2008-06-26 24 瀏覽
好快就和Levy翻炒這里,當然是要盡享pizza半價著數咯。是次總結教訓,冒著撐死的危險,堅決摒棄薄批,stick to厚批!四色芝士pizza,愛吃cheese的群體一定要試下呢,講真我未能完全區分出幾種芝士的味道,似乎是融在一起后烤的,但幾種芝士配搭在一起真的很和諧,同新鮮番茄一齊實在是享受呀。不過缺點即是芝士比較咸,要飲很多水至得。此外,厚批都叫我們頗為滿意,厚實又軟軟的烤餅,頗有內地pizza hut的風采呀Brownie + Icecream,迷戀brownie的Levy當然不會放過這里的出品,可是端出來時就叫人少少失望了,同上次無敵抵食的新地形成鮮明對比,是次的brownie實在夠迷你,雖然朱古力味香濃又不失甜美,又有HD優質雪糕作陪,都不能彌補我們對其份量不足的遺憾與不滿吶…Chocolate Banana Royal Cake + Icecream,睇過之前的食評,這一款甜品幾乎是逢食必讚,怎么可以錯過呢!果然不令我們失望,朱古力過度甜美,雖然不算很純,但夾層的custard有著香蕉獨有的清甜,再配上十分甜美的朱古力醬,超快就被我們清碟了。反倒是一旁陪襯的雪糕,有些相形

Chocolate Banana Royal Cake + Icecream,睇過之前的食評,這一款甜品幾乎是逢食必讚,怎么可以錯過呢!果然不令我們失望,朱古力過度甜美,雖然不算很純,但夾層的custard有著香蕉獨有的清甜,再配上十分甜美的朱古力醬,超快就被我們清碟了。反倒是一旁陪襯的雪糕,有些相形失色了呢。

半價pizza的優惠期結束后,我估大概會有一陣子不來這里(事實證明亦然),下個sem來試下眾人稱贊的pasta吧

芝士迷應該試下
份量略嫌孤寒
芝士迷應該試下
  • Chocolate Banana Royal Cake; 四色芝士pizza
2008-06-21 13 瀏覽
20080616可能係星期一既關係, 唔需要等位, 一去到就安排左張四人桌俾我同男朋友兩個不過我地就坐唔到海景位, 可能係我地太遲去, 差唔多八點先去食, 不過都影響唔到我地兩個人食唔到好多, 淨係叫左香芒烤雞Pizza, 肉醬意粉, 同埋7up香芒烤雞Pizza: 我個人本來都唔太鍾意食以水果熱食既食物, 但哩個Pizza 真係令我改觀, 成個pizza 真係好惹味, 真係好食過pizzahut 多多聲肉醬意粉: 好夠蕃茄味, 岩哂我哩d 蕃茄痴, 再加左芝士粉係面, 真係好好味7up: 哩道既汽水檸茶係會有人幫你refill, 即使冇點飲品佢都會俾杯暖水, 同埋refill 既速度都幾快食物方面好好, 服務態度overall 都唔錯, 除左一個戴眼鏡既waiter我地睇menu 只係睇左2-3 mins, 佢就好似摧我地點菜, 係到話 「兩位需唔需要點d 飲品先? 」, 當我地食完佢黎收野既時候, 就 「2 位d 野食黎齊未, 需唔需要點d 甜品? 」, 態度唔係誠懇, 好似好rush 咁。我都明白出面係有人排隊, 只係我地都只係想好好enjoy our dinner
20080616

2008-06-18 7 瀏覽
5月19日晚同事生日飯, 五天前預先訂檯, 憑三個繽紛樂吉包有半價pizza優惠燒烤雞肉沙律(半份):份量大, 開胃, 醬汁材料配搭得宜, 薄脆有口感特色焗春卷(地中海醬+墨西哥醬):不過不失的特色小食, 醬汁令整道菜生色不少新奧爾良香辣海鮮幼麵:惹味, 但找不到海鮮配料蒜香忌廉汁雞肉闊麵:蒜香味濃, 但要趁熱吃, 不然會覺得油膩辣肉腸長通粉:簡單的一道菜卻有驚喜, 茄汁香濃, 配上薄薄的辣肉腸秘製辣肉腸薄餅:薄批底+蕃茄+辣肉腸, 正!! 下次試其他款式~熱朱古力果仁蛋糕雪糕新地:略嫌過甜,五位女士吃剛剛好為營造驚喜, 點菜後要求男侍應於上甜品時插上蠟燭。豈料他把甜品端來時真的只插蠟燭沒有點亮, 還放下便轉身走。我們把他叫回來他才醒覺, 立即到廚房拿打火機! 哈哈~

