2019-12-11 400 瀏覽
食物用心製作又新鮮,服務慇勤,唔講咁多啦,我一定會再去。叫左冷盤,有oyster 螺,除lemon,跟source 有2款,2款都好食湯,一定要叫,好清但肉味濃,唔易整主菜,雞好juicy糖品-一定一定要叫,佢地自家出品,食過就知值回票價*閒日去,大貓銀行有折
食物用心製作又新鮮,服務慇勤,唔講咁多啦,我一定會再去。

湯,一定要叫,好清但肉味濃,唔易整
主菜,雞好juicy
糖品-一定一定要叫,佢地自家出品,食過就知值回票價

*閒日去,大貓銀行有折

2019-12-07 315 瀏覽
朋友選擇這間餐廳同我慶祝生日,一看餐廳名字就聯想到這是一間寫意並擁有悠然憩靜環境的餐廳,適合我地四姊妹擧談一個晚上。雖然last order 係8:30pm, 但我地都決定訂位一試。餐廳坐位20多個,當晚到餐廳已發覺有一行十多位大叔訂了張長枱,他們點了些紅酒,有些大叔喝醉了就大聲高談闊論,行黎行去,加上餐廳不大,整間餐廳環境就像酒樓大排檔般嘈吵,令我們附近3張枱的女士不能順利對話。餐廳本身的食物質素(特別是海鮮)不錯,可惜整個環境配合不到,令生日聚會掃興。
2019-12-06
2019-11-08 1682 瀏覽
預早一星期咁上下已經訂咗枱,餐廳位置近尖沙咀警署,都容易搵到。訂咗6;45,家人當日6:30前就到咗,收到餐廳表示快啲點餐因為食物材料有限。所以佢哋就先order咗Seafood Gallery,裡面有牡丹蝦兩隻、生蠔四隻、鮮帶子四隻、馬刀貝四隻、鮑魚2隻、青口同翡翠螺。牡丹蝦🦐鮮甜,頭部多膏甘香。生蠔細細隻,服務人員冇特別介紹係咩蠔,食落清甜蠔味同海水味淡。其他不過不失!晚餐分別叫咗燒澳洲羊架伴香草乳酪!7成熟火喉啱啱好,肉質香嫩,羊肉味唔重,適合怕太膻嘅朋友。烤美國肉眼扒伴炒野菌,牛扒好薄,點嘅時候叫medium rare,但係出到嚟比較熟,牛肉質地都香軟,牛味唔突出,配菜有啲新著、車厘茄同雜菌。伊比利亞黑毛豬柳伴華道夫沙律,呢味係全晚同全枱人都讚不絕口,香嫩嘅豬柳有啲甘香肥膏,一口咬落汁多肉香,真係齒頰留香。配菜一大條甘筍,重有啲乾果同nuts。跟晚餐頭盆分別叫咗生蠔,同seafood gallery嘅生蠔係同款。烤北海道帆立貝伴椰香芒果沙律,帶子經煎過都好清甜,芒果卷望落去似吉列炸過咁,但係食落係完全冇炸過,而係用椰絲做面嘅全芒果肉,食落驚喜。帕爾瑪火腿西班牙辣肉腸配羅馬甜瓜拼

跟晚餐頭盆分別叫咗生蠔,同seafood gallery嘅生蠔係同款。烤北海道帆立貝伴椰香芒果沙律,帶子經煎過都好清甜,芒果卷望落去似吉列炸過咁,但係食落係完全冇炸過,而係用椰絲做面嘅全芒果肉,食落驚喜。帕爾瑪火腿西班牙辣肉腸配羅馬甜瓜拼盆,個名好厲害,其實係火腿、沙樂美腸加哈密瓜,咸香適中。
餐湯係南瓜湯,係全南瓜肉煮成,唔太接受南瓜嘅我都會飲。(因為我哋6個人,叫咗3個晚餐,餐廳服務員姐姐好體貼咁分咗6碗俾我哋)
另外都叫咗三款熱食,一款慢煮牛頰肉伴酸椰菜,牛肉味同個醬汁都好濃,牛肉香軟淋,雖然係濃味汁醬但都冇蓋過肉味,大讚。配菜係一貫食咸豬手嗰啲酸椰菜,食多咗肉類開開胃。
另一款香辣烤八爪魚,大量新薯粒配上有烤味,少少淋加少少煙靱嘅八爪魚粒,送酒良物。
西班牙乳豬,皮略嫌唔夠脆,肉厚鮮嫩多汁,肥瘦適中!仲有新鮮香燈同西柚果肉片墊底。絕配👍🏻

