2011-07-28 34 瀏覽
提前一日同朋友預祝生日, 之前係依度睇過其他食評,都有唔錯既comment, 最特別係可以預先講定係甜品上加字,值得一讚因為唔知食咩好, 所以朋友幫我點左個魚, 佢自己叫左個燒羊架, 先黎頭盤,因為唔記得叫咩名及冇影相, 不過味道唔錯, 再黎餐湯, 朋友同我都叫左羅宋湯, 味道都ok,不過就酸左少少, 仲有個焗豪, 依個好好食, 岩晒我口味, 之後有個沙律,d配搭好好, 生菜好新鮮,好爽口, 到主菜上埸d魚好鮮味, 因為我唔食羊所以我冇試朋友果個, 全晚重頭戲來臨, 終於上甜品, 我叫左個火焰雪山, 朋友叫左個心太軟(正確係我迫佢要食依個), 當侍應上菜時,現場播出生日歌, 我同朋友都好愕然, , 佢愕然係因為冇諗過我會為佢慶祝生日, 不過我見到佢當時好似好囉咁, 哈哈, 好彩果晚唔係好多台客0者~~哈哈, 而我愕然係因為冇諗過佢係個甜品上插上candle及會播生日歌, 當初只知會係甜品上寫字, 所以今晚依餐真係好驚喜

), 當侍應上菜時,現場播出生日歌, 我同朋友都好愕然,
, 好彩果晚唔係好多台客0者~~哈哈

2011-07-04
  • 焗豪
  • 心太軟
  • 火焰雪山
2011-07-17 46 瀏覽
環境很不錯,中午的話~很安靜聼音樂~所以喜歡一個人去。還是喜歡蘿宋湯。不過忌廉湯也很有特色~可以試試看!我叫了紐西蘭牛排(蘑菇汁)~五成熟~容易切和入口!很棒的感覺!不過最讚是心太軟!還沒有上桌就已經香味直撲!入口香甜!好東西!

環境很不錯,中午的話~很安靜聼音樂~所以喜歡一個人去。
還是喜歡蘿宋湯。不過忌廉湯也很有特色~可以試試看!
不過最讚是心太軟!還沒有上桌就已經香味直撲!
入口香甜!好東西!
2011-07-16
2011-06-09 106 瀏覽
You made me an excellent n unforgettable night with my beloved.I went there to celebrate my beloved’s birthday on 31/5 nite and all the things in C+ bar were good, the atmosphere,,,services,,,and the most important thing-→the quality of the food. I think it should be re-named to “A+ bar” ,,lolBefore we enjoy our supper,,,I sent the birthday cake to the reataurant first and also took the order. (They didn’t charge any extra fee for the cake!!)The waiter there is reli nice and kindly introduce the

Before we enjoy our supper,,,I sent the birthday cake to the reataurant first and also took the order. (They didn’t charge any extra fee for the cake!!)The waiter there is reli nice and kindly introduce the menu to me.
Finally I ordered 6oysters, shrimp and avocado salad, a seafood set dinner and Warm Chocolate Pudding as dessert.
oyster!!!!
shrimp and avocado salad
the freshest salad i've ever tried!

but actually,,,the highlight of that night must be the entree--->goose liver toast!!! unfortunately we havent take any photos coz we cant wait eating it!!!hahaaa
actually we only ordered one set dinner...:D
angus beef steak (medium raw)
surprising purple yam,,,natural sweet flavor<3
happy birthday:)
although the Warm Chocolate Pudding was over-cooked,,,the waitress apologized to us immediately...(we dun have any complaint beforehand),,,,so i still think the service is EXTREMELY GOOD!!!!

it's my first time to write the review but it reli worths to praise!!!

