2022-12-21 67 瀏覽
少女心爆發 𝒞𝒶𝒻𝑒 𝐿𝒾𝒷𝓇𝒶𝓇𝓎 𝒷𝓎 𝐸𝓈𝓅𝓊𝓂𝒶高質創意Fusion 輕食 成間餐廳以粉紅色為主題,成為沙田既打卡新地方打卡必點~伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕🍦棉花糖 for 2 超巨大既棉花糖可以選藍色或粉紅色另外叫左個椰子蛋糕🎂(數量限定)忌廉入面有新鮮椰子肉,令到蛋糕口感再提升❤️杯士多啤梨🍓沙冰🍧好飲又岩晒打卡,夠晒粉紅色環境係比較逼小小 但都算坐得舒服既幾個女生約埋一齊慢慢嘆傾下計都好適合。

成間餐廳以粉紅色為主題,成為沙田既打卡新地方

打卡必點~伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕🍦棉花糖 for 2

超巨大既棉花糖可以選藍色或粉紅色

另外叫左個椰子蛋糕🎂(數量限定)
忌廉入面有新鮮椰子肉,令到蛋糕口感再提升❤️
杯士多啤梨🍓沙冰🍧好飲又岩晒打卡,夠晒粉紅色

環境係比較逼小小 但都算坐得舒服既
幾個女生約埋一齊慢慢嘆傾下計都好適合。
2022-12-14
  • 棉花糖窩夫
2022-12-09 131 瀏覽
被甜品相片吸引來吃,粉紅色鋪子,裝修比較少女風格,所以大部分是女性客人。今次平日午餐來試,一點半後唔多人,不用等位,有午餐供應,有麪有飯有pizza 選擇,帶小朋友來吃很適合,而且員工見有小朋友就自動波預備粉紅色B B櫈和膠餐具,而且很有禮貌呢,讃!午餐有湯,有甜品,有餐飲,都係百幾元左右。去骨海南雞西班牙式燉飯$128 份量唔少,似濕濕哋的番茄飯,雞也很滑,小朋友也愛吃,重有新鮮沙律菜;黑豚扒伴蘋果蓉,$128 好厚身,都唔錯;最貴的澳洲黑安格斯牛側腹扒伴薯條,$168 反而牛有啲韌;全部餐湯也是磨菇湯,好香好飲。果茶不用另外加錢,都夠大杯。壓軸就係招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及巨型棉花糖,我覺得呢個雖然要$105都值得,拎出嚟個賣相已經嘩一聲,大過個頭😱棉花糖有粉藍色同埋粉紅色選擇,不過顏色都只係表面嗰層棉花糖,入邊嘅棉花糖都係白色的,食咗個棉花糖就可以睇到入邊嘅雜果,全部都好清甜,仲有窩夫同埋蛋糕,重配上蜜糖呢!份量足夠四人分享👍🏻我的食後總結:價錢中位,食物都唔差,甜品好🉐️,啱晒打卡,值得幫襯。
黑豚扒伴蘋果蓉,$128 好厚身,都唔錯;
最貴的澳洲黑安格斯牛側腹扒伴薯條,$168 反而牛有啲韌;
全部餐湯也是磨菇湯,好香好飲。
果茶不用另外加錢,都夠大杯。
招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及棉花糖
極黑豚扒伴蘋果蓉
  • 去骨海南雞西班牙式燉飯
3K
2022-12-01 131 瀏覽
今日沙田附近行完山,去了新城市廣場午餐。逛了幾層,見到一間全粉紅色系列餐廳吸引住,點可以咁 fancy㗎。門前餐牌午市套餐都算合理,於是乎就入咗去了。龍蝦湯义燒脆米泡飯配炸魚柳賣相 ok 嘅,盛載器皿比較難享用食物。炸魚柳好大件,放入杯內,真係要义住大啖大啖咬咩,起碼比隻碟仔切開細細件容易食吖嘛。龍蝦湯底濃稠,似risotto 多啲,泡飯來說少了湯感。味道過於濃,太膩。韓式泡菜燒雞扒西班牙燉飯友人嚟個中規中矩,雞扒有點嚡口。燉飯味道不錯。湯是椰菜花,清香撲鼻,好飲。甜品是絲絨蛋糕,細細件,非常適中,質感軟熟。

