忽然之間,我哋就嚟到了呢個迷人嘅季節,氣候就咁無預兆咁變咗炎熱😩。不過好彩有Classy Le Carré呢間位於堅尼地城嘅餐廳,等我哋可以係裡面享受一頓充滿驚喜嘅午餐! 佢嘅環境裝修簡潔而舒適,加上餐具擺設得好有心思,而位置又非常方便,真係一流👌😀會令你覺得靚過嘅地方我實在搵唔到啊!!@青蘋果烤南瓜雜菜沙拉♦️午餐開始嘅嘅前菜青蘋果烤南瓜雜菜沙拉,令人忍唔住要大讚一聲!南瓜香滑得黎仲有窩心嘅甜味,加上青蘋果嘅爽口同雜菜嘅新鮮,簡直相得益彰!@牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫♥️跟住上枱嘅就係牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫。牛油果嘅醇厚同明太子嘅鮮美完美結合,每一啖都爆滿明太子,再配上窩夫嘅鬆脆,真系驚喜不絕,令人會食到停唔到口!@秘製慢煮手撕豬(布雷斯特煙肉醬,太陽蛋,牛角包窩夫)♣️最後,呢個秘製慢煮手撕豬,完全讓人拍案叫絕。豬肉嘅香味十足,配上布雷斯特煙肉醬嘅鹹香與太陽蛋嘅滑溜,簡直係進化咗嘅滋味!🙌食完呢個浪漫而滿足嘅午餐,我覺得我哋身處堅尼地城嘅Classy Le Carré真係好有特色,好抵食😍
@青蘋果烤南瓜雜菜沙拉♦️
@牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫♥️
@秘製慢煮手撕豬(布雷斯特煙肉醬,太陽蛋,牛角包窩夫)♣️

在堅尼地城的『Classy Le Carré』上華麗的晚餐體驗🌃。精緻的西餐,美酒相伴,與朋友的愉快對話形成一幅生動的畫面🌝。下來讓我們一起回顧一下這個晚上的美食體驗。招牌佈雷斯特香草牛油煙肉醬(新鮮活蜆,多士):新鮮的活蜆,烹調出來的味道十分鮮美🍞。香草牛油煙肉醬給菜餚增添了一種獨特的口感。猴頭菇(菲達芝士,鮮打羅勒香草醬,手工大圓通粉):猴頭菇焗烤,口感綿密, 配合菲達芝士和香草醬,滿滿的都是幸福的味道🍲。大圓通粉醇厚的口感,帶有一股濃厚的意大利風味。卡邦尼風乾豬面頰肉(36個月巴馬臣芝士,意大利闊麵):豬面頰肉經過慢煮後,口感嫩滑, 搭配著脂香四溢的巴馬臣芝士🥩,美味程度破表。當然,別忘了我哋嘅招牌佈雷斯特香草牛油煙肉醬(新鮮活蜆, 多士),並非常值得嘗試。 總的來說,『Classy Le Carré』絕對是你在堅尼地城的理想選擇。期待我哋下次嘅美食之旅!
招牌佈雷斯特香草牛油煙肉醬(新鮮活蜆,多士):
猴頭菇(菲達芝士,鮮打羅勒香草醬,手工大圓通粉):
卡邦尼風乾豬面頰肉(36個月巴馬臣芝士,意大利闊麵):

早之前老公帶我嚟試過呢間西餐廳,食物同氣氛都好優質,今次就再帶住老公嚟呢間位於堅尼地城嘅Classy Le Carré體驗一下難得嘅二人世界🫰🏻店員服務好專業,很細心,呢間餐廳絕對係我會再回嚟嘅好地方!我哋體驗了以下幾款特色菜式☺️首先,就點咗個Lunch的「青蘋果烤南瓜雜菜沙拉」💭清新的青蘋果同烤南瓜搭配得剛好,雜菜新鮮又脆口,清新得來不失營養,開胃又健康。接著,我就超推薦嗰個「意式紅羅勒醬香烤雞扒(水牛芝士,牛角包窩夫)」😍💭雞扒嘅肉質嫩滑,配以紅羅勒醬同融化的水牛芝士,味道鮮美紮實,每一口都充滿驚喜。老公就喜歡嗰個「九州福岡縣明太子三文魚籽扁意粉」💭意粉煮得恰到好處,明太子的味道吃落去鮮甜又唔會太鹹。💭醬汁濃郁而味濃,三文魚籽爆漿的口感,每一粒都充滿海洋的味道。「Classy Le Carré」嘅食物,服務又用心,呈現卓越水準, 值得推介

