2022-10-06 19 瀏覽
位於銅鑼灣希慎廣場裡面的美食廣場之泰國菜食肆,餐廳供應款式多,有泰式串燒小食、泰式街頭粉麵飯、湯麵等等,價錢親民。點完餐後,等待提示器震動發出通知取餐。芭堤雅特色沙律:青木瓜沙律酸辣的沙律,清新又開胃。爽口的青木瓜,還有小蕃茄、青豆角、花生,多重口感。街頭炒粉麵飯:鮮蝦炒金邊粉最經典的炒金邊粉,配上酸甜醬汁炒。幾顆鮮蝦放在麵上,蝦肉爽彈、煙韌。金邊粉可以拌上花生、辣椒粒或砂糖,味道更加提升。街頭炒粉麵飯:泰式乾炒河(雞)河粉炒得油香,有鑊氣,所以河粉不會黏在一起,變得糊狀。食材有芥蘭、紅蘿蔔、椰菜、雞蛋絲、雞肉片,不過這份的份量略少。飲品:特濃阿華田朱古力跟餐價錢較便宜,冰凍的朱古力,微甜,很解渴。飲品:泰式奶茶 泰菜配杯冰凍的奶茶。同樣也是跟餐價。奶茶香濃,少甜,更突出茶香,奶味不會太重。
位於銅鑼灣希慎廣場裡面的美食廣場之泰國菜食肆,
點完餐後,等待提示器震動發出通知取餐。
芭堤雅特色沙律:青木瓜沙律

酸辣的沙律,清新又開胃。
爽口的青木瓜,還有小蕃茄、青豆角、花生,多重口感。
街頭炒粉麵飯:鮮蝦炒金邊粉

最經典的炒金邊粉,配上酸甜醬汁炒。
街頭炒粉麵飯:泰式乾炒河(雞)

河粉炒得油香,有鑊氣,所以河粉不會黏在一起,變得糊狀。
飲品:特濃阿華田朱古力

跟餐價錢較便宜,冰凍的朱古力,微甜,很解渴。
飲品:泰式奶茶

👉在希慎的《美食廣場》內,真係有太多選擇。。。行過一圈,最後揀咗~~Chatuchak☝️😁📌泰式蛋漿咖哩飯(雞扒)$60 ~ 香烤雞扒肉質嫩滑,咖哩汁內有三色椒🫑、洋蔥🧅、滑蛋,同一般泰國咖哩唔同,色澤鮮黃,奶味偏重,所以加倍香滑,唔食辣都唔怕!!📌炸春卷(2件)+ $24 ~ 雜菜春卷,勝在即炸脆卜卜,亮點係泰式甜酸醬,點咗即刻🈶️泰味!!📌炸蝦餅(2件)+ $24 ~ 熱辣脆皮,大件肉厚,雖然炸物,但唔會成口油。👏📌泰式乾炒河(豬)$64 ~ 用上泰式寬粉,又薄又滑,🈶️好多豬肉片,足味🈶️鑊氣。。。不過略嫌細份,男士應該唔飽!📌青木瓜沙律 $48 ~ 足料som dam除咗青木瓜絲,豆角、花生🥜、蕃茄🍅⋯魚露味濃,少辣冶味又爽口,好味道。。。😋📌泰式奶茶 + $10 ~ 正常泰式奶茶味,+$10 有凍飲🥤。👍📌熱情果薄荷梳打 + $10 ~ 🥤梳打水加入熱情果醬、薄荷葉,夏日特飲,冰涼醒胃。😍

📌泰式蛋漿咖哩飯(雞扒)

📌炸春卷(2件)

📌炸蝦餅(2件)

