2022-11-02 160 瀏覽
以前食過Espuma嘅餐廳,都覺得好唔錯!近排朋友生日見佢鍾意粉紅色就搵咗呢一間全粉紅嘅餐廳慶祝生日🎂重點係覺得佢啲甜品勁多勁靚😍我哋夜晚時段去,啲卡位俾人坐晒。所以就坐中間啲枱,之後卡位有人走嘅時候職員都好好俾我哋調去卡位坐。🍤鬼馬黑白芝麻蝦多士有4舊~比我想像中好食。第一次試有黑白芝麻,佢唔算好油膩我覺得啱啱好!🐮芝士泡菜牛肋肉燉飯特別印象深刻係佢個茄子😂😂勁好食啲肉都唔韌既,我覺得正常嘢。🍣京燒三文魚明太子忌廉鳥冬佢啲明太子勁多~撈埋個烏冬好夾!淨係計個面勁好食!不過個三文魚勁咸…唔知係咪落多咗鹽😂咸到係食咗幾啖食唔到嗰隻,可能咁啱嗰日失準掛🫠🍮草莓奶凍成個甜品都好士多啤梨🍓上面嗰啲啡色一條條咸咸哋幾得意!🍦🍨伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕及棉花糖重頭戲係依個啦~佢個棉花糖可以揀粉紅或者藍色,我哋就揀咗個藍色!嚟到嘅時候比我想中大個!仲大過自己個頭😂不過記得要影相就快,因為個棉花糖好易溶!見到咁大個甜品就好開心!$95咋 性價比好高而且入邊有好多用咗心機整嘅生果,真係每一舊都用圓形殻去整出來!🍹 青花瓷奶蓋/草莓茉莉奶蓋茶/招牌水果茶佢啲嘢飲勁似去台式飲品店買嘅嘢飲!而且仲要40幾蚊一

🍤鬼馬黑白芝麻蝦多士

🐮芝士泡菜牛肋肉燉飯
特別印象深刻係佢個茄子😂😂勁好食
啲肉都唔韌既,我覺得正常嘢。

🍣京燒三文魚明太子忌廉鳥冬

🍮草莓奶凍
成個甜品都好士多啤梨🍓上面嗰啲啡色一條條咸咸哋幾得意!

🍦🍨伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕及棉花糖
不過記得要影相就快,因為個棉花糖好易溶!
見到咁大個甜品就好開心!$95咋 性價比好高

🍹 青花瓷奶蓋/草莓茉莉奶蓋茶/招牌水果茶
佢啲嘢飲勁似去台式飲品店買嘅嘢飲!而且仲要40幾蚊一杯差唔多啦!特別要讚嘅係佢啲奶蓋勁好飲!!係我好鍾意嘅厚實同埋鹹鹹既味!
呢間咁pink pink既餐廳,竟然有平時茶記既蝦多士同豬手?😳叫左二人餐set dinner試下先💕☺️Menu:❤️🔸是日餐湯🍲濃濃洋蔥忌廉湯夠入味+creamy💕🔹煙鴨胸凱薩沙律🥗估唔到咁大碟😳煙鴨胸絕對唔係薄薄一片!夠晒份量!🔸鬼馬黑白芝麻蝦多士!賣相已經十分吸引,絕對唔係到到有得食!脆卜卜外層咬落去係滋味蝦肉🥰必食之選👍🏻🔹錫紙包焗意式香草醬三文魚!一上枱已經期待打開錫紙啦😍焗既三文魚夠林又夠滑!配上醬汁加薯菜😆鐘意食三文魚既千祈唔可以錯過!🔸秘製香脆鹹豬手🐷皮薄外脆外軟仲有三款醬汁選擇!好味程度水準媲美酒店中菜😍🔹熱雪山紫薯💕紫薯夠濃🥰奶蓋夠creamy!美中不足試唔到甜品🥹下次要再黎試❤️😆

叫左二人餐set dinner試下先💕☺️
Menu:❤️

🔸是日餐湯🍲濃濃洋蔥忌廉湯夠入味+creamy💕

🔹熱雪山紫薯💕紫薯夠濃🥰奶蓋夠creamy!