最後甜品叫咗2個心太軟、Tiramisu 同一個柚子雪葩。
朱古力心太軟皮香香軟軟,裡面朱古力漿一切就流出嚟,比較甜,仲甜過個朱古力雪糕球。
柚子雪葩3個球,食落清香柚子味重,唔太甜,讚。
Tiramisu 就普普通通,勝在唔太甜。

本來晚餐想叫燒春雞,點之食材有限,俾其他客人點咗,售罄。
整體餐廳坐得舒適,服務都幾貼心,食物質素都算中上。值得encore。

2019-10-26
2019-08-15 1502 瀏覽
我不是 Chelsea 的球迷,但近年來,我同 Chelsea 這一個名詞結下了一個不解之緣,令我對有 "Chelsea" 這字出現的東西,都份外的留意。原因就是因為我女兒出生前的一年半,某晚發了一個印象非常深刻的夢,而`夢境就是一個小女孩走到我面前,自我介紹說:『我叫做 Chelsea!』。結果,太太的確懷孕了,而且懷的是女兒。到女兒出出的那天,我先為她取上英文名字,而那名字,就是 "Chelsea"。前一陣子,在食友的 Blog 看見了一間上樓的西餐廳。因為名字,令我好奇地去努力研究一番。呼之若出了,這一間餐廳,就是 Chelsea,全稱《Chelsea Garden & Restaurant》。餐廳稱自己為一間花園餐廳,而一入來,就在門口,已經感受到餐廳的花花草草,全部都好有心思地以水耕的方式種植。此外,餐廳有一個小露台,晚上走出來,看看市區的夜燈光,會令你感覺良好。再者,這一個樓上的小小花草空間,用來包場開小型 party 也是非常之合適。星期日的中午來,依舊是有午市套餐的。有湯飲的套餐,好自然會有麵包伴送。是日提供的是提子包,入口香軟而且味道帶甜,是不太需要多加牛油去食的。今

