2025-01-14 2663 瀏覽
// 𝙑𝙚𝙣𝙚𝙩𝙞𝙖𝙣-𝙞𝙣𝙨𝙥𝙞𝙧𝙚𝙙 𝘾𝙞𝙘𝙘𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞 𝘽𝙖𝙧 𝙊𝙛𝙛𝙚𝙧𝙨 𝙏𝙤𝙥-𝙣𝙤𝙩𝙘𝙝 𝙃𝙖𝙣𝙙𝙘𝙧𝙖𝙛𝙩𝙚𝙙 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 - 𝘾𝙖𝙨𝙖 𝘾𝙪𝙘𝙞𝙣𝙖 🍴 //-Well-situated on Fashion Walk Causeway Bay, 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐂𝐮𝐜𝐢𝐧𝐚 is a vibrant neighborhood and homely Venetian-inspired cicchetti bar helmed by the visionary Executive Chef Anthony Cheung, offering an exquisite blend of homely Italian flavors with a Hong Kong twist.-Featuring their handcrafted pasta made using locally sourced produce to celebrate the richness of every season; pasta dishes highlight their 𝐂𝐇𝐈𝐋𝐈 𝐆𝐀𝐑𝐋𝐈𝐂
Featuring their handcrafted pasta made using locally sourced produce to celebrate the richness of every season; pasta dishes highlight their 𝐂𝐇𝐈𝐋𝐈 𝐆𝐀𝐑𝐋𝐈𝐂 𝐓𝐀𝐆𝐋𝐈𝐀𝐓𝐄𝐋𝐋𝐄 that consists of Datterino tomatoes, dried chili, and garlic sprinkles for an elevated texture and flavor; as well as the irresistible 𝐎𝐗𝐂𝐇𝐄𝐄𝐊 𝐏𝐀𝐏𝐏𝐀𝐑𝐃𝐄𝐋𝐋𝐄, lusciously cooked with port wine, bell pepper, and aged Parmigiano for a distinctively savory taste.
Other drool-worthy dishes include 𝐇𝐎𝐍𝐄𝐘 𝐆𝐋𝐀𝐙𝐄𝐃 𝐂𝐇𝐈𝐂𝐊𝐄𝐍 and 𝐄𝐆𝐆𝐏𝐋𝐀𝐍𝐓 𝐂𝐀𝐏𝐎𝐍𝐀𝐓𝐀 are the must-orders to indulge in! Tender and succulent Italian spring chicken was served in delectable chicken jus and assorted mushrooms; while the chopped fried eggplant was perfectly seasoned with olive oil and tomato sauce, topped with fried duck egg with dainty runny yolk and crispy shoestring fries.
📍 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐂𝐮𝐜𝐢𝐧𝐚
Shop C&D, G/F, Fashion Walk, 59-65 Paterson Street, Causeway Bay
ʙs-ᴛᴀᴅ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2024-12-31 996 瀏覽
今天和朋友来铜锣湾新开的Casa cusina意大利餐厅来庆祝节日,超级有氛围的!🐙章鱼 Carpaccio薄切的章鱼肉质细腻,口感滑嫩。清新微咸,配以橄榄油和柠檬汁,带来海洋的鲜美和酸爽。🍓草莓酱 Burrata 芝士Burrata芝士外层柔韧,内里丰富奶油感,搭配草莓酱的甜美。甜与咸的完美结合,草莓的酸甜与芝士的浓郁相得益彰。🥟 南瓜蘑菇蓉 Bottoni外皮柔软,内陷绵密,南瓜的细腻与蘑菇的香气交融。🍝牛脸颊肉 Pappardelle宽面条Q弹,搭配慢炖的牛肉,肉质酥软。牛肉的浓郁与番茄和香料的鲜美结合,口感层次丰富。🍗蜂蜜烤鸡- 鸡肉外皮酥脆,内里多汁,蜂蜜的甜味渗透其中。甜蜜与咸香的平衡,蜂蜜的香气与烤制的焦香相互映衬。🐟黑鳕鱼 Rosini鱼肉细腻,入口即化,搭配轻盈的酱汁。黑鳕鱼的鲜美与轻柔的调味酱相结合,呈现出海鲜的清新感。🍮甜品 豆腐 Panna Cotta绵密细腻,柔滑如丝,口感轻盈。带有淡淡的豆香,配合果酱或糖浆,清新不腻。