新奧爾良香辣海鮮幼麵:惹味, 但找不到海鮮配料
熱朱古力果仁蛋糕雪糕新地:略嫌過甜,五位女士吃剛剛好

2008-06-16 3 瀏覽
好味道又不貴,三個人食不完以下菜式,要打包呢!頭盤:特式焗春卷-3款($78)●●●○○分別是墨西哥、泰國、地中海,配不同的醬汁。蠻有特色,一試無妨,不過不算推介。沙律:燒烤雞肉沙律-半份($56)●●●●○材料和醬汁的多寡和味道都配合得不錯!即使不加燒雞,已經夠好味了!薄餅:米蘭薄餅($112)->半價$56●●●●●因為有半價,所以點個最貴的,哈哈!踏入門口已經覺得香噴噴,PIZZA一到桌上更是香味撲鼻!這個批是薄薄的,很惹味,材料中的意大利甜腸和蘑菇超好味啊,與別不同!意粉:蒜香忌廉汁闊麵-配蝦($98)●●●●●很CREAMY!!是我最喜歡的一個味道!基本上如果你喜歡芝士,就會喜歡這個!甜品:熱朱古力果仁蛋糕雪糕新地($52)●●●○○果然是有點過甜,一般啦!不過要吃甜品才完滿嘛!蛋糕軟軟淋淋的也夠熱,雲喱那雪糕不錯!
好味道又不貴,三個人食不完以下菜式,要打包呢!

頭盤:
特式焗春卷-3款($78)●●●○○
分別是墨西哥、泰國、地中海,配不同的醬汁。
蠻有特色,一試無妨,不過不算推介。

沙律:
燒烤雞肉沙律-半份($56)●●●●○
材料和醬汁的多寡和味道都配合得不錯!
即使不加燒雞,已經夠好味了!

薄餅:
米蘭薄餅($112)->半價$56
●●●●●
因為有半價,所以點個最貴的,哈哈!
踏入門口已經覺得香噴噴,PIZZA一到桌上更是香味撲鼻!

意粉:
蒜香忌廉汁闊麵-配蝦($98)●●●●●
很CREAMY!!是我最喜歡的一個味道!
基本上如果你喜歡芝士,就會喜歡這個!

甜品
熱朱古力果仁蛋糕雪糕新地($52)●●●○○
果然是有點過甜,一般啦!不過要吃甜品才完滿嘛!

蛋糕軟軟淋淋的也夠熱,雲喱那雪糕不錯!
米蘭薄餅
燒烤雞肉沙律
特式焗春卷
蒜香忌廉汁闊麵
2008-06-15 3 瀏覽
4 個朋友食飯~ 好在 book 左枱如果唔係有排等~ 入去前聽到 2 人枱要等 16 張 點左::::::::::::: chicken salad >>>> 好食, 雞肉唔會太乾~ 仲有甜合桃~ 好好味頭盤 ( 唔記得左名~ 但係有牛油果 ) >>>>> 都 ok ge~ 不過應該無下次Milan ( pizza ) >>>> 有辣肉腸 n cheese~ $ 112 好似貴左 d~ 佢有 6 件 pizza~ 我地有繽紛樂吉包~ 減半 ... 又覺得幾抵忌廉闊麵 + 雞 & 蝦 >>>> 呢個都 ok~ 蝦同雞都夠~ 不過又係覺得貴左 dSundee ( chocolate ) >>>>>>> 好食~ 4 個人食一杯都夠晒 !!!! service 好~ 不停加水 ........... 有個 waitress 知道我地有吉包~ 就叫我地可以叫左貴 d ge~ 抵 d ma !!!
4 個朋友食飯~ 好在 book 左枱

如果唔係有排等~ 入去前聽到 2 人枱要等 16 張

點左:::::::::::::

service 好~ 不停加水 ...........

chicken saland~
milan pizza ~ $112
忌廉闊麵 + 雞 & 蝦 .... $112
麻麻地啦~~~~
(非會員)
2008-06-08 2 瀏覽
之後一行四人去到California Kitchen,之前我都知道呢間在海邊,坐擁無敵海景,點知有隻大船泊在出面,完完全全遮蓋了.都沒有所謂,我地6:20就去到,入面都已經好多人,HOSTNESS話時只可去到2000,無問題啦,e....一坐低就撞到以前讀書同學,阿娟,eva等等,一下起回想起6-7年前的讀書生活喇.環境比之前係mk的cpk好10倍,位又鬆d,人都有禮貌d,連侍應都勤力好多,都係叫野食先,我地個個都叫Iced Tea,雖然要$27,但就無限添飲.個salad都係好食,因為係,不知叫什麼食物.有個好似叫Mushroom Peperoni Sausage,仲有3式卷,每一次都食,仍然係好好食.總結係好食...