📌泰式奶茶、📌熱情果薄荷梳打
2022-09-28
📌泰式蛋漿咖哩飯(雞扒)
📌炸春卷(2件)
📌泰式奶茶、📌熱情果薄荷梳打
2022-10-02 33 瀏覽
嚟銅鑼灣選購日用品,行咗唔夠個半鐘就已經開始有啲攰,有人提議不如上希慎 food court 坐低,休息下,順便食個 early lunch。喺場內行咗一圈,見到有間以「Chatuchak」命名嘅食肆,店鋪主打泰國地道美食,反正我倆也很久沒吃過泰菜,就一於試試。餐牌有翟道翟推介、泰式湯粉、街頭炒粉麵飯、芭堤雅特式沙律、串燒、小食、甜品及飲品等,選項清晰,一目了然。我哋點咗招牌海南雞飯 ($68)、鮮蝦炒金邊粉 ($64),另外仲有小食同飲品。海南雞飯大大碟,份量十足。雞皮色澤鮮明,呈金黃狀態,皮同肉中間還有一層薄薄嘅啫喱,入口皮爽肉滑,啖啖肉又無骨,配泰式辣醬,惹味非常。伴吃嘅油飯水準亦很不錯,飯身油潤,粒粒分明,食落煙韌有咬口。另外碟飯仲配咗碗湯,入口清甜無味精。至於另一客金邊粉亦很有特色,蝦隻鮮爽彈牙,金邊粉炒至濕潤,吃時再拌入碟旁嘅花生、砂糖同辣椒碎粒,甜、酸、鹹、辣共冶一爐,充滿泰國風味!跟餐小食就揀咗蝦餅 ($24) 同 春卷 ($24),兩款都係新鮮即炸,入口熱辣辣,蝦餅爽彈有蝦味、而春卷亦非常足料,香脆可口。食得泰菜就梗係要歎番杯泰式飲品先夠完美,杯泰式奶茶 (跟餐+$1
食得泰菜就梗係要歎番杯泰式飲品先夠完美,杯泰式奶茶 (跟餐+$10)  茶味好突出,香醇順滑、甜度適中;而另一杯泰式鹹檸雪碧 (+$10)  亦非常醒胃,好 fresh 好清新!
位於銅鑼灣希慎廣場11樓美食廣場的「Chatuchak」,係一間主打泰國街頭炒粉麵飯及泰式湯粉等等食物的餐廳🍴餐牌選擇有齊唔少經典泰國美食冬蔭功雞扒湯粉煎雞扒厚厚的,金黃微脆,啖啖肉!泰式冬蔭功湯底酸酸辣辣,香濃美味,配上幼滑檬粉,好吸湯呢海南雞湯米粉海南雞件皮光肉滑,鮮雞味濃,好嫩滑哦!湯底清甜味美,配上爽口幼滑的米粉,滋味又飽肚炸蝦餅跟餐加$24可配2件炸蝦餅,外脆內軟,入口彈牙,鮮蝦味香濃,沾上泰式酸甜醬食用更加美味香茅荔枝梳打冰凍解渴的荔枝梳打,甜甜的,滿有荔枝果香特濃阿華田朱古力香滑濃郁阿華田,甜而不膩

冬蔭功雞扒湯粉

海南雞湯米粉

炸蝦餅

香茅荔枝梳打

冰凍解渴的荔枝梳打,甜甜的,滿有荔枝果香

特濃阿華田朱古力

香滑濃郁阿華田,甜而不膩
希慎Food Court係我哋嘅飯堂,因為地點方便之餘,最重要係選擇好多呢!不過,咁多餐廳揀,平時我哋都會出現選擇困難症,但今日我哋目標明確,就係要嚟encore呢間主打泰國菜嘅Chatuchak。芭堤雅燒雞扒講起芭堤雅就一定會諗起成街燒雞翼,因為唔想噒骨就叫燒雞扒。雞扒燒到皮脆肉嫩,加上甜甜嘅燒汁,入味又開胃。炸春卷春卷一啖一件,非常方便。春卷炸得香口,入面嘅材料非常豐富,建議攤凍少少之後,成嚿放入口就最正,因為口感非常豐富呀!冬陰功豬扒湯麵麵條掛上冬陰功,而冬陰功湯底酸酸辣辣,加上淡淡椰香,又香濃又有層次,真係可以成碗湯清晒!至於豬扒香口,而店員事前已經幫你切好,食嘅時候夠晒方便。招牌海南雞飯食海南雞又點可以唔食雞皮呢!好彩雞皮唔會太肥,減低我嘅罪惡感,至於海南雞嘅肉質非常滑溜,重點係完全無骨,加上醬汁一齊食,就最match!至於油飯好香雞油味,但一啲都唔油。凍泰式奶茶、凍香茅荔枝梳打凍泰式奶茶用上ChaTraMue嘅泰式紅茶做茶膽,茶濃而不澀,甜度適中,去泰國旅行嘅回憶返晒嚟!凍香茅荔枝梳打帶有清香嘅香茅味,配上荔枝同梳打水,非常清新。