🐙章鱼 Carpaccio
🍓草莓酱 Burrata 芝士
🥟 南瓜蘑菇蓉 Bottoni
外皮柔软,内陷绵密,南瓜的细腻与蘑菇的香气交融。
🍝牛脸颊肉 Pappardelle
🍗蜂蜜烤鸡
🐟黑鳕鱼 Rosini
🍮甜品 豆腐 Panna Cotta
📍三訪銅鑼灣珊瑚粉餐廳‼️· 新菜式有驚喜😛 — Casa Cucina✨·#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_意大利菜=============================第三次到訪嘅餐廳😍今次試咗啲新嘅item,依然好有驚喜😙—————————————————————Starter⭐️Octopus Carpaccio $168 (4.2/5)八爪魚片煙韌有咬口,加埋火箭菜、煙肉同埋酸酸地嘅醬汁,好開胃😗·⭐️Clams 2.0 (4.2/5)第二次食呢個都覺得好好味😙湯底有啲似冬陰功,蜆肉好惹味!·Pasta⭐️Ox cheek Pappardelle (4.2/5)手工意粉闊身有咬口,牛面肉軟腍入味🥰撈埋芝士碎鹹香十足!·⭐️Autumn Buttoni $198 (4.4/5)呢個幾有驚喜!😍仲有兩款味,分別係香甜嘅南瓜餡同蘑菇😛湯底仲係用咗菇菌煮成,陣陣幽香~·Main⭐️Eggplant Caponata (4.1/5)上次嚟都食過一次🤪燉菜酸酸甜甜好開胃,加埋面頭嘅脆薯絲口感更加豐富😋·⭐️Black Cod Risoni $228(4.4/5)鱈魚油脂
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_意大利菜
=============================
第三次到訪嘅餐廳😍今次試咗啲新嘅item,依然好有驚喜😙
Starter

⭐️Clams 2.0 (4.2/5)

第二次食呢個都覺得好好味😙湯底有啲似冬陰功,蜆肉好惹味!
Pasta

手工意粉闊身有咬口,牛面肉軟腍入味🥰撈埋芝士碎鹹香十足!
⭐️Autumn Buttoni $198 (4.4/5)

Main

⭐️Eggplant Caponata (4.1/5)

鱈魚油脂豐腴,魚肉嫩滑😋Risoni係米粒麵,口感有啲彈口咁~加埋creamy嘅醬汁好滿足🤩

Dessert

⭐️Tofu Panna Cotta $58 (4.5/5)

第三次嚟都要order呢個🥳奶凍滑溜,豆香濃郁,加埋面頭鹹鹹哋嘅soy sauce勁夾!
⭐️Spring Basque Cheesecake $88(4/5)

士多啤梨味嘅Basque cheesecake😛芝士味頗濃,但蛋糕體唔算好滑,正正常常~
賣相:3.8/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3.9/5
📍Casa Cucina @casacucinahk
銅鑼灣百德新街59-65號Fashion Walk地下C及D號舖
2024-12-11 4281 瀏覽
鑼灣海傍有一間很可愛的意大利餐館,粉紅色的裝潢非常奪目,簡直是燃起了大家的少女心❤️這裡不但是裝潢好看,食物也是水準之上~🔹Octopus Carpaccio八爪魚沙律非常清新,八爪魚口感剛剛好,加上有甜甜的蕃茄,很到位的前菜。🔹Prawn Frito Misto這款炸蝦很有港式風味,不過在調味上保持了意式情懷,很脆不油,特別適合配酒~🔹Autumn Bottoni第一次吃這款鈕扣意粉,賣相很可愛,裡面分別有南瓜和蘑菇蓉,口感味道都很特別,不會太濃,值得一試。🔹Shellfish Tagliatelle喜歡吃海鮮的話,這款最適合不過,蕃茄將海鮮的鮮味帶出來,寬條麵很有咬口~🔹Honey Glazed Chicken黃油雞加了蜜糖味道更香,甜味撲鼻,皮脆肉嫩又多汁,我自己很喜歡這道菜,旁邊的雜菇也很有口感。🔹Black Cod Risoni這道魚顏色奪目,下面黃色的米麵被酸酸的醬汁包裹,很有趣的組合,魚肉很滑很香,整體來說很有特色。🔹Tiramisu 🔹Tofu Panna Cotta來這裡一定要試豆腐Panna Cotta,濃濃的豆腐淡香下是柔柔的奶香,焦糖味讓奶凍更有層次,整體不會很甜

