2020-07-11 925 瀏覽
本身陪朋友去佐敦睇中醫,睇完之後朋友說要請我吃飯,我們走到了寶靈街那邊,見到開了一家新的西餐廳,便入去試一下!餐廳的牆掛住小盆栽,很有文青小清新感覺,令人有放鬆的感覺!員工親切,簡單介紹了一下Menu,我們對Tasting menu比較感興趣,所以點了5 courses的。然後再點了個鮮刨黑松露牛肝菌雲吞!特別一讚,每道菜式的賣相都很精緻!首先有麵包籃,麵包好鬆軟,沾上黑醋和橄欖油,不錯!帶子慕絲配北海道鮮貝他他茴香白露筍牛肉他他,三文魚他他就食得多,鮮貝他他原來都好好味!好鮮甜,帶子慕絲上面有咸咸地又鮮味的黑魚子,再上面就有鮮貝他他,層次滿滿!慢煮紅蝦伴澳洲露筍配香芒汁菜式真的滿精緻,小小的,適合女生!去了殼,經過慢煮,加上香芒汁,非常適合夏天的菜色!蘇格蘭鮮露筍雞肉清湯淡淡的雞肉味,加上各種蔬菜精,清新而不油膩!慢煮海鰈魚柳伴荷蘭汁茴香泡沫魚肉肉質細嫩,沒有骨,表面微微煎香,淡淡的茴香味浸入了魚肉,醬汁很creamy!黑松露牛肝菌雲吞黑松露味相當香濃,醬汁非常之幼滑香濃,雲吞煙煙韌韌,還有矜貴的黑松露刨片,令整個味道更加提升!法式焦糖杏仁芭菲比雪糕更加滑,有片片杏仁,還有焦糖碎,不
餐廳的牆掛住小盆栽,很有文青小清新感覺,令人有放鬆的感覺!

然後再點了個鮮刨黑松露牛肝菌雲吞!
特別一讚,每道菜式的賣相都很精緻!
首先有麵包籃,麵包好鬆軟,沾上黑醋和橄欖油,不錯!

帶子慕絲配北海道鮮貝他他茴香白露筍

慢煮紅蝦伴澳洲露筍配香芒汁

蘇格蘭鮮露筍雞肉清湯
淡淡的雞肉味,加上各種蔬菜精,清新而不油膩!

慢煮海鰈魚柳伴荷蘭汁茴香泡沫

黑松露牛肝菌雲吞

法式焦糖杏仁芭菲
比雪糕更加滑,有片片杏仁,還有焦糖碎,不覺得很甜,凍冰冰,令人很治癒的一個甜品
2020-07-06
2020-07-07 196 瀏覽
Appetiser: 黃色+紅色Cherry tomatoes,stuffed olives 同沙律菜🥗 好新鮮好味😋!酸酸甜甜為我們打開預備美食的胃口而olives同我的白酒都好match~可以一邊傾計一邊慢慢細嚐☺️Bread+olive oil+vinegar: 我認為一餐之首~麵包絕對係能夠顯示出餐廳的質素誠意度的💕一盤熱辣辣暖笠笠的麵包🥖🍞讓我更期待主菜的來臨Oyster & wine collection: 點了餐廳推介的Oyster & wine collection, 半打生蠔🦪配上兩杯house wine🍷🍸讓照顧了一整天孩子的石頭爸和我先relax a bit放鬆心情🥰生蠔好新鮮!👍而house wine都好順口美味更能帶出海鮮食物的鮮甜😋👌,原來餐廳每日都會揀選當日最新鮮的食材配搭合適house wine給客人 Main Course: Rid Eye Steak 好香好juicy, 7成熟, 生熟度剛剛好適合小朋友 又能保持肉汁😊 西班牙海鮮飯,配以多款海鮮🦞🦑龍蝦大蜆青口魷魚及辣肉腸等,好惹味,老公很喜歡 但對我來說有點濃味 還是鍾情那個牛扒Outdoor ba

Main Course:

Outdoor balcony位置讓我們在course與course之間有個喘息的空間🌿綠色的植物在城市中加插,拍了不少美美的相片~希望下次能夠table for two再來一次💓
2020-07-01 275 瀏覽
朋友聚會,又去搵嘢食嘅時候啦,見到某blogger推介,就訂位試試啦⋯⋯大約7:30到餐廳,餐廳裝修唔錯,感覺清新。開始睇餐牌,選擇唔多,望吓隔離枱,份量偏小,於是我哋決定每人叫個main course, 再叫小食。點餐後,侍應會送上麵包和一碟車厘茄,佢話俾我哋開味蕾。麵包熱辣辣都幾好食,車厘茄好清新酸酸甜甜。我哋叫咗兩個前菜:香辣烤八爪魚,煮得太熟,有啲似食擦膠,薯蓉味道野味,但兩樣加埋好似格格不入藍青口檸檬芫荽諾曼第汁:鮮甜美味👍🏻主菜:西班牙海鮮炒飯,份量偏小,一個女仔都可以食晒,龍蝦煮得太熟,龍蝦肉好韌,冇龍蝦的味道,除咗龍蝦,只有青口和蜆,有點失望,因為呢個好似係餐廳嘅主打菜,而且賣相也很差,講真呢個質素,加埋一要$330 ,完全唔抵食呀,因為冇乜選擇,我哋仲叫咗兩個😩另一主菜:伊莉俾亞黑毛豬柳配沙律份量少,味道還可以整體:服務態度幾好,環境不錯,食物有待改善,由於我的男性好友比較大食,所以佢係食唔飽嘅,我哋想order飲品,佢地連個drink list都唔俾我,我哋見到呢個質素嘅食物,都冇order甜品了,唯有轉場再食...出去食嘢最緊要就係啲嘢好食,餐廳環境再靚都冇用呀,

大約7:30到餐廳,餐廳裝修唔錯,感覺清新。

我哋叫咗兩個前菜:

藍青口檸檬芫荽諾曼第汁:鮮甜美味👍🏻

另一主菜:伊莉俾亞黑毛豬柳配沙律
份量少,味道還可以

出去食嘢最緊要就係啲嘢好食,餐廳環境再靚都冇用呀,又一次中伏,真係唔好咁信網絡紅介紹,要親身體驗先知😔
2020-06-29
用餐優惠
信用卡優惠
  • 藍青口檸檬芫荽諾曼第汁
2020-06-30 207 瀏覽
一去到就俾呢個空中小花園吸引,有返咗英國嘅感覺。我哋坐窗邊,窗邊掛住嘅小盆栽都好靚,令整個田園氣息中帶點浪漫。雖然係西班牙菜 ,但加入了地中海及意大利原素,亦因應香港人口味而作岀調整,味道比傳統嘅西班牙菜清淡啲,最欣賞係所有菜式都冇落味精,原汁原味。甜洋蔥牛尾湯上枱時真係有啲surprise ,原來係清淡而牛味濃嘅清湯😍喜歡沒有味精味嘅真實感。北海道帶子薄片伴鮟鱇魚肝賣相精緻,有三文魚子,鮮甜唔腥,洋葱碎粒爽脆令軟軟嘅帶子片多了層次感同口感。西班牙龍蝦海鮮飯海鮮有青口、蜆、魷魚、半隻小龍蝦,份量不算少,青口同蜆肉鮮甜juicy,鐵板緣固,令部分飯粒有點硬,飯味道不錯,但小龍蝦沒有調味,有點白灼的感覺。煎烤海鱸魚伴海鹽蒜泥蛋黄醬呢個真係要讚下Chef 嘅工夫,海鱸魚有點厚度,inside 係剛熟,而表面冇燒焦,魚亦冇散開。Seasoning 不夠,但肉質鮮甜嫩滑,蒜泥蛋黃汁味道好夾。我更欣賞配菜,全部用烤嘅方式煮,有燒烤嘅香味但冇一點燒焦,小蘿蔔🥕色澤好靚,同薯仔一樣咬落係淋架,係well done 而唔係overcook 嘅軟淋淋。可見廚師功夫好而又一絲不苟👍🏻冇錯!我係好著重細節嘅😆

