在銅鑼灣工作,比較少食到高質+好味嘅泰菜,最近在l square 發現了間,新開張期間全單8折,絕對值得一去再去,因為他們的食物材料真係好好,價錢又合理,性價比好高!點了有4道菜的lunch set,真係好豐富🌟三款前菜-泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律三款前菜都好有心思,生蝦是每日新鮮整的,彈口新鮮,下面還有生苦瓜,帶出一種freshness。酸辣鳳爪辣香。青木瓜沙律則加了蒜粒香,真係好夠開胃!🌟main dish2款main dish都好高質,而且擺碟非常精緻!🐟泰式海鮮醬烤比目魚扒配野菜真係一吃難忘~ 比目魚材料靚,肉質雪白香嫩,而且烤過後仍保留了魚汁,味道甜香得來juicy,是非一般的比目魚口感😋😋另外魚下有好多蔬菜,有蘿蔔、西蘭花等,撈了魚香味,好味得來又健康。🌟紅咖哩牛肋肉伴泰式蒜蓉包非常高質,是creamy甜香少辣的咖哩, 牛肋條肉煮得好淋香,入面非常足料,有鮮甜菠蘿、泰式茄子。朋友還特登order多了碗飯食盡紅咖哩汁,真係好正他們自家製班蘭jelly甜度適中。飲品方面,椰子🥥非常清甜,好有去了泰國的感覺!非常有心思的泰式新店,絕對要再來!ps門口仲有打卡位🙈😝

點了有4道菜的lunch set,真係好豐富

🌟三款前菜-泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律

🌟main dish
2款main dish都好高質,而且擺碟非常精緻!

椰汁大菜糕

泰國椰青

非常有心思的泰式新店,絕對要再來!
ps門口仲有打卡位🙈😝
椰汁大菜糕
泰國椰青
2021-11-27 326 瀏覽
約左舊同事係銅鑼灣食野,路過L Point門口,聽到派傳單姐姐好熱情咁話樓上有一間新開的泰國菜好好食,加上試業期間有折,決定試下新野。餐廳的裝潢好有格調,燈光柔和。綠色的餐具整齊的放好,給我很舒服、很乾淨的感覺。先來一碟泰式豬肉碎生菜包試下水準。生菜好新鮮,睇到係洗過,乾淨的,可放心食用。而肉碎酸酸甜甜,好開胃。蒜蓉炒芥蘭份量好多,較爽口,最欣賞係碟菜唔會油膩,亦唔會太鹹。招牌泰式青芒魚真係好特色,一上到檯係忍唔住嘩左一聲,好 大 碟!賣相好靚,條魚有頭有尾,中間除左有炸魚塊,仲有青芒果絲、腰果、花生。青芒果絲唔係講笑,真係好夠酸,腰果好香口,係停唔到口!呢碟都係功夫野,要好有心機先砌到咁靚。炸魚塊切到好薄,係好考功夫,加埋酸酸地既汁,好開胃。個人覺得呢碟一定要食!甜品叫左芒果糯米飯,芒果好甜,如果再多啲啲椰汁就正喇經理好窩心推薦我飲熱香茅薑蜜,因為女生飲熱飲比較好,真夠細心。同事飲左椰青,連椰肉都可以食埋😂上到來先知呢間餐廳係新開,仲係試業中,原來廚師都係泰國人,最後老闆老闆娘仲親自問我地啲野食好唔好食,有無需要改善的地方,睇得出好用心想做好啲食物,你地呢個態度值得我下次再來👍🏻