🔹Octopus Carpaccio

🔹Honey Glazed Chicken
Honey Glazed Chicken

🔹Black Cod Risoni

🔹Tiramisu 🔹Tofu Panna Cotta

來這裡一定要試豆腐Panna Cotta,濃濃的豆腐淡香下是柔柔的奶香,焦糖味讓奶凍更有層次,整體不會很甜~ 至於Tiramisu味道很經典,咖啡味恰到好處~

🔹Tiramisu 🔹Tofu Panna Cotta
Prawn Frito Misto
銅鑼灣人氣意大利菜小館,位置旺中帶靜自成一角。餐廳環境溫馨可愛,非常放鬆。主打新鮮手工製作意粉,味道有驚喜!!🥂- 八爪魚薄片 HK$168 🐙超開胃鮮味前菜!!彈牙與柔軟交織八爪魚薄片,加入新清羅勒蒜蓉蛋黃醬及發酵蕃茄,配搭甘甜火箭菜,酸香中帶有香草清新!!再加入香脆煙肉粒口感十足,非常開胃!!- 卡邦尼寬帶麵 HK$168 🧀🥚🍝經典正宗卡邦尼!!濃濃芝士香氣包裹每條寬帶麵,風乾豬面頰肉甘香油脂完美滲透到醬汁,手工意粉特有彈牙微爽口感,手工意粉控必試!!- 甲殼海鮮闊扁意粉 HK$198 🦀🦐🍝鮮味極濃!!香甜新鮮茄醬充滿濃郁蝦膏鮮甜,大量藍花蟹肉及虎蝦非常鮮香!!微微檸檬清新香氣每味道更立體豐富!!扁意粉手工口感非常強,意粉厚度剛好充滿彈性,與海鮮非常夾!!- 提拉米蘇 HK$88 🍰咖啡香十足!!馬斯卡彭芝士香氣與強烈咖啡香氣非常出眾,香濃酒香可以一試。
八爪魚薄片

八爪魚薄片
甲殼海鮮闊扁意粉
提拉米蘇
2024-12-02 928 瀏覽
這位置的人流真的比較少但坐下來才發覺,景色比想像中好外面雖然車水馬龍,但在餐廳裡靜靜地喝一杯看著避風港景色,別有一番味道食物亦比想像中有驚喜,秋冬餐單確實有心思Buttoni質素不錯,南瓜作為雲吞餡料有點甜配上用蕃薯造成的花花很精緻旁邊的菇汁有很多我喜歡的菇,味道都不錯但要說最出色的一定是tofu panna cotta!應該是我今年吃過最好吃的豆腐奶凍極香極滑,吃得到濃濃豆味配紅糖汁及大豆焦糖,超級超級香甜好吃!
這位置的人流真的比較少
但坐下來才發覺,景色比想像中好
外面雖然車水馬龍,但在餐廳裡靜靜地喝一杯
看著避風港景色,別有一番味道

食物亦比想像中有驚喜,秋冬餐單確實有心思
Buttoni質素不錯,南瓜作為雲吞餡料有點甜
配上用蕃薯造成的花花很精緻
旁邊的菇汁有很多我喜歡的菇,味道都不錯

但要說最出色的一定是tofu panna cotta!
應該是我今年吃過最好吃的豆腐奶凍
極香極滑,吃得到濃濃豆味
配紅糖汁及大豆焦糖,超級超級香甜好吃!
2024-11-24 956 瀏覽
從西環搬到銅鑼灣之後還是第一次來😚 食物方面依舊每樣都不錯吃!! 意粉挺喜歡autumn bottoni,彈牙的鈕扣意粉包著香甜的南瓜和菇菌餡料,加上芳香的松露清湯,的確很有秋意🎃 另一款海鮮tagliatelle,滿滿的鮮味😋主菜黑鱈魚嫩滑帶油香,底下是米型意粉,一樣掛滿creamy醬汁☺️蜜糖烤雞調味甜甜的挺惹味,烤菇吸了雞油好吃!! 甜品豆腐奶凍還是第一次試🤍 口感比一般的奶凍偏水,但依然滑溜,有著陣陣的豆腐清香!! 而提拉米蘇份量好大🤣 手指餅濕潤度也是剛好☕️

另一款海鮮tagliatelle,滿滿的鮮味😋

蜜糖烤雞調味甜甜的挺惹味,烤菇吸了雞油好吃!!