龍蝦湯义燒脆米泡飯配炸魚柳
龍蝦湯底濃稠,似risotto 多啲,泡飯來說少了湯感。
味道過於濃,太膩。

韓式泡菜燒雞扒西班牙燉飯
友人嚟個中規中矩,雞扒有點嚡口。燉飯味道不錯。

湯是椰菜花,清香撲鼻,好飲。

甜品是絲絨蛋糕,細細件,非常適中,質感軟熟。

遠遠已望見全粉紅餐廳,再望一下餐牌,真係可以盡情打卡🥰餐廳很乾淨,裝修又靚,只是職員不夠多見非常之忙,另外,食物份量雖然不算大份,不過質素不錯!Order了一個dinner set, 可以參考last 一幅圖 $428/2人再點了一些餐廳必叫主食:▪️鏗魚乾大阪燒醬海鮮薄餅 $148有6件的薄身Pizza, 滿滿的鏗魚入口香口。▪️蟹肉蒜香蕃茄乾天使麵 $138▪️西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮麵條 $268上碟真的很大碟,麵條浸滿了香濃龍蝦汁 加上沙律醬,勁heavy, 不過很好味;而且海鮮種類多 有虎🦞,帶子,青口,🐷亦都很林。▪️招牌鮮雜果麻糬窩夫配(冧酒提子)雪糕及棉花糖 $105幾乎令枱都必叫打卡大大大棉花糖,可以選粉紅/粉藍色,下面有不同選項之窩夫/雪糕,大滿足。▪️Cafe Library by Espuma (沙田)📍沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓703A號舖

遠遠已望見全粉紅餐廳,再望一下餐牌,真係可以盡情打卡🥰

再點了一些餐廳必叫主食:
▪️鏗魚乾大阪燒醬海鮮薄餅 $148
有6件的薄身Pizza, 滿滿的鏗魚入口香口。

▪️蟹肉蒜香蕃茄乾天使麵 $138

▪️西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮麵條 $268

▪️招牌鮮雜果麻糬窩夫配(冧酒提子)雪糕及棉花糖 $105

▪️Cafe Library by Espuma (沙田)
📍沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓703A號舖
來到一間少女心滿滿的餐廳,全都是粉紅色的裝修,特別喜歡,因為自己很喜愛粉紅色,這間餐廳請以粉紅色設計。牆上掛上了法國藝術家的畫,藝術感強。𓅪軟殼蟹沙律配蟹籽蛋黃醬Soft Shell Crab with Capelin Roe Mayonnaise軟殼蟹鬆脆可口,配上椰菜絲和蛋黃醬,我再加上蟹籽,沙律份量又多,是很適合的前菜。𓅪西班牙橡果黑毛豬柳菔蝦汁海鮮燉麵Spain Calderon liberico Pork&Seafood Fideua in Lobster Broth大愛西班牙黑毛豬柳,豬柳帶少少肥,肉質juicy ,入口又香又有口感,真的想吃多幾件。龍蝦汁配短麵,熱騰騰的鍋氣,令到鍋邊的短麵變得更鬆脆。海鮮中帶子超大粒,超有口感,大蝦鮮甜。𓅪百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕料Pick-me-up Tiramisu flavour waffle,ice-cream&chocolate topping重頭氣,超級kawai 打卡甜品,無論大人小朋友都大愛,上層超大棉花糖,下層包含着麻糬窩夫和水果。𓅪鯛魚邂逅Delicious Encounters Served w / cr

𓅪軟殼蟹沙律配蟹籽蛋黃醬

𓅪西班牙橡果黑毛豬柳菔蝦汁海鮮燉麵

𓅪鯛魚邂逅
Delicious Encounters Served w / croffle&ice cream
可愛擺盤,兩個小鯛魚煙煙韌韌配上牛角包窩夫和生果,so yummy !

