平時都唔捨得
但咁難得就食豪啲🥺

坐海景位 真係一覽無遺!
如果日落喺度睇實正到爆😱
一人嗌咗個business set
先上咗四片包 係燕麥柚子紅莓乾

烘熱上 連餐包都咁好食!
佢見我地咁快食完 主動幫我地refill

我地兩個都清晒碟

跟住嚟個mango sorbet清一清

再嚟pasta

用sweet basil煮
好好味!完美收結好滿足!
2019-09-19
慶祝紀念
紀念日
2019-10-16 69 瀏覽
夜景一流的隱世餐廳___________________________環境📷📷呢間餐廳位於紅磡碼頭附近,可以見到維港中環夜景,景色一流。室內設計都很浪漫,非常有私隱度,適合情侶約會。 今日我就揀左個set餐,由前菜、餐湯、沙律、主菜到甜品,只需$760 Sweet Pumpkin Cream Soup南瓜味濃郁,泡泡打得好綿密,好好飲chicken salad沙律菜新鮮,雞胸不會柴 Grilled Scallop with Salmon Caviar兩款三文魚各有特色,一款比較軟滑,一款比較肉實,配上獨特的醬汁都很不錯作為配菜的番茄仔都好出色,咬落爆汁,又好甜 Seabass Fish Steak with Curry Cream Sauce魚烤得非常香脆,配上少少酸辣既醬汁非常惹味!雖然感覺咖哩味不突出,但係非常好的東南亞西餐fusion菜。 Chef Recommended Pasta今日既意粉係蘑菇意粉,蘑菇cream source非常creamy。另外這裡的意粉是比較粗身有咬口的,之前冇試過,好特別。 最後係甜品,雪葩好幼細唔會有冰渣,食到天然既莓味。芝士蛋糕都唔錯,係美好既
夜景一流的隱世餐廳
___________________________

環境📷📷

Sweet Pumpkin Cream Soup
南瓜味濃郁,泡泡打得好綿密,好好飲

chicken salad
沙律菜新鮮,雞胸不會柴

作為配菜的番茄仔都好出色,咬落爆汁,又好甜

Chef Recommended Pasta
另外這裡的意粉是比較粗身有咬口的,之前冇試過,好特別。

最後係甜品,雪葩好幼細唔會有冰渣,食到天然既莓味。
芝士蛋糕都唔錯,係美好既完結。

最後飲埋餐茶,呢個餐值得推薦
2019-10-15 84 瀏覽
平時做嘢咁辛苦為嘅都係食餐好,又嚟到嘆美食嘆靚景嘅時間啦!分享吓食咗啲咩先😁兩人份量叫咗一個Set B $760 再加個Cream Pasta $200Sweet Pumpkin Cream Soap好香甜南瓜味,好細膩Grilled Scallop with Salmon Caviar第一次三文魚、扇貝同魚子醬呢種伴搭,原來又幾夾㗎喎😋夾埋無花果一齊食仲正Sous vide Chicken Salad雞肉好嫩滑,配埋乳酪同薄荷製成嘅醬好fresh!Kingfish Steak係用鱸魚製成嘅,表皮脆卜卜,魚肉鮮甜,口感好豐富,未試過咁樣食鱸魚丫!同埋比我想像中好食好多倍!推介👍🏻Chef recommended Pasta & Cream Pasta Sorbet & Todays Dressert
平時做嘢咁辛苦為嘅都係食餐好,又嚟到嘆美食嘆靚景嘅時間啦!

分享吓食咗啲咩先😁
兩人份量

Sweet Pumpkin Cream Soap
好香甜南瓜味,好細膩

Sous vide Chicken Salad
雞肉好嫩滑,配埋乳酪同薄荷製成嘅醬好fresh!

Kingfish Steak

Sorbet & Todays Dressert
假日與家人閒逛黃埔一帶,得知附近Kerry Hotel 有間不錯西餐廳,於是到此一嚐。要走進這家餐廳,先要經過一個擁有不同菜式的foodcourt,再由外圍進店。餐廳可選outdoor位置,可以一邊望著海景一邊進餐。是日兩個人點了一個Lunch Special $210 ,一個business lunch$300。兩個午餐,主菜分別選了必吃的Dry-aged Sirloin Steak (韓式熟成牛扒)及 Pan-fired seabass(香煎鱸魚)。🍴先別說主菜,點餐後店員端上的餐包才是驚喜,竹炭芝士椰子布莉歐修包🤤好吃到不行想再點,店員最後介紹了這款包可以在K11 mussea 找到(最後當然有到該店入貨啦🤭)。🍴Dry-aged Sirloin Steak (韓式熟成牛扒)是餐廳招牌菜,肉質軟嫩充滿肉味,不錯👍🏻🍴 Pan-fired seabass(香煎海鱸魚),魚煎得十分香脆,配上自家醬汁🤤🍴甜品有清新的Sorbet及不會太甜的朱古力蛋糕,為整餐劃上圓滿句號。餐廳環境及食物都不錯,職員亦十分友善,如果到開黃埔附近的話,可以考慮一下到這裡用膳呢👍🏻

