🩵Tiffany blue的外貌下是高質咖啡配美味意粉🍝老闆親切的態度Cafe和諧舒適的環境令人一去再去成為「回頭客」 ❣️意粉和甜品不定時轉款每次去都總有驚喜完全不會厭😋Cafe總有幾隻小動物🐱喜歡寵物的朋友一定會愛上餐廳對咖啡美食的執着值得大家一試👍不少客人與老闆交流聊天可想而知有幾多熟客😌#大埔#大埔美食 #大尾督 #大埔cafe #briancafe #hkcafe #hkfood #hkcoffee #hkcafehopping #香港美食 #香港咖啡店 #hkfoodie #香港攝影 #香港📍Brian Cafe (大埔)大埔大尾督龍尾村61號地舖@brian_cafe
🩵Tiffany blue的外貌下

值得大家一試👍
不少客人與老闆交流聊天
可想而知有幾多熟客😌

#大埔#大埔美食 #大尾督 #大埔cafe

📍Brian Cafe (大埔)
大埔大尾督龍尾村61號地舖
@brian_cafe
2024-02-12
10 分鐘 (堂食)
😌優哉悠哉 🤭優閒寫意 🤤美食 共惹一爐🤫 隱世小店🤩一啲都冇誇張 一個好warm 好cozy既地方 莫名其妙嘅親切感一坐低就有店員主動介紹食品飲品甜品 上餐速度 快食品品質 優食物溫度 適中店員態度 友善Order左4樣野 性價比高Apple Crumble Cake香脆鬆化,甜度剛好梨批 配 雪糕不甜不膩,份量剛好Ice Tiramisu Drink蝶豆花點綴打卡一流 奶泡香滑適中Hot Organic Earl Grey Tea喝得出來的香濃 不澀 水溫剛好整個用餐可以用四個字來形容:無懈可擊多謝小店給我同朋友一個幸福美滿的星期日下午非常滿足
😌優哉悠哉 🤭優閒寫意 🤤美食 共惹一爐🤫 隱世小店🤩

2024-04-14
梨批  配雪糕
Ice  Tiramisu  Drink
2024-03-30 322 瀏覽
當成個香港都冇晒人,我就最like 去d 更冇人既地方,今次走進大尾篤。這間小店人少少,但卻有親切既人情味,咖啡,意粉當然有,不過佢地既腐乳多士就是我最愛。於麵包上加入廣東人喊香腐乳,再灑上沙糖,上碟時仲配以食用花瓣,滋味在心頭。再配以有青檸香味的 Tonic Coffee,為假期添上副能量的味道。後記:食野除左要好味,同邊個一齊食之外,其實餐廳的員工都好重要。去小店的好處,是有滿滿的人情味,這店到訪兩次,上次是下大雨的時候,上次一進店,老闆連忙幫手整理。今次,泊車既時候,店員亦親切安排;見到他們對待有寵物及小朋友的家庭都是滿滿愛心,貼心安排。

這間小店人少少,但卻有親切既人情味,

腐乳多士

2024-03-30
腐乳多士
2024-02-03 299 瀏覽
嚟到這間有情調嘅飲食店,真係一種享受。首先,香蒜牛肉意粉🍝 最正!啖啖肉,嫩滑得嚟唔會太老,每條麵條似乎都有鍾情咗蒜茸嘅愛戀,舌尖微辣撲鼻而嚟,令人食咗仲想再食。再嚟就係肝菌蘑菇雞意粉🐔,呢個真係每食一啖都要稱讚一次,菇味夠晒香濃,意粉又吸滿咗汁,完美交織出阿婆級嘅家鄉味。甜品方面,Apple crumble就係個重點啦🍎。焗得啱啱好,酥脆嘅頂層配上溫熱嘅蘋果醬,即叫即焗,呢份心思,真心窩心!即使㗎啡店喺一啲靜悄悄嘅角落,但我覺得嚟呢度小憩一會兒,飲返杯自家搞作嘅hazelnut latte,真係享受到一陣陣嘅堅果香,簡直係人間美味。整間店嘅氣氛都好有家嘅感覺,老闆夫妻檔熱情好客,食物質素有保證,冇得頂!曬落去就係,幾杯流心咖啡,一個慵懶下午,人生一大樂事!🧡🍽🎶

