招聘中
月薪
餐廳: Chatterbox Express
資訊:

2023-03-11 90 瀏覽
公事繁忙,於公司附近吃個快餐再返回辦公室拼搏,獅城雞飯永遠是首選相比起尖沙咀店,格局截然不同,以鮮黃色作為主要色調一室玩味元素,將雞這個吉祥物卡通化,作為裝潢上的點綴有趣的英文標語令整體感覺變得年輕化,環境乾淨,坐得舒適文華海南雞飯加$10可升級為全雞髀飯 ,啖啖無骨雞肉嫩滑無比 加$48可加配小食鹹蛋黃雞翼,面層鋪滿蛋黃茸,入口甘香時蔬參巴辣椒炒豆角鹹香脆嫩,簡直是白飯小偷惠顧套餐,餐飲可以優惠價升級為特色飲品!$8就有熱檸檬薏米水,煮得滑溜
相比起尖沙咀店,格局截然不同,以鮮黃色作為主要色調
一室玩味元素,將雞這個吉祥物卡通化,作為裝潢上的點綴
有趣的英文標語令整體感覺變得年輕化,環境乾淨,坐得舒適
加$48可加配小食鹹蛋黃雞翼,面層鋪滿蛋黃茸,入口甘香
鹹蛋黃雞翼
時蔬參巴辣椒炒豆角鹹香脆嫩,簡直是白飯小偷
參巴辣椒炒豆角
熱檸檬薏米水
2023-03-10
鹹蛋黃雞翼
參巴辣椒炒豆角
熱檸檬薏米水
3K
2023-03-10 54 瀏覽
星加坡最出名嘅係文華酒店海南雞飯。自從進駐香港後,我不用搭飛機去食啦,實在方便至極。今日就去了太古城分店。文華海南雞飯加$轉了雞脾。雞皮金黃色澤有彩光,皮與肉之間有一層透明啫喱狀嘅物質,吃起來非常滑嫰。有驚喜。肉質鮮嫩,肉味香濃。有三款醬汁,我比較喜歡橙色那款,少少辣度,增添惹味性。雞油飯不油不膩,有脂香,越食越想食。凍美祿哥斯拉淨係名字已經好搞笑。一粒粒脆波波,滿滿朱古力香甜。混合雪糕,又滑又濃香,好飲。
今日就去了太古城分店。

文華海南雞飯
肉質鮮嫩,肉味香濃。
有三款醬汁,我比較喜歡橙色那款,少少辣度,增添惹味性。
雞油飯不油不膩,有脂香,越食越想食。

凍美祿哥斯拉
淨係名字已經好搞笑。
一粒粒脆波波,滿滿朱古力香甜。混合雪糕,又滑又濃香,好飲。

2023-03-09
一向都好鍾意食海南雞飯,Chatterbox 係高水準的代表,之前去K11就係坐低慢慢食,太古依間就係Express的,可以坐低自己掃QR code落單。文華海南雞飯,加10蚊可以升級雞髀,肉質好嫩!唔會有好大舊既肥膏,雞皮都好香又唔會油膩,好值得升級,雞油飯好香,飯質軟綿綿,配埋甜豉油同埋酸甜醬好夾!招牌雞肉喇沙,份量足料,雞肉都係一樣咁滑,喇沙湯底香濃偏甜,唔會咸!魚片都好夾口彈牙,幾正! 跟餐會包一杯飲品,可以簡奶茶、咖啡、汽水,兩個人食都係2百幾蚊,係太古都算係抵食之選!