芭堤雅燒雞扒

炸春卷

冬陰功豬扒湯麵

招牌海南雞飯

凍泰式奶茶、凍香茅荔枝梳打
2022-09-27
2022-09-29 43 瀏覽
銅鑼灣希慎麻廣場發現左間新開泰餐Chatuchak, 款式多樣化,價錢都合理,所以就和朋友在這用膳。落完 order就有提示器,ready就可以去取餐!我就叫咗一份招牌海南雞飯,賣相都不錯,雞帶光澤感。雞肉肉質緊緻又有彈性!雞味都幾濃,而且jelly位夠嫩滑,再配上醬汁食更惹味更好送飯!油飯都幾香,越食越想食,份量都ok, 肉和飯比例都均稱!之後跟餐加多份燒雞扒,2種唔同風味!皮燒到金黃焦香,好有燒烤風味!而且都幾大塊。相當滿足。泰式扎肉湯粉,湯底清得黎都好夠味,唔係死咸味精!湯粉油潤又夠滑,好吸湯底味道,札肉肉香酥爽,肥而不膩,厚度適中口感不錯,再加上香葉令味道感覺風味大增!再配小食炸蝦餅,香脆得黎唔油膩,加上香辣醬更加惹味好食。

銅鑼灣希慎麻廣場發現左間新開泰餐Chatuchak,

款式多樣化,價錢都合理,所以就和朋友在這用膳。

落完 order就有提示器,ready就可以去取餐!

我就叫咗一份招牌海南雞飯,賣相都不錯,雞帶光澤感。

雞肉肉質緊緻又有彈性!

再配小食炸蝦餅,香脆得黎唔油膩,加上香辣醬更加惹味好食。
2022-09-29 123 瀏覽
同同事去希慎食個快飯呢個food court嘅餐廳都算幾高質快得黎,唔會太頹😎😎依間泰國餐廳,好似最近新開每次過嚟依邊,都見好多人食海南雞飯,所以今次我哋都特登嚟試試😎叫咗食物之後,可以拎個取餐提示器搵定位先,等佢震嘅時候先去櫃檯拎嘢食招牌海南雞飯賣相幾靚仔,海南雞份量都OK,至於個香飯就非常多😋😋(超鍾意澱粉質嘅我表示非常滿意)😆😆海南雞唔算肥,冇乜皮下脂肪,雞皮薄薄地,超正!雞肉嫩滑,味道唔會太鹹,而且真係冇骨,夠晒方便👍🏼👍🏼除咗有淡熱湯飲吓之外,仲有少少涼拌蔬菜,清新清爽。另外叫咗一份炸春卷同同事分享即叫即整,熱辣辣,連埋泰式辣醬,令餐飯更豐富,過下口癮😌😌飲品方面,加咗$10可以配青檸梳打,梳打夠氣,夠爽!又唔會太甜👍🏼整體來講都幾滿意佢哋嘅海南雞飯,會再encore😌😌
同同事去希慎食個快飯
呢個food court嘅餐廳都算幾高質
快得黎,唔會太頹😎😎

依間泰國餐廳,好似最近新開

而且真係冇骨,
夠晒方便👍🏼👍🏼
除咗有淡熱湯飲吓之外,仲有少少涼拌蔬菜,清新清爽。
炸春卷

另外叫咗一份炸春卷同同事分享
即叫即整,熱辣辣,連埋泰式辣醬,令餐飯更豐富,過下口癮😌😌

整體來講都幾滿意佢哋嘅海南雞飯,會再encore😌😌
2022-09-29 15 瀏覽
Chatuchak😋😋😋原味道泰出色喺銅鑼灣中西文化美食勝地、都可以搵到一間高質素嘅泰國餐廳🦐🐔🐷🥤chatuchak餐廳坐落於銅鑼灣希慎中心11樓、希慎美食廣場都可以搵到好好味嘅地道泰國美食👏🏻👏🏻🐥 海南雞湯粉(金邊粉)$64+🥤泰式鹹檸檬雪碧$10+炸春卷$24美食有驚喜😘😘😘個湯底用白蘿蔔紅蘿蔔餚出嘅湯底(當然仲有不能說的袐方)😜但真係好清甜、好Fresh⋯⋯當你試第一口、你馬上感受到有家的味道😘😘⋯⋯濃香🐔味道、又滑又嫩配金邊粉、配搭合宜、加埋店主介紹辣椒粉、真係帶出成碗湯麵🍜精粹👏🏻👏🏻仲可以加埋$10配飲品、真係超抵👍🏻👍🏻再可以配小食$24春卷兩條、雖然份量唔太大、但係恰當配埋整個套餐、分量剛剛好唔太多、唔會浪費食物!春卷係即時炸、香脆唔油膩、蘸上泰式甜酸醬好好味Yummy Yummy😋😋👍🏻👍🏻👍🏻地道泰式原味道必選#chatuchak#銅鑼灣#希慎美食廣場十一樓##
Chatuchak

