Brass Spoon生熟牛肉pho燒豬肉檬價錢💲: $87/ $78好味程度😋: 4.2/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 3.7/5-數到香港最出名的pho,一定有呢間份!因為佢係米芝連一星的pho,當日平日的lunch hour去到都大排長龍,好彩大家都食得快所以唔洗等好耐🥰 menu其實無咩選擇,就係牛肉粉、撈檬同2款飯。來到一定要試下pho啦😝-✅生熟牛肉pho。一定要飲啖湯先!湯底用牛骨熬制,飲落隱約有小小的牛味🤨 ermm清得來偏鹹,牛味主要來自牛骨油,所以一定要有!😌 生牛肉嫩口滑溜,塊肉好軟腍,油脂都夠。熟牛肉就肉感重D,不過都唔會鞋😚 上面的芫荽、洋葱、自己落的芽菜份量都好多,令成碗粉的香氣好濃🤩 最欣賞的係河粉‼️‼️夾起來好完整,唔會碎濕濕。半透明的粉狀,食落滑溜帶小小煙韌!呢個河粉100粉! -✅燒豬肉檬。檬粉同生菜係一比一份量,所以食落好清爽健康😂 仲有d酸蘿蔔去解膩。最面頭有炸蒜同蔥油咁,撈埋好香口😋 燒豬肉類似豬頸肉,外面燒到焦香,成塊半肥瘦肉充滿油脂感😍 豬肉的醬汁甜甜地,會忍唔住想食多幾塊。檬粉的質地一樣值得讚,
Brass Spoon
生熟牛肉pho
價錢💲: $87/ $78
好味程度😋: 4.2/5
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 3.7/5

✅燒豬肉檬。檬粉同生菜係一比一份量,所以食落好清爽健康😂 仲有d酸蘿蔔去解膩。最面頭有炸蒜同蔥油咁,撈埋好香口😋 燒豬肉類似豬頸肉,外面燒到焦香,成塊半肥瘦肉充滿油脂感😍 豬肉的醬汁甜甜地,會忍唔住想食多幾塊。檬粉的質地一樣值得讚,乾爽唔會痴埋晒一舊舊!

牛肉pho係幾好食,但份量好少,男仔一定唔夠,女仔就啱啱好啦🤭 有啲孤寒。質素係幾好,但又未去到哇一聲要拎米芝蓮的感覺😶 反而燒豬肉個個有d驚喜,如果2個人來,一定要一人一個🥳 如果全部叫晒牛肉粉可能會失望🥲
2021-12-08 331 瀏覽
This used to be one of my favourite places for lunch in Central. Quality was good! Haven’t been there for a long time and this time we were very disappointed with the portion. The price remains the same but the portion of the beef has been decreased significantly! This is dishonest act!

呢間米芝蓮一星越南菜聽就聽咗好耐聽聞經常大排長龍目前為止都開咗四間分店呢間見唔洗等位就去咗中環分店試下環境唔算太大有種食完就要即刻走嘅感覺🥱裝修都算幾靚一坐低店員就會俾張點餐紙你餐目一目了然唔算太多選擇除咗pho 都有撈檬 飯 小食 等生熟牛肉河粉牛肉河粉都有三款揀由過百元嘅特級生牛肉🥩到普通嘅生、熟牛肉亦可追加牛柏葉、牛筋、扎肉 等等配料嘅蔥、芫荽、洋蔥、牛湯油可以自由選擇落嘅份量pho碗大份量細🍜湯底飲落清清地帶甜味唔會太油 但唔算好重牛骨香牛肉揀咗半生熟兩溝切得好薄 半肥瘦 份量唔多生牛肉會比熟嘅軟嫩啲再夾雜咗兩粒好普通嘅牛丸最好食係個河粉呈半透明 質感好滑溜夾起嚟唔會碎濕濕燒豬肉檬撈檬份量都比較細檬粉同各種配菜比例都係1:1配料嘅炸乾蔥、芫荽、花生、蔥油都可以自選份量主角燒豬肉都有3-4塊燒豬肉外面燒得焦香半肥瘦嘅肉 脂肪部分半溶狀態醬汁鹹鹹甜甜 係幾香🤤肉質亦唔會太柴檬粉加入蘿蔔 生菜 青瓜 芽菜 等因為檬粉份量真係太少搞到好似食緊沙律咁😂但檬粉本人算唔錯唔會痴舊一舊味道係唔差 覺得好過招牌牛肉粉春卷小食都只有蒸粉卷同炸春卷兩款呢個炸春卷反而有驚喜!炸起夠哂熱夠哂脆好乾身一啲
呢間米芝蓮一星越南菜