2024-11-23 1162 瀏覽
由西營盤搬到銅鑼灣既casa 裝修以柔和既粉紅色調為主店內環境亦坐得好舒服 但重點依然係食物keep到水準👍🏻🌟 BURRATA奶味香濃兼軟滑既burrata配上士多啤梨醬 呢個組合出奇地夾!🍓🌟 CLAMS用紅蘿蔔濃湯烹煮蜆再加上泰式風味醬汁,青檸葉油同果仁泥蜆肉新鮮而醬汁惹味旁邊配以sourdough 蘸滿醬汁食更滋味🙌🏻🌟 OXCHEEK PAPPARDELLE手工製Pappardelle 蛋香味十足 口感亦較彈牙配上肉香軟腍既牛面頰肉同大量Parmesan🧀💯🌟 HONEY GLAZED CHICKEN蜜汁烤春雞 外皮香脆帶🍯香味肉質軟嫩兼肉汁juicy 🐓🌟BLACK COD RISONI肉質嫩滑細緻兼脂肪豐富既黑鱈魚食落香味濃郁 搭配creamy兼有咬口既Orzo rice口感層次更鮮明😋🌟 TIRAMISUMascerpone cheese配上Amaretto杏仁酒同espresso 食落口感幼滑而且帶酒同咖啡香氣整得好好味🌟TOFU PANNA COTTA面層淋有紅糖糖漿而豆腐奶凍口感軟滑 豆味好濃郁👍🏻
由西營盤搬到銅鑼灣既casa

奶味香濃兼軟滑既burrata
配上士多啤梨醬 呢個組合出奇地夾!🍓

🌟 CLAMS
用紅蘿蔔濃湯烹煮蜆
再加上泰式風味醬汁,青檸葉油同果仁泥
蜆肉新鮮而醬汁惹味

🌟TOFU PANNA COTTA
面層淋有紅糖糖漿
而豆腐奶凍口感軟滑 豆味好濃郁👍🏻
2024-11-09 5246 瀏覽
食 brunch 正餐固之然重要,但最緊要係加埋平靚正嘅 free flow 🍾🥂 runch Menu $278 每人有一前菜一主菜一甜品~Add on 2 小時 free flow 只係 $178,好抵~!!! Casa Cucina 依家搬咗去銅鑼灣,繼續都係夠大夠光猛夠粉紅,坐得舒服,食得開心~前菜:Crispy Polenta 香脆粟米糕 - 香甜粟米味,脆扑扑嘅口感同芝士嘅鹹香,新鮮嘅體驗Octopus Carpaccio 八爪魚薄片 薄切八魚薄片🐙配火箭菜、羅勒蒜蓉蛋黃醬、發酵番茄醬,啖啖海風入魂Kohlrabi Fettuccine 青蘋果球莖甘藍「闊條麵 」- 青蘋果,好似雲泡一樣嘅 greek yogurt 醬加石榴係超級清爽Clams 濃湯煮蜆 - 估佢唔到呢個竟然係帶南洋風味嘅蜆,蜆肉大粒飽滿加埋用靑檸油,紅蘿蔔同Nut Puree 制成嘅汁底鮮香濃郁,大推 (遺憾嘅係個包唔夠用呀!我哋 extra order 加錢要多啲包嚟點汁食)主菜:Eggplant Caponata 西西里燉茄子 - 口感好豐富,嫩滑的茄子燉雜菜🍆特別在加埋香脆薯絲同香煎鴨蛋,各種風味混

前菜:
主菜:
Eggplant Caponata 西西里燉茄子 - 口感好豐富,嫩滑的茄子燉雜菜🍆特別在加埋香脆薯絲同香煎鴨蛋,各種風味混合令呢味簡單家常菜餚提升到另一個層次
Chili Garlic Tagliatelle 蒜香辣椒闊扁意粉
Shellfish Tagliatelle 甲殼海鮮闊扁意粉 - 未嚟之前就揀好咗必食呢款,虎蝦加藍蟹🦀鮮美又回甘(最緊要係咩,唔使剝殼!)鮮美十足大滿足
Oxcheek Pappardelle 牛頰肉寬帶麵 - 寛條麵蛋香豐富,口感彈牙夠掛汁,牛頰肉燉煮到入口即化
Black Cod Risoni 銀鱈魚配米型意粉 - 個樣似 Risotto 嘅米型意粉食落口感係好唔同,奶滑煙韌嘅口感配上濃稠濕潤嘅汁底~仲有皮脆又入口即融的銀鱈魚~好食
甜品
Tiramisu
Tofu Panna Cotta
Strawberry Basque Chesscake

