香港美式壽司店非常罕見,Chotto Maki除了款式多,價錢非常親民。美式壽司獨有蛋黃醬及海鮮組合,配搭新奇風味十足!! 🍣- Philadelphia HK$68 🍣🧀🥑經典之選!!卷入最經典的文魚、忌廉芝士、牛油果及飛魚子。三文魚油脂香氣與柔滑忌廉芝士融為一體,再加上濃厚牛油果,完美搭配蛋黃醬及鰻魚汁,味道濃郁又美味!- Lobster HK$85 🦞🥑🍣鮮味龍蝦卷!!香甜解膩芥末蛋黃醬配上鮮味龍蝦肉、炙燒油香三文魚及濃厚牛油果,鮮香十足超滿足!!加入爽脆蘆筍,非常有口感!!- Apple Soda HK$25 🍎🍾蘋果氣水味道非常真實,甜味自然,氣泡細膩,舒服順喉!!

- Philadelphia HK$68 🍣🧀🥑
Lobster

- Lobster HK$85 🦞🥑🍣
Apple Soda

- Apple Soda HK$25 🍎🍾
蘋果氣水味道非常真實,甜味自然,氣泡細膩,舒服順喉!!
Lobster
Apple Soda
2024-06-10 23 瀏覽
由中環第一間既Chotto Maki到而家最後一間,聽到佢地結業既消息真係感到好可惜 ㅠㅠ香港比較小呢類型既卷物,而灣仔店將會營業至31/5經典中捲7 black Magma $68帶子碎 吞拿魚蓉 天婦羅脆脆 黑芝麻醬汁大量吞拿魚加上脆粒同帶子碎 鮮味突出創意中捲14 Double S $62 三文魚 辣三文魚 辣蛋黃醬 帶子碎多重三文魚口感 配搭帶子同微辣醬料 夠哂惹味Salmon Poke Bowl $68內含蟹柳棒 牛油果 毛豆 海帶 飯,豐富又健康佢地全部野食材新鮮,選擇多樣,真材實料!每次去既品質亦一模一樣!今日同職員傾左幾句,佢亦概嘆守業七年到最近已經好難再撐落去,希望等到將來你地會重出江湖,大家把握機會試下!
香港比較小呢類型既卷物,而灣仔店將會營業至31/5

14 Double S $62
三文魚 辣三文魚 辣蛋黃醬 帶子碎
多重三文魚口感 配搭帶子同微辣醬料 夠哂惹味

Salmon Poke Bowl $68
內含蟹柳棒 牛油果 毛豆 海帶 飯,豐富又健康

2024-06-09 30 瀏覽
約了友人去灣仔逛街,先到這間卷物和壽司店吃卷物。店舖位置方便,在地鐵站附近,店內提供座位,堂食和外賣皆可。Yuzu Soda($25),柚子梳打味道清新,微帶酸甜,配壽司很適合。個人比較喜歡這款。Peach Soda($25),相較有氣的梳打,白桃味比較柔和,有甜甜的桃味,喜歡甜食或白桃味可點這個。馬刀貝($26),馬刀貝壽司,馬刀貝新鮮爽口,不用蘸醬料也很鮮甜。Mango Dynamite ($58),頂上鋪上厚芒果肉的壽司卷。芒果鮮甜,芒果頂上鋪上爽口飛魚子,中間有炸蝦、青瓜絲,再澆上鰻魚汁。在芒果和鰻魚汁的襯托下,整碟手卷以鮮甜為主,既有芒果的甜味,也有鰻魚汁的甜。中間的炸蝦、新鮮爽脆的青瓜絲和頂層的飛魚子加強爽脆感。Sea Monster ($65),把各種海界代表食物的鮮爽混和。食材豐富,有蟹柳、炸蝦、青瓜絲、櫻花蝦、炸蒜、紫薯粉、鰻魚汁和自製醬。各種食材相輔相成,大量的蟹柳和新鮮的青瓜絲,配上鬆脆炸蝦、脆櫻花蝦和炸蒜。整個手卷脆口又帶各種鮮甜,配上鰻魚汁,惹味得令人胃口大開。
Yuzu Soda
Peach Soda
馬刀貝
2024-05-24
Yuzu Soda
Peach Soda
2024-06-04 54 瀏覽
今日到灣仔會展工作,需要找個外賣來吃, Chotto Maki當然是我的首選,壽司卷物非常好味又有創意。 **人氣大捲 Sea Monsters**:這款蛋捲以其豐富的海鮮配料和獨特的口感著稱。蟹柳的鮮甜與炸蝦的酥脆完美結合,青瓜絲帶來清新的口感,而櫻花蝦和炸蒜則增添了層次感。紫薯粉不僅為蛋捲增添了顏色,也帶來了微妙的甜味和獨特的質地。 **經典中卷 Black Magma**:這款中卷的特色在於其濃郁的黑芝麻醬,與碎帶子和碎吞拿魚蓉的鮮美海味形成鮮明對比。天婦羅脆脆為整體口感增添了酥脆的樂趣,使這款中卷成為了味蕾的盛宴。 **創意中捲 Doubles**:創意中捲 Doubles是一款適合喜愛嘗試新口味的食客。碎帶子和三文魚的組合本就令人垂涎,加上辣三文魚和辣蛋黃醬的點綴,更是讓人驚喜。黑白芝麻的點綴不僅美觀,也為這款中捲增添了香氣。

