2008-04-01 432 瀏覽
龍蝦湯好苦,不是酒的苦味。凱撒沙律竟然用普通西生菜,汁太多。$236兩位用的Ribeye份量少,無肉味,肉頗硬。最後,談service。上完任何一碟食物,都無問客人是否要下胡椒,桌面亦無放胡椒的瓶子。French style? 兩人共$450,還不便宜呢!
龍蝦湯好苦,不是酒的苦味。

凱撒沙律竟然用普通西生菜,汁太多。

$236兩位用的Ribeye份量少,無肉味,肉頗硬。

兩人共$450,還不便宜呢!
2008-03-28 251 瀏覽
去開九龍灣,順道搵食。一點九到,門口帶位的小姐先問明:「兩點半last order有沒有問題?」,有禮兼事先說明,合理。午市套餐有多款頭盤及主菜配搭,結果要了「鮮帶子蘆筍沙律配紅酒醋汁」和「鮮茄焗美國豬扒飯」。先來一籃法包,外脆內軟熟。頭盤的蘆筍頗爽嫩,帶子亦煎得很香。至於主菜,豬扒拍得薄薄的,當然夠鬆軟,只嫌味道偏淡,醃得不夠。飯是白飯底,合個人口味,喜歡炒底的則會失望。食完不覺「漏」,滿意的了。美中不足是臨尾想要咖啡,卻說咖啡機壞了。
去開九龍灣,順道搵食。

先來一籃法包,外脆內軟熟。

頭盤的蘆筍頗爽嫩,帶子亦煎得很香。

美中不足是臨尾想要咖啡,卻說咖啡機壞了。
2008-02-12 166 瀏覽
我們點了$248 - 9 courses。食物水準唔錯,特別是鵝肝'意粉及芝士餅,服務方面,只是一般,有些服務員的服務很周到,有些態度不是很好。環境寧靜舒服。9 個courses 大約需時兩個多小時。無論如何,此間餐廳算係一餐很經濟美味的法國菜。值得推介。
2008-01-26 27 瀏覽
日期: 2008/01/25人數: 2人同男友order 左2個set, 一個係9 course dinner set ($248) 另一個係黑松露set ($348), 雖然黑松露set 比較貴, 但我教喜歡, 特別係個湯! 雪芭好cute, 好似乒乓波咁! 份量不是想像中少, 太多也吃不下....! 另加半打生蠔($98), 都ok 呀~Service 唔錯, d waiter 行來行去都係想幫d客執左食完d碟then 換刀叉再上另一道菜啫, d 服務唔錯呀~埋單約八百蚊, acceptable!今日呢餐好滿意, 我會再去呀~
日期: 2008/01/25
人數: 2人

埋單約八百蚊, acceptable!

今日呢餐好滿意, 我會再去呀~

Enviroment
Cute Sobert
My Favourite
2008-01-07 40 瀏覽
之前泰國食過覺得好ok, 見香港又開左又去試,不過好失望。食物真係無泰國咁好味, 就速環境氣氛都無咁好!德福個環境好擠迫, 同隔離位隔一個身位都無,講都聽到哂, 而且環境好嘈, 光線太光, 唔夠romantic!服務生又成日條走廊到行來行去, 食都好似俾人望住哂咁!而service唔係好pro, 好似新手, 禮貌有待改善! 講好似審犯咁!我同男友埋單950, 但係就食剩好多,!(個餐真實都唔係好多, 都要食剩, 可想而知個質素)。我地覺得唔抵吃, 責唔緊要, 最重要都係好味同服務!
光線太光, 唔夠romantic!
服務生又成日條走廊到行來行去, 食都好似俾人望住哂咁!
2007-12-26 98 瀏覽
2007年12月17日,C'est Bon生日聚會。6個人都叫了同一7個courses的套餐,選不同items。1.鴨胸2.凱薩沙律/ 蟹蓋3.鵝肝4.龍蝦湯/ 番茄湯5.西柚雪芭6.羊扒/ 牛柳7.軟心朱古力餅/咖啡慕絲/朱古力餅7個courses都係248元加10%,單看價錢好抵,如果D好吃,就更抵。論食物質素,平均來說是不錯了。但仍有很多改善的空間。鴨胸鵝肝的份量和味道都OK啦。龍蝦湯是用蝦殼熬的味道,但“厚”度不足。番茄湯像濃茄汁,要改善。朱古力軟心完全不軟心,熟哂,扣哂分。咖啡慕絲太甜
2007年12月17日,C'est Bon

