2024-09-07 461 瀏覽
日本嘅酒吧,日本式裝修,充滿咗日本酒吧嘅氣氛圍感,店員都是日本人,感覺好似去咗日本旅遊,今次食嘅海鮮意粉,味道非常濃郁,而且意粉非常入味,我好滿意呢一個生蠔海鮮意粉。而且仲飲咗兩杯Cocktail,真係好高嘅酒精度數,第二杯開始就有點醉啦。。仲有叫咗個生雞肉食,醃製得非常唔錯,而且仲有一杯迷你牛肉洋蔥湯,非常之欣賞呢個迷你牛肉洋蔥湯,滿滿嘅牛肉汁味道,加上係清湯底,實在太好味啦服務非常之好,有禮貌,又有耐性,交通非常方便,附近就係地鐵站。

同朋友喺尖沙咀食完飯想搵地方靜靜地傾下心事 意外發現butler超有驚喜!😆😆Bar interior係行日式風格 一入去已經覺得好chill🤤🤤然後聽bartender介紹原來butler會根據當日新鮮水果調酒俾客人🍎🍊🍋🍑我同朋友就分別叫咗一杯蜜瓜🍈+ Gin($188)同埋橘子🍊+ Gin ($178), 兩杯都好fresh好重果香,gulugulu好快就已經飲晒😚😚推薦程度:🌟🌟🌟🌟

推薦程度:🌟🌟🌟🌟

2023-06-09 2678 瀏覽
這是一個未進食(飲)的食評。6月9日19:00,我訂了3人枱,我早到了10分鐘,但待應回應要人齊先入座,只好門口等。未幾,另一待應又要確認人名,確認過,又重複話要人齊入座。最後,好似可憐我咁,問我朋友可唔可以半個鐘到,我話都在尖沙咀了,先放我入去,但係裡面,只有一個客。我好唔明,因乜要我晌門口,等齊人呢?5分鐘後,我另一個朋友到,我們決定搵過另一間無咁多規矩,食得開心啲!
這是一個未進食(飲)的食評。
未幾,另一待應又要確認人名,確認過,又重複話要人齊入座。
相關食物:Ardbeg Wee Beastie 5 year old,Customized fresh fruit cocktail (日本柑)Butler 其實我唔係第一次去,今次係第二次,上次去咗去佢哋間6/F Whisky bar,無留意佢有兩層,今次喺𨋢就求其揀咗5/F,後尾先知原來呢層係Cocktail bar 但其實個裝修係一樣,兩層都有cocktails, whiskies, 亦有嘢食(佢廚房喺6/F)所以相信唔使特別一定要去某一層講返正題,今次重訪就係因為上次感覺唔錯,掛住佢哋個明太子意粉所以再訪,點知今次體驗好令人失望,夜晚大約7點上到去,本身打算揀食物再睇嘢飲,但喺睇緊食物menu之際,個bartender 就叫我哋睇飲品先,因為通常係叫咗drinks 先,食物要同廚房confirm 先得,咁我哋就聽佢講叫飲品啦,我哋兩個人,一個叫cocktail,一個叫whiskey,兩樣都係佢recommend,cocktail 就係customized 當日水果(日本柑),whiskey 就介紹咗佢話新到嘅Ardbeg Wee Beastie 5y 飲品大約15分鐘內到咗,但

飲品大約15分鐘內到咗,但嘢食就話可能要耐啲,點知一等就成90分鐘,其間有話要等多陣,又話因為廚房有啲嘢壞咗,到一個半鐘後就話幫我哋取消咗先,因為廚房整唔到,我哋就話咁埋單先因為我哋未食飯,到張單嚟到真係驚嚇,cocktail $178都算,single shot whiskey 收$250,兩樣都係menu 無寫,即係仼佢噏,話收你$500 single shot 都仲得,重點係Ardbeg 呢款whiskey 出面賣緊一枝$4xx,係一枝!而家一啖收我$250(見圖,圖片係未飲過時影)!呢樣真係唔合理,明白餐廳要賺錢一定係貴過自己買,但如果menu係寫得清清楚楚,客人唔會咁不滿,好似俾人呃咁,價錢任佢寫(佢哋真係用手寫單俾你,唔係入機,好懷疑佢係海鮮價!
),加上佢哋本身係有每位$200 min charge,同每位$30 入座費,諗返起就更加覺得成件事好唔合理