coz it makes me want to fall in love

I will definitely go there agn wiv my beloved

2011-05-31
生日
oyster!!!!
shrimp and avocado salad
angus beef steak (medium raw)
happy birthday:)
  • goose liver toast
  • Borsh soup
2011-03-22 47 瀏覽
一向以來我同老公都係”無飯夫婦”, 基本上每日都係出街食, 見今日同老公早收工, 唸住去祟潔街食日本菜, 經過呢間餐廳比D鋼琴聲吸引咗, 決定入去試一試,一入到去真係好驚喜, 無唸過呢間餐廳會有鋼琴師伴奏, 餐廳D裝修好靚好情調, 尢其BAR檯的設計加埋藍色燈光, 經WAITER介紹之后, 我地ORDER咗二款法國生蠔, 牛油果大蝦沙律, 招牌焗新鮮蟹蓋, 安格斯牛扒, 鹽燒海鱸魚同埋甜品朱古力暖心餅先嚟麵包,暖暖哋有d香草味,好味二款生蠔好有驚喜, 估唔到會咁新鮮牛油果大蝦沙律很大份,菜新鮮爽囗,dressing 好味,上面仲有香濃芝士片招牌焗新鮮蟹蓋, 蟹蓋滿滿的, 入面全是蟹肉加咗少少洋蔥, 什菜同芝士, 口感好豐富, 一個字”正”我老公order安格斯牛扒,要medium rare, 牛扒煮到啱啱好, 表面燒得好香好靚,食落牛味好濃好多汁, 配菜係薯蓉同南瓜,雖是配菜,食得出廚師有用心去煮我order鹽燒海鱸魚, 魚肉好滑, 估唔到燒既都可以做到咁好味古力暖心餅伴最後甜品朱古力暖心餅伴雪糕, 朱古力蛋糕入面有朱古力漿流出, 不會太甜, 加埋雪糕, 一冷一熱, 好好味而家用cit
一向以來我同老公都係”無飯夫婦”,

先嚟麵包,暖暖哋有d香草味,好味

二款生蠔好有驚喜
, 估唔到會咁新鮮

古力暖心餅伴
而家用citibank信用咭仲有85折
2011-03-18
10 分鐘 (堂食)
  • 生蠔
  • 安格斯牛扒
2011-03-21 16 瀏覽
和朋友慶祝生日 看了openrice後選址這間餐廳地理位置較偏遠,,,我地在紅磡站再轉巴士先到不過環境真係好好 有沙發位坐得好舒服 星期五晚上都唔會趕你走可能因為隔涉所以少客吧...論食物絕對合格有餘套餐約$98-$128 包餐湯,主菜,餐飲,加$25-40可有甜品湯配又熱又脆的麵包仲有黑醋,不錯這西冷扒份量不大,但是做到要求的七成熟, 正!配的薯蓉吃得出不是開粉貨色可惜是黑椒汁味道有點怪友人叫了烤雞烤得很嫩,可是無乜味而煙三文魚意粉亦有同一問題但都是可以接受的甜品叫了心太軟&火焰雪山兩樣都很出色!後者雖然我唔太鍾意食但味道比之前吃過的長洲師妹,風月堂等都要好另值得一讚是餐廳的服務好好我地坐左好耐都頻頻有人加水訂位時可以跟他們說在心太軟碟上寫happy birthday+名等字這裡星期五-日晚上都有人現場彈琴他們上甜品時會彈生日歌, 甜品亦插上candle一個晚上的食客不多可是有幾檯都是慶祝生日的雖然食物未至於好到要一再回頭但如果要慶生 這裡會是一個好選擇據聞這裡的海鮮很不錯,或者下次再來試試吧
和朋友慶祝生日 看了openrice後選址這間餐廳
地理位置較偏遠,,,我地在紅磡站再轉巴士先到
不過環境真係好好 有沙發位
坐得好舒服 星期五晚上都唔會趕你走
可能因為隔涉所以少客吧...