除咗pho 都有撈檬 飯 小食 等

牛肉河粉都有三款揀
由過百元嘅特級生牛肉🥩
到普通嘅生、熟牛肉
亦可追加牛柏葉、牛筋、扎肉 等等

配料嘅蔥、芫荽、洋蔥、牛湯油
可以自由選擇落嘅份量

呈半透明 質感好滑溜
夾起嚟唔會碎濕濕

撈檬份量都比較細
檬粉同各種配菜比例都係1:1

配料嘅炸乾蔥、芫荽、花生、蔥油
都可以自選份量

唔會痴舊一舊
味道係唔差 覺得好過招牌牛肉粉

春卷

小食都只有蒸粉卷同炸春卷兩款
呢個炸春卷反而有驚喜!

炸起夠哂熱夠哂脆

而且份量真係較細
食完都唔係好夠飽
  • 春卷
2021-10-27 574 瀏覽
Been meaning to give it a go for the longest time but just haven’t been able to find the chance as they close at 7pm on weekdays😭Opted for their classic 🥩Raw beef pho (HK 90) and would say it was a decent bowl of pho. Their noodles had more of a chewy texture, and personally I found the beef slice a tad fattier than I would like. But overall, a very hearty meal☺️

Raw  beef  pho
2021-09-27 966 瀏覽
Lunch同朋友即興約食呢間越南餐廳~每次經過都好多人 今次本身去到見到多人諗住轉場 但突然落大雨 又吾想郁了 好彩佢場地都大 好快排到我地 出菜都好快👍🏻朋友叫左生牛肉河 我叫左燒豬腩肉撈檬生牛肉河上得好快 朋友話牛肉普通 但河粉系吾錯既 但食到最尾覺得太鹹燒豬腩肉撈檬可能因為要燒既關係上得慢少少 佢既腩肉乾身但咬落入味少甜同吾柴 配菜有蘿蔔絲䓤同芽菜 我好中意食 不過朋友就覺得生牛肉河更勝一籌口味呢家野 真系見仁見智啦
Lunch同朋友即興約食呢間越南餐廳~
好彩佢場地都大 好快排到我地 出菜都好快👍🏻

朋友叫左生牛肉河 我叫左燒豬腩肉撈檬

口味呢家野 真系見仁見智啦
2021-09-24
15 分鐘 (堂食)
午餐
2021-09-26 590 瀏覽
2021年9月24日 時晴時雨今日同朋友係中環食lunch, 揀左一間平時經過都好多人排隊ge 越南菜食一點去到, 果然繼續好多人排隊不過比想像中排得快, 大約等了15-20 min 就入得去了野食種類唔算多, 排隊個陣已經揀好想食咩了生牛肉河 $90, 叫左多蔥多芫茜 上菜好快, 不過佢冇配辣椒, 唯有試下唔辣la牛肉都多片, 而且好淋好食河粉好夠滑, 湯底都好濃好味啊不過湯底如果就咁飲就會咸左d, 連埋河一齊食就arm arm 好建議都係叫返杯野飲/水會好d 燒豬肉檬 $78, 豬肉燒到偏乾身同硬, 但又唔會好鞋咬唔開, 味道偏甜我就麻麻地, 覺得牛好食d, 不過朋友就好喜歡
2021年9月24日 時晴時雨

一點去到, 果然繼續好多人排隊

野食種類唔算多, 排隊個陣已經揀好想食咩了

生牛肉河 $90, 叫左多蔥多芫茜
上菜好快, 不過佢冇配辣椒, 唯有試下唔辣la

牛肉都多片, 而且好淋好食
河粉好夠滑, 湯底都好濃
好味啊
建議都係叫返杯野飲/水會好d

我就麻麻地, 覺得牛好食d, 不過朋友就好喜歡
2021-09-24
15 分鐘 (堂食)
  • 生牛肉河
2021-09-20 406 瀏覽
好出名既越南粉,聽講成日都要排隊,好好彩我星期日算早黎到唔洗排🏃🏻‍♀️☑️特級生牛肉粉 $125 + 牛丸 $13其實我同朋友係分別叫左普通生牛肉粉同特級生牛肉粉🐮但特級真係好食好多,牛肉肥瘦均勻,啲牛既紋理好明顯係完全唔同,就算浸左係湯一陣,啲肉質仲係超滑,所以一定要加錢轉特級🤩另外我再加左牛丸,牛丸都好有牛味,而且爽口👍🏻湯底超濃郁鮮甜,但就算甘濃,食完都唔會覺得口渴,證明佢唔係用味精煮出黎🤤不過粉既份量唔係好多,男仔可能就食唔太飽啦❗️☑️春卷 $55春卷皮炸到金金黃黃,外面好香脆😆入面有木耳,紅蘿蔔🥕粉絲同肉,料食落有少少鞋,整體一般~
☑️特級生牛肉粉 $125 + 牛丸 $13
☑️春卷 $55
2021-09-08 651 瀏覽
真係冇得傾,全香港最好嘅越南生牛河,而家食生牛河只會食呢間!無論係個湯定河粉都係最好,尤其係河粉嘅滑度真係冇得比. 但係貴同平兩款牛肉我覺得冇乜分別....叫平嘅就OK.唔知點解,我覺得中環呢間好食過灣仔本店,仲通常都唔使排隊.水準keep得好好,會繼續支持 !