*舖頭啲 staff 好nice,影相靚
2024-10-20
  • SHELLFISH TAGLIATELLE
  • OX CHEEK PAPPARDELLE
去了這間意大利餐廳同朋友聚會!外牆粉紅色係幾靚幾好打卡。座位都算寬敞,服務亦都唔錯。不過食物質素有啲參差,我對佢有啲保留:❧ 𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖食burrata其中一樣最享受嘅,係自己切開之後見到入邊好Creamy個心流出嚟。但係呢度淨係scoop咗入邊個心出嚟上菜,唔見咗個皮…另外佢配了士多啤梨醬,我唔係咁識欣賞❧ 𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙋𝙤𝙡𝙚𝙣𝙩𝙖 平時我麻麻哋polenta,但呢個又OK喎。佢細細件炸到有啲似薯仔方塊,幾脆口,同番茄aioli及Parmigiano都襯❧ 𝘽𝙚𝙚𝙩𝙧𝙤𝙤𝙩 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 清新酸酸哋嘅沙律醬同健康紅菜頭,這個不錯!❧ 𝘾𝙡𝙖𝙢𝙨醬汁有啲似青咖喱,食唔到蜆嘅鮮味,呢個唔係我杯茶❧ 𝙊𝙭𝙘𝙝𝙚𝙚𝙠 𝙋𝙖𝙥𝙥𝙖𝙧𝙙𝙚𝙡𝙡𝙚牛面頰幾腍,但意粉唔係太夠汁❧ 𝙎𝙝𝙚𝙡𝙡𝙛𝙞𝙨𝙝 𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙖𝙩𝙚𝙡𝙡𝙚雖然海鮮不多,但海鮮味算濃,ok❧ 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙍𝙖𝙫𝙞𝙤𝙡𝙞呢個好食,個汁有濃郁龍蝦味,意大利雲吞質地都OK。不過細份咗d,只有五粒。❧ 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠𝙘𝙤𝙙 𝙍𝙞𝙨𝙤𝙣𝙞呢個冇乜特別❧ 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙋𝙞𝙘𝙖𝙣𝙝𝙖牛扒medium Rare,質地唔錯,牛味亦濃。醬汁ho

不過食物質素有啲參差,我對佢有啲保留:

❧ 𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖
另外佢配了士多啤梨醬,我唔係咁識欣賞

❧ 𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙋𝙤𝙡𝙚𝙣𝙩𝙖

❧ 𝘽𝙚𝙚𝙩𝙧𝙤𝙤𝙩 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙
清新酸酸哋嘅沙律醬同健康紅菜頭,這個不錯!

❧ 𝘾𝙡𝙖𝙢𝙨
醬汁有啲似青咖喱,食唔到蜆嘅鮮味,呢個唔係我杯茶

❧ 𝙊𝙭𝙘𝙝𝙚𝙚𝙠 𝙋𝙖𝙥𝙥𝙖𝙧𝙙𝙚𝙡𝙡𝙚
牛面頰幾腍,但意粉唔係太夠汁

❧ 𝙎𝙝𝙚𝙡𝙡𝙛𝙞𝙨𝙝 𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙖𝙩𝙚𝙡𝙡𝙚
雖然海鮮不多,但海鮮味算濃,ok

❧ 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙍𝙖𝙫𝙞𝙤𝙡𝙞

❧ 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠𝙘𝙤𝙙 𝙍𝙞𝙨𝙤𝙣𝙞
呢個冇乜特別

❧ 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙋𝙞𝙘𝙖𝙣𝙝𝙖
牛扒medium Rare,質地唔錯,牛味亦濃。醬汁horseradish & beef jus 都夾個牛,但整體份量有啲少。

❧ 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙍𝙞𝙗𝙨
質地不錯,但個醬有少少油膩,而且淨係得三件….

𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 和𝙏𝙤𝙛𝙪 𝙋𝙖𝙣𝙣𝙖 𝘾𝙤𝙩𝙩𝙖都幾好,符合預期。

總括來講,雖然環境及服務好,但食物質素參差,同份量偏細。

🏷️ 𝘚𝘶𝘪𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘴 / 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘺 𝘨𝘢𝘵𝘩𝘳𝘪𝘯𝘨; 𝘐𝘎-𝘢𝘣𝘭𝘦