2023-07-23 789 瀏覽
Desserts do not have a price tag and they do not show prices.We ordered two pieces of desserts and it came to just short of $150The desserts are frozen and brought, not homemade

2023-07-22
2023-06-15 755 瀏覽
炎炎夏日,想放鬆下心情,去左龍尾邨度下假,黎到尼間藍色小屋最後決定叫個三文魚三文治 ($113)配個焦糖咖啡,間唔中黎食,價錢可接受啦,一個豐富既早餐做一日既開始焦糖咖啡($45)拉花拉得好靚,味道幾香,唔太甜幾好飲啊煙三文魚 - 三文治🥪 ($68)黎到個包重係熱的,包食落脆脆地,三文魚配合埋甜甜地既沙律醬,唔錯
炎炎夏日,想放鬆下心情,去左龍尾邨度下假,黎到尼間藍色小屋

焦糖咖啡($45)
拉花拉得好靚,味道幾香,唔太甜幾好飲啊

煙三文魚 - 三文治🥪 ($68)

2022-12-20 1273 瀏覽
入咗船灣淡水湖釣魚,另一半介紹咗呢一間cafe話啲咖啡唔錯,再加上其實我都真係幾肚餓,除咗杯凍美式之外,我外加咗一碟菠菜忌廉三文魚意粉1 ) 杯咖啡好飲,我沒有太多花巧的形容,該咖啡豆應有嘅風味,佢完全沖到出嚟,對於做開咖啡行業嘅我,完全合格.2) 菠菜忌廉三文魚意粉ok的,原本我主要目的唔係食嘢,結果到最後我嗌多咗個蘋果撻,職員仲介紹我加多個ice-cream一間有heart嘅cafe,不用太多花巧野,但職員同顧客嘅互動,已説明一切。

美式咖啡
菠菜忌廉三文魚意粉
美式咖啡
菠菜忌廉三文魚意粉
2022-10-21 1153 瀏覽
大鄉里入鄉 之 龍尾篇First time to visit the Tiffany Blue Cafe💙店舖小小,老闆兩個人主理,一個負責煮,一個負沖咖啡☕️ 所以唔好心急,放假就係可以hea吓☺️咖啡相當有質素⬆️⬆️⬆️原來豆用秘魯 mix with 牙買加的,香港只有兩店提供,飲落係有少少唔同嘅打卡嘅☕️☕️食物質素都好高質,份糧都唔少,老闆勁nice,會同客人傾計,又問d野岩唔岩食,感覺好chill的一家小店cafe🧸放假休息值得開車來嘆番杯☕️
大鄉里入鄉 之 龍尾篇

咖啡相當有質素⬆️⬆️⬆️

感覺好chill的一家小店cafe🧸
放假休息值得開車來嘆番杯☕️
2022-09-18 936 瀏覽
好靚既Tiffany blue cafés呀淨係坐出面影相打卡已經一流啦😆咖啡款式有好多!今次就嗌咗flat white coffee~好濃好好味😋大家都可以試吓叫唔同口味三文魚菠菜意粉同all day breakfast賣相都好吸引👍🏻意粉味道夠晒濃厚😝大家如果踩單車去大美督唔知食咩都可以試吓呢間😆想打卡嘅話記住揀外面嘅位坐呀店主仲好貼心準備咗蚊怕水😜好sweet!食完記得去附近嘅龍尾人工海灘度玩呀💕💕
好靚既Tiffany blue cafés呀