食完時新快餐店, 我地下一站去左位於海港城的CPK !!因為事先知道繽紛樂半價的優惠,所以我們在大學裡的seven買左六排繽紛樂 價值39.9 其實都好貴,比OR的coupon差得遠 我們六人分為兩組,每組三人,前後腳入座 我們男子組叫左個mushroom pepperoni sausage 女子組就叫左個芒果烤雞肉pizza 同埋朱古力新地我地食左半份pizza後, 鬼鬼祟祟的私下交換食物mushroom pepperoni sausage足料, 好多蘑菇, 材料新鮮, 又配合辣肉腸, 味道好match!!芒果烤雞肉pizza: 芒果加上咖哩汁香味撲鼻, 一樣咁好食!!!朱古力新地用haagen daz雪糕, 根據女子組嘅報告. 雪糕滑溜香濃, 男子組都好想試!!(之後鄰台互相拍照, 惹起侍應懷疑.....""") 這一餐男子組由$94變為$52 , 食物,比pizza hut新奇有趣, 值得推介!!
食完時新快餐店, 我地下一站去左位於海港城的CPK !!

價值39.9 其實都好貴,比OR的coupon差得遠

我們六人分為兩組,每組三人,前後腳入座

女子組就叫左個芒果烤雞肉pizza 同埋朱古力新地

我地食左半份pizza後, 鬼鬼祟祟的私下交換食物

(之後鄰台互相拍照, 惹起侍應懷疑.....""")

• 芒果烤雞肉pizza
  • mushroom pepperoni sausage
2008-06-03 8 瀏覽
今個Sunday 去左這裡吃Pizza, 因為食左Kinder用吉包Pizza....半價馬。叫左一個雜菌Pizza加雞肉$15, 但送到來的Pizza無左雞肉有点兒失望WooOoo, 仲比hUsbanD鬧今日食齋呀、都叫你叫那個乜乜乜Pizza la加乜鬼雞牙, 嗰個乜都有la....只好怪那位Trainee waiter 無repeat 我咃D order la.................但我又覺得幾好味WWoo...Carbonara都好味, 仲叫左杯 cocktail 情迷朱古力$48 杯野好細杯, 一D都唔覺得有酒精亦唔夠朱古力味---------認真MaMa
....半價馬。

雜菌Pizza
2008-05-28 13 瀏覽
今天女友開早更,可以一起共進晚餐了,本來決定要去"trattoria NOBILDUCA"的,可是不知為何始終也找不到,最後只會轉戰CPK了。可能是星期一的關係,人流比周末少了好幾倍,等了才不到十分鐘便被安排入座。打開了菜牌,看到新加入了幾項食物,猶豫一會後就選了The Work pizza,菠菜菊芋醬和新奧爾良香辣海鮮幼麵。先來的是菠菜菊芋醬(配粟米片),這個醬的味道我倆一直都甚喜愛,不過到吃的同時,我發現了一張"保鮮紙"黏在盛著醬的容器上。看到了這個情況,心中一沉,原來這個前菜不是即場烹調,而是用微波爐打熱就算~在我們吃完了菊芋醬時,The Work pizza就到來了。它的色彩紅紅綠綠的,甚是吸引人,不過細下之下,發現這披薩的芝士用量比一般的都來得少。把披薩拿上手時,可以感覺到批的的軟熟。當我咬完一口後,在披薩上的其他餡料開始"山泥傾瀉",一件一件的掉在下面的碟子上。這個披薩用的醬底,味道帶清甜而不膩,果然是跟其他的有點不一樣。除了批底和醬汁之外,這個披薩真的一無是處,坦白點說pizza hut的至尊批比它更可口美味。真是想不到如此"求其"的食物竟然可以成為新推介之一,看來CPK

在我們吃完了菊芋醬時,The Work pizza就到來了。它的色彩紅紅綠綠的,甚是吸引人,不過細下之下,發現這披薩的芝士用量比一般的都來得少。把披薩拿上手時,可以感覺到批的的軟熟。當我咬完一口後,在披薩上的其他餡料開始"山泥傾瀉",一件一件的掉在下面的碟子上。這個披薩用的醬底,味道帶清甜而不膩,果然是跟其他的有點不一樣。除了批底和醬汁之外,這個披薩真的一無是處,坦白點說pizza hut的至尊批比它更可口美味。真是想不到如此"求其"的食物竟然可以成為新推介之一,看來CPK跌watt的情況非常嚴重。