論食物絕對合格有餘
湯配又熱又脆的麵包仲有黑醋,不錯
這西冷扒份量不大,但是做到要求的七成熟, 正!
配的薯蓉吃得出不是開粉貨色
可惜是黑椒汁味道有點怪
友人叫了烤雞烤得很嫩,可是無乜味
而煙三文魚意粉亦有同一問題
但都是可以接受的

甜品叫了心太軟&火焰雪山
兩樣都很出色!
後者雖然我唔太鍾意食
但味道比之前吃過的長洲師妹,風月堂等都要好

另值得一讚是餐廳的服務好好
我地坐左好耐都頻頻有人加水
這裡星期五-日晚上都有人現場彈琴
他們上甜品時會彈生日歌, 甜品亦插上candle
一個晚上的食客不多可是有幾檯都是慶祝生日的
雖然食物未至於好到要一再回頭
但如果要慶生 這裡會是一個好選擇

據聞這裡的海鮮很不錯,或者下次再來試試吧

因為情人節正日,要開工,所以過左幾日搵地方補食情人節大餐我一向鍾意尋找角落中o既小店開餐,不大喜歡大集團的餐廳, 因為鋪租,廣告會分薄製造食物質素o既成本呢間都係從openrice搵到,特登開車去試試除左食物味道,我亦會留意店內擺設,令人有深刻印象。此店內裝修特別,張單人sofa好靚,想拎返屋企當日中午11點多,係平日,我入去時一個人都無,佢俾左set lunch menu我,因為係補食情人節大餐,所以唔想食set,叫佢另外俾個menu我,款式唔算好多,西餐黎講價錢適中,唔太貴。一邊食,其他客人亦一邊進入,離開時有4張檯有人,看似熟客當日order左髲皮龍蝦湯,德國鹹豬手,三文魚意粉,朱古力咖啡,心太軟...等我繼一介紹個湯可以,唔算impressive,皮唔夠脆,湯夠濃 好似$45男友唔鍾意,但我好鍾意,我認為好食過我係Frankfrut差唔多最大食豬手的餐廳,那當然可能係個人口味o既影響。皮脆得黎好有咬好,豬手皮上的collagen有脆,韌,肥o既口感,味道唔會太鹹,適中,肉質一d都唔"鞋",炸得剛剛好,而且伴碟o既蔬菜一樣好味. l m loving it $128意粉賣相用心,
因為情人節正日,要開工,所以過左幾日搵地方補食情人節大餐

呢間都係從openrice搵到,特登開車去試試

意粉賣相用心,略加了一些菜苖,咬入口中有茄汁香味外再加上一份鮮菜苖的清新,別有一份獨特口感。個人亦喜歡linguini粗身的麵質,比起spagatti淋身,及linguini大大條,滿口意粉的感覺更覺滿足 $94
$28一杯的朱古力咖啡冰...有d似starbucks的frappuccino,但賣相更討人喜愛。無諗過$28會係一杯有心思製作的美味咖啡,但如果少d冰會更好,因為冰太硬,好耐都未溶,走時都未飲得晒
其實已經覺飽,但一個Full dinner點可以無dessert,所以我堅持到底,嗌左心太軟(個名好似係朱古力軟心蛋糕)........呢個真係有令我想暈又想喊的感覺,因為好好食。我對蛋糕都算好熱充,會走東走西尋找美味蛋糕,呢件心太軟,真係做得好!!!蛋糕用左濃度較高的朱古力,但係司傅可能落糖重手左少少,如果再帶一dd甜中帶苦o既味道,就真係無懈可擊。焗o既時間剛剛好,蛋糕有厚度,切開立刻流朱古力漿,熱辣辣,因為略甜,伴碟有份vanila ice cream,所以我加埋一齊放入口,口感層次復雜,又凍又熱,ice cream唔算甜,咁樣加埋反而中和返.....我同男友都超級意想不到......主菜好食,但未必會令我再次光臨,但呢個蛋糕.......好回味呀......
我一定會再去....我走時同bar檯講,幫我同司傅講,佢整得好好味.......因為司傅deserves compliment

