2023-07-25 1946 瀏覽
喺大館附近觀光遊覽,喺OpenRice嗰度搵到一間評分幾好嘅餐廳,於是就同B🐷去食晚餐醫肚啦。依間餐廳嘅門口喺俊榮里入邊,要喺士丹頓街屈入去先至搵到嗰條小巷,入邊仲有唔少餐廳添。我哋去咗依間叫做BRICK by BRICK嘅餐廳,見到價錢都OK,就一於試吓啦☺️☺️。秘製雞絲札肉馬來西亞咖喱喇沙湯麵 4/5而呢個招牌馬來西亞咖哩喇沙湯麵 小編簡既餸係雞絲扎肉😎 先講湯底 呢個喇沙湯底而馬來西亞香草味為主 食入口每啖麵麵香氣十足😍 但都不失喇沙麵應有既酸甜味 令到個湯既味道層次感非常豐富🤤 而雞絲扎肉呢 雞絲好新鮮 無雪藏味💕扎肉就有煙薰味 味道非常好👍而個麵底 係摻摻麵底 小編想特別提一提個油麵麵底 Brick by Brick所用既油麵麵底非常香 有別於一般餐廳既味道 麵底唔知係咪係香港島既老麵店到入貨架呢?🫣美式燒豬脾仔配薯角 4.5/5呢個美式燒豬肋骨配薯角其實店長已經用豬髀仔代替左豬肋骨😎原因係佢見到客人食豬肋骨要切切切 實在太唔方便🧐所以就轉左唔洗切又啖啖肉既豬髀仔😍小編都好鐘意呢個安排🥰 講返呢道菜既味道先~ 雖然轉左做豬髀仔 但用既汁依然都係用返平時食開既甜酸辣燒烤醬 超級開

秘製雞絲札肉馬來西亞咖喱喇沙湯麵 4/5

美式燒豬脾仔配薯角 4.5/5

呢個美式燒豬肋骨配薯角其實店長已經用豬髀仔代替左豬肋骨😎原因係佢見到客人食豬肋骨要切切切 實在太唔方便🧐所以就轉左唔洗切又啖啖肉既豬髀仔😍小編都好鐘意呢個安排🥰 講返呢道菜既味道先~ 雖然轉左做豬髀仔 但用既汁依然都係用返平時食開既甜酸辣燒烤醬 超級開胃🤤 肉質方面都非常嫩滑 一口一口咁撕開豬髀肉 爽呀!!😳 一碟有成4條豬仔髀 再加薯角 其實食量唔係特別大 都夠餵飽兩個人🫣 另外 呢道菜另一個驚艷位係佢d薯角係特級 特級 特級脆!重要既野要講3次!🥵 脆到我想快d食完手上既豬髀仔再食薯角🤤,依加實在太少餐廳咁有心機去整真脆薯角了,巧感動小編呀😭

日本三得利黑啤雞翼 4/5

呢個雞翼有6隻大大隻,吸滿黑啤既麥香同甜味,可見佢當中既認真制作,滷得個雞翼肉質入味鮮嫩結實👍🏻👅,同人share黎食都開心過癮😆。

地點:

中環站搭上山扶手梯去到士丹頓街屈入去俊榮里,附近係大館,PMQ等觀景點☺️☺️。

環境:

門面比較隱蔽,但入面裝修似酒吧既高枱,又有位置放袋好貼心🥰,同朋友飲杯野食下小食chill下都開心😃。

價錢:

250蚊一個人,食到質素唔差既美食,性價比高😆👍🏻。

服務:

店員好熱心招呼同細心,上菜既時侯提醒我哋小心睇住熱鍋。🤓🤓
一路以嚟,小編係香港食過嘅馬來西亞餐廳唔多,來來去去都係嗰幾間。今次就是一間小店,位於中環。呢間舖頭入口位於小巷中,要少少時間搵,不過都好快搵到。火熱砂煲肉骨茶 $165呢個肉骨茶嘅肉煲得軟林林,非常易入口,而且冇味精純天然。最貼心係佢有一小碟用蒜蓉整嘅醬,如果食客覺得肉骨茶本身唔夠味可以加入去。日式海藻沙律 $98呢個海藻沙律口感特別,小編十分喜歡。海藻口感又彈牙,為沙律增添左豐富嘅質感同埋色彩。玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 $218呢個酒煮大蜆有驚喜,由於用玫瑰酒整,味道食落甜甜地,而且啲蜆肉亦都非常大。椰絲咖央薄餅 $52平時食開都係咖央多士,所以特登叫呢個薄餅試吓。平時出面好少有加樣薄餅,仲要配有椰絲,所以小編朋友非常喜歡。大家嚟食嘅話都可以叫一碟!味道:4/5服務:5/5環境:4/5性價比:4/5

