2021-12-07 31 瀏覽
今日去左這間位於cwb新開的餐廳食飯, 好開心,因為D renovation 好新潮。有"象"的形象。我們order了四式小食併盤包括生蝦,柚子沙律等,串燒隻拼包括雞肉及豬肉,主菜有燒美國prime 肉眼及黃咖哩軟殼蟹等,樣樣都係經典。我最喜歡的要算係佢的肉眼了,因為佢D飯整到好似sushi咁,加一塊牛肉上去,好像和牛sushi, 黃咖哩軟殼蟹上的農夫包點上了黃咖哩汁,更是一絶。另外,佢地服務都好好,服務生面帶笑容,有問我地食成點,係個到dinning成個過程都好愉快,以後會再去!
2021-12-07 30 瀏覽
#除咗台灣仲想去邊 #泰國.而家未出得去,就要食嘢補返數攸桐媽我除咗台灣都好鍾意泰國架 (沙華啲吸.....🙏🏻🙏🏻)所以今次去食泰國嘢!.Chang Thai Restaurant & Bar📌銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓.我一唔都好鍾意食一樣泰式小食就係 #酸辣鳳爪 啦~而其他嘅泰式食品我都好鍾意架因為我鍾意食辣辣哋嘅嘢嘛!🤤🤤.♦️前菜我叫咗 #青木瓜沙津 個木瓜沙津🥗酸酸哋好開胃呀而且酸度適中木瓜又夠幼細同爽口份量好多呀!成坐山⛰咁高.♦️我就咩都有啲想食,所以就叫咗 #泰式小食拼盤 有蝦餅🦐、魚餅🐟、雞翼🐓同春卷蝦餅用料新鮮,好香蝦味之餘又爽口彈牙魚餅我自己感覺就一般啦可能係我自己唔太鍾意魚餅個味但我朋友就話超好食☺️春卷係素春卷嚟,但都一樣香脆可口而且裡面嘅粉絲好入味,但又唔會太淋.♦️最後主食就點咗個 #泰式黃咖哩軟殼蟹包黃咖哩甜甜哋,啲包吸哂啲咖哩汁又甜又軟不過包就有少少實如果可以鬆化返啲就吸到更多汁就正啦!而個軟殼蟹,好鮮甜同你食肉蟹差唔幾!!👍🏻👍🏻👍🏻.整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣味道:🟣🟣🟣🟣🟣服務:🟣🟣🟣🟣🟣環境:🟣🟣🟣🟣🟣地點:🟣🟣🟣🟣🟣
#除咗台灣仲想去邊 #泰國
而家未出得去,就要食嘢補返數
攸桐媽我除咗台灣
都好鍾意泰國架 (沙華啲吸.....🙏🏻🙏🏻)
所以今次去食泰國嘢!
Chang Thai Restaurant & Bar
我一唔都好鍾意食一樣泰式小食就係 #酸辣鳳爪 啦~
而其他嘅泰式食品我都好鍾意架
因為我鍾意食辣辣哋嘅嘢嘛!🤤🤤
♦️前菜我叫咗 #青木瓜沙津
個木瓜沙津🥗酸酸哋好開胃呀
而且酸度適中
木瓜又夠幼細同爽口
份量好多呀!
成坐山⛰咁高
♦️我就咩都有啲想食,所以就叫咗
#泰式小食拼盤
有蝦餅🦐、魚餅🐟、雞翼🐓同春卷
蝦餅用料新鮮,好香蝦味之餘又爽口彈牙
魚餅我自己感覺就一般啦
可能係我自己唔太鍾意魚餅個味
但我朋友就話超好食☺️
春卷係素春卷嚟,但都一樣香脆可口
而且裡面嘅粉絲好入味,但又唔會太淋
♦️最後主食就點咗個 #泰式黃咖哩軟殼蟹包
黃咖哩甜甜哋,啲包吸哂啲咖哩汁
又甜又軟
不過包就有少少實
如果可以鬆化返啲就吸到更多汁就正啦!
而個軟殼蟹,好鮮甜
同你食肉蟹差唔幾!!👍🏻👍🏻👍🏻
整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣
味道:🟣🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣🟣🟣🟣
總括嚟講,Chang Thai Restaurant & Bar位於鬧市又坐位寬敞
裝修新穎,又可以book 場做party
鍾意食泰國菜嘅你哋
都快啲試吓啦
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
@changthaihk
#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #6B29production #路邊研究事務所 #6B29 #ChangThai #銅鑼灣美食 #香港美食 #大小帳 #互追 #followforfollow #hk #hkmama #hkmami #二胎媽媽 #hkkol #foodie #hkfoodie
2021-12-07 532 瀏覽
早前朋友介紹咗呢間新開既泰式餐廳,有日出開銅鑼灣就即刻走上去試。一開𨋢就見到一個波希米亞風的打卡位,忍唔著影咗兩張先坐低餐廳唔算好大,當日星期一都坐到8成滿,以樓上新開餐廳來說,成績真係好好等食物期間,聽到部分待應/廚師講泰文,相信都係泰國人做廚。睇餐牌先招牌泰式青芒魚外觀和味道都好有泰國feel。盲曹酥炸後鋪上未熟芒果(青芒)、花生、腰果、乾葱等撈成的泰式沙律。 魚肉已經切好一塊塊,方便進食,入口香脆,不過都要注意邊位的魚骨呀~ 沙律酸酸地,辣辣地,非常開胃。配上炸魚減去油膩感覺,兩個人食哂成條,連魚底d 肉都無放過。冬陰公海鮮炒飯炒得粒粒分明就基本,同時唔會炒得好乾。味道一開始覺得偏辣,但唔知係咪習慣咗又覺得無乜野,仲食到少少椰香味。炒飯裏面除了必有的蝦,仲有魷魚、帶子、菇等材料。黃金蝦餅 (4件)食泰國野點可以無蝦餅雖然寫4件,但餐廳將一開二,排得靚靚上碟。 蝦餅粉薄脆口,蝦肉打到起哂膠,入口彈牙熱香茅薑蜜個杯都有泰式風情,薑味偏重點,但又好啱呢排凍凍地飲。青檸梳打男人都係偏愛食辣野飲凍飲,解渴又解辣。
一開𨋢就見到一個波希米亞風的打卡位,忍唔著影咗兩張先坐低
等食物期間,聽到部分待應/廚師講泰文,相信都係泰國人做廚。
睇餐牌先