1.鴨胸
2.凱薩沙律/ 蟹蓋
3.鵝肝
4.龍蝦湯/ 番茄湯
5.西柚雪芭
6.羊扒/ 牛柳
7.軟心朱古力餅/咖啡慕絲/朱古力餅

論食物質素,平均來說是不錯了。但仍有很多改善的空間。
鴨胸鵝肝的份量和味道都OK啦。
龍蝦湯是用蝦殼熬的味道,但“厚”度不足。
番茄湯像濃茄汁,要改善。
朱古力軟心完全不軟心,熟哂,扣哂分。
咖啡慕絲太甜
2007-12-14 7 瀏覽
朋友同我都係今個月生日, 想搵間見下人又算過得到自己的食餐生日飯,見到呢度D食評有西餐食9個courses, 不過係$245.無抱太大期望, 但求一試無妨,入到去環境不錯,不拘束. 都係要$245(waitress話只做埋下星期), 頭盆鴨胸,ok~不鞋, 蟹蓋好細,無特別同平時蟹丸無分別. 鵝肝, 做到外脆內嫩肝味豐腴. 湯,2隻都好濃,龍蝦干邑好濃酒味有少許蓋過龍蝦味, 蕃茄蟹湯,好似飲緊開稀左既茄膏. 雪葩, 好硬!Main,意粉不錯!牛,羊都嫩.甜品, 心太軟, 朱古力香濃. 整體都不過不失,無難食位. $245係reasonable!另外,服務不錯,好勤力收野, 果汁和香檳可以唔要. $245+drink+10%, total$609(2 persons)
2007-12-07 68 瀏覽
我同Mr Wong第一次食法國菜,就慶祝吓啦!兩份Dinner @$248Set Dinner一共有八道菜先來麵包,好味,食完再添食1.煙鴨胸+拌橙汁(三片鴨胸+一片橙) (普通,汁ok)2.Caeser Salad or 焗蟹蓋\ (Salad普通啦,蟹蓋\像日式魚旦)3.煎鵝肝+拌香梨(鵝肝好香,最好這道菜)4.龍蝦湯or蕃茄湯 (只試咗龍蝦湯,有酒味帶苦,未必人人啱)5.西柚雪芭(份量超mini)6.羊扒or牛柳or魚柳+伴pasta (羊扒ok,牛柳欠\"騷\"味,肉質欠佳,pasta欠特式一般)7.心太軟+vanila雪糕(小甜品,一般)8.illy coffee (咖啡味欠濃,唔夠熱)食物質素普通不算好,環境好,服務滿意但欠驚喜,似普通restaurant,與椰林閣同級一次過......
我同Mr Wong第一次食法國菜,就慶祝吓啦!
兩份Dinner @$248

Set Dinner一共有八道菜
先來麵包,好味,食完再添食
1.煙鴨胸+拌橙汁(三片鴨胸+一片橙) (普通,汁ok)
2.Caeser Salad or 焗蟹蓋\
(Salad普通啦,蟹蓋\像日式魚旦)
3.煎鵝肝+拌香梨(鵝肝好香,最好這道菜)
4.龍蝦湯or蕃茄湯
(只試咗龍蝦湯,有酒味帶苦,未必人人啱)
5.西柚雪芭(份量超mini)
6.羊扒or牛柳or魚柳+伴pasta
7.心太軟+vanila雪糕(小甜品,一般)
8.illy coffee (咖啡味欠濃,唔夠熱)