淨係坐出面影相打卡已經一流啦😆
咖啡款式有好多!
今次就嗌咗flat white coffee~好濃好好味😋
大家都可以試吓叫唔同口味

大家如果踩單車去大美督唔知食咩都可以試吓呢間😆
想打卡嘅話記住揀外面嘅位坐呀
店主仲好貼心準備咗蚊怕水😜好sweet!
食完記得去附近嘅龍尾人工海灘度玩呀💕💕

2022-09-05 607 瀏覽
放假忽然間好想去食意粉,本來就想係市區搵1間食,點知路人甲就話帶我去個新地方食喎,咁好啦,3點鐘,都唔知有冇得食🤣渣車去時,我話你帶我去邊呀?點解要過隧道既 (我冇諗過去咁遠🤣)原來佢帶我去大埔大尾篤附近既cafe食野🥰黎到個刻,就知道呢到係打卡勝地,門口岩岩有架電單車🛵泊左係到,影左幾張相就入去,可能係平日關係、今日冇咩人☺️今日叫左咩:1. 肝菌蘑菇雞肉意粉2. All Day Breakfast 3. 意大利芝士蛋糕4. 有機藍莓南非國寶茶5. Tonic Coffee首先黎既係飲品,藍莓茶既茶包好特別,睇返好似係澳門造既茶包,個到都有leaflet 介紹返,藍莓味好香,我唔係熱飲都feel到陣味好濃郁,個茶味🍵好好,酸酸地,唔錯🥰Tonic Coffee,我試左1啖,好酸,唔識欣賞佢🤣但唔代表唔好飲😎我見路人甲飲得幾關心😎黎食物喇,首先係肝菌蘑菇雞肉意粉,黎到意粉已經有好多菌既味道,汁亦都好濃郁,影左2張相已經要開動😋汁唔算好鹹,雞肉嫩口,所以好快就清左碟😋All Day Breakfast ,每次食都會唔同配料,所以每次都會有期待,今次係有火箭菜、茄汁豆、煙三文魚、腸、牛角包,

今日叫左咩:

1. 肝菌蘑菇雞肉意粉
2. All Day Breakfast
3. 意大利芝士蛋糕
4. 有機藍莓南非國寶茶
5. Tonic Coffee

All Day Breakfast ,每次食都會唔同配料,所以每次都會有期待,今次係有火箭菜、茄汁豆、煙三文魚、腸、牛角包,蛋🥰今次冇煙肉,我👌,特別想講牛角包,好鬆軟同好酥,好好食👍火箭菜我都食曬(唔係個個都鍾意食架😆)又清左碟😍

唔夠喉,叫多左個意大利芝士蛋糕🍰個cream打得好滑,又勁凍,推介👍

總結:因為平日黎,所以冇咩人,老闆重好窩心問我地d野好唔好食👍假期應該勁多人,因為朋友講話Vespa既薄荷綠小隊🛵會去,所以有興趣都可以去睇下順便食野😋
2022-08-30
  • 意大利芝士蛋糕
2022-06-23 615 瀏覽
龍人尾灘對面有心小店食物用心製作卡邦尼 很正忠店主親手即時製作凍咖啡有酒香味與友人為了看住單車坐戶外如果坐室內一定好chill意粉+飲品 有優惠,但都唔平,$125
龍人尾灘對面

意粉+飲品 有優惠,但都唔平,$125
  • 卡邦尼意粉
  • 凍咖啡
2022-04-16 1140 瀏覽
️藍白色歐美風格的Cafe, 渡假休閒feel, 今日天氣很好不太熱, 坐室外又Chill又舒服, 環境寧靜, 位置寬躺舒適, 建議坐室外位置, 打卡一流上星期去了西環Dear Neighbour店主Anson推介了這間Cafe, 得知Brian是他的師傅, 所以今日來了這間Cafe, 餐牌風格很像, 餐桌有QR Code, 可以直接看餐牌, 然後到店內Order, 小店除了店主之外, 還有一位店員, 所以感覺很親切, 非常有人情味拿破崙辣肉腸意粉🍝即叫即做, 可以見到店主即場製作, 每碟水準一流, 味道濃郁, 辣肉腸份量不少, 帶點微辣, 非常開胃燒汁雞肉三文治🥪厚厚的三文治, 除了雞肉, 還可以選擇蛋沙律、煙燻牛肉、煙三文魚, 配料有蕃茄、青瓜及青菜, 食落很清新爽脆, BBQ燒汁令味道更加提升飲品☕️ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ店主説他們家是用老撾豆再加上埃塞俄比亞豆, 所以風味獨特香濃咖啡味道而且質感好順滑, 飲品非常高質, 喜歡咖啡都朋友必定要試試👍🏻ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ美美的拉花,濃濃抹茶配上ʟᴀᴛᴛᴇ, 奶泡綿密細滑, 香而不澀Cafe 用料講究, 用心製作、食物高水準, 這間

