首席麵包師傅👨🏻‍🍳曾擔任文華東方酒店及麗晶酒店餅廚, 精心製作屬五星級嘅出品🌟麵包店門面同室內裝修走歐陸風格, 一入到去就被烘焙香氣包圍着, 主打多款酥類果撻、歐式麵包🥖, 招牌產品包括:牛角包🥐、丹麥酥、千層蛋撻、立方千層酥等等, 每日新鮮出爐, 健康🈚️添加, 全人手自家製, 簡直係麵包控嘅天堂!🍞Multi Grain Loaf 加入多種穀物, 更添營養價值!麵包口感柔軟, 有榖物香氣~ 🍞Pistachio Cube Croissant 開心果方千層酥用上牛角包酥皮麵糰製作, 大約有8cm高!表面塗上開心果醬, 再灑上開心果碎, 一切開有滿滿開心果醬, 用焗爐翻熱會有流心效果!酥皮每層都好酥脆, 層次分明, 牛油味香濃, 內裡綿密細膩, 搭配流心開心果醬內餡, 好滋味💚🥧Raspberry Pistachio Danish 覆盆子開心果丹麥酥賣相精緻!外層酥脆, 搭配新鮮raspberries, 享受酸甜滋味, 風味獨特!🥖7 Seeds Sourdough 酸種包表面沾上葵花籽、黑白芝麻、麥皮等等, 口感豐富!用焗爐加熱, 外皮會有鬆脆口感, 咬落鬆軟有彈性, 帶微酸風味~🥖

🍞Multi Grain Loaf
加入多種穀物, 更添營養價值!麵包口感柔軟, 有榖物香氣~

🍞Pistachio Cube Croissant

🥧Raspberry Pistachio Danish

🥖7 Seeds Sourdough

🥖Cranberry Apricot Pecan Sourdough
小紅莓杏桃核桃酸種包嘅外皮香脆帶麥香, 濕潤有咬口, 餡料添加酸甜杏脯及香脆合桃製作, 口感豐富, 健康美味!
2024-11-24
2024-11-05 3316 瀏覽
有日路過,看見舊舊的銅鑼灣街道有一家裝潢十分耀眼的店,全歐陸風,對面街也聞到烘焙香氣,原來是之前海量報導好評的麵包店。由殿堂級五星酒店餅廚主理,主打多款歐式及日式湯種包, 立馬點了不同款式的酥餅試試! 我最後買了Cinnamon Swirl Danish、Bi-Colour Raspberry Croissant、Mix Berries Cream Danish、Green Grapes Danish & Kouign-Amann. 我數了數其牛角包足有25層, 只只外層金黃鬆脆, 內層蜂巢超完美, 口感極松化, 牛油味香濃而不膩, 配上一杯咖啡, 太寫意。我選不了推介其中一款, 因全部味道都超好, 全個食下也沒負擔。店內還有酸種包、法包、酥皮撻、丹麥酥、千層酥、吐司、麵包、日式麵包、蛋糕等, 選擇極多。另外還和社企合作, 推出茶道級抹茶甜品系列,聘用特殊人士,滿滿的愛。現凡惠顧滿5次, 即送 $35以下產品, 超正!