西班牙龍蝦海鮮飯

煎烤海鱸魚伴海鹽蒜泥蛋黄醬

今餐我同錢總都好滿意呀!呢度不定期轉菜式,下次再去唔知會係點呢?😋
2020-06-28
煎烤海鱸魚伴海鹽蒜泥蛋黄醬
「減肥,係一個口號只係用黎嗌,唔係用黎做」「食飽,係時候食甜品」呢排好忙,每日忙住to do list好長但冇望到過終點。想咩都吾諗去食飯算啦🥴臨時約朋友搵左間佐敦西班牙餐廳,懶人諗住返屋企方便見餐廳有個outdoor secret garden🌱女仔黎應該可以 #影相 #打卡👉🏻叫左西班牙龍蝦海鮮飯 #Paella 🦞海鮮新鮮,種類都多龍蝦啖啖肉,蜆殼類都有海水味飯底唔會太乾,係我中意既Paella♥️🐷西班牙烤乳豬原來香橙,柚子配烤乳豬係perfect match🤤去左油膩感可以留肚食甜品xd♥️我最期待既永遠係甜品時間幾飽都好,甜品係用黎幫助消化!呢度個心太軟係有烤棉花糖喺面Double sweet🥰減肥繼續係口號就可以。👉🏻Snacks叫左洋蔥辣肉腸價值實惠,但感覺偏咸不過夾洋蔥食的確加分好難得喺佐敦有個小小既花園🌱食飽可以喺度傾下計今個monday終於唔blue但餐廳位置不太多 可以的話book位好啲啦朋友話今晚差杯酒🙄Happy friday再黎嚕!Can encore item💪🏻
「減肥,係一個口號
只係用黎嗌,唔係用黎做」
「食飽,係時候食甜品

臨時約朋友搵左間佐敦西班牙餐廳,懶人諗住返屋企方便
見餐廳有個outdoor secret garden🌱
女仔黎應該可以 #影相 #打卡

👉🏻叫左西班牙龍蝦海鮮飯 #Paella 🦞
海鮮新鮮,種類都多
龍蝦啖啖肉,蜆殼類都有海水味
飯底唔會太乾,係我中意既Paella♥️

🐷西班牙烤乳豬
原來香橙,柚子配烤乳豬係perfect match🤤
去左油膩感
可以留肚食甜品xd

♥️我最期待既永遠係甜品時間
幾飽都好,甜品係用黎幫助消化!
呢度個心太軟係有烤棉花糖喺面
Double sweet🥰
減肥繼續係口號就可以。

👉🏻Snacks叫左洋蔥辣肉腸
價值實惠,但感覺偏咸
不過夾洋蔥食的確加分

好難得喺佐敦有個小小既花園🌱
食飽可以喺度傾下計
今個monday終於唔blue
但餐廳位置不太多 可以的話book位好啲啦

朋友話今晚差杯酒🙄
Happy friday再黎嚕!

Can encore item💪🏻

2020-06-29
20 分鐘 (堂食)
  • 烤棉花糖心太軟
2020-06-25 135 瀏覽
結婚週年紀念,同老公食餐好既🥰想食下生蠔海鮮,所以挑選了一間環境幽靜,於巿區中的綠洲位於佐敦的[Chelsea Garden & Restaurant]餐庭內佈置充滿清新的田園感覺,坐喺到聚餐心情特別覺得relax💚黑松露野菌忌廉湯💚香濃黑松露味,蘑菇碎磨得好幼滑,可以食得出蘑菇好新鮮,湯的質地濃厚度適中,黑松露與蘑菇味好夾,秒速清左碟湯💚甜洋蔥牛尾湯💚簡單用洋蔥及牛尾煲的湯是最清甜,作為第一道菜清清地,特別舒服,湯內有牛尾一件,肉質好淋滑,好入味💚生蠔配白酒一杯💚半打生蠔,品種是[法國海洋女神Number two]一上枱見到隻隻都肥嘟嘟好飽滿,入口鮮甜,仲有啲海水味,非常新鮮再配埋白酒簡直係prefect match💚Today’s special 烤羊架💚份量都不少,有3隻羊架,我不太喜歡太生的肉質,所以要了7成熟 ,烤得岩岩好,好香羊味,有so味先係正,肉質不會太淋,有口感,伴碟薯角都清埋,因為連羊架一齊焗薯角吸晒啲汁好正💚西班牙龍蝦海鮮飯💚這碟龍蝦海鮮飯是必點菜式,亦係老公指定要點嘅菜式🤣因為有大大隻龍蝦非常吸睛😍其他配料亦非常豐富,有大蜆,青口,西班牙辣香腸等炒飯好入味,有小

