2023-08-04 604 瀏覽
喺太安樓一條比較靜既橫巷,見到有間新開既burger鋪,當然要試下避風塘軟殼蟹漢堡上網見到其他人個漿係飛魚子蛋黃漿,落左order先發現嗰日係避風塘風味,可惜😢個軟殼蟹真係炸得唔錯,粉薄得黎又夠脆,只係避風塘口味有少少辣,好食但好熱氣和牛竹炭漢堡個包有陣特別既竹炭香味,和牛漢堡有點太熟,但依然好juicy手打騸牯牛漢堡呢個肉味更重,口感比較結實,而且煎得岩岩好,比和牛竹炭堡更好味除左漢堡,下午茶既沙嗲牛肉麵亦係誠意之作,牛肉好食之餘 沙嗲味好濃,比茶餐廳更好食另外魚湯烏冬就飲得出係用鮮魚黎熬製,鮮得黎有少少腥味,我諗老闆要諗下點樣去腥整體黎講,食物質素係高既,可惜鋪頭位置唔好,平時比較少人行呢條巷,所以我中午1點半左右去,都係得2枱客。而由於係即叫即整既關係,人雖然少但依然要等15分鐘以上先有食物上枱。不過,係值得再encore既❤️

避風塘軟殼蟹漢堡

和牛竹炭漢堡

手打騸牯牛漢堡

2023-08-03 338 瀏覽
今天的主角是魚,不過在一家Coffee Shop食呢兩樣野(魚湯烏冬同炸魚仲(魚柳))感覺係有D奇,不過無所謂,最緊要好食。先來個小食,漁市場直送的炸魚仲,一份有6件,鮮魚味好香濃,而且好Juicy,唔會炸到乾晒硬晒,皮頭的炸粉漿唔會太厚,咬開件魚仲入面D魚肉係一梳梳嘅,新鮮程度都幾高,同埋係即叫即炸唔係炸定然後再翻炸。呢度嘅魚湯烏冬真心佩服,其實就係魚蛋魚片頭烏冬,不過個Selling Point要講「魚湯」呢兩個字,佢個魚湯應該係亮點。白白的魚湯無化學味無味精味,似乎真係用新鮮魚去煲,似係傳說中的雜魚湯,不過佢比一般雜魚湯嘅魚味會再濃D,但係又一D都無魚醒味。另外佢有兩粒話梅番茄仔,冷盤黎嘅,酸酸地,開胃好味道。
炸魚仲
魚湯烏冬
2023-07-27 266 瀏覽
呢度嘅burger同小食都好出眾好出位。炸番薯條甜甜地好味道,店長話攤一攤先好食因爲即叫即炸,真係熱辣辣。炸雞鎚唔係一般食到嗰啲,佢係有一條骨露出黎嘅,加埋個汁好食喲。炸魚仲一碟5件,用新鮮魚黎整好似有喲浪費,始終都係用黎炸,不過味道真係唔錯,浪費喲都值得。鱔仔乾個個都話最正,脆卜卜點沙律醬好味道。吉列墨魚漢堡舊炸墨魚餅好好吃,食到入面有一粒粒墨魚粒,有啃口,個醬好似係蛋黃醬,好夾喲味。招牌魚柳包用新鮮龍躉做真係真材實料,新鮮野就係無得輸。
呢度嘅burger同小食都好出眾好出位。
鱔仔乾個個都話最正,脆卜卜點沙律醬好味道。
招牌魚柳包用新鮮龍躉做真係真材實料,新鮮野就係無得輸。
2023-07-24 209 瀏覽
今日叫咗個炸魚柳加薯條嘅下午茶餐,唔好睇小佢只有三件炸魚柳同埋一小盤薯條,其實都幾飽肚。佢嘅炸魚柳做得好好食,主要原因就係老闆真係用新鮮魚去炸,而唔係用超級市場嗰啲魚手指又或者係冰封嘅炸魚柳去炸,一咬開見到魚肉嘅質素就唔明點解佢味道咁好,始終食材對於味道嚟講係重要嘅,印象中真係冇乜邊度試過炸魚柳係真係食得出有魚味。個餐送罐裝或者紙包裝飲品,雪櫃自己任揀。雖然下午茶餐要$45睇落去好似有啲貴,不過我夠膽講真係物超所值。
個餐送罐裝或者紙包裝飲品,雪櫃自己任揀。
2023-07-22 223 瀏覽
Weekend諗唔到食咩?一定要試下食呢間小店,佢哋嘅Burger真心超好食,大大份,啲肉又juicy。套餐仲會送汽水飲品一罐。芥末蛋黃醬吉烈墨魚🦑漢堡。呢個真係不得了,超正。入面塊墨魚漢堡好厚,咬落去好juicy。手打騸牯牛漢堡呢款牛肉名好特別,食落口感唔算冧身,但牛味濃,肉汁都多。整體漢堡夠大份,男人都食得飽嘅,高水準,值得一試。
Weekend諗唔到食咩?