而且佢哋仲要唔一早講俾客人知無食物俾人,講真呢個時間入座大部分係食晚飯,你90分鐘先同人講無,我哋走時都差不多9點,咁點解一開始迫人叫咗飲品先?諗返起真係覺得有啲存心欺騙成份,要人點都order 啲嘢,最後就算唔俾嘢食都至少收人200幾先走到

今次真係感覺好差
,後尾睇返其他人嘅reviews 先發現原來唔係淨係我哋有咁嘅感覺,見到有唔止一個嘅客人都有同樣感覺,有人又係”被”recommend off-menu 嘅嘢飲,之後收$350!而且又有啲等嘢食等好耐嘅經驗

今次寫得有啲長,不過希望將整個過程詳細寫出嚟等大家去之前要小心,如果真係想去試又唔想有俾人呃錢嘅感覺的話就要叫嘢小心啲,最好叫menu 上有價錢嗰啲或者問清楚幾錢先落單!

佢環境同食物係OK,但呢次經驗真係令我好卻步,雖然出去食嘢飲嘢兩位$500幾都預咗,唔貴,但搞到俾人呃咁真係唔好受!

Whisky方面,雖然店員講到呢隻好特別,但飲落一般,無特別驚艷
Cocktail方面,普通,其他bar都做到
題外話/補充資料: 總之最好問清楚價錢先叫,除非你預咗佢話幾錢你都無所謂啦
2023-03-17
大多數高評價的酒吧都位於中環蘭桂坊一帶難得尖沙咀也有一家很有特色的Whiskey酒吧簡直是九龍人酒鬼的福音😆決定於星期五的晚上去試試看 其實網上評價不多所以一開始並沒有抱著很大的期望✨6點多嘗試walkin 5樓的cocktail bar已經滿了轉移到上層6樓的whiskey bar碰運氣 幸好有位子地方不大座位也不多 所以想去的話最好預先訂位日式原木風給人一種很舒服溫馨有質感的感覺大酒櫃上擺放著林林總總各式各樣的威士忌🥃雖然如此 我們最後還是選擇了雞尾酒個人特別推薦他們家的Negroni甜度與剛烈的酒精平衡得恰到好處 非常好喝😍而其他的雞尾酒都不錯 絕對是很驚喜的一晚~食物我們點了份量超多的炸魚薯條 性價比超高炸魚採用了3種不同的魚 就連醬汁份量也很足原先因爲人手不足的問題 暫時沒法供應食物但Bartender最後還是想辦法弄出來給我們😇看到隔壁座位的客人點了明太子意粉賣相好像也不錯喔😋而這家酒吧最出眾的是猶如Butler般貼心的服務每一杯雞尾酒的調製過程中Bartender都會很細心的解釋與分享他的調酒秘方而且會了解客人的需求與口味而作出不同變化服務好到足以令我下次再回去光顧🥰吃飽
大多數高評價的酒吧都位於中環蘭桂坊一帶

大酒櫃上擺放著林林總總各式各樣的威士忌🥃
雖然如此 我們最後還是選擇了雞尾酒

個人特別推薦他們家的Negroni

甜度與剛烈的酒精平衡得恰到好處 非常好喝😍
而其他的雞尾酒都不錯 絕對是很驚喜的一晚~
食物我們點了份量超多的炸魚薯條 性價比超高

每一杯雞尾酒的調製過程中
Bartender都會很細心的解釋與分享他的調酒秘方
而且會了解客人的需求與口味而作出不同變化
服務好到足以令我下次再回去光顧🥰
吃飽喝醉非常滿足 超級推薦!
2022-08-19 3049 瀏覽
A lovely whiskey bar, feels like it in Tokyo. As a whiskey and cocktails lover, one of the best whiskey-based cocktails I’ve ever had. Will come back for their food and more cocktails next time, esp the mentaiko pasta and raw chicken carpaccio!!! Customized ManhattanCustomized Old Fashioned *Minimum charge $200 per 5/F Whisky bar6/F Cocktails bar