𓅪爆珠烏龍茶
粒粒爆珠好嚼口,烏龍茶有得選擇少糖少冰。

𓅪凍玫瑰latte
奶味比較重一點,但有清香玫瑰花味襯著,咖啡味也中和了甜品的味道,正好做飯後的飲品。

這裏員工的服務態度還很好呀!他們耐心的解說餐牌。如果特別喜歡打卡的你,無論食物和環境也值得一試。
2022-11-17
  • 招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及棉花糖
2022-11-23 84 瀏覽
沙田有間好出名粉色tone💖的少女打卡餐廳,最適合同班女仔👯‍♀️一齊來食,原來同平時中環食開的Espuma🇪🇸仲要同一個集團,食物水準包保有水準,今日就同大家一齊上去試下啦🙋🏻‍♀️超Pink Tone 💖的餐廳氛圍,加上一入去滿牆的法國畫作🎨同浪漫水晶燈飾🕯️,將法式cafe同library的藝術文化氣色融為一體,打卡📸一流)👉🏻Tapas~鬼馬黑白芝麻蝦多士 🦐($68)Sesame Prawn Toast 中式餐廳就成日見到蝦多士🦐姐,估唔到西班牙🇪🇸fushion菜都有bo~ 點綴上黑白芝麻的黃金酥脆表面多左絲絲的芝麻香同口感😙,同裡面QQ彈彈的蝦肉多士配合得剛剛好,就算凍左咬落去脆卜卜😍 另外附上的蛋黃芥末醬🍯帶甜又creamy,點埋就更有另一番味道la👉🏻Main Course~澳洲黑安格斯牛側腹牛扒🥩全日至尊 ($228)Beef it up- AUS Black Angus Flank Steak🥩, Bacon🥓, Parma Ham, Truffle Scrambled Eggs🍳, Hash Brown🥔, Tomato🍅, Avocado, Croffle🧇首先第一

👉🏻Tapas~鬼馬黑白芝麻蝦多士 🦐($68)
Sesame Prawn Toast

首先第一下上來的感覺就係超級豐富,All day breakfast🍳的份量再加上一份main 的牛扒🥩,非常誇張😱
牛側腹的部位同之前介紹過的內裙牛柳好似😌,較粗身的理配搭上香濃牛肉,medium就最正啦

👉🏻Dessert~鯛魚邂逅🐟 ($88)
一聽個名就覺得好詩情畫意,結果賣相亦十分精緻,一拎出來就被2條鯛魚糕吸引,仲可以自選雪糕🍦的味道,配埋窩夫🧇,酥脆得來又冷熱交融的感覺

👉🏻Dessert~百利甜酒🍾提拉米蘇窩夫 Pick me up ($135)