羅左name咭,最後俾左兩個愛食的best friends.......
2011-02-17
情人節
  • 心太軟蛋糕
  • 德國鹹豬手
2010-12-06 23 瀏覽
幾位朋友今年畢業,在尖東拍完畢業相後,去了其中一個朋友推介的餐廳食飯,說曾經吃過很好食,朋友在附近工作,才知道有這樣的餐廳,這間餐廳在一條小卷中,雖然附近都有幾家日式餐店與小酒家,不過不特意行入去都不知。這間餐廳,原來是酒吧加餐廳,本來還擔心酒吧的食物水準未必好,不過食完先知無選錯。我們一行五人,都點了set dinner,由90-120元不等,有湯、有主菜有飲品。我們三個人點了炭燒肉眼扒,一個點了香草燒豬柳、一個點了意式素菜闊條麺,不過我就另加了一隻生蠔,友人加了翡翠螺,還有一個甜品:火焰雪山。先上的是湯:有忌廉湯與羅宋湯選,不過我加12元轉龍蝦湯。湯不算濃不過味道濃,內裡都幾片蝦,我分不出是龍蝦還是普通蝦,因為切碎了根本看不出,不過相當爽口。酥皮也好味,用來沾湯吃一流。先講炭燒肉眼扒:很久沒食過我十分滿意的牛扒。其實我很少去食主打牛扒的餐廳,平時食牛扒,都係一般餐廳的,不過水準就很少說很好,這次的肉眼扒實在滿足。我點的是七成熟,表層的肉燒過,帶點香味,內裡軟軟的,一咬即開,而且充滿肉汁,牛味十足,更重要的是牛扒份量夠。配菜方面,有茄子和薯仔,茄子一向不太喜歡,不過薯仔的味道就好特別

先講炭燒肉眼扒:很久沒食過我十分滿意的牛扒。其實我很少去食主打牛扒的餐廳,平時食牛扒,都係一般餐廳的,不過水準就很少說很好,這次的肉眼扒實在滿足。我點的是七成熟,表層的肉燒過,帶點香味,內裡軟軟的,一咬即開,而且充滿肉汁,牛味十足,更重要的是牛扒份量夠。配菜方面,有茄子和薯仔,茄子一向不太喜歡,不過薯仔的味道就好特別,可能是浸過糖水,吃下去甜甜的,我喜歡。

香草燒豬柳:以一小片牛扒換了友人半塊豬扒。豬扒肉質都算嫰,香草味都夠,一客都有4片豬扒,味道都不錯,不過個人認為牛扒好食一點。

生蠔:這兒都有幾種生蠔、貝供選擇,我點了一隻澳洲蠔,聽侍應說美國蠔(28元)就creamy一點,澳洲蠔(30元)就海水味濃一點,另一種法國蠔就差不多40元。在較便宜美國蠔與澳洲蠔之間我選了澳洲蠔,因為我不明白什麼叫海水味濃一點,吃下去,除了蠔的鮮味(對於一些人,或者是腥味),還有一種清新的咸味,真的有一點像是海水的味道。

甜品:火焰雪山。其中一位朋友過了生日不久,這餐飯也當作補祝生日,也就點了火焰雪山當是生日蛋糕。其實我從未見過這種甜品,不過吃時才有侍應來點火,覺得有點新奇。火焰雪山有忌廉有小小蛋糕也有雲尼拿雪糕,伴以藍莓醬,味道也可以。

飲品:除了茶啡外也可以加錢轉其他特飲,我點了薄荷賓治。

後記:朋友選這兒,顯然是花過一些心思。首先這兒的環境情調很不錯,幽暗的燈光配以蠟燭作輔助光源,雖是酒吧,但由於沒有轉播球賽所以還算幽靜,其他客人都是靜靜地吃飯;