現凡惠顧滿5次, 即送 $35以下產品, 超正!
下午茶
2024-10-07 5200 瀏覽
20240928🌦️Saturday🌹🥐銅鑼灣又多一間麵包店選擇🎊「Bread Of Life 」9月6日 星期五正式開幕,由殿堂級酒店餅廚主理,Mohd. Iqwan Shah 來自馬來西亞,曾任職文華東方酒店、 麗晶酒店餅房總廚、夥拍西廚Wester聯手合作。 店子供應一系列由他親自製作和設計的歐式麵包,有賣相精子的牛角包、丹麥蘇、千層撻、立方千層酥等。🍞Iqwan 採用法國麵粉、法國牛油、自家培植酸種製作麵糰。(1)Double Chocolate Pain Au $32(2)Rye Sourdough $19(3)Apricot Danish $28.5(4)Pesto Cheese Sausage Danish $24(5)Dark Chocolate Muffin $23.5(6)French Rose,Passion Fruit, Apple Pie $54(7)Pistachio Dark Chocolate $18🌟今次最喜愛的Apricot Danish 🏫 銅鑼灣利園山道49至51號寶明大廈Shop G & H 地下#hkbakeryshop #breadoflif
20240928🌦️Saturday🌹
🥐銅鑼灣又多一間麵包店選擇
(2)Rye Sourdough $19
(3)Apricot Danish $28.5
🌟今次最喜愛的Apricot Danish
#hkbakeryshop #breadoflife_cwb
Double Chocolate Pain Au
Rye Sourdough
Apricot Danish
Pesto Cheese Sausage Danish
Dark Chocolate Muffin
French Rose, Passion Fruit, Apple Pie, Pistachio Dark Chocolate
2024-09-28
Apricot Danish
Pesto Cheese Sausage Danish
其實我真係好鍾意食包!酥皮、蛋撻!最近喺銅鑼灣發現咗呢間新開嘅麵包店「Bread Of Life」,離遠已經聞到陣 陣嘅香氣!入到去嘅環境好啱我心水!帶點豪華又溫馨,濃濃歐洲風格我鍾意!原來首席麵包師傅曾經喺文華東方酒店工作,咁真係要嚟試吓啦!買咗啲酥皮同Danish返屋企happy share!私心推薦一下:Chocolate Coffee Croissant真心又靚又好食,牛角酥外酥內軟,裡面包著濃濃的咖啡醬!One of the Best Breakfast option!Strawberry Cube Croissant 草莓立方千層酥睇得又食得!草莓果jam清甜,酥皮搭配得剛剛好,女仔肯定鍾意🩷Pistachio Cube Croissant 開心果方千層酥開心果nutty flavor人見人愛,好香口,再加上酥皮的口感忍唔住想再食多個!Caramelized Mille Flan 焦糖千層酥皮撻蛋漿好香!香到離晒譜!熱辣辣送上手真係要趁熱食!一焦糖的甜味恰到好處,搭配著千層酥皮完美!Double Pistachio Mille Flan 開心果千層酥皮撻好多開心果碎喺面,然

私心推薦一下:

Chocolate Coffee Croissant

好多開心果碎喺面,然後係開心果醬,同埋濃郁嘅蛋香,都幾鍾意佢呢個蛋漿比例,因為可以中和到開心果嘅膩,可以encore多幾個!
  • 開心果立方千層酥
  • 千層酥皮撻
  • 朱古力咖啡牛角酥
  • 草莓立方千層酥
開心果控可以來這裡了解一下!這裡有好幾款開心果味的麵包和撻,而且用的料都很足,開心果味特別濃!當然其他的麵包也非常吸引,都可以試試看!Bi-Colour Pistachio Croissant (32元)這開心果味的牛角包焗得非常酥脆,裡面的層次非常好,吃起來牛油味很濃,中間還有流心開心果醬,一口下去滿滿的開心果味,非常滿足!Double Pistachio Mille Flan (24元)在原有蛋撻基礎上面再加上開心果醬和開心果碎,味道特別香濃,本身蛋撻就已經外脆內嫩滑又有蛋香,而濃香的開心果醬非常突出,又有開心果碎增加口感!Cube Cross Croissant – Pistachio (38元)開心果丹麥酥除了上面有開心果碎和醬外,中間還有開心果醬流心,配上丹麥酥獨有的外脆內鬆軟的口感,又有濃濃的牛油香,令味道更豐富。Signature Sourdough (39元/Whole)超大個的酸種麵包,表面脆脆的,內裡非常鬆軟,帶一點點的酸,小麥味挺香。Garlic Bread (26元)吃這個的時候建議熱一下,蒜蓉味會更香濃,麵包鬆軟。