**人氣大捲 Sea Monsters**:

**經典中卷 Black Magma**:

**創意中捲 Doubles**:

2024-06-02 25 瀏覽
餐廳外觀搶眼🇯🇵 主要以紅白黑襯色,裝修同餐具既風格時尚,主打韓式飯捲,有大捲、中捲選擇,配料可自選魚生、牛肉、蔬果等🥕🐟,另外仲有壽司、烏冬同夏威夷刺身丼揀,不論外賣堂食都岩。*可惜前排係佢地社交平台得知😿😿已經全線結業,唯有等佢地之後東山再起,依到當係紀錄一下。🐔🍙 Chick Chick 大卷 $58呢個大卷份量比較大,平時食壽司好少見,材料都好豐富,拎起嘅時候好易散開,除左大大塊照燒雞之外,仲有酸黃瓜、牛油果、沙律菜,芋頭片同橙色綠色嘅飛魚子,呢個配搭都幾特別,色彩繽紛之餘,口感同味道都好令人驚喜。🍟🐟🍙 C-Dragon 中卷 $68呢個中卷就細啲但件數多,可以一口一件,都係以雙色飛魚子做topping,中間係炸咗香脆嘅鰻魚,另外仲有炸番薯、飛魚子、蛋黃醬、鰻魚汁做配料,我嫌佢醬汁比較多,所以味道偏甜同鹹。🐟🍙 TEMPURA SALMON 中卷 $62依款天婦羅三文魚中卷就用明太子醬、蛋黃醬、忌廉芝士、飛魚子做配料,炸三文魚大件又香口,夾係壽司卷既中間,呈鮮粉紅色,味道同外觀一樣咁吸引。Chotto Maki Wanchai 🐟🍙G/F, 33 Amoy St, Wan C