招牌泰式青芒魚
外觀和味道都好有泰國feel。

冬陰公海鮮炒飯
炒得粒粒分明就基本,同時唔會炒得好乾。
炒飯裏面除了必有的蝦,仲有魷魚、帶子、菇等材料。

黃金蝦餅 (4件)
食泰國野點可以無蝦餅
雖然寫4件,但餐廳將一開二,排得靚靚上碟。
蝦餅粉薄脆口,蝦肉打到起哂膠,入口彈牙

熱香茅薑蜜
個杯都有泰式風情,薑味偏重點,但又好啱呢排凍凍地飲。
青檸梳打
男人都係偏愛食辣野飲凍飲,解渴又解辣。

2021-12-06
2021-12-07 21 瀏覽
年尾又開始多飯局, 朋友介紹呢間泰國菜, 新開之餘質素相當唔錯!木瓜沙律作為開胃菜, 酸酸辣辣, 木瓜爽脆!生菜包, 本身以為普通東西, 但食落就知分別, 豬肉很JUICY, 辣度岩岩好, 超級開胃!直頭想叫多碗白飯黎送飯, 真係好驚喜!!冬蔭功湯分到4碗左右, 香料味適中, 唔會太酸太辣, 感覺是根據香港人口味而調節, 濃滑得黎很香, 難得少有我鐘意飲既冬蔭功湯!咖哩軟殼蟹是我平時食泰菜必叫的一項, 出奇地好少見咁大隻既軟殼蟹, 而且帶有肉汁, 咖哩汁香而不辣, 好吃!最後仲送左甜品比我地食, 很香滑, 好滿足! 店員服務很好, 令我地都坐左成晚!

