2025-01-01
聖誕節正日, 老婆話想去行赤柱市集, 咁順手訂左中環餐廳晚飯5點半開始, 比想像中少人, 到點入場酒店餐廳環境係無問題, 半山山境可惜睇唔到黃昏日落海鮮: 中蝦, 翠螺, 鮑魚仔, 青口, 白沙蜆四種蝦細仔D, 其他翠螺同鮑魚仔都唔錯, 好彈牙, 加上少律青菜好開胃濃蝦湯: 呢個真係正, 睇下果陣蝦油黃晒, 兜底仲有蝦肉, 在下飲左兩大碗, 老婆都話好好味鵝肝多士: 鵝肝細左D, 多士又厚左D, 味道係可以既, 但食唔到好多火雞: 感覺上有D柴皮, 尤其塊雞皮咬落去唔得, 老左海鮮正盤: 龍蝦/燒魚塊/帶子, 配磨菇白汁薯溶, 好好味道, 尤其帶子同魚真係煮得唔錯牛扒正盤: 西冷/牛面珠/牛脷, 我同老婆共享左D, 牛面珠底墊米餅, 好嫩滑, 西冷唔算肥, 無筋, 好重肉汁味, 牛脷都可以整體覺得正盤做得好有水準熱煮紅酒: 飲出紅酒, 肉桂, 紅菜頭, 其他唔知, 幾種材料味道配合, 唔太甜又唔太刺激甜品: 比較少, 都係雪糕, 木樹蛋糕, 比較平凡
5點半開始, 比想像中少人, 到點入場
酒店餐廳環境係無問題, 半山山境可惜睇唔到黃昏日落
海鮮: 中蝦, 翠螺, 鮑魚仔, 青口, 白沙蜆四種
火雞: 感覺上有D柴皮, 尤其塊雞皮咬落去唔得, 老左
整體覺得正盤做得好有水準
甜品: 比較少, 都係雪糕, 木樹蛋糕, 比較平凡
題外話/補充資料:
人唔多, 氣氛唔錯, 食物亦好, 可以再去