火熱砂煲肉骨茶 $165

服務:5/5
環境:4/5
性價比:4/5
2023-07-24 1262 瀏覽
📍Brick by Brick (中環)中環士丹頓街21號地庫🫶🏼他們家的招牌菜,火熱砂煲肉骨茶🫶🏼這是一道相當誘人的砂煲湯,裡面滿滿的肉骨茶湯底,讓人一口接一口欲罷不能。湯底濃郁,但並不會太過油膩,肉質也很軟嫩,非常入味!吃完這一碗湯,整個人都被溫暖了。🫶🏼秘制酒香溏心蛋🫶🏼這個菜式真的很特別!蛋煮得恰到好處,外層是微微焦香的,切開來蛋黃濕潤且流動,吃起來非常滑嫩。最讓我驚艷的是它們的酒香調味,不僅增添了層次,還帶來一絲微醺的感覺,讓我愛不釋口。🫶🏼日式海藻沙律🫶🏼這個沙律清爽又開胃,海藻的鮮味與日式醬汁完美結合,讓整道菜色彩繽紛,口感十分豐富。吃著它,彷彿置身於海洋中,帶來一種舒適的感覺。🫶🏼喇沙烤雞🫶🏼這款菜式將傳統的喇沙風味與烤雞完美融合,真的是絕妙的組合!雞肉鮮嫩多汁,表面上的喇沙醬烤得微微焦脆,入口後香辣開胃,回味無窮。如果你喜歡辛辣料理,絕對不能錯過這道美味。總的來說,Brick by Brick給我留下了極為深刻的印象。他們的菜單獨具創意,每一道菜都讓人驚艷不已。無論你喜歡湯品還是海鮮,或是想嚐試不同口味,這裡都能滿足你的需求。而且,舒適的用餐環境和親切的服務也讓整個用
📍Brick by Brick (中環)
中環士丹頓街21號地庫

🫶🏼他們家的招牌菜,火熱砂煲肉骨茶🫶🏼

🫶🏼秘制酒香溏心蛋🫶🏼

🫶🏼日式海藻沙律🫶🏼

🫶🏼喇沙烤雞🫶🏼

總的來說,Brick by Brick給我留下了極為深刻的印象。他們的菜單獨具創意,每一道菜都讓人驚艷不已。無論你喜歡湯品還是海鮮,或是想嚐試不同口味,這裡都能滿足你的需求。而且,舒適的用餐環境和親切的服務也讓整個用餐體驗更上一層樓。我已經迫不及待想再次光顧這家餐廳,強烈推薦給大家喔👻😍
  • 招牌喇沙烤雞
2023-07-23 580 瀏覽
中環地價舖位租金高,偶爾發現sogo區內横街窄巷的小店Brick By Brick,主打馬來西亞菜,位置於上中環行人電梯近士丹頓街前巷仔內,入口隱蔽,但食物就相當有驚喜!🍜珍寶大蜆拼海蝦喇沙湯麵 $142喇沙湯底濃郁但唔會過鹹 ,唔辣但惹味😋香濃帶點椰漿味,喇沙湯麵上面有滿滿嘅海鮮同配料,有新鮮的大蜆同大蝦🍤等配料,啖啖充滿豐富嘅海鮮味~🍜火熱砂煲香濃肉骨茶 $165重重的藥材味相當滋補,呢間舖特別在用豬軟骨代替一字骨煲,整嚿好易吞,一點也不浪費。更附送白飯同油炸鬼,食得好飽好滿足。🥰椰絲咖椰薄餅 $52呢個薄餅出色得很,係全晚MVP!煎得薄脆得黎再加上一層漿一層糖,然後再加埋椰絲,蘸咖央醬,非常美味!真係必食呀!🍴秘制酒香溏心蛋 $42溏心蛋極香酒味,蛋黃呈半流心狀,又幾好味啵~🫶🏻記生蓮子蛋茶 $46有補肝益腎、強壯筋骨的功效; 諸味與雞蛋、片糖共用,特別有補益!老主張健康零味精,即使食曬成餐飯都唔覺得口渴,呢種小店真係買少見少,去開中環值得一試!佢地仲有禮品包🎁賣架,唔夠喉都可以買返去整熱就食得架喇!📍Brick by Brick (中環) @brickbybrick_soho