Garlic Bread (26元)
吃這個的時候建議熱一下,蒜蓉味會更香濃,麵包鬆軟。

2025-01-15
1K
到銅鑼灣開會前已安排一定要到 Bread of Life 買買買…這家由殿堂級五星酒店餅廚主理,主打多款歐式及日式湯種包的,有著多種令人念念不忘的酥餅!見到很少出爐的 Almond Croissant, 這佈滿杏仁薄片的牛角酥, 內餡超香濃,外層金黃鬆脆, 內層蜂巢超完美, 口感極鬆化! 還買了 Cube Cross Strawberry Croissant, Pistachio Danish, Cinnamon Swirl Danish and Kouign Amann! Cube Cross Strawberry Croissant 還流心呢! 每次進店也沒失望, 還有酸種包、法包、酥皮撻、丹麥酥、千層酥、吐司、麵包、曲奇、蛋糕等, 選擇極多! 必買呢!
下午茶
2025-01-16 0 瀏覽
近年我發現不少烘焙🥯🧁店紛紛進駐銅鑼灣,當中一間我好喜歡💕,就係呢間位於利園山道新開的麵包店, 聽朋友說原來由曾任職香港文華東方酒店、麗晶酒店的大師傅🧑‍🍳主理,主打老派風格的歐式麵包🥯!店內傳統法式長棍、酸種麵包🥯、法式牛油軟包、牛角包🥐及酥皮類產品都好吸引,製作相當用心才能達到最佳口感。另外傳統麵包中更注入現代元素,推出開心果、覆盆子等新派口味牛角包、以及原味和開心果味的千層酥皮撻都係我最愛🫶!Bread Of Life 銅鑼灣利園山道49-51號地下G及H號舖

Bread Of Life
銅鑼灣利園山道49-51號地下G及H號舖
呢排行開銅鑼灣見到間新開嘅麵包店,外面裝修的好有特色成日經過都想買,唔好睇佢新開原來大有來頭,經營者係曾任職文華東方、麗晶酒店餅房的總廚#lqwan師傅和西廚Wester聯乘合作,推出多款創意歐式麵包嘅餅店嚟㗎。係每款麵包嘅造型上都巧用心思製作,色香味俱全,由其係酥皮類真係好高質,係門口已經聞到陣陣牛油嘅香味!🩷Cube cross croissant pistachio💙Blueberry cream danish❤️Strawberry cream danish💚Bi-color pistachio croissant 開心果牛角包🥐🤎Double chocolate Pain Au每款麵包都各有特色,開心果控必食成舊磚嘅Cube cross croissant pistachio同埋開心果牛角包,入面餡料超多,滿滿嘅開心果醬啖啖都係開心果香味,而且包面仲鋪滿開心果碎碎!另外小朋友就好愛Double chocolate Pain Au,濃濃嘅朱古力🍫有誰可以抗拒!另外仲有呢間店最出名嘅酥皮,口感酥脆又不膩,充滿住牛油香添㗎!🍞Bread Of Life (銅鑼灣)🥐📌銅鑼灣利園山道4

💙Blueberry cream danish
❤️Strawberry cream danish

🤎Double chocolate Pain Au

🍞Bread Of Life (銅鑼灣)🥐
📌銅鑼灣利園山道49-51號地下G及H號舖
2025-01-13
  • Cube cross croissant pistachio
  • Double chocolate Pain Au
2025-01-07 210 瀏覽
吃完飯逛街睇舖,有驚喜,發現呢間位於 #利園山道 新開有倫敦裝修風格的歐陸式麵包店(前租客:人人和平Hongrill ),內面多千層酥皮包🥐好吸引😍原來有前五星級酒店文華東方餅廚 做,酒店級質素,價錢卻好親民,約廿幾至三十幾蚊, 呢間靚舖月租要近廿萬,相對價真平👍 望落平過首爾 網紅面包🥐店😆🤭我選了開心果丹麥酥 香脆😋不會燶和膩👍🏻酥好脆好味高質👍開心果醬不會好甜或好咸幾好🤤酥類要儘快及當日食最好。老公選了比平時較大個 Early Grey Chocolate Scone 外表吸引🤩佈滿朱古力🍫做第日早餐。Scone 鬆餅, 有驚喜, 好味抵食過上次食文華東方🤣🤭希望多人幫襯🙏🏻💪🏻#飲食情侶🥰#cherry攻商鋪🍒
我選了開心果丹麥酥 香脆😋不會燶和膩👍🏻
酥好脆好味高質👍開心果醬不會好甜或好咸幾好🤤
酥類要儘快及當日食最好。
Scone 鬆餅, 有驚喜, 好味抵食過上次食文華東方🤣🤭
希望多人幫襯🙏🏻💪🏻
#飲食情侶🥰
#cherry攻商鋪🍒