美中不足試唔到甜品🥹下次要再黎試❤️😆

2022-10-18 281 瀏覽
✨ 伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕及棉花糖($95)整個甜品賣相非常少女心同吸引 😝,非常巨型嘅棉花糖覆蓋咗整個碟,揭開下面放咗窩夫、水果、雪糕同焦糖布丁。上層棉花糖非常甜(不過應該都係比打卡用 😂);窩夫脆口,上面嘅伯爵茶醬正正常常,茶味唔算好濃,另外仲配有楓糖醬,不過我覺得唔洗加成個甜品都已經好甜 🙊;焦糖布丁蛋味比想像中突出;雪糕可以自選口味,本身想揀法式焦糖燉蛋口味但Sold Out所以我揀咗呍呢拿。餐廳用咗Mövenpick嘅雪糕,呍呢拿雪糕仲夾雜咗唔少呍呢拿籽。·西班牙菜Espuma餐廳同集團開設嘅Café,整間餐廳以粉紅色為主,非常少女心,店內亦設有不少打卡位。今次去淨係試咗甜品,有機會都可以再試埋主食。·🧾 需加一服務費💰 $104.5
✨ 伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕及棉花糖($95)

🧾 需加一服務費
💰 $104.5
2022-04-18
1K
After taking some photos at their Sanrio exhibition, we came here as we liked Cafe Espuma and wanted to give a try of their associated branch. The iconic swing at the door is gone so they have 1 more table but their pink tone is still very cute.Even the menu is consistent with its pink theme.The Fortune Bag is actually a squid ink rice with seafood. The flavors were good but the aroma of the lotus leaf was not that prominent.The applewood smoked char siu was tender though not as fragrant as we w

Fortune Bag
The applewood smoked char siu was tender though not as fragrant as we wanted. Surprisingly the apple salad on the side was great.
Applewood Smoke Char Siu
Both milk cap drinks were stunning to look at as well as being tangy. The proportion of milk cap was just right to keep the drink as a refreshing treat.
Blue Citrus Milk Cap
Strawberry Jasmine Milk Cap Tea
For dessert, the candied tiramisu was using the mascarpone cheese shaped into a Tanghulu and the berries at the side were great to balance the dessert.
Candied Tiramisu
Espuma's waffles are always great and this was no exception. Despite all the toppings, the waffle was not soggy. I loved how they made it into just like a pineapple slice. The pineapple filling could have been a bit more tarty but overall a great dessert.
Pineapple Boat

They still have other desserts I want to try and hopefully can try more of them next time.
2022-10-13
Applewood Smoke Char Siu
Blue Citrus Milk Cap
Candied Tiramisu
Pineapple Boat
2022-10-15 211 瀏覽
去開沙田行街想食個tea🤣結果食完呢間飽到晚飯都食唔落一上到新城市7樓就已經見到佢,成間舖都粉紅色好容易認本身係Openrice訂左位但個經理話佢地星期六日應該係close左book位嘅function但walkin都肯比我地入!座位好闊落,而且所有員工都好好,舉舉手就即刻黎幫手招牌水果茶無咩水果味😂呢杯甜度無調整過都偏淡菠蘿百香果蘋果烏龍同招牌水果茶一樣飲唔太出味少甜左,茶味比較明顯黑松露薯條份量好多,3個人都食唔曬✨而且新鮮炸出黎熱辣辣除左黑松露醬仲有茄汁提供!北海道3.6牛乳布丁窩夫配雪糕及棉花糖非常巨型嘅棉花糖❤️我覺得一攞出黎就吸引曬所有人嘅目光🤣齋講打卡呢點真係必叫而且有棉花糖嘅窩夫有好多種口味不過咁靚嘅外表下就無話特別好食布丁夠滑嫩但窩夫唔知係咪放得太耐,既唔脆都唔熱有種軟冧冧嘅感覺而窩夫上嘅custard都好似無咩味🥺辣肉腸Pizza本身以為會係厚底Pizza黎到都幾薄下整體黎講都好食嘅攤凍左就有啲硬身All Day Breakfast(豬扒)肉煎得好食,夠曬juicy黑松露蛋嘅份量超多🤣食完真係飽到上心口薯餅炸得好好食美中不足係牛油果同窩夫好似唔係好夾‼️
去開沙田行街想食個tea🤣結果食完呢間飽到晚飯都食唔落
一上到新城市7樓就已經見到佢,成間舖都粉紅色好容易認
但walkin都肯比我地入!
座位好闊落,而且所有員工都好好,舉舉手就即刻黎幫手