打卡必叫,大大個粉紅色的綿花糖🍭下藏著Tiramisu窩夫🧇、小編最愛的提子Rum酒雪糕、大量甜美的水果🍓🍇🍍等,個個都爭住來同佢影張相ar🥰

👉🏻青花瓷奶蓋🧋 ($48)
Blue Citrus Milk Cap
青白的間層就好似一幅中式古色古香的畫作🏞️咁,而味道方面則係熱帶風的椰子味🥥,有驚喜
👉🏻烏龍奶蓋茶🍵 ($35)
Oolong Milk Cap Tea
傳統的烏龍奶蓋茶,香滑奶蓋有點咸香,鍾意飲烏龍的就不可錯過的
粉紅色常被認為是溫柔的顏色,深受少女們的歡迎。Cafe Library by Espuma 便是一間全店滿滿粉紅色的餐廳單看門面已經感受到滿溢的少女心,我坐的卡座位感覺頗好打卡。還有另一邊的牆掛滿了很有藝術氣息的畫作。連餐牌都是粉紅色的喔!甜點類的餐點,看圖也覺得打卡一流!如果有吃過Espuma應該知道那是間主打新派西班牙Fusion菜的餐廳,而現在這一間Cafe就以西班牙與亞洲菜融合的輕食和甜品為主。青花瓷奶蓋 ($48) & 西柚茉莉奶蓋茶 ($48)前者的藍白交織呈現典雅的青花瓷漸層,所以就有了這樣的名字吧!奶蓋的部份不算十分濃厚,喝起來淡淡的鹹,整體有點微酸。後者是清新的茉莉和酸爽的西柚,這組合亦不錯。軟殼蟹沙律配蟹籽蛋黃醬 ($88) - 隻軟殼蟹都幾大隻,還很酥脆。澳洲黑安格斯牛側腹扒全日至尊 ($228) - 是豪華版的全日早餐!牛選了五成熟,入口是濃郁的肉味且很有咬口。炒蛋都幾滑再加上黑松露,另外還有薯餅、番茄、沙律和太乾太硬的煙肉 ...這個不止豪華還很豐富,除了以上亦有牛角包窩夫配牛油果和肉質柔軟的巴馬火腿。主食只點了一個,因為要留肚吃甜品 - 新鮮椰子手工蛋糕 (
粉紅色常被認為是溫柔的顏色,深受少女們的歡迎。
單看門面已經感受到滿溢的少女心,我坐的卡座位感覺頗好打卡。
還有另一邊的牆掛滿了很有藝術氣息的畫作。
連餐牌都是粉紅色的喔!甜點類的餐點,看圖也覺得打卡一流!

青花瓷奶蓋 ($48) & 西柚茉莉奶蓋茶 ($48)
奶蓋的部份不算十分濃厚,喝起來淡淡的鹹,整體有點微酸。
後者是清新的茉莉和酸爽的西柚,這組合亦不錯。

軟殼蟹沙律配蟹籽蛋黃醬

牛選了五成熟,入口是濃郁的肉味且很有咬口。
澳洲黑安格斯牛側腹扒全日至尊

主食只點了一個,因為要留肚吃甜品 - 新鮮椰子手工蛋糕 ($98)
蛋糕部份很鬆軟,雖然有不少Cream,但吃落不會很膩。
會有椰絲,也有嫩口的椰子肉,還配了一些酸酸甜甜的水果。
新鮮椰子手工蛋糕

鯛魚邂逅 ($88) - 配三選一雪糕,我選的這個是楓糖合桃口味。
一見這款就知道很適合打卡,是不是很可愛呢?
兩條小小的鯛魚內餡是吉士來喔!外層應該沾了點糖漿?
吃起來有點甜甜的。還配了外脆內酥的牛角包窩夫和一些水果。
鯛魚邂逅
題外話/補充資料: 由餐廳環境到食物、飲品都很適合喜歡打卡的朋友!
2022-11-19
$328.9 (晚餐)
鯛魚邂逅
2022-11-18 121 瀏覽
同朋友13:30去到食lunch,因為要等位,剩返近門口一張枱冇人要,我地就要左,食到大概14:00,見外面冇人等位,入面啲人走得7788,我要求換返入面位置,當時好多空枱,問女侍應,佢話落咗order就冇得換枱,我話我野食又到左,只係搬野食換枱,關你落order咩事?然後就有個四眼自稱經理既人,話冇得換枱,頭先多人等位呢張枱冇人要比你地入先,而且就算入面好多空枱換比你都係對頭先等位既人好唔公平,呢個腦迴路真係冇得頂,你冇人坐又唔比人換位,唔知以為我坐呢一個位點既餐比其他枱平,大家消費都係一樣,餐廳請著呢啲員工真係趕客,九流服務態度,咁既質素對答真係隨便一個人都做得都做得經理
2022-11-16 136 瀏覽
今日去咗沙田千蚊吃了一間以粉紅色主題食西班牙的cafe, 很有少女風的感覺,牆上掛着很有藝術氣息少女風格畫。個人幾喜歡主食、飲品同甜品做得幾出色,分享一下食了什麼😋。軟殼蟹🦀沙律配蟹籽蛋黃醬 $88軟殼蟹炸得唔錯,配蟹籽椰菜絲沙律,沙律份量比較少。⭐️西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵 ⭐️ $268估唔到幾大份充夠兩個人食,很香濃龍蝦🦞味道,黑毛豬柳整得好腍又入味,虎🦐,帶子、青口同魷魚新鮮,再加埋短細燉麵一齊食,真係唔錯,平日食西班牙海鮮焗飯,cafe 用細麵條燉又係好食😋,細麵條吸盡湯汁精華,好正😋⭐️焦糖蘋果🍎海鹽朱古力撻 ・青檸雪葩⭐️ $88海鹽朱古力撻味濃配埋酸酸青檸雪葩一齊食幾match 。⭐️新鮮椰子手工蛋糕🍰 (限量供應)⭐️ $98蛋糕𥚃面有粒粒椰子🥥肉,再配香滑忌廉,吃的時候有啖啖椰飄香,椰子控必喜歡。⭐️菠蘿🍍百香果蘋果烏龍茶🍹 ⭐️$45味道清新的菠蘿🍍百香果蘋果茶。⭐️荔枝蜜桃🍑烏龍奶蓋 🍸⭐️$48奶蓋又厚又滑,很香茘枝味又有蜜桃味道

