2020-12-08
一向人氣爆滿的Catee Walkin真係好難有位,親戚生日諗住同佢食好野,就一早book定枱,果然星期四晚都full house呀,好彩有book。六點左右黎到未多客,但坐落一陣就full了。小店有點迫,但勝在環境不錯,加上店員有禮感覺良好。店員好快便送上水及餐牌,昏暗的環境加上枱上的小小蠟燭,成件事即刻高級左,但其實餐廳價錢實惠,食物仲好大份添㗎。點完餐,店員便送上麵包,落啲黑醋同橄欖油去旁邊隻貓貓碟,得意又好味。是晚餐湯係忌廉粟米湯,又香又滑㗎。個餐仲有沙律添呀,落左麻醬好味。主菜點左德國脆皮豬手伴蜜糖芥末及德國酸菜,上枱時好香啊。豬手烘的皮脆肉滑,個豬皮咬落喔喔脆,下層少少脂肪啱啱好,有豬油的甘香又不膩。肉大大啖咬仍然嫩滑,帶少少鹹香好正。另一樣點了是日廚師推介的汁燒魷魚筒釀蘑菇海鮮意大利飯,見呢款較少見又啱口味,就點黎試試先。賣相很不錯啊,魷魚厚身有質感,嫩嫩的又甜甜地好好味,飯吸滿的燒汁又甜又香口,飯中還混入了蘑菇粒同章魚粒,鮮味又有口感,整體新鮮感十足,果然係推介好物。自己點了木瓜奶昔,感覺不太像奶昔,味道有點點酸的,有點像乳酪?淡淡的木瓜香是不錯的。親戚點的焦糖咖啡,咖
是晚餐湯係忌廉粟米湯,又香又滑㗎。
個餐仲有沙律添呀,落左麻醬好味。
主菜點左德國脆皮豬手伴蜜糖芥末及德國酸菜,上枱時好香啊。
另一樣點了是日 廚師推介的汁燒魷魚筒釀蘑菇海鮮意大利飯,見呢款較少見又啱口味,就點黎試試先。
親戚點的焦糖咖啡,咖啡夠香夠滑,賣相也很好看,但焦糖味不夠,像一般的鮮奶咖啡了。
最後是跟餐的 甜品朱古力芝士蛋糕,綿滑濕潤,朱古力味濃郁,好味。
不得不提店員的服務,因為枱較少的關係,餐廳是吃完一道菜先端出下一道的,店員會留意著食客的用餐整體來收盤同上菜,好貼心啊。