一家位於中環的餐廳,這家餐廳的裝修充滿現代感,簡潔而不失溫馨,讓人感到非常舒適。進入餐廳後,服務員便熱情地迎接我們,並帶我們坐下。整個就餐過程中,服務員始終保持著微笑,讓人感到非常舒適。我覺得好岩和同事來食lunch, 或下班後來chill 一chill.食物方面,他們的菜單上有很多不同種類的美食,但今天我要介紹的三款食物絕對是值得一試的。兩位lunch 價值不算貴, 好合理。第一款,是他們的秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵,搭配惹味肥牛堆,價格為$102。這道菜色香味俱佳,湯頭鮮美,肥牛堆鮮嫩多汁,加上咖喱的香氣,讓人難以抗拒這道美食的誘惑。第二款,是炸魚薯條,價格為$138。這道菜看起來非常普通,但是當我嚐了一口後,就發現這道菜的驚人之處了。魚肉煮熟後非常鮮嫩,外層的麵衣酥脆可口,搭配著薯條和自製的醬汁,讓人的味蕾得到了極大的享受。最後一款是心太軟配藍莓拖肥醬,價格為$68。這道甜點看起來非常精緻,但是當我嚐了一口後,就被它的美味所征服了。心太軟非常柔軟,口感非常好,搭配著藍莓拖肥醬,讓整個甜點更加美味。總的來說,這家餐廳的裝修簡潔而現代,服務員熱情周到,給人非常好的印象。而且他們的菜色非

心太軟

總的來說,這家餐廳的裝修簡潔而現代,服務員熱情周到,給人非常好的印象。而且他們的菜色非常美味,特別是那三道菜,讓人回味無窮。我強烈推薦這家餐廳一試。
心太軟
蘇豪區有不少低調的餐廳,在俊榮里後巷出現了正宗馬來菜:堅持不加味精,是很多去過大馬的朋友吃完都讚好的餐廳😋  與上次吃馬來西亞菜的體驗不同,這間口味不會重口,以無添加的原則烹飪 ✅ 每樣菜式的口感都比較淡,但讓人繼續想吃下去;我們點了招牌菜品,老闆娘極推薦的馬拉砂煲肉骨茶及招牌喇沙烤雞,人均$300  ᐅ 火熱馬拉砂煲肉骨茶 $165 無味精無糖,藥材熬煮的湯底而不苦,老闆娘強調一定要把湯喝完🤣 採用了豬軟骨,加上自製蒜泥醬更好吃 ᐅ 招牌喇沙烤雞 $258 喇沙汁可以想像是濃縮版喇沙湯,濃縮後的味道也不會咸;雞肉很嫩滑,少部分雞胸肉口感較柴 ᐅ Sour Plum Calamansi Soda $52 十分清新的味道,值得一試!my pick drink ᐅ 泰式酸辣無骨鳳爪 $92 生菜及鳳爪的搭配很好地平衡了酸辣汁,整體味道稍辣 ᐅ 椰絲咖椰薄餅 $52 新鮮出爐的薄餅,甜度適中,加上咖央的口感會偏甜

[推薦菜品]
ᐅ 火熱馬拉砂煲肉骨茶 $165
火熱馬拉砂煲肉骨茶

ᐅ 招牌喇沙烤雞 $258
招牌喇沙烤雞

十分清新的味道,值得一試!my pick drink
Sour Plum Calamansi Soda

[Others]
ᐅ 泰式酸辣無骨鳳爪 $92
生菜及鳳爪的搭配很好地平衡了酸辣汁,整體味道稍辣
泰式酸辣無骨鳳爪

ᐅ 椰絲咖椰薄餅 $52
新鮮出爐的薄餅,甜度適中,加上咖央的口感會偏甜
椰絲咖椰薄餅
2023-03-25
火熱馬拉砂煲肉骨茶
招牌喇沙烤雞
Sour Plum Calamansi Soda
2023-06-02 18 瀏覽
⌂ 中環Brick By Brick@brickbybrick_sohohk中環士丹頓街21號地庫星期一至五 11:30 - 16:00,18:00 - 23:45 星期六 12:00 - 16:00,18:00 - 23:45 星期日 休息· 火熱砂煲香濃肉骨茶 Homemade Clay Pot Bak Kut Teh $165· 日本三得利黑啤雞翼 Japan Suntory Dark Beer Braised Chicken Wings $92· 椰絲咖椰薄餅 Coconut Kata Prata $52· Pineapple Carrageen & Sea Salt Soda $76· Iced Monk Fruit Tea with Dried Plum & Peach Gum $68𖧷 設有加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm旺角#ewm星馬菜︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜甜品才是本晚驚喜之最゜・*偶爾發現位於蘇豪區的星馬菜餐廳,黑白裝修很是型格,和朋友在這裡品嚐到令人療癒的晚餐~店員服務十分健談,態度殷勤友善,亦會
⌂ 中環