💚黑松露野菌忌廉湯💚

💚甜洋蔥牛尾湯💚

💚生蠔配白酒一杯💚
再配埋白酒簡直係prefect match

💚Today’s special 烤羊架💚

💚西班牙龍蝦海鮮飯💚
炒飯好入味,有小小辣,好惹味
大蜆鮮甜,大蜆秒清🙈,辣肉腸有點偏鹹,不過西班牙腸就是要有鹹鹹的風味
到主菜龍蝦,大大隻舖滿整碟飯,肉厚彈牙,龍蝦鉗啖啖肉好正😍咬落去一啲都唔靭

🌿餐庭設有露台坐位,周圍也種有綠色的植物,相信白天坐在室外環境及氣氛一定更悠閒舒服
下次要約閨蜜黎午聚me time一下🥰

2020-06-08
紀念日
  • 西班牙海鮮飯
2020-06-12 1012 瀏覽
雖然香港有非常多餐廳,但如果有一間係可以令到我再去第二次(日常lunch常去茶餐廳、食店除外),就一定真係好深得我心!今次時隔一年,我地再次黎到Chelsea Garden & Restaurant食晚餐、今次同上次唔同就係全場爆滿! 最近餐廳推出左全新既Tasting Menu,可以選擇3/5 courses,全部都係mainmenu無既食物、另外再叫左一個墨汁西班牙飯。全部食物都非常精緻!Tasting Menu🐚帶子慕斯配北海道鮮貝他他茴香白蘆筍上層係北海道鮮貝刺身他他、中層係魚子醬、下層係帶子慕斯、最底係白蘆筍,非常層次分明。北海道鮮貝刺身他他非常香甜彈牙、魚子醬脆脆bo一聲口感、帶子慕斯軟綿、而白蘆筍爽脆。我自己本身唔係太食得生既魚、海鮮味,但呢個完全唔會腥!🦐慢煮紅蝦伴澳洲蘆筍配香芒汁紅蝦非常鮮甜彈牙,蘆筍同蝦都幾match,而且香芒汁真係畫龍點睛!🥣蘇格蘭鮮蘆筍鷄肉清湯清湯裏包含鷄肉、紅蘿蔔、蘆筍同西芹,非常清完全無味精,但又鮮甜。不過味道偏淡,如果呢個course係第一個上會更好!🐟慢煮海鰈魚柳伴荷蘭汁茴香泡沫慢煮鰈魚肉質非常嫩滑彈牙,完全唔會糜同有魚腥味。就算伴碟薯仔

Tasting Menu

🐚帶子慕斯配北海道鮮貝他他茴香白蘆筍

🦐慢煮紅蝦伴澳洲蘆筍配香芒汁

🥣蘇格蘭鮮蘆筍鷄肉清湯

🐟慢煮海鰈魚柳伴荷蘭汁茴香泡沫

慢煮鰈魚肉質非常嫩滑彈牙,完全唔會糜同有魚腥味。就算伴碟薯仔都好軟好入味。荷蘭醬搭配魚肉非常match。而且會附上一杯白酒搭配魚肉享用!

🍨法式焦糖杏仁芭菲

如其話係芭菲,比較似係慕斯/cream或者semifreddo,焦糖杏仁非常香、唔會過甜,搭配慕斯岩岩好。裏面加左D薄荷葉,味道比較特別,不過個人覺得唔加好似好D。

🥘香烤墨汁西班牙飯

餐廳有兩款西班牙飯選擇,一款係龍蝦西班牙飯、搭配幾款海鮮,而另一款就係呢款香烤墨汁西班牙飯。使用墨汁煮西班牙飯味道咸香濃郁,搭配辣肉腸,多左一份特別口感,而且魷魚分量好多,而且有口感!
餐廳:Chelsea Garden & Restaurant (佐敦)地址:佐敦柯士甸道7號UQ Place 4樓係煩囂都市太耐有時都真係想搵返個靜靜地、與世無爭嘅餐廳食下飯解脫下,Chelsea Garden & Restaurant係一間位於佐敦UQ Place嘅樓上多國菜餐廳🍴,餐廳主打fusion菜式,亦搜羅各地新鮮嘅原材料同海鮮🦞,無論係坐係室內享受清優嘅環境,抑或坐係出面小Garden嘅位置🍀,都可以盡情relax一番黑松露野菌焗西班牙春雞 Spanish Chicken Baked with Black Truffle and Wild Mushrooms $308Signature dinner set配上餐湯同麵包🍲,仲有得揀生蠔🦪或者沙律🥗做頭盤,我就揀左至愛嘅生蠔😍,好fresh好新鮮。原隻春雞烤焗得岩岩好,肉嫩得黎切開仲有肉汁流出😋,配上黑松露同野菌,令春雞頓時變得高級唔少香烤墨汁西班牙飯 Grilled Squid Ink Paella $248墨汁paella配上好足料嘅墨魚🦑、西班牙辣肉腸🇪🇸同埋洋蔥三色椒,擺碟如同黑白相映,雖然有機會食到成嘴黑媽媽😆,但
地址:佐敦柯士甸道7號UQ Place 4樓