今天的例湯是周打湯,入口很香海鮮味,也充滿了 creamy 的口感。香口,也吃得出有好多蜆,很是不錯。
太太茹素,選了一個店方說是限量供應的南瓜湯。味道甜美,也充滿了奶油香。總之,可以用好味道來形容。
湯之外,另有兩款頭盤供大家選擇。羅馬蕃茄伴發達芝士,羅馬蕃茄的質感很特別,直頭比水果更水果。味道又不會太甜或太酸,伴上了芝士同沙律,生伴是最美味的。記得以前在希臘吃過類似的,整個感覺令人懷念。
挪威三文魚慕絲,三文魚慕絲放在一片薄麵包上,很有 tapas 的風味。又香,又脆,又充滿鮮味,是一個會令人撐開胃口的美妙小食。
是日,全家上上下下連BB,一共8個人來用餐。所以我們可以試晒 Lunch Set 上所有菜式。首先說的是,是改了做素食的香辣蕃茄雜菜意大利粉。微辣,充滿不同的翠玉瓜、青瓜,甘荀等等,味道很好。
凱撒沙律伴海蝦,小朋友見到大蝦就非常之開心。凍食的蝦,十分之爽口,十分之鮮味。只是小朋友的通病出現了,係要迫佢食菜既。
最受大家歡迎的,是烤鴨胸伴基安蒂紅酒汁,這不是煙鴨胸,是冰鮮的外國肉鴨胸肉。皮香,肉也帶油香。由鴨肉,至沙律,都用上了橄欖油煮過及撈過,多了一份令人感覺健康的油脂感,非常好。
香煎鸚鵡魚柳伴車厘茄,鸚鵡魚的確是一種大家鮮有機會食到的熱帶魚,魚身不大,但肉質既甜又嫩滑。煎到魚皮帶脆就是最好的口感。此菜式伴上了車厘茄同沙律,看起來十分之健康。
總有人無時無刻都喜歡同希望食牛扒的,而我就是其中的一員。我點了一個西冷牛扒伴野菌燒汁。套餐的牛扒,當然不會要求有極高既質素啦。牛肉香口,切入不韌已經是很好。Medium Rare,出來有適當的血水,入口時感份外的甜美。不錯的一件牛扒。
甜品有 Cheese Cake,是 Blue Berry Cheese Cake。歐洲 style 的 cheese cake,飽肚感不會太強,而且有 Blueberry,甜甜地,酸酸地,味道夠吸引。
食西餐,最開心都是加一杯咖啡。夠醒神,夠香,就是令人開心的咖啡。而餐後一杯咖啡,係會感覺到快活似神仙架。
開心的一餐,店員又夠細心。中午來,晚餐來,甚至搞 party 包場,這一間《Chelsea Garden & Restaurant》是一個很好的選擇。
2019-07-16 1498 瀏覽
 其實佐敦真係有好多好嘢食,而今次我就發現咗一個充滿小清新氣息既世外桃源Chelsea Garden,我仲約咗老公嚟呢度二人世界一下順便影下靚相打卡添。呢度係食西餐為主,而且仲有好多海鮮拼盤老公知道我一向都鍾意食生蠔同埋牡丹蝦,所以就點咗$398嘅海鮮拼盤上檯嗰一刻真係好興奮呀!海鮮好新鮮而且擺盤好精美!扇貝上面仲有矜貴嘅魚子醬做點綴,令口感鮮甜得黎又有層次!來自美國嘅生蠔口感爽脆,海水味不算重所以好容易入口。牡丹蝦例牌爽滑又彈牙!反而個磯煮鮑魚好有驚喜,肉質彈牙一啲都唔韌仲甜甜地,老公同我都讚口不絕👍🏻第一次食刀馬貝,原來都好鮮甜同爽口,青口同黃金螺就不過不失啦!主菜我哋揀咗5成熟既美國黑安格斯肉眼扒伴蒜烤野菜,牛扒煎得表皮香脆,肉質鮮嫩多汁牛肉味濃,而且熟成度同味道都剛剛好👍🏻配菜方面估唔到最吸引係烤蒜頭,又香又軟腍腍既質感忍唔住吃過不停,同牛扒根本就係絕配😍總結呢間餐廳水準真係唔錯,食得咁豐富埋單只係$799,值得再encore啊💕
呢度係食西餐為主,而且仲有好多海鮮拼盤

上檯嗰一刻真係好興奮呀!海鮮好新鮮而且擺盤好精美!

扇貝上面仲有矜貴嘅魚子醬做點綴,令口感鮮甜得黎又有層次!

來自美國嘅生蠔口感爽脆,海水味不算重所以好容易入口。

牡丹蝦例牌爽滑又彈牙!

第一次食刀馬貝,原來都好鮮甜同爽口,

青口同黃金螺就不過不失啦!

2019-06-27
餐廳:Chelsea Garden & Restaurant (佐敦)地址:佐敦柯士甸道7號UQ Place 4樓最近上網搵到間係佐敦UQ Place嘅餐廳仿如綠洲,名叫Chelsea Garden & Restaurant,就好似個名咁,間餐廳佈置到好似一個Garden咁,無論餐廳內定係餐廳外嘅一個小陽台都有好多大大小小嘅植物,俾人非常舒服養眼嘅感覺呢間餐廳主打西班牙菜,除咗有海鮮套餐之外,更吸引我嘅係佢地嘅Signature Dinner Set巴馬臣芝士燒焗雞胸配烤薯及沙律 $308平時鍾意食雞胸肉嘅我,係屋企基本上都係白烚就算,餐廳以Parmesan cheese、椒鹽、蔥等做配料去醃制雞胸,做到相當入味之餘雞胸肉仲要非常之腍,一啲韌嘅感覺都無,非常香口好食香煎比目魚柳配檸檬刺山柑汁 $328比目魚滑嫩之餘肉質帶點結實,所以用黎做魚生之外煎香黎食都係一個唔錯嘅選擇,加上檸檬同埋刺山柑汁去除咗腥味,亦為比目魚帶黎左清新嘅味道,唔怕罪惡嘅我食埋比目魚煎香左嘅魚皮真係夠哂滿足,睇黎返去要做多幾轉運動先得伴隨主菜仲有前菜同餐湯,前菜就揀左烤伊比利亞香辣醬腸多士同香草蕃茄忌廉汁燴田螺,而
地址:佐敦柯士甸道7號UQ Place 4樓