________________
Blackcod  Risoni
Wagyu  Picanha
Lamb  Ribs
2024-11-06 4155 瀏覽
朋友之前係西營盤食過呢間fusion 意大利餐廳覺得好好食,見佢搬咗黎銅鑼灣咁方便,特別帶我黎品嚐一下~ 餐廳外牆以粉紅色為主題,少女心大爆發,好靚, 令餐廳整體感覺更young 更有活力,而且餐廳外還設置多個咖啡座,坐住飲咖啡好chill, 打卡超正!而內裏則布置溫馨,很有小酒館的感覺 入座先點一杯cocktail 解解渴 🍹Cocktail: Lady Mojito/Pisco Sour 加入蝶豆花的Lady Mojito,顏色變成夢幻紫色,但薄荷味依然強勁清新,好fresh Pisco Sour 則用上秘魯傳統雞尾酒,用上pisco 酒作基底,味道酸酸的,很清新 🌟Starter: 🐙Octopus Carpaccio Carpaccio是傳統的意大利前菜,大廚今次用上八爪魚,將其切成薄薄一片,再加入Basil leave 煙肉及醬汁同吃,清新又鮮味的前菜~ 🦪Clams 這個前菜份量充足,蜆肉大粒又飽滿,帶creamy 的醬汁因為加入Kaffir lime oil,辣辣地又有冬蔭公香味,惹味,用來醮sourdough 超正! 🌟Pasta: 🐂Oxcheek Papparde
入座先點一杯cocktail 解解渴
🌟Starter:
🐙Octopus Carpaccio
🦪Clams
🌟Pasta:
🐂Oxcheek Pappardelle
牛面頰寬條麵,寛條麵口感彈牙,有蛋香味,而醬汁則以砵酒加甜椒等煮成,味道香濃,而且牛頰肉份量頗多,上面灑滿帕森芝士,入口時滿口的牛頰肉及芝士,豐富又滿足。
🌸Autumn Bottoni
呢個係意大利傳統的麵食,類似意大利雲吞,主要是餡料及麵的比例不同而有分別,bottoni 的樣子是圓圓的,像顆鈕扣,這裏的面層還加上花花的裝飾,超靚。Bottoni 口感比較煙韌,入口滿滿的黑松露香味,有內餡又有顏值。
🌟Main:
🍗Honey Glazed Chicken
蜜汁燒春雞,有半隻,而且都算大隻,上碟時已一開二,吃時更方便。
雞肉好嫩滑,比一般西餐的雞滑嫩太多,而且皮香脆又掃滿蜜糖,好食推介!
🐟Black Cod Risoni
銀鱈魚米粒麵,形狀似大米粒,而且好滑身,這裏將米粒麵與creamy醬汁同煮,米粒麵掛滿醬汁,十分好味。配埋煎得皮脆肉嫩的銀鱈魚同吃,一啖有多款不同口感。
🌟Dessert:
🍰Tiramisu
意大利菜當然甜品就選Tiramisu 啦,份量充足,面頭灑滿可可粉,酒味與咖啡味十分平衡,入口幼滑濕潤,令人食不停口
🍰Spring Basque Cheesecake
另一款甜品揀咗巴斯克芝士蛋糕,帶微微的焦香味,入口有濃郁的芝士香,口感軟滑,淋上士多啤梨醬,酸酸甜甜,味道十分平衡
🍷Wine: Cherry Tart Chardonnay / Felsina Chianti
吃飯時當然要配葡萄酒,酒單有介紹每款酒的tasting note, 很不錯,我同朋友紅白各點一杯。
Felsina Chianti 是來自意大利的紅酒,酒比較乾身,充滿乾果香味,飲落順滑,好唔錯。而Cherry Tart Chardonnay是來自加州的白酒,充滿果香味,平衡又清爽,我最鍾意。
  • OX CHEEK PAPPARDELLE
  • Tiramisu
第三次黎 #CasaCucina 銅鑼灣想食就高質意粉揀佢無錯貪心的小狗好多菜式想試 最後go all out🤣每人一前菜一意粉一main一甜品 黎個full experience😼前菜octopus carpaccio同clams主廚擅長將唔同味道完美融合 絕對唔係你平時出邊食到嘅Clams加入Kaffir Oil同Nut puree 果仁nutty flavour🤌🏻Pasta主廚推介Autumn Bottoni 同Shellfish pappardelle好有仙氣的#Bottoni 以雙色花花分開南瓜同蘑菇餡🌸比起平時濃稠醬汁 呢度意粉配上Truffle Consommé 薄薄的口感但濃郁香氣 食完唔會太heavy! 另外Shellfish Umami十足 而且足料惹味✨主菜係Honey Glazed Chicken同Black Cod Risoni雞肉同魚肉係perfect cooking 特別係魚肉嫩外皮脆 大推好多人reply story問魚肉配炒蛋係咩組合澄清返下邊其實係Orzo rice🤣 米飯形狀的pasta 同risotto 感覺似 但無咁哽胃 口感亦比較溫和甜品係