食物質素普通不算好,環境好,服務滿意
但欠驚喜,似普通restaurant,與椰林閣同級

一次過......
2007-12-07 19 瀏覽
十二月四日星期二,係我同男朋友仔的第一個月紀念日!上完ws之後,就等男朋友仔一齊去呢度食大餐喇!個環境都唔錯,不過,隔離位的一pair就相當的攪笑!~好似聽緊收音機咁@@破壞咁幽雅既氣氛!一去到,就比個waitre sell 果汁,唔係咁好,人地坐都未坐好-.-!!我地點左o個個set 喇!...d麵包好似成為左我既主角咁(當然主角就係對面果位啦!)!香煎法國煙鴨胸配香橙蜜糖汁,都幾好味呀~~d汁!幾特別!咁鴨胸都唔會難食得去邊啦!焗釀蟹蓋配香草薄荷汁,呢個好味道呀~個蟹蓋下面d薯茸都好好食呀!!!!....男朋友仔叫左個salad都唔錯呢,不過d麵包就濃左d!香煎法國鵝肝配野莓汁,有羶味,我可能都係唔識欣賞鵝肝啦!男朋友仔就話今次唔係咁好食~~香草蟹肉蕃茄湯,都好蕃茄下呢!!!不過都幾好味~~有d蟹肉~~西柚雪芭,好真d味,不過就苦左d d!香煎石班柳配番紅花汁拌蒜香橄欖油煙肉意粉,本身個魚都幾好食,好似男朋友仔話,濃左d d lor~不過個意粉的確唔錯唔錯! 最好味都莫過於個甜品喇,香芒燉旦,wah,好好食呀呢個我地都一致認為!個面係脆既,入面就好有旦味~~arm男朋友仔啦~~!個
十二月四日星期二,係我同男朋友仔的第一個月紀念日!
上完ws之後,就等男朋友仔一齊去呢度食大餐喇!

焗釀蟹蓋配香草薄荷汁,呢個好味道呀~

西柚雪芭,好真d味,不過就苦左d d!

!

個杯香蕉+菠蘿汁都唔錯,不過冇得refill lor!!>.<....

多謝哂男朋友仔呢個月黎既照顧~
相信之後會有更加多既日子比我慶祝呢!!!!
happy 1st month
...
2007-12-02 6 瀏覽
光顧日期:2007年11月17日K於泰國也吃過這所餐廳,不是什麼高級的法國餐館,卻也能讓你吃上兩小時以上的法國餐。餐牌上就只列出三、四款的套餐,我們揀選了最平宜的,$248/8道菜。(第1列、左至右)香煎法國煙鴨胸配香橙蜜糖汁:鴨胸肉的部份不多,有點肥;香橙汁不算酸,跟鴨胸又蠻相襯,味道不錯。焗釀蟹蓋配香草薄荷汁:迷你蟹蓋釀入混有蟹肉的魚膠,不算彈牙爽口,味道一般。香煎法國Rougie鵝肝配野莓汁:很大件的鵝肝,看起來很豪爽似的;皮很脆,像燒鵝皮,但有羶味,當中也有少許筋,吃小份己很膩,對我而言,鵝肝還是少吃多滋味呢!(第2列、左至右)干邑龍蝦湯v.s.香草蟹肉蕃茄湯:龍蝦味「唔争氣」,被干邑味蓋過了,酒味過份了點,要是酒的份量略為調低,相信會很美味喔!K說蕃茄湯有濃烈的蕃茄味,而蟹味則很弱。西柚雪芭:吃到西柚的苦澀味,雖則新鮮,但不是我喜愛的。K的炭燒澳洲羊仔鞍配露絲瑪莉醬拌蒜香橄欖油煙肉意粉:K說羊鞍的羶味不太濃,好吃喎。(第3列、左至右)我的香煎石班柳配番紅花汁拌蒜香橄欖油煙肉意粉:魚柳很嫩滑,卻味淡;我和K的意粉也很鹹。青檸慕絲v.s.無花果慕絲:8道菜中最差的作品,本想點心太
光顧日期:2007年11月17日