🐔🍙 Chick Chick 大卷 $58

🍟🐟🍙 C-Dragon 中卷 $68

🐟🍙 TEMPURA SALMON 中卷 $62

Chotto Maki Wanchai 🐟🍙
G/F, 33 Amoy St, Wan Chai
人均消費$100

#hkfood #foodhk #hkfoodie #灣仔美食 #wanchai #korean #sushi #壽司 #bloggertony
2024-05-28
2024-05-29 20 瀏覽
📍Chotto Maki (廈門街) (灣仔)📍灣仔廈門街33號地舖🟡【季節限定】LOBSTER:龍蝦,火焰三文魚,牛油果,芥末蛋黃醬,彩色芝麻 $85🟡大阪燒雞軟骨丸 $45🟡明太子雞翼 $42🟡柚子梳打 $25今天叫了龍蝦飯捲,龍蝦沙律搭配香滑的牛油果及芝麻,配以濃郁的芥末蛋黃醬,層次豐富!而Fire Salmon即燒好新鮮,外皮微焦帶有焦香,入面鮮嫩多汁。呢度嘅壽司食材非常新鮮,融合了加拿大風格的壽司元素,好創新!值得一提的是大阪燒雞軟骨丸,外酥內軟,香氣四溢,搭配細膩的醬料,好似食緊章魚燒咁正!明太子雞翼味道濃郁,雞肉炸得好脆口,最緊要係淡淡肉冇骨!最後,柚子梳打清涼解渴,超正!咁遲先知道灣仔有依間咁出色嘅飯捲壽司店,下次有機會再食!
📍Chotto Maki (廈門街) (灣仔)
📍灣仔廈門街33號地舖

🟡大阪燒雞軟骨丸 $45
🟡明太子雞翼 $42
🟡柚子梳打 $25

2024-05-28
2024-05-29 34 瀏覽
今日經過灣仔,到周圍都附近覓食,行到了「ChottoMaki」就被吸引住,它主打創意卷物、壽司、小食等等⋯ 餐廳除了外賣,還可以堂食。我就叫了三款卷物外賣。有炸三文魚•忌廉芝士飛魚子配明太子醬和蛋黄醬;添加了醬汁,感覺格外美味。照燒雞•酸黃瓜•牛油果•沙律菜•芋頭片蛋黄醬和黑松露蛋黃醬;小朋友最愛吃這個!三文魚•忌廉芝士•牛油果•飛魚子配上蛋黃醬和鰻魚汁;有我至愛的牛油果,配上三文魚感覺不錯。還有很多其他款式,下次都要再試😊

我就叫了三款卷物外賣。

三文魚•忌廉芝士•牛油果•飛魚子配上蛋黃醬和鰻魚汁;
有我至愛的牛油果,配上三文魚感覺不錯。

還有很多其他款式,下次都要再試😊

2024-05-28 148 瀏覽
放工經過灣仔見到 CHOTTO MAKI , 一於外買返去做今晚晚餐。餐廳有堂食及外賣, 眼見好多顧客都係外賣多, 等外賣期間人流也不少。係門口已有大餐牌, 入到餐廳有其他新款推介, 職員有耐性地講解新款的味道。而且款式也頗多。最後我選了以下3款:C-DRAGON (食材有 : 炸鰻魚, 炸蕃薯, 飛魚子, 蛋黃醬, 鰻魚汁) $68PHILADELPHIA (食材有 : 三文魚, 忌廉芝士, 牛油果, 飛魚子, 蛋黃醬, 鰻魚汁) $68WESTCOAST (食材有 : 碎吞拿魚, 酸黃瓜, 辣三文魚, 黑芝麻醬, 炸蒜) $58價錢大眾化, 而且係即場即製, 呢一點好有誠意。等緊外賣都見到唔少顧客入去幫襯, 應該儲了不少熟客, 職員和顧客有傾有講, 好熟悉。外賣包裝一點都唔馬虎, 精緻的外賣盒已經賞心悅目, 拎完外賣都趕住回家同家人分享。小朋友喜歡鰻魚, C-DRAGON 大卷可以比佢獨享 : C-DRAGON $68(饀料有 : 炸鰻魚, 炸蕃薯, 飛魚子, 蛋黃醬, 鰻魚汁) 炸鰻魚放係大卷上面, 加了沙律醬令到炸鰻魚味道提昇, 滿滿的飛魚子亦是小朋友最喜愛, 還有好特別的是加
放工經過灣仔見到
CHOTTO MAKI
最後我選了以下3款:

C-DRAGON $68

炸鰻魚放係大卷上面, 加了沙律醬令到炸鰻魚味道提昇, 滿滿的飛魚子亦是小朋友最喜愛, 還有好特別的是加了炸蕃薯, 蕃薯雖然炸過, 但一點都不會油膩, 而且十分有飽肚的感覺。
PHILADELPHIA $68

