2021-12-18 22 瀏覽
放假去咗銅鑼灣食泰菜,午市有套餐~▶️Soft Opening Tasting Menu $1083款前菜、湯、主菜5選1、甜品、咖啡或茶前菜:泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律用小碟裝住,生蝦有一隻,給爽口;酸辣鳳爪一隻,酸辣味都做得幾好;青木瓜沙律夠爽口但唔會太酸湯:香草冬瓜肉碎清雞湯:香草味濃郁,清清地~主菜揀咗海南雞配油飯,海南雞份量夠多。雞油飯唔會太油,幾香。本來係椰汁大菜糕轉咗椰汁紫米露紫米露似糊仔,夠林,有椰汁香🥥▶️ 冬蔭湯河粉$68🌶任選2款(蝦/豬頸肉/肥牛/扎肉)揀咗豬頸肉、扎肉~冬蔭湯夠橙紅色,味道酸酸辣辣。有蘑菇、生菜、芽菜等等。餸就幾特別,喺湯最底,有寶物沉歸底嘅感覺,面就係河粉。河粉夠多。餐飲揀咗特飲加$12,泰式奶茶及青檸梳打。泰式奶茶好夠甜。青檸梳打原來有碟豆花,紫色影相幾靚。

放假去咗銅鑼灣食泰菜,午市有套餐~

3款前菜、湯、主菜5選1、甜品、咖啡或茶

前菜:泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律
用小碟裝住,生蝦有一隻,給爽口;
酸辣鳳爪一隻,酸辣味都做得幾好;青木瓜沙律夠爽口但唔會太酸

湯:香草冬瓜肉碎清雞湯:香草味濃郁,清清地~

本來係椰汁大菜糕轉咗椰汁紫米露
紫米露似糊仔,夠林,有椰汁香🥥

▶️ 冬蔭湯河粉$68🌶
任選2款(蝦/豬頸肉/肥牛/扎肉)

餐飲揀咗特飲加$12,泰式奶茶及青檸梳打。
泰式奶茶好夠甜。青檸梳打原來有碟豆花,紫色影相幾靚。

2021-12-17 20 瀏覽
今日來到銅鑼灣The L .Square嘅Chang Thai Restaurant & Bar,品嚐泰菜, 進場後令人眼前一亮, 店內以新派型格設計, 既高級又型格. 燈線充足, 地方寬敞, 情侶同一大班人來都好適合,門口擺放著吊椅, 打卡一流. 這裡泰國菜式選擇很多,兩個人又想多試多點款式,Dinner sets是個絕佳選擇。Dinner set for two $688四式小食拼盤,由一個旋轉的吊盤盤載出來,上面落有生蝦、鳳爪、青木絲沙律,糯米丸子,造型異常吸引,這個要點套餐才有的。雞肉 x 豬肉串燒,串燒放在炭爐上枱,賣相吸引,串燒味道不錯,燒得恰到好處。泰式燒美國Prime 肉眼扒,燒過的肉眼扒有口感味道更加突出。黃咖哩軟殼蟹配農夫包,椰香十足,黃咖帶甜香,蟹殼蟹炸得香口,拌上咖哩汁,好常惹味。最後甜品是西米露 x 千層糕,西米露不像平日水水的一碗,而是大量西米及鮮粟米,拌上椰漿,香滑好味又不太甜。千層糕口感煙韌,妹好甜甜,令人不知不覺整個吃掉。