西柚雪芭:吃到西柚的苦澀味,雖則新鮮,但不是我喜愛的。

青檸慕絲v.s.無花果慕絲:8道菜中最差的作品,本想點心太軟拌雪糕,奈何我們被時間催趕,只好揀選較快捷的慕絲,殊不知... ...我吃無花果味,但完全吃不到無花果的味道,就只有淡淡的甜味,中間的慕絲過份冷藏,口感像吃沙冰,不好吃。

咖啡/茶:是Illy咖啡,但濃度過重,加奶後也相當苦。

概括:
食物:以價錢而論,$248吃8道確實不算昂貴,份量也相當充足,必能讓你吃過飽,不過,食物水準只屬一般,是粗製濫做的法國菜吧!

服務:上菜的速度很慢,經我們向服務員道出原因後,她們也牢牢地記下,不停為我們留意着,算是貼心的服務。

環境:蠻有情調,也讓人坐得舒適。
2007-11-25 11 瀏覽
從湖南回來身心俱疲實在有需要出走給自己驚喜一下是日做盡了平常只會在曼谷才做的事最後一站便是此泰國的法式過江龍標準的248 9-course dinner鴨胸只有一片不過濃濃的醬汁把煎鴨胸的香味都提出來焗蟹蓋賣相一流內涵就一般鵝肝聲明是名牌貨配野莓汁確是不俗煎得香脆也沒甚麼筋而且大大件也不太膩干邑龍蝦湯很濃很濃但沒有龍蝦肉想是敖進磚紅色的湯中了不過正因如此很咸反而更紅的蟹肉蕃茄湯有點咬口也有點鮮蟹味過場是西柚雪葩再來蜆肉意粉一小碟旨在飽肚著實都吃了過一小時了蒜蓉很多味道很濃但沒甚麼蜆肉意粉也做到al dente到此而言其實主菜不太差都已值一個笑了主菜三選二選了羊仔脾味道濃郁但連不愛吃羊的也吃得到已證明了處理得很好炭燒牛柳也不錯甜品是心太軟和cream brulee心太軟配雪糕不是極品的種類朱古力醬也嫌太少了一點brulee好像帶點咖啡也是一般再來decaf 咖啡和檸茶很完美的一餐前後也不用兩小時比預期中已快了很多相信是給投訴多了之後的改善全部份量都小小的讓人有機會淺嘗也不會提早飽死而且裝潢與服務都比上手老富昌(2005-12-14食評)好值得一試值得慶祝的日子和事特別值得
從湖南回來身心俱疲