而更有趣的是這兒有專人彈鋼琴,彈的都是時下流行曲!在吃甜品時,琴手就彈起了生日歌,氣氛立即變得好warm!可能是朋友暗中安排,不過這兒的鋼琴伴奏只在星期五六日有。

埋單$680,一人$120,我因為又加了特飲又加了生蠔所以較貴。自己覺得$100元的set dinner 係抵食,淨係食物本身的水準已經值,加埋個環境就更覺值。

吧卓。本來想點雞尾酒試下,不過因為已超額叫了很多東西吃所以放棄。遲下可能會約朋友來吃晚飯,到時再試。
2010-11-27
生日
  • 炭燒肉眼扒,生蠔
2010-10-08 25 瀏覽
某星期六一早無野做落咗紅磡美食街揾食,點知見到呢間店,門面黑麻麻,以為有咩鬼怪,門口水牌寫住一個我最鍾意既pasta,千層肉醬濶麫,本着不彷一試睇下有咩特別,order左約10分鍾先到,但賣相一般,唔多討好,一食有啲嘢,好正宗,用上免治牛肉,越食越好食,好快清晒,美中不足唔夠喉,呢個lunch雖然80幾,略貴少少,但都接受既
  • 千層肉醬濶麫
2010-09-21 22 瀏覽
行經崇潔街找嘢食,見到環境好靚,走左入去試下!!!坐吧area(下午好爆場)見到有個機係”有汽白酒”好特別好似生啤可以一杯杯飲...好多bubble((好熱呀飲咗成個人爽晒))  set lunch.. 羅宋湯"唔係好期待,很少可以好味,上湯有長條脆包,飲咗一啖好濃味係無溝水正呀       main cuse:西冷扒(medium),好juicy~~perfect,薯蓉好香有vege balance !!  咖啡(cafe de fantansy)not include set menu,見到好多人飲....幾得意唔錯  dessert: 荔枝jelly.甜品.到咁正    下次約朋友食飯傾下計

正呀

,薯蓉好香有vege balance !!
 dessert: 荔枝jelly
.甜品.到咁正

下次約朋友食飯傾下計
2010-09-07
10 分鐘 (堂食)
$ 70 (午餐)
  • 有汽白酒羅宋湯西冷扒
(非會員)
2010-08-24 15 瀏覽
上星期個朋友生日, 又唔知去邊度食, 點知個朋友提意去C+ BAR食下飯傾下計, 咁我地就一行6人去, 入到去既環境唔差喎, D裝飾同裝修都幾得別, 坐落都好舒服, D服務又好喎, 佢會介紹比我地當晚有咩好食, 當晚我地就叫左幾個晚餐食, 一黎個羅宋湯我一睇經已覺得好正喇, 嘻嘻..因我好鍾意飲羅宋湯既, 比出面果D大碗D同好濃架, 佢唔會好似出面果D溝水咁又冇味喎, 嘩....我飲完個湯經已好滿足喇, 跟住我叫左個炭燒牛扒可能我叫十成熟就會靱左D, 我個FRIEND叫6成熟佢話好正, 我地仲叫左生蠔, 丫...估唔到咁新鮮同肥美架喎, 我再叫左杯有汽白酒, 嘩....成個人爽晒呀, 真係估唔到呢間細細既餐廳D野又幾好食, 環境又好, 傾計一流呀, 下次我地都會再去
2010-08-20
  • 生蠔
  • 牛扒
  • 羅宋湯
2010-06-23 26 瀏覽
今日一家四口剛經過崇潔街見到有間新餐廳,見裝修唔錯又天氣熱熱地咁就走左入去試下,估唔到居然有新鮮生豪食,D生豪好肥好正~~杯有氣白酒真係正到爆~唔係道道有得飲,可以一杯杯order,新鮮豪+靚酒再+埋炭燒扒真係一絕,都算有驚喜~^o^可直得試多幾次!

