2022-05-07 34 瀏覽
朋友係科學圈返工今日入咗嚟探佢順便食lunch~印象中科學園冇乜嘢食但原來最近都新開咗好多餐廳😍今次呢間韓式炸雞睇相好吸引我哋毫不猶豫地一至決定要試下🤣.🥘芝士排骨鍋 $318芝士份量超級多!每條排骨都可以痴到好多芝士而且排骨煮得好淋,好容易切到出嚟食側邊圍住嘅配菜都好豐富:🍙紫菜飯同芝士排骨撈埋一齊食超夾!!🥟炸餃子有啲似蛋餃嘅內餡,外皮炸得勁脆!🌯炸粉絲紫菜卷炸過嘅紫菜外皮包住韓式粉絲,外脆內軟超好食!!撈芝士食都好夾!🍗炸雞塊順便可以試埋無骨原味炸雞大大舊啖啖肉,好味道!🧀栗米芝士煮溶咗之後可以點炸物~.原隻炸雞(有骨/半半)$143炸雞外皮好脆!肉質非常滑食到最後果舊仲keep到熱辣辣!🍯蜂蜜焦糖蜜糖嘅甜味同炸雞好夾,又咸又甜超推介呢隻味!🧀洋蔥芝士勁多芝士粉係炸雞上面點埋芝士鍋嘅芝士食都好夾!.🥤忌廉鮮奶 $12🧃蘆薈樂 $12.側面櫃桶拉出嚟有齊手套紙巾~好貼心!最近鋪頭仲有特別promotionfollow ig送多兩枝C+汽水🍋店員介紹觀塘駿業街都有分店而且係外賣專門店!岩曬附近返工嘅人~.@chimac_hk + tag #Chimac #韓國 #炸雞 #專賣店 #觀
朋友係科學圈返工
今日入咗嚟探佢順便食lunch~
印象中科學園冇乜嘢食
但原來最近都新開咗好多餐廳😍
今次呢間韓式炸雞睇相好吸引
我哋毫不猶豫地一至決定要試下🤣
🥘芝士排骨鍋 $318

芝士份量超級多!
每條排骨都可以痴到好多芝士
而且排骨煮得好淋,好容易切到出嚟食
側邊圍住嘅配菜都好豐富:

🍙紫菜飯
同芝士排骨撈埋一齊食超夾!!
🥟炸餃子
有啲似蛋餃嘅內餡,外皮炸得勁脆!
🌯炸粉絲紫菜卷

炸過嘅紫菜外皮包住韓式粉絲,
外脆內軟超好食!!撈芝士食都好夾!
🍗炸雞
順便可以試埋無骨原味炸雞
大大舊啖啖肉,好味道!
🧀栗米芝士
煮溶咗之後可以點炸物~
原隻炸雞(有骨/半半)$143
炸雞外皮好脆!肉質非常滑
食到最後果舊仲keep到熱辣辣!

🍯蜂蜜焦糖
蜜糖嘅甜味同炸雞好夾,又咸又甜
超推介呢隻味!
🧀洋蔥芝士
勁多芝士粉係炸雞上面
點埋芝士鍋嘅芝士食都好夾!
🥤忌廉鮮奶 $12
🧃蘆薈樂 $12
側面櫃桶拉出嚟有齊手套紙巾~好貼心!

最近鋪頭仲有特別promotion
follow ig送多兩枝C+汽水🍋
店員介紹觀塘駿業街都有分店
而且係外賣專門店!
岩曬附近返工嘅人~

@chimac_hk + tag #Chimac #韓國 #炸雞 #專賣店 #觀塘 #科學園 #Korean #Chicken #外賣 #koreanfood #韓國美食 #香港美食 #韓國菜 #韓國餐廳