軟殼蟹🦀沙律配蟹籽蛋黃醬 $88
軟殼蟹炸得唔錯,配蟹籽椰菜絲沙律,沙律份量比較少。

⭐️西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵 ⭐️ $268

⭐️焦糖蘋果🍎海鹽朱古力撻 ・青檸雪葩⭐️ $88
海鹽朱古力撻味濃配埋酸酸青檸雪葩一齊食幾match 。

⭐️新鮮椰子手工蛋糕🍰 (限量供應)⭐️ $98

⭐️菠蘿🍍百香果蘋果烏龍茶🍹 ⭐️$45
味道清新的菠蘿🍍百香果蘋果茶。

⭐️荔枝蜜桃🍑烏龍奶蓋 🍸⭐️$48
奶蓋又厚又滑,很香茘枝味又有蜜桃味道
西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵
菠蘿🍍百香果蘋果烏龍茶/荔枝蜜桃🍑烏龍奶蓋
  • 西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉
  • 新鮮椰子手工蛋糕
2022-11-16 65 瀏覽
今次受邀試食Cafe Library,我平時好少食西班牙菜,阿豬媽更加冇試過。餐廳裝修充滿少女感,由牆身到座椅都係粉紅色💕 喜歡粉紅色嘅朋友可以去打卡喇😆 餐廳座位距離合適,位置亦寬敞,唔會太擠迫。職員服務態度友善主動,亦十分有禮貌👍🏻 食物等候時間唔耐,有效率⏱👑新鮮椰子手工蛋糕 $98哩款甜品係限量供應,果然有特色。忌廉好幼滑,蛋糕亦軟綿綿,內層有一片片新鮮爽口椰子肉,味道清新,冇一般蛋糕嘅膩感。✨軟殼蟹沙律配蟹籽蛋黃醬 $88原隻脆卜卜軟殼蟹已經夠吸引,椰菜絲配蛋黃醬同蟹籽更香更美味😍 ✨西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮麵條 $268黑毛豬柳香腍,青口鮮甜,虎蝦大隻爽口,帶子同魷魚圈都唔韌,臘腸味道香濃,短細麵帶濃郁嘅龍蝦湯味,咬落亦香脆,味道豐富有層次😋✨百利甜酒提拉米蘇窩夫配雪糕及棉花糖 $135我地揀咗楓糖合桃雪糕同粉紅色棉花糖,配返餐廳粉紅色背景🤣 哩個甜品打卡必點,大大個棉花糖夠哂夢幻💗 食完棉花糖後,窩夫表面仍然keep到脆卜卜,做到外脆內軟。面層係香濃嘅甜酒提拉米蘇忌廉,配埋入面香滑嘅吉士醬,甜度剛剛好👍🏻 ✨菠蘿百香果蘋果烏龍 $42香濃烏龍茶帶濃郁果香,酸中帶甜,每