🍜珍寶大蜆拼海蝦喇沙湯麵 $142
喇沙湯底濃郁但唔會過鹹 ,唔辣但惹味😋
啖啖充滿豐富嘅海鮮味~

🍜火熱砂煲香濃肉骨茶 $165
重重的藥材味相當滋補,
呢間舖特別在用豬軟骨代替一字骨煲,
整嚿好易吞,一點也不浪費。
更附送白飯同油炸鬼,食得好飽好滿足。

🥰椰絲咖椰薄餅 $52
呢個薄餅出色得很,係全晚MVP!
煎得薄脆得黎再加上一層漿一層糖,
然後再加埋椰絲,蘸咖央醬,非常美味!真係必食呀!

🍴秘制酒香溏心蛋 $42
溏心蛋極香酒味,蛋黃呈半流心狀,又幾好味啵~

🫶🏻記生蓮子蛋茶 $46
有補肝益腎、強壯筋骨的功效;
諸味與雞蛋、片糖共用,特別有補益!

佢地仲有禮品包🎁賣架,唔夠喉都可以買返去整熱就食得架喇!

📍Brick by Brick (中環) @brickbybrick_sohohk
📍中環士丹頓街21號地庫

2023-07-23 83 瀏覽
原來一早book咗枱,當日朝早接電話confirm咗booking,準時出席,都可以冇留位。問多兩句,就比個職員鬧話企係度阻住佢,叫佢幫手調枱,問都未問就話我哋冇權迫人調枱終於調到枱坐低咗,個職員就全程黑面,叫佢落單比杯水都一直睇唔到一直好忙… serve哂其他客去埋廚房完先理我哋枱我哋book咗枱冇位都未嘈,佢自己安排失當唔想補鑊仲發脾氣鬧人上菜慢,普通料湯底味精味,又唔係特別好食,態度仲咁差,真心冇下次

20 分鐘 (堂食)
真。隱世小店 今次試既係位於中環蘇豪區馬來西亞fusion小店 ⭐️其實中環d橫街窄巷 真係有唔少小店可以發掘🏮而Brick by Brick 位於中環小巷內 充滿尋寶感覺可以搭扶手電梯上 去到士丹頓街再由俊榮里入去估唔到呢度平日夜晚都full house👥馬來西亞fusion菜真係好有特色而餐廳好有堅持 菜式用上新鮮海鮮🐟無添加味精 唔怪得店員話呢度有好多回頭客😋🌹玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 一坐低 店員就推薦呢度既招牌菜卜卜大蜆餐廳每日都會限量供應生猛大蜆 保證新鮮🤩大蜆以Rose 酒調味 玫瑰酒既甜與蜆鮮美相得益彰🌹作為搭配的蒜蓉包外酥內軟 perfect match🧄🍲火熱砂煲香濃肉骨茶 另配白飯,油炸鬼及手工蒜香米餅食馬來西亞菜又點少得傳統既肉骨茶😍😍肉骨茶真材實料湯底藥材味較濃🌿店員強調肉骨茶無添加味精無添加砂糖🧂而用既肉料有別於常用既一字排 用炆到入口即化既豬軟骨🐷每口都啖啖肉 絕對唔會咬到小骨🥹重點係店家提供自家製蒜蓉醬 怕藥材味既客人可以自己調教蒜既濃度🧄配上有咬口既油炸鬼及手工蒜香米餅🫓真係呢度先至食到既馬拉風味🇲🇾🦐🍜珍寶大蜆拼海蝦 咖喱喇沙湯麵最後仲有呢碗唔可以錯
真。隱世小店