竹炭芝士椰子布莉歐修包
沙律
餐湯-南瓜湯
Pan-fired seabass(香煎鱸魚)
蕃茄芝士意粉
朱古力蛋糕
coffee
2019-09-30
竹炭芝士椰子布莉歐修包
餐湯-南瓜湯
Pan-fired seabass(香煎鱸魚)
朱古力蛋糕
  • 餐包
2019-10-15 79 瀏覽
難得放長假,去紅磡搵細佬食lunch 吹下水,慢活一下☺細佬介紹不如食好d望下海景放鬆下😆所以食下特別野,韓國西餐廳🤩熟成牛扒都係第一次食😝有三個set lunch ,我哋揀左中間個個😎首先係南瓜湯,好濃的南瓜味好滑的湯👍🏼跟餐個包有芝士同南瓜肉,而且好甜身👍🏼係歷史上最好食的餐包🤤前菜仲有green salad with orange 仲配上乳酪☺主菜熟成牛扒都係第一次食,香濃牛味🤩仲有埋pasta 濃郁得黎又唔會太over而且景觀一流👍🏼👍🏼

首先係南瓜湯,好濃的南瓜味好滑的湯👍🏼

主菜熟成牛扒都係第一次食,香濃牛味🤩

仲有埋pasta 濃郁得黎又唔會太over

而且景觀一流👍🏼👍🏼
2019-10-11 96 瀏覽
今晚選了一間在紅磡嘉里酒店內的一間以韓牛為主打的西餐廳,一邊食晚餐一邊享受燈光燦爛維港美景, 這個浪漫時刻, 雖然沒有他的陪伴, 由閨蜜相伴,但是仍然很興奮。 已經很久沒有摸著杯仔底談心。 這陣子經歷過很多事情, 有開心也有不開心的, 其實最緊要是關照自己心裏面最終的想法, 平平淡淡過日子, 偶然享受下優質的美食,也是一種幸福的事。我們點餐後,服務員為我們送上麵包。麵包方面有兩款選擇,一個是五穀包,另一個是白麵包。兩個同樣地外脆內軟,西餐當然有橄欖油同黑醋啦!這款黑醋,我很喜歡,因為他沒有灼喉的感覺,是很純的醋, 有少少甜味。簡單點了set dinner A 和豬肩肉,就開始望住維港發呆放空。Potato soups, 上面有1個蛋白同埋兩粒麵包,聞起上嚟好香薯仔味, 入面有煙肉粒, 上面白色嗰啲曲譜好像蛋白, 薯仔湯略嫌太過幼滑, 澱粉質的感覺很少, 不過如果你不喜歡味道太濃味太稠的湯, 這個湯其實也不錯。沙律旁邊有個香草酸忌廉,可以就咁食,增加開胃感。沙律有大蝦,小黑色提子,和酸忌廉 可以撈埋一齊食又得,生菜清甜。食完沙律後,店員為我們送上兩碟saucesBlack pepper

我們點餐後,服務員為我們送上麵包。

食完沙律後,店員為我們送上兩碟sauces
Black pepper cream sauce,Mustard
Pickle,Seaweed salt,Sea salt,Hamilton salt 這些醬汁,不夠的話,可以再添加。

我選了一個30day Dry-aged pork shoulder butt
steak豬肩非常彈牙, 一切落去肉汁飛彈,肉味非常濃郁,厚度有成寸厚, 要掌握火喉令到全塊豬邊都要全熟但又不會過鞋,這個很考驗廚師的功夫。

雖然就咁食已經好好味,但係他有這麼多款醬汁我是一個比較好醬汁的人,所以每一款我覺得都好好食,尤其是點海鹽, 鹽味刺激我嘅味蕾, 口中不停咀嚼豬肉,香味滿佈口腔之中。