2023-03-03
  • 文華海南雞飯
由於太古城內嘅呢一間星加坡菜餐廳一向都係我嘅至愛 因為佢裝修簡單俐落 上菜速度快 嘢食都好有質素 而且位置又多唔使等位 好多時簡簡單單食一個雞飯或者肉骨茶就醫飽個肚簡單直接今日就趁週末同朋友嚟聚下舊喇 買咗我最愛嘅 #文華海南雞飯 配奶茶 雞肉今日好嫩滑而且份量都幾多 我就鍾意佢畀啲蜜糖我加奶茶 就加少少落海南雞飯到 雞肉加蜜糖更加鮮甜 而且好好餸飯 套餐有個雞飯 好香濃 一啲都唔油 仲有一個雞湯加豆腐 真係一個好豐富嘅一餐🫖錫蘭奶茶 奶茶味濃啱 香港人口味另外朋友就嗌咗個比較新鮮嘅配搭就係#肉骨茶配米線 米線配上淡嘅肉骨茶湯真係好開胃 而且唔會太飽個湯可以飲 另外有四五支骨啖啖肉 佢個甜豉油真係好鮮味 🦋套餐可以免費加杯 #有機雜莓茶 香味撲鼻感覺得好健康呀 我選擇落少少蜜糖更加甜蜜蜜 💕呢間新加坡實為是好好嘅水準真係值得介紹

簡單直接今日就趁週末同朋友嚟聚下舊喇

肉骨茶米線
  • 新加坡肉骨茶麵線
  • 美祿恐龍
2023-03-04 51 瀏覽
去過新加坡都聽過文華大酒店Chatterbox海南雞,未去新加坡可以去Chatterbox一試新加坡過江龍入到餐廳都幾光淨舒服,餐廳food count 形式,去counter 落order搵位坐食物都多選擇,除左海南雞,肉骨茶、喇沙都好出名,另外仲有少粉面飯海南雞飯係 Chatterbox招牌菜之一,海南雞去骨,食落雞肉十分嫩滑,有雞味,點上特製雞醬感覺好fresh,果然味道好觸特,加埋香氣十足油飯,$112 唔算平,但質素對等住價錢炸豬扒喇沙 喇沙湯底好creamy香濃喇沙,喇沙同椰香味balance,麵條掛湯香濃喇沙,仲有豆卜、魚片、香口豬扒。雖然唔大碗,女仕胃口唔大既話應該好飽,仲有好漏足感覺每個餐都有餐茶,茶葉用fair trade,飲落好香

炸豬扒喇沙

每個餐都有餐茶,茶葉用fair trade,飲落好香
2023-03-04 40 瀏覽
之前係 K11 Musea 開既 Chatterbox Cafe 一路都好想試今日放工路過太古城先知 Chatterbox 開左一間 Chatterbox Express 分店餐廳環境設計到快餐店模式,以方便快捷既半自助服務方式為大家帶來逾 50 年歷史既熱賣招牌文華海南雞及各款正宗新加坡美食務求令大家用抵食價錢歎到酒店級佳餚,就算飛唔到去新加坡,大家都可以輕鬆嘆到新加坡滋味食物方面:文華海南雞飯 (升級雞脾) : 啖啖無骨雞脾肉嫩滑滋味,雞皮爽滑無脂肪,蘸上特製黑豉油、薑蓉、辣椒蓉,配雞油飯及湯豆腐湯一齊食,必試招牌菜咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅 : 濃郁嘅咖喱香及椰香,加上嫩滑又入味既豬肋骨,撈白飯一流,香脆薄餅再蘸少少咖喱汁食,夠曬滋味椰子雪糕咖央三文治 : 鬆軟既多士包配上濃郁味道既椰子雪糕及幼滑咖央醬,必食既新加坡甜品Ours Tips : 晚市套餐配飲品及可以優惠價加配小食、時蔬、甜品

食物方面:

2023-03-03
  • 椰子雪糕咖央三文治
2023-03-02 39 瀏覽
Chatterbox Express (太古)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•文華海南雞飯 $112•招牌雞肉喇沙 $122•椰子冰茶+$16•錫蘭奶茶 $0(跟餐)••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:呢間餐廳雖然係快餐形式,但質素都幾唔錯😁👍🏻推介喺附近返工嘅人試吓。新加坡菜又點少得海南雞飯同喇沙,各叫咗一款試吓,海南雞飯賣相唔錯,每舊雞都啖啖肉,雞皮夠彈牙,附有三款醬,每款都幾有心機整,特別係薑蓉,好香,令雞肉味道昇華。個油飯都唔錯,唔油但有調味,粒粒分明亦唔乾,再配一個湯,果然係其中一款招牌。☺️喇沙都幾唔錯,湯底好濃,配有魚片、蛋、芽菜,個湯底即使咁濃都食得出雞肉嘅肉味,麵底則使用米線,幾有趣🤣最令我驚喜嘅係杯特飲🤣🤣椰子冰茶,本來以為係純茶嘅,原來係椰子味嘅奶茶再配椰子奶蓋,🥺🥺個椰子奶蓋好濃,份量都好多,而且無叫少糖都唔會太甜,好啱我嘅口味!至於跟餐嘅錫蘭奶茶都幾順滑,唔飲奶茶仲可以揀鮮磨咖啡/有機茶/罐裝汽水,加錢都有其他特飲~!唔夠就仲有唔
Chatterbox Express (太古)
♥️餐點:
•文華海南雞飯 $112
•招牌雞肉喇沙 $122
•椰子冰茶+$16
•錫蘭奶茶 $0(跟餐)
♥️食評:
至於跟餐嘅錫蘭奶茶都幾順滑,唔飲奶茶仲可以揀鮮磨咖啡/有機茶/罐裝汽水,加錢都有其他特飲~!唔夠就仲有唔同甜品,實好滿足☺️
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
Chatterbox Express
太古太裕路7號建安閣地下G515號舖

2023-02-28 38 瀏覽
Chatterbox 喺K11 Musea嘅分店好受歡迎,而港島其實都有分店位於太古城不過就以express 形式菜式方面大部分都一樣~ 嚟到梗係要食招牌海南雞~🐔《 文華海南雞飯 💲112 》➕💲10 升級雞髀🍗雞肉以50分鐘慢煮,入口鮮嫩滑溜,配秘製辣椒醬、黑醬油及薑蓉,好惹味~湯有滑豆腐🍚香飯以雞湯及雞油烹煮,粒粒分明香噴噴~➕💲10 升級 凍檸檬薏米水清甜滋潤~🍲《 星加坡肉骨茶配白飯 💲112 》平時喝開馬來西亞嘅肉骨茶,發現星加坡風味嘅肉骨茶會比較淡,亦偏重胡椒味,兩地嘅肉骨茶果然各有風味~胡椒感覺好驅寒,好適合秋冬天飲用~排骨大件,蘸點醬油幾提味~ ➕💲16 凍涼粉豆漿 大杯清爽,幾抵飲~

不過就以express 形式

菜式方面大部分都一樣~

嚟到梗係要食招牌海南雞~
🐔《 文華海南雞飯 💲112 》
➕💲10 升級雞髀🍗

湯有滑豆腐

🍚香飯以雞湯及雞油烹煮,粒粒分明香噴噴~

➕💲10 升級 凍檸檬薏米水
清甜滋潤~

🍲《 星加坡肉骨茶配白飯 💲112 》

➕💲16 凍涼粉豆漿
大杯清爽,幾抵飲~
2023-02-23
2023-02-27 338 瀏覽
平日放工,約咗朋友去太古附近買嘢,朋友想食新加坡嘢,於是揀咗 “ Chatterbox Express”餐廳佈置雖然走快餐店路線,但整體環境乾淨,坐得亦舒適。有多款晚巿套餐可以選擇外,仲有幾款精選套餐添仲有一頁飲品,真係花多眼亂今次仲送咗張$50 coupon可以下次食,真係好抵1. Set Dinner 文華海南雞飯($112) +$16 有特飲,涼粉豆漿,少甜度啱啱好。海南雞份糧多,雞肉已去骨啖啖肉好正,雞肉好滑唔會大肥,配合三款醬汁,確有酒店水準而收大眾化嘅價錢。例湯內有片豆腐,好滑㗎2. Set Dinner 炸豬扒喇沙($122),炸豬扒超級大塊,外脆內熱。喇沙湯底香濃,仲有蛋同豆卜做配菜,包埋杯蘋果茶,不用加錢,十分抵食3. 套餐加小食雞肉串燒$58,比單叫平$10,又一抵食之選整體來講,食物有酒店級水準而價錢走平民化路線,值得一試再試