Dinner set for two $688

2021-12-16 29 瀏覽
位於銅鑼灣The L.Square 7樓的Chang Thai是 一間新開張不久的泰國菜館,餐廳裝修以藍金為主調,連杯杯碟碟都襯埋,花了不少心思營造餐廳的時尚感,另外餐廳門口有一個有吊椅色彩繽紛嘅打卡位,好靚💛餐牌上面選擇豐富,由基到特色嘅餸菜都有,而且價錢非常合理,而且環境一流,所以是一間性價比非常高的餐廳是日晚餐二人前▪️爆炸大蝦 $288一上枱真係好爆炸,大量泰國香料,辣椒,炸蒜,腰果,堆到一座山咁,大量嘅蝦就藏咗喺裏面,份量都唔少有成十幾隻,蝦嘅味道香辣惹味而且好爽口,有少少似港式避風塘味道,非常唔錯,尤其好辣嘅朋友就啱晒▪️蝦醬肉碎炒飯 $98炒飯炒得乾濕程度啱啱好,帶濃香嘅蝦醬味,加上辣椒肉碎蛋絲一齊食,相當好味,另外配埋旁邊嘅甜甜地既泰國臘腸,絕配👍🏻▪️馬拉盞炒通菜 $88通菜鮮嫩,炒得乾身帶微辣,食泰菜必點菜式▪️龍眼冰 $32龍眼冰清清甜甜,食完辣野飲呢個就最啱▪️青檸梳打 $24食泰菜必備飲品,清涼解渴▪️西米椰汁糕 (贈送)自家製的泰式傳統甜品,椰汁糕來帶西米芋頭粟米,不太甜幾好味▪️班蘭糕 (贈送)這款糕好煙韌,口感Q彈,充滿班蘭葉既係香味超級好味

餐牌上面選擇豐富,由基到特色嘅餸菜都有,

是日晚餐二人前

▪️爆炸大蝦 $288

▪️蝦醬肉碎炒飯 $98

▪️馬拉盞炒通菜 $88
通菜鮮嫩,炒得乾身帶微辣,食泰菜必點菜式

▪️龍眼冰 $32
龍眼冰清清甜甜,食完辣野飲呢個就最啱

▪️青檸梳打 $24
食泰菜必備飲品,清涼解渴

▪️西米椰汁糕 (贈送)
自家製的泰式傳統甜品,椰汁糕來帶西米芋頭粟米,不太甜幾好味

▪️班蘭糕 (贈送)
這款糕好煙韌,口感Q彈,充滿班蘭葉既係香味
超級好味
✨四式小食拼盤💫評分: 7.8/10📝上菜已成為焦點,金壁輝煌嘅裝飾,仲可以轉嘅韆鞦,放咗唔同前菜,生蝦、鳳爪、青木瓜沙律、糯米丸串,每樣一小碟,份量匯豐唔算多,可以淺嘗,糯米丸串係泰國肉丸幾惹味✨泰式炒金邊粉💫評分: 7.9/10📝自己覺得泰國菜必食Pad Thai,有鮮蝦,拌辣椒粉、花生碎、生芽菜加強口感,偏甜不過味道好正宗,嗰蛋整得好薄,好似個魚網咁包住晒啲粉,賣相都好靚🥳✨泰式煎蠔餅💫評分: 6.8/10📝第一次泰國菜叫蠔餅,份量都幾足,成個塔咁,啲炸粉偏多,可以配埋特色泰式汁醬嚟食✨泰式燒美國Prime肉眼扒💫評分: 6.9/10📝少少燶邊,略嫌偏硬咗啲但充滿牛味ℂ𝕙𝕒𝕟𝕘 𝕋𝕙𝕒𝕚 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 & 𝔹𝕒𝕣📍銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓(銅鑼灣🚇C出口行2分鐘就到)💫評分: 7.4/10💬千層糕都好好食,呢間餐廳嘅店員好nice,正宗泰國菜,環境都幾靚算幾modern,野食都好打卡🥰,openrice book位仲有8折🥳❣️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴#changthai #千層糕 #padthai #銅鑼灣 #泰國菜 #泰式 #泰式金邊粉 #銅鑼
四式小食拼盤

💫評分: 6.8/10
泰式燒美國Prime肉眼扒

✨泰式燒美國Prime肉眼扒
💫評分: 6.9/10
📝少少燶邊,略嫌偏硬咗啲但充滿牛味

ℂ𝕙𝕒𝕟𝕘 𝕋𝕙𝕒𝕚 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 & 𝔹𝕒𝕣
(銅鑼灣🚇C出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.4/10
千層糕