2022-05-06 22 瀏覽
🍗 CHIMAC🍗最近成日踩單車入到科學園,回程時大家都覺得太肚餓啦,隨即入去室內睇下有咩食!嘩,見到炸雞,係勁耐冇食啦,望到啲賣相好得,大家都二話不說衝入去😂「CHIMAC 」提供韓國盛行的炸雞口味,原味,甜辣,芝士,蜜糖等等,見到佢推介嘅莎莎菠蘿醬好想試,感覺幾特別!🍗炸雞口味:莎莎菠蘿醬半隻,經典甜辣醬半隻。炸得酥脆的雞搭配菠蘿製成的莎莎醬好清爽,好適合夏天。雞肉炸得金黃酥脆、外酥內嫩。另外的經典甜辣口味是我一向喜歡的炸雞口味,雞肉很juicy, 正宗的韓國辣醬配上香口的炸雞,魅力沒法擋😍🍲泡菜海鮮豬肉鍋:一上桌的感覺十分豐富,主角泡菜豬肉,配搭上魷魚,芽菜,味道適中不太辣;另外側邊配上紫菜飯,炸粉絲紫菜卷,雞肉餃子,炸雞塊,芝士粟米,一道菜有這麼豐富的配搭很吸引!順帶一提☝🏼CHIMAC 觀塘駿業街都有分店家,係外賣專門店!
🍗 CHIMAC🍗

香港咁多過江龍嘅韓國菜我嘅目就係要試勻哂佢地!今次踩單車去到科學園估唔到入面都幾多嘢食不過就真係好少會經過呢頭 除非踩單車下奏6點幾嚟到 本身以為咁偏僻唔會有咩人但都差唔多坐哂😂有啲仲係嚟買外賣好好彩都有位可以入座 唔洗等!📍半半原隻炸雞(蔥蒜醬油+蜂蜜焦糖味)咁辛苦踩到入嚟 梗係要食啲邪惡嘢慰勞吓自己 叫咗一隻原隻炸雞係即叫即炸 外皮脆啲嚟 啲醬又可以佈滿每一舊雞 而入面啲雞肉又好juicy 不過真係要小心熱😂😂最鍾意係蜂蜜焦糖味 甜甜地好過癮📍魚糕串係韓國嘅回憶 有埋魚糕湯飲就更正佢上面淋咗啲醬 更加鮮味📍芝士排骨鍋鍋邊有炸雞 粟米芝士 紫菜飯 炸紫菜粉絲卷同韓式餃子 超豐富一路食啲staff都會好attentive得閒幫我攪吓 見開始燶燶地痴地又會幫我熄細啲火 好好service!個排骨本身用甜辣醬醃煮過 所以好入味 再包埋滿滿嘅芝士 惹味到肥十磅都想繼續食🥹呢間絕對會encore 不過真係少遠但好似觀塘其他地方都有分店!
香港咁多過江龍嘅韓國菜
我嘅目就係要試勻哂佢地!
今次踩單車去到科學園
估唔到入面都幾多嘢食
不過就真係好少會經過呢頭 除非踩單車
下奏6點幾嚟到 本身以為咁偏僻唔會有咩人
但都差唔多坐哂😂有啲仲係嚟買外賣
好好彩都有位可以入座 唔洗等!

📍半半原隻炸雞(蔥蒜醬油+蜂蜜焦糖味)
不過真係要小心熱😂😂
最鍾意係蜂蜜焦糖味 甜甜地好過癮

📍魚糕串
係韓國嘅回憶 有埋魚糕湯飲就更正
佢上面淋咗啲醬 更加鮮味

📍芝士排骨鍋

呢間絕對會encore 不過真係少遠
但好似觀塘其他地方都有分店!
2022-05-05 16 瀏覽
放假前夕當然要去遠啲搵下嘢食啦😂當去左一轉短線旅行😝今次就同老婆去左位於科學園嘅「Chimac」去到科學園參觀下 影下相咁😊玩到咁上下當然又係醫肚時間啦😬見到韓國炸雞好吸引😋即刻去攞位準備開餐啦😆半半圓隻炸雞(洋蔥芝士味 + 蜂蜜焦糖味) $143 + $20 魚榚串有好幾種口味,真係想試晒佢!唯有忍痛揀咗洋蔥芝士味同蜂蜜焦糖味!呢兩款我同太太都比較想試,出嚟個效果都唔錯呀🤤脆卜卜亦好入味!芝士排骨鍋 $318小編見到啲芝士已經流晒口水!淨係見到芝士都要清晒佢啦!😝啲豬肋骨好林好入味!仲有芝士粟米係側邊,唔夠喉!🤣🤣韓國檸七 $12蘆薈樂 $12P.S. 原來CHIMAC 觀塘駿業街都有分店架,仲要係外賣專門店!可以去買外賣返屋企慢慢嘆😋

