2013-05-09 1210 瀏覽
Chow chow cafe - 一聽這名字就覺得是和狗狗有關的。果然,來到餐廳,見到坐室外的食客大部份都帶著愛犬,有貴婦狗、金毛尋回犬,柴犬等。狗狗都很可愛,看著牠們輕輕的吠,主人就把餐包餵給牠們,好溫馨呀*v*等了幾分鐘,店主安排我坐室外,yeah! 今天天氣不算熱,也沒有猛烈的太陽,坐室外感覺更開揚,又可以看著狗狗用饍,不錯!點了煎豬柳和焗魚柳。餐湯要了甘筍cream soup。等了大約十多分鐘吧,餐包和湯到了。餐包烘得外面有點脆,點到cream soup一起吃很滋味。餐湯一點也不馬虎,有點cream在表面,入口有甘筍味道,令整個cream soup不會太'漏'。主菜就等得比較久,不過我相信慢工出細貨!食物上枱擺盤很美觀,雖然份量不算大,但是色香味俱全。煎豬扒不會過熟,材料本身應該不錯,豬扒爽口有咬感,絕不是茶記實的的豬扒。魚也很美味,焗芝士和蕃茄真是最佳配搭。餐飲分別要了熱啡和凍朱古力。咖啡一般。朱古力加cream...致肥的原凶 但郤為這頓午餐畫上完美的句號 P.S如果set lunch可以加錢叫甜品就更理想了!

點了煎豬柳和焗魚柳。餐湯要了甘筍cream soup。

主菜就等得比較久,不過我相信慢工出細貨!

食物上枱擺盤很美觀,雖然份量不算大,但是色香味俱全。

魚也很美味,焗芝士和蕃茄真是最佳配搭。
餐飲分別要了熱啡和凍朱古力。

咖啡一般。

P.S如果set lunch可以加錢叫甜品就更理想了!
5 分鐘 (堂食)
2013-01-12 936 瀏覽
元朗養寵物有多普遍? 從那密集的寵物店及診所便可知一二. 近年所見朋友對寵物的寵愛程度絕對不下於對小朋友的. Chow Chow Cafe 的店主絕對是一個表表者, 他不但把其愛犬的品種 - Chow Chow 作為店名, 更把它們 - 黑椒&咖哩的照片作為店內的裝飾.店子細細分為室內及室外, 大約只有40個坐位, 所以經常爆滿. 愛寵物的食客多選擇與寵物坐室外共同進餐, 但怕用餐時鄰近有人吸煙的我多會選擇室內.午餐包括餐包, 餐湯, 主菜 + 餐飲價錢由$68 - $88, 以其大大的份量及優質的食物, 輕易在競爭激烈的元朗區突圍而出.鮮茄燴澳洲藍青口配長通粉午餐 $78 蘑菇忌廉湯, 湯內充滿粒粒的蘑菇, 令人飲每一羹時都咀嚼到大量新鮮的蘑菇, 也為香滑的忌廉湯帶點咬口. 餐包每次都不會令人失望, 暖暖軟軟的, 配上那軟滑牛油, 非一般茶餐廳餐包可以匹敵.鮮茄燴澳洲藍青口配長通粉不要以為份量很少, 其實青口也有 5 隻之多, 只是那碟太大引起的錯覺. 長通粉帶有淡淡的麥味, 配上那清新鮮茄醬汁, 清新可口. 青口沒有丁點兒雪味, 吃得出的新鮮. 唯一美中不足是有點青

鮮茄燴澳洲藍青口配長通粉午餐 $78

鮮茄燴澳洲藍青口配長通粉
不要以為份量很少, 其實青口也有 5 隻之多, 只是那碟太大引起的錯覺. 長通粉帶有淡淡的麥味, 配上那清新鮮茄醬汁, 清新可口. 青口沒有丁點兒雪味, 吃得出的新鮮. 唯一美中不足是有點青口碎殼混入了在意粉中, 進食時要小心.
芝士焗香煎豬扒 (蘑菇燒汁) $72