唔知點解,我覺得中環呢間好食過灣仔本店,仲通常都唔使排隊.

水準keep得好好,會繼續支持 !

Looking for a healthy viet alternative? Check out Brass Spoon! Located in Central, this place gets packed during lunch time! So be sure to go early. I love how they have so many options of food, my favourite would have to be the cold vermicelli! 🍜 Lemongrass Chicken Cold Vermicelli ($80) - this dish is packed full of vegetables!! I the taste when you mix all the vegetables together, it gives kind of this fresh sensation. You have a choice to select whether you want more, less or no shallots, pea

🍜 Lemongrass Chicken Cold Vermicelli ($80) - this dish is packed full of vegetables!! I the taste when you mix all the vegetables together, it gives kind of this fresh sensation. You have a choice to select whether you want more, less or no shallots, peanuts, coriander and scallion oil. I definitely chose more coriander please 😍 really nice place to go with your colleagues during lunch!
最近轉咗新工梗要周圍試下新餐廳~ 中環附近嘅午餐一般都係要差唔多一舊水🥺 嚟排天氣比較熱,食越南檬粉就最適合不過~ 我同朋友大概12點35到, 前面已經排緊6張台, 等咗差唔多20分鐘就入到去~今次試左燒豬肉檬粉同凍越南咖啡 檬粉份量黎講女仔就足夠嘅 但係男仔可能就會覺得偏少🤭 燒豬肉其實就好似豬頸肉咁樣半肥瘦 所以食落都唔會乾 配料方面落單時都可以因應自己喜好去調整 嚟方面好貼心 有啲似去左拉麵店咁~ 檬粉比起平時食嘅粗(望落有少少似米線)加埋酸辣汁就令到更加開胃 越南咖啡就普普通通 雖然加咗煉奶但味道都係偏淡 唔係好似係越南飲過果種買單一共$116, 整體黎講檬粉稍貴但係係中環黎講呢個質素都算係咁 雖然午飯時段坐得迫但餐廳都算舒服 過多排可能會再黎~

燒豬肉檬粉

2021-07-05
20 分鐘 (堂食)
燒豬肉檬粉
2021-05-25 1826 瀏覽
🎏 中環打工仔lunch 篇— Brass Spoon✨#90cp中環篇 #90cp越南篇➖➖➖➖➖中環食飯時間多人就不嬲㗎啦🤢 成日都見到呢間越南粉排晒長龍 就算早咗放lunch條龍都係咁長😟 終於有日 的起心肝排個靚隊試吓佢😤美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 生熟牛河 + 特級生牛肉 $(86+25)睇咗餐牌好耐發覺咁叫應該係最抵😂 本身想試特級生牛肉河但都要$125 如果咁樣嘅叫唔單止平啲 仲可以試晒三種牛😏 (咁當然特級生牛肉嘅份量應該少啲啦🤭) 湯底方面佢算濃郁 而且帶有少少牛肉味都幾好飲🤫 麵質方面都算彈牙 亦都唔會好碎或者overcook 都算幾唔錯😌 至於主角生牛肉就真係幾好食🤤 唔會太肥 食落口感都好淋 而且牛味都重 真心好唔錯😋 至於熟牛肉口感就有啲似厚嘅日本叉燒 不過同樣地都係好淋 而且肥瘦適中真心好正😍 唯一要挑剔嘅就係我發覺佢嘅生牛肉同特級生牛肉係冇乜分別😂 唔知係我味覺有問題定點 基本上食落係完全分唔出🤯 💰To
🎏 中環打工仔lunch 篇— Brass Spoon✨
#90cp中環篇 #90cp越南篇

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 生熟牛河 + 特級生牛肉 $(86+25)

💰Total: $111

✅ 整體嚟講佢算係好高質 會好食過中環另一間越南河”Pho Bar” 不過始終佢價錢偏貴 所以回頭嘅機率都係一半一半🤔

💡溫馨提示💡 基本上由12點至到1點都要排隊😂 大家記得自己預時間!!