餐廳的裝潢好有格調,燈光柔和。
綠色的餐具整齊的放好,給我很舒服、很乾淨的感覺。

甜品叫左芒果糯米飯,芒果好甜,如果再多啲啲椰汁就正喇

同事飲左椰青,連椰肉都可以食埋😂

2021-11-22
  • 招牌泰式青芒魚
  • 泰式豬肉碎生菜包
  • 芒果糯米飯
  • 蒜蓉炒芥蘭
2021-11-26 43 瀏覽
今晚同朋友黎左間泰國餐廳食野🤓一開門已經好有泰國風情🥰有打卡嘅搖搖櫈🥳餐廳仲有滕制嘅燈飾🤓氣氛真係好有以前係芭提雅海邊餐廳嘅感覺😆睇下餐牌,都有唔少特色野食🤤海鮮,小食,串燒等等😍我地點左以下🤓🌸黃咖喱炒軟殼蟹配蒜蓉包軟殼蟹炸得外脆內軟,多汁味道好鮮味,配埋香滑濃郁嘅黃咖喱,味道更上一層。蒜蓉包烤得脆脆,加埋黃咖喱,口感更有層次。🌼黃金蝦餅蝦餅真係炸到金黃色,外面係簿簿嘅脆皮,入面係彈牙嘅蝦肉🤤🌸飛天通菜通菜炒得好野味,味道香香又帶少少辣味😍🌼椰青椰青超多水又清甜😍仲要大大個😆可以食埋椰青肉添👍🏻

餐廳仲有滕制嘅燈飾🤓
😍我地點左以下🤓

🌸黃咖喱炒軟殼蟹配蒜蓉包

🌼黃金蝦餅

蝦餅真係炸到金黃色,外面係簿簿嘅脆皮,入面係彈牙嘅蝦肉🤤

🌸飛天通菜

通菜炒得好野味,味道香香又帶少少辣味😍

🌼椰青

椰青超多水又清甜😍仲要大大個😆可以食埋椰青肉添👍🏻
  • 黃咖喱炒軟殼蟹配蒜蓉包
  • 黃金蝦餅
  • 飛天通菜
2021-11-26 34 瀏覽
無飯主婦最鐘意放工食埋野先番屋企, 喺銅鑼灣發現呢間新泰國餐廳, 新開將期耐單點仲有8折添🤑環境裝修都好舒服, 空間感都好夠, 門口仲有靚靚打卡位。兩個叫左四樣野加野飲。泰式豬肉碎生菜包🥬一埋檯已經好香,紅蔥頭、泰式香料,加埋新鮮豬肉碎炒,絕對食得出唔係冰鮮豬,用心製作。黃金蝦餅🍤每次食泰國嘢都必叫😍蝦肉打到起晒膠,好有咬口,外層炸得薄脆香口,點泰式辣醬一流👍🏼冬陰功海鮮湯🥘辣到適中,超多配料,仲要成鍋湯有8隻大蝦🦐見到師傅新鮮剝蝦殼,老闆話係鳳尾蝦,咁既質素,絕對係良心價。泰式燒牛扒🥩一見到嘩一聲,燒得好粉嫩,外皮亦有焦香味,時間拿捏得啱啱好,入口充斥牛油香,超juicy, 大推!!真心CP 值高既餐廳💛

2021-11-26 32 瀏覽
銅鑼灣最近新開咗間泰菜餐廳,上到嚟好乾淨舒服,職員安排咗我哋坐卡位位置,都幾闊落~泰式豬肉碎生菜包,一客份量都幾多,食落唔算好辣,反而香料味就幾出,同生菜包埋一齊食好夾,生菜夠多可以包晒啲肉碎泰式煎蠔餅,蠔仔份量幾多,但略嫌炸粉太多,如果蛋漿比例多啲嘅話口感會更好,無咁油膩。泰北椰汁雞湯,煲住上,湯底濃稠,味道似落咗好多椰汁嘅冬蔭功,另外仲有啲雞肉、洋蔥、香料等,飲落好舒服,偏酸,個人幾鐘意飲呢個。原條燒魷魚,原本對呢個期望一般,但食落一啲都唔韌,仲好易咬~配埋個特製泰式酸辣醬更帶出佢嘅鮮味!呢個真係值得推介,價錢唔貴!飲品有珍多冰同咖啡~