芝士排骨鍋 $318

韓國檸七 $12
蘆薈樂 $12

2022-05-04 27 瀏覽
-CHIMAC🍽-疫情好反D終於可以出去食Dinner啦🥹去科學館行個圈仲可以踩單車望下風景🚴-半半原隻炸雞 $143去食韓國炸雞🍗最開心就係有得揀唔同味!今次揀左洋蔥芝士同葱蒜醬油😍鐘意食重口味既可以揀葱蒜醬油!炸雞脆卜卜雞肉嫩滑又Juicy😋想冇咁咸就可以揀芝士甜甜地好好味👍-芝士排骨鍋$318芝士控小編係抗拒唔到芝士鍋🧀😋將排骨捲埋芝士勁香😍平時食排骨鍋都係有少少辣但呢度係用蕃茄醬酸酸甜甜同芝士又幾夾🤣另外仲有幾款配料粟米芝士/紫菜飯/炸餃子/炸紫菜卷/炸雞件😍呢個鍋超抵食!-炸年糕 $20食韓國野點少得年糕!雖然好多野食都忍唔住加串炸年糕😋炸年糕外皮脆內面軟糯再淋上甜醬好夾😌-韓國檸七 $12因為冇哂鮮奶忌廉就揀檸七條氣gur哂🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 沙田科技大道西5號白石角香港科學園一期企業廣場地下S017號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_沙田#foodieluveat_韓國菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover
CHIMAC🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_沙田
#foodieluveat_韓國菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #炸雞 #韓國餐廳 #韓國炸雞 #芝士排骨鍋 #炸年糕
2022-04-30
2022-05-03 27 瀏覽
肥雞屋企人住科學園附近,所以好多時候都會去科學園搵嘢食。 近排新開咗間專食韓式炸雞嘅專門店,叫做CHIMAC.肥雞試咗一直都想食好耐嘅芝士排骨鍋,呢個鍋物真係好抵叫,入邊除咗又非常香軟嘅肋排,仲有好多小食喺隔離,例如有紫菜粉絲卷,炸雞,紫菜拳頭飯,所有嘢都係肥雞鍾意食嘅 。焗到脫骨嘅肋排,捲住拉絲嘅芝士,響個口入面鹹香軟糯嘅口感都有,十分豐富。小食肥雞嗌咗佢嘅魚糕串,香甜嘅豉油汁配上彈牙嘅魚糕,兩串簡直意猶未盡。嚟到炸雞專門店梗係要嗌炸雞,肥雞嗌咗兩種口味,一種係芝士粉,另一種係甜醬油,佢啲炸雞炸到非常之香脆, 炸粉一啲都唔厚,肉質鮮嫩。佢已經成為肥雞心目中頭三甲嘅炸雞店 。
2022-04-21
原來科學園入面有間咁高質嘅韓國炸雞,大家平時去踩單車經過都可以試下🚴 踩完單車先去食仲要冇咁大罪疚感添,食完又去踩過😈.🫕芝士排骨鍋 $318鍾意食芝士嘅人一定會超鍾意,見唔見到有幾多芝士🤪除咗排骨之外都有好多配料,炸紫菜粉絲卷、炸雞、燒雞同埋紫菜飯等等,全部都可以撈埋芝士一齊食🥰不過偶爾食下好喇,如果唔係實肥死🔪.🍗原隻炸雞 (蔥蒜醬油 + 蜂蜜焦糖) $143炸雞真係有驚喜,係小編食過數一數二好食嘅韓式炸雞🥳叫蜂蜜焦糖味實冇死,highly recommend,點解蜜糖同炸雞可以咁夾🥺蔥蒜醬油味都唔錯,一個鹹一個甜平衡返🤩.💰人均消費: ~$250.🍽味道: 4/5 🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 3.5/5💰價錢: 3/5
🫕芝士排骨鍋 $318
🍗原隻炸雞 (蔥蒜醬油 + 蜂蜜焦糖) $143
💰人均消費: ~$250
🍽味道: 4/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 3/5
科學園呢幾年都起咗好多樓,感覺上都多咗食肆進駐🤓今次同朋友嚟咗chimac 食,因為鋪面大,望落去都坐得舒服🤓我地叫咗半半口味炸雞(全雞),有蜜糖焦糖同蔥蒜醬油$143。 呢份炸雞份量超大,我諗有十幾件,每個口味都有一個全翼同雞髀😽😽😍 仲有五六件其他部位。我個人比較鍾意蜂蜜焦糖味😽甜甜的。同埋佢地係新鮮炸,好脆口,同時都好嫩滑。另外叫左一個芝士排骨鍋$318。呢個鍋真係名副其實嘅芝士鍋,有爐邊芝士之外,爐中央既排骨都有滿滿嘅芝士😽😽勁開心 同埋個排骨做得好好,好容易就甩到啲骨👍🏼另外追加咗魚糕串$20,呢個小食都好味,好有韓國路邊攤嘅感強😍呢間炸雞除左科學園外,仲有其他分店👍🏼 觀塘駿業街都有分店,係外賣專門店❤️係個邊返工嘅人都可以食👍🏼
科學園呢幾年都起咗好多樓,感覺上都多咗食肆進駐🤓