👑新鮮椰子手工蛋糕 $98

✨軟殼蟹沙律配蟹籽蛋黃醬 $88

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮麵條
✨西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮麵條 $268

✨百利甜酒提拉米蘇窩夫配雪糕及棉花糖 $135

菠蘿百香果蘋果烏龍
✨菠蘿百香果蘋果烏龍 $42
香濃烏龍茶帶濃郁果香,酸中帶甜,每啖飲落都有茶香又有果味,仲有粒粒熱情果核🤤

貴妃荔枝茉莉茶
✨貴妃荔枝茉莉茶 $40
大大粒荔枝肉,茶底帶清香茉莉花味,飲落香甜清新。

🔍整體感覺:餐廳裝修及座位設定都幾好,職員服務優秀,食物嘅質素及味道都好高分,價錢亦合理。除咗適合打卡外,都絕對值得去食飯😆 我下次都要再去試吓其他菜式😄
2022-11-14
用餐優惠
試食活動
西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮麵條
菠蘿百香果蘋果烏龍
2022-11-13 101 瀏覽
Cafe Library by Espuma〖沙田〗══位於沙田的 Cafe, 整間餐廳粉紅粉紅的,少女心大爆發!所以 ᵍᵒ & ᵗʳʸᵗʳʸ ˡᵘ~脆炸黑松露醬芝士薯條 $58超級普通,甚至不算是"好吃"的薯條,不過不失 牛肋肉龍蝦汁意大利麵 $138牛肋肉煮得十分軟腍,入口即溶,如果喜歡"咬口感"的可能會覺得不太適合;龍蝦汁太少,吃不出龍蝦汁的香濃味,整體更像是洋蔥汁燴意粉蟹盛樂 $145唯一覺得比較好食的食物,飯伴有焗釀蟹蓋,炸蟹鉗及蠔仔餅;至少我能吃出蠔仔飯的鮮味及蠔仔的肥美,已經算相對不錯
Cafe Library by Espuma〖沙田〗
══

脆炸黑松露醬芝士薯條 $58
超級普通,甚至不算是"好吃"的薯條,不過不失

牛肋肉龍蝦汁意大利麵 $138

蟹盛樂 $145
1K
粉紅色就是夢幻的代名詞,趁著周末來到沙田新城市廣場的Cafe Library by Espuma享受慢活人生,內裡一室粉紅色裝潢,將每個角落營造拍照打卡點。從牆壁、裝飾、座椅、餐具甚至餐牌都被粉紅色包圍,讓少女心瞬間萌動,沉醉在這股粉色浪漫中。牆上掛滿法籍視覺藝術家Eugénie Palaric SmBl色彩繽紛的當代藝術畫作,猶如一家小型Gallery,添上文青時尚氣息。餐牌選擇繁多,走Fusion風格不受傳統框框所限,供應一系列小食、輕食、意粉及甜品。餐廳不時加入新菜式,創意源源不絕,保持新鮮感,令人躍躍欲試。鬼馬黑白芝麻蝦多士 $68蝦多士炸得脆而不油,表面鋪滿黑白芝麻,鬆脆口感中散發出滿滿芝麻香。中心位釀滿彈牙蝦膠,點上酸酸甜甜的果香醬汁還可中和炸物的膩感。澳洲黑安格斯牛側腹扒全日至尊 $228最新推出的All Day Meal以All Day Breakfast為藍本,豐盛材料包括牛扒、薯餅、松露炒蛋、牛油果、煙肉、Parma Ham、牛角包窩夫、番茄及沙律菜,色彩繽紛,重量級份量足夠二人分享。牛扒選用澳洲黑安格斯牛側腹肉,自選Medium 五成熟,中心仍保持嫩紅色,肉質鬆軟