豬扒之大實在能夠滿足男士們的胃口, 香煎後與芝士同焗後更加香口, 同時仍然可以鎖住豐富肉汁, 真的要大大力的推介. 另外, 薯條不是那些返炸貨式, 沒有油淋淋的感覺.
另外不得不提它們的特飲, 跟餐加 $5可轉鮮忌廉紅豆冰, 特式什果冰梳打. 或加 $8 轉超爽大話 7, 醒胃咸 07. 但我每次都吃得飽飽要點熱檸茶幫助消化

10 分鐘 (堂食)
  • 鮮茄燴澳洲藍青口配長通粉
  • 芝士焗香煎豬扒
2012-09-22 710 瀏覽
過去的八月曾在這裡用過餐,環境不錯,服務不差,價錢公道,食物有水準。今天來附近找朋友,因為時間尚早,所以便來吃個下午茶。點了客是日甜品配迷你啫喱($34),餐飲選了凍咖啡。是日甜品有焦糖燉蛋、藍莓芝士餅、芒果布甸、香蕉奶凍和石榴奶凍,聽上去與上次的幾乎相同。凍咖啡先來,除杯附上調味糖漿,自行調教甜度。杯子幾有特色,容量頗大。冰粒足,夠冰凍。雖然我對咖啡沒有深入的研究,,但是咖啡那香濃而獨特的味道總是能吸引我的。這裡的咖啡是即磨的,啡味濃郁,啡身滑溜,奶味不重。藍莓芝士餅配迷你嗜喱,兩件的迷你芝士餅配一瓶的啫喱。啫喱是提子味的,較硬身,沒甚麼好評的,就是啫喱粉貨色。芝士餅不如預料的硬身,芝士味也較想像中弱。榚身較濕潤,綿中有點實感。餅底厚薄得宜,牛油味不喧賓奪主。藍莓醬大概是自製的,甜度較低。欣賞他們的伴碟,頗有心思的。店內的裝潢和擺設也很有心思,環境佳。服務好,不斷主動地加水,也有笑容的。雖然食物只值個OK,但是價格、環境、服務和衛生已勝過一切,給個笑臉也不為過。
今天來附近找朋友,因為時間尚早,所以便來吃個下午茶。

點了客是日甜品配迷你啫喱($34),餐飲選了凍咖啡

凍咖啡先來,除杯附上調味糖漿,自行調教甜度。
杯子幾有特色,容量頗大。冰粒足,夠冰凍。
這裡的咖啡是即磨的,啡味濃郁,啡身滑溜,奶味不重。
藍莓芝士餅配迷你嗜喱,兩件的迷你芝士餅配一瓶的啫喱。
啫喱是提子味的,較硬身,沒甚麼好評的,就是啫喱粉貨色。
欣賞他們的伴碟,頗有心思的。
2012-09-21
2012-09-15 533 瀏覽
今日lunch 又黎chow chow 啦~ 一段時間無黎, 佢人流多左。無訂位既話分分鍾無位。佢d lunch set 唔算平, $62-$88, 但勝在好坐, 又好食。但d 野食要俾d 耐性去等。今日食左尬欖油硯肉炒扁意粉$62 , 包餐包, 餐湯同飲品餐包, 似handmade 麵包, 軟棉棉, 暖粒粒, 好好味。餐湯, 甘筍忌廉湯, 好好味, 飲得出唔係罐頭野, 有d甘筍蓉, 正。主角: 炒意粉, 清清地, 唔會太濃味, 我鍾意, 唔會炒得好油淋淋, 食晒一整碟飲品: 熱檸茶, 有special drink 加$8 就有啦。最後仲有2 塊哈密瓜送。埋單用citibank 仲有85折, 抵呀! ^^*
今日食左尬欖油硯肉炒扁意粉$62 , 包餐包, 餐湯同飲品
最後仲有2 塊哈密瓜送。
埋單用citibank 仲有85折, 抵呀! ^^*
2012-08-07 418 瀏覽
店分室內室外,我們一行5人, 選擇室內,店內細細,但裝飾都十分精緻﹐而且掛了很多chow chow&狗狗相!還有香薰令人十分舒服!首先講下set dinner, 有湯,麵包,前菜,主菜,飲品,甜品,很滿足, 我們一人叫一個set share食!1. Risotto 2. 羊3. Carbonara4. 黑毛豬5. Smoke salmon Cesar salad大致ok, 不過pasta & risotto可以再creamy d =]飲品, beligium choco drink & 忌廉紅豆冰好飲~
1. Risotto
2. 羊
3. Carbonara
4. 黑毛豬
5. Smoke salmon Cesar salad