(饀料有 : 三文魚, 忌廉芝士, 牛油果, 飛魚子, 蛋黃醬, 鰻魚汁)
三文魚配忌廉芝士真係絕配, 忌廉芝士可以帶出了三文魚的味道, 還有我中意的牛油果, 整體性價好高
WESTCOAST $58

(饀料有 : 碎吞拿魚, 酸黃瓜, 辣三文魚, 黑芝麻醬, 炸蒜)
滿滿的碎吞拿魚配了酸黃瓜原來味道好夾, 辣三文魚惹味可口, 仲有好香的黑芝麻醬及脆卜卜的炸蒜, 值得一讚呀 !
  • C-DRAGO
2024-05-27 97 瀏覽
晚上灣仔行街,行到這條巷街,見到這間店舖個公仔同名好得意,就入了去,原來是一間壽司店,可以坐下吃同外賣,看了一會餐牌,款式特别同價錢不貴,今次選了這幾款外賣中卷  三文魚,忌廉芝士,牛油果,飛魚子蛋黃醬,鰻魚汁適中大細,這款壽司面舖滿忌廉芝士,飛魚子,蛋黄醬同鰻魚汁,卷入面包住三文魚同牛油果,入口濃香忌廉芝士味,細細粒飛魚子,彈口,好鮮魚子鮮味,好香蛋黄味同鰻魚汁味,好搭配,三文魚同牛油果嫩滑身,三文魚厚身,特别鮮三文魚鮮味同牛油果果香味,另一種口感人氣大卷  照燒雞,酸黄瓜,牛油果,沙律菜,芋頭片辣蛋黃醬,黑松露蛋黃醬比較大件,面舖滿辣蛋黄醬同黑松露蛋黃醬,好香滑黑松露味同蛋黃味,卷入面包住照燒雞,雞肉嫩滑,好香雞味,牛油果滑身,好香牛油果味,酸黄瓜,沙律菜同芋頭片,爽口脆身,各有新鮮菜鮮味,特色味道人氣大卷  蟹柳,炸蝦,青瓜絲,櫻花蝦,炸蒜紫薯粉,鰻魚汁,自製醬比較大件,這款壽司面舖上滿紫薯粉,鰻魚汁同自製醬,也有飛魚子,卷入面包住蟹柳,炸蝦,青瓜絲,櫻花蝦同炸蒜,咬入口紫薯,鰻魚同自製醬有各自濃厚香味,好鮮飛魚子味,蟹柳軟滑,鮮蟹柳鮮味,炸蝦炸得脆口,好香蝦鮮味,櫻花蝦細細條,
中卷