飲品有珍多冰同咖啡~
2021-11-26 278 瀏覽
銅鑼灣一向多嘢食,經朋友介紹下發現呢一間新開泰國菜,位於駱克道L Square,集餐廳於酒吧於一身。餐廳裝潢很有格調,走高級路線,門口已經有打卡位,但價錢屬親民價,而且賣點之一餐廳廚師都是泰國本地人,自然味道充滿泰國特色。今次揀左呢個Soft opening tasting menu,期間限定新開張先有架,$108 包三款前菜、、湯主餐、甜品和飲品,lunch黎講絕對性價比高啊!三款前菜-泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律經典泰式小食包括泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律,份量多多。我最鍾意當然係泰式生蝦,夠新鮮,蝦夠爽,面層塗上泰式辣醬,味道超讚。酸辣鳳爪開胃醒神,辣得滯食幾啖青木瓜沙律幫助解辣呢。香草冬瓜肉碎清雞湯湯夠香甜,配料也夠多。紅咖哩牛肋肉伴泰式蒜蓉包每次食泰國菜一定要品嘗咖哩,今次點了紅咖哩,面層放一層厚厚的椰奶,夠曬正宗。紅咖哩只帶點香辣的感覺,咖哩很濃郁creamy,牛肋肉很腍身,完全吸盡咖哩味,同時加上菠蘿,帶點酸甜的感覺。還配上泰式蒜蓉包,一啖蒜蓉包蘸上咖哩,好惹味啊。餐廳老闆好好人還附送一碗白飯,咖哩汁絕對可以送飯食,必食推介。泰式海鮮醬烤比目魚扒配野菜另一道點上了特別

三款前菜-泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律

香草冬瓜肉碎清雞湯
湯夠香甜,配料也夠多。

泰式海鮮醬烤比目魚扒配野菜
另一道點上了特別的fusion菜。較濃較惹味的是廚師選用了泰式海鮮醬,香味撲鼻。即烤比目魚扒肉質鮮甜,無骨,而且很大塊。野菜方面也很用心製作,泰式炒野菜,特別入味。

熱香茅薑蜜
飲品方面點了這杯熱香茅薑蜜,薑味好重啊,冬天飲完一定好暖,又有香茅味。

泰式奶茶
冰泰式奶茶甜度適中,奶味濃。

甜品-椰汁紅豆湯
最後是日甜品是即煲椰汁紅豆湯,每一碗紅豆都係超級無敵多,用料十足。椰汁也放很多,啱曬鍾意食椰汁甜品的朋友。

下次黎銅鑼灣食泰國又多一個選擇了。
午餐
2021-11-26 26 瀏覽
今晚走進新穎的泰式餐廳,新派裝修格調,店內坐位好舒服,好有特色嘅餐廳,而且食物質素好高😋 餐牌設計好有特色😊泰式生蝦🦐新鮮生蝦刺身,用冰底保持温度,再配上美味泰式酸辣醬料,更突出生蝦鮮味 冬蔭功海鮮湯🍲湯入面有多隻大蝦,而且有不少菇類,味道酸辣又帶甜,就係我最愛嘅味道😋 泰式酸辣明爐魚🐟整條新鮮爐魚,浸在熱辣辣嘅豬肉酸辣湯,又有椰菜、芫茜、薑蔥等 椰青🥥原個新鮮椰青珍多冰🍹足料珍多冰,仲有大樹菠蘿肉😋