我就揀左至愛嘅生蠔😍,好fresh好新鮮。

雖然有機會食到成嘴黑媽媽😆,但係都值得一試,鐵板上令成個飯都格外香

普羅旺斯式烤焗茄子 Baked Eggplant with Olives and Tomatoes $58
普羅旺斯係法國東南部嘅一個地方🇫🇷,靠近地中海,四季分明,當地人好鍾意用季節嘅食物黎整唔同菜式,最出名嘅係當地嘅香草🌿,用上大蒜🧄、胡椒、橄欖油、番茄🍅、辣椒🌶️等配料釀成呢個茄子菜式🍆,
簡單得黎又充滿法式鄉村味道,仿如置身係當地品嚐地道家常菜咁

值得一讚係餐廳嘅service做得好好👍🏼,算係近期一間幾高質嘅高級餐廳
2020-05-27
7 分鐘 (堂食)
2020-05-27 406 瀏覽
難得可以放低小朋友,當然要同老公揀個寧靜又有情調嘅餐廳食晚飯。呢日我地就去左間位於佐敦的隱世庭園餐廳嘆西班牙菜,無論係環境同食物水準都一樣有驚喜!餐廳位於大廈的4樓,入到去已經被周圍的園庭式佈置所吸引,加上有落地玻璃,我哋坐於窗口旁的梳化位置非常舒服。而餐廳外還有一個小小的花園平台,放滿了不同的植物,令人有種忘掉繁囂的感覺,像是置身鬧市中的一點綠洲!首先來了客Blue Mussels,分量很大,青口啖啖肉而且感覺幾新鮮,白汁味道剛剛好易唔會太重酒味,啱晒我哋口味。老公點了黑松露野菌忌廉湯,而我果個係跟餐的蟲草花野菌忌廉湯,冇諗過原來蟲草花可以加入西餐元素,而且飲起上嚟味道仲好夾,而忌廉湯都好足料,食落有啖啖攪碎了的野菌。頭盤方面,老公點左美國黑安格斯肉眼扒, 肉質鮮嫩,充滿油香同肉汁,就算不加醬汁都已經好好味。而我的黑松露野菌焗西班牙燒雞,皮脆肉嫩,就算雞胸部份都唔會好韌,而且店員仲好貼心,端上後仲問我需唔需要切埋俾我,對我呢啲懶人當然係求之不得。呢度仲有不同的甜品,不過實在太飽了,雖然想試但已經食唔落。除咗餐廳裝潢,呢度連洗手間裏面同樣放滿了不同的植物,令人感到它的心思。我同老公都好

呢度仲有不同的甜品,不過實在太飽了,雖然想試但已經食唔落。

我同老公都好喜歡呢度,下次一定會再嚟!
2020-05-23 396 瀏覽
上星期去酒店吃自助餐竟然是full house,大家難得可比較安心的外出吃飯,酒店都堆滿人⋯ 追求寧靜的我們就選了一間佐敦樓上西班牙餐廳,因為枱數不多,我倆可以好好的聊聊天。我們選了兩個 Set dinner 另加 Ham Platter ,Starter 可以選生蠔很開心❤️ 又來一個詳細食評吧💁🏼‍♀️🦪 頭盤生蠔生蠔好大隻😍 蠔肉還是緊緊的黏著蠔殼,非常新鮮👍🏻🥓 帕爾瑪火腿辣肉腸拼盤Prosciutto ham 味道很濃,配上蜜瓜吃正好!因為頭盤都點了生蠔沒有沙律,拼盤的小份沙律給我吃光光🤣🥣 是日餐湯配餐包餐包很鬆軟,餐湯味道淡淡的,但將打成蔬菜蓉的湯沾餐包吃卻是出奇的配合~🍖 燒嫩羊架配野莓烤肉汁點了medium 的羊架,燒得剛剛好還很嫩~ 羊架必須配薄荷醬❗️我把小碟的薄荷醬吃光光🤪 野莓汁在熱盤不算常見,卻為吃到中段的味蕾帶來一點清新感。配菜都是grilled vegetables,比起一般用薯仔做配菜感覺更豐富。🍝 煎北海道帶子配忌廉汁意粉老公選了帶子pasta,我也有試試味~ 帶子很大粒,煎得剛剛好,內裡仍很嫩滑🤤 忌廉汁加入了意大利青瓜,平均忌廉的油膩感,份量也剛剛好。