木瓜沙律作為開胃菜, 酸酸辣辣, 木瓜爽脆!

直頭想叫多碗白飯黎送飯, 真係好驚喜!!

2021-12-07 23 瀏覽
新開泰菜於是帶埋泰國朋友一嘗。連泰國人都讚非常好食每一道菜都好滿意。炒粉絲味道超正.phad thai炒蝦金邊粉味道非常好。從來都接受唔到冬陰嘅我,呢間好掂,大家都可以試下。拼盤抵食,款式多,醬都係我鍾意嘅。餐廳環境舒適,服務好。全晚最特別係竟然每枱都有壽星😂唱左好幾次生日歌。食物好味,同朋友食得好開心,下次想試下炒飯🤤😋咁嘅環境服務同食物水準,呢個價錢抵食,本身鍾意泰菜,呢間有水準,會再帶泰國朋友去幫襯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
新開泰菜於是帶埋泰國朋友一嘗。連泰國人都讚非常好食

全晚最特別係竟然每枱都有壽星😂唱左好幾次生日歌。
食物好味,同朋友食得好開心,下次想試下炒飯🤤😋
2021-12-06
3 分鐘 (堂食)
  • 豬頸肉炒粉絲
  • 炒蝦金邊粉
2021-12-05 27 瀏覽
Chang Thai依d咁新咁潮既mix bar有老人家嚟食!泰式生蝦Raw shrimp wit Thai spicy sauce平時唔算食得多,覺得少貴。酸辣鳳爪Hot and sour chicken feet夏天食應該正d,哈哈!鳳爪好爽口彈牙,帶雞根嘅酸辣食落去冇咁肥感覺。同中菜食法口感不同,各都鐘意近期!青木瓜沙律Thai style papaya salad青木瓜比原始橙色木瓜爽口同埋比較冇咁甜,餐前食幾開胃。香草冬瓜肉碎清雞湯冬瓜好甜多汁,吸湯!香草少少辣既感覺,青蔥提味都唔錯!地道泰式豬手配白飯Thai stew pork knuckle with rice因為今個星期已經食咗兩次海南雞飯,所以今晚就揀咗泰式豬手飯!豬手份量好多!豬皮好好食,一d毛都無!好乾淨!豬手下面仲有菜,少少似打咗蜆汁嘅菜!紅咖喱牛肋肉配泰式蒜蓉包Red curry beef rib with French garlic bread紅咖喱入邊有泰式茄子、蘆筍、小蕃茄、菠蘿、牛肉同埋香草紅辣椒。泰式蒜蓉包份量可以多兩件,兩件少左d or 加小碗飯會好d。紅咖喱配飯既話會好下飯。係豬手飯拎左d,嘻嘻

泰式生蝦
平時唔算食得多,覺得少貴。

酸辣鳳爪
Hot and sour chicken feet

青木瓜沙律
Thai style papaya salad
青木瓜比原始橙色木瓜爽口同埋比較冇咁甜,餐前食幾開胃。

香草冬瓜肉碎清雞湯
冬瓜好甜多汁,吸湯!香草少少辣既感覺,青蔥提味都唔錯!

地道泰式豬手配白飯

豬手份量好多!豬皮好好食,一d毛都無!好乾淨!

豬手下面仲有菜,少少似打咗蜆汁嘅菜!

紅咖喱牛肋肉配泰式蒜蓉包

紅咖喱配飯既話會好下飯。係豬手飯拎左d,嘻嘻!牛肋肉好軟香,份量比例都ok。佢特別有菠蘿令紅咖哩帶甜!