用餐優惠
其他
  • 甘筍湯,忌廉紅豆冰
(非會員)
2012-08-06 298 瀏覽
經過多次也沒有意慾一試,就是怕他只是門面靚食物次等的餐廳。因為在元朗,真的多了很多金裝餐廳,就是價錢貴點,賣相高級點。。味道卻連茶餐廳也不到。。。 那天決定給他一個機會,先試試他的紐西蘭肉眼牛扒如何,一個肉眼牛扒要近 90 元,在元朗算是有點貴,可是質數卻差得很,那件牛扒,沒有味,只有炭味和燒痕,瓜菜已經燒到有苦味。其實身為元朗人,真的樂見多一點有質數的餐廳,但真的不要以為元朗人沒見識,以為定價高點人就會認為好!希望有天你真的做到價錢等於食物的質數。以現在的水準,收費應該打個半價才可以。
2012-07-29
2012-07-18 312 瀏覽
當年兩口子初搬進首個單位,十分興奮大搞house-warming,再次搬家後卻少了這份熱情。有趣的是,當時找了很久的餐廳,現在已近在樓下,這間以狗狗為主題的Chow Chow Cafe,當年與食友HW前開餐,走了不少冤枉路,最近則成街坊餐廳。會去幫襯主要因為店內冷氣大開,環境清涼又比茶記企理,沙發椅也較為舒服好坐。當然,更重要是BB車剛好可以進來,媽媽進食會方便很多!搬家後首訪是一個週末的下午茶時段,不想老是吃多士公仔麵甚麼的,看到這裡餐牌較多元化就進來了。那天點了雞肉串燒魚手指併雜果沙律($43),雖然串燒及魚手指都是來貨,但有專人將食物弄得熱烘烘上檯,香脆的魚手指還配以滋味沙律醬(後來添了一回),感覺還是不錯的。吃完熱氣的炸物,又有清甜的雜果沙律來平衡一下,再加一杯熱檸茶,感覺很舒服!  可是因為太隨意了,首次來訪時媽媽都忘了帶相機,後來再與爸爸一道來下午茶也一樣,這次改用手機拍攝。這次點了芥末熱狗配薯條($41),熱狗腸皮脆肉香又多汁,配以芥末酸瓜醬頗為滋味,麵包也經烘熱過,整體味道挺好;配角的薯條更是香脆可口,沒有欺場。爸爸點了日式吉列豬扒咖哩飯($43),下午茶餐關係份量較迷