𖧷 設有加一

#ewm旺角
#ewm星馬菜

*・゜甜品才是本晚驚喜之最゜・*
店員服務十分健談,態度殷勤友善,亦會細心解釋菜式。更加欣賞店主堅持每款菜式不下味精以推廣健康飲食,是一間用心經營嘅小店
而且以蘇豪區的餐廳說,價錢也不會太貴ʕ ◦`꒳´◦ʔ
推薦想在中環裏吃一頓健康晚餐的你(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

𖧷 極隱世,因餐廳位處大廈的地庫,入口在隱蔽的後巷
地址雖然是士丹頓街,但實際就從俊榮里入,然後轉右
𖧷餐廳有包場服務,適合公司或一大班朋友敍會

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑火熱砂煲香濃肉骨茶 Homemade Clay Pot Bak Kut Teh $165
配白飯、油炸鬼及手工蒜香米餅
極推薦!!原個砂煲上的肉骨茶
肉骨茶的湯頭味道非常濃郁,中藥味十分重,但是仍然很容易入口( ¯꒳​¯ )ᐝ
而且湯頭不下糖和味精,很是養生呢.ᐟ‪‪.ᐟ
肉骨茶湯頭裡面還有豬軟骨、豆卜、金菇、金針菇等食材,口感豐富。
豬軟骨也非常好吃,肉質鮮嫩多汁。
搭配米飯食用也非常美味,
若喜歡重口味的你,還可以沾上自家蒜泥醬,味道也不錯吃呢𓈒 𓂂𓏸𓋪‪

๑ 日本三得利黑啤雞翼 Japan Suntory Dark Beer Braised Chicken Wings $92
每隻雞翼都均勻地塗上黑啤醬汁,雞翼肉質鮮嫩多汁,讓整道菜更具誘人的色澤和味道。黑啤特製的醬汁甜甜的又帶點酸味,而且伴菜還有蘿蔔絲洋蔥絲,是一道開胃小菜ꕤ︎︎·͜· ︎︎

๑ 椰絲咖椰薄餅 Coconut Kata Prata $52
全晚最驚艷的菜式,一個完美的晚餐就需要一道療癒的甜品作結(⑉・̆༥・̆⑉)
從來沒有在其他餐廳看過這道甜品
好吃的程度是很想很想自己在家中嘗試做做看!
香脆的薄餅面上鋪滿椰絲及芝麻,沾上香甜咖椰醬,不會太甜膩,就是會令你一口接一口!!

๑ Pineapple Carrageen & Sea Salt Soda $76
朋友很喜歡這杯,味道甜甜的,還有鹿角菜膠呢,口感煙煙韌韌的,很有趣.ᐟ‪‪.ᐟ

๑ Iced Monk Fruit Tea with Dried Plum & Peach Gum $68
有驚喜.ᐟ‪‪.ᐟ性價比更高.ᐟ‪‪.ᐟ
清潤的羅漢果茶配上桃膠
而且不會很甜,比起梳打水,養生派更喜歡這杯> ·̫ <

#中環美食 #蘇豪美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #中環好去處 #香港美食指南 #星馬菜
2023-05-30
  • 火熱砂煲香濃肉骨茶
  • 話梅桃膠羅漢果茶
2023-05-31 592 瀏覽
最近去了一家名為Brick by Brick的餐廳,這家餐廳出品的馬來西亞菜色令我驚艷。其中三道菜尤其讓我留下了深刻的印象🥰馬來西亞咖喱喇沙新鮮龍躉湯麵 $178新鮮龍躉魚配合喇沙確實是完美的風味和口感的結合,問了一下職員,她表示龍躉魚是新鮮送到的,不是冰鮮龍躉,和喇沙的味道混合在一起,有一點點辣之餘還有龍躉的鮮味,面條非常細緻,魚肉柔軟,令人回味無窮😉招牌喇沙烤雞 $258招牌喇沙烤雞是餐廳的招牌菜之一,所以是必試之選,將傳統的馬來西亞喇沙醬搭配在烤雞上,創造出一種獨特的風味😁烤雞的香氣和濃郁的醬汁混合在一起,味覺上有著一種難以形容的味道,作為馬拉的粉絲真的是絕對不能錯過😎心太軟配雜莓拖肥醬 $68作為一道甜點,看起來充滿著層次感。外層咬下去有一點脆皮的感覺,內裡則是流心朱古力醬,混合拖肥醬之後,出奇不意地與拖肥醬銜接在一起,令味覺感到驚艷,值得比個Like👍好味指數:8/10性價比指數:8/10餐廳名稱:Brick by Brick餐廳地址:中環士丹頓街21號地庫電話:98840308