熱香茅薑蜜
Thai honey ginger
幾重料,辣辣辣暖立立。

泰式凍奶茶
Iced Thai milk tea
唔會太甜既醒神奶茶。

最後食埋椰汁大菜糕飽哂,解哂辣!
2021-12-05 39 瀏覽
上次來到這幢大廈晚餐時,看到有間泰國餐廳剛開業,今次專程到來試試新餐廳。餐廳以深綠色、黑色及金色作配搭,昏暗燈色加上燈泡招牌,帶出一種高雅格調感,一改以住泰式餐廳固有的泰式風情裝潢。前菜拼盤包括泰國腸、木瓜沙律、生蝦及泰式鳳爪各兩碟。泰國腸:呈丸狀,外皮薄脆帶煙韌,品嘗到內餡肉與香料混和的層次感,味道帶蒜及香料味.木瓜沙律:青木瓜絲質感沙沙,味道帶清甜,質感與味道如雪梨,沙律醬汁清新更突出瓜類鮮甜,而且比例較紅蘿蔔絲多,整體口感較軟腍.生蝦:溫度屬暖,質感尚算爽口,蒜頭成蓉令蒜味輕盈分散,不會蓋過生蝦鮮味,反而辣度甚高,5小辣的我表示那是進取的辣.泰式鳳爪:鳳爪尚算爽口彈牙,帶有辣椒、香草及洋蔥等醃料,但醃料味道及酸味不甚突出火爐純熟裝飾品,並沒有明火提供,對這可用的瓦爐來說確實有點可惜,如有火源可讓食物保溫,因為串燒溫度帶涼意,肉質尚算嫩滑,串燒均沒有醃整及調味,肉鮮味尚算突出,沾上花生及沙嗲醬後更惹味。冬陰功湯的酸、辣及香料有完美的比例,冬陰功湯質感濃郁味道完滿,香料充滿湯中絕無清水味,辣度溫和後勁帶輕酸,辣而不刺喉,酸而不澀。湯料充滿有大蝦、青口、魷魚及菇等,能品嘗到湯帶輕海鮮鮮

小食拼盤

前菜拼盤包括泰國腸、木瓜沙律、生蝦及泰式鳳爪各兩碟。
豬肉+雞肉串燒

冬陰功海鮮湯

冬陰功湯的酸、辣及香料有完美的比例,冬陰功湯質感濃郁味道完滿,香料充滿湯中絕無清水味,辣度溫和後勁帶輕酸,辣而不刺喉,酸而不澀。湯料充滿有大蝦、青口、魷魚及菇等,能品嘗到湯帶輕海鮮鮮味。
泰式燒牛扒

帶有西式與日式擺盤的泰國菜式十分有特式,牛扒熟度可說是剛好,但該牛肉部位較有咀嚼感及乾身,沾上旁邊的泰式醬汁後為較乾身的飯粒與牛扒增添濕潤度,頓時覺得進食方法如壽司
黃咖哩炸軟殼蟹配法包

咖哩香料好濃郁帶鹹,不論味道或質感都富有層次感,並沒有一般泰式咖哩般油醬分離,杰度高掛包一流,鹹度較一般咖哩高,十分適合作沾醬之用,剩下之咖哩份量甚多但撈飯略嫌過鹹,原隻軟殼蟹即叫即炸十分鬆脆,沾上咖哩更添惹味,兩者是完美配搭。