三文魚,忌廉芝士,牛油果,飛魚子
蛋黃醬,鰻魚汁
中卷 三文魚,忌廉芝士,牛油果,飛魚子 蛋黃醬,鰻魚汁
人氣大卷

照燒雞,酸黄瓜,牛油果,沙律菜,芋頭片
辣蛋黃醬,黑松露蛋黃醬
人氣大卷 照燒雞,酸黄瓜,牛油果,沙律菜,芋頭片
人氣大卷

蟹柳,炸蝦,青瓜絲,櫻花蝦,炸蒜
紫薯粉,鰻魚汁,自製醬
比較大件,這款壽司面舖上滿紫薯粉,鰻魚汁同自製醬,也有飛魚子,卷入面包住蟹柳,炸蝦,青瓜絲,櫻花蝦同炸蒜,咬入口紫薯,鰻魚同自製醬有各自濃厚香味,好鮮飛魚子味,蟹柳軟滑,鮮蟹柳鮮味,炸蝦炸得脆口,好香蝦鮮味,櫻花蝦細細條,都有蝦鮮香味,青瓜絲同炸蒜好爽脆,好鮮鮮菜鮮味,豐富口感
人人氣大卷 蟹柳,炸蝦,青瓜絲,櫻花蝦,炸蒜 紫薯粉,鰻魚汁,自製醬
2024-05-18
外賣自取
$191 (其他)
中卷 三文魚,忌廉芝士,牛油果,飛魚子 蛋黃醬,鰻魚汁
人氣大卷 照燒雞,酸黄瓜,牛油果,沙律菜,芋頭片
2024-05-13 60 瀏覽
女兒話今日好忙,冇時間食午餐,我咁啱去灣仔辧點事,佢喜歡食Chotto Maki 嘅特色壽司,決定買外賣拎去公司俾佢食。餐廳除咗有外賣,還可以堂食,地方簡潔,富時尚色彩。主打的各款卷物和壽司。壽司即叫即做,分大卷和小卷,大卷有四大舊,小卷有八小舊。604 CRUNCH (大卷):材料有:三文魚、甜蛋、蘆筍、沙律菜、天婦羅脆脆、櫻花蝦,再加入芥末蛋黃醬和黑芝麻醬。壽司用料新鮮,色彩繽紛,味道新鮮、濃郁,口感比較豐富,配搭有心思及創新。SEA MONSTER (大卷)材料有:炸蝦、蟹柳、櫻花蝦、炸蒜、青瓜絲,加上紫薯粉、鰻魚汁和自家製醬汁。炸蝦香脆,青瓜絲爽口,食落有多重口感,特別係自家製醬汁特別出色,令壽司卷更添美味!PHILADELPHIA (小卷)材料有:三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子,蛋黃醬和鰻魚汁。牛油果軟滑,三文魚肥美,飛魚子有口感,配搭得非常出色,再加上惹味嘅醬汁,令人一試難忘。
壽司即叫即做,分大卷和小卷,大卷有四大舊,小卷有八小舊。

2024-05-04
10 分鐘 (外賣自取)
其他
2024-05-06 84 瀏覽
喜歡他們以櫃桶方式去包裝壽司比起連鎖店包裝的更精美 都方便攜帶和同事聚餐可以有多種選擇 飯卷和丼飯都是不錯PhiladelphiaSalmon, Cream cheese, Avocado, Tobiko Mayo, Unagi Sauce牛油果和三文魚味道都相似都屬於淡口味道 素食通常用牛油果代替三文魚忌廉芝士添加奶香 蛋黃醬會酸酸甜甜飛魚子顆粒帶有爆汁效果Tempura Salmon Tempura Salmon, Cream cheese, Tobiko Mentaiko Sauce, Mayo沒有牛油果 直接炸香三文魚 外脆內軟的質感 忌廉芝士依然增加壽司濕度喜歡明太子製成的醬汁 鹹鹹酸酸令到更開胃Tuna Poke BowlCrabstick, Avocado, Edamame, Seaweed, Yellow Pickles, Spicy Mayo, Tempura Crunch丼飯系列都是我喜歡吃的將一些飯卷元素放在一起 比較容易進食吞拿魚 牛油果 已經切成一塊塊添加一些酸酸甜甜的醬汁 拌飯的時候會感覺特別開胃 另外搭配蟹柳和毛豆紫菜增加返口感同鹹香 比起連鎖當飯店更有特
喜歡他們以櫃桶方式去包裝壽司

添加一些酸酸甜甜的醬汁 拌飯的時候
會感覺特別開胃 另外搭配蟹柳和毛豆紫菜
增加返口感同鹹香 比起連鎖當飯店更有特色
2024-04-27 81 瀏覽
呢度主打日式創意卷物, 可以堂食/外賣, 即叫即製, 佢地嘅卷物有分大卷(4件)同中卷(8件), 會配上唔同嘅特色醬汁, 超多選擇的~ 🥢Beef-Iyaki一共有4大件, 每一件都好有份量, 好足料!內餡有照燒牛肉、青瓜絲、腐皮、牛油果🥑、飛魚子、炸蒜, 再配搭自製醬同鰻魚汁。牛肉肉質軟腍, 有照燒汁嘅甜味, 表面嘅炸蒜令味道更香, 清爽嘅青瓜絲令成個卷物更加fresh~🥢Veggie Lover素食之選🌱 有紅菜頭、蘆筍、芒果🥭、青瓜🥒、紫蘇葉、炸蒜, 配自家製黑松露蛋黃醬。卷物色彩繽紛🌈, 食材清新開胃, 食落有好香嘅黑松露味, 口感豐富, 呢個組合好味😋🥢Westcoast 有碎吞拿魚、酸黃瓜、辣三文魚, 配上黑芝麻醬同炸蒜, 個味道好有層次, 唔使蘸芥末都好夠味!