餐牌設計好有特色😊

泰式生蝦🦐

冬蔭功海鮮湯🍲

泰式酸辣明爐魚🐟

椰青🥥
原個新鮮椰青

珍多冰🍹
足料珍多冰,仲有大樹菠蘿肉😋

📍 Chang Thai Restaurant & Bar📍 銅鑼灣 •  駱克道459-461號The L .Square7樓-銅鑼灣The L. Square一向是美食集中地,最近在這裡就迎來新成員《Chang Thai Restaurant & Bar》🇹🇭「Chang Thai」的意思原來是「泰象 (Thai elephant)」🐘大象在泰國文化中一直扮演重要的角色,更是他們的國民動物所以顧名思義,這裡就是吃泰菜的啦~-步出升降機,就會看見裝潢時尚的餐廳,說是西餐廳應該都沒人懷疑~升降機口的旁邊,擺放著吊椅,打卡一流~餐廳吧檯後亮著大大的「CHANG」字樣除了普通桌椅外,還有高腳座椅跟小房間,讓客人有個較私人的用餐空間🍽-菜式多樣又有水準,賣相也十分精緻;店員親切有禮,又主動給我們介紹食物,值得一讚👍看到老闆、員工之間關係蠻不錯,氣氛融洽店員說餐廳在開業前用了一段時間讓食評家等來試菜,力臻完善,可見餐廳的誠意❤️-泰式豬肉碎生菜包 ($128)新鮮又清爽的生菜包裹香辣惹味的豬肉碎,健康又美味🥬•泰式煎蠔餅 ($118)上一次到訪泰國,坐在河邊吃著海鮮,超級享受當時也有點蠔餅,所以
📍 Chang Thai Restaurant & Bar
大象在泰國文化中一直扮演重要的角色,更是他們的國民動物
所以顧名思義,這裡就是吃泰菜的啦~
升降機口的旁邊,擺放著吊椅,打卡一流~
餐廳吧檯後亮著大大的「CHANG」字樣
看到老闆、員工之間關係蠻不錯,氣氛融洽
泰式豬肉碎生菜包 ($128)
泰式豬肉碎生菜包
泰式豬肉碎生菜包
新鮮又清爽的生菜包裹香辣惹味的豬肉碎,健康又美味🥬

泰式煎蠔餅 ($118)
泰式煎蠔餅
上一次到訪泰國,坐在河邊吃著海鮮,超級享受
當時也有點蠔餅,所以這道菜帶來滿滿的回憶啊~~🥺
蠔餅以高溫鐵板盛載,熱辣辣的,鑊氣十足♨️
外層非常酥脆,相比煎煮,更像是煎炸 XD
蛋漿裡有極多蠔仔,口口都吃得到,但一點腥味都沒有
因為油比較多,餐廳在底層放上芽菜,吸附油份
但那些芽菜特別的香,忍不住不停吃XD

泰北椰汁雞湯 ($128)
泰北椰汁雞湯
店員對餐廳的 { 冬蔭功湯 } 還有 { 椰汁雞湯 } 都很有自信,這次一於不點常吃的冬蔭功湯,嚐嚐他們的椰子雞湯 (Tom Kha Gai) 🥣
這湯椰香十足,沒有辣味,所以不吃辣的朋友都很適合
質感濃稠順口,雞肉也感覺特別滑嫩
味道有點酸酸的,層次豐富也很開胃,後來上網才看到這道菜原來會加入青檸汁的~🍋

招牌泰式青芒魚 ($198)
招牌泰式青芒魚
說到是餐廳的招牌菜,肯定有一點份量😎
上桌的時候已經特別有氣勢,魚炸至魚頭朝上,把魚肉微微切成片,再放上泰式青芒果沙律
因為魚肉事先已經切好,所以容易夾起,魚骨也不算多🥢
魚肉炸至香脆可口,配上清爽的青芒果絲、果仁,味道平衡又開胃😋

鹹肉炒芥蘭 ($98)
鹹肉炒芥蘭
鑊氣十足的炒芥蘭🥬

Menu:
2021-11-24 66 瀏覽
新開既Chang thai resturant and bar在銅鑼灣L square 7/f, 一開電梯門幾有feel,播上輕快既泰文歌! 店員幾有禮貌,先點了個火鍋,用上冬陰公做火鍋湯底,湯底非常得,夠香又夠酸!帶點香香辣感,幾惹味刺激!食物用上九宮格去盛住,特別位係蠔肉用了陶瓷蠔殼盛住,幾有特色!蠔肉飽滿多汁,就算熟左都唔會縮哂水!丸既用料都幾有質素,全部都夠爽口彈牙!牛丸味幾重牛香,蜆肉新鮮無沙,蝦肉新鮮彈牙!幾欣賞既係個粉絲,靠個冬陰公湯底令粉絲生息不少!索哂味吸哂汁,好好食。估佢唔到個泰式冬陰公火鍋都幾似模似樣,仲有8折優惠,性價比夠哂高!