值得一試
值得慶祝的日子和事特別值得
丁丁丁
2007-11-20 8 瀏覽
可能一般法國菜都比較貴,呢間個價相宜d,都不妨幫襯下就試試la,唔識廢事亂嗌,set dinner 會得到上面張相呢堆野ge跟返d 相黎講,d 麵包幾好食,可能我早去到,都仲暖暖地,硬左少少,但見其他人通常都唔點食........前菜,煙鴨胸配個蜜橙汁幾好食,再間多少少黑醋汁都match ge,係d 鴨胸肥左d,未必個個中意,但肥d 好食d tim la跟住有個凱撒沙律,似乎好食過釀蟹蓋,因為蟹蓋個份量真係好少鵝肝,作為招牌菜當然唔太差la,法國菜三大珍味唔點失手都做到入口溶化,好油潤ge 香味,正!湯就普通少少,個蕃茄蟹湯似乎都係雪藏蟹肉整,所以即使食d 肉都無乜味,個湯得好濃郁蕃茄味,至於干邑龍蝦湯都係,海鮮味少左d間場得到一粒西柚雪葩,好硬.........吹左一輪水都仲係超硬........?main dish係魚配蕃紅花汁,無乜蕃紅花味,但個魚係幾得,魚有魚味,原來唔係必然ga ~ 食左咁耐魚都唔知原來食開d 魚無乜魚味, 羊都好食~ 但只係食左少少,廢事講太多最後甜品,無花果mousse 差d無乜味,熱情果香好多,又唔會太濃味,朱古力心太軟就衰在要等,都幾耐>_&#
跟住有個凱撒沙律,似乎好食過釀蟹蓋,因為蟹蓋個份量真係好少
最後甜品,無花果mousse 差d無乜味,熱情果香好多,又唔會太濃味,朱古力心太軟就衰在要等,都幾耐>_<
drink 都講兩句,咖啡奶茶d 奶比熱奶ge,好過starbuck 比埋d 凍奶,少少細心la
整體黎講,都夠飽肚,女仔ge 話唔食好d 意粉唔會太side,應該都食得曬,環境幾靚ga ~ 食左兩個鐘,好食,食得開心^^
2007-11-18 18 瀏覽
今晚試了它的九道菜, 以二百多元的價錢來說算是很不錯的了, 和和吃過收四五百元的一些餐廳比較也不會差多少. 看有些人拿它和Petrus 比就真係搞笑. 係人都知貴幾倍價錢就一定係有原因的. 就好像你不可能拿大快活和意粉屋的意粉來比一樣. 其實在很多地方吃一頓很普通的set dinner 都收你二百多元了. 唯一是待應的水平還有待改善, 不是說它很差, 其實他們都很有禮貌, 但就是讓人覺得很快很急, 和沒有那種親切接待客人的感覺. 但還是那句, 它不是收五星級酒店的價錢, 也不能吹毛求疵了.
2007-11-17 7 瀏覽
今天晚上心血來潮給狐狸一個驚喜, 星期五晚難得空閒, 要吃餐好的。因為狐狸九點九才放學, 打算訂十點鐘。侍應好意提醒我們十時會吃得趕急一點, 因為十一點關門。工作人員態度不錯。終於我們在九點十五分到達。點了兩個signature set, 所謂不時不吃, 很欣賞它們的menu放了當造食物。先上麵飽, 只屬微暖, 牛油不夠香, 僅僅合格。香橙鴨胸- 鴨胸一點不韌, 帶橙香, 不錯。不過深色的醬汁味道太濃, 和橙好像不太配。焗釀蟹蓋- 海鮮釀, 有嚼勁, 料頗多。香煎鵝肝- 不愧是招牌菜, 入口即溶, 表面少少脆。正! 可惜我那片中間有一條根, 要扣分呀!黑松露野菌湯- 有此道湯已是喜出望外, 很香的一道湯, 喝到不少野菌肉, 有口感。干邑龍蝦湯- 香濃, 交足功課。可是我自己覺得味太霸道, 多喝兩三口便膩。西柚雪葩- 主菜之前用雪葩來清一清味蕾, 很體貼的主意。西柚的微酸更添食慾。羊鞍/配香蒜肉絲意粉- 羊鞍做得極出色, 嫩滑!牛柳/配香蒜肉絲意粉- 牛柳亦不錯, 惜肉汁不夠多。比羊鞍稍遜。心太軟配雲呢拿雪糕- 焗的時間拿捏得不錯, 外層不會過厚, 食味則沒甚麼特別。份量小小的, 點到即
終於我們在九點十五分到達。
先上麵飽, 只屬微暖, 牛油不夠香, 僅僅合格。
焗釀蟹蓋- 海鮮釀, 有嚼勁, 料頗多。
羊鞍/配香蒜肉絲意粉- 羊鞍做得極出色, 嫩滑!
心太軟配雲呢拿雪糕- 焗的時間拿捏得不錯, 外層不會過厚, 食味則沒甚麼特別。份量小小的, 點到即止。
無花果慕絲- 又是另一驚喜, 以為在香港便與無花果無緣, 誰知最後一道甜品可選無花果慕絲。而且做的相當不錯, 分了三層不同的質地, 清甜得來有層次, 讚!
侍應生禮貌不錯, 可是動作有點不夠優雅, 放下碟子時手震震或力度過大。
環境氣氛很好, 不知是不是心理作用, 總覺得店子裏帶著香氣。
狐狸己構思何時帶家人再來吃一次啦~
2007-10-11 10 瀏覽
因為大女仔的緣故, 遠征九龍東(對我們真係幾遠!). 第一站係德福. 係眾多選擇中, 揀了這裡, 其實都係十五十六, 喊面見唔少, 都有點窒. 不過都係心思思想試試, 最後都係入了來.既然有午餐, 就唔要tasting menu了, 第一次來, 中庸之道也是正路. 午餐選擇入面有牛尾, 馬上揀了一客, 另外係揀了個雞.例牌的先來了餐包, 夠熱, 脆卜卜的, 不錯.Onion Soup洋蔥湯: 8分, 頭盤要了個是日餐湯洋蔥湯, 夠濃烈, 洋蔥味撲鼻.Scallops and Asparagus Salad with Red Wine Vinegar Sauce帶子露荀沙律配紅酒醋汁: 8分, 另外一個頭盤就要了沙律, 帶子幾新鮮, 加上四條大大條的露荀, 感覺係幾清新. 但不太喜歡底下的菜, 佔上了那個過酸的紅酒醋汁, 好像只有酸味, 而沒有了紅酒味.Pan-Fried Rougie (French) Foie Gras香煎法國Rougie鵝肝$50: 8分, 鵝肝好像係這裡的招牌之一, 於是又加了$50試一客. 上臺時賣相不錯, 分開兩半, 小弟馬上一口咬下, 趁熱食嘛. 感覺係相當