All Day Breakfast

鬼馬黑白芝麻蝦多士 $68

澳洲黑安格斯牛側腹扒全日至尊 $228

澳洲黑安格斯牛側腹扒全日至尊

牛扒選用澳洲黑安格斯牛側腹肉,自選Medium 五成熟,中心仍保持嫩紅色,肉質鬆軟,Croffle即是 Croissant (牛角包)+ Waffle (窩夫)的混合體,比傳統款式更酥脆,綴以半個翠綠軟滑的牛油果。

澳洲黑安格斯牛側腹扒全日至尊

炒蛋色澤光鮮亮麗,入口滑溜,每一啖都是半熟滑蛋,內裡包裹著豐盈蛋汁,配合黑松露散發馥郁的松露菌香。

澳洲黑安格斯牛側腹扒全日至尊
甜品賣相精緻可愛,光是看顏值已是一場視覺饗宴,簡直是專為打卡而設。
甜品

百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕) $135

棉花糖窩夫可說是這裡的招牌甜點,甜滋滋的粉藍色棉花糖仿若天空的雲朵,浮遊於虛幻仙境,當然又是第一時間相機食先,不過棉花糖會逐漸溶化縮小,所以影完就要趕快開動了。

百利甜酒提拉米蘇窩夫

外脆內軟的窩夫填滿Tiramisu吉士,拼湊多款新鮮水果,還附上一球Movenpick 楓糖合桃雪糕,緩緩倒下朱古力漿,帶來多重味覺層次。

棉花糖窩夫

焦糖蘋果海鹽朱古力撻 ・青檸雪葩 $88

焦糖化的蘋果甘甜中帶點清新,配合冰凍透心涼的青檸雪葩,綻放輕怡舒爽的天然果香。

焦糖蘋果海鹽朱古力撻 ・青檸雪葩

撻皮堅挺脆身,裡面載滿鹹甜有致的海鹽朱古力,淡淡的鹽味恰當地襯托出可可香氣。

焦糖蘋果海鹽朱古力撻

青花瓷奶蓋 $48

將菠蘿奶蓋混合藍橘糖水及沙冰,勾勒出如青花瓷般的藍色漸變雲石紋理,藍天白雲的顏色如夢似幻,一喝果香奶香佈滿舌尖,口味冰爽清甜。

鮮奶抹茶 $40
Latte入口綿柔,茶香濃郁而清幽,散發抹茶的微瀝回甘。
鮮奶抹茶
2022-11-12
焦糖蘋果海鹽朱古力撻 ・青檸雪葩
青花瓷奶蓋
沙田滿滿少女心粉紅打卡Cafe正門已經見到整間餐廳都是粉紅色滿滿的少女心,可以盡情打卡先嚟個「軟殼蟹沙律配蟹籽蛋黃醬」HK$88原隻軟殼蟹,份量足又大隻,仲有蟹膏添!西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵 $268勁大盤,唔喺碟,喺盤😂黑毛豬柳超級嫩,好Juicy,口感鬆化而不肥膩,肉質純香而濃厚多汁。充滿橡果香氣,勁好味!吸盡龍蝦汁嘅海鮮燉麵,帶脆口。令人勁期待嘅甜品時間終於到啦!百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕)HK$135餐廳說是新口味!棉花糖可以選粉紅色或粉藍色雪糕也可以選擇,我哋選擇咗核桃味!食完面層嘅棉花糖,裡面仲有雪糕同Waffle旁邊仲有不少新鮮生果,及朱古力醬擺盤非常有心思另一個甜品「鯛魚邂逅」HK$88也是可愛之選,非常可愛的鯛魚燒伴隨自選雪糕,賣相可愛味道也很高水準。飲品點了我最喜愛的熱水果茶,濃濃的水果茶香,令人心曠神怡。另一杯非常特別的是「青花瓷奶蓋」味道相當獨特,味道多種層次,很不錯👍🏻難以用筆墨形容,喜歡奶蓋的朋友推薦一試!餐廳環境四邊都是粉紅色職員也非常貼心,不時幫大家拍照留念!Cafe Library by Espuma(沙田沙田正街18號新城市廣場1期
沙田滿滿少女心粉紅打卡Cafe

正門已經見到整間餐廳都是粉紅色
滿滿的少女心,可以盡情打卡

先嚟個「軟殼蟹沙律配蟹籽蛋黃醬」HK$88
原隻軟殼蟹,份量足又大隻,仲有蟹膏添!