巴馬臣芝士燒焗雞胸配烤薯及沙律 $308

香煎比目魚柳配檸檬刺山柑汁 $328

伴隨主菜仲有前菜同餐湯,前菜就揀左烤伊比利亞香辣醬腸多士同香草蕃茄忌廉汁燴田螺,而是日餐湯就係甘筍忌廉湯

係咁靚嘅環境下食野真係一大享受,廁所隱藏左係餐廳當中,唔講都唔知廁所門嘅係配合餐廳嘅牆壁設計,唔問都唔知係邊😂順帶一提,呢到嘅侍應仲好好service添
2019-07-06
5 分鐘 (堂食)
2019-07-05 791 瀏覽
都話佐敦多嘢食㗎啦,今次慶祝生日又來到佐敦區。呢度名副其實裝修到好似個花園咁,一入到黎已經覺得好relax,佢仲有一個露台仔,裝飾得好靚,可以出去影吓相。你間餐廳主打西班牙菜,佢哋有好多海鮮set。由於我地第一次嚟,又見到佢個signature dinner set價錢好吸引,仲可以揀生蠔做頭盤,所以我哋叫咗煎比目魚柳,同埋燒黑毛豬柳。首先先講生蠔,佢個set入邊有兩隻,今日嘅生蠔係法國胃黎,食得出好新鮮,充滿驚喜。湯係忌廉蘑菇湯,不過不失。至於主菜嘅厚切黑毛豬柳則非常juicy,我好鍾意好似豬柳,因為比較有口感,真係好好食。煎比目魚亦都煮得啱啱好,一啲都冇overcook,個皮又煎得好香好脆 👍🏻, 我真係好怕over cook 咗嘅魚,鞋十十,好難食。最後當然唔少得生日快樂嘅甜品,我哋叫咗心太軟,非常流心,一啲都冇焗死個心太軟 👍🏻呢間餐廳性價比真係好高,食物質素一流。我哋走嘅時候見到隔離枱食西班牙海鮮飯,成個賣相好靚,我哋下次會試吓。

2019-06-28
2019-06-28 475 瀏覽
帶老公去食好西之Chelsea Garden🥂🍝🥗呢排大家都好忙,無乜時間嘆下,所以今日就帶老公嚟呢度撐枱腳🥳一入門口見到咁多植物,加上簡潔嘅裝修,已經夠令我地放鬆心情🌳呢度嘅食物種類唔算好多,不過每樣好好吸引雖然我地只係叫咗set Dinner, 但係頭盤已經有3款 (有生蠔!),主菜仲有5款俾我地揀,仲有餐湯添!頭盤我當然係要生蠔啦,老公就要田螺生蠔好新鮮,而田螺都好入味,連薯蓉都好甜另外,我地仲叫咗個伊比利亞火腿杏仁芝士球,呢個Tapas係凍食㗎喎,用soft cheese加上伊比利亞火腿,另外可以自己點杏仁包住嚟食,芝士加上火腿,仲有杏仁片,脆脆嘅口感,好特別成碗都係粟米蓉嘅餐湯,超有誠意🌽主菜我地要咗巴馬臣芝士燒焗雞胸🐔同燒伊比利亞黑毛豬柳🐷雞胸整得好好,一啲都唔”鞋”,連一向唔多食雞胸嘅我都一啖接一啖咁食,所以相比起嚟,黑毛豬柳就無乜特別喇,不過都係好味嘅😋之後我地仲好破例咁叫咗兩個甜品,分別係柚子雪葩同埋烤綿花糖心太軟🍨估唔到嘅係柚子雪葩有兩球咁多,味道清新又唔算甜個烤綿花糖心太軟,綿花糖溶喺心太軟上面,同心太軟濃濃嘅朱古力夾埋一齊食,超級滿足,仲要有個朱古力雪糕,簡直係
帶老公去食好西之Chelsea Garden🥂🍝🥗
呢度嘅食物種類唔算好多,不過每樣好好吸引
頭盤我當然係要生蠔啦,老公就要田螺
生蠔好新鮮,而田螺都好入味,連薯蓉都好甜
成碗都係粟米蓉嘅餐湯,超有誠意🌽
主菜我地要咗巴馬臣芝士燒焗雞胸🐔同燒伊比利亞黑毛豬柳🐷
估唔到嘅係柚子雪葩有兩球咁多,味道清新又唔算甜
個烤綿花糖心太軟,綿花糖溶喺心太軟上面,同心太軟濃濃嘅朱古力夾埋一齊食,超級滿足,仲要有個朱古力雪糕,簡直係雙重享受吖
老公好滿意呢餐,仲話下次嚟食呢度嘅海鮮拼盤添!