😋😋😋原味道泰出色
🐥 海南雞湯粉(金邊粉)$64
+🥤泰式鹹檸檬雪碧$10
+炸春卷$24
辣椒粉
春卷
2022-09-29
3 分鐘 (堂食)
辣椒粉
春卷
3K
2022-09-28 31 瀏覽
東南亞菜之中最喜歡係泰國菜,味道中庸,不會太油膩,又不會太辣,款式亦多。時代廣場嗰food court 有一間泰國餐廳,同事話不錯,一於試吓。聽講海南雞飯出名,果然好。首先賣相吸引。金黃色澤嘅海南雞,皮薄肉厚。皮下脂肪不多,入口皮脆肉嫩,肉味香濃。雞油飯好香,不油膩,粒粒分明。青木瓜沙律辣辣地,惹味。非常之爽口,開胃前菜。即叫即炸嘅雞翼,熱呼呼的,夠入味,啖啖肉。泰式咸檸梳打清新自然,夏日炎炎好飲品。

聽講海南雞飯出名,果然好。首先賣相吸引。
雞油飯好香,不油膩,粒粒分明。

青木瓜沙律辣辣地,惹味。
非常之爽口,開胃前菜。

即叫即炸嘅雞翼,熱呼呼的,夠入味,啖啖肉。

泰式咸檸梳打
清新自然,夏日炎炎好飲品。

2022-09-28
2022-09-28 24 瀏覽
行完街係hysan 搵野食醫肚去左food court 嘅泰國菜專門店chatuchak主菜粉麵都係$5/60不等一份加$10有餐飲係高通脹高消費嘅時代算係經濟實惠叫左海南雞飯菠蘿炒飯同埋泰式抄金邊粉金邊粉調味料自己落有幾隻蝦炒得香而不油份量適中唔錯菠蘿炒飯有雞肉做餸飯粒有味道雞肉唔算好濃味菠蘿夠多汁幾balance海南雞飯跟左個湯無咩味精都幾有雞同鹹味而雞飯有油香幾夠濕但未到油膩嘅level雞肉嫩滑係幾唔錯
行完街係hysan 搵野食醫肚

但未到油膩嘅level
雞肉嫩滑
係幾唔錯
2022-09-27 49 瀏覽
朝早同朋友去左做gym, 右未夠鐘番工,大家都餓餓地,就去左希慎food count 睇下有咩食,見到呢間新開既泰國菜幾吸引,大熱天時岩晒~酸辣鳳爪沙律 $58去骨鳳爪大大隻,肉質爽口彈牙,沙律係用蕃茄,青瓜,紫洋蔥及芹菜等材料混合青檸汁、魚露等香料製成既汁一齊食,開胃一流。冬蔭功湯麵 (雞扒) $74.0冬陰功湯底色澤偏橙紅,味道辣辣地酸酸地,帶少少海鮮味,雞扒經醃製過再下鍋慢火煎香,一口咬落去,油雞香出晒黎。 泰式乾炒河 (雞) $64河粉抄得乾身,唔會痴埋一舊,配埋切成小段既芥蘭,雞蛋絲、豆腐絲同埋切成薄片既雞肉,令人食一啖就停唔到口。熱情果薄荷梳打 (+$10)新鮮百香果汁配埋清涼的薄荷葉,再加上少少蜂蜜,最後連埋梳打飲,解渴一流。泰式青檬梳打(+ $10)泰國菜一定必點青檬梳打,酸酸甜甜,清熱解暑首選。

酸辣鳳爪沙律 $58

冬蔭功湯麵 (雞扒) $74.0

泰式乾炒河 (雞) $64

熱情果薄荷梳打 (+$10)

泰式青檬梳打(+ $10)
泰國菜一定必點青檬梳打,酸酸甜甜,清熱解暑首選。
2022-09-27 38 瀏覽
假期要去鬆一鬆,睇睇戲,睇戲前想搵個地方食得輕快,我地選擇咗去銅鑼灣希慎廣場的food court的「chatuchak」食泰國菜,好好彩我地6點去到仲有好多位,點餐同上菜都好有效率,加埋只係等左大約10-15分鐘。鮮蝦炒金邊粉 $64糖、辣粉、花生放在一旁,幸好這樣處理,因為辣粉好辣,食咗第一轉已經冇再將粉撈埋辣粉,金邊粉味道非常好味,加埋啲糖調一調起味道,感覺很開胃。菠蘿炒飯$68原來佢唔只有菠蘿,仲有雞絲,加上肉鬆點綴,雖然個炒飯本身無乜特別,但整體來講係幾好食喎。炸蝦餅(2件)$24外皮香脆,蝦肉彈牙,可惜細件左啲,唔夠滿足,不過唔緊要啦!其他野加埋都好夠飽。😌炸雞卷(2件)$24炸既雞肉燒賣,細細粒過下口癮。味道ok👌🏻香茅荔枝梳打$10香茅味好淡,反而荔枝味好香濃,啱飲。特濃阿華田朱古力 $10絕唔係淡某某,足料夠味。
鮮蝦炒金邊粉