爸爸點了
日式吉列豬扒咖哩飯($43),下午茶餐關係份量較迷你,豬扒香脆但炸漿較厚,咖哩汁也有點水,但不夠可以再添是個優點。較特別是飯餐中附少量雜果沙律,是讓食客吃完咖哩後清清味蕾吧? 有夠細心的。
媽媽其實挺愛這裡的
熱檸茶,味道十分清新解滯,不用加糖也很好飲了,數次到訪都是點它。
爸爸該次要了
凍奶茶(+$2),份量很大,但香濃不如茶記出品。
上週末爸爸出trip,媽媽與婆婆又來了午餐,這次就坐店內角落位,望著窗下風景,本來十分寫意,直到寶寶大力試圖扯下檯布....
幸好媽媽眼明手快,力保不失。
小魔怪要作怪,大人唯有快速完成午餐;媽媽當日要了
忌廉湯,味道較淡,可喜是同上的麵包很鬆軟,也熱暖,有質素。
婆婆要了
雜菜湯,也是較為清淡。
記得友人推介過這裡的
歐陸全餐(All Day Breakfast, $78),媽媽點了份來吃,內容包括雙蛋、雙腸、火腿、雞肉漢堡、焗豆及薯條,當中大部分食物水準正常,唯獨是雞肉漢堡味道怪怪,而最出色還是香脆可口炸薯條,初上檯時伸手去拿,熨!!!
婆婆點了
紐西蘭肉眼牛扒($88),七成熟,牛扒的肉味不俗,同上的黑椒汁也令之更加惹味,不過意粉就稍嫌淡而無味了。
餐飲我又是點了
熱檸茶,婆婆要了
熱咖啡,據知水準也不錯,下次會介紹給啡迷老公。
對了,全日不收加一,卻歡迎使用信用卡,也是這裡的一大優點。最後,間中室外露天位會有食客帶同狗隻前來,等寶寶再大點可以讓他試著與狗狗玩呢!
2012-07-06 78 瀏覽
難得好天氣,呢日同小狗入左元朗玩 , 一早做晒 research , 睇下呢頭有咩野好食 , 因為要搭西鐵 , 所以搵返近西鐵站o既openrice 見到呢間 chow chow cafe , 都幾多好評 , 又可以有 outdoor 同狗狗一齊食唔使佢困o係袋 , arm 晒 ^^雖然坐出面無冷氣 , 而且都容易有小昆虫飛黎飛去不過呢間餐廳都幾細心 , 枱底有一餅蚊香 , 相當周到 =)坐底無耐就揀好食乜喇 , 不過野食就要等得比較耐 餐湯唔記得左係乜 , 都無影相 , skip 去講餐包 xd係普通餐包 , 輕輕烘過 , 少少脆 , 裏面仲係軟牛油係呢店招牌o既擠花牛油 , 我覺得無乜特別 1. 鴨胸沙律~ 一般急凍煙鴨胸 , 無特別 , 沙律無乜汁無心味但勝在夠新鮮爽脆 , 紫色o個 d 好苦 @@"2. 