2019-06-25 1229 瀏覽
每逢朋友生日就搵d比較特別既餐廳慶祝發現呢度樓上餐廳裝修都幾別緻,仲有個小花園露台感覺幾寫意💕💕點左一個dinner set and 龍蝦海鮮拼盤 生蠔肥美入口好creamy ,螺肉爽口鮮甜鮑魚都幾大隻,用醬汁煮過,更突出鮑魚嘅鮮甜味,這個回味無窮😋😋香脆白面包面包烘得好香脆配埋甘筍湯🤤平時食西餐南瓜湯就飲得多,少有餐廳有甘筍湯😋原汁原味fresh蒜蓉口感幼細好粉少少牛油香田螺肉Max埋薯蓉酸酸甜甜嘅醬汁別有一番風味墨汁意大利飯,意大利米煮得非常有口感,自家製嘅墨魚汁包裹着每一粒米,加上佢係鐵板燒上會有少少粒粒飯焦口感棉花糖心太軟這個超好吃
每逢朋友生日就搵d比較特別既餐廳慶祝

點左一個dinner set and 龍蝦海鮮拼盤
生蠔肥美入口好creamy ,螺肉爽口鮮甜
龍蝦海鮮拼盤

甘荀湯
香烤墨汁西班牙飯
烤棉花糖心太軟
2019-05-30 687 瀏覽
今日一行兩人去左公司附近既西餐廳因為book 過幾次都book 唔到成日都爆所以今日6:00pm 就已經去左,因為餐廳坐位唔算多,所以成日冇位都係正常,佢有室外不過今日落雨所以佢冇放枱係出面食物質素幾好,食材新鮮! 有D小清新感覺
今日一行兩人去左公司附近既西餐廳
因為book 過幾次都book 唔到成日都爆
所以今日6:00pm 就已經去左,因為餐廳坐位
唔算多,所以成日冇位都係正常,佢有室外
不過今日落雨所以佢冇放枱係出面
食物質素幾好,食材新鮮! 有D小清新感覺
  • 西班牙海鮮飯
  • 伊比利亞黑毛豬火腿配哈密瓜
2019-05-25 580 瀏覽
環境真的不錯,重要約會也可以炸里脊肉火腿卷用了吉列的方式去處理且豚里脊肉,炸得金黃色很吸引,很脆口,而且為了增加味道的層次,還包了一片火腿。卷內有個很特別的醬汁,碟盤上也有蕃茄濃醬可以沾來吃。香辣烤八爪魚店員有提醒我們要盡早吃,因為放久八爪魚會變硬。八爪魚的確很彈牙,不會辣,好吃,但旁邊的烤薯仔我覺得更好吃,他們是連皮烤的,外面薄薄脆脆的,內面剛好熟透,烤的時間控制剛恰到好處。鮮刨黑松露牛肝菌雲吞店員一送來就先說黑松露忌廉汁有很香黑松露味,但又不會很膩,配上醬汁的牛肝菌很妳吃,雲吞餡比較少,但醬汁幫助加分不少。西班牙海鮮飯終於來到今晚的主角多種類的海鮮佈滿整個飯的面,有整隻龍蝦,青口,蜆,蝦,魷魚等等,而飯則是軟中帶點彈牙,味道也調得剛好,好吃。

環境真的不錯,重要約會也可以

炸里脊肉火腿卷
用了吉列的方式去處理且豚里脊肉,
炸得金黃色很吸引,很脆口,
而且為了增加味道的層次,
還包了一片火腿。
卷內有個很特別的醬汁,
碟盤上也有蕃茄濃醬可以沾來吃。