芥末蛋黃醬吉烈墨魚🦑漢堡。

手打騸牯牛漢堡
呢款牛肉名好特別,食落口感唔算冧身,但牛味濃,肉汁都多。
整體漢堡夠大份,男人都食得飽嘅,高水準,值得一試。

2023-07-17 176 瀏覽
呢一間雖然係一間Cafe,不過其實佢主要係做漢堡包的,當中有兩款Burger係用和牛做的,上次試咗個竹炭和牛漢堡,好Rich口感比較豐盈而且因為和牛嘅油份關係所以食落會比較滯。今日就試咗另一款和牛Burger黎比較一下,今日呢個竹炭吉列和牛孖芝漢堡。竹炭其實就係指個包係黑色的竹炭麵包,孖芝唔洗我講就當然係佢有兩塊芝士啦,不過估唔到件和牛漢堡扒做咗吉列之後竟然降低咗個油膩感,食咗都真係無咁滯,因為做咗吉列嘅原故所以就外脆內軟,味道同食落去嘅感覺都真係唔錯。佢D薯條都幾好食,始終即叫即炸係會好食D嘅,依家晚市堂食如果叫Burger仲有半份薯條送,同埋佢本身叫主食(即係Burger、飯、沙律或者烏冬)都會送罐裝汽水,好抵食呀。
2023-07-14 149 瀏覽
放工同朋友黎到泰安樓食dinner 去左呢間cafe 食burger 大概8點到都冇咩人 主菜:牛肉burger 叫左個牛肉炭竹漢堡包 安格斯牛肉好大舊 多汁 同埋嫩滑 燒到岩岩好 8-9 成熟左右 同埋一埋生菜蕃茄加埋自家制醬汁 炭竹包第一次食幾特別 整體都好好食 個set 連埋個半份薯條 即炸 好大條 同埋新鮮 一定要有 最後仲有杯野飲 竟然有soda water 唔多地方有 整體來說 不過不失 $88 一個set 唔洗加一 算係咁 但份量偏細 唔岩大食人士

主菜:牛肉burger

個set 連埋個半份薯條 即炸 好大條 同埋新鮮 一定要有

最後仲有杯野飲 竟然有soda water 唔多地方有

2023-06-29
2023-07-14 124 瀏覽
呢間店嘅burger都幾有特式,我地揀咗軟殻蟹burger同埋騸牯牛burger,兩個都唔錯,佢本身送罐裝汽水,衣家晚上6點後堂食仲送多半份薯條,真係好抵食。騸牯牛呢個名聽就聽得多,出面打邊爐都試過,不過用黎候burger都係第一次,肉質偏韌,肉味都算濃,牛魔王至愛,另外想講嘅就係佢入面嘅蔬菜都幾新鮮,d菜葉唔會霉。呢個軟殻蟹burger幾過癮,對蟹鉗凸晒出黎,薄薄的炸粉唔會令你淨係食到粉,以炸野黎講佢都幾新鮮。因爲我地叫咗兩個包,所以有兩個免費的半份薯條,夾埋一份出,份量都好足,薯條食得出新鮮炸起,高質。
2023-07-09 139 瀏覽
天氣真的太熱,來個啤酒再點一些小食比正正經經吃個正餐來得更暢快,看見這家Cafe竟然有日本Suntory生啤於是便坐下來。它有Larger和黑啤,我就來個黑白mix,真的透心涼,爽YY,始終天氣真的太熱了,喝了一半才記得影相。點了兩款小食,先點的是炸雞鎚,後來見到有外邊比較少見的炸番薯條,所以也來一客。炸雞鎚也不是一般的,這款是露出雞骨的,味道和肉質都不錯,有沙律菜拌碟。炸番薯條的份量比想像之中的多,甜甜的番薯味很好吃,用來餸啤酒真的是絕佳配答。
2023-06-29 216 瀏覽
呢一個叫鱔仔乾,其實係鱔嘅骨連住少少肉,封乾咗之後再攞去炸脆佢,食嘅時候都幾香口,而且雖然佢係鱔嘅骨,不過因為炸脆咗所以可以吞落肚都唔會「吉」親,另外佢個沙律醬如果點埋就無咁乾,我自己就覺得唔洗點都OK,呢個小食比較少見,幾好味。主菜就要咗個芥末蛋黃醬吉烈墨魚Burger,佢地服務好好仲幫我將個Burger切開兩邊等我可以容易D食。佢個吉烈墨魚都幾彈牙,店長話係自己打而唔係買外面現成嘅,咁又真係好食嘅。佢個芥末蛋黃醬都唔錯,同個吉烈墨魚都幾夾。
今日下午茶餐去幫襯,老闆叫我試吓佢嘅沙嗲牛肉麵,果然有驚喜。驚喜一:佢碗麵用嘅牛肉係靚野,一食落去就知道,雖然已經落咗沙嗲醬呢啲咁濃味嘅汁,但係都仲食得出牛肉味,而且肉質唔錯,煙韌有彈性,唔會將價就貨。驚喜二:佢個沙嗲醬係有自己落功夫而唔係用現成嘅沙嗲醬汁,佢個醬嘅沙嗲味同花生味都好出,仲加咗花生碎粒,真係好味。後記:估唔到去一間主力食Burger嘅Cafe最後竟然食咗沙嗲牛肉麵,$48一碗有咁嘅質素真係物有所值。