🦪 頭盤生蠔
頭盤生蠔

生蠔好大隻😍 蠔肉還是緊緊的黏著蠔殼,非常新鮮👍🏻

🥓 帕爾瑪火腿辣肉腸拼盤

🍝 煎北海道帶子配忌廉汁意粉
煎北海道帶子配忌廉汁意粉

🍰 杏仁糖芭菲
杏仁糖芭菲

是日甜品沒有寫在menu上,但侍應推介就試試這杏仁糖芭菲。我覺得適合像我一樣嗜甜的女生,而且細細件淺嚐沒有罪疚感,為美好晚餐作個完美結束。

🍫 棉花糖心太軟
棉花糖心太軟

老公一向喜歡吃心太軟,但原來加上燒棉花糖的多重質感,有為心太軟整體的層次再提升哦!配上雪糕吃更加入「冷、熱、暖」的不同溫度,吃罷有種溫暖留在口中。

2020-05-18
生日
頭盤生蠔
帕爾瑪火腿辣肉腸拼盤
是日餐湯配餐包
燒嫩羊架配野莓烤肉汁
杏仁糖芭菲
棉花糖心太軟
呢排外賣吃得太多,而且外賣一點也不便宜,所以放假就決定約老公食飯,chill一下!今次去左位於佐敦,評價唔錯既Chelsea Garden & Restaurant 吃西班牙菜,之前都有同朋友分享過,孩子開始大個,我們又可以重拾好好吃一餐飯既時光,即使想享受一頓西餐也沒有問題,一起品嚐美食,感覺實在太美好!Chelsea Garden & Restaurant位於4/F, 面積不大,但有玻璃窗及綠色植物點綴,感覺舒服!我們被安排坐於窗邊梳化位,有小朋友就最岩。我們點了兩份set dinner, 有頭盤,餐湯及主菜。 頭盤我們點了生蠔及牛油果無花果沙律。生蠔不算很大隻,但十分鮮甜,店員說為確保新鮮,每天的海鮮供應都有限。 我看到牆上有推介Oyster N Wine Collection, 6隻蠔配兩杯酒都只是$200多元,下次約朋友傾計可以考慮啊! 至於牛油果無花果沙律,很fresh, 相信很多女生都會喜歡。餐湯是洋蔥湯,湯很鮮甜很好喝,而且可以喝到一絲絲洋蔥的,感覺很健康!主菜我們點了慢煮美國牛頰肉,及燒澳洲嫩羊架。 第一次吃牛頰肉,原來牛頰肉在很多料理中也可以找到,可能因為慢煮的關係

我們被安排坐於窗邊梳化位,有小朋友就最岩。

主菜我們點了慢煮美國牛頰肉,及燒澳洲嫩羊架。 第一次吃牛頰肉,原來牛頰肉在很多料理中也可以找到,可能因為慢煮的關係,肉質很嫩很入味,而且還帶點膠質,喜歡牛的朋友可以試試。 至於燒澳洲嫩羊架,我覺得實在太美味了!!! 油脂分配剛剛好,一點羶味也沒有,邊位更燒至香脆,小火子也很愛這個呢!

Set dinner 沒有配飯或者意粉,但伴碟的烤蔬菜及著仔都很飽肚及美味,而我們就另外點了半客茄汁意粉給小火子,份量剛好,大家都大滿足!

餐廳還有一個充滿綠色植物的小小戶外空間,小火子剛坐下時就已經說想出去參觀,等待食物製作的,出去吹吹風就最岩!