❣️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

#changthai #千層糕 #padthai #銅鑼灣 #泰國菜 #泰式 #泰式金邊粉 #銅鑼灣美食 #香港美食 #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #tagsforlike #foodiehk #foodlover #hkfood #hkfoodstagram #825food #泰菜 #美食推薦 #美食推介 #泰好食 #泰 #泰式奶茶 #thaiyummy #thaifood
2021-12-14 33 瀏覽
銅鑼灣L.Square不嬲是美食集中地,適逢好友生日搵間新餐廳試吓。Chang泰國餐廳裝修型格,氣氛好,門口有個吊椅打卡位,還有VIP房可提供。黃咖喱炒軟殼蟹配法包 $288店員同我哋說沒有法包改用印度薄餅,用印度薄餅又幾好味😋相當配合,軟殼蟹在黃咖喱汁裏面也不失外脆內軟。泰式生蝦 $128擺盤漂亮,用冰底保持溫度,配上美味泰式酸辣汁,更突出鮮蝦鮮味😋風味小食拼盤 $118看見隔離枱有飛天鞦韆造型小食以為係呢個,原來係二人餐先有,但入坐時沒有給二人餐Menu給我們所以有點失望😮‍💨這個拼盤有春卷、蝦餅、魚餅、雞翼、蝦片,之後食落又沒有失望,因全部都好食,好香口,也不錯👍🏻冬陰功海鮮湯$128湯入邊有多隻大蝦,多配料,味道酸辣又帶甜,係我最喜愛的味道☺️泰式無骨鳳爪沙律$88味道好淡唔突出,好一般般。飛天通菜$88通菜炒得很惹味,又帶少辣剛剛好😋泰式串燒拼盤$118豬、牛、雞也有,肉燒得太乾了,這個比較遜色😅 芒果糯米飯$68好友生日可以request在芒果糯米飯上寫字,店員會配合生日歌送上來,連隔離幾枱客人都一齊唱生日歌,氣氛不錯呢🥰但之前我們在OpenRice已經寫明要寫生日字,食飯後

黃咖喱炒軟殼蟹配法包 $288

泰式生蝦 $128

風味小食拼盤 $118

冬陰功海鮮湯$128

泰式無骨鳳爪沙律$88
味道好淡唔突出,好一般般。

飛天通菜$88
通菜炒得很惹味,又帶少辣剛剛好😋

泰式串燒拼盤$118
豬、牛、雞也有,肉燒得太乾了,這個比較遜色😅

芒果糯米飯$68
但之前我們在OpenRice已經寫明要寫生日字,食飯後店員也不知情,我們都要再提他們先有這個準備,這點要改善一下😆唯有叫朋友扮驚喜🤣

Overall來講食物款式多而且價錢合理,賣相十分精緻,有水準,可見餐廳好有heart,店員亦親切有禮🤩
慶祝紀念
生日
2021-12-14 459 瀏覽
我呢個泰妹終於唔駛落九龍城先食到正宗泰菜喇😍 喺銅鑼灣新開既泰國菜🇹🇭,入門有大大個靚吧枱,環境靚仲有打卡位比你影吓相📸呢度絕非迎合香港人口味,唔夠酸又唔夠辣,而價錢亦非常之合理,全部都真材實料,就連冬陰功都唔係用醬溝水而成,我做咗測試,擺咗45分鐘都無粉水分離,絕對要讚💯💯💯 靚靚老闆娘細心介紹二人餐都係$688🌸有小食拼盤、串燒雙拼、冬陰功湯、主菜2個、甜品、飲品🧉🎄聖誕仲有泰式聖誕餐$888 比我今日食既更豐富,節日食飯最怕食到成肚氣,呢度我相信一定唔會🌼四色小食拼盤非常精緻,好似旋轉韆鞦咁,裏面有泰式生蝦、泰式鳳爪、青木瓜沙律、糯米丸串,因為我去到啱啱冇晒生蝦,所以轉左生蠔😜串燒拼盤雞肉及豬肉、賣相好靚,好似網上燒咁😃,味道好有泰國街頭串燒味道✨冬陰功海鮮湯你有無見過咁多料,最大驚喜居然有帶子😵,巳經有2隻大蝦🦐仲有埋帶子😱,酸辣度好岩我💯黃咖喱軟殼蟹配蒜蓉包咖哩香濃、熱辣辣蒜蓉包沾咖哩係無敵,軟殼蟹仲要超級大隻,啖啖肉🤤,如果有埋白飯我諗D汁都無得剩😎招牌泰式青芒魚🐟呢個必定要叫,首先我喺香港未見過,我要食只有去泰國先食到🥲,首先成條魚起肉炸到酥脆,上面滿滿青芒絲沙律、腰果、
我呢個泰妹終於唔駛落九龍城先食到正宗泰菜喇😍