Customized Manhattan

6/F Cocktails bar
Manhattan
Old  Fashioned
2022-07-01 2482 瀏覽
尖沙嘴日式洋食酒吧🍷 之前友人介紹我黎間酒吧,話cocktail 同埋野食都高質!同佢黎飲過一次嘢之後就已經好想再黎,今次二訪冇令我失望啊🥰 酒吧非常有格調,坐bar 台就可以睇住bartender 整你嘅飲品啦😎一開始先叫杯開胃酒先!我上次黎就係覺得佢嘅生果cocktail 好驚艷,今次要再黎一杯🤣 因為佢係用新鮮生果黎整,所以次次黎都會有d 唔同,都係根據返個日有咩生果靚/個排咩生果當造而訂,今次去就有芒果、蘋果、熱情過,我就揀左芒果,之後個base 佢幫我配左sake 仲加入左茶嘅元素,味道真係好夾,容易入口,芒果好甜,味道清新💯/Mentaiko pasta creamy/意粉超香🥰 明太子忌廉汁好邪惡🤣旁邊仲有麵包可以點d 汁黎食👌🏻 因為佢份量好多,所以其實兩個人食都幾膩,不過真係大滿足 💯 /Fish and chips/事關我同友人唔知到佢食物個份量係咁多,我地竟然叫左兩個main🫠 炸魚薯條格份量又係嚇襯我🫣 入面有唔同種類嘅炸魚,全部都好鬆脆,炸粉唔會太厚👌🏻食到咁上下就叫左第二round 酒🤣 今次我特等指名要梅酒做base,之後就話想黎杯酸酸地可以用黎解膩🙈佢就

/Mentaiko pasta creamy/

/Fish and chips/
Fish and chips

食到咁上下就叫左第二round 酒🤣 今次我特等指名要梅酒做base,之後就話想黎杯酸酸地可以用黎解膩🙈佢就配左個雪梨酒比我,佢仲加左d 蜜糖比我,咁成杯個味道就酸酸甜甜,超符合我口味!

整體黎講,食物同埋飲品我都好滿意💯 雖然佢menu 上面有好多飲品嘅選擇,但係其實大部份人去到都會tailor made 一杯自己鍾意嘅cocktail,所以飲品其實係冇定價ga🤣 我上次同友人叫左兩個main,每人兩杯cocktail,大概$600 pp😵‍💫 個人覺得真係唔錯嘅體驗,抵唔抵就見仁見智🙈

2022-01-06 2007 瀏覽
Not the Butler as it used to be. Very disappointed. It used to be one of my favorite place in town. I always tell people that Bulter serves very nice cocktail and exceptional service. Sad it's no longer the case. Staff were not pay attention to the customers. Talked too loud, made mistakes, setting time zone without telling.

2021-10-26 2367 瀏覽
週五晚飯過後,當然要找一間酒吧放鬆一下工作壓力。經同事介紹,初次嘗試 whiskey bar!Butler有2層,週五晚上基本上都full house,而我們很幸運得到最後兩個吧枱位置。由於對 whiskey不是太熟悉,便請日本bar tender推介whiskey cocktail,會比較容易入口。雖然不知道兩杯Cocktail的名稱,但bar tender會將所用的 whiskey和其他酒精放於你面前,至少讓你知道你面前的Cocktail是由什麼調製。在等待bar tender 於你面前調配威士忌Cocktail期間,侍應會送上一小杯熱辣辣洋蔥湯給客人暖胃,非常貼心。兩杯Cocktail,埋單約HKD480,價錢偏貴,但不失為一個很好的嘗試。