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁海鮮燉麵 $268
勁大盤,唔喺碟,喺盤😂
黑毛豬柳超級嫩,好Juicy,
口感鬆化而不肥膩,肉質純香而濃厚多汁。
充滿橡果香氣,勁好味!
吸盡龍蝦汁嘅海鮮燉麵,帶脆口。

令人勁期待嘅甜品時間終於到啦!
百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕)HK$135
餐廳說是新口味!棉花糖可以選粉紅色或粉藍色
雪糕也可以選擇,我哋選擇咗核桃味!

食完面層嘅棉花糖,裡面仲有雪糕同Waffle
旁邊仲有不少新鮮生果,及朱古力醬
擺盤非常有心思

另一個甜品「鯛魚邂逅」HK$88
也是可愛之選,非常可愛的鯛魚燒
伴隨自選雪糕,賣相可愛味道也很高水準。

飲品點了我最喜愛的熱水果茶,
濃濃的水果茶香,令人心曠神怡。

另一杯非常特別的是「青花瓷奶蓋」
味道相當獨特,味道多種層次,很不錯👍🏻
難以用筆墨形容,喜歡奶蓋的朋友推薦一試!

餐廳環境四邊都是粉紅色
職員也非常貼心,不時幫大家拍照留念!

Cafe Library by Espuma(沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓703A號舖)

• 青花瓷奶蓋
2022-11-06 205 瀏覽
🐽 - Sha Tin - Cafe Library by Espuma係香港講起西班牙菜,通常都會諗起Espuma;難得見佢開咗一間咁有少女心既Cafe,緊係即刻搵朋友去試下😉- 馬介休炸芝士薯波 💰$78上枱熱辣辣,都幾大粒幾好食,不過鍾意食芝士既我就略嫌芝士味不足🤏🏻- 蟹盛樂 💰$158(蟹肉蟹柳芝士焗釀蟹蓋、炸蟹鉗、蠔仔飯)睇過佢Menu,呢道菜應該係呢度既招牌菜,滿滿既芝士覆蓋住蟹肉同埋蟹柳,夾埋一齊食簡直係絕配🫰🏻伴碟既配菜亦都好新鮮,加埋少少沙律汁非常惹味!- 青花瓷奶蓋 💰$48一上枱已經覺得好吸睛😻好似見到藍天白雲咁,味道亦唔會過甜,可以一試- 荔枝蜜桃奶蓋烏龍茶 💰$48奶蓋頂有少量荔枝肉,配埋蜜桃烏龍茶,甜甜地但都唔會好溜,感覺仲幾Fresh添!

係香港講起西班牙菜,通常都會諗起Espuma;

- 馬介休炸芝士薯波 💰$78

- 蟹盛樂 💰$158
(蟹肉蟹柳芝士焗釀蟹蓋、炸蟹鉗、蠔仔飯)
伴碟既配菜亦都好新鮮,加埋少少沙律汁非常惹味!

- 青花瓷奶蓋 💰$48

- 荔枝蜜桃奶蓋烏龍茶 💰$48

平時都鍾意去吓Cafe打卡,上網search發現好少人講呢間喺沙田新城市嘅粉紅Cafe💖 暫時好似都幾隱世🫣 不過去完係唔會失望,環境真係好pink好靚呀💕而且地點都幾方便,始終喺商場入面。今次同朋友係星期日下晝 Walk in入去都唔使點等位,而且送餐速度都OK,所以啱晒心急打卡嘅女士們。而今次我哋嗌咗黑松露意粉同佢哋好出名嘅窩夫,味道都OK,係預期中嘅好味🤘🏻不過提一提環境有啲凍,加上飲埋凍飲嘅奶蓋,可能感覺會比較凍,大家要留意帶多件外套就可以放心影相打卡喇!

2022-10-09
下午茶