• 蜂蜜焦糖炸雞
2022-05-02 35 瀏覽
繼之前介紹過城中好食焗雞之後,今次就講下炸雞,呢間都係我喺九龍灣食過又值得回頭嘅韓國炸雞店🐥今日喺附近踩單車,便順道過嚟食🙊。🐷芝士排骨鍋 $318超邪惡超邪惡呀,好多芝士,芝士控絕不能錯過,睇住芝士慢慢溶化真係流晒口水🙈,服務員到時侯就會幫我地撈匀芝士,拉成長長嘅絲去捲住每一件排骨😻,都唔知邊個發明啲咁好食嘅嘢🤭外層熱辣辣嘅軟糯芝士捲住肉質軟腍嘅排骨,超好食😋個鍋仲有雞腿肉,紫菜粉絲卷,韓式餃子🥟,紫菜飯,粟米芝士,各有特色,份量多到可以三個女仔一齊食。濟洲甘橘炸雞,甜辣炸雞 $128我哋揀左兩款口味,即叫即炸最好食,脆卜卜,雞肉嫩滑juicy, 唔會炸到油淋淋同雞肉乾晒身,甘橘味清新去膩,甜辣味都好正,唔食得辣都可以食😚呢個炸雞我俾滿分💯。食炸雞再配冰凍可樂真係正到冇朋友🙊🐟追加魚糕串 $20每次去韓國都一定會食魚糕,一食即愛上,甜甜嘅醬汁配煙韌魚糕真係好正🙊原來佢喺觀塘俊賢坊都有分店,但得好少座位,係專係做外賣嘅,如果下次再想食,都可以近近地食只下癮先🙈

🐷芝士排骨鍋 $318

濟洲甘橘炸雞,甜辣炸雞 $128

🐟追加魚糕串 $20

作為科研工作的其中一個橋頭堡,科學園一直予人創新、科學的形象,吸引不少大型資訊科技和生物科研公司進駐💻🧪其位置對著吐露港,環境優美,心曠神怡😌我至小就對文史哲的理論比較有興趣,因此比較少有機會於科學園的公司大展拳腳🐥但因踏單車途經的緣故,間中也會在該區閒逛🚴亦因如此,發現到科學園其中一個廣場,有一間性價比高的韓式料理餐廳,其炸雞、芝士排骨也有一定的水準,為上班一族及遊人給予進餐的選擇👍🏼環境🌴餐廳位處科學園企業廣場地下,地點不算難找;它的面積不算太大,但座位數量充足,而且主要是梳化位,非常闊落,配合柔和的燈光,予人舒適的感覺🛋食物🥟韓式炸雞及鍋物為餐廳提供的主要菜式:先分享一下炸雞,炸雞款式選擇不少,除了經典的原味和甜辣醬炸雞外,還有蜂蜜焦糖、洋蔥芝士等味道可供選擇,而且還可以選擇兩款口味鍋物方面,有芝士排骨、泡菜海鮮豬肉等鍋物;還有不少地道韓式小食供應,款式繁多🍢🍲🧀1. 原隻炸雞:經典甜辣🌶($143)2. 原隻炸雞:蜂蜜焦糖🍯🔸 經典甜辣炸雞🍗它的甜辣醬均勻地分佈在炸雞中,而且不會太辣或太甜,味道恰到好處;蜂蜜焦糖炸雞🍗雞件充滿蜜糖香,鹹中帶甜😛🔸另外,因炸雞是即叫即炸,上碟時熱