例牌的先來了餐包, 夠熱, 脆卜卜的, 不錯.

Pan-Fried Rougie (French) Foie Gras香煎法國Rougie鵝肝$50: 8分, 鵝肝好像係這裡的招牌之一, 於是又加了$50試一客. 上臺時賣相不錯, 分開兩半, 小弟馬上一口咬下, 趁熱食嘛. 感覺係相當肥美, 或者可以講係太肥, 不過肥美的鵝肝確實係比較吸引的, 加上底下有梨同麵包減去了那份肥膩感, 其實係可以接受的. 而且件鵝肝係煎得外脆內嫩, 火候剛好, 總算令人滿意的.

Stewed Ox-tail with Red Wine Sauce紅酒煨牛尾$78: 7分, 個紅酒汁基本上係唔多入味, 好像沒有平常吃這道菜時那種香味. 牛尾就幾好, 夠淋, 肉質都算嫩滑.

Roased Spring Chicken with Mushroom Sauce燒春雞配蘑菇汁$88: 8分, 以黑肉為主, 好嫩滑, 雞皮好香口, 趁文迪不覺, 也吃了不少. 個蘑菇汁跟件雞都幾匹配.

Illy Coffee: 9分, 名牌咖啡, 濃烈, 提神, 正.

Warm Chocolate Cake with Chilled Passion Fruit Soup暖心朱古力餅配熱情果雪芭湯$58: 8分, 本來係加$12就有是日甜品, 不過見有暖心朱古力, 當然又要試試. 朱古力餅外層質感幾好, 一打開係馬上有朱古力醬流出, 不會太甜. 但係那個熱情果雪芭湯就係奇奇怪怪的, 太酸了, 淋上去又會整淋件餅, 最後我們都剩下大半支湯.

服務本身已經一般, 加上最後收碟時將上面提到的大半支湯打瀉了, 一地都係, 扣分. 環境就好舒服, 也幾抵食, 食物質素都有水準. 悠閒的渡過炎熱的下午, 滿意的一頓飯.