2024-10-05 492 瀏覽
平日放假去沙田行街覓食,呢間古典英倫風cafe難得唔使點排隊即刻衝入去Tomino Cheese Burger & Chips $138-安格斯牛肉唔算好重味,粗身薯條熱辣辣好食Soft Shell Crab Linguine $158-軟殼蟹香脆,龍蝦汁creamy香濃,意粉軟硬適中Chicken & Cheese Quesadilla $79-可以隨自己口味加蕃茄莎莎,酸忌廉同牛油果醬口感豐富Earl Grey Pancake $125-呢度啲梳乎厘班戟有水準,好有蛋香味,伯爵茶醬好香濃,配上周邊脆脆多一重口感Chocolate Milkshakes +$25-滿滿朱古力味,又唔會太甜

2041 瀏覽
2024-09-19
  • Earl Grey Pancake
  • Chicken & Cheese Quesadilla
2024-10-04 410 瀏覽
喱間旺角都有分店,但因為旺角既員工態度好差,所以放棄左。今次見到沙田有分店,決定俾多次機會,試一次啦一入到餐廳,要自己用QR code 落單叫左個lunch set 有湯/沙律試左個湯,無咩特別就唔講啦主菜叫左,炸雞窩夫炸雞同窩夫都做到外脆內滑,最欣賞佢個蜜糖芥末醬,配埋一齊食好fresh 跟餐配咗薄荷朱古力奶昔咁熱嘅天氣下飲,只可以講一句爽野食係好味既,上菜速度都好快,不過都係員工出事,個個都黑口黑面,期待有所改善
喱間旺角都有分店,但因為旺角既員工態度好差,所以放棄左。

今次見到沙田有分店,決定俾多次機會,試一次啦

一入到餐廳,要自己用QR code 落單
叫左個lunch set 有湯/沙律

試左個湯,無咩特別就唔講啦

主菜叫左,

炸雞窩夫

跟餐配咗薄荷朱古力奶昔

咁熱嘅天氣下飲,只可以講一句爽

1K
2024-10-04 459 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨實至名歸排隊店🥇 -🍴 主餐牌選擇已經算好多, 但都會有期間限定special menu📆, 無論主食同甜品都好有新意🍴 作為大名鼎鼎The Pantry既姊妹店, 仲要開係沙田市中心難怪大排長龍, 不過佢地出餐都好快, 同時食物質素都好高🙌🏻-🍝 新鮮海膽 香煎帶子 蟹肉海膽忌廉汁意粉 $178💯帶子厚身鮮甜但煎到金黃好香, 熟度剛好, 除左一大塊新鮮海膽之外, 個意粉醬都好濃海膽味, 加左忌廉質地更厚更掛汁, 仲要有埋蟹肉係鮮味三重奏!-🦑 照燒魷魚筒伴墨魚汁意大利飯 $168 📆✨原隻魷魚筒連埋鬚好大抽, 由頭到尾都咁彈牙, 用少少燒汁燒唔會太重味突出魷魚本身鮮味; 墨魚汁飯有咬口, 仲sides除左烤露筍仲有番茄莎莎更清新-🥞 伯爵茶班戟 $125💯動L pancake好鬆軟, 淋上伯爵茶醬遮蓋左成個pancake面係令到唔太食得出本身pancake蛋香, 但茶味真係冇得輸好香濃又唔會太甜, 加上伯爵茶忌廉, 果仁脆餅, 無花果同白朱古力脆米, 無論味道同口感都好有層次-🍹芝麻奶昔 $70 📆✨真材實料勁香黑芝麻味, 滿滿地將濃香黑芝麻打左落去, 高身好大杯, 忌廉
👧🏻😋👅🍽✨