店員服務好專業,很細心,呢間餐廳絕對係我會再回嚟嘅好地方!
我哋體驗了以下幾款特色菜式☺️
首先,就點咗個Lunch的「青蘋果烤南瓜雜菜沙拉」
老公就喜歡嗰個「九州福岡縣明太子三文魚籽扁意粉」
💭意粉煮得恰到好處,明太子的味道吃落去鮮甜又唔會太鹹。
2024-06-04 3949 瀏覽
估唔到今次推介呢間靚靚Cafe比我嘅人竟然係我老公😂不過如果連男仔都大讚嘅,相信除咗樣靚😏食物質素都有返一定水準😏週末我哋一早出發,可能因為打風所以人唔多😆不過見大家都話平時好熱鬧,所以都係預約定好啲😙Cafe佈置充滿法式風情🇫🇷望住窗外雨景,雨水聲伴隨住輕音樂,成個vibe都好chill😙如同置身於異國旅遊中😌🥐French Croffle ($128)牛角包窩夫揀咗黑松露炒蛋配雜菌🍄‍🟫黑松露比得慷慨😆炒蛋嫩滑,配搭大量雜菌,味道豐富濃厚😋牛角包窩夫酥脆,充滿牛油香🥐配搭好食,不過定價就有啲高🫢🫢🍳Full French breakfast ($128)ADB包含咗炒蛋、香腸、薯餅、南瓜片、大啡菇、串茄、yoghurt同窩夫🧇好豐富😆窩夫雖然唔及牛角包窩夫咁香,但外表非常酥脆,加上忌廉同蜜糖🍯外脆內軟好好食😋🍫Classy blened ($55)老公大讚嘅就係呢度嘅朱古力🍫種類繁多,最後揀咗自家特調拼配朱古力😛嚟到已經聞到濃濃嘅可可味,飲落係濃厚而唔甜嘅朱古力,而且香氣徘徊喺口腔持久不散🤤果然好高質👍🏻🍵大極 ($60)抹茶更係講究,款式多到唔識揀🫣幸好menu描述得夠詳細,令我

French Croffle

🥐French Croffle ($128)

Full French breakfast

🍳Full French breakfast ($128)

Classy blened

🍫Classy blened ($55)

