2021-12-01 1951 瀏覽
餐廳可在openrice訂座,不用等位餐廳裝修很有格調,桌子大約最多10桌到達時餐廳都差不多滿座之前上openrice預先看了有什麼推介來到餐廳 發現餐廳的餐牌與網上看的有不同只好與朋友細看後再選擇有一張2人餐的選擇但我們覺得不太吸引就單點了活藍青口配香蒜法包(白酒汁)這款隨了白酒汁,還有另一款忌廉汁可選青口不錯白酒完全與青口融合,有點小扣分地方(因為有小部分青口有沙子)我不吃小麥,四片法包到俾朋友吃掉他說法包不沾青口的白汁也很好吃北海道刺身帶子沙律第二道上了這道醬汁與菜配合得不錯不過吃過青口後才上這道菜另到帶子的味道遮蓋了如果先後次序互換會比較好點最後喝了口水再吃才吃出這道菜的味道寶雲酥法式羊架配黑松露薯蓉、芥末、烤雜菜上桌已聞到羊的香氣怕羊蘇味的朋友不建議選此菜烤雜菜是脆口的(一般都會煮得淋身)薯蓉混合黑松露另人一口一口的不想停下Virgin Mojoto看似薄荷味很重My Blueberry Nights顏色與名字有點似未混前喝下一口有點苦混合后,冰融化后苦味會隨著變PS: 要讚一讚賞服務員的態度有禮貌還有這是他們會留意每桌食客有什麼需要非常細心
餐廳可在openrice訂座,不用等位
餐廳裝修很有格調,桌子大約最多10桌
到達時餐廳都差不多滿座
之前上openrice預先看了有什麼推介
來到餐廳 發現餐廳的餐牌與網上看的有不同

只好與朋友細看後再選擇
有一張2人餐的選擇但我們覺得不太吸引就單點了

活藍青口配香蒜法包(白酒汁)
這款隨了白酒汁,還有另一款忌廉汁可選
我不吃小麥,四片法包到俾朋友吃掉
他說法包不沾青口的白汁也很好吃

北海道刺身帶子沙律
第二道上了這道
醬汁與菜配合得不錯
不過吃過青口後才上這道菜另到帶子的味道遮蓋了
如果先後次序互換會比較好點
最後喝了口水再吃
才吃出這道菜的味道

寶雲酥法式羊架配黑松露薯蓉、芥末、烤雜菜
上桌已聞到羊的香氣
怕羊蘇味的朋友不建議選此菜
烤雜菜是脆口的(一般都會煮得淋身)
薯蓉混合黑松露另人一口一口的不想停下

Virgin Mojoto
看似薄荷味很重

My Blueberry Nights
顏色與名字有點似
未混前喝下一口有點苦

混合后,冰融化后苦味會隨著變

PS: 要讚一讚賞服務員的態度有禮貌
還有這是他們會留意每桌食客有什麼需要
非常細心
2021-11-30
  • 活藍青口配香蒜法包(白酒汁)
2021-11-27 862 瀏覽
All day breakfast食得多,好少有咁足量既滿足胃口,卡路里亦爆登。前菜有湯。第一次見湯用咁大既碟上,仲要唔係好淺個D。個湯應該唔固定款式,當日既係咩已經忘記,但我記得係好味既ALL Day breakfast有沙律,生果,薯餅,德國腸,鬆餅,炒蛋,雞扒,豬柳漢堡(個塊肉)PS本身睇餐牌以為係一個豬柳漢堡老實講,大部分都係現成品/加工食品,味道好難唔好食。雞扒同炒蛋稍微有D油,薯餅唔夠熱,其他無得挑剔。量真係好足非常抵食,熱量Up up餐廳仲有好多其他選擇,會再去。
All day breakfast食得多,好少有咁足量既
滿足胃口,卡路里亦爆登。

PS本身睇餐牌以為係一個豬柳漢堡

非常抵食,熱量Up up

餐廳仲有好多其他選擇,會再去。
  • All day breakfast
唔知關唔關“一位呀唔該”事😂😂12點半去到,叫左個6安 肉眼個湯正常個扒就油膩膩,好似BBQ,茶餐廳質素咁即係街市買黎自己醃嗰啲咁,點睇都唔係肉眼喎再睇下之前人地lunch 肉眼既相相差甚遠問左侍應生佢話“無錯”又話肉眼已經賣晒好似唔想做生意係咪情願接張2人枱呢?咁啱隔離枱都係叫肉眼佢地2塊好正常嗯,係咪覺得一位阻住佢地做生意都係……間餐廳得3,4十個位唔通細間鋪要做多轉先圍到皮呢!咁算喇,,,,合則來最後我話比返個湯錢,佢話唔洗就完左件事
唔知關唔關“一位呀唔該”事😂😂