伯爵茶班戟 $125
伯爵茶班戟

🍹
芝麻奶昔 $70 📆
✨真材實料勁香黑芝麻味, 滿滿地將濃香黑芝麻打左落去, 高身好大杯, 忌廉上亦再有芝麻粒, 比起一般坊間奶昔冇咁甜

伯爵茶班戟
呢間cafe裝修好精緻,見到都多人等位!🥶🥶睇餐廳食物都幾岩胃口就決定等,好彩最後都係20分鐘左右就可以入座😍安格斯牛肉肉醬闊麵 & 溫泉蛋 $132汁係偏稀同略淡,意粉係似手工但口感又唔太煙韌,整體黎講比較中規中矩,無咩驚喜🙃酸忌廉牛油果醬薯條 $55穩陣嘅配搭,醬嘅份量都足夠,薯條夠熱夠脆,算係出色之選👍🏻👍🏻Banoffee Crème Brûlée Pancake $119表面係燒到香脆嘅焦糖配上軟綿綿嘅sofulee pancake,一脆一軟口感衝擊好大,味道好夾!😍Milkshake叫咗3款口味,包括Super Oreo $68、Baileys & Cream $70、Honeycomb Caramel $69每一個味都好出色,打得好滑好香濃!🤤🤤建議必定要叫一杯試!乜味都好🤣

呢間cafe裝修好精緻,見到都多人等位!🥶🥶

安格斯牛肉肉醬闊麵 & 溫泉蛋 $132

酸忌廉牛油果醬薯條 $55

2024-10-02 443 瀏覽
沙田呢間Butlery開業至今人氣都咁旺,今次同朋友再嚟到食晚餐~~朋友話想食沙律,雞扒牛油果沙律,加上溫泉蛋,口感豐富,健康之選!另外,encore多次個意粉,就係海膽帶子蟹肉意粉,充滿超Creamy嘅忌廉汁,食唔停口嘅意粉~帶子厚肉Q彈!呢個burger有驚喜,本身擔心個酸忌廉醬會好怪,點知酸尾尾好清新、開胃好食~~仲有牛油果醬好綿滑,雞扒啖啖肉好食~~最後當然要留肚食返個梳乎厘,叫咗個原味厚pancake, 配邪惡嘅焦糖牛油同淋上楓糖醬,加上水果配料,賣相睇得,味道都好得,軟綿綿好幼滑嘅質感~~飲品揀咗杯薄荷朱古力奶昔,香濃好飲,唔會過甜,好解渴~~

飲品揀咗杯薄荷朱古力奶昔,香濃好飲,唔會過甜,好解渴~~
2024-09-30 596 瀏覽
由門口取枱開始,那個女士接待員不客氣的罵我朋友。服務態度非常差。未坐低,就話要90分鐘俾翻張枱佢。門口冇人排隊。Order了400幾蚊嘢食,之後想再 order時, "同一四眼的女門口接待員,無端端來發我們脾氣,向我們說稍後要收翻張枱。態度非常惡劣。冇問題。 我們即決定轉另一間餐廳。我們都懶得投訴她。今時今日咁嘅服務態度,係要迫走曬啲香港人留港消費。做咁多廣告都冇用,前線員工服務態度惡劣,以後不會再到這間餐廳消費及劣評。生平第一次寫劣評。見諒。
由門口取枱開始,那個女士接待員
不客氣的罵我朋友。服務態度非常差。
未坐低,就話要90分鐘俾翻張枱佢。
冇問題。 我們即決定轉另一間餐廳。
我們都懶得投訴她。
生平第一次寫劣評。見諒。
2024-09-25
2024-09-28 565 瀏覽
第二次到訪 餐廳明顯比上次更多客人 氣氛更熱鬧晚飯時間需要稍作等候 等候時間好合理 上菜也很快 食物質素保持水準本人推薦Honeycomb Caramel Milkshake 好creamy好rich 雲呢拿味重配上爆谷和脆脆 口感大增現場很多人點這杯飲品還有超經典的Butlery's Pancake 梳乎厘班戟大熱項目Pancake軟綿輕盈有蛋香味附上水果好refreshing適量空氣感 份量剛剛好啊Chicken & Cheese Quesadilla內搭豐富的雞肉和芝士蕃茄莎莎並沾上酸忌廉輕食之選呢
第二次到訪