銅鑼灣暫時最喜歡的泰菜餐廳~~~有一段時間沒有吃泰國菜 心血來潮 上網見到最近銅鑼灣開了這間泰國菜 上網的照片看着環境不錯 便來試一試究竟~~~來到餐廳 整體環境與上網看到的差不多 深綠色和金屬色的配搭 看下去整體很有質感 有少少似酒吧嘅感覺 餐具看着亦非常精緻~~~餐牌選擇頗多 在店員的推介底下 我們order了這幾款食物 包括有泰式豬肉碎生菜包$128 泰北椰汁雞湯$128 泰式生蝦八隻$128 泰式酸辣明爐魚$208 和兩杯飲品(龍眼冰及青檸梳打)~~~店員在介紹食物的期間非常有禮貌 有耐心 和仔細 令人未食已經對餐廳留下好印象 期間也看到店員和餐廳其他客人有講有笑 感覺溫馨~~~首先來的是泰式豬肉生菜包 生菜放在杯子裡面 貌相有特色 打卡不錯 而豬肉碎份量非常多 這個價錢來說幾抵食 肉碎帶辣勁但係又唔嗆喉 唔食得辣嘅朋友仔都完全接受到 豬肉半肥半瘦 有肉味有肉脂味 高質 有一段時間都冇食到咁好食嘅生菜包🐷~~~泰北椰汁雞湯亦是令一個必點之選 濃郁到不得了嘅稠身湯品 材料豐富 雞肉份量毫不手軟 好有驚喜🐥~~~泰式生蝦則彈牙非常 大大隻啖啖肉而且爽口 加上擺盤漂亮 令人愛不釋口🦐
銅鑼灣暫時最喜歡的泰菜餐廳
~~~
泰式酸辣明爐魚送上檯之後煮幾分鐘,d香味就開始湧現,令我地越聞越餓。扎實魚肉,一夾就知新鮮,食落亦係證實咗我地嘅觀察,魚肉越浸越入味,大大條食完非常飽足。
~~~
Chang Thai Restaurant & Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
2021-11-22 66 瀏覽
Chang Thai🐘🍽Happy Friday chill🎉約左朋友係CWB嗰頭食dinner🥳 經過L.Square,甘啱見到樓上開左間新開既泰國菜,一於去試下啦。餐廳位於銅鑼灣L.Square,地點方便就腳,由地鐵站行過嚟幾分鐘就到👍🏻 到左餐廳,餐廳經理十分熱情好客,主動過嚟介紹menu🤲🏻📖佢亦提到新店關係,花左1個月時間鑽研菜式同invite朋友上黎試菜,務求不斷改進,著重食物質素。餐廳環境舒適,裝橫別緻新穎,別具心思❤️連本menu都整得好靚!😍 近窗邊座位有多個籐製既波波吊燈裝飾,令人好relax❣️細緻位💁🏻‍♀️餐具同餐椅都係同一色系既湖綠色。泰式無骨鳳爪沙律💲88每次食泰國嘢都少不免會叫個鳳爪小食食下💕泰式鳳爪醬汁出色,清涼爽口!😜💦酸酸辣辣,十分開胃😋辣度似中辣,辣得過癮!🔥黃金蝦餅(4pcs) 💲88蝦餅色澤金黃,口感香脆!💛 調味剛好,唔會過咸。雖然係炸,但食落去完全無油膩感👍🏻經典泰式海南雞半隻🐔💲148海南雞雞味濃郁,且肉質嫩滑👍🏻 唔蘸泰式酸辣醬汁都夠味😗原條燒魷魚🦑💲168魷魚份量都幾多,切得好均匀👍🏻一上枱已經聞到好香bbq味👃🏻口感不錯,唔會韌到好似食
Chang Thai🐘🍽