鮮蝦炒金邊粉 $64

菠蘿炒飯$68

炸蝦餅、炸雞卷

炸蝦餅(2件)$24

炸雞卷(2件)$24
炸既雞肉燒賣,細細粒過下口癮。味道ok👌🏻

香茅荔枝梳打$10
香茅味好淡,反而荔枝味好香濃,啱飲。

特濃阿華田朱古力 $10
絕唔係淡某某,足料夠味。
2022-09-25
鮮蝦炒金邊粉
炸蝦餅、炸雞卷
  • 炸蝦餅
因為落大雨又沒有帶遮的關係,根本不能夠離開地鐵站,所以走了上來食午餐。 其實上 food court ,可以在f出口入希愼再 坐office 𨋢,直上到去9樓,再喺上扶手電梯去就好快! 本來想吃 triple o, 但是驚覺已經沒有了! 真係太耐冇嚟。在轉角不顯眼的位置,看到這間新開的泰國餐廳,見到兩個姐姐在說泰文,海南雞看似很正宗,也就點了午餐食。剛剛有熱辣辣的炒粉出爐,非常之香,自己也叫了一碟!幾分鐘就有,也算很快。我先熱辣辣及香噴噴已經胃口大增。落少少青檸汁,吃落也不油!份量也很足夠。泰式奶茶比想像中少甜。會再幫襯的。
本來想吃 triple o, 但是驚覺已經沒有了!
真係太耐冇嚟。
剛剛有熱辣辣的炒粉出爐,非常之香,自己也叫了一碟!
幾分鐘就有,也算很快。
我先熱辣辣及香噴噴已經胃口大增。
落少少青檸汁,吃落也不油!
份量也很足夠。
泰式奶茶比想像中少甜。
會再幫襯的。
炒粉
炒粉
2022-09-25 31 瀏覽
行到攰攰地~又想快快脆脆食完返屋企Food court幫到我好多連鎖嘅餐廳而我都係鍾情小店簡咗間新開嘅泰國菜平平地選擇又夠晒多未食之前係要影張大合照嘅一食食盡佢,點多兩個小食都唔係咁過分啫咖喱牛腩飯啲牛腩份量好多而且炆到好入味薯仔夠晒腍個咖喱汁撈飯一流作為豬手控無論酒吧嘅炸豬手定係泰式嘅滷水豬手我都唔會放過睇吓個顏色同埋嗰層皮一睇就知夠晒入味配埋個辣汁食一流仲加咗份燒雞扒層皮燒到好香口炸蝦餅都係泰國菜必點嘅當然唔少得泰式奶茶啦😝
行到攰攰地~又想快快脆脆食完返屋企
Food court幫到我

好多連鎖嘅餐廳
而我都係鍾情小店

簡咗間新開嘅泰國菜
平平地選擇又夠晒多

未食之前係要影張大合照嘅
一食食盡佢,點多兩個小食都唔係咁過分啫

咖喱牛腩飯

仲加咗份燒雞扒
層皮燒到好香口

炸蝦餅都係泰國菜必點嘅

當然唔少得泰式奶茶啦😝

好耐冇去希慎food court,依舊都係咁多人,隨意揀左呢間泰國菜,見到都幾多人叫佢地既海南雞,唔知係咪招牌菜之一除左海南雞,仲有泰式湯粉,價錢大約58-64,可以跟餐叫小食,好特別有芝士蛋糕🍰唔想食主食都可以叫沙律、串燒,不過只有雞同豬串叫但半份海南雞($128)雞件油光十足,去咗骨食落啖啖肉😋肉質嫩滑唔韌,雞皮帶爽,沾埋醬汁食都幾惹味另外仲叫左兩款炸物🍤分別係炸春卷同炸雞卷,雞卷細細粒一口size,雖然食唔到有雞味,不過入面有d粟米粒,春卷味道不錯

2022-09-25