香辣烤八爪魚
店員有提醒我們要盡早吃,
因為放久八爪魚會變硬。
八爪魚的確很彈牙,不會辣,好吃,
但旁邊的烤薯仔我覺得更好吃,
他們是連皮烤的,
外面薄薄脆脆的,
內面剛好熟透,
烤的時間控制剛恰到好處。

鮮刨黑松露牛肝菌雲吞
店員一送來就先說黑松露忌廉汁有很香黑松露味,
但又不會很膩,
配上醬汁的牛肝菌很妳吃,
雲吞餡比較少,
但醬汁幫助加分不少。

西班牙海鮮飯
終於來到今晚的主角
多種類的海鮮佈滿整個飯的面,
有整隻龍蝦,青口,蜆,蝦,魷魚等等,
而飯則是軟中帶點彈牙,
味道也調得剛好,好吃。
2019-05-23 465 瀏覽
難得朋友抽時間出嚟午餐短聚,一定要揾間坐得舒服嘅餐廳享受依個午餐。餐廳為樓上舖,裝修優雅,店內不但用了大量綠色植物作佈置,外面還有個小庭園,環境舒服,有如置身於鬧市中的綠洲。香濃甘筍味,感覺清新,好開胃。沙律菜唔太新鮮有黃葉,只有芝士及蕃茄並無醋或醬汁,食起嚟好單調。漢堡扒夠juice但有少量肉根,口感略打折扣。薯條連薯皮重薯味,炸得香脆。伊比利亞黑毛豬肉質鮮嫩,烤到表面金黃香口,野菌烤肉汁好香。咖啡香濃

甘筍湯
香濃甘筍味,感覺清新,好開胃。

廚師推介沙律

車打芝士牛肉漢堡
輕煎伊比利亞黑毛豬薄片配野菌烤肉汁
伊比利亞黑毛豬肉質鮮嫩,烤到表面金黃香口,野菌烤肉汁好香。
Latte、Cuppuccino
咖啡香濃
2019-05-16
車打芝士牛肉漢堡
輕煎伊比利亞黑毛豬薄片配野菌烤肉汁
之前已經幫襯過一次,一直好鍾意呢度的seafood platter!上次黎係慶祝男朋友的生日,今次夜晚再黎一次,實在太掛住呢度的舒服寧靜環境同埋新鮮的海鮮🦞🦀️呢個就係seafood platter的menu,好欣賞呢個menu的插畫風格!出場啦!有我男朋友最愛的生蠔、麵包蟹,仲有青口、螺,而我最愛就係醬油味的鮑魚!好肥美😋好soft的鮑魚,醬油味好濃我男朋友揀餐廳鍾意坐得舒服同埋環境寫意,呢度好適合兩個人黎dating❤️

好肥美😋

好soft的鮑魚,醬油味好濃

2019-05-15
用餐優惠
信用卡優惠
2019-05-12 690 瀏覽
我知道依間餐廳個名叫Chelsea,同我英文名一樣,我就一定要男朋友同我一齊黎試下!雖然食評唔算多,但見到相片吸引,果斷預訂!入到嚟發現環境唔錯,以綠色花園為主題,讓人精神為之一振,同之前食過油麻地嗰間萬里牆城差唔多風格,好適合打卡。最緊要呢度人少,適合兩個人坐低傾吓計、談下心。出面仲有個小花園,我見到有個媽媽食食下野,帶個小朋友出去參觀添。一開始叫咗杯嘢飲,miami cocktail,有蘋果汁、檸檬汁等飲料溝成,色調好襯呢間鋪頭,藍藍綠綠,飲落去甜甜的,我好鍾意浸味,但我男朋友話有啲似藥水味。呢個係值得推介嘅菜式,炸岩里火腿芝士卷,芝士味十足,有啲似吉列豬扒、火腿、芝士溶埋一齊,口感十足!鍾意食炸嘢嘅朋友,必試!跟住到黑松露雲吞,總共有六舊雲吞,少食多滋味,黑松露汁濃厚,相當好食!反而依個西班牙海鮮飯,賣相雖然唔錯,但係食落去一般,龍蝦唔夠鮮甜,飯唔夠香,有待改善!但總括來講,情調十足,慶祝周年紀念、生日、朋友談天聚會都是一流嘅地方!仲有依度嘅服務人員好好,送餐一碟一碟咁上,每次都會換一隻新嘅碟比你