串燒拼盤

冬陰功海鮮湯

黃咖喱軟殼蟹配蒜蓉包

招牌泰式青芒魚🐟
呢個必定要叫,首先我喺香港未見過,我要食只有去泰國先食到🥲,首先成條魚起肉炸到酥脆,上面滿滿青芒絲沙律、腰果、花生、紅乾蔥等等
酸酸辣辣好惹味既一款泰菜👍🏻

甜品🍮
椰汁西米糕,比平時大件,底層係西米及粟米,面層係濃濃椰汁味,係泰國甜品代表😁

🧉椰青味道清甜,最吸睛既係,佢印埋餐店名落去,型格到極✨

🌿香茅薑蜜,係我最既香茅飲品,加有薑蜜,暖暖地飲落好舒服🌹
  • 四色小食拼盤
  • 冬陰功海鮮湯
  • 黃咖哩軟殼蟹
  • 招牌泰式青芒魚
2021-12-13 26 瀏覽
上到去餐廳一開開lift 門,設計有別於一般泰國餐廳,有啲似去咗酒吧feel咁🤩好新派,連枱上面嘅餐具都明顯地有襯過😍🌟泰式煎蠔餅 $118🌟因為太多款式嘅關係,我同朋友都揀唔到想食咩,就問下泰籍既店員,就推介我哋蠔餅,心諗泰國菜都有蠔餅既咩🤔真係估佢唔到😂又幾好味,蠔仔既份量十足,完全無偷工減料,仲有就得要點埋佢哋附上既泰式汁醬,味道仲好食😋🌟泰式青芒魚 $198🌟青芒魚係一坐低就推介我哋食,嚟到仲以為嚟錯左,以為會有個明爐裝住,因為一向去食泰國菜既魚都係咁😂😂😂😂原來青芒魚係咁既😂魚塊係經過油炸至脆卜卜,上面鋪滿了香料,有酸味味既竹筍、腰果等等配菜,感覺食緊中式既糖醋魚咁,不過呢個係泰式🤣🌟芒果蟹肉炒飯 $118🌟加埋個炒飯就飽曬了😍第一次食用芒果整既炒飯,又幾夾喎🤤芒果一啲都唔酸,每啖飯都充斥住蟹肉絲,好夠火候既一道炒飯💯🌟椰青 $48🌟嚟到食泰國菜,要飲椰青先係完滿既一餐泰國菜,話時話每日見到有椰青都會order🤩🤪📍 Chang Thai Restaurant & Bar (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓

🌟泰式煎蠔餅 $118🌟

🌟泰式青芒魚 $198🌟

🌟芒果蟹肉炒飯 $118🌟

🌟椰青 $48🌟

銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
🇹🇭小食拼盤(雞中翼, 糯米腸, 春卷,雞jor ) $118值得一題嗰個雞jor 超級好食! 感覺有啲似春卷外表完全唔硬!會咬到雞肉同粉絲味道適中 雖然煎炸但沒有感覺到油膩 入口好香🤤🤤有啲似炸咗嘅春卷 但咬下會有粉絲 10分入味!糯米腸粒! 一咬好似爆開咁 超級特別嘅口感🤩🇹🇭豬頸肉炒粉絲 $118超足份量 我估呢度應該有兩塊半嘅大豬頸肉🤣 淨係食過燒豬頸肉都已經值回票價🤤仲要個炒粉絲超好味 又係勁野味勁有胃口 而且仲一啲都唔油! 🇹🇭泰式炒青口 $138青口外加九層塔 香菜 燈籠椒姜 不知名泰國香料(一粒粒青豆) 好野味 勁有泰國風味 完全唔腥!!!好特別值得一試! 另外叫左珍多冰 $32 & 香茅薑蜜$26個香茅靈物超級重薑味 但係入口舒服!好似置身於泰國咁🤣仲要有超多打卡位🤣
味道適中 雖然煎炸但沒有感覺到油膩 入口好香🤤🤤
有啲似炸咗嘅春卷 但咬下會有粉絲 10分入味!