貪心的小狗好多菜式想試 最後go all out🤣

前菜octopus carpaccio同clams
主廚擅長將唔同味道完美融合 絕對唔係你平時出邊食到嘅

好有仙氣的#Bottoni 以雙色花花分開南瓜同蘑菇餡🌸

薄薄的口感但濃郁香氣 食完唔會太heavy!
另外Shellfish Umami十足 而且足料惹味✨

好多人reply story問魚肉配炒蛋係咩組合

澄清返下邊其實係Orzo rice🤣 米飯形狀的pasta

同risotto 感覺似 但無咁哽胃 口感亦比較溫和

甜品係Tofu Panna Cotta & 🍓 Basque Burnt
前者豆味濃 配上Caramel的焦香 好幸福的口感🌸

Basque burnt cheesecake 入口順滑超smooth 0顆粒感
2024-11-01
  • Tofu Panna Cotta
  • SHELLFISH TAGLIATELLE
  • Autumn  Bottoni
  • Basque  burnt  cheesecake
  • Black  Cod  Risoni
2024-10-29 717 瀏覽
西環粉色小屋𝗖𝗮𝘀𝗮 𝗖𝘂𝗰𝗶𝗻𝗮原來搬左去銅鑼灣呀 !粉色店面設計·很有記憶點裝修優雅舒適· 又帶點異國風情整個氛圍好岩情侶約會、閨蜜聚會ꕺ𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 ($𝟭𝟯𝟴)以東南亞風味調味· 帶有陣陣冬陰公香氣蜆肉鮮甜肥美·濃郁醬汁配餐包很出色ꕺ𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗙𝗿𝗶𝘁𝗼 𝗠𝗶𝘀𝘁𝗼 ($𝟭𝟰𝟴)酥炸鮮蝦·蝦香味濃香脆可口會忍唔住一口接一口ꕺ𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲 ($𝟭𝟵𝟴)店家招牌意粉之一·手工意粉口感彈牙滿滿虎蝦肉同藍蟹肉· 意粉掛滿蟹肉·鮮味十足每口都超滿足ꕺ𝗢𝘅𝗰𝗵𝗲𝗲𝗸 𝗣𝗮𝗽𝗽𝗮𝗿𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲 ($𝟭𝟳𝟴)上面灑滿帕瑪森起司牛頰肉份量多·肉味濃郁燉煮到軟腍醬汁充滿肉香· 波特酒香·味道香濃得令人回味ꕺ𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗚𝗹𝗮𝘇𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗛𝗮𝗹𝗳 ($𝟭𝟱𝟴)燒春雞賣相誘人· 塗滿香甜蜜糖外皮燒到金黃香脆·裡面還富有肉汁連拌菜炒菇都同樣誠意十足·這道值得一推啊!ꕺ𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗶𝘀𝗼𝗻𝗶 ($𝟮𝟮𝟴)米型意粉吸滿醬汁·入口香濃𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆銀鱈魚香煎到魚皮如薯片般香脆·魚肉細嫩肥美不過相比較燒春雞·還是啖啖肉較滿足ꕺ𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 ($𝟴𝟴) 近期食過
西環粉色小屋𝗖𝗮𝘀𝗮 𝗖𝘂𝗰𝗶𝗻𝗮
原來搬左去銅鑼灣呀 !
粉色店面設計·很有記憶點
裝修優雅舒適· 又帶點異國風情
整個氛圍好岩情侶約會、閨蜜聚會

ꕺ𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 ($𝟭𝟯𝟴)
以東南亞風味調味· 帶有陣陣冬陰公香氣
蜆肉鮮甜肥美·濃郁醬汁配餐包很出色

ꕺ𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗙𝗿𝗶𝘁𝗼 𝗠𝗶𝘀𝘁𝗼 ($𝟭𝟰𝟴)
酥炸鮮蝦·蝦香味濃香脆可口
會忍唔住一口接一口

ꕺ𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲 ($𝟭𝟵𝟴)
店家招牌意粉之一·手工意粉口感彈牙
滿滿虎蝦肉同藍蟹肉· 意粉掛滿蟹肉·鮮味十足
每口都超滿足

ꕺ𝗢𝘅𝗰𝗵𝗲𝗲𝗸 𝗣𝗮𝗽𝗽𝗮𝗿𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲 ($𝟭𝟳𝟴)
上面灑滿帕瑪森起司
牛頰肉份量多·肉味濃郁燉煮到軟腍
醬汁充滿肉香· 波特酒香·味道香濃得令人回味

燒春雞賣相誘人· 塗滿香甜蜜糖
外皮燒到金黃香脆·裡面還富有肉汁
連拌菜炒菇都同樣誠意十足·這道值得一推啊!

ꕺ𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗶𝘀𝗼𝗻𝗶 ($𝟮𝟮𝟴)
米型意粉吸滿醬汁·入口香濃𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆
銀鱈魚香煎到魚皮如薯片般香脆·魚肉細嫩肥美
不過相比較燒春雞·還是啖啖肉較滿足

ꕺ𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 ($𝟴𝟴)
近期食過最高質的𝘁𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂
口感輕盈細滑· 馬斯卡彭芝士、咖啡、苦杏酒比例完美!