餐廳每日都會限量供應生猛大蜆 保證新鮮🤩
大蜆以Rose 酒調味 玫瑰酒既甜與蜆鮮美相得益彰🌹
作為搭配的蒜蓉包外酥內軟 perfect match🧄

🍲火熱砂煲香濃肉骨茶
另配白飯,油炸鬼及手工蒜香米餅

食馬來西亞菜又點少得傳統既肉骨茶😍😍

下次要試埋龍躉片 應該鮮味會更加濃郁🤩

🏡Brick by Brick
📍中環士丹頓街21號地庫
2023-07-20 32 瀏覽
呢間舖頭喺SOHO橫巷嘅最入邊,位置有少少隱蔽😂舖頭主打肉骨茶同埋喇沙,選擇貴精不貴多🥢脆炸梅子一囗雞喇沙麵 $118呢度嘅叻沙有好多種唔同嘅配料🤓例如肥牛、炸雞等,比較似係港式fusion,今次就叫咗梅子一口雞,雞粒炸得香脆唔油膩,外層嘅梅子粉帶咗層台式風味😝叻沙嘅湯底唔係好濃稠嗰種,入口唔會好辣,個人特別鐘意擠埋啲柑桔汁入去🍋味道更加清新,麵底本身就預設咗係摻摻,即係米粉加油麵🍜火熱砂煲肉骨茶 $165呢度嘅肉骨茶冇加任何味精,成煲熱辣辣咁上好吸引😍啲湯已經隔去咗油脂,一啲都唔覺得肥膩,入口藥材味唔算重,呢度比較特別嘅係用上豬軟骨🐷煮得非常軟腍,軟骨已經呈啫喱狀,平時嘅肉骨茶通常成個蒜頭擺埋入去煲,呢度就比較特別,煮成一個蒜頭醬🧄可以自行調校味道,另外亦都配上老油條一齊食😌日本Suntory黑啤雞翼 $92第一次見黑啤雞翼🍺賣相有啲似可樂雞翼,其實入口味道都有啲似,都係甜甜地🤣但係就多咗陣特別嘅香味,另外亦都配有啲炒蔬菜絲,可以轉換下口感🥬lced Monk Fruit Tea with Dried Plum & Peach Gum $68譯返中文就係羅漢果話梅桃膠茶,好少見到咁豐

脆炸梅子一囗雞喇沙麵 $118

火熱砂煲肉骨茶 $165

日本Suntory黑啤雞翼 $92

譯返中文就係羅漢果話梅桃膠茶,好少見到咁豐富嘅羅漢果茶😆原來羅漢果同話梅又幾夾,桃膠嘅份量都幾多,係健康之選🌿
很喜歡到訪Soho區吃飯,沿著中環至半山的自動扶手電梯上去,就會來到各國餐廳與酒吧林立的Soho區,這次就和老公來到俊榮里這條小巷子中的Brick by Brick品嚐馬來西亞喇沙菜式👫🍽️🔸珍寶大蜆拼海蝦咖喱喇沙湯麵 ($142)香港一般嚐到的喇沙湯底都比較稠身、濃郁、多椰漿,Brick by Brick則主打輕盈的版本。店家強調喇沙湯頭絕無添加味精和糖,而是採用大量新鮮蔬菜及香料熬煮而成,可見花了不少時間和心思。輕盈又健康美味的湯頭喝起來的確特別順口,所以我忍不住喝清光🍜😋👍配料豐富高質,包括肉質飽滿的大蜆、鮮甜海蝦、半熟溏心蛋、豆卜、爽甜生菜芽菜🦐🥚🌿☘️另外還有我喜歡的「摻摻」麵底(油麵加米粉)。相傳以前小販會擺出各種麵食讓客人選擇,油麵彈牙但不吸湯汁,米粉則能吸收湯底精華,有客人喜歡點選油麵米粉兩溝的組合,覺得口感特別有層次,後來流傳開去就成為「摻摻」這種經典麵食🍲😊🔸招牌喇沙烤雞 ($258)份量充足,包括兩大塊雞胸和兩隻大雞腿。雞胸部份略顯乾柴,但雞髀嫩滑、肉汁豐富,雞皮也烤得香脆可口🍗配菜甘筍、翠玉瓜清甜爽口🥕🥒 濃縮版的喇沙醬汁同樣無糖無味精,而是採用大量新鮮蔬菜及香料熬
🔸珍寶大蜆拼海蝦咖喱喇沙湯麵 ($142)
珍寶大蜆拼海蝦咖喱喇沙湯麵
🔸招牌喇沙烤雞 ($258)
配菜甘筍、翠玉瓜清甜爽口🥕🥒 濃縮版的喇沙醬汁同樣無糖無味精,而是採用大量新鮮蔬菜及香料熬煮而成😊
招牌喇沙烤雞
🔸話梅桃膠羅漢果茶 ($68)
羅漢果茶加上酸酸甜甜的話梅芳香回甘、潤肺生津。晶瑩剔透的桃膠其實是從桃或山桃等樹皮中分泌出來的一種天然樹脂,具有清熱止渴、美顏、低卡路里的特點,所以有「平民燕窩」的美譽。這杯特飲健康又開胃,非常適合炎炎夏日用來解暑🍹❄️👍
話梅桃膠羅漢果茶
小店大約有20來個座位,雖然位處小巷子但人流多,平日晚上7:30開始經常客滿,用餐要提前預約😊
2023-07-12
2023-07-16 33 瀏覽
🪑星期六lunch 去唔洗等位 有d高凳 同雲石紋枱面 感覺幾high class 靜靜地 幾arm 三五知己黎傾計 💬 而且服務員幾niceⒿ 招牌砂煲香濃肉骨茶 $165 🥘 👍🏻👍🏻推介呢個係偏馬拉style ge肉骨茶 特別用上豬軟骨 而非一般長排骨 煲內仲有d 豆卜、菇同生菜 湯底都重藥材味 仲要無落味精 所以d湯都俾我地飲哂 如果覺得個湯太淡味 可以落埋碟蒜蓉醬 另配上一碟油炸鬼同薄脆同一碗珍珠米飯 Ⓙ 啤酒煮青口配蒜蓉包 $218青口有一大碟 粒粒都啖啖肉同幾新鮮 個汁整出黎甜甜地 都幾特別 個蒜蓉包有4片 都幾香脆😋Ⓙ 椰絲咖椰薄餅 $52 🍕最後食番個甜品 arm arm整好 熱騰騰ge 整得幾薄幾脆 面頭有d椰絲 再加埋咖央醬就更上一層樓