Chicken & Cheese Quesadilla
內搭豐富的雞肉和芝士
蕃茄莎莎並沾上酸忌廉
輕食之選呢

今次知道餐廳又轉了新的Special Menu,而且甜品及飲品更是我喜歡的芝麻口味,所以又來回訪了這間西餐廳〔Butlery〕。餐廳裝潢帶點歐陸風情,以墨綠色、橙棕色為主調,地下鋪了復古懷舊六角形地磚,店內用了木質藤椅、天花懸掛綠色植物點綴環境,樓底高空間感顯得闊落,餐廳主打供應西式菜式,而餐廳人氣甜品梳乎厘班戟更是差不多每檯都會叫的菜式。【Black Sesame Pancake】(HK$148)製作需時即叫即製的梳乎厘厚班戟,是餐廳的人氣甜品,有不同的口味選擇,今次選了餐廳Special Menu中的芝麻味道的甜品,兩層厚身的Ricotta班戟上有滿滿的黑芝麻醬,班戟入口有空氣感很重蓬鬆而濕潤,伴碟有濃郁好味的芝麻雪糕及芝麻布甸,作為甜品亦不會覺得太甜膩,非常滋味滿足,推薦。【Sea Urchin & Scallop Linguine】(HK$178)餐廳受歡迎招牌菜之一,擺盤賣相精緻,帶子表面煎得香口,入口肉質彈牙嫩滑,海膽很大塊,撈勻後意粉掛上海膽忌廉醬汁,入口很creamy。【Grilled Salmon, Onsen Egg Risotto Bowl】(HK$168)意大利

Black Sesame Pancake

Sea Urchin & Scallop Linguine

意大利飯上放上了半熟的溫泉蛋,界開溫泉蛋後,半熟蛋漿慢慢流出,每粒飯都掛上了不少蛋汁,而三文魚外皮烤得香脆,伴碟還有甘藍葉,玉子豆腐及本菇。
【Matcha Latte】(HK$45)

美美的拉花,抹茶味道濃郁,喜歡不會過甜及太淡,味道配合得很好。
Matcha Latte
【芝麻奶昔】(HK$70)

餐廳今期的special Menu特式飲品,入口有很濃郁的芝麻味道,有滿滿的芝麻粒,提升不少口感,忌廉入口口感絲滑,整杯味道很好甜度亦剛剛好,好好味道,推薦。
〔Butlery〕@butlery_hk
🇭🇰香港新界沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖
Shop 479A, 4/F, New Town Plaza Phase I, 18 Sha Tin Centre Street, Sha Tin, N.T., Hong Kong
2024-09-19
Black Sesame Pancake
  • Grilled Salmon
  • Onsen Egg Risotto Bowl
2024-09-23 662 瀏覽
Butlery(沙田)一間係沙田人氣旺盛嘅西餐廳Butlery,餐廳位於新界沙田正街18號新城市廣場一期4樓,餐廳裝修以歐陸式設計橙色為主調,餐廳主打西式咖啡店,有多款套餐和窩夫班戟甜品供客人選擇,服務員招呼態度熱誠有禮。是日餐湯係南瓜湯,熱辣辣嘅南瓜湯入口好creamy,微甜,熱飲好暖胃。是日餐沙律係青蘋果雜菜沙律,沙律新鮮,青蘋果酸酸地好醒胃。是日餐飲石榴青檸梳打和檸檬梳打,石榴青檸梳打上桌好耀眼,飲落冰涼清爽,酸酸地甜甜地好開胃。脆炸軟殼蟹蟹肉蕃茄龍蝦汁意粉廚師將軟殼蟹炸到金黃色,食落脆卜卜甚香脆,意粉軟硬適中,每條意粉沾滿龍蝦汁,食落甚鮮甜。吉列日本豬柳炒滑蛋伴意大利飯吉列日本豬柳炸到外脆,內裏仍保持肉汁,意大利飯沾滿酱汁,食落軟糯。伯爵茶醬,無花果,果仁脆餅,白朱古力脆米甜品即叫即製作,廚師製作需要時間,甜品上桌仲熱,伯爵茶醬味濃郁,無花果入口清甜,脆米果仁和脆餅入口脆卜卜,一個多種口味和口感的美味甜品食得好滿足。
Butlery(沙田)