2025-01-06 179 瀏覽
銅鑼灣呢間歐式麵包店,我食過一次都好鐘意,由酒店餅廚主理,好多款出面少見嘅麵包,有好多口味,而且賣相精緻吸引🤩見幫襯嘅人都源源不絕💚開心果蛋撻近期興花形蛋撻,賣相更美觀吸引,酥皮酥化,好多開心果碎,口感一流,入面蛋漿好滑,開心果味都幾濃🉐🍞Huffy Japanese Milk Loaf 麵包好軟熟輕柔,就咁食都好食,返到屋企第二日都仲保持到濕潤鬆軟🉐🥖長法包切開焗熱配黑醋好好食😋🤎Cinnamon Danish好鐘意肉桂味,好香~買到返屋企第二朝焗熱食,麵包外酥內軟,仲有濃郁肉桂香🉐🚩Bread Of Life (銅鑼灣)📍銅鑼灣利園山道49-51號地下G及H號舖

💚開心果蛋撻

🍞Huffy Japanese Milk Loaf

🥖長法包
切開焗熱配黑醋好好食😋

🤎Cinnamon Danish

🚩Bread Of Life (銅鑼灣)
📍銅鑼灣利園山道49-51號地下G及H號舖
買過幾次麵包蛋撻都幾好賣,好快就清晒盤要等5-10分鐘就有盤新Ge焗好出嚟出貨都算快仲成日排長龍平均消費都要$30一個撻講真係真係貴咗D係好食Ge 不過店員個個都態度好差成日唔休做咁嘅款黑晒面問咩都好粗聲粗氣咁回:下,唔知啊有一次,等埋單等咗10分鐘唔知個店員係到發咩夢企係到你眼望我眼又乜都唔做今日去買撻,唔知係咪買得太少買得3打個店員黑住面勁大力將D達丟落個盒到我唯有好禮貌咁講:唔好意思啊,可以輕力少少嘛?請人食驚去到散哂唔好睇唔講好地地,一講完仲大力咗好彩D撻夠硬🙀頂得順🤭
買過幾次
麵包蛋撻都幾好賣,好快就清晒盤
要等5-10分鐘就有盤新Ge焗好出嚟

係好食Ge

不過店員個個都態度好差
成日唔休做咁嘅款
黑晒面
問咩都好粗聲粗氣咁回:下,唔知啊

有一次,等埋單等咗10分鐘
唔知個店員係到發咩夢
企係到你眼望我眼
又乜都唔做

今日去買撻,唔知係咪買得太少
買得3打
個店員黑住面勁大力將D達丟落個盒到

唔講好地地,一講完仲大力咗
好彩D撻夠硬🙀頂得順🤭

20 分鐘 (外賣自取)
2025-01-02 127 瀏覽
之前經過幾次一直都俾佢吸引到但沒有機會嘗試,今次終於經過可以買嚟試吓。 上網睇到依間麵包店是由五星級大廚開設,除咗一般麵包外亦都有售賣一些歐陸封面包包括牛角包Danish等,還有售賣一啲飲品種類10分多元化。牛角包有三款口味,包括原味、開心果、朱古力咖啡。 因為最近都食得比較多開心果口味,所以就選擇咗朱古力咖啡。牛角包size十分之大,有一個手掌嘅大小🤣🤣 味道方面,一食落去是極濃的咖啡味道反而朱古力味比咖啡沖淡咗。 同樣的是咖啡味也相對較苦澀但味道方面是可以接受的。 希望牛角包可以多一點口味,下次有機會會嘗試一下開心果🩵🩵🩵