Ⓙ 招牌砂煲香濃肉骨茶 $165 🥘 👍🏻👍🏻推介

Ⓙ 啤酒煮青口配蒜蓉包 $218

Ⓙ 椰絲咖椰薄餅 $52 🍕
2023-07-15 28 瀏覽
今日遠征Soho區,食隱世既馬來西亞菜🇲🇾 @brickbybrick_sohohk 店內主要以黑白色做設計,非常型格😎🍜鱻魚三寶喇沙湯麵香濃椰汁🥥湯底,加上呢到係以正宗喇沙既做法,米粉溝油麵😺食落更加有層次,魚蛋亦都好彈牙😁🍟炸魚薯條熱辣辣🔥好酥脆嘅外皮配上好嫩滑既🐟一啖有兩種唔同既口感😋又好重魚味,呀妹都好鍾意食🥳🥩燒美國安格斯西冷牛扒肉質鬆軟,多汁,牛肉味濃😋旁邊配左黑松露醬薯條,都食到停唔到口😍食物既質素超乎我想像🧠店員既服務態度都好加分👍🏽店內既位置唔算好多,大家黎食之前,記得book枱呀🫶🏼🫶🏼

🍜鱻魚三寶喇沙湯麵

🍟炸魚薯條

🥩燒美國安格斯西冷牛扒

• 炸魚薯條
  • 秘製馬來西亞咖哩喇沙湯麵
2023-07-11 361 瀏覽
⭕️ 墨西哥玉米脆片配牛油果醬/莎莎醬/酸忌廉依款小食一啲都唔小份量大到嚇死你🙊三款醬一早已mix好哂咁上 好方便一啖接一啖 岩哂放工chill住嘆🥳⭕️ 珍寶大蜆拼海蝦🦐咖喱喇沙湯麵🍜超級大碗 賣相勁吸睛📸材料仲比得好慷慨😍兩隻蝦好厚肉大蜆有成六隻咁多😳湯底重椰味 好濃郁👏🏻麵底係用油麵同米粉混合大滿足😌⭕️ 火熱砂煲香濃肉骨茶另配白飯、油炸鬼、手工蒜香米餅、蒜泥醬一上枱仲滾緊 (真係新鮮滾熱辣)😂店員好細心介紹可將蒜泥醬撈埋落肉骨茶度試左一啖仔個醬 真係好濃 正😍店鋪用左豬軟骨做主食 煮到好淋好入味👍🏻湯底仲好清 岩哂平時少煲湯嘅我 (最後成兜飲哂)😂⭕️ 椰絲咖椰薄餅超級勁爆咁好味🤤(仲回味緊)一入口成陣烘烤味好出 薄餅整體十分脆身香口表面甜甜地 上面鋪滿椰絲同糖😋已經好好味另外仲配埋一兜kaya醬點埋一齊食 昇華左去另一個層次回味無窮💕總括而言 餐廳食物好高質🩷性價比極高 回頭率💯
⭕️ 墨西哥玉米脆片配牛油果醬/莎莎醬/酸忌廉