是日餐沙律係青蘋果雜菜沙律,沙律新鮮,青蘋果酸酸地好醒胃。

脆炸軟殼蟹蟹肉蕃茄龍蝦汁意粉

吉列日本豬柳炒滑蛋伴意大利飯

伯爵茶醬,無花果,果仁脆餅,白朱古力脆米

2024-09-23 846 瀏覽
第一次試呢間Cafe 之前見新開好多人排隊,以為唔差同朋友點左香蒜橄欖油墨魚仔意粉🐙🍝點知墨魚仔冇味(似白烚)意粉係事先準備好的墨汁(冇汁)顏色意粉,食唔出香蒜味(目測有小小蒜頭粒),一般用橄欖油炒香蒜片係會有香蒜味。總之極度失望…😞我食咗咁多次意粉,都係第一次見識到咁毫無誠意的成品……. 或者係我唔好彩,咁岩同朋友都點一樣的嘢~ 又咁岩點左佢哋餐廳最差的出品啦…..好耐冇做食評,佢真係值得我寫咁多字…
第一次試呢間Cafe

之前見新開好多人排隊,以為唔差

同朋友點左香蒜橄欖油墨魚仔意粉🐙🍝

點知墨魚仔冇味(似白烚)

總之極度失望…😞

好耐冇做食評,佢真係值得我寫咁多字…
2024-09-23
2024-09-23 466 瀏覽
座位比較寬敞,食物擺設精緻,味道方面和服務都很好,小朋友開心大大滿足,甜品擺設Selfie讚,窩心貼心安排梳化位比三個小朋友,沙田一間值得讚的餐廳,食物同環境有心,做得算係出色的一間餐廳。
2024-08-23
  • 黑松露芝士汁薯條
2024-09-21 449 瀏覽
Butlery's Pancake🥞簡簡單單一個厚班戟已經好好味🤤空氣感滿滿最緊要鬆軟,加埋焦糖牛油,楓葉糖漿超級正。Wild Wings雞翼炸到脹卜卜,點埋佢地嘅蜜糖是拉差醬、青瓜酸忌廉醬,你話唔正呀…Sour Cream Works Chips🍟粗身薯條特別好味😋加埋酸忌廉牛油果醬更加惹味。Sea Urchin & Scallop Linguine🍝新鮮海膽,香煎帶子已經好吸引🤩意粉係蟹肉海膽忌廉汁,好好好味呀⋯⋯Mint Chocolate Milkshake & Baileys & Cream Milkshake,賣相靚都不特止仲好好飲添。
Butlery's Pancake🥞

Wild Wings

Sour Cream Works Chips🍟
粗身薯條特別好味😋加埋酸忌廉牛油果醬更加惹味。

2024-09-21 469 瀏覽
今晚去沙田搵食,朋友話新城市有間西餐做得唔錯。原本我仲以為會去沙中,好運果邊試d新開既餐廳,不過食完就發覺呢間Butlery真係唔錯。睇睇menu,選擇相當多,有前菜有小食,主菜有齊pasta、burger、steak,甜品都有好多款,而且唔係hea既。我地就叫左下面呢幾樣:白酒忌廉汁藍青口青口用左藍青口,size細少少好正常,不過口感保證嫩。白油忌廉醬汁好濃郁,調味都好到位,香味亦都好豐富。汁做得好既話,做appetizer,就算有濃厚忌廉汁,都唔會覺得食完就膩左,仲會想佢俾多兩片多士黎沾汁。燒法國春雞配意大利飯燒春雞火侯控制得唔錯,肉質嫩滑,而且調味都幾好。佢地既自製醬汁亦都幾特別,係類似是拉差辣醬既汁,又開胃又惹味,仲帶d刺激感。Risotto同樣係泰式既調味,薑黃味濃,香料味重。配菜亦都好豐富,蘑菇、牛油果粒仲有法邊豆。海膽煎帶子 蟹肉海膽忌廉汁扁意粉意粉面頭就放左煎香左既帶子,上面再放埋海膽,賣相唔錯。意粉醬汁既濃度同青口既醬汁一樣,都係咁濃郁。除左食到蟹肉,海膽味都幾濃,同意粉相當夾。番番去帶子同海膽度,煎帶子做得幾好,表面sear得唔錯,入面冇過熟,口感仲好好。海膽質素都