$250 (其他)
2021-10-23 1549 瀏覽
朋友就幾時都要聚嘅,開心又要出嚟飲杯,唔開心更加要出嚟飲杯所以飲嘢都要揀一間有feel 要真係夠chill今次要介紹下一間係尖沙咀嘅日式酒吧佢分開幾層,每層都係細細間咁,一開門就係好似"人中之龍"遊戲咁嘅格調日式酒吧,一個日籍酒保招呼你,當然日式威士忌唔少得啦,其他國家都有嘅有嘢飲都要有嘢食先得架佢地serve你嘅都係日式食物,其中我試咗個明太子意粉。明太子意粉好多地方都有得食架啦,有咩特別呀?!佢係我係香港食過最好食嘅明太子意粉,佢香味好濃烈,入口意粉al dente,明太子嘅鹹香味非常足,加埋忌廉嘅厚度,所有香味同味道都包住每條意粉。

朋友就幾時都要聚嘅,開心又要出嚟飲杯,唔開心更加要出嚟飲杯

所以飲嘢都要揀一間有feel 要真係夠chill

今次要介紹下一間係尖沙咀嘅日式酒吧

有嘢飲都要有嘢食先得架

明太子意粉
2018-12-18
明太子意粉
2021-07-29 1944 瀏覽
Total NO GO.This place worths an inspection of Authorities for fraudulent charging: there is a cover charge but it is not displayed anywhere nor told before bill time, cocktail pricing is made outside price list (also without warning). Purely and simply a rip off
Total NO GO.

Purely and simply a rip off

============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉·•Mentaiko Pasta Spicy $168·•(Daily Special) Napoleon Pasta $218·•Raw Chicken Carppacio $158·•Melon Cocktail $208·•Apple Cocktail $198·•Additional Charge $60𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘半年前嚟過一次之黎成日都想再嚟,好有格調嘅一間日式洋食酒吧。所有野都好fancy,意粉好高水準。但今次有少少失望同有啲俾襟住嚟呃錢嘅感覺🤣本身成個體驗都好好,服務親切,野食野飲都好高質。除左我地8點想叫個pizza廚房都話整唔到之外~-但埋單都真係嚇一嚇(大家都可以refer翻上面兩杯cockatail嘅價綫)。佢喺menu寫Fresh Fruit Cocktail $168 加左一個好唔顯眼嘅”~”。所以基本上杯酒幾錢係任佢定,落單時都唔會講會收幾多,我自己就覺得未精緻到要俾200幾蚊飲一杯cocktail 🙊 抵讚嘅係佢會幫你custom
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
·•Mentaiko Pasta Spicy $168
·•Raw Chicken Carppacio $158
·•Melon Cocktail $208
·•Apple Cocktail $198
·•Additional Charge $60

但埋單都真係嚇一嚇(大家都可以refer翻上面兩杯cockatail嘅價綫)。佢喺menu寫Fresh Fruit Cocktail $168 加左一個好唔顯眼嘅”~”。所以基本上杯酒幾錢係任佢定,落單時都唔會講會收幾多,我自己就覺得未精緻到要俾200幾蚊飲一杯cocktail 🙊 抵讚嘅係佢會幫你customised杯酒,可以揀水果、甜度、liqueur base等等。
另外daily special 都係寫~$168,實收$218,其實你每日知果款pasta係咩價錢係咩,可以直接寫出嚟,可以減少誤會。
不過整體個體驗都唔錯,個staff服務唔錯(唔知點解有咁多review 話態度差),佢仲送埋我地出門口一齊等𨋢。只係下次要小心點餐🤣

♡═━┈┈  Apple Cocktail $198 ✰✰✰
Apple  Cockail

鮮榨日本蘋果,啖啖都食到果肉。有whiskey嘅香氣但唔會蓋過水果香。偏貴。

♡═━┈┈  Melon Cocktail $208 ✰✰✰
Melon  Cockail

鮮榨蜜瓜,Gin Base,正正常常嘅水果cocktail,性價比不高。

♡═━┈┈  Raw Chicken Carppacio $158 ✰✰✰✰
Raw  Chicken  Carppacio

特式冷盤,口感似三文魚,比想像中大份,醬汁調得好好,酸酸甜甜好開胃~

♡═━┈┈  Mentaiko Pasta Spicy $168 ✰✰✰✰✰
Mentaiko  Pasta  Spicy

出色嘅明太除意粉,真材實料,辣味適中且香,creamy得嚟又唔膩。配搭左紫蘇葉非常特別,有陣清清地嘅葉味。個意粉嘅硬度係我最最最鐘意,食過幾款意粉都無一失準!