鵝肝雜菌意大利飯~ 鵝肝只係好輕輕煎下 , 做唔到脆皮而內心軟滑o既效果但味道算幾濃郁 , 撈落飯度食 , 飯粒怖滿有陣陣鵝肝味 ,意大利飯一向份量唔多 , 配料中雜菌無乜特別調味 , 唔夠香而意大利飯只係用白汁黎煮 , 後期先加入雜菌 , 所以味道分開的幸好無再加入大量芝士
雖然坐出面無冷氣 , 而且都容易有小昆虫飛黎飛去
坐底無耐就揀好食乜喇 , 不過野食就要等得比較耐
係普通餐包 , 輕輕烘過 , 少少脆 , 裏面仲係軟
牛油係呢店招牌o既擠花牛油 , 我覺得無乜特別
1. 鴨胸沙律
~ 一般急凍煙鴨胸 , 無特別 , 沙律無乜汁無心味
但勝在夠新鮮爽脆 , 紫色o個 d 好苦 @@"
2. 鵝肝雜菌意大利飯
~ 鵝肝只係好輕輕煎下 , 做唔到脆皮而內心軟滑o既效果
幸好無再加入大量芝士 , 無再加重白汁o既負擔 , 總算合格
3. 鵝肝伴肉眼扒
~ 鵝肝幾大片 , 但同樣係煎得唔夠香口 , 軟淋淋咁
肉眼扒不過不失 , 無過份o既牛騷味 , 肉汁也豐富
配菜有西蘭花同薯仔 , 硬落去有聲o家 , 好生 ><"
4. 法式蕉糖燉蛋
~ 呢個幾好味 , 焦糖厚度適中 , 無燒得過火所以無太燶而致既苦味 ,
小鐵匙好似打破玻璃咁侵襲香甜幼滑o既燉蛋
蛋味香濃 , 唔會太過重奶味 , 有 d 地方整到好似奶凍o家
## 忘記了跟餐加幾多錢轉左兩杯特飲 ,
其中泰式青檸梳打好正宗 , 呢隻梳打好夠 "氣"
杯底本身有新鮮青檸汁 , 自己加梳打同糖水 ,
可以因自己口味自己調較甜度 , 幾好 =)
唔知如果唔夠酸 , 可唔可以拎多 d 青檸汁呢 ? xp
2012-04-15 65 瀏覽
與友人相約chow chow cafe小聚,星期六的下午唔駛等位就入得。蘑菇忌廉湯與熱騰騰的小麵包令人印象深刻咖哩雞脾配薯菜雞脾細心地去了骨,方便食用,雞脾去了骨但仍有脾型,厲害。咖哩汁味道不錯,用來點薯條都好味芝士白汁煙肉長通粉 (全名忘記了)白汁濃郁包著每粒長通粉,愛芝士的一定要試。餐後一杯凍奶茶,讚餐廳內有三部大電視,分別播三個不同頻道的節目,總有一個啱你。環境很適合與朋友小聚,同時要有心理準備,cafe內比較熱鬧,想寧靜的話選擇坐外面的座位。服務很好,待應有笑容,食物不需等很久。
蘑菇忌廉湯與熱騰騰的小麵包令人印象深刻