整體評語:
味道-品嘗過五道餸菜後,發現餐廳製作之香料餸菜如冬陰功湯及黃咖哩特別出眾,兩者味道同樣濃郁有層次,質感同樣濃稠完滿。肉類如串燒及牛扒食材新鮮,但烹調方面需多加留意食物溫度,兩者有待涼情況。
服務-服務員有禮招待,絕不怠慢客人,唯人手不足,樓面一人同時兼顧水吧等工作,幸好當天平日人流不多,加上餐廳開洋,一覽無遺下較容易把服務員與我們連繫。
衛生-所有用具餐具也乾淨整潔,一塵不染,亦沒有崩爛,傢具地板乾爽沒有食物殘渣。
環境-較一般傳統充滿泰式風情的泰國餐廳來得高雅、寧靜及整潔,對於放工趕到的我來說,片刻寧靜是奢侈的。
抵食-個人推薦香料菜式,該完美食材及香料比例烹調出濃郁而濃稠的醬汁,在香港泰式餐廳少在的製作方法。
2021-11-18
豬肉+雞肉串燒
冬陰功海鮮湯
泰式燒牛扒
黃咖哩炸軟殼蟹配法包
超有泰味既泰國餐廳🇹🇭依間泰國店新開,一入到黎見到好靚既打卡位☺️估唔到泰國餐廳都可以影到靚靚既照片㊙️.冬陰功海鮮湯 $128超足料,啲蝦仲挑晒蝦腸同埋好彈牙😍啲湯就偏辣多啲,但飲落都好正宗👍🏽.風味小食拼盤 $118依個拼盤咩都有啲😏岩晒三心兩意既人👍🏽有雞翼,魚餅,蝦餅同春卷😇春卷入面包住係啲粉絲黎,比較特別😍.芭堤雅風味烤雞 (半隻)$148就算叫左半隻雞🐣佢都唔會比晒全雞胸😌都有好多雞髀🍗肉😎無論無雞胸定雞髀肉都好嫩口😍同埋醃得好好👍🏽好有香料味
超有泰味既泰國餐廳🇹🇭

冬陰功海鮮湯 $128

風味小食拼盤 $118

芭堤雅風味烤雞 (半隻)$148
作為銅鑼灣地膽,當然不會錯過任何食好西的機會。知道銅鑼灣L Square最近開了間樓上🇹🇭泰菜,為食的我當然要品嚐一下。由於是新開的,所以裝潢也很新,綠藍色的牆身,天花掛着像月光🌝的吊燈,還有CHANG的黃色字,相當有氣派!看完菜單後,由於選擇困難的關係,所以就叫了$688套餐:🇹🇭四式小食拼盤一上菜已經成為全場焦點,金壁輝煌的裝飾,而且可以轉動。它放上了不同前菜,分別是生蝦 x、鳳爪 、青木瓜沙律 、糯米丸串。每樣一小碟,分量剛剛好,比較特別是糯米丸串,店員說是泰國肉丸,上面有金箔,煎脆了外層,內裡有點胡椒味,很惹味。🐷x🐔串燒雙拼-豬肉 x 雞肉放在炭爐裝飾上的串燒,感覺很特別。豬肉和雞肉都燒得恰到好處,不會太燶,而裡面也鎖住了肉汁,很美味呢!🥣冬蔭功海鮮湯冬蔭功海鮮湯絕對是足料之作,開蓋之後有相當多海鮮,包括蝦、魷魚、蜆等等,而湯的椰香味亦很足,少少微辣,非常開胃,這個湯絕對是必點之選。🐮泰式燒美國Prime肉眼扒這個肉眼扒相當高質,少少燶邊,而且是半肥瘦,而且亦充滿牛味,咬下去很Juicy!由於整個套餐已經包了很多東西,它特意弄了兩個飯球,份量不多,絕對不會浪費!🍞🦀黃咖喱配軟

看完菜單後,由於選擇困難的關係,所以就叫了$688套餐:

🇹🇭四式小食拼盤

🐷x🐔串燒雙拼-豬肉 x 雞肉

🥣冬蔭功海鮮湯

🐮泰式燒美國Prime肉眼扒

🍞🦀黃咖喱配軟殼蟹配農夫包
炭燒農夫包,看到黑色的麵包,感覺很特別!而農夫包裝着微辣的黃咖喱,而最難忘的是軟殼蟹,超級熱燙燙,也有少少脆口,最後將麵包沾上咖喱來吃,相當配搭。