無咩水果味😂
呢杯甜度無調整過都偏淡

菠蘿百香果蘋果烏龍
同招牌水果茶一樣飲唔太出味
少甜左,茶味比較明顯
黑松露薯條
份量好多,3個人都食唔曬✨
而且新鮮炸出黎熱辣辣
除左黑松露醬仲有茄汁提供!
北海道3.6牛乳布丁窩夫配雪糕及棉花糖
非常巨型嘅棉花糖❤️
我覺得一攞出黎就吸引曬所有人嘅目光🤣齋講打卡呢點真係必叫
而且有棉花糖嘅窩夫有好多種口味
不過咁靚嘅外表下就無話特別好食
布丁夠滑嫩
但窩夫唔知係咪放得太耐,既唔脆都唔熱
有種軟冧冧嘅感覺
而窩夫上嘅custard都好似無咩味🥺
辣肉腸Pizza
本身以為會係厚底Pizza
黎到都幾薄下
整體黎講都好食嘅
攤凍左就有啲硬身
All Day Breakfast(豬扒)
肉煎得好食,夠曬juicy
黑松露蛋嘅份量超多🤣食完真係飽到上心口
薯餅炸得好好食
美中不足係牛油果同窩夫好似唔係好夾‼️
2022-10-14 173 瀏覽
沙田新城市經常人來人往,想搵一間坐得耐又可以傾偈而又舒服餐廳都唔係咁容易。今日比我搵到呢間環境超可愛粉紅色主題Café Library💓💗坐位舒適位置空間到寬躺。Lunch set🥩燒澳洲黑安格斯牛側腹扒伴炸薯條配青胡椒汁(五成熟)🌹玫瑰鮮奶咖啡-濃濃野菌湯,入口順滑仲有少少野菌碎,有口感-側腹扒好有肉味,能將肉汁鎖住又外面不會太乾 (5 成熟可以再生多少少😌)-沙律🥗同薯條🍟都唔錯,薯仔炸得好脆再左一陣都仲脆😊☕️淡淡玫瑰香氣,香滑鮮奶咖啡,好飲

Lunch set
🥩燒澳洲黑安格斯牛側腹扒伴炸薯條配青胡椒汁
(五成熟)
🌹玫瑰鮮奶咖啡

-濃濃野菌湯,入口順滑仲有少少野菌碎,有口感
-沙律🥗同薯條🍟都唔錯,薯仔炸得好脆再左一陣都仲脆😊

☕️淡淡玫瑰香氣,香滑鮮奶咖啡,好飲
2022-10-06 292 瀏覽
次次經過我都以為淨係食甜品,今日有朋友搵埋位所以終於有得試下。坐落睇menu 原來好多正餐選擇,基本上唔可以叫做一間甜品屋。由於下午茶時間,所以叫咗唔多野食,不過如果拍拖打卡或氹小朋友,有個必點窩夫雪糕棉花糖。1.伯爵茶焦糖布甸窩夫配雪糕及棉花糖👍🏻大大舊baby blue雲朵棉花糖,蓋住裝有窩夫及雪糕嘅玻璃器皿,打卡able。棉花糖入口即溶痴立立,記住唔好花太多時間陶醉喺棉花糖,因為下面舊雪糕會溶😂2.蝦多士蝦多士大大塊,面頭鋪滿黑芝麻夠香口,但有別於食開嘅蝦多士,佢唔係蝦滑鋪喺多士上,而係將成舊蝦滑變多士嘅size 再炸,too much。3.芝士長通粉4.叉燒配薯條叉燒好食,腍身又入味👍🏻5.荔枝蜜桃烏龍奶蓋茶味道算唔錯,但我唔係好明點解係沙冰但又冇寫明,凍到上哂腦😅環境:🔴🔴🔴🔴⭕服務:🔴🔴🔴⭕⭕衛生:🔴🔴🔴🔴⭕食物:🔴🔴🔴🔴⭕