咖哩雞脾配薯菜
雞脾細心地去了骨,方便食用,雞脾去了骨但仍有脾型,厲害。

咖哩汁味道不錯,用來點薯條都好味

芝士白汁煙肉長通粉 (全名忘記了)
白汁濃郁包著每粒長通粉,愛芝士的一定要試。

餐後一杯凍奶茶,讚

服務很好,待應有笑容,食物不需等很久。
2012-04-14
2012-04-14 46 瀏覽
上網見到此cafe, 今日lunch 同班同事黎試。位置不易搵, 最後要打電話問間舖頭先搵到。12點到達, 我地成為第1枱客人,地方細細, 環境唔錯, 周圍貼上狗狗照片。下午有set lunch, 價錢為$58-$82 (包餐湯, 餐包, 主菜, 飲品, 生果), 所以唔算貴我叫左個吉烈豬扒定食, 最平$58. 餐湯為雜菜湯/ 蕃茄忌廉湯, 同事話雜菜湯清清地, 多料, 唔似羅宋咁多油, 而我揀左個蕃茄忌廉湯, 就比較"傑"身, 味道都幾好, 不過蕃茄再多d , 蕃茄味再濃d就好啦。餐包,個樣似homemade, 但應該唔係, 包身軟熟, 仲甜甜地嫁。主菜, 吉烈豬扒定食, 個樣就好靚啦, 過d 飯勁生, 應該係唔夠水, 硬到根本食唔到, 最後只食左塊吉烈豬扒, 好彩豬扒岩岩炸起都幾好食。如果唔係個飯, 應該幾好食, 個咖哩汁同個蛋黃撈飯都係一流~飲品: 檸茶, 可能容器關係, 比其他餐廳大杯。生果: 2 塊蜜瓜, 好甜呀!除左我食既飯之外, 同事食既意粉, 羊架都話好味。不過呢到d 野應該係即叫即煮嫁, 所以等食需時, 我地足足等左差唔多大半個鍾先黎齊晒d 野食。但呢到d 服務好好,
我叫左個吉烈豬扒定食, 最平$58.
飲品: 檸茶, 可能容器關係, 比其他餐廳大杯。
生果: 2 塊蜜瓜, 好甜呀!
除左我食既飯之外, 同事食既意粉, 羊架都話好味。
但呢到d 服務好好, 好細心! 相信會有機會encore 既~
平日lunch 用citibank 仲有85折, gd 呀!
2012-04-11
2011-11-25 41 瀏覽
一直都想試chow chow cafe,就7點打去book 8點9 兩位去到坐低個環境幾好,只系台同台之間太密,事關咁岩果晚我隔離有4個女仔可能太耐冇聚舊,好嘈,氣氛有小小比佢影響左但並沒有損害到我食野嘰意慾我都系鍾情於 卡邦尼意粉,同行友人食天使麵(但我唔記得系咩,有幾塊肉同小小菇)首先黎個前菜,沙律好味: d醬好味啊,之後個湯有小小唔開心但系我地自己嘰問題,我地問佢有咩湯佢好好答哂我地,但佢講得好快我又聽唔切,咁友人簡忌廉我又簡啦,之後黎到原來系番茄忌廉湯,最慘系我地都唔系咁中意食番茄但佢個湯系細心嘰,食到有薯仔溶系裡面 值得一讚 (真材實料)Main course 黎啦,我個卡邦尼意粉d意粉好味,但煙肉好硬 太小佩料就連茹都冇乜 呢樣有小小失望餐飲我同友人都系飲熱朱古力 (讚) 好濃味 好好飲 好正 個ending都幾開心but 佢重有個甜品,我叫左左個蛋白奶凍之類 記得唔太清楚,呢個真系要提一提 個甜品味道no good有小小唔好嗅嘰味 而咩味唔講啦 >,<話哂呢到系講食嘰,如果大家系著緊個甜品嘰我提意食朱古力奶凍果d友人叫左,幾好食...又唔太甜,最後埋單$1

可能太耐冇聚舊,好嘈,氣氛有小小比佢影響左

但並沒有損害到我食野嘰意慾
首先黎個前菜,沙律好味:
d醬好味啊,之後個湯
有小小唔開心但系我地自己嘰問題,
最慘系我地都唔系咁中意食番茄
但佢個湯系細心嘰,食到有薯仔溶系裡面
值得一讚 (真材實料)
呢樣有小小失望
餐飲我同友人都系飲熱朱古力 (讚)
好濃味 好好飲 好正 個ending都幾開心

友人叫左,幾好食...又唔太甜,最後埋單$186 除開都系$93/for once 好抵啊 ~真系抵食,整體d野唔太差
我會再去食
好彩冇簡錯 。
題外話/補充資料: 去之前最好book左先.因為我去果日系平日都爆
2011-09-08 50 瀏覽
想起年頭,我剛剛搬到元朗.見到呢間CAFE裝修得幾別緻,又有情調,於是入去試一試.估吾到元朗都有D咁好水準既CAFE,比得上香港九龍區D水準.記得果晚,個男侍應招呼得好熱情,推介我地食鵝肝肉眼扒,於是我地叫左3份.分別係3成,6成同9成.出到黎果時真係分得出3.6.9成.鵝肝外脆內暖而不流.記得頭盤係豆腐沙律,雖然真係好好食,但可能係天氣冷的關係,所以吾係太欣賞.試過杯柚子茶,味道OK~甜品不過不失.所以都經常黎食.價錢合理.上星期係我同老婆結婚5週年,所以決定再黎呢到食.但個男侍應熱情已不再.可以話係0服務.其實個男侍應應該記得我地,但吾知點解一D服務都冇.至於D野食,都係叫扒,分別係3成同7成.但係來到都分吾出邊碟係3成同7成,ALL血淋淋.都冇心情寫落去.....一個字: 差!!!!

其實個男侍應應該記得我地,但吾知點解一D服務都冇.