🥄西米露 x 千層糕
最後來了甜品,西米露充滿椰香,有粟米,變得很有咬口,而千層糕也是甜甜的,以它們作結大滿足。

🥥椰青/🐝香茅薑蜜
椰青是史上最好吃的椰青,超新鮮、青甜,令人欲罷不能;而香茅薑蜜方面,微微的辣味,幫助驅風,絕對是暖胃之選。

總括來說,這餐廳是強推,無論是環境、菜式、服務,都是達到高水準,希望下次帶一班同事試試它的午餐🤪。
  • 四式小食拼盤
  • 冬蔭功海鮮湯
  • 黃咖喱配軟殼蟹配農夫包
銅鑼灣再有新開的泰國餐廳啦👏🏻 見OpenRice 指定時段仲有7折優惠,放左工一於約埋朋友去試吓。環境幾Chill,好啱同friends 吹水飲嘢。泰式無骨鳳爪沙律,有鳳爪、西芹、洋蔥、蕃茄、紅蘿蔔絲,味道酸辣過癮。泰式海南雞,order了半份,皮薄肉嫩,不會太多脂肪,醮辣汁食一流。原條燒魷魚,口感柔軟且帶點微焦。泰北椰汁雞湯,用料十足,有雞肉、草菇、洋蔥等等,加入了椰汁,充滿椰香風味。飛天通菜,新鮮爽脆,蒜蓉去炒已經好好食。

原條燒魷魚,口感柔軟且帶點微焦。

飛天通菜,新鮮爽脆,蒜蓉去炒已經好好食。
  • 泰式海南雞
  • 泰北椰汁雞湯
香港有唔少泰國餐廳,但講到精緻又有質素,位於銅鑼灣The L .Square嘅Chang Thai Restaurant & Bar就係我哋近期嘅心水推介!一入到嚟Chang Thai Restaurant & Bar就已經覺得環境好舒服,餐廳透光度高,非常開陽!而且餐廳裝修幾型格,坐位闊落,非常舒適!重點當然係食物高質,除咗好味仲可以打卡添呀!四式小食拼盤呢個四式小食拼盤絕對係打卡嘅必叫選擇呀!呢個拼盤以飛天鞦韆為造型,而且用上金色,充滿泰國色彩。除咗外觀之外,拼盤有四款小食,分別係:泰式生蝦、泰式鳳爪、青木瓜沙律同糯米丸串,每款兩碟,夠晒兩個人食!特別鍾意泰式生蝦,入面已預先加入秘製醬汁,好滋味呀,而且生蝦每日空運直送,所以夠晒新鮮;另外,泰式鳳爪酸酸味味,非常醒胃,鳳爪彈牙好入味!另一驚喜嘅就係糯米丸串,一咬落去,肉汁就會爆出,好juicy呀!串燒雙拼呢個串燒有雞肉同豬肉各兩串,份量啱啱好,而且擺盤非常精美!食串燒嘅重點當然係沙嗲汁啦,Chang Thai Restaurant & Bar嘅沙嗲汁非常香濃,仲有好香嘅花生醬香味,令串燒更加惹味。 冬蔭公海鮮湯不得了,呢個冬蔭公海鮮

四式小食拼盤

串燒雙拼

冬蔭公海鮮湯
不得了,呢個冬蔭公海鮮湯真係超級好味呀!冬蔭公海鮮湯以每人一盅上枱,夠晒熱辣辣之餘,份量仲十足架!配料有大蝦、青口、帶子、蘑菇、草菇同唔同香料,所以味道除咗酸酸辣辣,仲帶有海鮮嘅鮮甜味,好有層次!