白酒忌廉汁藍青口

燒法國春雞配意大利飯

海膽煎帶子 蟹肉海膽忌廉汁扁意粉
意粉面頭就放左煎香左既帶子,上面再放埋海膽,賣相唔錯。意粉醬汁既濃度同青口既醬汁一樣,都係咁濃郁。除左食到蟹肉,海膽味都幾濃,同意粉相當夾。番番去帶子同海膽度,煎帶子做得幾好,表面sear得唔錯,入面冇過熟,口感仲好好。海膽質素都好好,生鮮、鮮甜、香。

Bultery’s Pancake
好奈冇食類似既疏乎厘pancake。佢地既疏乎厘pancake口感極鬆軟,好似食緊棉花糖咁鬆軟同入口即化。我地叫原味,但完全唔會單調,因為除左有cream、楓糖漿同生果,佢地喺牛油度都俾左心思,牛油係有調味既焦糖牛油。成個甜品好食又唔heavy,令人有種想再番黎食既感覺。

食到飽一飽。佢地既野食除左味道同份量都唔錯之外,其實都幾有特色。甜品有日式風格,主菜又可以做到泰式感覺。menu選擇多,就算黎多幾次都仲有唔同野試。
2024-09-21 478 瀏覽
Butlery位於沙田新城市廣場,店內環境時尚雅致,採用木色調裝潢,營造出舒適的用餐氛圍。而且菜式無論是主菜還是甜品,都能讓人感受到用心的烹調。「Calamari Squid Ink Pasta」 🍝 黑色的墨魚汁意粉,搭配新鮮的魷魚,味道濃郁,口感滑順。墨汁的鹹香與意粉的Q彈結合,讓每一口都充滿海鮮的鮮味。「Iron Grilled Flank Steak Medium Rare」 🥩 牛肉外焦內嫩,火候掌握得當,肉質鮮嫩多汁,搭配特製醬汁,讓人每一口都感受到肉的鮮美和香氣。薯條也不錯。「Premium Pistachio Milkshake」 🥤 開心果奶昔口感順滑,有少少果仁粒,香濃的開心果味道十分突出。「Banoffee Creme Brulee Pancake」 🍰 疏乎厘班戟口感輕盈,焦糖表面脆口,配上香濃蛋奶油吉士醬,甜而不膩,還帶著一點焦香味,作為甜品收尾。

2024-09-20 457 瀏覽
想食butlery甜品好耐朋友話不如直接dinner埋 咁就排少一次隊😛未諗主食前已經諗好咗隱藏menu開心果奶昔因為見到有人喺開心果關注組post咗唔知有冇得叫少甜 因為雖然開心果味係好濃好正但真係偏甜咗叫咗手撕豬肉千層麵佢係卷咗啲肉落面麵度 好特別鍾意食千層麵一啖裡面有齊肉絲同麵🥰飯就叫咗special menu嘅原隻魷魚墨魚汁risotto 其實睇食評叫有人話啲飯煮唔熟都驚驚地但我地今次食無哩個問題成隻魷魚好彈牙我地仲叫咗黑松露芝士薯條份量有啲細 不過每條熱辣辣沾滿晒醬係好正!甜品叫咗earl grey梳乎厘本身想叫原味但隔離兩枱都叫earl grey我地就動搖咗梳乎厘本體食落唔會剩係得空氣好fluffy食到滿足唔怪得butlery長期full下次平日夜晚一定會再嚟
想食butlery甜品好耐

但我地今次食無哩個問題

成隻魷魚好彈牙

我地仲叫咗黑松露芝士薯條
份量有啲細 不過每條熱辣辣
沾滿晒醬係好正!

甜品叫咗earl grey梳乎厘
本身想叫原味