湯底重椰味 好濃郁👏🏻
麵底係用油麵同米粉混合
大滿足😌

⭕️ 火熱砂煲香濃肉骨茶
另配白飯、油炸鬼、手工蒜香米餅、蒜泥醬
一上枱仲滾緊 (真係新鮮滾熱辣)😂
店員好細心介紹可將蒜泥醬撈埋落肉骨茶度
試左一啖仔個醬 真係好濃 正😍
店鋪用左豬軟骨做主食 煮到好淋好入味👍🏻
湯底仲好清 岩哂平時少煲湯嘅我 (最後成兜飲哂)😂

⭕️ 椰絲咖椰薄餅
超級勁爆咁好味🤤(仲回味緊)
一入口成陣烘烤味好出

總括而言 餐廳食物好高質🩷
性價比極高 回頭率💯
  • 椰絲咖椰薄餅
2023-07-09 19 瀏覽
星期五放工想去中環SOHO區Chill一下,誤打誤撞入咗呢間馬來西亞餐廳,招呼同食物都無得頂,老闆娘好Nice介紹餐單,食物超水準。======= ======= ======= =======🍖火熱砂煲肉骨茶$165(另有白飯、油炸鬼、蒜香餅)原個砂煲將食物保持原汁原味,藥膳湯底非常濃郁、清甜完全無苦澀味,我哋成碗湯咁飲,非常養生;豬軟骨非常軟腍,另外仲有豆腐卜、金針菇、甘菇,呢度才送白飯真係一流。🍜酥炸梅子一口雞辣沙面$118充滿甘香梅子味嘅鬆脆炸雞,第一次食呢個味,好有新鮮感好好味;馬來西亞喇沙湯底惹味芳香帶小小椰香味,而且鋪滿好多配菜好大碗,CP值好高。🪼日式水母刺身沙律$148一上枱我哋話「嘩好大兜」😂有新鮮西生菜、芽菜、紅蘿蔔絲、主角係水母Sashimi,味道鮮甜甜材料新鮮,非常開胃又醒神。⭐️整體來說,呢個價錢呢個食物水準位於中環SOHO區,非常超值,一定會再嚟幫襯。

🍖火熱砂煲肉骨茶$165
(另有白飯、油炸鬼、蒜香餅)

🍜酥炸梅子一口雞辣沙面$118

🪼日式水母刺身沙律$148

• 日式水母刺身沙律
2023-07-09 38 瀏覽
又黎食呢間😋 🥘肉骨菜套餐,一直都鍾意呢間嘅肉骨茶,超濃郁陣陣藥材味,最正嘅係佢完全冇骨,而啲軟骨係煲得好爛好易咬,女仔間中食下有易身體補氣血、仲配有飯同一小碟油炸鬼今次試左🍲玫瑰酒煮大蜆配蒜蓉包,大大粒蜆肉好足料,好鮮甜加上用玫瑰酒煮,口感超豐富,仲配有蒜蓉包,鍾意嘅可以沾少少蜆肉湯汁香脆可口又鮮甜😋🧇佢哋嘅招牌甜品椰絲咖哋薄餅🤩餐後食完真係好滿足,一上台陣陣椰香味,餅底鬆脆,最上面舖左厚厚一層椰絲白芝麻糖粉,食落唔會太甜
又黎食呢間😋