1.伯爵茶焦糖布甸窩夫配雪糕及棉花糖👍🏻

2.蝦多士

3.芝士長通粉

4.叉燒配薯條
叉燒好食,腍身又入味👍🏻

5.荔枝蜜桃烏龍奶蓋茶
味道算唔錯,但我唔係好明點解係沙冰但又冇寫明,凍到上哂腦😅

環境:🔴🔴🔴🔴⭕
服務:🔴🔴🔴⭕⭕
衛生:🔴🔴🔴🔴⭕
食物:🔴🔴🔴🔴⭕
2022-10-02
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-09-28 317 瀏覽
今日要去沙田大會堂睇話劇,唔想周圍揾野食,就直接上嚟沙田新城市廣場睇有咩啱食。行過其他唔多想食,咁啱經過見到呢間唔多人,而且我地得一個鐘時間食飯,就入去食啦。係門口已經見到佢成間餐廳裝修都係粉紅色,勁有少女feel。menu有二人餐,不過覺得太貴,所以散叫咗個去骨海南雞西班牙式燉飯同蝦醬櫻花蝦意大利麵。個海南雞都算幾嫩滑,配上西班牙式燉飯,飯係用珍珠米煮成,粒粒分明,再配埋醃製過的青瓜和蘿蔔條伴碟,酸酸地咁都好開胃。而個意大利麵,係用蝦醬去煮,真係第一次食,意粉都彈牙,味道都ok,但份量較為小。
2022-08-26
2022-09-18 208 瀏覽
是次光顧, 看見餐牌寫著"另有單點主菜+$20可升級至午餐", 感覺點餐更具彈性, 殊不知暫時只有去骨海南雞西班牙燉飯有此安排, 其他主菜暫未能享有此優惠, 有點失落。Lunch Set1) 是日餐湯: 椰菜花湯2) 主菜: 極黑豚扒伴季節沙律配百里香燒汁 $1283) 甜品: 藍莓蛋糕4) 升級至奶蓋系列特飲: 青花瓷奶蓋 (少甜) $205) 追加甜品: 牛角包窩夫伴雪糕 (冧酒提子味Movenpick雪糕, 跟餐優惠, 原價$78) $586) all + 10%7) 新城市廣場餐飲券 - $20椰菜花湯入口味道濃香, 有粒粒口感, 但味道令人聯想不到是椰菜花的製品。極黑豚扒伴季節沙律配百里香燒汁份量剛好, 豚肉約1寸厚, 外表煎得香脆, 肉質實淨但不柴, 百里香燒汁量少偏稠, 吃畢略感飽滯。薯條肉感外脆內綿, 薯味重, 不沾茄汁也可。沙律菜清爽, 醬汁清甜, 火龍果和奇異果有助解飽滯感。藍莓蛋糕軟綿濕潤, 忌廉藍莓味重, 之前吃過這款蛋糕, 印象中面頭有藍莓一粒, 是日欠奉。 青花瓷奶蓋(少甜)是我常點的餐飲, 唯是次口感略有不同, 入口不夠清爽, 有黏笠感, 明顯惹痰。牛角包

1) 是日餐湯: 椰菜花湯
2) 主菜: 極黑豚扒伴季節沙律配百里香燒汁 $128
3) 甜品: 藍莓蛋糕
4) 升級至奶蓋系列特飲: 青花瓷奶蓋 (少甜) $20
6) all + 10%
7) 新城市廣場餐飲券 - $20

藍莓蛋糕
青花瓷奶蓋 (少甜)

牛角包窩夫伴雪糕

牛角包窩夫伴雪糕是一直想試的甜品。根據網絡資訊, 牛角包窩夫是將捲成牛角包的麵團放進窩夫機壓烘成的窩夫。雖然這裡的牛角包窩夫外表像普通的窩夫, 沒有牛角包的痕跡, 但切開會見牛角包的蜂巢狀。

窩夫入口鬆脆, 以糖漿和糖霜調味, 是預期的味道。窩夫上放了雪糕和檸檬乾, 以吉士醬連接。檸檬乾入口難得不苦, Movenpick雪糕選了冧酒提子味, 味道香濃, 質感幼滑, 伴有少量水果, 是滿足的。