環境🌴

食物🥟
韓式炸雞及鍋物為餐廳提供的主要菜式:先分享一下炸雞炸雞款式選擇不少,除了經典的原味和甜辣醬炸雞外,還有蜂蜜焦糖、洋蔥芝士等味道可供選擇,而且還可以選擇兩款口味

1. 原隻炸雞:經典甜辣🌶($143)
2. 原隻炸雞:蜂蜜焦糖🍯
🔸另外,因炸雞是即叫即炸,上碟時熱辣辣,皮脆肉嫩且份量多,非常值得一吃😆
原隻炸雞:經典甜辣、蜂蜜焦糖

3. 炸紫菜粉絲卷🍘(+$20)
🔸地道韓式小食,其製法是先把紫菜包著粉絲,再灑上炸氣,放進油鍋炸至金黃色,很有賣相,味道更是香脆香口,粉絲一咬下去是「索索」聲的🤤
炸紫菜粉絲卷

4. 芝士排骨鍋🧀🍖🥘($318)
🔸 餐廳頗受歡迎的鍋物:中間放有已切件的排骨和芝士,職員會協助兜炒排骨和芝士,令排骨的肉和幼滑的芝士混合在一齊,排骨的口感變得更滑溜,更有口感,不會太油膩😋
🔸旁邊的位罝放有不同的配菜:有炸雞腿肉、紫菜粉絲卷、紫菜飯、粟米芝士、韓式餃子和韓式泡菜🥟🍙韓式餃子炸得香脆多汁,雞肉豐富;粟米芝士幼滑,撈勻紫菜飯一齊吃,口感頗佳👏🏻👏🏻
芝士排骨鍋

5. 韓國檸七($12)
6. 蘆薈樂($12)
韓國檸七、蘆薈樂

服務🤵🏼‍♂️
餐廳的職員由入座到結帳時,均保持着友善和專業的態度:例如奉上餐單時,會細心跟你解釋不同的菜式、協助兜炒鍋裡的食物等,又會提醒客人進食時要注意食物燒焦等⚠️非常貼心,值得一讚👍🏼👍🏼

總結😆
餐廳位處科學園的企業廣場,由大學站步行至科學園,約需20至30分鐘🏃🏽‍♂️客人若果不想步行或踏單車,就要先由大學站搭乘巴士272K至香港科學園站下車🚌

如果大家覺得科學園不太方便,餐廳在九龍灣和觀塘均有分店,其中觀塘店為外賣專門店🥡為一眾想吃韓式料理的上班族提供便利🧳

科研着重不斷的探索,不斷的嘗試,美食亦一樣。今次在科學氣息濃厚的地方尋覓到美味的韓式料理,亦是對這種精神的又一印證👏🏻👏🏻

———————————————————————
📈餐廳評分(5分為最高)
味道:🐤🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤🐤
店鋪可達度:🐤🐤🐤
2022-04-27
10 分鐘 (堂食)
原隻炸雞:經典甜辣、蜂蜜焦糖
炸紫菜粉絲卷
韓國檸七、蘆薈樂
  • 蜂蜜焦糖炸雞
2022-04-29 36 瀏覽
消費券威力沒法擋,星期日去到apm人山人海 ,大家都充滿著消費情緒😃😃時間很早,天氣又很好,還想周圍逛逛,原來CHIMAC炸雞店在科學園,有新開的分店,搭車過去都只不過係20幾30分鐘。科學院附近的海濱長廊環境非常優美,享受著清爽的海風散步,看著黃昏的晚霞,實在身心舒暢。濟州柑橘風味炸雞 🍊🍊柑橘醬汁酸酸甜甜,沾滿了每件炸雞,酥脆的外皮,肉嫩多汁的雞肉,非常驚喜的質素。蔥蒜醬油炸雞🧄蒜蓉味非常香濃,醬油醬汁咸度適中,味道甘醇,帶少少甜味。泡菜海鮮豬肉鍋材料非常豐富,紫菜粉絲炸卷,脆卜卜充滿紫菜味,餡料粉絲煙韌。雞皮餃子,質感有趣,味道不錯。原味炸雞,細細件無骨好方便。粟米芝士和紫菜飯,加泡菜一齊食好match。中央的鍋物有彈牙八爪魚,爽口五花肉,泡菜,大豆芽菜,辣椒和大蔥。加20蚊仲可以配魚糕串,好彈牙美味。