大極

🍵大極 ($60)
抹茶更係講究,款式多到唔識揀🫣幸好menu描述得夠詳細,令我哋呢啲無研究開嘅人都可以揀到啱自己嘅品牌🥰最後我哋揀咗款相對入門級🍵茶味濃郁但並唔苦澀,而且入口好順滑😌
French Croffle
Full French breakfast
大極
2024-06-02 436 瀏覽
服務有禮貌,我地想轉窗口位都俾到我地。但叫咗兩個breakfast set 兩份個炒蛋都勁鞋勁老,實的的咁,大快活個蛋一定炒得好食過佢。條腸又好乾,其他冇乜特別。成餐最好係個$55既熱朱古力,另外嗰杯mocha就麻麻哋。但打卡店嚟講,啲座位坐得好迫,張凳坐落亦唔舒服。 成間餐廳都係得啲港女喺度影相,好似冇人覺得啲嘢難食。兩個早餐set +2杯嘢飲埋單$463,同區有好多差唔多價位嘅Cafe可以打卡,一定唔會再嚟呢間間。
2024-06-02
2024-05-30 182 瀏覽
門面充滿法式風情,在香港帶來異國嘅感覺環境裝修擺設至到員工制服,視覺氛圍令你好似遠離煩擾,帶來鬆弛感。 ◦提前有在openrice預約,加上平日時間,唔需要等侯,建議先預約安全。 因見都keep住有人食物方面,見很多都有介紹All Day Breakfast, 但今次沒有嘗試,試左其他菜式-意粉、牛角包、甜品(๑›‿‹๑)
2024-05-24
午餐
Mixed Berries Ice-cream FRENCH CRÊPE 鮮雜莓雪糕傳統法式可麗餅
FRENCH CROFFLE 牛角包窩夫秘製慢煮手撕豬布雷斯特煙肉醬太陽蛋牛角包窩夫
CLASSY BLENED 自家特調拼配朱古力
Linguine Mushroom Black Truffle Sauce 黒松露雜菌忌廉菲達芝士扁意粉
Apple Americano
  • 黒松露雜菌忌廉菲達芝士扁意粉
2024-05-20 396 瀏覽
呢間嘢係朋友喺小红书上邊search搵到嘅,堅尼地城之前嚟過想喺度睇日囉,但係啲人真係超級多,你之前已經同friend講過,但係佢哋都堅持要來,呢單間嘢真係10分唔推薦,我哋提前喺OpenRice上邊book咗兩位嘅,嚟到之後比嘅位好窄要求要轉味,但係個姐姐都唔肯,原因就係卡座,有客訂咗,叫咗兩份意粉同埋咖啡,啲嘢都唔好食,意粉好膩,同埋個意粉煮得好硬,火候唔夠,個醬汁好cream,黐埋一齊,杯咖啡冇乜嘢技術含量,但係餐廳嘅環境都唔錯嘅影相嘅話呢都可以好出片,但係性價比好抵,兩人食食咗$500得閒都冇嘢食啊,不過都算係嘗試咗一次囉。
2024-05-15 198 瀏覽
收藏已久的靚靚歐化cafe。一去到見到每枱都食緊牛角包,即刻叫返個秘製慢煮手撕豬•太陽蛋牛角包窩夫。手撕豬辣辣地又唔會太喊,加上牛角包烤得好脆,同肉味好夾。另一主食選了個意粉酸酸甜甜,入口好開胃。意粉是比較硬身的,個人不太喜歡。但係都好好味。舖頭推薦經典的朱古力,甜中帶苦澀味,朱古力味道好香口,係合適大人的甜點。

秘製慢煮手撕豬•太陽蛋牛角包窩夫

阿里巴巴羅勒鮮茄醬偏意粉

Classy Blend Chocolate
秘製慢煮手撕豬•太陽蛋牛角包窩夫
Classy Blend Chocolate
2024-05-09 160 瀏覽
西環cafe多多,今次比我發現到一間浪漫cafe,好適合女士打卡🫶🏻🫶🏻🫶🏻而且食物質素都好唔錯。😄先奉上餐前小點,奉上熱辣辣義大利香菜包、五穀包、無花果包,仲有牛油果醬以及蒜蓉醬。牛油果醬質地creamy ; 蒜蓉醬有濃烈的蒜味和微妙的辛辣風味!義大利香菜包結合麵食的感和香菜的清新味道;五穀包添加了多種穀物,比傳統的白麵包更為營養豐富,口感也更豐;無花果包質地柔軟濕潤,並且帶有無花果的自然甜味🫶🏻🫶🏻慢煮和牛牛面頰|意式粟米糕|松露呠酒燒醬$388牛肉係慢煮牛面頰,好淋又入味,慢煮的烹調方式使牛肉保持了最佳的口感,入口即化有驚喜!意式粟米糕口感綿密,帶有濃郁的粟米香氣;松露味的酒燒醬。質地濃郁,帶有微微的酒香,與牛肉和粟米糕相互融合!alice in wonderland $128 Passion fruit infused rum , pineapple mix 左熱情果浸泡的朗姆酒與鳳梨,散發著令人愉悅的香氣,第一口品嚐時,熱情果的酸甜滋味迅速在口中散開,給人清新的感覺。隨著鳳梨的加入,整個口感更豐富了。鳳梨的甜度與熱情果的酸度好balance ,口感更順滑且富有層次感。