泰式燒美國PRIME肉眼扒
當泰式調味遇上美國PRIME肉眼扒,就係好好味囉!燒過嘅美國PRIME肉眼扒,除咗帶有一點焦香感,重點係燒嘅過程將肉嘅油份迫出,食嘅時候唔會有太油膩嘅感覺,加上燒肉嘅生熟程度啱啱好,食嘅時候一啲都唔靭,而且肉汁非常juicy!

黃咖哩軟殼蟹配農夫包
餐廳肯定呢個係二人餐?Chang Thai Restaurant & Bar嘅二人套餐份量真係唔會偷工減料!呢個黃咖哩好香,椰香十足,如果撈飯,相信我真係可以食兩碗呀!軟殼蟹炸得香口,仲有好多蟹膏,甘甜鮮美,香濃而不鹹。最後農夫包雖然索晒黃咖哩汁,但份量真係好多,我哋食咗少少就宣布投降喇!

香蕉糭、西米糕
香蕉糭用蕉葉包好,所以除咗香蕉嘅甜香味,仲有蕉葉嘅層次!香蕉糭入面仲加入咗唔少豆,所以甜度唔會太強,好啱香港人食!至於西米糕嘅椰香十足,入面仲加有粟米同芋頭,層加口感!

椰青 + 熱香茅薑蜜
呢個二人餐仲有飲品附送,好豐富呀!
2021-12-01
2021-12-01 39 瀏覽
銅鑼灣呢間新開既泰式料理,真心不錯。價錢屬於中等,人均消費大概在$250左右,但環境真的唔錯,幸運訂到窗邊仲可以飽覽維多利亞港夜景🌃,非常不錯呢。泰式無骨鳳爪沙律🥗 $88我同朋友都好鐘意食鳳爪,呢個鳳爪真係不得了,結合酸甜辣的口味,令人相當開胃,不枉我對佢既期待。😍泰北椰汁雞湯 $128超大的一煲椰汁雞湯才$128,之前係清邁試過一次相當難忘,今次終於可以再食返啦😝。我淺嚐一口,嘩!回憶返晒黎🤩!係旅行時既味道呀🥰,微酸微辣又充滿椰汁🥥的味道,保證一試就愛上🤩。而且材料超級多,起碼有3-4碗湯。馬拉盞豬頸肉炒粉絲 $118呢個豬頸肉炒粉絲依然驚喜,淡淡的蝦膏味包裹著粉絲,令人十分開胃,而且豬頸肉炒多,食極都仲有。我倆本身都飽飽地,但竟然食晒成碟主食🤣。芭堤雅風味烤雞 (半隻)$148烤雞係落單後即烤的,職員說要烤25分鐘,都幾考時間功夫👍。烤雞外焦裏嫩,口感超級正☺️👍。
銅鑼灣呢間新開既泰式料理,真心不錯。

泰式無骨鳳爪沙律🥗 $88

泰北椰汁雞湯 $128

馬拉盞豬頸肉炒粉絲 $118

芭堤雅風味烤雞 (半隻)$148
2021-12-01 47 瀏覽
🇹🇭冬陰公海鮮湯 $128上枱時係會連細既酒精膏一齊上,所以佢會keep住溫度一段時間,個湯辣度都唔錯,香料配料都足夠,幾有泰式Feel,仲有6隻蝦,size都ok。泰式串燒拼盤 $118有2串🐷豬肉、2串🐔雞肉、2串🐮牛肉,即叫即燒,個人比較鐘意雞肉,燒得幾好同滑。蝦醬肉碎炒飯 $98上碟幾靚,周邊圍住配菜,等客人自己配搭,簡自己鐘意食既野撈埋飯黎食。蝦片佢突然送上一碟蝦片,有d驚喜。有小小辣味既感覺,好味😋
冬陰公海鮮湯