跟店員確認過, 跟餐追加的窩夫份量跟單點的份量是相同的, 以原價享用, 實在有點貴, 現跟餐追加, 平$20, 也可考慮一試。
2022-08-16
$206.6 (午餐)
用餐優惠
現金券
藍莓蛋糕
牛角包窩夫伴雪糕
2022-09-07 548 瀏覽
💓💓💓獅子生日lunch💓💓💓 同獅子朋友食lunch慶祝生日,一行3人,提早一星期打咗去book位,可以request個甜品寫返個靚名咁,送朋友一個小驚喜😆 我地嗌咗3個lunch set,每個set都會跟一碗湯、一件小蛋糕、飲品(可加錢飲其他咖啡或茶),亦可加錢要個靚d嘅甜品。 蜜糖煙肉粟米薄餅🍕 $116(包括+$18 招牌水果茶加奶蓋)薄底pizza,屋企都焗到嘅口感,都焗得夠脆,餡料都係普通港式餡料,味道不過不失,好處係唔會覺得好滯好heavy😅 招牌水果茶加奶蓋🍋🍏🍇一般~~ 龍蝦湯叉燒脆米泡飯🍚 $133(包括 +$15 熱玫瑰鮮奶咖啡)成餐最好味係呢個飯,味道算係夠濃,叉燒半肥瘦,口感不錯! 極黑豚扒伴季節沙律配百里香燒汁🐖 $143(包括+$15 熱焦糖鮮奶咖啡)豬肉好厚好大塊,但略嫌太乾,不juicy,但味道過得去,唔夠多燒汁搞到有d有汁有d無汁蘸。薯條正常。 熱焦糖鮮奶咖啡 ☕️不錯喔~ 藍莓香芋戚風蛋糕🍰 $58提早一個星期request的happy birthday😂😂 講完個名,聽電話果位staff同我自己都忍唔住笑🤣🤣 蛋糕味道一般般啦,無乜味,海棉蛋糕一個
💓💓💓獅子生日lunch💓💓💓

蜜糖煙肉粟米薄餅🍕 $116
(包括+$18 招牌水果茶加奶蓋)
蜜糖煙肉粟米薄餅

招牌水果茶加奶蓋🍋🍏🍇

一般~~

龍蝦湯叉燒脆米泡飯🍚 $133
(包括 +$15 熱玫瑰鮮奶咖啡)
龍蝦湯叉燒脆米泡飯

成餐最好味係呢個飯,味道算係夠濃,叉燒半肥瘦,口感不錯!

極黑豚扒伴季節沙律配百里香燒汁🐖 $143
(包括+$15 熱焦糖鮮奶咖啡)
極黑豚扒(伴季節沙律配百里香燒汁

熱焦糖鮮奶咖啡 ☕️
焦糖鮮奶咖啡

不錯喔~

藍莓香芋戚風蛋糕🍰 $58
藍莓香芋戚風蛋糕
提早一個星期request的happy birthday😂😂 講完個名,聽電話果位staff同我自己都忍唔住笑🤣🤣 蛋糕味道一般般啦,無乜味,海棉蛋糕一個,但用黎俾朋友影相都算係咁啦😆😆 變成了道具蛋糕🥳

另外,跟餐的湯比較普通,但小red velvet蛋糕幾好味!😋😋

餐廳有d打卡位,加上全粉紅色嘅裝修,走少女風,吸引好多女士嚟打卡,食物真係不過不失啦,唔係好好味,但又唔係難食,不過唔會好想食多次🙈 埋單連10% service charge total $495。
2022-08-24
慶祝紀念
生日
2022-08-21 299 瀏覽
Lunch Set1) 是日餐湯: 蘑菇湯2) 主菜: 溫泉蛋風乾火腿卡邦尼意粉 $983) 甜品: 香蕉蛋糕4) 升級至奶蓋系列特飲: 荔枝蜜桃烏龍奶蓋茶 (少甜) $205) all + 10%蘑菇湯口感豐富, 有蘑菇粒粒, 是這餐廳我最喜歡的餐湯。溫泉蛋風乾火腿卡邦尼意粉賣相不錯, 拌勻溫泉蛋和醬汁, 雖然視覺上變得單調, 但醬汁不會太稠膩, 有蛋香。配料有菇菌和巴馬臣火腿, 火腿鹹香, 唯吃畢略欠滿足感。是日蛋糕是我不喜歡的款式 - 香蕉蛋糕。我喜歡吃香蕉, 唯獨香蕉味道的製品便有點抗拒。蛋糕香蕉味濃, 喜歡香蕉蛋糕的應該不會失望。荔枝蜜桃烏龍奶蓋茶賣相不俗, 面頭有荔枝半片, 適合打咭。奶蓋綿密, 由於要求了少甜, 甜度適中, 唯因太凍, 味覺變得遲鈍, 蜜桃味和烏龍茶味淡, 而且入口明顯有冰粒, 未能完全打碎, 扣了少少分。

