2021-01-08
今日放假所以同媽咪去西環行吓影吓相,順便嚟食個lunch,之前都行過呢條街好多次,都冇食過,聽朋友講佢哋全部都係泰國嘅廚師黎,仲係Thai Select 皇家認證正宗泰國泰國菜!而我地又咁耐冇食過啲特別野今日就試下呢間泰國菜啦!一入到去都已經好有泰式風味,全部木枱木凳枱面仲有手標奶茶個罐嚟裝餐具,牆上有啲泰國篤篤車既畫,仲有啲泰文招牌,環境好大好舒服,傾計真係一流佢哋都有lunch set,因為我哋想食多啲野所以我哋最後就叫咗個二人套餐我哋二人套餐就叫咗(前菜)炭燒豬頸肉拌酸梅醬,冬陰大頭蝦湯。(主菜)香葉辣椒炒肉碎,椰汁青咖喱(豬肉)再叫咗兩杯半價飲品同甜品椰青,泰式香濃奶茶飛雪,芒果黑白糯米飯,泰式手工雪糕🍦(泰式奶茶/榴槤)呢間都算係我食過最好食嘅泰國餐廳不得不讚係佢個椰汁青咖喱豬肉,真係冇得輸!通常食嗰啲椰汁青咖喱都會係好濟!但佢完全唔會又唔會過稀,仲有少少辣辣地中和返,我直情會飲埋佢啲汁😂而佢啲豬肉係超級超級嫩,超級無敵好食!真係冇食過咁好食嘅豬肉仲有啲泰國綠色茄子,所以呢道菜我真係超級推介!仲有佢個冬陰大頭蝦湯,係中環老店獲米芝蓮必比登推介,味道有保證!又好正宗通常喺出邊飲
而我地又咁耐冇食過啲特別野今日就試下呢間泰國菜啦!
我哋二人套餐就叫咗
(前菜)炭燒豬頸肉拌酸梅醬,冬陰大頭蝦湯。
(主菜)香葉辣椒炒肉碎,椰汁青咖喱(豬肉)
再叫咗兩杯半價飲品同甜品
呢間都算係我食過最好食嘅泰國餐廳
仲有佢個冬陰大頭蝦湯,係中環老店獲米芝蓮必比登推介,味道有保證!又好正宗通常喺出邊飲嗰啲係好酸好辣嘅,但佢呢度冇出邊果啲咁辣,會令你飲完再飲,平時我喺出邊飲通常一碗就夠,呢度我自己已經飲咗大半碗食埋隻蝦係好有蝦味仲要有膏
同埋佢個香葉辣肉碎炒飯都係我推介之一,佢呢個撈飯食一流,好惹味,豬肉又唔會太乾😋
如果大家想影吓相呃下like就一定要叫埋佢個椰青,佢個椰青燙咗佢哋個店名落去影相真係好靚又有feel
黎到呢度梗係要嗌埋個芒果黑白糯米飯喇!佢呢度好就好在個餐叫埋甜品都係半價,我仲要加埋$28加倍芒果🥭泰國嘅味道即刻翻哂嚟!真係好想去泰國旅行呀✈️