馬來西亞咖喱喇沙新鮮龍躉湯麵 $178

電話:98840308
2023-05-30
  • 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵
2023-05-30 52 瀏覽
多數來中環都係食西餐或者日本餐,今次朋友竟然約我嚟食馬來西亞菜。好彩朋友預早話要早少少來,因為呢度坐位唔多。餐廳行型格路線,好彩朋友約埋我喺中環站一齊過嚟,如果唔係自己未必會搵到,所以更加增添左神秘感。其實些利街小巷走入來就到。牆上邊啲照片都好靚,另外要讚一讚店員都好細心,好友善,依家難得一見!大熱天時當然要先叫兩倍飲品,我地叫左一支1664 blanc 啤酒同杯冇酒精嘅凍Thai panda lemongrass & ginger tea,兩杯都好清爽好正。今次叫左新鮮海龍躉片咖喱喇沙湯麵,湯底調配得超好,好多海龍躉片,絕對抵食啊!另外就叫左個火熱砂煲香濃肉骨茶,除左打卡一流,味道都好好味,我特別喜歡個蒜香米餅!肉骨茶d肉好軟,湯清得來又濃味,正中馬來西亞口味!用左豬軟骨,肉特別嫩滑。另外仲比咗個蒜醬我地,話如果鐘意濃味,加埋落去食就更好食。

Brick by Brick今日行完大館,唔覺意係一條橫巷到發現咗間神秘餐廳,見到啲客人係到飲啤酒吹水咁chill,我地都比佢地吸引咗入去。☺️☺️呢到都屬於小鋪,唔係好多枱,空間感唔錯。鋪仔細細,主打既係馬來西亞菜配西餐,有肉骨茶,喇沙,亦有牛肋條同汁煮蜆等。😊😊我地今次叫咗喇沙配脆炸梅子一口雞。喇沙湯底帶微辣,而且滲出少少椰香。材料都非常豐富,有大量芽菜,青檸仔,豆卜,香菜,面應係摻摻架,油麵同米粉兩溝,好地道。梅子炸雞都好搭配,梅子既微酸中和咗炸雞既油膩感。啱啱炸起既炸雞熱辣辣又好juicy。😆😆另一個主菜我地揀咗玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜茸包。卜卜大蜆完全冇沙,非常鮮甜。玫瑰酒唔會好濃味,食落有淡淡既酒香味但又唔會蓋過蜆既鮮甜味。蒜蓉包烘得好脆口,啖啖蒜茸味點埋個玫瑰酒汁,更添風味。😍😍最後我地揀咗椰絲咖椰薄餅。呢個真係好有驚喜,薄餅面頭有大量椰絲同芝麻,非常香口。而薄餅有一層焦糖化咗既薄片,非常之脆身,配上本人最愛既咖椰醬,一定要encore再食。💕💕😘😘

2023-05-28 22 瀏覽
【中環•Brick by Brick】————————————————————————位置鄰近中環大館蘇豪區 要從進榮里巷口進入 主打馬來西亞咖哩喇沙湯麵、肉骨茶、海鮮、蔬菜沙律及甜品小食 仲有酒精類提供 可以飲翻兩杯chill下 🥂😋🍯|珍寶大蜆併海蝦(每日限量供應)|HKD 142海蝦同大蜆大大隻 海鮮夠曬新鮮 材料配料十足 有芽菜(大量)、蛋、生菜、芫茜、辣椒絲 湯底味道適中 唔會太濃 油麵同米粉份量適中 建議將配料㩒底吸收一下精華更入味🦐🐚🌊🍜🥬🍯|啤酒煮青口配薯蓉包|HKD 218青口大大隻新鮮肉質飽滿 值得一讚嘅係佢嘅醬汁香甜 同青口本身好夾 蒜蓉包 被所有蒜蓉汁完全包圍 焗得非常脆口 🍺🍺🐚🍞🥯🥐🍯|日本三得利黑啤雞翼|HKD 92椰絲、洋蔥絲、蘿蔔絲鋪面 擺盤似座山 雞翼望落去似經過老水烹調 入口有瑞士汁嘅甜味 雞翼撈埋配菜一齊食健康又美味🍺🐔🐥🥦🥬🥒🥕
【中環•Brick by Brick】
————————————————————————