• 玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包
  • 椰絲咖椰薄餅
2023-07-08 883 瀏覽
<<🌞Soho馬來西亞Fushion 菜>>熱辣辣口淡淡想食d 重口味野~今晚黎到soho窄巷的酒吧餐廳,不過有DD 隔涉🙊大家唔好行斜路樓梯呀🥵建議搭中環扶手電梯上山。.餐廳不算大,走型格黑白路線,牆上掛上照片裝飾。而餐廳大開中門,有露天飲野chill chill 地的感覺。.🟥 火熱砂煲香濃肉骨茶 🍛 $165 🟧 配白飯,油炸鬼及手工蒜香米餅。馬來西亞式的肉骨茶湯底藥材味較濃,但甘中帶甜,撈飯一流,湯底冇味精成碗飲都得。而肉料有別於平時乾身的一字排/排骨,選用了豬軟骨,炆得超級稔,吸盡湯底精華。這道菜還提供了自家製蒜醬,輕輕蘸於肉上更可提升鹹香味。.🟨 馬來西亞咖哩喇沙湯麵 配脆炸梅子一口雞 $118 🟩摻摻的油麵同米粉都好掛湯,湯底的椰汁比例較少,所以會偏香料的辛辣。而梅子雞有驚喜😍新鮮炸起脆卜卜,炸粉薄而keep 到juicy 肉質又夠嫩滑。面頭撒上梅子粉更是酸酸甜甜超開胃,2個人食完一碟係冇難度!.🟦飲品🟪✨Sour plum calamansi soda🍹$72濃味食物要叫番杯清清地的飲品balance 一下,其實係梅子梳打,入口帶點薄荷同
<<🌞Soho馬來西亞Fushion 菜>>
熱辣辣口淡淡想食d 重口味野~
🟥 火熱砂煲香濃肉骨茶 🍛 $165 🟧
配白飯,油炸鬼及手工蒜香米餅。
🟨 馬來西亞咖哩喇沙湯麵 配脆炸梅子一口雞 $118 🟩
🟦飲品🟪
✨Sour plum calamansi soda🍹$72
濃味食物要叫番杯清清地的飲品balance 一下,其實係梅子梳打,入口帶點薄荷同青檸的清新,之後有梅子的酸甜,非常refreshing 又解渴解膩

⬛ Chateau La Bastide Rouge 🥂 $76⬜
話明bar 朋友就叫咗黎自法國的紅酒,甜甜地易入口,亦帶微酸較清新
  • 火熱砂煲香濃肉骨茶
之前來過一次位於中環蘇豪區主打馬拉菜的小店 就在pure fitness旁邊的小巷都好方便 餐廳好有誠意 堅持用新鮮食材不加味精 外食族也可以放心食得健康🥰店鋪不算大間座位不多但人流好旺💥記得預先打去訂檯喔📞✨招牌喇沙烤雞 Brick's Laksa Roast Chicken $258烤雞已預先去骨啖啖肉好方便食🍗雞胸雞髀都好嫩滑入味👍🏻喇沙不辣有香濃椰漿的味道 但吃起來不會膩不會太重口味🥗也有什錦蔬菜墊底比較健康 整體幾特別值得一試🤤✨脆炸梅子一口雞 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵Plum Flavoured Fried Chicken Malaysian Curry Laksa Noodles $118餐廳喇沙出色所以再要了喇沙湯麵 一口炸雞好驚艷😍炸得酥脆不油膩又充滿肉汁 灑上梅子粉令味道帶點酸甜好好吃👍🏻喇沙味道好濃郁帶鮮甜味好惹味😋配料仲有好吸湯的豆卜同爽脆芽菜🍜面底有油面加米粉 比較喜歡油麵的口感✨椰絲咖椰薄餅 Coconut Kaya Prata $52好有驚喜的甜品😍油酥薄餅表面加了一層糖漿燒至酥脆但不油膩🫓撒上海量椰絲 沾埋濃香幼滑的咖央醬 口感味道好豐富 甜度也是剛好👍

脆炸梅子一口雞 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵

好有驚喜的甜品😍油酥薄餅表面加了一層糖漿燒至酥脆但不油膩🫓撒上海量椰絲 沾埋濃香幼滑的咖央醬 口感味道好豐富 甜度也是剛好👍🏻大推薦💯
椰絲咖椰薄餅

✨香滑生炒芝麻糊 Home Grinded Black Sesame Soup $48
芝麻糊夠香濃好養生的味道 甜度適中不甜膩🖤口感挺滑也能吃到一點芝麻顆粒感 但質地比較稀 如果再濃稠一點就更好
香滑生炒芝麻糊

📍Brick by Brick (中環)
中環士丹頓街21號地庫
椰絲咖椰薄餅