拿破崙辣肉腸意粉🍝

燒汁雞肉三文治🥪

飲品☕️
ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ
店主説他們家是用老撾豆再加上埃塞俄比亞豆, 所以風味獨特

ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ

Cafe 用料講究, 用心製作、食物高水準, 這間Cafe是寵物友善餐廳, 寵物可以直接帶到室外、室內用膳

附近有停車場, 適合揸車朋友
  • 拿破崙辣肉腸意粉
  • ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ
  • ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
2022-03-28 717 瀏覽
Cafe位於龍尾人工灘附近,無論係沙灘漫步前飽餐一頓還是去大尾篤踩單車順道到訪,都非常合適🔆香蒜牛肉意粉$𝟠𝟠調味係根據食客喜好有不同辣度之分,我地叫左少少辣🤣辣味突出但可以接受🙈牛肉份量多,肉質不會韌🔆肝菌蘑菇雞意粉$𝟠𝟠 呢個一上菜就聞到超香菇菌同芝士粉味🤩能夠做到咁濃厚嘅菇味,相信係個醬汁到下左功夫😆然後每條意粉都有被汁包裹住,每食一啖都係味覺享受🔆Apple crumble後上的甜品🍏老闆好貼心見我地就食完意粉先開始焗,所以熱辣辣上枱😍溫熱的蘋果醬食落香濃,還加了提子乾點綴,表層的酥餅碎亦好脆口😆🔆Iced chocolate$𝟜𝟠🔆Hazelnut latte$$𝟜𝟝🐰Cafe地理位置較偏僻,所以人流較少,感覺很清幽☘️老闆好客健談,會問我地食物如何,亦會同客人閑聊💬睇住老闆係廚房煮食,確保每碟都新鮮出爐架
香蒜牛肉意粉

🔆Hazelnut latte$$𝟜𝟝

午餐
肝菌蘑菇雞意粉
Apple crumble
週末去左大尾篤散下步,路過見到依間天藍白色小屋令我停下腳步,雖然已經食飽飯,但又想過下咖啡癮,加上店主熱情地介紹佢地嘅蛋糕甜品,所以決定試一試。剛好係黃昏時間,坐戶外座可以睇到日落,對著玻璃窗都見到陽光嘅倒影,令心情好好。🍰白雪紅乾果蛋糕蛋糕係質感較實在而又濕潤,忌廉芝士糖霜夾心增加了蛋糕的層次感,裏面仲有藍莓和紅乾果,蛋糕上面灑滿紫藍色花瓣,賣相精緻。🥧蘋果金寶撻皮酥脆重牛油味,入面有滿滿的爽口蘋果粒,酸酸甜甜不會膩,而面頭係烤得香脆嘅金寶,好有口感。🙋🏽‍♀️想知更多飲食資訊, Follow Instagram: misslittlebigeater

🍰白雪紅乾果蛋糕

🥧蘋果金寶

終於等到喇,大尾篤有間高質Cafe🤩無論你踩單車定去沙灘,玩完去Cafe chill 下都好正☺️我好欣賞佢嘅意粉,我諗應該係手工製,口感好煙韌,因為落單嗰陣時我見到佢廚房啲意粉係用盒裝,唔係現成買返嚟一條條嗰啲。我哋叫咗個肝菌蘑菇雞肉意粉,好重菌味,個汁好好食,正呀🤤雖然比我想像中等得耐,但慢工出細火,睇得出好用心製作食物👍🏾食物種類都好多,下次去要試吓其他嘢☺️去嘅時候記得帶定足夠現金,不過其實佢哋都接受PayMe✌️