糯米腸粒! 一咬好似爆開咁 超級特別嘅口感🤩

🇹🇭豬頸肉炒粉絲 $118
仲要個炒粉絲超好味 又係勁野味勁有胃口 而且仲一啲都唔油!

🇹🇭泰式炒青口 $138
好野味 勁有泰國風味 完全唔腥!!!好特別值得一試!

另外叫左珍多冰 $32 & 香茅薑蜜$26
個香茅靈物超級重薑味 但係入口舒服!好似置身於泰國咁🤣

仲要有超多打卡位🤣

2021-12-12 26 瀏覽
今日又同朋友去咗銅鑼灣搵嘢食,知道呢m開咗間新嘅泰國餐廳一於去試吓!🤩呢間餐廳裝修得相當舒服、枱與枱之間都唔會太迫,非常不錯!👍餐牌易睇,價錢亦都大眾化我哋就叫咗以下食物一齊share~🥢青咖喱雞肉咖喱椰香味不會太過重,愛辣嘅人是非常適合! 雞肉有好多,滑嫩好吃,食完雞肉發現仲有好多咖喱,決定叫個蒜蓉包,吸返啲醬汁🤩蒜蓉包焗得非常之香 ,蒜蓉味到十足熱辣辣! 蒜蓉包配上青咖喱,超級好吃!🥢冬陰功海鮮炒飯,非常新奇嘅配搭!冬陰功湯就飲得多,炒飯就未試過~味道喜出望外,有淡淡的冬陰功湯味道,唔會太辣,有大蝦幾隻丶魷魚🦑丶青口等等 非常滿足🥢原條燒魷魚🦑一上枱覺得好震撼,非常大條! 火候燒得好好,已經切好哂,配上酸酸甜甜嘅醬汁,清新又好吃我哋仲叫咗椰青🧉同青檸梳打🥤,一邊食住熱辣辣嘅泰菜,一路飲透心涼嘅凍椰青水,非常舒爽!❤️
今日又同朋友去咗銅鑼灣搵嘢食,知道呢m開咗間新嘅泰國餐廳
一於去試吓!🤩
呢間餐廳裝修得相當舒服、
枱與枱之間都唔會太迫,非常不錯!👍

餐牌易睇,價錢亦都大眾化

我哋就叫咗以下食物一齊share~

🥢青咖喱雞肉
咖喱椰香味不會太過重,愛辣嘅人是非常適合!
雞肉有好多,滑嫩好吃,
食完雞肉發現仲有好多咖喱,決定叫個蒜蓉包,吸返啲醬汁🤩

蒜蓉包焗得非常之香 ,蒜蓉味到十足熱辣辣!
蒜蓉包配上青咖喱,超級好吃!

🥢冬陰功海鮮炒飯,非常新奇嘅配搭!
冬陰功湯就飲得多,炒飯就未試過~
非常滿足

🥢原條燒魷魚🦑

2021-12-11 30 瀏覽
精緻高質 IGable 西泰式Fusion 餐廳環境優雅,裝修簡單得黎好有格調餐廳坐位闊落,非常舒適簡單幾盞吊燈點綴成個氣氛餐廳有卡位 、吧枱位仲有個VIP房有個好秋天Feel打卡位可以好好享受秋意盎然之美風味小食拼盤 $118Snack Platter 有齊春卷蝦餅魚餅雞翼自細鍾意食香口野呢個拼盤咩炸物都齊熱辣辣上台好加分可惜份量太多2個人食咗一碟已經有D飽黃咖喱炒軟殼蟹配法包 $288Stir-fried Yellow Curry Soft-Shell Crab with Bread 是日法包售罄 轉咗薄餅有種因禍得福感覺軟殼蟹份量好多 對得住價錢有突個咖喱睇落好稀實則濃度稀稠剛好唔係泰辣 係帶甜似乎係迎合香港人口味改製而成泰式燒牛扒 $188Thai Grilled Beef Steak 呢個燒牛相當嫩每片牛扒厚薄適宜呢道菜的成功醃料功不可沒為菜式添上泰國風情突出牛味之餘 亦冇喧賓奪主泰式奶茶  $24Iced Thai Milk Tea 知道泰式奶茶偏甜特登叫少甜😊食肉獸好滿足下次想叫埋冬陰功 泰式生蝦同有個超靚打卡飛天鞦韆造型的四式小食拼盤下次絕對會再來環境菜式心思都對得住價
精緻高質 IGable 西泰式Fusion 餐廳
環境優雅,裝修簡單得黎好有格調
餐廳坐位闊落,非常舒適
簡單幾盞吊燈點綴成個氣氛
餐廳有卡位 、吧枱位
仲有個VIP房