➖➖➖➖➖
📍 Brass Spoon (中環)
中環砵典乍街10號地舖
  • 生熟牛肉粉
2021-05-13 1097 瀏覽
中环午饭常去的地方 因为AB team很久没有来 今天回来了觉得好失望河粉:味道很淡,没有以前的味道了猪扒饭:可以算是吃过的最难吃的猪扒饭了,米饭完全没有味道 没有豉油 只能拼命浇鱼露;猪扒也非常average,真的不推荐然后明显涨价了 价格涨了就算了 质量不能差吧第一次吃brass spoon是在星街那家店,一直觉得星街那家比中环好吃 现在已经不能比了 根本不是一家的水准了最后服务也不怎么样 买单的时候发现credit card要被charge 服务员非常不耐烦 整体体验很差
河粉:味道很淡,没有以前的味道了
然后明显涨价了 价格涨了就算了 质量不能差吧
2021-04-19 1015 瀏覽
Brass Spoon 好耐之前已經bookmark 了🙂今日去開中環,就決定一試🥰好彩無人排隊,秒入☺️因為大肚關係 只能點熟生肉粉茜蔥可以自行選擇份量另外會有配菜另上 包括芽菜 青檸等個湯很不錯 👍🏻 河粉好掛湯都忍唔到一口一口咁飲可惜熟生肉差一點點 眼見肥膏多過肉女孩子怕肥 所以有肥都盡量去肥肉唔多🥲有機會要再食生牛肉先得!!!
Brass Spoon 好耐之前已經bookmark 了🙂
今日去開中環,就決定一試🥰
好彩無人排隊,秒入☺️

因為大肚關係 只能點熟生肉粉
茜蔥可以自行選擇份量
另外會有配菜另上 包括芽菜 青檸等
個湯很不錯 👍🏻 河粉好掛湯
都忍唔到一口一口咁飲
可惜熟生肉差一點點 眼見肥膏多過肉
女孩子怕肥 所以有肥都盡量去肥
肉唔多🥲

有機會要再食生牛肉先得!!!
食物無問題,係好食㖭。環境衛生無問題,夠乾淨。問題係:我哋兩個人,12:15pm入座即刻叫嘢,兩個人叫咗兩個主菜一個小食,12:25pm所有食物先至到齊。我算食得慢,12:40pm放低筷子,朋友早我5分鐘食完。食完想洗下手帶番個口罩,當預備攞錢出嚟之際,12:42pm有員工埋嚟催我埋單,話出面好多人等😳我哋只係用咗15分鐘食曬所有嘢仲想有幾快??重點係:我哋只係食得快,食完帶口罩帶得快。但其實食一碗越南河基本要45分鐘係咪正常呢?但我哋計埋坐低等上菜加食完,只係用30分鐘都唔算過分啫吓嘛?疫情期間生意難做,午市的確好緊要,想快啲番枱做多輪呢點絕對明白,但嘢食幾好食都好,員工嘅細心度都一樣會影響生意。唔通食得慢就可以坐耐啲?食得快反而要逼人走?咁做生意未免太人無情味
食物無問題,係好食㖭。
環境衛生無問題,夠乾淨。

我算食得慢,12:40pm放低筷子,朋友早我5分鐘食完。
我哋只係用咗15分鐘食曬所有嘢仲想有幾快??

重點係:我哋只係食得快,食完帶口罩帶得快。

唔通食得慢就可以坐耐啲?
食得快反而要逼人走?
咁做生意未免太人無情味

2021-03-09
2021-02-20 1129 瀏覽
之前听说 Brass Spoon 的越南牛肉河粉很好吃,已经很想去试试。最近由于他们拿到米芝莲奖,名气更大,决定去尝尝味道。周末去了中环分店,选择了下午四点多非繁忙时间。店外有推介,都是越式饭类。这个时段比较清闲,没有多少客人。他们用点餐纸下单,可以选择配菜如洋葱、葱等等的多寡。至于价钱,是有点偏高。特级生牛肉河粉是最贵的河粉,牛肉的质量应该是好点。它在汤内泡到刚刚熟,保持着嫰滑。但其实河粉和汤才是主角,河粉又薄又滑,口感滑溜。另外,汤十分清甜,与河粉极配合,吃到最后一点都没浪费。这里的河粉份量有点少,价钱也不便宜,但质素真的高。

周末去了中环分店,选择了下午四点多非繁忙时间。

店外有推介,都是越式饭类。

这个时段比较清闲,没有多少客人。

特级生牛肉河粉

这里的河粉份量有点少,价钱也不便宜,但质素真的高。
2021-02-20
特级生牛肉河粉