濟州柑橘風味炸雞
蔥蒜醬油炸雞🧄
蒜蓉味非常香濃,醬油醬汁咸度適中,味道甘醇,帶少少甜味。

泡菜海鮮豬肉鍋
加20蚊仲可以配魚糕串,好彈牙美味。

• 濟州柑橘炸雞
2022-04-28 63 瀏覽
🚴早前已經到訪過觀塘分店數次,小編尤其喜歡經典甜辣炸雞。甜甜辣辣咁樣半夜食勁過癮~今次同朋友喺大圍出發踩單車到大埔,途經科學園再見Chimac,立即入去補充能量及脂肪~🍗炸雞有七款口味可以選擇,我哋揀咗半半口味炸雞,即係全隻炸雞但可以揀兩種口味。咁樣既可以試多種口味,又冇咁容易膩~($143)- 🌶經典甜辣炸雞:主要係甜味,辣味基本上缺席,但係唔食得辣嘅朋友仔都應該輕易食得到~雖然醬汁味道同觀塘嗰間都幾大分別,但有別有一番風味,偏向甜酸汁醬幾惹味,有啲似甜味版本咕嚕肉汁醬。雞件即叫即炸,上枱熱辣辣,外皮掛汁但都仲好香脆。雞肉多汁鮮嫩~- 🍯蜂蜜焦糖炸雞:入口好大陣牛油蜂蜜香,雞皮炸得好乾身,香脆而毫不油膩!加上有蜂蜜焦糖嘅加乘,鹹鹹甜甜好過癮。同樣都係即叫即製,雞肉嫩滑,雞皮真係好香好脆好好食~🍢魚糕串(+$20):其他Foodie嘅魚糕串波浪形串得勁靚,小編呢一份應該係⋯懶洋洋版本醬油魚糕串。🫕芝士排骨鍋($318):讀者們都知道小編係肉食動物,見到呢一份排骨鍋當然不能放過啦~侍應會於芝士溶化之後,幫忙將中間嘅大大件排剪展開,再平均將芝士裹住排骨。排骨帶蕃茄甜味,煮得好軟熟,輕輕一咬

🫕芝士排骨鍋($318):讀者們都知道小編係肉食動物,見到呢一份排骨鍋當然不能放過啦~侍應會於芝士溶化之後,幫忙將中間嘅大大件排剪展開,再平均將芝士裹住排骨。排骨帶蕃茄甜味,煮得好軟熟,輕輕一咬便離骨。
- 🧀而鍋邊有數款韓式小食,包括:三件炸雞腿肉、三件紫菜粉絲卷、三件韓式餃子、紫菜飯、粟米芝士,以及韓式泡菜。原味炸雞腿肉一樣鮮嫩多汁。將紫菜飯拌於芝士鍋中,成件事好邪惡但係極滋味!

🥤罐裝汽水($12):小編同朋友都唔飲酒,所以揀咗汽水。餐廳一共有四款汽水選擇,分別係可樂、韓國檸七、忌廉鮮奶,同埋蘆薈樂。即係大家平日喺便利店超級市場見到嘅罐裝飲品,一模一樣。

☺️整體而言:
1. 餐廳座位舒適寬闊,可以安坐享受食物。枱與枱之間保持一定距離,感覺良好。
2. 侍應服務快,細心且有禮!主動協助單車收納,適當時添水。對於查詢都好有耐性咁解答。
3. 小編應為呢間餐廳最好食嘅都係炸雞,新鮮製作!炸雞有一定水準。