🍯|珍寶大蜆併海蝦(每日限量供應)|HKD 142

🍯|啤酒煮青口配薯蓉包|HKD 218
蒜蓉包 被所有蒜蓉汁完全包圍 焗得非常脆口 🍺🍺🐚🍞🥯🥐

🍯|日本三得利黑啤雞翼|HKD 92
2023-05-25 80 瀏覽
好耐無去蘇豪區拍拖喇,同老公去呢間馬拉菜餐廳撐枱腳,位置係士丹頓街,係Pure Fitness隔離條街仔行入去,店員服務態度友善、有禮貌,細心解釋菜式,我地叫咗幾款招牌菜💕火熱砂煲香濃肉骨茶 $165(配白飯、油炸鬼、手工蒜香米餅)原個砂煲上🍲,熱辣辣出晒煙好吸引,湯底真材實料,藥材味香濃甘甜又滋補,豬軟骨熬得相當軟腍,啖啖肉又夠入味,配料包括生菜、豆卜、金菇、金針菇,真係超足料!最重要係無加味精!另有🧄蒜頭磨蓉嘅醬料,可以沾肉骨食或放在湯內調味飲用💕日本 Suntory 黑啤雞翼 $92🐔雞翼全部大大隻,肉質鮮嫩入味,汁料係用黑啤特製,食落甜甜地帶點酸,加上有好多蘿蔔絲洋蔥絲做伴碟,愈食愈開胃💕珍寶大蜆拼海蝦 $142(秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵)好驚喜,賣相一流,喇沙湯底全部用新鮮食材熬製,標榜無味精無糖,味道非常鮮甜濃郁,帶有微微椰奶香味,真係好飲又的確唔會令人口渴,配菜份量新鮮好足料,有🦐大海蝦、新鮮大蜆、🥚半熟流心蛋、 豆卜同芽菜,麵底係摻摻 (油麵同米粉),口感比較豐富,十分惹味💕日式水母刺身沙律蔬菜非常新鮮,水母刺身新鮮爽口,好有嚼勁,配以油子汁,係一個非常好嘅開胃菜

💕火熱砂煲香濃肉骨茶 $165
(配白飯、油炸鬼、手工蒜香米餅)

日本 Suntory 黑啤雞翼

💕日本 Suntory 黑啤雞翼 $92

珍寶大蜆拼海蝦

💕珍寶大蜆拼海蝦 $142
(秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵)

日式水母刺身沙律

日式水母刺身沙律

💕日式水母刺身沙律

火熱砂煲香濃肉骨茶
  • 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵(珍寶大蜆拼海蝦)
— #cowcow中環放假咗大館街下夜晚順便係附近食埋晚餐先返屋企今次揀咗間馬來西亞菜試下食物質素好有驚喜( ˶ ̇ ̵ ̇˶ )‪‪♡餐廳比較隱蔽都要搵咗一陣先至搵到如果大家想去可以係些利街嘅pure fitness行入去會最快捷( ー̀֊ー́ )੭”餐廳座位唔多裝修行深色嘅型格風有高枱矮枱牆上面有好多有格調嘅照片裝飾店員會同每位客人介紹菜單同是日推介非常之友善貼心 ‎♡⃛ ̖́-• ───── [ 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫 ]───── •⧐ 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 | $142⧐ 火熱砂煲香濃肉骨茶 | $165⧐ 日式海藻沙律 | $98⧐ Japan Suntory The Premium Malt's White | $88⧐ Suntory The Premium Malt's Bottle beer | $68• ────── [ ☾ ] ────── •⸝⸝⸝☾ 日式海藻沙律新鮮蔬菜同海藻配以芝麻醬係一個非常好嘅開胃菜( •̤ᴗ•̤ )♡⸝⸝⸝☾ 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵佢有好多款餸揀今日嘅推介我哋叫珍寶大蜆拼海蝦我都幾鍾意食蜆所以就叫咗呢一個上枱嘅時候都嚇親因為佢好大碗佢非常之足料湯底好
— #cowcow中環