Cocktail  (Miami )

炸岩里火腿芝士卷

鍾意食炸嘢嘅朋友,必試!
黑松露雲吞
西班牙海鮮飯

Cocktail  (Miami )
炸岩里火腿芝士卷
黑松露雲吞
2019-05-07 191 瀏覽
話咁快又到5月,又係時候慶祝母親節~除左同自己媽媽食飯,近呢2年老公都會代裕喬喬同我慶祝❤️今次就特登搵左間食西班牙菜既食店,好好享受一下~~個度環境好有幽靜,田園風格,有幅好靚既植物牆~每枱都有一盆小盆栽,好有心思~~🥰除左有普通餐枱,佢仲有個吧枱~~環境唔錯~~本身帶住裕喬喬出去都驚會影響到其他食客,但好彩佢今日好乖乖,表現好好,隔離枱個婆婆都讚佢呀☺️☺️咁以為可以多d同佢出去食飯喇~~😛😛益左媽媽,可以有藉口去試唔同既食肆~~既然係慶祝母親節,梗係要食盡佢~~我地2大1小都叫左好多野食架~❤️Seafood Gallery🦐: 精美既頭盤為晚晏揭幕~包括有法國生蠔(海洋女神)、扇貝、牡丹蝦、青口、馬刀貝、黃金螺、磯煮鮑魚~~樣樣都好新鮮,生蠔又夠飽滿鮮甜,真係蠔如其名~另外,醬汁方面除左一般既cocktail source , 仲有一款介辣蛋黃醬可以伴食,個人覺得伴以黃金螺食係唔錯~~❤️Dinner Set - Daily Soup🍲:當晚既湯係 Clam chowder (周打蜆湯)~~簡單但唔馬虎~香滑既口感,夠細膩~蜆肉又夠鮮甜,令個湯層次更加豐富~❤️Dinner Set - S

除左有普通餐枱,佢仲有個吧枱~~環境唔錯~~

Seafood  Gallery

Dairy  soup

❤️Dinner Set - Salad🥗:本身有2款沙律同生蠔揀~~咁我地就揀左比較少機會食到既 Grill Artichoke and Smoked Feta Cheese Salad~~ 雅支竹似一個大花蕾,自己好少會煮,所以有機會就會食~老公仲問我一塊塊個d咩黎😂我唔理佢自己食埋🤫
Grilled  artichoke  and smoked feta  salad

❤️Dinner Set - Canadian Natural Pork Rib Loin served with Apple Cider Source 🍖:豬柳嫩滑唔鞋口,本身就咁食個味已經唔錯,配埋甜甜酸酸既蘋果酒汁,更加突顯到豬肉既肉味~~意想唔到裕喬喬對豬柳既肥膏好有興趣,做媽媽只好將個10%都冇既肥膏割愛😫另外配菜都好出色,特別鍾意紫椰菜的味道,醃得酸酸的,好好食呀~~

Canadian  natural  pork  rib  loin  served  with  apple  cider  source

❤️Seafood Paella 🥘 :為左裕喬喬而叫既西班牙海鮮飯~黎到梗係俾佢既畫面吸引住,滿滿的海鮮,大大隻龍蝦🦞好似美人咁仰臥係飯面上~~濃郁既蝦湯味、粒粒飯同西班牙腸再配埋紅椒粉同番紅花既香料味,已經覺得好正宗、好滿足~好耐都冇食過咁好食既西班牙海鮮飯!!
Seafood  paella

❤️Drink - Shirley Temple:簡單既mocktail ~~酸酸甜甜,充滿著果味

Shirley  temple

❤️Drink - Lemon Tea:老公話食得太飽,要消滯

Hot  lemon  tea

❤️Desserts - Pomelo Sorbet :本身想試心太軟架,但又唔想俾裕喬喬試到朱古力,惟有忍下口先⋯⋯最後點左柚子雪葩作為呢餐既終結~~柚子味濃,微微的甜味同清新既味道,可以一去口腔既油膩感~Very Nice
Pomelo  sorbet
2019-05-05