生豪
炭燒美國豬扒
炭燒羊架
金沙奶茶&有汽白酒
2010-06-16 43 瀏覽
今日同boyfriend 黎食依間餐廳個環境好靚,都幾舒服,睇得出有用心設計過=)野食方面,叫左兩個set dinner杯野飲好特別,有荔枝同少少酒既成份,都幾好飲,調得好出色帶子沙律雖然只有兩粒帶子,但配料都好充足,有mango,洋蔥,番茄等帶子都好好味,整體口感好豐富,正!燒牛肉果個都好食,沙律好新鮮,牛肉既咸香味都幾重湯就叫左1紅1白,白湯有粟米同魚肉,好有鮮味紅湯都唔差,飲到有微辣先,之後就飲到番茄既酸味,都ok足料個包烘過,點d 佢地提供既油醋都唔錯主菜係德國豬手意大利飯&西冷牛扒豬手起左骨,好入味,意大利飯唔會糊,粒粒分明又夠汁西冷扒我地叫左7成熟,雖然實質似少於7成,但都唔錯唔似一般餐廳會搞到D 肉無咩味同埋失去質感加埋D 海鹽一齊食,味道更加提升唔少就算係d伴碟都好食,姐係D 薯蓉同埋3色椒都唔錯最後就食埋甜品-蘋果脆卷&lemon cheese cake兩者都有配雪糕,兩個都好滿意
今日同boyfriend 黎食依間餐廳
個環境好靚,都幾舒服,睇得出有用心設計過=)
野食方面,叫左兩個set dinner
杯野飲好特別,有荔枝同少少酒既成份,都幾好飲,調得好出色

帶子都好好味,整體口感好豐富,正!
燒牛肉果個都好食,沙律好新鮮,牛肉既咸香味都幾重

湯就叫左1紅1白,白湯有粟米同魚肉,好有鮮味
紅湯都唔差,飲到有微辣先,之後就飲到番茄既酸味,都ok足料
個包烘過,點d 佢地提供既油醋都唔錯
主菜係德國豬手意大利飯&西冷牛扒
豬手起左骨,好入味,意大利飯唔會糊,粒粒分明又夠汁
西冷扒我地叫左7成熟,雖然實質似少於7成,但都唔錯
唔似一般餐廳會搞到D 肉無咩味同埋失去質感
加埋D 海鹽一齊食,味道更加提升唔少
就算係d伴碟都好食,姐係D 薯蓉同埋3色椒都唔錯
兩者都有配雪糕,兩個都好滿意
飲品-櫻花
帶子沙律
德國豬手意大利飯
lemon cheese cake
(非會員)
今日同好鍾意食西餐但喺食素的媽咪嚟試吓.阿媽好鍾意呢到裝修唔錯,坐得好舒服..我叫咗個午餐,$58忌廉蜆肉湯,跟長條脆包,唔錯...份量比平時啲湯大碗啲.跟著主菜嚟到原來唔喺雞扒,喺邊焗春雞,唔會太乾,剛剛好,好好味.另外佢介紹咗柸飲品(唔記得叫咩名)好清新好正,淺綠色,有啲青瓜碎,一定要試.阿媽叫咗個沙律,阿媽話超新鮮,,加咗啲黑醋食無得頂,另外叫多個白汁什菌意粉,我試咗少少,有我至愛香草,個白汁好香濃,估唔到呢個價錢,有酒店享受,阿媽話佢好滿意,,不過如果食素選擇唔多,,,,,我上次晚上經過見佢好有情調,下次約朋友飲嘢先,,,
今日同好鍾意食西餐但喺食素的媽咪嚟試吓.阿媽好鍾意
呢到裝修唔錯,坐得好舒服..
阿媽話佢好滿意,,
不過如果食素選擇唔多,,
,,,我上次晚上經過見佢好有情調,下次約朋友飲嘢先,,,
2010-06-07