1) 是日餐湯: 蘑菇湯
2) 主菜: 溫泉蛋風乾火腿卡邦尼意粉 $98
3) 甜品: 香蕉蛋糕
5) all + 10%

蘑菇湯
蘑菇湯口感豐富, 有蘑菇粒粒, 是這餐廳我最喜歡的餐湯。

香蕉蛋糕
荔枝蜜桃烏龍奶蓋茶 (少甜)
2022-07-18
$129.8 (午餐)
2022-08-20 611 瀏覽
是日路過沙田,行到肚餓,所以搵野食上到高層路過好多間餐廳都無乜野啱食,正打算走人,就見到呢間餐廳。佢以粉紅色做主題,好靚,好吸引,所以就入去食。本身見到二人餐,有啲興趣,不過588未加一,又覺得有啲貴,所以無叫到,散叫咗一個Pizza同兩個雪糕水果窩夫。食物整體都算幾好食,Pizza Parma ham好好食, 但火箭菜偏多,比較苦。而芝士同菇嘅比例做得幾好,好食😋至於兩個窩夫,啲生果有好多種類,雪糕都好味,有啲驚喜。可惜窩夫個質地同口感有少少奇怪,同平時食開嗰啲唔同。雖然都係偏貴,但員工有禮貌,服務態度很好,整體感覺良好,所以下次都會再幫襯。
是日路過沙田,行到肚餓,所以搵野食

2022-08-20
10 分鐘 (堂食)
2022-08-20 549 瀏覽
又係求其入一間🥹 今次都唔知算唔算伏… $388 2 人 Set Dinner 嘅水準應該係點 好難拿捏啊🫴 但係反正呢個 set 下次就應該唔會再試🥲🥲🥲🥲 甜品反而有驚喜,不過要加錢先有🥗 前菜// Parma Ham 配薯蓉蛋餅沙律就係一個好多沙律醬加落蛋味薯仔蓉既配搭🤣 不敗既味道 幾開胃🐮 肉眼扒配雪梨酒燒汁呢塊扒 食到大快活牛扒既味道 加埋嗰個燒汁😂 其實個人認為唔差的 都好厚好大塊 但係… 呢個價錢 除返開都要 $150 蚊以上 但係食緊呢個質素同味道😓 就令人好失望.. 而且啲配菜都完全唔掂 南瓜唔淋亦無味 一大條旺菜同普通薯仔蓉😐😐😐🐟 三文魚柳配百里香牛油汁普通蒸三文魚味 🧈個牛油汁無乜牛油香味~ 肉質不過不失 配菜同牛扒幾乎一樣(╥ω╥`) 男朋友鍾意食魚覺得都ok 🧇 牛角包窩夫配乳酪雪糕呢個甜品真係好有驚喜🥹 唔知係咪尤其啲主菜太驚嚇..個牛角包窩夫好鬆軟好香 配埋肉桂焦糖蘋果🍎同個肉桂糖漿 好夾(›´ω`‹ ) 乳酪雪糕係偏硬身唔容易融嗰種!夠凍夠奶夠酸~好到位 等我仲以為個甜品都係咁上下勁求其影🤣 早知拍返條片🥣 餐湯同精選水果茶餐廳就係偏酸既羅宋湯!都o

🥗 前菜// Parma Ham 配薯蓉蛋餅沙律

🐮 肉眼扒配雪梨酒燒汁

🐟 三文魚柳配百里香牛油汁

🧇 牛角包窩夫配乳酪雪糕
呢個甜品真係好有驚喜🥹 唔知係咪尤其啲主菜太驚嚇..