♡═━┈┈  Napoleon Pasta $218 ✰✰✰
Napoleon  Pasta

因廚房整唔到pizza嘅關係我地唯有叫多個意粉(因為主食嘅offering唔多)。因為大份嘅關係我覺得個價錢都合理,但唔太啱食。基整上個材料combination係茶餐廳茄汁意粉(當然好食好多),而且佢太油膩,食完個肚有少少滯。
2021-04-30
$555.5 (晚餐)
Raw  Chicken  Carppacio
Mentaiko  Pasta  Spicy
  • 明太子辣味意粉
2021-04-22 2024 瀏覽
與友人嚟飲威士忌🙄🙄🙄門口接待已經串串哋。。 好似唔想做我哋生意咁。。佢話自己無酒牌,所以無酒menu. ok! 咁我哋問佢有咩好介紹點知佢問返話。。 咁你想飲啲咩? 跟住呆望你等你答。。。 (講真,我知道飲咩就唔洗你介紹啦! 又唔會提議你想飲咩口味。。。之後我同友人就指佢酒櫃啲酒續枝問。。。我哋係諗住嚟享受,已經無逐樣問價錢㗎啦。。。 )日本店長倒完酒,就擺相應嘅酒喺酒杯旁。我哋兩個叫到第三杯whisky時,我友人攞起枝酒想睇酒標,點知條店長話叫我友人唔好掂枝酒,因為佢要抺返枝酒。。。 乜料啊? 🙄🙄🙄🙄🙄🙄當刻真係嬲爆!!!!!!! 飲完嗰杯我哋都無mood再飲了!!!!!! 大家千祈唔好幫襯!!!!!! 貼錢買難受。。。。 唯一好嘅係一位年輕店員,勤勤懇懇的,做事仔細有禮。我哋走嗰陣係送我哋出lift 口再加個九十度鞠躬。希望佢可以快啲逃離日本店長嘅魔掌啦!!! 🍀
與友人嚟飲威士忌🙄🙄🙄
門口接待已經串串哋。。 好似唔想做我哋生意咁。。
點知佢問返話。。 咁你想飲啲咩? 跟住呆望你等你答。。。
當刻真係嬲爆!!!!!!!

飲完嗰杯我哋都無mood再飲了!!!!!!
大家千祈唔好幫襯!!!!!!
貼錢買難受。。。。

希望佢可以快啲逃離日本店長嘅魔掌啦!!! 🍀
2021-04-16 1668 瀏覽
以前黎過,全部係日本人serve,好posh,好有態度。今次黎完全唔同哂,變晒全部香港人。明明當日一早book左夜晚8點,到咗之後同我哋講Book咗聽日🙄 搞咗一輪先比位我。叫左杯gin fizz 同蘋果cocktail,個gin fizz 完全唔係一回事,同係mk d 劈場飲嘅gin tonic冇咩分別🤬 以前個日本bartender會喺我哋面前調酒,依家仲要個mixologist連走過尼解釋杯酒嘅courtesy都無🤷🏻‍♀️。最好笑係,喺張吧枱後面陳列嘅酒仲放左啲tonic water, soda water and spite............不過要讚嘅係個蘋果酒同明太子意粉都唔錯。不過成個experience真係差😔

2021-04-13
2021-03-19 1279 瀏覽
Decent drinks and the owner is nice but their local staff is really mean in attitude. Right since I’m waiting at the entrance the waitress won’t even come to greet but stand and stare at me expecting I should recite my reservation without they come to me. After that I waited for 45 mins until I first drink to arrive because they missed my order and again with pour attitude when the local lady serves me.