🇹🇭冬陰公海鮮湯 $128

泰式串燒拼盤

泰式串燒拼盤 $118

蝦醬肉碎炒飯

蝦醬肉碎炒飯 $98

蝦片
佢突然送上一碟蝦片,有d驚喜。有小小辣味既感覺,好味😋

冬陰公海鮮湯
泰式串燒拼盤
蝦醬肉碎炒飯
2021-11-30 30 瀏覽
喺openrice 搵到間新嘅泰國餐廳今日就約埋個friend一齊黎試下一出Lift已經直達餐廳一列翡翠綠嘅吧枱好吸晴!牆上有燈黃色燈牌寫住店名好靚!睇過餐牌之後我地決定試啲特別野店家介紹嘅冬日暖笠笠邊爐!套餐好多野食有個九宮格超精美!每個格都可以獨立拎起而且用上模仿生蠔殼嘅小盆裝蠔肉好可愛😍😍盆上仲有其他海鮮,餃類同丸類另外仲有手切牛同蔬菜籃好豐富!湯底係熟悉嘅冬蔭公湯但酸甜平衡微辣醒胃乜都唔加就咁飲湯已經好正!果然暖笠笠!用冬蔭公湯打邊爐原來咁正!每款食物都好入味又鮮甜跟餐仲有我最愛嘅粉絲好吸湯好好味☺️☺️食泰國菜我通常都飲椰青不過呢度嘅drink list 有其他野吸引到我!所以叫左杯香茅薑蜜味道好特別薑味濃郁加上香茅立即有去左泰國做SPA飲果杯after drink嘅感覺😍下次再黎我覺得可以叫多啲朋友一齊黎試因為佢呢度嘅高枱俾我感覺好有屋企嘅感覺同好朋友一齊share晚餐一定係最好嘅!
喺openrice 搵到間新嘅泰國餐廳
今日就約埋個friend一齊黎試下

一出Lift已經直達餐廳
一列翡翠綠嘅吧枱好吸晴!
牆上有燈黃色燈牌寫住店名
好靚!

睇過餐牌之後
我地決定試啲特別野
店家介紹嘅冬日暖笠笠邊爐!

套餐好多野食
有個九宮格
超精美!
每個格都可以獨立拎起
而且用上模仿生蠔殼嘅小盆裝蠔肉
好可愛😍😍

盆上仲有其他海鮮,餃類同丸類
另外仲有手切牛同蔬菜籃
好豐富!

湯底係熟悉嘅冬蔭公湯
但酸甜平衡微辣醒胃
乜都唔加就咁飲湯已經好正!
果然暖笠笠!

用冬蔭公湯打邊爐原來咁正!
每款食物都好入味
又鮮甜
跟餐仲有我最愛嘅粉絲
好吸湯好好味☺️☺️

食泰國菜我通常都飲椰青
不過呢度嘅drink list 有其他野吸引到我!
所以叫左杯香茅薑蜜
味道好特別
薑味濃郁
加上香茅
立即有去左泰國做SPA飲果杯after drink嘅感覺😍

下次再黎我覺得可以叫多啲朋友一齊黎試
因為佢呢度嘅高枱俾我感覺好有屋企嘅感覺
同好朋友一齊share晚餐一定係最好嘅!
2021-11-23
2021-11-29 35 瀏覽
趁最近天氣轉冷,不妨食熱辣辣的泰國菜一解鄉愁,同小學同學到訪銅鑼灣新開既泰國餐廳飲了鮮甜的椰汁雞湯,一路keep 住助熱,天氣凍時不怕飲凍湯,好細心既服務!仲有熱辣辣香香脆脆的小食拼盤,還有惹味和賣相都一流的黃咖哩軟殼蟹焗面包係,因為係我最鐘意外面包裝同涵一齊食既完美組合。不管係family dinner定係黎girls talk 食餐好都不錯, 除左本身一個助熱既湯係細心貼心service 之外,店員們都好nice 好有交代,因為我最欣賞就係店員會講定有乜野係有得點同乜野係沽清,咁就可以快d enjoy 到食物。