先奉上餐前小點,奉上熱辣辣義大利香菜包、
五穀包、無花果包,仲有牛油果醬以及蒜蓉醬。

慢煮和牛牛面頰|意式粟米糕|松露呠酒燒醬$388

alice in wonderland $128

呢個價位絕對有更多更好嘅選擇嘢食唔係難食、食唔落口但絕對對不住個價錢環境係唔錯 新裝修有特色乾淨、企理好適合國內同胞打卡用m7牛扒處理方法唔好令扒邊仲有好大舊脂肪帶子意大利飯帶子冇味飯未熟(絕對唔係因為意大利飯質地)clam chowder係我飲過最稀嘅湯好明顯只係罐頭湯開 再加少少材料總括而言,食物質素只值普通$200, $300左右西餐廳唔建議有其他同我一樣做傻事🥲p.s 當時同餐廳姓陳女supervisor反應問題佢處理事情態度寸
呢個價位絕對有更多更好嘅選擇
嘢食唔係難食、食唔落口
但絕對對不住個價錢

環境係唔錯 新裝修有特色
乾淨、企理
好適合國內同胞打卡用

m7牛扒處理方法唔好
令扒邊仲有好大舊脂肪

帶子意大利飯
帶子冇味
飯未熟(絕對唔係因為意大利飯質地)

clam chowder

帶子risotto
m7肉眼和牛
2024-05-07
2024-05-07 132 瀏覽
這間位於西環的餐廳,氛圍浪漫,裝潢帶點法國街頭小酒館的精緻感,慶祝生日、跟三五朋友小聚最合適不過。自家製麵包:義大利香菜包、5穀包、無花果包。配上牛油果醬、蒜蓉醬,不得不說由麵包就可以見到餐廳誠意,每一款都好味,配搭亦好match ,顏色鮮豔,令人胃口大開。Mud Crab / Risotto | Balsamic Sauce鮮拆空運法國膏蟹 |意大利飯|黑醋醬 $298新鮮的法國膏蟹肉質鮮嫩;意大利飯香濃,配以黑醋醬。仲有好香口煙肉 🥓黑醋醬的酸甜可以平衡菜肴的豐富度,為整道菜帶來層次!炭烤榛子朱古力$78炭烤榛子朱古力好飲,的確飲到炭烤香味,正。環境超級打卡☕️

鮮拆空運法國膏蟹 |意大利飯|黑醋醬 $298

炭烤榛子朱古力$78
炭烤榛子朱古力好飲,的確飲到炭烤香味,正。
環境超級打卡☕️

2024-05-03 166 瀏覽
返到黎堅尼地城,呢度已經變成好似中環soho區既新地域。而今次黎到呢間餐廳亦都非常適合各位女士前來打卡,雖然人都算多,但係餐廳都設有數卡卡位,就算唔係卡位都係相當有格調。牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫 - 係一味咸甜交錯既一份菜式,配以沙津,令到口味較為清新花式鄉村鐵鑊早餐 - 可以話係份量十足,炒蛋,窩夫,大啡菇,香腸,蕃茄,薯餅,乳酪同埋南瓜,brunch 就更為適合,賣相精緻碧翠園 大極 - 佢係宇治抹茶,抹茶味較濃郁純厚,不過食完個all day breakfast 飲返就解晒膩喇朋友就點咗杯朱古力,佢話幾好飲!

朋友就點咗杯朱古力,佢話幾好飲!
2024-05-02 78 瀏覽
最近心情差😔所以要食返啲好野開心返!今日lunch揀左黎Classy Le Carré食,餐廳好掛了好多特色牆畫和Decorations,都幾夠特別。呢間餐廳地理位置方便,環境光猛舒服。//////Classy Blend Chocolate🌸🌼🌻口感絲滑細膩,散發著濃鬱的巧克力香氣。每一顆巧克力都經過精心調配,口味均衡,帶有適度的甜味和深厚的可哥味道。//////阿裡巴巴羅勒鮮茄醬|時令海鮮扁意粉🌸🌼🌻精緻而又美味!羅勒鮮茄醬帶有濃鬱的番茄香氣和羅勒的清新味道,時令海鮮的鮮甜與醬汁的香濃相互融合。都係比較少見,非常好味。//////蜜糖芥末香草醬|單骨雞翼🌸🌼🌻蜜糖芥末香草醬的甜味與芥末的辛辣相互融合,超級彈牙。👍🏻可以試下。總體來說,都系值得推薦的餐廳,打卡食野都系一流!