偶爾和家人來個約會,找間大家都喜歡的餐廳吧。
2020-04-23 381 瀏覽
配搭合宜:冇諗過可以咁樣組合,溫泉蛋控制得好好,配上忌廉。仲有薯蓉,香脆Salami,配菜都有幾種顏色,包括綠色、紅色等。可以講得上係色香味俱全,俾人印象深刻。
2020-02-15 498 瀏覽
情人節大餐分享情人節當日只有情人節set dinner人人都話情人節係出去比人呃錢,但係尼間餐廳啲食物質素,環境佈置絕對係值尼個價錢,我自己會搵第2日再去食介紹番個情人節大餐,價錢$988(兩人價錢,未加10%),加送一張即影即有前菜:鱘魚子醬鮮蠔配香檳泡沫一上菜都覺得個外形好得意,有香檳泡沫係上面,生蠔有鮮味,同少少自帶嘅海水咸味蘇格蘭三文魚萃下層係三文魚,上層係炸過嘅三文魚片同三文魚子每一淡都係:軟+脆+爆,嘅感覺,好得意🤣主菜海膽醬焗香橙麵豉黑雪魚平日少食魚嘅我覺得一啲都無腥味,魚好滑,加埋個海膽醬更加係好好味威寧頓牛柳,點了5成熟,佢係有層脆皮係外面,口感幾特別個人對西餐牛排無特別喜好,就不多說甜品:豆孔布丁配紅糖豆孔薄脆環境方面亦都係好加分,餐廳有個露台,放滿不同植物盆栽,好適合影下相,或者同朋友飲杯野傾吓計今日枱嘅擺放應該係配合左情人節🤣露台服務好好,侍應好有禮貌👍🏻
情人節大餐分享
情人節當日只有情人節set dinner

前菜:鱘魚子醬鮮蠔配香檳泡沫

蘇格蘭三文魚萃
下層係三文魚,上層係炸過嘅三文魚片同三文魚子
每一淡都係:軟+脆+爆,嘅感覺,好得意🤣

主菜

海膽醬焗香橙麵豉黑雪魚

威寧頓牛柳,點了5成熟,佢係有層脆皮係外面,口感幾特別
個人對西餐牛排無特別喜好,就不多說

甜品:豆孔布丁配紅糖豆孔薄脆

今日枱嘅擺放應該係配合左情人節🤣

露台

服務好好,侍應好有禮貌👍🏻
2020-02-14
情人節
2020-01-24 545 瀏覽
與公司同事食lunch去到呢間餐廳嘅樓下,都已經俾咗佢嘅門面吸引住,去到食嘢喺樓下等lift已經令人好舒服好平靜樓下會有兩部lift,不過有一格lift只可以答到三個人,如果好似我哋咁有成10幾個人,想去搭lift都要花少少時間~上到去,其實店舖門面都唔算太大,都有成大約一半枱已經坐咗食客,出面仲有個小露台可以影相同埋呼吸新鮮空氣喺佢窗邊仲掛咗好多小植物,陽光可以自然入餐廳,令到人感受到陽光份外精神lunch set salad 佢之前仲有一個粟米蓉湯不過冇影到相,呢個沙律係有煙熏三文魚沙律上面做餡,好好味雞胸配薯菜雞胸切落去仲有演出,溫度保持得好好,仲有其他主菜做配搭,份量啱啱好,唔會唔夠食自家製Tiramisu用餐之後只要加$28就可以有飲品或者甜品一下,如果加$38就可以有齊晒兩樣我就加咗甜品,細細件食落去一啲都唔理,實在係好啱用嚟做飯後甜品🍮滿足的一天
與公司同事食lunch

lunch set salad

佢之前仲有一個粟米蓉湯
不過冇影到相,呢個沙律係有煙熏三文魚沙律上面做餡,好好味

雞胸配薯菜

自家製Tiramisu

滿足的一天
2020-01-23
  • tiramisu
2019-12-14 498 瀏覽
朋友生日,一行六人,朋友介紹,第一次光顧此間意大利菜餐廳,於晚上七時前來,因用Openrice訂了桌子,餐廳亦於早二日前電話確認人数,所以便立即有位,每道菜都合乎水準,服務亦令人滿意!尤其乳猪,非常脆皮!會相約朋友下次再來!
  • 伊比利亞黑毛豬火腿配哈密瓜