🥣 餐湯同精選水果茶
餐廳就係偏酸既羅宋湯!都ok 但係個水果茶浸味就怪怪地🤣 好似Comebuytea 啲烏龍茶加左啲唔夾既果汁haha

如果下次經過可能會入去食甜品ㅋㅋ 其實熱食就唔敢了 可能食返平一倍有多既大快活會好啲🙏🏻
2022-08-17 492 瀏覽
同朋友出沙田新城市廣場,見開左一間《粉紅系cafe》, 好靚咁😍 今次終於有時間約到👭試下呢間人氣cafe啦。一到門口, 門口已經有一個櫻花雲朵型🌸☁️嘅千秋擺設,見到好多女仔走去打卡。入到去原來成間店都係粉紅色,真係超級少女心🤭。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽🌟 慢煮西班牙橡果黑毛豬柳珍珠麵 💰黑毛豬煎得好香好濃郁,油脂比例剛好再配上沙律菜🥗同粟米🌽,中和左油膩。珍珠麵好Q好煙韌,食落好有咬口。再配上溫泉蛋同日本味噌汁伴埋一齊食,珍珠麵好索汁,味道好夾😋。🌟 木魚花海鮮薄餅🍕 💰118估唔到呢個有驚喜,薄餅做得好簿身好脆。餡料海鮮份量好足,海鮮有蝦,帶子同墨魚。再配埋個醬汁同木魚食,好惹味。🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣🍰 🌟 招牌鮮雜果麻薯窩夫配雪糕及棉花糖💙 💰95棉花糖整到好似雲☁️💙咁,好靚😍。食左少少夠偏甜,主要真係拎黎打卡🙊。麻薯窩夫焗到外脆內面有麻薯,好好食。雪糕係Movenpick,可以自己選擇口味。我地簡左瑞士朱古力🍫。最後有點水果食,可以解溜🤭🅓🅡🅘🅝🅚🥤🌟青花瓷奶蓋 💰45一上枱心心眼☁️😍係藍色系列打卡飲品,睇似藍天白雲💙。 飲落好重奶蓋好濃好香滑,酸酸甜甜好開胃。🌟草莓茉莉奶蓋茶🍓 💰

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽
🌟 慢煮西班牙橡果黑毛豬柳珍珠麵 💰

🌟 木魚花海鮮薄餅🍕 💰118

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣🍰
🌟 招牌鮮雜果麻薯窩夫配雪糕及棉花糖💙 💰95

🅓🅡🅘🅝🅚🥤
🌟青花瓷奶蓋 💰45

🌟草莓茉莉奶蓋茶🍓 💰45
同青花瓷奶蓋放埋一齊好襯,同樣奶蓋好厚身好重好滑。溝埋士多啤梨好新鮮。

#cc_甜品推介 #cc_沙田推介
——————————————————

💕Encore指數:3.5/5
💕餵食指數:3.5/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
—————————————————

📍Cafe Library by Espuma (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓703A號舖
2022-08-12 408 瀏覽
2022.8.5 星期五 3:30pm充滿少女心的粉紅cafe,下午茶時間都很多人,店內九成都是女生~••••••••••••••••••••| 菠蘿窩夫伴雪糕 (half) | $88Pineapple custard, fresh tropical fruit, gelato, pineapple sauce🍍🧇窩夫微暖,外脆內軟,不會乾。有三塊鮮菠蘿片和菠蘿吉士醬在窩夫下。鮮士多啤梨、藍莓偏酸,菠蘿吉士醬很多,都是有點酸,加糖漿就可以中和味道,亦不會過甜。雪糕球選了抹茶味,雪得夠冰,一口窩夫一口雪糕,吃到最後都未完全溶。整體味道清新,口感豐富。| 招牌水果茶 (Iced) | $45 🍊🍵新鮮水果味融合了茶味,酸甜味和茶香味適中,雖然不算很大杯,不過少冰都很清涼解渴。••••••••••••••••••••這裡除了打卡之外,食物質素比想像中高,而且價錢合理,下次會回頭試正餐主菜。
2022.8.5 星期五 3:30pm

••••••••••••••••••••
| 菠蘿窩夫伴雪糕 (half) | $88
| 招牌水果茶 (Iced) | $45

••••••••••••••••••••

2022-08-05
$146.3 (下午茶)
  • 窩夫