泰式無骨鳳爪沙律💲88

酸酸辣辣,十分開胃😋辣度似中辣,辣得過癮!🔥

黃金蝦餅(4pcs) 💲88

經典泰式海南雞半隻🐔💲148

海南雞雞味濃郁,且肉質嫩滑👍🏻 唔蘸泰式酸辣醬汁都夠味😗

原條燒魷魚🦑💲168

魷魚份量都幾多,切得好均匀👍🏻一上枱已經聞到好香bbq味👃🏻口感不錯,唔會韌到好似食香口膠甘。配埋個泰式酸辣醬汁更惹味😜

飛天通菜💲88

平時出街食飯除左雜菜煲,其他菜基本上都好少叫。今次食泰國菜突然好想食下飛天通菜💚之前去Bangkok旅行都一定會食🥰
通菜炒得剛好,唔會好油。面頭撒左啲炸蒜好香口,鑊氣十足🔥👍🏻

泰北椰汁雞湯💲128

椰奶味香濃得黎又唔會好漏👍🏻仲好creamy添😋💦 雞湯清甜,都幾足料🤤 雞肉嫩滑 椰汁湯加左少少青檸汁,酸酸甜甜,解膩一流!

值得一提💡餐廳試業階段都有8折優惠💕
2021-11-21 102 瀏覽
一間裝修非常之精緻同埋清靜嘅泰國菜。喺銅鑼灣嘅L place 。同一棟大廈有齊好多個唔同嘅菜式,咁啱就見到呢一間泰國菜。可能係新開張嘅關係入到去都未算有好多人,但係樓下就有人派優惠券於是我哋都決定試一試佢。坐低之後我哋就揀咗幾個餸。首先嚟嘅係一個小食拼盤,佢真係好特別,係一個千秋上面放咗好多種唔同嘅泰國特色小食。例如話泰國生蝦,夠晒鮮甜。如果鍾意食辣嘅仲可以食埋佢塊青椒。主菜就係一個燒牛肉同埋咖喱軟殼蟹。燒牛肉配上佢哋嘅特別醬汁仲有加少少白飯係一個唔錯嘅配搭好值得大家去試吓。之後就係佢哋嘅咖喱汁軟殼蟹加埋蒜蓉包。蒜蓉包配咖喱汁完全係一個非常之開胃嘅菜式,食埋軟殼蟹就更加冇得頂啦。兩個冬陰功湯非常之足料,除咗有椰汁嘅香味之外仲有埋其他海鮮例如話兩隻大蝦同埋兩隻青口。唔記得講既就係佢哋嘅串燒,燒完出嚟仲有肉汁之外又唔會太硬骨骨。

2021-11-20 95 瀏覽
公司附近開咗間新嘅泰式餐廳,今日同同事上去試吓,一入去覺得環境好舒服,陽光映照入來,令坐窗邊的我感覺温暖,還發現原來這裡有間private room呢,雖然是玻璃門設計,私隱度不算高,不過總算自成一角,暢所欲言。試業期間午餐$108 ,包前菜、湯、主菜、甜品及飲品,可謂相當豐富。前菜分別係泰式生蝦、青木瓜沙律及酸辣鳳爪,Lunch有生蝦食真係非常surprise,新鮮爽口,正!青木瓜沙律相對冇乜特別,至於個酸辣鳳爪堅係辣,唔食得辣嘅朋友要小心啦。午餐包一碗「香草肉碎冬瓜清雞湯」,真係清得黎有雞湯味,肉碎唔係太見到,冬瓜都好腍,簡單得黎又好飲。主菜有五個可選,經理推薦「紅咖哩牛肋肉配泰式蒜蓉包」,聽話就無錯了,呢個咖哩真係好好食,個汁好滑好香又唔辣,牛肋肉腍而入味,加上紅椒、蕃茄、菠蘿等配料,真係忍唔住食多幾啖,蒜蓉包都香脆好味,如果想撈埋d汁仲可以叫經理送多碗飯😆真心推介一定要試!另外一個主菜「泰式海鮮醬烤比目魚扒配野菜」相比之下就無咁吸引,但其實魚扒係好食既,肉質實淨新鮮,個汁反而唔係好特出,野菜都新鮮翠綠。最後仲有個甜品,原本話椰汁大菜糕,最後變了椰汁黑糯米,唔會太甜,夠杰身,如果

最後仲有個甜品,原本話椰汁大菜糕,最後變了椰汁黑糯米,唔會太甜,夠杰身,如果椰汁味濃d仲好!