總體來說,都系值得推薦的餐廳,打卡食野都系一流!
2024-05-02 91 瀏覽
最近跟先生去開西環探屋企人,印象中同事介紹過有間CAFE好靚,好多裝飾佈置,食物也很不錯,所以晏晝特登去試下。我們點了三份食物,分別是:🔆黑松露迷你披薩,以優質的黑松露為主要配料,搭配薄脆的餅皮,味道濃郁而香濃。佢嘅外觀就已經好吸引,迷你嘅尺寸啱哂一個人食,啖啖都咁精緻。而且佢哋用咗新鮮嘅黑松露刨片,香氣撲鼻,真係令人垂涎三尺😋。一啖咬落去,外皮烤得脆口,啖啖都充滿咗松露嘅濃郁香氣。餅底亦都夠軟,啖啖都好有口感👍🏼。佢哋仲加咗啲芝士🧀,令味道更加豐富,啲芝士溶咗之後好似絲一樣,拉得又長又絲滑,咁樣啖啖都有芝士嘅香濃。總括嚟講,呢款黑松露迷你披薩真係超級好味,價錢都唔算貴,啱哂想享受高級食材但又唔想嘥錢嘅朋友。我真係好推介大家去試下👌🏼🔆牛角包窩夫,餅皮酥脆,內夾牛油果、明太子和鮮蝦肉,口感豐富且美味可口。🔆蜜糖芥末香草醬單骨雞翼,醬汁甜中帶辣,搭配嫩滑多汁的雞翼,味道鮮美且香氣撲鼻。真係食落👅好正呀!雞翼啖啖肉,啖啖嫩滑,啖啖多汁,佢嘅肉質真係好新鮮🐔,啖啖肉,真係正到冇得頂。而且佢嘅醬汁更加係令到我哋個人食指大動😋。個醬汁啖啖香味,啖啖甜中帶微辣🌶️,啖啖鹹香中又帶有少少芥末嘅刺激,每
🔆蜜糖芥末香草醬單骨雞翼,醬汁甜中帶辣,搭配嫩滑多汁的雞翼,味道鮮美且香氣撲鼻。真係食落👅好正呀!雞翼啖啖肉,啖啖嫩滑,啖啖多汁,佢嘅肉質真係好新鮮🐔,啖啖肉,真係正到冇得頂。而且佢嘅醬汁更加係令到我哋個人食指大動😋。個醬汁啖啖香味,啖啖甜中帶微辣🌶️,啖啖鹹香中又帶有少少芥末嘅刺激,每一次食落都令到個味蕾感到一陣陣嘅驚喜😲,完全唔會覺得悶。呢個可以算係蜜糖芥末香草醬嘅完美配搭,真係充滿驚喜🎉。之後仲有陣陣嘅香草味🌿,啖啖清新,食嚟食去都唔會膩,啖啖令人回味。講真,我未試過咁好食😍嘅雞翼🍗,一啖入口就令到我唔想停,真係一個字——正!
每款食物都賣相精美,經過精心裝飾,視覺效果不得了。無論是質素、賣相還是味道,這間餐廳的食物都很出色。
2024-04-26 75 瀏覽
【成日經過呢間餐廳就好想入去試下,今日lunch終於有機會。餐廳環境好有特色,都系以文青文化為主題。店內還有裝飾燈,增添幾時情調和神秘感。】【小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉,沙拉內放了鮮蝦,中間再放上小米!滿滿的滋味,香氣不斷,滋味無窮。冰雪雜果乳酪入面都好多水果,好清新既感覺。】【我叫左黑松露迷你披薩,仲要系外脆內嫩,好多汁,好好味。口感軟糯,脂肪味濃厚。【【傅統法式可麗餅+手製比利時窩夫,都好好味。窩夫軟硬適中,外面有埋雪糕,真系食到好飽。】今次評分極高,下次再來試下其他食物,好期待下次!

今次評分極高,下次再來試下其他食物,好期待下次!