ꕺ𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 ($𝟴𝟴)
一次品嚐原味同草莓口味巴斯克
芝士味濃郁· 口感綿密
店員還會淋上草莓醬· 酸酸甜甜令味道更有層次感

ꕺ𝗞𝗮𝗳𝗳𝗶𝗿 𝗟𝗶𝗺𝗲𝘁𝗶𝗻𝗶 ($𝟭𝟬𝟴)
店家𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 · 酒味超重· 愛酒人士必點!

ꕺ𝗠𝗮𝗿𝗴𝗮𝗿𝗶𝘁𝗮 ($𝟵𝟴)
入口好清爽· 相比下更易入口
&
ꕺ𝗖𝗮𝘀𝗮 𝗣𝗿𝗼𝘀𝗲𝗰𝗰𝗼 𝗚𝗹𝘀 ($𝟴𝟬)
氣泡感十足· 帶有淡淡果香

位於地鐵站附近,有一間粉紅外牆嘅意大利餐廳💕 星期三嘅夜晚,雖然街道上人流較少,但餐廳仍然座無虛席,相當受歡迎! 🥂OCTOPUS CARPACCIO $168八爪魚切成薄片,加上沙律菜,一道開胃嘅頭盤。🥂PRAWN FRITO MISTO $148一口份量嘅炸蝦,酥脆可口,作為頭盤略嫌較重口味,配搭酒類就幾好。🥂MORELS PAPPARDELLE $188Cream | Port Wine | Aged Parmigiano🩷推薦!好食!食到唔停口😍 滿滿既蛋香,意粉口感極佳,加入奶油但完全無膩感。加上羊肚菌獨特嘅香氣,各種食材無縫結合,好一體既味道!🥂OXCHEEK PAPPARDELLE $178Port Wine | Bell Pepper | Aged Parmigiano肉香滿滿既意粉,每啖都食到絲絲肉碎,推薦俾牛肉愛好者。🥂HONEY GLAZED CHICKEN $158Italian Spring Chicken | Chicken Jus | Assorted Mushroom🩷推薦!雞肉外脆內嫩,充滿肉汁。蜜糖輕輕點綴,甜度恰如其分,唔會有突兀之感。🥂EGGPL

🥂OCTOPUS CARPACCIO $168
八爪魚切成薄片,加上沙律菜,一道開胃嘅頭盤。

🥂PRAWN FRITO MISTO $148

🥂MORELS PAPPARDELLE $188

🥂OXCHEEK PAPPARDELLE $178
肉香滿滿既意粉,每啖都食到絲絲肉碎,推薦俾牛肉愛好者。

🥂HONEY GLAZED CHICKEN $158

🥂EGGPLANT CAPONATA $178
Fried Duck Egg | Shoestring Fries
賣相吸睛,上層係鹹香嘅脆脆薯絲,中間夾住流心鴨蛋,最下層係大量蔬菜,如茄子蕃茄等等,層次感複雜,食落酸酸甜甜。

🥂TOFU PANNA COTTA $58
Cream | Red Sugar | Soy Caramel
🩷推薦!一款清新淡雅嘅甜品就最適合不過,輕盈又舒服嘅口味。

🥂STRAWBERRY BASQUE CHEESECAKE $88
Strawberry | Cream Cheese | Japanese Eggs
奶油芝士味較濃厚,份量十足。

🥂Amatista Moscato Gls $75
🥂🩷Cherry Tart Chardonnay Gls $110
🥂🩷Peach Bellni $98
🥂Martini $98
酒水款式豐富,叫咗兩杯紅酒同Cocktails。如果鍾意甜度較高,我推薦中間呢兩款🤤
粉紅色裝潢吸引眼球,東南亞和意大利的融合菜式更是獨樹一幟。我最愛的手工意粉,及多款特別前菜,還有cocktail/ mocktail 選擇前菜的八爪魚薄片,都是第一次食,八爪魚片爽彈,搭配bacon和basil葉,口感清新;而酥炸黃蝦原隻炸,連外殼都可以吃,伴酒最啱手工意粉必選~牛頰肉寬帶麵,味道香濃,面條也煮得剛剛好,吸收了醬汁的精華。 甲殼海鮮闊扁意粉鮮香十足,搭配酸甜番茄醬好開胃!主菜的銀鱈魚配米型意粉,醬汁濃稠,魚肉滑嫩,米型粉彈牙我最鍾意;而蜜汁意大利春雞肉質鮮嫩,搭配各式菇類,香氣撲鼻。最後要來一份提拉米蘇!口感細滑,酒味不重,搭配巴斯克草莓燒焦乳酪蛋糕,酸甜可口!

而酥炸黃蝦原隻炸,連外殼都可以吃,伴酒最啱

而蜜汁意大利春雞肉質鮮嫩,搭配各式菇類,香氣撲鼻。