下次絕對會再來
環境菜式心思都對得住價錢
2021-12-06
2021-12-11 28 瀏覽
呢間係銅鑼灣食廈L.Square7樓嘅🇹🇭泰國餐廳🍽裝修幾有格調🥰。重點係佢門口位🤩有個吊椅打卡位😍好吸引眼球😆!呢度環境感覺舒適又幾有☺️氣氛,好適合同朋友一齊一路😆傾偈一路食嘢😋。第一次食冬陰功🦐海鮮🦑炒飯,感覺幾特別🤩,有冬陰功湯🤤果種酸辣香甜好開胃😋,而且入面有唔少海鮮🥰!泰式🇹🇭風味小食🤤拼盤好大盤🤩,入面有春卷、🦐蝦餅、🐟魚餅、🐓雞翼同埋泰國腸。我特別欣賞單骨🦴雞翼,鬆脆肉嫩🤤好香口,另外春卷同🦐蝦餅都係我心水😋。原條燒魷魚🦑十分大條,🔥燒嘅火候啱啱好👍,外表金黃色🤩香氣四溢!魷魚🦑肉雪白如玉,極之嫩滑鮮味🤤,沾少少🤏佢跟嘅🇹🇭泰式辣汁🌶,惹味非凡😋!

重點係佢門口位🤩有個吊椅打卡位😍好吸引眼球😆!

2021-12-09 31 瀏覽
招牌泰式青芒魚:做法好特別我都係第一次食,用左青木瓜配上甜甜辣辣嘅醬汁,辣度可以接受,魚身已經切件先再去炸吸晒d醬汁又方便放入口,估唔到咁好食,唔怪得叫招牌菜👍🏻👍🏻👍🏻風味小食拼盤:有春卷、蝦餅、魚餅、雞翼同腸,樣樣食下滿足晒所有嘅願望就係正。泰式青木瓜沙律🥗青木瓜好爽口配埋青豆、蕃茄仔最主要佢地個醬汁唔辣我食到😂所以覺得開胃好味。青檸梳打🥤食泰國野更係飲返杯梳打啦⋯⋯清新又解渴。

青檸梳打🥤食泰國野更係飲返杯梳打啦⋯⋯清新又解渴。
2021-12-07
2021-12-08 38 瀏覽
🍍菠蘿海鮮炒飯$128好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 炒飯乾身同粒粒分明,而且每一粒飯都均勻沾上黃姜粉。配料亦相當豐富包括魷魚、蝦仁、臘腸、肉鬆、腰果、青紅椒、提子乾和帶子等等,每一口飯都香氣十足。不得不提嘅係佢嘅腰果非常香脆,肉鬆超香,喂整嘅炒飯加分不少。小編認為係必點菜式!🐥泰北椰汁雞湯 $128好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻店家嘅椰汁雞湯係會火鍋形式上碟,一路飲佢會一邊加熱,慢慢飲都唔會凍哂,冬天飲佢簡直一流。佢嘅配料都係好多,例如菇類、雞肉、蕃茄和芫荽等等。因為小編帶咗小辣,所以唔會太辣,怕食辣嘅朋友都可以嘗試一下。🐟泰式酸辣明爐魚 $208好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 明路魚一樣都係會用火鍋形式上碟,條魚好大條之餘仲有好多湯汁,叫咗呢個菜式,除咗食魚仲有湯飲超級抵食。魚嘅表面有好多嘅香料,包括洋蔥、辣椒、芫荽和豬肉碎。條魚新鮮唔會腥,亦都唔會有太多細骨。🍹龍眼冰 $32好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 小編好鍾意呢杯龍眼冰,因為佢唔會太甜之餘,又充滿龍眼嘅香氣,非常生津解渴。🧉椰青 $48好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 椰青大大粒,入面嘅椰水非常香甜,夜肉亦都好鮮嫩,輕易就刮到出
菠蘿海鮮炒飯