餐廳佈置雖然走快餐店路線,但整體環境乾淨,坐得亦舒適。

有多款晚巿套餐可以選擇外,仲有幾款精選套餐添

仲有一頁飲品,真係花多眼亂

今次仲送咗張$50 coupon可以下次食,真係好抵

文華海南雞

涼粉豆漿

。例湯內有片豆腐,好滑㗎

雞肉沙嗲

整體來講,食物有酒店級水準而價錢走平民化路線,值得一試再試

2023-02-17
文華海南雞
涼粉豆漿
雞肉沙嗲
Chatterbox Express 文華海南雞飯,飽滿晶亮的黃油雞皮,雞肉非常之嫩滑,而且好有雞味,入口是雞油、膠質、蛋白質的交融。雞油飯,飯粒南洋香料風味的雞汁包裹,吸收曬雞汁嘅精髓雞,入口爆香👍🏻我另外追加配小食香脆薄餅,配咖喱汁及蔬菜條,薄餅即叫即整,脆薄可口,咖喱香而不會過辣,真係食完一口接一口。豬肉沙嗲,有肉汁,唔會燒到好乾身,juicy,一定要點個沙嗲醬,你食過就包你話唔夠喉。椰子雪糕咖央多士,個包好鬆軟,咖央醬香味加上清鮮而不會過甜嘅椰子雪糕,真係絕配,無得頂呀。原來涼粉配豆漿係朋友嚟架,豆味香濃,這一餐so yummy 🫶🏻
Chatterbox Express

我另外追加配小食

2023-02-26 34 瀏覽
今日去太古探朋友,朋友帶我去佢常去的一間餐廳Chatterbox Express食飯,原來係新加坡餐廳,餐廳係自助落單形式,可手機點餐或出去點餐的,選擇有很多,餐飲也有特色,有多款冰、咖啡、梳打等。咖喱豬肋骨配白飯及香脆薄餅 $122+$12 涼粉冰咖喱味香濃,豬肋骨份量多,蘸滿咖喱汁,肉質嫩滑,下飯一流,另有香脆薄餅,同咖喱十分夾。素菜炒貴刁 $102 +$12 四季柑檸檬薄荷梳打賣相十分吸引,上面是一大片炸腐皮,比齋燒鵝脆口一些,口感不錯,素菜河粉炒得乾身不油膩,整體不錯。

咖喱豬肋骨配白飯及香脆薄餅 $122
+$12 涼粉冰

素菜炒貴刁 $102
+$12 四季柑檸檬薄荷梳打
2023-02-23
晏晝同同事出街食飯,食好啲係基本啦,今次仲係食酒店級菜式,真係幫我哋叉足電!今次嚟咗想食好耐嘅Chatterbox Express,餐廳係新加坡文華酒店Chatterbox Café嘅副線,佢哋嘅文華海南雞飯、招牌喇沙等都係人氣必食之選,餐廳環境特登設計到快餐店咁,務求令大家用抵食價歎到酒店級佳餚!文華海南雞飯海南雞嫩滑有雞油香味,雞皮薄脂肪少,口感非常爽滑,味道正宗再加埋三款醬汁,呢個價錢食到呢個質素嘅海南雞,性價比好高! 炸豬扒喇沙豬扒都炸得幾鬆軟,炸完唔會油淋淋,入口香脆肉質軟嫩;喇沙湯底椰香味濃,配料多有齊魚片、豆卜同蛋,非常惹味!凍美祿恐龍超邪惡嘅美祿恐龍面頭有美祿粉同朱古力脆脆波,朱古力味道濃郁又香甜,美祿迷必試!