一個字: 差!!!!
2011-09-03
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2011-08-17 36 瀏覽
今天相約朋友到chow chow cafe下午茶~店子小小,但佈滿了店主愛犬的照片,是我最喜歡的鬆獅呢!我們一行四人點了咖哩豬扒烏冬、咖哩豬扒飯、焗薯皮及三文治(忘了是什麼三文治)我要的是咖哩豬扒飯($38)︰豬扒炸得不錯,粉不太厚,豬扒也尚算juicy,欣賞其咖哩汁是分開上的,不會把豬扒弄淋,但汁太少了,下次會叫多汁!焗薯皮($38)︰好好味!即叫即焗,上枱時仲熱辣辣,而且好足料,薯皮上釀滿了肉醬和芝士,不過如果一個人食會肥死!三文治冇試,不便評論,好大份,但就等左比較耐既時間,幸好店員都即刻幫我地跟~亦算好禮貌!下次一定會再去試試佢嘅lunch或dinner!
下次一定會再去試試佢嘅lunch或dinner!
咖哩豬扒飯
2011-08-17
咖哩豬扒飯
  • 焗薯皮
2011-07-06 35 瀏覽
一個星期五的晚上,約朋友吃個豐富晚餐及聚聚舊,不過朋友放假在家,費事佢走來走去啦!於是放工後到朋友屋企附近吃飯,朋友極力推介這間西餐廳,預先訂枱仲要係8.30pm既戶外位置先至有位,莫非真係甘好味,於是乎千里迢迢由中環入元朗一試。餐廳面積很細,大約只有10張枱左右,戶外的則有4張枱,餐廳很細心地安裝了座地冷氣機及點了蚊香,方便吃煙和愛狗人士(雖然我們兩者都不是)!室外很黑,餐廳很窩心的預備了手提照明,方便睇menu點菜!頭盤係豆腐沙律,配以麻醬味的沙津醬汁,很開胃好味道!餐湯和餐包無甚特別。主菜方面,我選了德國咸豬手,好淋味道很好,但份量很大,頗為不大食的我..很快就好飽了!朋友點了美國極黑毛豬豚肉伴法式薯蓉,很juicy,很入味!廚師做得很好吃!甜品是焦糖燉蛋,水準不俗!到左呢個時候,我真的飽到吃不下了!有機會的話想再試下其他菜式,不過下次來之前一定要留肚才行呀!
沙津

德國咸豬手
美國極黑毛豬豚肉伴法式薯蓉
creme brulee
(非會員)
This is my first ever article written on openrice. After reading the previous articles i simply want to express some of my views on my dinning experience at this cafe as i do think this cafe is very much over-rated. As we don't want to go far, six of us went for dinner for father's day celeberation, we booked for the 1st session of the night. The decoration was fine but the space is tiny and such you have to watch your head and back when the waitress is walking around to serve the customers. The

As we don't want to go far, six of us went for dinner for father's day celeberation, we booked for the 1st session of the night. The decoration was fine but the space is tiny and such you have to watch your head and back when the waitress is walking around to serve the customers. The waitress were polite but they were very gree (and such made quite a few unnecessary mistakes) and there were only 2 waitress with a captin such we don't feel we were served much and proprely. And i think the other customer would feel the same, there was a man asking for one thing and he had to repeat for a few times. I wouldn't mind if it's a 茶餐廳

I read that the bread & butter were good, but seriousely they were just so so, you could have this level of food (or even better)in a ordinary 港式茶餐廳. What kills us were the steak, black hair pork chop, and lamb shank were thin, over cooked and dry (esp. the steak, we asked for medium) my steak was hard to cut and tough to chew. The goose liver was thin (nearly broken in the middle and not crispy enough on the outside) and the vegetables on the side were just boiled and without any seasoning . My mum would have done a better job with the steak bought from the supermarket.

So this is how i really feel about this shop.
Though it's not expensive but we do think >$1300 could have done a better job elsewere
2011-06-18
慶祝紀念