新奧爾良香辣海鮮幼麵,這麵的做法有點特別,是以將麵條和材料一直炒至帶一點微燶。強烈的香料氣味不斷湧向我們的鼻裡去,味道亦因而十分濃烈帶一點點辣味。比起披薩和菊芋醬,這道菜無疑是今晚味道最好的一道。

在離開前,經理上前向我問個究竟(因為我叫一位侍應拿用來寫意見的表格),我便跟他投訴新pizza的兒戲及菊芋醬的做法不恰當。經理再問那味道如何,我就說以他們的人力物戶,菊芋醬絕對可以即時烹調出來。如果要吃翻叮的食物,這個價錢簡直是以理不合。

本來對這店的印象非常的好,可惜這已經被他們自己破了,實在可惜。
用微波爐叮熱的菊芋醬
令人失望的所謂新食物
新奧爾良香辣海鮮幼麵
新奧爾良香辣海鮮幼麵
2008-05-22 5 瀏覽
20.5.2008 星期二唔好俾佢停~雖然過左生日就黎成個禮拜~不過生日飯係仍然繼續o既~~是次有我、桃子、ellen同埋simon 約左7點半,但我差不多8點先到,sorry~~8點o既哩度,實在係人山人海、人聲鼎沸...唔知點解可以嘈得咁交關,真係好嘈好嘈,嘈到爭d聽唔到同檯o既人講野餐單如下:1.tortilla spring rolls (MEDITERRANEAN+BAJA CHICKEN+THAI CHICKEN)--三款叫晒,我只係食左一舊,因為食左一舊之後已經無興趣食,好似食緊pizza hut d pizza個批底咁,唔係難食,但唔係好食咯。2.roasted garlic chicken pizza--最鍾意蒜味架喇,哩個好味呀~唔會話太濃烈太漏,唔會食油咁!3.chicken tequila fettuccine--哩個又好味o者,隻味道好特別!4.xx卡邦意粉--哩個唔好,意粉好乾咁,同埋...點解有青豆架?!5.chocolate souffle cake--個朱古力蛋糕好味...好濕潤...蝦點整架呢...? 好想知,等我又可以試下嘛...6.key lim
20.5.2008 星期二

是次有我、桃子、ellen同埋simon

餐單如下:

6.key lime pie--我唔鍾意哩個,太...假囉我覺得隻味,唔知點解有種食緊糖精o既感覺,no good。

我叫左杯"冰峰",係番石榴+?+??...heehee唔記得左! 麻麻地,得d冰咁,唔怪得叫"冰峰"喇。

侍應哥哥搞到某人發左癲咁...同埋有人問用california fitness張卡黎哩度食野係咪有折喎...跟住話不如去埋加州紅唱k...一齊有折添.... -_-

total 600幾,除埋我就每人150蚊度啦~哩餐係桃子請客~~thx so much!!
我杯"冰峰"
pasta
春卷和pizza
dessert
pasta
春卷和pizza
  • chicken tequila fettuccine
  • roasted garlic chicken pizza
2008-05-18 13 瀏覽
星期三傍晚時分,友人相約到尖沙咀閒逛,逛至海港城LCX開始感到肚餓,於是就去California Pizza Kitchen...雖然是閒日,但我們都要等差不多十分鐘才有位。經過一輪商量之後,我和友人就order了沙律、pizza& pasta...凱撒沙律---雖然是half portion,但份量不會太少,兩個人吃剛剛好,生菜很新鮮,salad dressing的味道亦恰到好處香芒烤雞pizza---芒果和雞肉的味道十分配合,pizza的醬汁雖說用上咖喱來調味,但吃下去又沒有太多的咖喱味,可能有芒果的關係,吃罷整個pizza也沒有太飽滯的感覺宮保雞肉炒意粉---很中式的口味,用宮保雞丁的材料,微辣之中又十分惹味侍應服務尚算勤快,而且態度很好,友人點了一杯凍檸茶,侍應都有主動refill,雖然餐廳擁有一個大海景,但一點浪漫氣氛都沒有,因為店內環境實在太嘈雜。