12點半去到,叫左個6安 肉眼
個湯正常
個扒就油膩膩,好似BBQ,茶餐廳質素咁
即係街市買黎自己醃嗰啲咁,
點睇都唔係肉眼喎
再睇下之前人地lunch 肉眼既相
相差甚遠
問左侍應生佢話“無錯”
又話肉眼已經賣晒
好似唔想做生意
係咪情願接張2人枱呢?

咁啱隔離枱都係叫肉眼
佢地2塊好正常

嗯,係咪覺得一位阻住佢地做生意
都係……間餐廳得3,4十個位
唔通細間鋪要做多轉先圍到皮呢!

咁算喇,,,,合則來
最後我話比返個湯錢,佢話唔洗就完左件事
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥Co-dining Space#尖沙咀黃店💛•小妹成日都話食多先可以痾多,所以要撈埋foodie!(๑•̀∀- )و由於小妹多數都係油尖旺紅磡附近揾食,今次就講吓係尖沙咀嘅樓上cafe Co-dining Space啦~•🍳《Co-dining Space全日早餐+凍朱古力》 ($88+$2)小妹作為一個正宗港女,真的巧喜歡all day breakfast(嘅薯餅),但好多餐廳嘅all day breakfast都係$100up,小妹同時作為一個窮撚學生通常會諗住返屋企都整到嘅嘢冇必要俾錢人賺,所以多數唔會嗌,但呢個all day breakfast無論係價錢、食物種類同味道都震驚到小妹了(。ì _ í。)!尤其係圖4個牛油果流心蛋窩夫,非常多牛油果\(◦´-`◦)/♡配埋粒蛋入口順滑٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!薯餅亦都係啱啱炸好,熱辣辣脆扑扑(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)煙三文魚亦都有好多塊,仲有沙律豬柳同兩條腸~但小妹唯一唔中意嘅係嗰提子乾scone,小妹最撚憎提子乾了ಥ_ಥ但最後都係撩走啲提子出嚟食晒ψ(`∇´)ψ•🍝《蒜香白酒汁碎帶子意大利扁麵+凍即磨咖啡》 ($82+$
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥
Co-dining Space
#尖沙咀黃店💛

🍝《蒜香白酒汁碎帶子意大利扁麵+凍即磨咖啡》 ($82+$2)
小妹個frd初初以為係成粒帶子咁上…(*≧ω≦)呢碟麵冇乜特別,賣相一般,得罪講句,同OK叮嘅差唔多ʕ •ᴥ•ʔ,加埋啲翠玉瓜碎有少少奇怪,而且啲碎帶子真係好碎(´▽`)小妹唔推薦喔(*≧ω≦)有冇sis係呢間cafe食過其他set是不錯的?

小妹星期四四點幾去食,冇乜人唔使等位,電視播緊Netflix,不過嗰陣播緊韓劇,小妹唔太好所以不了~環境方面坐得幾舒服,而且免加一,算係咁了٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!各位Ching要帶囡囡去嘅話就要bookmark呢間了,仲可以借Netflix展開話題添~小妹留意到呢度有做埋Lingduck,各位係附近返工嘅可以用Lingduck落單自取喔!

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍Co-Dining Space (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓

💰人均消費:$50-$100

唔小心打咗好多野( ・᷄ὢ・᷅ )但大家應該中意睇小妹尻噏嘅,係咪?ღゝ◡╹)ノ♡

#foodie小妹_尖沙咀 #尖沙咀黃店 #尖沙咀美食 #alldaybreakfast #codiningspace
今次同朋友仔就揀左一間位於尖沙咀海港城附近嘅樓上西餐廳try try 佢😻餐廳入面環境好舒服好靜,好適合同好友吹水聚會下🥢寶雲酥焗美國豬鞍配黑松露醬薯條呢個豬鞍肥妹仔好推介😋舊豬鞍好厚,上面加左啲香草,煎完之後肉汁仲好Juicy , 配合佢塊脆卜卜嘅厚厚豬皮同芥末醬,真係回味無窮至於個黑松露薯條都係即炸,熱辣辣,會想再encore👉🏻👈🏻😎🥢日式松葉蟹鉗配明太子忌廉意大利扁麵啲蟹鉗好厚肉,完全唔係得個樣,至於個明太子忌廉汁好creamy,有啲啲辣,好野味,完全係會想令人keep 住食😝😝🥢雞翼拼盤有黃金鹹蛋,水牛城,蒜蓉牛油,美式炸雞翼,肥妹仔就覺得普通,不過勝在佢夠熱辣辣,脆卜卜😋🥢蟹膏三文魚籽配忌廉汁意大利粉 蟹膏同三文魚籽嘅份量都算多,配上忌廉汁好夾,食落去好creamy,但肥妹仔就覺得淡味左少少,可以咸番啲就好了🤪