凍美祿恐龍

2023-02-17 87 瀏覽
嚟自新加坡文華大酒店嘅海南雞餐廳品牌Chatterbox Express,東南亞風味食品,仲有特色飲品嘅快餐。文華海南雞飯 $112升級雞髀 +$10既然係過江龍,就一定要試吓招牌嘅文華海南雞飯,升級埋雞髀,海南雞肉質嫩滑凍美祿咖啡 +$16第一試美祿咖啡,一啖內有美祿味又有咖啡味,叫咗少甜,好飲過Mocha肉骨茶麵線 $112肉骨茶偏向胡椒味,三件一字骨丶半個蒜頭丶豆卜丶金菇,鍋底有少少菜墊底,可惜食到個湯底少少燶味… 而油條比預期脆,點湯食係幾正嘅。熱鮮磨咖啡

文華海南雞飯 $112
升級雞髀 +$10

凍美祿咖啡 +$16
凍美祿咖啡

肉骨茶麵線 $112

熱鮮磨咖啡
鮮磨咖啡
2023-02-13 93 瀏覽
✨Chatterbox Express (太古) ✨太古坊有間餐廳主打海南雞🐔嘅餐廳,今日終於有機會同朋友去食啦!【文華海南雞飯】$112 我哋點咗招牌菜海南雞飯,雞皮晶凝通透+嫩滑雞肉,好juicy,配上三款醬汁:豉油、蒜蓉、辣醬,三款唔同口味撈埋一齊食好正,配上香噴噴雞油飯,一啖雞肉一啖飯,絕配!果然係招牌菜,必食推介!另外,套餐係包熱飲,我哋點咗熱錫蘭奶茶,茶香味好出,好飲!【招牌雞肉喇沙】$122喇沙湯底都好出色,濃濃嘅椰子香加微辣湯底,配上海南雞同埋魚蛋、雞蛋,米線夠煙靭,分量十足,鍾意食麵嘅朋友可以選擇。【蒜蓉生菜】+ $19跟餐配咗生菜,都大碟,幾抵食【熱檸檬薏米水】+ $8跟餐配咗薏米水,解解膩,檸檬薏米好fresh 【椰子雪糕咖央三文治】+ $32麵包面上搽咗香滑嘅咖央醬,中間夾咗椰子雪糕,一啖雪糕一啖麵包,咖央嘅香同椰子味嘅甜好夾,幾特別,好推介比喜歡咖央味嘅朋友大滿足!超級推薦俾鍾意食海南雞嘅朋友!📍 Chatterbox Express (太古)太古太裕路7號建安閣地下G515號舖
✨Chatterbox Express (太古) ✨

【文華海南雞飯】$112

【招牌雞肉喇沙】$122

【蒜蓉生菜】+ $19
跟餐配咗生菜,都大碟,幾抵食

【熱檸檬薏米水】+ $8
跟餐配咗薏米水,解解膩,檸檬薏米好fresh

【椰子雪糕咖央三文治】+ $32

大滿足!超級推薦俾鍾意食海南雞嘅朋友!

📍 Chatterbox Express (太古)
太古太裕路7號建安閣地下G515號舖

2023-02-10
  • 椰子雪糕咖央三文治
  • 招牌雞肉喇沙
  • 檸檬薏米水
2023-01-23 265 瀏覽
I occasionally got the shrimp laksa + chicken wings takeaway set as afternoon tea on weekends for its good value of money. However, the dining experience I had this time is very disappointing.The government had rolled out the $1 levy charged on plastic bags provided by merchandisers on 31 December 2022 for packing goods that are already pre-packed. I understand that some restaurants had been charging the levy on packages of takeaway food before the policy was introduced. However, Chatterbox Expr

The government had rolled out the $1 levy charged on plastic bags provided by merchandisers on 31 December 2022 for packing goods that are already pre-packed. I understand that some restaurants had been charging the levy on packages of takeaway food before the policy was introduced. However, Chatterbox Express did not charge any extra for its takeaway food before the policy was officially in force on 31 December 2022.

Today I was charged $2 for a paper bag. I would like to draw your attention to the below points:-

1. The bag provided by Chatterbox Express is made of paper instead of plastic.
2. The portion of laksa noodles today is much less than before.
3. Price of the afternoon tea laksa set was up from $58 to $64 (a more than 10% rise) from 2022 to 2023.

It is obvious that Chatterbox Express is taking advantage of such the gov’s policy and charging $2 extra on its takeaway food. I do not find it justifiable to charge on paper bags with deteriorated food portion. I would recommend the management to review such policy or explain to the diners how they would utilise the extra revenue derived for greening our society.

I am sure that customers are expecting a better dining experience with a increased dining cost.
2023-01-23