好味道,值得推介
好味道,值得推介
2008-05-17 8 瀏覽
話說周四晚上與工友慶祝生日,由於想吃pizza關係,所以選左去海港城既California Pizza Kitchen﹗呢間野都幾大支野,唔俾訂位,只可以排隊,可幸吃得夜,所以都無咩人等位來到就入得﹗窗口位比人坐哂呢﹗有0的可惜,如果向住個海應該好好多﹗一行六個餓鬼,來到先點個凱撒沙律嘩個賣相真係不敢恭維,成堆菜好似比馬食0的料咁﹗亂七八糟,見到真令人食慾不振﹗好在味道不錯,芝士味濃,美國菜不是已變得比較著重賣相喇咩?咁樣上台真的令食客們嚇傻了﹗雞肉意粉,意粉乾身好香蕃茄味,不過0的雞肉卻又乾又0鞋口,最後意粉食哂,雞肉仲有好多,棄之......嘩﹗呢個California Roll真係,用粉皮包住0的意粉、菜同埋蝦,淡而無味,計番條數要十五蚊一件﹗食到你扯火﹗呢度賣點之一就係無限添飲汽水,當然唔執輸一人飲番佢十杯八杯啦﹗早來的話可以飲個痛快,可惜我地接近十點先來倒左幾次就已經停止服務....唔係飲佢廿杯﹗牛油果Club Pizza,生日工友要點的﹗上碟只係見到牛油果同埋生菜密鋪平面,入面好似有0的雞肉、香腸、蕃茄等,食落都可以,沙律醬味酸酸甜甜的﹗不過Pizza批邊不脆,拿上手軟軟的

窗口位比人坐哂呢﹗有0的可惜,如果向住個海應該好好多﹗

一行六個餓鬼,來到先點個凱撒沙律

牛油果Club Pizza,生日工友要點的﹗上碟只係見到牛油果同埋生菜密鋪平面,入面好似有0的雞肉、香腸、蕃茄等,食落都可以,沙律醬味酸酸甜甜的﹗不過Pizza批邊不脆,拿上手軟軟的,我就不太喜愛﹗

呢個經典,北京填鴨pizza,我估應該係俾外國人食的﹗甜醬味加上京蔥的香我想都是用番正宗北京填鴨餅皮包住會好一點,而家變左做pizza餅皮厚又甜椰椰食落怪得不得了﹗如此甜味我估香港人未必能心領神會。

埋單一人百五蚊,價錢就不算太貴,不過味道就......

也許唔應該點呢0的菜式,不過睇番餐牌又好似無咩其他可選,所以只有無奈﹗

如果想食pizza我想都係去番大眾化的Pizza xxx會好一點了﹗
凱撒沙律
雞肉意粉
California Roll
北京填鴨piza
凱撒沙律
2008-05-17 6 瀏覽
間唔中同朋友落諾士佛臺飲野睇band show前都會唻下食, 貪價錢唔貴, 味道又ok, 特別同男性朋友唻食, pizza夠飽肚嘛. 但次次唻都略嫌有d嘈..前排同2位朋友唻, 叫左chicken ceasar salad, 磨菇辣肉腸pizza我地最愛, 因為有2位猛男所以叫多個香芒鷄肉pizza, 第一次食覺得都ok喎.最鍾意呢度drink可以refill, 坐耐d傾下計都叫有杯野飲住傾~

2008-05-15 3 瀏覽
食物總算可接受。墨西哥辣淑雞肉薄餅夠開胃。薄餅上的粒粒口感不錯,散發陣陣葱香,只是略嫌雞肉太少。另叫一客蒜香忌廉汁闊麵(配蝦),闊麵有點兒硬,可忌廉汁夠滑,蝦亦不太腍。我反而喜歡餐廳的環境。一面吃西餐,一面遠眺維港夜景,特別有情調。不過,這兒太吵了!只見食客喧鬧,氣氛一點也不像西餐廳,反而像茶樓。弄得我也沒心機看景,吃完趕快走了。侍應的態度冷淡,叫他們斟水、給芝士粉,要等良久才到。

侍應的態度冷淡,叫他們斟水、給芝士粉,要等良久才到。

2008-05-08 10 瀏覽
漫步於LCX,為著lunch而來. 走過一帶,最終也是來California Pizza.來這裡已超過十多次,set lunch餐牌也沒變,吃到有點膩,不過,總括來說都是.放棄湯,要了沙律,新鮮蔬菜配上烤得香脆的香草麵包粒,感覺清新.另一個頭盤是雞肉餃子,配以微辣帶甜的醬汁. 雞肉嫩滑,餃子皮薄,這個像是半煎蒸出來,不錯.墨西哥甜椒雞肉闊條麵~味道是酸酸辣辣,每條麵也沾上醬汁,很濃味. 而且內裡有很多花生,所以很惹味及香口. 夏威夷pizza~用上新鮮菠蘿,配以傳統薄脆餅底, 本來已太飽,結果都是食晒.餐飲要了凍檸茶,不停幫你refill. 侍應服務態度很好,不過LUNCH,最唔好是次次都有架郵輪在窗外,遮蓋了海景.