餐廳入面環境好舒服好靜,好適合同好友吹水聚會下

🥢寶雲酥焗美國豬鞍配黑松露醬薯條

🥢日式松葉蟹鉗配明太子忌廉意大利扁麵

🥢雞翼拼盤

🥢蟹膏三文魚籽配忌廉汁意大利粉

2021-08-20 1073 瀏覽
🍕芝士四重奏薄餅顧名思義,上面鋪滿4種芝士,啖啖芝士好滿足,餅底薄身,邊邊位香脆。🍝香煎帶子蘆筍蘑菇意大利扁麵帶子好大粒,有鮮味,冇煎到完全熟透👍🏻🐣黃金雞翼好香咸蛋黃味,不過分佈得唔平均,有隻雞翼只有好少,雞翼炸得夠脆又juicy,食完雞翼連咸蛋黃碎都唔放過,推介✅✅🐖寶雲酥焗豬鞍一般,不推介,豬鞍好大層肥肉,食落有類似羊嘅羶味。呢個做法通常係整羊架時會採用,口感係幾好,又脆又食到肉嘅軟腍,但豬鞍真係唔得🥲

🍕芝士四重奏薄餅

🍝香煎帶子蘆筍蘑菇意大利扁麵
帶子好大粒,有鮮味,冇煎到完全熟透👍🏻

🐣黃金雞翼
黃金雞翼

🐖寶雲酥焗豬鞍
寶雲酥焗豬鞍
黃金雞翼
2021-08-13 986 瀏覽
Happy Friday同朋友一行三人預早訂左呢間餐廳,食物質素都可以啦,個牛油雞翼同四重芝士pizza係OK既,但明太子意粉唔夠熱,同埋烤春雞好乾同過咸。食物都係其次,佢既服務質素真係不感恭維,我地知道只有90分鐘用餐時間,6:55入座,7:45同我地講last order,我地加左個甜品,而且同佢講後加既烤春雞未到喎。8:00有個女侍應望住我地,咁我哋就追問佢甜品未到,佢見到我地仲未開始食雞,就反問我地隻雞係咪等埋甜品先食🤯 我地問佢想要多把刀黎切雞, 疫情下其實大家都習慣用公筷,呢間所謂黃店竟然望住我地各人枱面上既刀同另一個男侍應講左句「又要公筷喎」⋯⋯🤬 呢90分鐘完全係睇人面色,服務態度極差,淨係想趕客翻枱,大大影響用餐體驗!疫情下餐廳提供拎公筷係基本,唔會再有下次😠😡😠😡

2021-08-13
2021-07-24 1408 瀏覽
叫左個兩個2 人餐加一個4 人餐上南瓜湯個個朋友飲第一啖都話好鹹啊!之後啲野食都ok 既但 service 就😑Assume 客人記得曬叫過啲咩野食?擺得碟就走⋯問番佢又黑口黑面8 點入座 9 點就話 last order 9:45pm close😑 book 果陣又唔講但 openrice 寫住你收十半就算限聚令呀都係收十點喇,跟住埋左單朋友都問佢拎杯水都黑面!因為早收所以就可以完全唔講聲跟住熟食又唔收左先就上甜品就上我地個生日蛋糕?一窩蜂擺曬出黎雖然 menu 係寫住是日甜品但都可以講聲你地今日係咩甜品架囉,又係唔講又 assume 個個食到⋯?個甜品入面有酒精嘅有朋友唔食得😑為左想客快啲走大約30 分就拎個掃把出嚟清潔咁樣做生意想人支持?係米搞笑定搞事呀?想人支持本地野支持黃店都唔係連小小 service 都無呀⋯ 比小小笑容都無少少服務性行業必須要有既通通都無
叫左個兩個2 人餐加一個4 人餐
上南瓜湯

為左想客快啲走大約30 分就拎個掃把出嚟清潔

咁樣做生意想人支持?係米搞笑定搞事呀?