午餐仲包飲品的,我選了泰式奶菜,好啱我口味,通常泰式奶茶話比較甜,但呢個我覺得適中,喜歡佢茶味濃,而且好滑!推介!
2021-11-19 87 瀏覽
近排好多時去L.Square食飯,又有一間新餐廳「Chang Thai Restaurant & Bar」,今日試吓先~ 餐廳裝修以幾型格,坐得舒服~ 店長熱情款待,詳細介紹菜式,亦會同客人傾計溝通,仲會請客人飲嘢😆👍🏻,非常熱情,細心👍🏻💕 Lunch set 包括前菜、湯、主菜、甜品、飲品,各款都係$108,新開張仲要有八折😍,真係非常抵食😍👏🏻三款前菜/ 湯前菜有泰式生蝦、酸辣鳯爪、青木瓜沙律,全部味道都好好👍🏻 香草冬瓜肉碎青雞湯都好香甜,好味😋紅咖哩牛肋肉拌泰式蒜蓉包 $108賣相討好👍🏻 牛肋肉好淋,紅咖哩好香甜,微辣,好好味呀😵😋 蒜蓉包好香好脆,正👍🏻 店長仲配多個白飯俾我地餸咖哩汁食,正👏🏻😋泰式海鮮醬烤比目魚扒配野菜 $108比目魚扒好大塊呀😍 肉質好鮮嫩呀👍🏻 味道好好😋 波蘿雞肉炒飯 $68連拌碟都好有心思👍🏻 波蘿同雞肉都好多,新鮮好味👍🏻 椰汁西米露唔太甜,夠健康👍🏻有機會一定會再去👍🏻

三款前菜/ 湯

紅咖哩牛肋肉拌泰式蒜蓉包 $108

泰式海鮮醬烤比目魚扒配野菜 $108
比目魚扒好大塊呀😍 肉質好鮮嫩呀👍🏻 味道好好😋

波蘿雞肉炒飯 $68
連拌碟都好有心思👍🏻 波蘿同雞肉都好多,新鮮好味👍🏻

椰汁西米露
唔太甜,夠健康👍🏻

有機會一定會再去👍🏻
2021-11-18 84 瀏覽
大家都知銅鑼灣搵食吾難,要搵好食又好坐嘅地方就……,最近愛上左樓上食肆,貪佢地好坐,夠靜,食物質素又吾會太差。今日去左試間新開嘅泰國餐廳食lunch,地方吾算太大,有張長bar枱整飲品,小食,甜品,旁邊就有間vip房,見到好多生日佈置,原來前一日有人系度包場慶祝生日,又幾好喎,夠晒privacy。lunch選擇都吾算少,價錢都合理,重點系要坐得舒服,吾會食完就比人趕走嘅感覺。香草肉碎冬瓜湯,清清地帶點胡椒味,好有泰國feel小食包括泰式生蝦,青木瓜沙律,酸辣鳳爪,一啲都吾馬虎,感覺良好海南雞飯 ~ 雞都好滑,配有雜菜系底。紅咖哩牛肋肉配蒜蓉包,好多牛肋肉呀,又夠林,如果多2塊蒜蓉包就更perfect啦lunch set加錢就可以order椰青,大大個又青甜最後重有甜品,超級滿足嘅一餐, 呢間有下次

香草肉碎冬瓜湯,清清地帶點胡椒味,好有泰國feel

海南雞飯 ~ 雞都好滑,配有雜菜系底。

lunch set加錢就可以order椰青,大大個又青甜

最後重有甜品,超級滿足嘅一餐, 呢間有下次

2021-11-17
午餐