朋友set dinner Dry-aged Sirloin steak,佢煎得啱啱好,朋友要medium rare,切開後還見到中間仲有粉紅色,唔係好多肥膏,咬落去,即刻感覺到西冷牛肉好多肉汁在口腔內爆發,同埋好有牛肉香味和肉質鮮嫩。

甜品是Chocolate mousse cake, 底層朱古力餅底有粒粒杏仁粒,增加朱古力蛋糕的層次感,不過不失。

飲杯茶,清一清口中的油膩感。

醉人美景下我們點了一杯紅酒和一杯白酒, 有時候要懂你的人,就會懂你;不懂你的人永遠都不會等你的,靜靜地享受一個屬於我們兩個的夜晚。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8.5
衛生:8
服務:7.5
價錢: 7.5
舒適度:8.5
總分:8
  • 30day Dry-aged pork shoulder buttsteak
2019-10-08 111 瀏覽
今日放假去左紅磡既kerry hotel 入面既bong 食lunch呢度環境舒適,而且睇到海景,好relax我地order 左business lunch一黎先上左麵包麵包似係自定製,上檯時微暖,加啲醋食味道唔錯南瓜忌廉湯南瓜味唔算太濃,但湯夠滑水果沙律西冷牛扒medium rare 掌握得唔錯,肉味濃,肉質嫩滑配菜都好豐富,有唔同蔬菜既薯菜跟牛扒既仲有三款醬汁同三款唔同既鹽是日Pasta份量小小既肉醬意粉雖然份量少,但其實因為有幾道菜,所以呢個份量都幾適合Dessert有兩款,一份sober ,夠清新double chocolate cake 唔算太甜但朱古力味濃,非常正Coffee or tea 同有好多選擇整體黎講呢度環境舒適,食物高質,價錢都尚算合理,值得一試👍🏻
呢度環境舒適,而且睇到海景,好relax

我地order 左business lunch

一黎先上左麵包
麵包似係自定製,上檯時微暖,加啲醋食味道唔錯

南瓜忌廉湯
南瓜味唔算太濃,但湯夠滑

水果沙律

西冷牛扒
medium rare 掌握得唔錯,肉味濃,肉質嫩滑
配菜都好豐富,有唔同蔬菜既薯菜

跟牛扒既仲有三款醬汁同三款唔同既鹽

是日Pasta
份量小小既肉醬意粉
雖然份量少,但其實因為有幾道菜,所以呢個份量都幾適合

Dessert
有兩款,一份sober ,夠清新

double chocolate cake
唔算太甜但朱古力味濃,非常正

Coffee or tea 同有好多選擇

2019-10-04 107 瀏覽
久仰Bong pro-dry aging 的大名,今日放假就一於黎享受一下。位於嘉里酒店一樓,可以一邊用餐🍴一邊食住高級午餐🥣 的確令我的假期更加舒心。 一個普通set lunch都係講緊210, 我朋友就叫左set lunch, 食鱸魚🐟。我就叫左個business set lunch 300蚊,食出名的dry-aged steak. 叫得set lunch,當然有餐湯,沙拉🥗,飲品,甜品🍮,主菜。 由第一道菜,沙拉🥗開始已經盡顯餐廳用心做食物。個沙拉🥗配乳酪,好fresh,而個乳酪好有心思。 而且份量剛好醒胃。唔會淨係多。 然後個南瓜🎃湯,真係好誇張地好飲。由細節可以睇得出廚師有要求。我曾經係堅尼地城食過一間法式餐廳好貴,但餐湯係好垃圾。所以,魔鬼在細節啊。 到個主菜,魚🐟好西式英國的煮法,十分入味又嫩。隔離既配菜都好正,番茄🍅好食。 到個牛排🥩我要左medium, 雖然我平時食開medium rare,但就想睇下係咪名副其實。果然,冇令人失望! 雖然medium,但肉質好鬆軟,簡直係perfect 既牛排! 再加上,餐廳好貼心咁準備三種鹽(粗鹽/紫菜鹽/粉紅鹽) 同埋 三種醬俾你配自己調牛排既味道。 真係好高質! 之後到甜品🍮,又係一個盛讚既位! 好好食啊! 絕對唔馬虎!
另外,服務態度又係一流,會細心幫你一道一道上,搭配好餐具。 呢d先叫加一服務費,OK? 其他餐廳簡直系亂收!
呢間餐廳,一定會長做長有,因為我相信我都咁欣賞既時候,好難會有負評😂😂😂😂