比小小笑容都無
少少服務性行業必須要有既通通都無
2021-07-22 904 瀏覽
staycation 後同男朋友係尖沙咀搵食,搵到同事介紹過既co dinning space, 呢到環境好靚呀,樓上咖啡店黎,有個大電視播片,上面又有好多裝修燈泡,成個空間好靚可惜當日明明未滿座,因為午餐時段,都比店員安排左要搭枱,而我地偏偏係一秋二能拎住好多野 隔離枱仲有一個人座四人枱添。。。 冇計啦。。。。不過到最尾食完佢都係冇滿座既嗌左2個set lunch, 魯肉牛扒飯同魯肉雞扒飯menu 選擇不多,如果想食意粉,價錢就偏貴,80蚊以上。味道,一般啦,唔特別。eq總結,環境食物一般性價比唔算高~

嗌左2個set lunch, 魯肉牛扒飯同魯肉雞扒飯

總結,

食物一般
性價比唔算高~
2021-07-20 687 瀏覽
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝒾𝓂 𝒮𝒽𝒶 𝒯𝓈𝓊𝒾呢間餐廳中午時間都好多上班族黎食,好快就𝘧𝘶𝘭𝘭左。墨綠色既牆配啡色既枱凳同金色既燈好營造到果種復古英倫既感覺。🌟𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 ($88)我又試𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 啦😚呢間既𝘢𝘭𝘭 𝘥𝘢𝘺 味道唔錯呀,仲有我最鐘意既薯餅🥔炒蛋都好滑,加埋黑松露再提升多個層次🤣仲有好耐冇食過既漢堡扒同豬肉腸腸。𝘣𝘦𝘢𝘤𝘰𝘯 都煎得好香口,配左個芝士牛角包🥐超足料💛伴碟竟然仲有𝘥蜜瓜,食飽飽解膩一流呀🥰大滿足🌟燒紐西蘭肉眼(𝟔𝐨𝐳)配黑椒汁($118)佢既肉眼扒肉質都幾嫩,唔會太老,不過就有少少筋。連埋熱辣辣既薯條🍟真係享受🤣📍 𝗖𝗼-𝗱𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗽𝗮𝗰𝗲尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓

🌟𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 ($88)

🌟燒紐西蘭肉眼(𝟔𝐨𝐳)配黑椒汁($118)

📍 𝗖𝗼-𝗱𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗽𝗮𝗰𝗲
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓
2021-07-20
午餐
2021-07-19 485 瀏覽
雞翼拼盤 有香辣雞翼,水牛城雞翼,香蒜炸雞翼,黃金炸雞翼, 味道唔錯,雖然有啲熱氣,但係如果飲啤酒食炸雞就一流😋😋😋😋帶子黑松露蘑菇扁意粉因為家姐對蝦蟹敏感,所以選擇唔多……帶子煎得好香,表皮煎香,內裏有刺身口感😍意粉嘅軟硬度啱啱好,加咗一啲相,同埋蘑菇粒……仲有好香嘅黑松露忌廉味👍🏻👍🏻👍🏻我真係好鍾意食豬手,配合埋黑松露薯條,薯條都係點將嘅形式食,但係落咗少少嘅黑椒👏🏻👏🏻註冊方面個皮好脆……成個沙律我食晒,不過就略為有啲熱氣,所以我哋最後三個人食都食唔晒🥲由於家姐生日,我哋點左個水果窩夫,因為預先book枱嘅關係,已經提及左,餐廳亦都好好,幫我哋喺甜品度加咗啲Happy birthday嘅字眼🥳🥳🥳窩夫都好煙銀,趁熱食好好味,加埋士多啤梨雪糕🥰🥰 上面放左支煙火代替蠟燭🕯️ 不過影張相嘅時候已經燒完😂環境都ok, 但位唔多, 所以大家最好訂位😂整體上都唔錯, 生日嘅家姐都好滿意👏🏻👏🏻👏🏻