我都幾鍾意食蜆所以就叫咗呢一個
上枱嘅時候都嚇親因為佢好大碗
佢非常之足料
湯底好濃郁之餘唔會話太辣
好啱我口味(✿´༥`✿)

⸝⸝⸝☾ 火熱砂煲香濃肉骨茶
配咗白飯、油炸鬼及手工蒜香米餅
呢個湯底用咗唔同嘅藥材去熬製而成
店主揀嘅藥材都係對女性好好嘅
而且佢冇加任何防腐劑同埋糖
想養生嘅朋友仔可以試吓呢一個
喺上菜嘅時候非常之新鮮滾熱辣
佢仲配有一個蒜泥醬
係比大家覺得唔夠濃味嘅時候可以加落去
我就非常之鍾意呢一個肉骨茶
下次都會再嚟食ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )
Suntory The Premium Malt's

• ───── [ 𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ]───── •
味道 𝟺 / 𝟻
環境 𝟺 / 𝟻
服務 𝟻 / 𝟻
衛生 𝟺 / 𝟻
抵食 𝟺 / 𝟻
• ──── [ 𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 ]──── •
📍 Brick by Brick (中環)
中環士丹頓街21號地庫

2023-05-16
日式海藻沙律
Suntory The Premium Malt's
  • 火熱馬拉砂煲肉骨茶
  • 珍寶大蜆拼海蝦喇沙湯麵
2023-05-18 33 瀏覽
餐廳位於小巷入面,以馬來西亞菜為主,自成一角,位置有少少神秘🙈▪️ʙʀɪᴄᴋ's ʟᴀᴋsᴀ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ 招牌喇沙烤雞 $𝟸𝟻𝟾雞髀肉好淋滑,烤得啱啱好唔會太乾,好鍾意佢有蔬菜喺底,食完咁多肉,食返啲蔬菜就啱啱好平衡返▪️ɪᴛᴀʟɪᴀɴ sᴘɪᴄʏ ᴘʀᴀᴡɴ ɴᴀᴄʜᴏs 意式辣醬煮海蝦配粟米片 $𝟷𝟺𝟾粟米片份量幾多,最啱同朋友傾偈飲返杯啤酒🍻簡直係絕配!▪️ʙʀɪᴄᴋ's ᴍᴀʟᴀʏsɪᴀɴ ᴄᴜʀʀʏ ʟᴀᴋsᴀ ɴᴏᴏᴅʟᴇs ᴡɪᴛʜ ғɪsʜ ʙᴀʟʟ, ғɪsʜ ᴄᴀᴋᴇ & ғɪsʜ ᴛᴏғᴜ 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 - 鱻魚三寶 $𝟷𝟷𝟻喇沙湯底濃郁,配料方面選擇左以魚為主既鱻魚三寶,啱晒唔想食咁多肉嘅朋友,麵底方面係混合油麵同米粉🍜仲有好多芽菜同半熟蛋
粟米片份量幾多,最啱同朋友傾偈飲返杯啤酒🍻簡直係絕配!
2023-05-18 467 瀏覽
—Brick by Brick神秘感餐廳,去完大館係附近搵特別嘢食,行左好多個圈先搵到,係些利街小巷行入去比較快,餐廳會兼做bar,所以6-8有happy hour 時間。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫::⧐秘製馬來西亞喇沙湯麵 | $142⧐肉骨茶|$165⧐日式海澡沙律 |$98⧐Suntory permium⧐Suntory秘製馬來西亞喇沙湯麵,簡左大蜆,勁正,好耐冇係香港食過咁大舊同多汁既蜆,湯底味道濃郁,好鍾意,推介食物。肉骨茶,好多藥材既肉骨茶,店主貼心設計,對女性嚟講,好養生, 又好味,有豬軟骨,可以自己加醬調較肉骨茶既濃度,由自己選擇。日式海澡沙律,清新沙律配埋日式海澡,大大份。Suntory permium,係令人懷念日本生啤既味道。— 📝評分味道 ⁵ / ⁵ 環境 ⁴ / ⁵ 服務 ⁵ / ⁵ 衛生 ⁴ / ⁵ 抵食 ⁴ / ⁵ — Brick by Brick📍中環士丹頓街21號地庫