🍹龍眼冰 $32
椰青

🧉椰青 $48
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
椰青大大粒,入面嘅椰水非常香甜,夜肉亦都好鮮嫩,輕易就刮到出嚟。跟餐叫只係需要$22 ,真係超值價錢。

🪑環境
環境相當雅致,氣氛有啲浪漫,無論係同閨蜜聚餐定係同伴侶撐枱腳都非常適合。適合一至八人入座。

以下係餐牌俾大家參考一下:
2021-12-08
菠蘿海鮮炒飯
泰北椰子雞湯
泰式酸辣明爐魚
龍眼冰
椰青
銅鑼灣有好多好嘢食,通常唔知食啲咩好就先約咗朋友去銅鑼灣先,今晚行行吓就去咗L square,見到有泰國菜就去咗試吓。最最最想推介俾大家嘅就係泰式蝦炒飯,吵得非常之香又有鑊氣,雖然有少少油,但係好香口,配上嘅臘腸亦都煎得非常之香脆😋另外就係叫咗生菜包,豬肉碎非常之入味,混合左香茅等等嘅香料,令到成個肉碎好有層次感,而且豬肉碎嘅辣味非常之濃郁,加埋脆卜卜嘅生菜好match!另外仲叫咗個燒魷魚,都幾香口嘅,醬汁好泰式開胃。飲品方面一定要推薦一下椰青,不嬲減肥開嘅我都會鍾意飲椰青,呢一度嘅椰青唔單止好清甜仲非常之厚肉,飲完個椰青仲可以刮返啲嘢肉出嚟當甜品食👍🏻👍🏻😍朋友就叫咗杯龍眼蜜都唔錯~環境都好靚好relax

另外仲叫咗個燒魷魚,都幾香口嘅,醬汁好泰式開胃。

環境都好靚好relax
2021-12-08 50 瀏覽
《Chang Thai》銅鑼灣上星期經過銅鑼灣見到有間新開張既上樓泰國菜,所以就約今個星期去試下😋因為準時收工所以6點幾就去到,當時末有其他客人,我可以放肆咁去影相😆餐廳喺7樓,有落地玻璃感覺好舒服,餐廳走型格路線有吧枱,真係幾適合飲酒傾計🤭今次就先試下晚餐😙<黃咖啡炒軟殼蟹配法包>$288打開餐牌已經比佢吸引左☺上枱時好有驚喜,佢竟然係用黑色既圓法包,同餐廳格局好襯,好型😎黃咖哩好似岩漿咁流出黎,配2隻肥大肉厚既軟殼蟹🤤黃咖哩入面有好多配料,好香而不太辣,好係超級好食,🙌🙌🙌🙌大力推薦<風味小食拼盤>$118拼盤包括左蝦餅、魚餅、春卷、雞翼同蝦片🥰蝦餅好彈牙蝦味都好濃,魚餅好得意,口感似肉餅咁,冬蔭功味好重😋春卷同雞翼炸都好香,蝦片唔駛講一定清哂🤣🤣🤣<泰式無骨鳳爪沙律>$88先講份量,無諗過咁多😅好似食極都仲有咁,佢個沙律汁調較得幾好,酸辣度適中,筮人覺得非常抵食總結:環境好舒服夠relax(有片)而且好食,見到好似有間party房😅咁又幾正喎見到隔離枱串燒同燒牛肉好吸引,期待下一次試下🥰
《Chang Thai》銅鑼灣

<黃咖啡炒軟殼蟹配法包>$288

黃咖哩炒軟殼蟹配法包

<風味小食拼盤>$118

春卷同雞翼炸都好香,蝦片唔駛講一定清哂🤣🤣🤣

風味小食拼盤

<泰式無骨鳳爪沙律>$88

泰式無骨鳳爪沙律

見到隔離枱串燒同燒牛肉好吸引,期待下一次試下🥰

黃咖哩炒軟殼蟹配法包
風味小食拼盤