希望牛角包可以多一點口味,下次有機會會嘗試一下開心果🩵🩵🩵
朱古力咖啡牛角包
外賣自取
$32 (早餐)
2025-01-01 177 瀏覽
最近銅鑼灣新開了這間麵包店,由曾任職文華東方、麗晶酒店餅房的總廚Iqwan師傅和西廚Wester聯乘合作,推出多款創意歐式麵包 和 日式湯種麵包。每款麵包造型都好吸引,而且味道同樣出色,難怪人氣十足👍🏻 值得一讚,所有酥皮類包點都好高質,充滿牛油香,口感酥脆又不膩😋.🩷Cube Cross Croissant- Strawberry $38近來人氣的立方千層酥盒造型精緻,外層焗酥脆,內層口感鬆軟,上面還方便新鮮香甜士多啤梨,配上仲尼流心士多啤梨餡料,酸甜開胃又美味。.💚Double Pistachio Mille Flan $24雙重開心果酥皮蛋撻口感酥脆,還有大量開心果粒和開心果醬,口感富層次,開心果控必點。.💜Grape Cream Danish $36金箔提子撻感覺豪華,撻皮好酥脆,上層放滿香甜提子果肉,配上吉士,十分美味。.🤎Chocolate Coffee Croissant $32朱古力咖啡牛角包,外層酥脆,內層鬆軟,而且充滿牛油香,入面夾著咖啡朱古力醬,充滿堅果香。.🩵Blueberry Cream Danish $33藍莓份量不少,而且好香甜,配上吉士醬,和酥皮配搭,感

💜Grape Cream Danish $36

🩵Blueberry Cream Danish $33
藍莓份量不少,而且好香甜,配上吉士醬,和酥皮配搭,感覺清新。
外賣自取
📍銅鑼灣五星麵包店✨Bread Of Life✨由殿堂級餅廚Iqwan主理💡曾任職文華東方酒店及麗晶酒店,再夥拍西廚Wester💛聯手打造多款歐式麵包及日式湯種麵包😍😍一入到店就聞到香濃烘焙香氣,配以歐陸風格裝修,麵包控一定唔可以錯過呢個銅鑼灣新亮點🔥熱賣產品有牛角包🥐英式鬆餅🇳🇿千層酥皮撻🥧立方千層酥🍞等等🔹Cube Cross Croissant Pistachio呢款開心果立方千層酥屬Iqwan得意之作,用上酥皮麵糰製作,再放入特製正方形模具,8cm高既千層酥夠哂可愛!外皮金黃酥脆,食落口感鬆化,流心開心果餡香濃而不膩,搭配酥香牛油,口感綿密細膩,真係令人一試愛上!🔹Mixed Berries Pistachio Danish丹麥酥用新鮮嘅混合漿果同開心果餡製作,外層酥脆,內部柔滑。漿果酸甜味道搭配開心果香氣,口感層次分明,絕對係下午茶既好選擇!🔹Earl Grey Chocolate Scone伯爵茶朱古力鬆餅香氣四溢,鬆餅外皮金黃酥脆,內部鬆軟濕潤。每一啖都感受到伯爵茶既清香,以及帶濃郁甜味既朱古力,帶來雙重享受。Bread Of Life ✨📍銅鑼灣利園山道49-51號地下

熱賣產品有牛角包🥐英式鬆餅🇳🇿千層酥皮撻🥧立方千層酥🍞等等

🔹Earl Grey Chocolate Scone

Bread Of Life ✨
📍銅鑼灣利園山道49-51號地下G及H號舖

#breadoflife #fivestarbakery #causewaybay #BlessedOverjoyedLoved
2024-12-27 243 瀏覽
原來麵包師傅大有來頭由曾任職文華東方酒店、麗晶酒店餅房總廚的Iqwan師傅、西廚Wester聯手合作,多款歐式麵包和日式湯種麵包,見到麵包匠人的熱愛堅持熱賣款式就有:牛角包、丹麥酥、千層蛋撻、立方千層酥...每件酥餅都外型精美,睇見都流哂口水絕對是麵包控天堂~25層的牛角包外層金黃鬆脆、內層呈完美蜂巢形狀,口感酥化,牛油勁香濃~真係好好味,yummy如果要keep fit的靚女門,可能要留埋個肚食多2件,食完先再keep了...

原來麵包師傅大有來頭

由曾任職文華東方酒店、麗晶酒店餅房總廚的
Iqwan師傅、西廚Wester聯手合作,
多款歐式麵包和日式湯種麵包,
見到麵包匠人的熱愛堅持

熱賣款式就有:
牛角包、丹麥酥、千層蛋撻、立方千層酥...

每件酥餅都外型精美,睇見都流哂口水

絕對是麵包控天堂~

25層的牛角包外層金黃鬆脆、
內層呈完美蜂巢形狀,
口感酥化,牛油勁香濃~

真係好好味,yummy

如果要keep fit的靚女門,
可能要留埋個肚食多2件,
食完先再keep了