2023-06-03 368 瀏覽
呢一間小店的Burger真係用心炮製,淨係講個包就食得出廚師對煮食的誠意,因為連個包都好食的Burger店喺香港真係算少。9款Burger入面我揀咗芥末蛋黃醬吉列墨魚漢堡,而我個Friend就半揀咗竹炭吉列和牛孖芝漢堡,話說我地兩個本來唔係叫呢兩款Burger嘅,我個Friend原本想食手打騸牯牛漢堡,佢話因為出面比較少見,可惜當日的騸牯牛賣晒,所以佢改叫竹炭吉列和牛孖芝漢堡,而我本來係想叫魚市場直送嘅黑松露醬沙巴龍躉漢堡,不過睇完Menu就改咗做芥末蛋黃醬吉列墨魚漢堡,因為印象中好少見到墨魚Burger。店長仲好細心問得地要唔要切開方便Share,抵讚。呢個就係芥末蛋黃醬吉列墨魚漢堡嘅真身,其實講白D就係墨魚餅,不過佢個墨魚餅都幾足料,咬落去夠彈牙之餘仲食到有墨魚粗粒,口感非常好。呢個就係竹炭吉列和牛孖芝漢堡嘅真身,估唔到和牛做咗吉列之後變得無咁油,食落無咁滯,佢入面D配菜都幾新鮮,質素真係算高。
2023-05-31 210 瀏覽
天氣炎熱的下午(好似係35度)喺條街度真係會熱死,走入呢間鋪頭除咗涼吓冷氣之外其實都想飲杯凍野,揀呢一間就係見佢有日本生啤,見到個樣已經涼到入心。飲啤酒點可以冇小食呢,我就揀咗炸魚柳(佢呢度叫魚仲,開頭以為個menu打錯字,直到老闆拎黎時講炸魚仲,我先知佢真係叫魚仲),menu上寫魚市場直送咁食落又真係好唔同,佢嘅肉質結實兼有彈性,咬開入面真係成舊魚而唔係好似一般嘅魚手指,點埋他他醬真係好味道,$75有6件真係抵食。
2023-05-26 211 瀏覽
有日經過太安樓,見呢間既門面幾日系,佢啲漢堡包好似幾好食咁,就入左去試,不過最後又冇試到漢堡包,反而試左佢個僈煮美國封門柳丼,封門柳肉質鮮嫩幼滑,仲好有牛肉味。另外佢個車厘茄甜甜酸酸,好開胃吖!另外仲叫左一個魚湯烏冬,個魚湯真係一流,好有魚味,令人難忘,一滴都飲晒,下次再黎時會再試佢個漢堡包既!
2023-05-15 282 瀏覽
一直都好想嚟呢度試嚇佢哋嘅特色漢堡,但係由於價錢比較高檔,自己一個人就未必會揀呢度;但係今次難得朋友住附近,時間又啱,咁就一於建議佢一齊嚟試下。星期日嚟到,未夠12點開門時間,已經有幾個人喺門口睇餐牌,準備開門就入去。呢度門口都有個細級, 2-3寸左右,都有啲擔心部輪椅入唔入到;結果我都係要用猛力衝咗幾次先至上到去,真係有啲危。(其實太安樓大部份堂飾店都有一級,真係希望佢哋改善一下)環境其實唔大,應該只可以容納10個左右堂食;不過勝在地方細細,可以靜靜坐低邊食邊傾嘢幾舒服。因為最近喺網上睇到段片,介紹呢間鋪頭老闆系用直送新鮮沙巴龍躉做漢堡,所以即使較貴,決定是一試。真係名符其實有攏品嘅感覺,唔似得普通魚柳包淋逼逼,肉質非常結實,而且仲有兩塊魚柳,一大一細;除咗舊魚,麵包亦都非常好味,相當有質感,唔會只係空氣包嘅感覺,所以識一個真系可以成為一個午餐。呢個龍躉漢堡要成$92,包一罐飲品,真係物有所整,大家真係值得嚟試下。

黑松露醬沙巴龍躉漢堡