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫::
⧐秘製馬來西亞喇沙湯麵 | $142
⧐肉骨茶|$165
⧐日式海澡沙律 |$98
⧐Suntory permium
⧐Suntory

日式海澡沙律,清新沙律配埋日式海澡,大大份。

Suntory permium,係令人懷念日本生啤既味道。

📝評分
抵食 ⁴ / ⁵

📍中環士丹頓街21號地庫
2023-05-16
2023-05-10 68 瀏覽
好耐都冇去過馬來西亞 有啲掛住當地嘅美食 👅 所以就openrice search下 搵到呢間係中上環嘅隱世餐廳 🤭 餐廳環境好chill 即使放工之後嚟都唔會太crowded 岩曬大家放工之後黎同朋友傾下計 食下飯😚餐廳嘅食物選擇都好多 都幾花多眼亂🤭 每一樣嘢食都好似好好食🤔 不過今日我同朋友都比較肚餓 所以想叫多啲肉類🐽招牌喇沙烤雞 ($258)呢個完全係一碟色香味俱全嘅dish😍未上菜之前已經聞到陣陣嘅喇沙香味😙開頭以為喇沙會好辣同埋太濃味 點知道真係有驚喜🥰喇沙醬汁味道濃厚又唔會好辣烤雞肉質鮮嫩 🤤 真係難以抗拒!燒美國安格西冷扒配黑松露薯條 ($278)牛排好大塊 燒到五成熟 岩岩好😍一啲都唔靭 又唔會有血水😛配埋黑松露薯條 簡直係perfect match 😚

餐廳環境好chill 即使放工之後嚟都唔會太crowded
岩曬大家放工之後黎同朋友傾下計 食下飯😚

招牌喇沙烤雞 ($258)
呢個完全係一碟色香味俱全嘅dish😍
未上菜之前已經聞到陣陣嘅喇沙香味😙
開頭以為喇沙會好辣同埋太濃味 點知道真係有驚喜🥰
喇沙醬汁味道濃厚又唔會好辣烤雞肉質鮮嫩 🤤 真係難以抗拒!

燒美國安格西冷扒配黑松露薯條 ($278)
牛排好大塊 燒到五成熟 岩岩好😍
一啲都唔靭 又唔會有血水😛
配埋黑松露薯條 簡直係perfect match 😚
位於中環嘅一間越式餐廳A La Carte
位置有少少神秘,因為個入口唔完全係喺大街兜咗個圈先搵到個入口,店𥚃面嘅環境座位都唔錯
除咗有高枱高櫈,都有梳化椅,應該都坐到6-7枱左右~
因為平時返工都係做Social Media 同寫稿,電腦幾乎「機不離手」
呢度嘅店員一上菜竟然好親切咁話做咗咁耐嘢快啲襯熱食啦~
有種意外嘅親切感~
 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 配 脆炸梅子一口雞 $118喇沙賣相唔錯,湯底又香又濃郁
唔會太咸之餘,摻摻(油麵同米粉都好掛湯)一口炸雞炸到金黃色,皮脆肉質熱辣辣又嫩
應該係潵咗梅子粉食落酸酸甜甜幾開胃玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包  $218卜卜大蜆非常大隻,煮得啱啱算係幾Juicy且嫩滑咀嚼時品嚐得酒精淡淡香味蒜蓉包蒜蓉味非常重,點埋玫瑰酒汁正超索汁,酒味勁濃郁~墨西哥肉米脆片配牛油果醬 莎莎醬及酸忌廉 $92份量非常多,幾種醬汁淋上後睇落似甜品佐酒一流,份量相當多,兩個人爭啲食唔晒日本三得利黑啤雞翼$92賣相同味道個感覺有啲似可樂雞翼黑啤味酸中帶甜 好得意
雞肉整得好入味
位於中環嘅一間越式餐廳A La Carte
位置有少少神秘,因為個入口唔完全係喺大街

兜咗個圈先搵到個入口,店𥚃面嘅環境座位都唔錯
除咗有高枱高櫈,都有梳化椅,應該都坐到6-7枱左右~

呢度嘅店員一上菜竟然好親切咁話做咗咁耐嘢快啲襯熱食啦~
有種意外嘅親切感~

秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 配 脆炸梅子一口雞 $118
喇沙賣相唔錯,湯底又香又濃郁
唔會太咸之餘,摻摻(油麵同米粉都好掛湯)
一口炸雞炸到金黃色,皮脆肉質熱辣辣又嫩
應該係潵咗梅子粉食落酸酸甜甜幾開胃

玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包  $218
卜卜大蜆非常大隻,煮得啱啱算係幾Juicy且嫩滑
咀嚼時品嚐得酒精淡淡香味
蒜蓉包蒜蓉味非常重,點埋玫瑰酒汁正超索汁,酒味勁濃郁~

墨西哥肉米脆片配牛油果醬 莎莎醬及酸忌廉 $92
份量非常多,幾種醬汁淋上後睇落似甜品
佐酒一流,份量相當多,兩個人爭啲食唔晒
墨西哥肉米脆片配牛油果醬 莎莎醬及酸忌廉

日本三得利黑啤雞翼$92
賣相同味道個感覺有啲似可樂雞翼
黑啤味酸中帶甜 好得意
雞肉整得好入味
日本三得利黑啤雞翼
墨西哥肉米脆片配牛油果醬 莎莎醬及酸忌廉
日本三得利黑啤雞翼
這天我和男友在中環到處拍照打卡時,發現一家看起來很有特色的餐廳。我們走進去一看,原來這是一家吃馬拉菜的餐廳。餐廳裝修幾有特色,服務也很好😌珍寶大蜆拼海蝦秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵那些大大的蜆和海蝦真的很棒。蜆肉鮮美而多汁,海蝦則是彈牙可口。湯底的咖喱喇沙香氣四溢,夠濃郁👍🏻火熱砂煲香濃肉骨茶配白飯、油炸鬼及手工蒜香米餅。肉骨茶煮得十分入味,肉質鮮嫩多汁。米餅和油炸鬼是絕佳的配菜😋脆炸梅子一口雞 口感酥脆的炸雞與表面的梅子粉完美結合,還配有一個辣醬汁令整個味道昇華🥰🥰

珍寶大蜆拼海蝦秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵

脆炸梅子一口雞

2023-04-26 80 瀏覽
Brick by Brick 主打馬來西亞菜式,同佢咁工業風嘅門面and餐廳環境大相逕庭。佢嘅招牌菜係馬來西亞咖喱喇沙湯麵同肉骨菜,咖喱喇沙湯麵🍜可以拼上唔同配菜,好似魚/ 炸雞/ 肥牛/ 海鮮/ 雞絲扎肉,當日試咗炸雞同海鮮。📚喺香港最常見嘅喇沙係咖喱喇沙同亞參喇沙,佢哋都係源自於南洋地區。咖喱喇沙係用咖喱湯,加入多種咖喱香料同椰奶混合而成。喺香港常見嘅娘惹喇沙、白咖喱麵等等,都係屬於咖喱喇沙嘅一種,均帶濃烈椰奶香同咖喱香。💁🏻‍♀️Brick by Brick嘅咖喱喇沙湯麵🍲應該係娘惹喇沙,店家聲稱無落味精同糖,椰奶份量都落得比較少。的確呢度嘅喇沙係無咁濃味,感覺輕盈啲,但依然有陣陣香氣,不過唔係咁適合追求濃濃椰奶香嘅食客。店家係希望靠蔬菜同香料去帶起成個湯,仲會落埋蜆同蝦去整個湯底,唔係好似一般喇沙湯得香料同椰奶。💁🏻‍♀️配菜揀咗珍寶大蜆拼海蝦同脆炸梅子一口雞。蜆同海蝦都新鮮,炸雞香脆,兩樣都合格有餘。💁🏻‍♀️幾鍾意呢種咖喱喇沙,但感覺餐廳好缺人手,中午等咗大半個鐘先有得食,不過員工係好有善嘅,但真係要改善下呢個問題。雖然味道唔差,但價錢略高,唔算抵食。🌝喇沙嘅湯用上多種香料熬出頭

馬來西亞咖喱喇沙湯麵 x 脆炸梅子一口雞

馬來西亞咖喱喇沙湯麵 x 珍寶大蜆拼海蝦

🌝喇沙嘅湯用上多種香料熬出頭,一定唔會係低脂。想食得無咁肥,可以從配菜方面着手,揀珍寶大蜆拼海蝦同雜錦海鮮就無咁肥。

📜
🥢馬來西亞咖喱喇沙湯麵 x 珍寶大蜆拼海蝦 $142