🥢Beef-Iyaki

🥢Veggie Lover

🥢Westcoast
2024-04-27
2024-04-20 74 瀏覽
呢間位於灣仔嘅壽司店「Chotto Maki」 主打創意卷物、壽司、小食等等有好多選擇,買咗三款卷物外賣拎走✨7.Black Magma $68呢款有碎帶子、碎蔥吞拿魚蓉、天婦羅脆脆,黑芝麻醬,幾有創意,但食起上嚟又幾夾喎!蔥吞拿魚蓉好綿好滑🤤✨10.C-Dragon $68材料有炸鰻魚,炸蕃薯🍠同飛魚子,再加咗蛋黃醬同鰻魚汁,香口惹味✨16.Tempura Salmon $62炸三文魚外脆內嫩,搭配忌廉芝士🧀飛魚子,加埋個明太子醬同蛋黃醬,層次感豐富
有好多選擇,買咗三款卷物外賣拎走

✨7.Black Magma $68

✨10.C-Dragon $68

✨16.Tempura Salmon $62

2024-04-19 45 瀏覽
最近公司忙日日都要開OT🙈返到屋企攰到連飯都唔想煮!Lunch Time成日經過呢間鋪頭一直都想try try😋今晚收工外賣咗啲韓式飯卷返屋企🍣淥條菜同老公仔簡簡單單又一餐!營養豐富好味又健康💪🏻🥬No. 4 - Veggie Lover $58最近成日食煎炸野想食清啲,所以揀咁3呢款飯卷😋大大舊飯卷入面餡料好豐富!紅菜頭、蘆筍、芒果、青瓜、紫蘇葉、炸蒜配搭得好好味👍🏻再加上老闆自製醬同黑松露蛋黃醬😏有陣淡淡嘅黑松露味令到成個飯卷味道層次更上一層樓👏🏻🥑No.12 - California $65呢款飯卷雖然唔多材料🤔但係蟹柳、牛油果、飛魚子出奇地夾!老公仔最鐘意嘅就係呢款飯卷啦😂話佢飛魚子醬味道好突出仲食到停唔到口添!八大舊好快俾佢食左一大半🤭🐟No.14 - Double S $62我呢個三文魚控當然要嗌返個三文魚飯卷啦!🐟三文魚加上辣三文魚一樣咁飽滿🌶食落仲食到魚油香😌再加上碎帶子、辣蛋黃醬同黑白芝麻點綴!令到飯卷唔使點豉油都一樣咁惹味😋滿足到我三文魚控嘅胃口🥰除咗韓式飯卷之外仲有其他丼飯😋仲有刺身添!下次lunch介紹同事黎試下先!

🥬No. 4 - Veggie Lover $58

🥑No.12 - California $65

🐟No.14 - Double S $62

2024-04-18 34 瀏覽
*/今次去左灣仔Chotto Maki買外賣番去屋企食🤩🤩✨三文魚壽司🍣油甘魚壽司初頭以為佢唔係日本壽司餐廳,但餐牌見到,所以就叫一叫試試,點知原來都好新鮮,好有日本壽司餐廳水準👍🏻👍🏻👍🏻✨Beef Iyaki呢個人氣大卷真係不得了,啲牛肉份量多到淡淡都充滿牛肉味道,再配埋佢個自家醬汁,食落好惹味😋😋😋😋✨日式炸雞丼飯個炸雞炸得好入味,溫泉蛋係另上,即使係外賣拎返屋企食,食落都好入味🤭🤭而且份量好多,一個人食哂都好飽😂😂Chotto Maki (廈門街) (灣仔)灣仔廈門街33號地舖
今次去左灣仔Chotto Maki買外賣番去屋企食🤩🤩

✨三文魚壽司🍣油甘魚壽司

✨Beef Iyaki

✨日式炸雞丼飯

Chotto Maki (廈門街) (灣仔)
灣仔廈門街33號地舖