雞翼拼盤

帶子黑松露蘑菇扁意粉
因為家姐對蝦蟹敏感,所以選擇唔多……
帶子煎得好香,表皮煎香,內裏有刺身口感😍

由於家姐生日,我哋點左個水果窩夫,
窩夫都好煙銀,趁熱食好好味,加埋士多啤梨雪糕🥰🥰
上面放左支煙火代替蠟燭🕯️ 不過影張相嘅時候已經燒完😂

環境都ok, 但位唔多, 所以大家最好訂位😂
整體上都唔錯, 生日嘅家姐都好滿意👏🏻👏🏻👏🏻
2021-07-12 505 瀏覽
Co-Dining係尖沙咀既商業大廈搭𨋢試去,唔係商場鋪、唔係地鋪,所以一般比較少就咁walk in既街客,多數lunch同tea time比較多係附近番工既熟客仔幫襯。雖然鋪仔細細位唔算多,但多數都係番工客所以食得快、走得快,翻枱快。無論係飯定意粉,份量夠晒大,雞扒飯有2塊雞扒咁多,塊皮仲煎到脆卜卜好香口。薄西冷都有5塊,份量好足夠。個餐湯要+$6,一樣好飲,南瓜湯甜甜地。環境裝修舒服,食物擺盤靚,影出黎都唔似平民價錢,有誠意之選!順帶一提,佢個黑松露沙律醬配炸粗薯好好食!真心推薦!

順帶一提,佢個黑松露沙律醬配炸粗薯好好食!真心推薦!
今日星期五,早上抽血冇食早餐,所以11點半即刻黎左e到食個brunch,應該未到lunch hour,所以都吾洗等位,12點開始多人。我係all day breakfast 同意粉中掙扎左好耐,最後叫左蒜香白酒汁碎帶子意大利扁麵,配熱即磨咖啡。意粉不太creamy,應該係因為e個冇忌廉,但佢冇咩白酒味,而係重蒜味,意粉份量足夠,有d瓜,碎帶子同瓜粒都好食,整體味道幾好。上菜速度很快,而且午餐冇加一,埋單82蚊,話平吾平話貴吾貴啦。

蒜香白酒汁碎帶子意大利扁麵

蒜香白酒汁碎帶子意大利扁麵
2021-06-08 1159 瀏覽
.之前同朋友相約左去尖沙咀睇音樂會咁就喺附近搵吓嘢食啦呢間我哋好耐都冇食過啦~咁就去重遊舊地啦🥰🥰.我地叫左個二人餐 $488有餐湯有沙律 包一杯熱飲.主菜 蟹籽蟹膏意粉 好入味蟹膏唔腥 有啲鹹 可能會有啲人覺得太鹹我就不嬲都鍾意重味 所以就還好😉.呢條比目魚就好大條啦 又無骨既 食得更輕鬆主菜仲有薯條🍟加埋黑松露醬好好味😙.🥢Co-Dining Space (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11
之前同朋友相約左去尖沙咀睇音樂會
咁就喺附近搵吓嘢食啦
呢間我哋好耐都冇食過啦~
咁就去重遊舊地啦🥰🥰
我地叫左個二人餐 $488
有餐湯有沙律 包一杯熱飲
主菜 蟹籽蟹膏意粉 好入味
蟹膏唔腥 有啲鹹 可能會有啲人覺得太鹹
我就不嬲都鍾意重味 所以就還好😉
呢條比目魚就好大條啦 又無骨既 食得更輕鬆
主菜仲有薯條🍟加埋黑松露醬好好味😙
🥢Co-Dining Space (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11
🍽Co-Dining Space (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓.🍕千島什錦海鮮Pizza $148好食嘅Pizza,睇唔會太口,千島醬好夠,加埋芝士,一份仲有八件,一班人share食好似其實啱啲。🍄煙士焗磨菇 芝士超多,雖然得兩舊,但兩個人食都好飽。不過好彩有沙律,可以解吓膩。🍌香蕉朱古力窩夫 $98呢個真係不得了。本身淨係想同職員講話叫佢幫我寫生日快樂,點知佢仲有一個煙火效果嘅蠟燭,你到嘅時候我都嚇親。窩夫都好好食,入面好重朱古力味,雪糕都好夠, cream我直頭嫌佢太多添。. #利利仁飲食雜誌九龍區#尖沙咀黃店#旺角黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #黃店 #五一懲罰祭 #五一 #懲罰黃店 #黃店系列 #Steak #Slowcook #slowcookmenu #pizzatime #poachedpear #poachedpearcake #pizza #thousands #pizzalover #FushionFood #Hongkonger #hkfoodie #foodie #foodiehk #852food #hkfood #Ho
🍽Co-Dining Space (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓
🍕千島什錦海鮮Pizza $148
🍄煙士焗磨菇
🍌香蕉朱古力窩夫 $98

#利利仁飲食雜誌九龍區
#FushionFood #Hongkonger #hkfoodie #foodie #foodiehk #852food #hkfood #Hongkongfood #foodlover #foodholic