CHIMAC
電話: 35656068
地址:沙田科技大道西5號白石角香港科學園一期企業廣場地下S017號舖

#香港食好西 #科學園 #炸雞 #韓國菜 #香港 #野生代言人
2022-04-26 39 瀏覽
因為《社內相親》,呢排又有返韓國炸雞熱潮。* 原隻炸雞 (半半口味) / $143揀咗原味同埋蜂蜜焦糖味,蜂蜜焦糖味之前食過覺得好味,今次encore,留意返真係比較甜的,食嘅時候焦糖漿會漿住個口🐒所以唔鍾意太甜嘅可以試其他味,唔鍾意食有骨雞 / 唔鍾意用手食(雖然有手套提供)可以叫雞腿肉~不過原隻炸雞好似有風味啲。* 芝士排骨鍋 / $318係店內no.1😯除咗有主菜芝士排骨,圍住鍋邊有其他配菜(順時針方向):紫菜飯、粟米芝士、紫菜粉絲卷、韓式餃子、炸雞腿肉。排骨入味夠腍,再用芝士包住😈配菜都好唔錯,紫菜粉絲卷👍🏻 韓式餃子炸得勁脆多汁,不過唔講唔知係餃子,似豬肉條😂* 魚糕串炸雞加配的,個醬油好好味,如果魚糕厚身啲就好似韓國食嘅一樣!除咗踩單車,我諗都唔係太多人會特登嚟🤣其實今次係遊車河嚟到科學園呢邊,之前食過係因為喺公司附近有間外賣專門店(觀塘駿業街),已經食過幾次😎
因為《社內相親》,呢排又有返韓國炸雞熱潮。

* 原隻炸雞 (半半口味) / $143

* 芝士排骨鍋 / $318

* 魚糕串

放假去到科學園係商場竟然見到有間韓國野,門口睇menu好吸引😍座位又闊落舒服,就試試佢啦,實在太掛住韓國嘅美食啦🤪整體食物都幾好味,而且好大份,幾個人去食就啱啦~🔸原隻半半口味韓式炸雞(HK$143 - 有骨)總共6款口味嘅炸雞選擇困難症發作,好彩有得雙拼😋今次就試左蜂蜜焦糖以及蔥蒜醬油。份量都幾多,2個人係食唔曬架😆炸雞即叫即炸,一上枱仲好熱外皮好脆~2款口味嘅炸雞味道都突出,一個甜味重啲,另一個鹹味出啲,小編就自己喜好蜂蜜焦糖多啲😜🔸芝士排骨鍋 (HK$318)之前去韓國都食過芝士排骨鍋,諗唔到竟然香港都食到呀。呢一個仲好豐富😍中間有好多芝士一邊溶一邊包住排骨,好拉絲架🧀側邊仲有原味炸雞塊、紫菜粉絲卷、紫菜飯、粟米芝士以及韓式餃子圍住,好滿足呀👍🏻而且底下有爐唔驚食到最後會凍左,不過後來記得要整返細火呀,因為芝士比較容易窿~🔸追加小食:魚糕串 (+HK$20)套餐有得優惠價加韓式小食,見到有魚糕係即叫,係久違嘅煙韌味道呀😁
原隻半半口味韓式炸雞

🔸原隻半半口味韓式炸雞(HK$143 - 有骨)
芝士排骨鍋

🔸芝士排骨鍋 (HK$318)
魚糕串

🔸追加小食:魚糕串 (+HK$20)
原隻半半口味韓式炸雞
2022-04-25 36 瀏覽
上次在觀塘工作,見到CHIMAC 觀塘駿業街有一外賣專門店分店,已經好想試,昨天在科學園散步時見到有這間分店有堂食,店內空間寬敞,嘆個晚餐先~店內以木色簡約設計,碗也用上木製,輕快的韓國音樂作背景,好有韓國的感覺芝士排骨鍋外邊好難食到,排骨非常入味,一咬已離骨,肉質細嫩職員即場把排骨和芝士配合,排骨滿口絲絲「芝」味,還配有炸雞腿肉、紫菜粉絲卷、芝士粟米、韓式餃子和紫菜飯,有份量。全隻炸雞Order 了兩款口味濟洲柑橘炸雞甜中帶微酸,柑橘味好開胃,炸雞有脾位、全雞翼和雞件,香脆內嫩,完全無油膩感洋蔥芝士炸雞芝士味香但不會太鹹,食落更鹹香惹味,大大件,炸得外脆內嫩,雞肉保留到不少肉汁。加配$18 炸年糕小食,軟糯又煙韌一口炸雞,一口飲品,感覺好舒爽,忌廉鮮奶、蘆薈樂,清新解滯,大滿足

芝士排骨鍋
外邊好難食到,排骨非常入味,一咬已離骨,肉質細嫩

職員即場把排骨和芝士配合,

全隻炸雞Order 了兩款口味

濟洲柑橘炸雞

洋蔥芝士炸雞

加配$18
炸年糕小食,軟糯又煙韌

一口炸雞,一口飲品,感覺好舒爽,
忌廉鮮奶、蘆薈樂,清新解滯,大滿足
2022-04-22
5 分鐘 (堂食)